Uusimmat artikkelit
Seuraava voimakas aurinkomyrsky voi tuhota piensatelliitit avaruusromuksi – mutta Suomen sähköverkko kestäisi
Poikkeuksellisen voimakkaan aurinkomyrskyn vaikutusten arviointi on erittäin vaikeaa. Tutkimuksen mukaan sähköverkko kestää, mutta satelliitit ovat vaikeuksissa.
Suomalaisyrityksen supersatelliitti löytää maastoon piilotettua sotilaskalustoa ja huomaa kaasuputkien vuodot nopeasti
Uudet hyperspektikamerat pystyvät seuraamaan muutoksia raja-alueella. Tekoälyn avulla voidaan analysoida esimerkiksi laajaa laittoman maahantulon valmistelua.
Venäjä näyttää häiritsevän Ilmatieteen laitoksen sääpalloja – suojelupoliisin mukaan tässä piilee iso uhka
Ilmatieteen laitoksen säähavaintopallojen sijaintitiedot ovat muutamia kertoja kadonneet ja syyksi epäillään GPS-häirintää.
Pohjois-Korea laukaisi onnistuneesti vakoilusatelliitin kiertoradalle – Etelä-Korea reagoi välittömästi
Pohjois-Korean Kim Jong-unin väitetään jo katsastaneen Pohjois-Korean hankkimat satelliittikuvat Yhdysvaltain sotilaskohteista.
Yle selvitti: Venäjä on kehittänyt hätkähdyttävän tavan vakoilla Suomea ylhäältä päin
Ylen hankkimien tietojen mukaan Venäjä todennäköisesti vakoilee suomalaisten ja useiden muiden maiden tietoliikennettä avaruudesta käsin Luch-nimisillä sotilassatelliiteilla.
Suomalaisyhtiö aikoo lähettää sata satelliittia taivaalle – avaruusjärjestön pääjohtaja ylistää Suomea
Espoolainen avaruusyhtiö Kuva Space sai viiden miljoonan euron arvoisen tilauksen eurooppalaisen Copernicus-havaintojärjestelmän kanssa. Asiasta ilmoitettiin kesäkuussa Pariisin ilmailunäyttelyssä.
Suomen maastopalot löydetään yhä useammin satelliiteilla – auttaa etenkin harvaan asutuilla alueilla
Maasto on erittäin kuivaa ja rutikuiva maaperä on syttymisherkkää. Maastopalon alkuja seurataan monenlaisin keinoin, kuten satelliittien avulla.
Maailman suurin avaruussotaharjoitus näytti, mitä kaikkea sotilaallista avaruudessa jo tapahtuu
Kuun alussa Ranska järjesti mittavan avaruussotaharjoituksen. Siinä harjoiteltiin sateliittien välisiä konfliktitilanteita, jotka vaikuttavat varsin futuristisilta – mutta eivät ole sitä enää. Suomi oli mukana tarkkailijana.
Kiinan mysteeripallo saattoi olla tiedustelun täsmäisku tai jotain aivan muuta – katso, miten jättipallo toimii
Epäillyllä vakoilupallolla on voitu kerätä elektromagneettista säteilyä tai testata Yhdysvaltain ilmapuolustusjärjestelmää, arvioivat turvallisuusalan asiantuntijat.
Kirjeenvaihtajan analyysi: Ruotsi esitteli EU:lle pohjoisen ihmeitä – pienen kaivoskaupungin uumenissa on piilossa kaikkien himoitsema aarre
Ruotsidemokraattien rooli hallituksen tukipuolueena ja Ruotsin Nato-prosessi herättävät kysymyksiä nyt, kun Ruotsi aloitti EU:n puheenjohtajamaana, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu analyysissaan.
Maahan pudonnut Nasan satelliitti kertoo sekä onnistuneesta tiedetyöstä että avaruusromun uhkista
Nasan satelliitti teki odottattoman pitkän työuran. Kun satelliitti putosi, jonkun loukkaantumisen tai aineellisen tuhon riski Maassa arvioitiin yhden suhteeksi 9 400:aan.
Aurinko on muuttunut rauhattomaksi – Suomi aikoo perustaa tilannekeskuksen, joka torjuisi avaruushäiriöiden vaikutuksia ihmisten arkeen
Suomi on liittynyt EU:n yhteiseen avaruustilannekeskukseen ja valmistelee kansallisen keskuksen perustamista. Avaruusuhkat on tunnettava, jotta esimerkiksi tietoliikenteen katkeamisilta voidaan välttyä.
Merenkurkun oma satelliitti voitti ilmaisen laukaisun kiertoradalle
Merenkurkun yli ulottuneessa hankkeessa kehitetty KvarkenSat-satelliitti laukaistaan kiertoradalleen avaruuteen lennolla, joka on suunniteltu tapahtuvaksi vuonna 2023 tai 2024.
Yhteys Aalto-yliopiston tutkimussatelliittiin katkesi kesäkuussa
Keväällä avaruuteen laukaistun Foresail-1-satelliitin oli tarkoitus kerätä tietoa avaruusromuongelman hillitsemiseksi. Yhteys satelliittiin menetettiin kuitenkin pian laukaisun jälkeen kesäkuussa.
Suomen taivaalla tapahtuu nyt monia kiintoisia asioita, joista vain osa johtuu ihmisistä – ainakin näitä kannattaa tiirailla öisin
Maanantaiaamun kantoraketin laukaisun lisäksi Suomen taivaalla tapahtuu nyt paljon. Iltaisin taivaalla tähyäjää ilahduttavat täysikuu ja Jupiter. Aamun tunteina voi seurata kansainvälisen avaruusaseman liikkeitä.
Erikoinen valoilmiö näkyi aamuyöllä Suomessa pitkin itärajaa – syynä satelliitin laukaisu Venäjällä
Suomen itärajalla näkyi maanantaina aamulla erikoinen valoilmiö, joka liittyi satellittilaukaisuun. Rajavartioston mukaan ilmiöstä ei ole aiheutunut vaaraa suomalaisille.

Uuden sukupolven Meteosat-sääsatelliitti esiteltiin – valvoo Eurooppaa uhkaavia sääilmiöitä lähes reaaliaikaisesti
Uuden sukupolven sääsatelliitti laukaistaan avaruuteen tämän vuoden lopussa. Kun se alkaa lähettää kuviaan ja mittauksiaan, saavat meteorologit hurjasti lisää tietoa sään ennustamisen tueksi.
KHO: Tampereelle kaavailtu satelliittimaa-asema voisi olla riski Suomen kansalliselle turvallisuudelle, ja luvan sai hylätä
Valtioneuvosto ei antanut yritykselle lupaa perustaa satelliittimaa-asemaa Tampereen Hervantaan. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi yrityksen valituksen.

IL: Kirkas valoilmiö paljastui venäläiseksi raketiksi, jota epäillään vakoilusta
Venäläisraketti kantoi puolustusministeriön kuomaa, jonka Nasa epäilee olevan tiedustelusatelliitti. Yksi havainto raketista tehtiin Posion Kitkajärvellä.
Pate ja Matti ammutaan Maan kiertoradalle – Suomen ensimmäinen tiedesatelliitti kerää tietoa avaruusromuongelman hillitsemiseksi
Foresail-1:n hyötykuormana on hiukkassäteilyä mittaava laite, jonka tavoite on tehdä satelliiteista aiempaa pitkäikäisempiä, ja plasmajarru, jonka avulla satelliitin elämä päättyy ilmakehään, ei romuna maapallon kiertoradalle.
Avaruus on yksi Ukrainan sodan rintamista, ja se koskettaa myös Suomea
Jos Venäjän aloittama sota tästä laajenee, saattaa se tarkoittaa myös sotatoimia avaruudessa. Satelliittipalveluiden suojaaminen vihulaisilta on tärkeää jo nyt.

Kymmeniä SpaceX:n Starlink-satelliitteja tuhoutui aurinkomyrskyssä, satelliiteista piti tulla osa "avaruuden internetiä"
SpaceX:n mukaan jopa 40 satelliittia tuhoutui aurinkomyrskyssä viime viikolla. Radaltaan pudonneet satelliitit paloivat ilmakehässä.
Maailman ensimmäisen puusatelliitin koekappale nousi ilmaan Seinäjoella – varsinainen satelliitti tarkoitus laukaista tänä vuonna
Parituntisen koelennon aikana puinen kuutio lensi stratosfääriin eli yläilmakehään, joka sijaitsee noin 15 kilometrin korkeudessa. Kuutiota kannatellut helium-pallo räjähtää suunnitellusti 30 kilometrin korkeudessa.

Taivaalla tuikkiva tähtönen on yhä useammin ihmisten tekemä – satelliittien määrä on kasvamassa tuhansista yli sataantuhanteen
Sääntelyä sille, mitä maapallon liepeille saa laukaista, on olemattoman vähän. Kantoraketeille joudutaan jo etsiskelemään vapaita polkuja, kun internet-yhteyksiä turvaavat satelliitit täyttävät lähiavaruutta.

Etelä-Amerikassa sijaitseva Ranskan Guayana on Euroopan portti avaruuteen – ovi olisi avoinna myös suomalaisille
Webb-avaruusteleskooppi laukaistiin matkaan jouluna Etelä-Amerikassa sijaitsevasta Kouroun avaruuskeskuksesta. Selvitimme, miksi Ariane-kantorakettien lähtöpaikaksi on valittu niin kaukainen ja kuumankostea paikka.

Nasa lähetti avaruuteen aluksen, joka törmäytetään tarkoituksellisesti asteroidiin – katso video "DART-nuolen" laukaisusta
Avaruuteen laukaistun "nuolen" on määrä osua asteroidiin ensi vuoden syyskuussa. Pieni Dimorphos-asteroidi ei muodosta vaaraa, mutta koe testaa ihmisen kykyä vastata mahdollisiin avaruuden uhkiin.

Nasan johtaja tyrmistyi Venäjän asekokeesta – syntyneen romun pelättiin uhkaavan ISS-avaruusasemaa
Yhdysvaltojen mukaan kansainvälisen ISS-avaruusaseman henkilökunta varautui jo jättämään avaruusaseman romun vuoksi.
“Jos on päästöjä, joita jotkut maat eivät raportoi, ne saadaan tällä kiinni” – Hannakaisa Lindqvist kehittää ratkaisua, joka voi mullistaa maailman päästölaskennan
Ilmakehän tila on fyysikon mukaan huolestuttava.
Esrangen avaruustutkimuskeskuksessa Kiirunassa tuhoisa tulipalo
Esrangen avaruustutkimuskeskuksessa Kiirunassa tulipalo on aiheuttanut isoja vahinkoja rakettien laukaisukeskuksessa. Tulipalo syttyi torstaina aamupäivällä rakettimoottorin koekäytön yhteydessä.
Konesilmä auttaa tutkijoita kartoittamaan luonnon monimuotoisuutta avaruudesta käsin
Hyperspektrikameralla voi seurata luonnon tilaa tehokkaasti.

Näin se lentää – maailman ensimmäinen puusatelliitti kurkottaa kohti avaruutta
Vanerinen pieni satelliitti lähetettiin tänään säähavaintopapallolla stratosfääriin kahden tunnin koelennolle. Kyseessä oli testi ennen varsinaista avaruuslentoa, jonka on määrä tapahtua ensi syksynä tai loppuvuodesta. Testilento ulottui jo noin 30 kilometrin korkeuteen, mutta varsinainen satelliitti on tarkoitus laukaista pienen raketin mukana 500 kilometrin korkeudelle avaruuteen.

Kansainvälinen avaruusasema sai osuman avaruusromusta
Romun määrä maapallon kiertoradalla uhkaa tehdä siitä käyttökelvottoman satelliiteille, joihin ihmiskunta on tottunut luottamaan niin kommunikaatiossa kuin esimerkiksi sääennusteissa.
Vaurioituuko sähköverkko? Sammuvatko satelliitit? Avaruusfyysikko Minna Palmrothin mielestä ison aurinkomyrskyn ongelmiin pitäisi jo varautua
Palmroth johtaa huippuyksikköä, joka tutkii ja kehittää myös keinoja vähentää Maata kiertävää avaruusromua.

Maailman ensimmäinen puinen satelliitti matkaa kiertoradalle ensi syksynä – innostuneet voivat itse ottaa satelliittiin yhteyttä radioteitse
Satelliitin missiona on opettaa avaruusteknologiaa ja tiedettä yleisöille.
SpaceX lähetti kantoraketillaan matkaan ennätysmäiset yli 140 satelliittia
Starlink-nimellä tunnettu hanke on huolestuttanut tutkijoita, jotka pelkäävät massiivisen satelliittimäärän haittaavaan tähtitieteellistä tutkimusta.

Sale of Finnish microsatellite to Brazil raises criticism
A Brazilian researcher said the tech would be used for greenwashing and a Finnish expert called the deal 'unethical.'

Suomalaisyritys myi Brasilian hallitukselle satelliitin, jota presidentti Bolsonaron pelätään käyttävän Amazonin metsähakkuiden vääristelyyn – Tutkija: “Suomen maine on jo kärsinyt”
Avaruustekniikka-alan yritys ICEYE vahvistaa kaupan, mutta ei halua kommentoida sitä tarkemmin.
Milloin taivaalla jysähtää toden teolla? – suuri satelliittitörmäys on vain ajan kysymys
Avaruusromu on ongelma. Sille pitää tehdä jotain.

USA ja Britannia: Venäjä on tehnyt asekokeen avaruudessa – uskovat Venäjän kehittelevän satelliitteja vastaan käytettävää teknologiaa
Venäjä on kertonut käyttäneensä uutta teknologiaa venäläisen avaruuskaluston tarkistamiseen.
Turkulaisyrityksen teknologiaa matkaa avaruuteen tutkimaan ilmastonmuutosta
Sopimuksen arvo on noin 3,7 miljoonaa euroa.

Kiina ja Yhdysvallat käyvät uutta kilpajuoksua Kuuhun – Miksi Kuu kiinnostaa jälleen?
Kokosimme vastauksia oleellisiin kysymyksiin avaruuden kilpajuoksusta.
Avara luonto: Luonto avaruudesta – dokumenttisarja kuvaa herkkää maapalloa kaukaa ja läheltä
Avaruudesta katsottuna maapallo on vaikuttava näky.
"Oksennuskomeetta" – ja viisi muuta yllättävää asiaa painovoimasta
Milloin olet viimeksi kiinnittänyt huomiota painovoimaan?

Finland needs its own space research centre, gov't report says
A government working group says Finland needs a bigger budget for space-related endeavours.

Iranin valtiontelevisio: Satelliitti saatiin avaruuteen, mutta se ei pysy siellä
USA arvosteli aikaisempaa laukaisua naamioiduksi ohjuskokeeksi.

Avaruuskolari vältettiin niukasti Pittsburghin yllä – törmäys olisi tuottanut valtavan romupilven
Satelliittien törmäykset ovat harvinaisia.

Kaksi satelliittia saattaa törmätä ensi yönä
Luultavimmin käytöstä poistetut avaruusteleskooppi ja tutkimussatelliitti ohittavat toisensa hurjaa vauhtia ehkä vain runsaan kymmenen metrin päästä.
Satelliittipaikannuksen professori Heidi Kuusniemi tekee uraauurtavaa työtä lähiavaruuden piensatelliittien kanssa
Merenkurkun ylle on tarkoitus laukaista oma piensatelliitti kahden vuoden kuluttua.

Euroopan avaruusjärjestö alkaa kerätä avaruusromua kiertoradalta
120 miljoonan euron hankkeella poistetaan yksi romu Maan kiertoradalta.

KCNA: Pohjois-Korea on suorittanut “hyvin tärkeän kokeen”
Pohjois-Korean valtionmedian mukaan kokeella on merkittävää vaikutusta maan strategiseen asemaan.