Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Auringonpurkauksen kirkas valo auringon vasemmalla puolella ja aurinkomateriaalin purkauksen, joka ampuu läpi auringon ilmakehän.

Seuraava voimakas aurinkomyrsky voi tuhota piensatelliitit avaruusromuksi – mutta Suomen sähköverkko kestäisi

Poikkeuksellisen voimakkaan aurinkomyrskyn vaikutusten arviointi on erittäin vaikeaa. Tutkimuksen mukaan sähköverkko kestää, mutta satelliitit ovat vaikeuksissa.

Hyperspektikuvaukseen kehitetyn satelliitin mallikappale.

Suomalaisyrityksen supersatelliitti löytää maastoon piilotettua sotilaskalustoa ja huomaa kaasuputkien vuodot nopeasti

Uudet hyperspektikamerat pystyvät seuraamaan muutoksia raja-alueella. Tekoälyn avulla voidaan analysoida esimerkiksi laajaa laittoman maahantulon valmistelua.

Säähavaintopallo nousee ilmaan.

Venäjä näyttää häiritsevän Ilmatieteen laitoksen sääpalloja – suojelupoliisin mukaan tässä piilee iso uhka

Ilmatieteen laitoksen säähavaintopallojen sijaintitiedot ovat muutamia kertoja kadonneet ja syyksi epäillään GPS-häirintää.

Kim Jong-un seisoo junan ovella ja heilauttaa kättään.

Pohjois-Korea laukaisi onnistuneesti vakoilusatelliitin kiertoradalle – Etelä-Korea reagoi välittömästi

Pohjois-Korean Kim Jong-unin väitetään jo katsastaneen Pohjois-Korean hankkimat satelliittikuvat Yhdysvaltain sotilaskohteista.

Kuvituskuva maapalloa kiertävistä satelliiteista

Yle selvitti: Venäjä on kehittänyt hätkähdyttävän tavan vakoilla Suomea ylhäältä päin

Ylen hankkimien tietojen mukaan Venäjä todennäköisesti vakoilee suomalaisten ja useiden muiden maiden tietoliikennettä avaruudesta käsin Luch-nimisillä sotilassatelliiteilla.

Tuomas Tikka ja Matti Ekdahl Pariisin ilmailunäyttelyssä.

Suomalaisyhtiö aikoo lähettää sata satelliittia taivaalle – avaruusjärjestön pääjohtaja ylistää Suomea

Espoolainen avaruusyhtiö Kuva Space sai viiden miljoonan euron arvoisen tilauksen eurooppalaisen Copernicus-havaintojärjestelmän kanssa. Asiasta ilmoitettiin kesäkuussa Pariisin ilmailunäyttelyssä.

Satelliittikuva, jossa on punaisella merkittyjä kohtia, joista nousee savua.

Suomen maastopalot löydetään yhä useammin satelliiteilla – auttaa etenkin harvaan asutuilla alueilla

Maasto on erittäin kuivaa ja rutikuiva maaperä on syttymisherkkää. Maastopalon alkuja seurataan monenlaisin keinoin, kuten satelliittien avulla.

Kolme nuorta sotilasta katsoo kuvaruutua avaruussotaharjoituksessa.

Maailman suurin avaruussotaharjoitus näytti, mitä kaikkea sotilaallista avaruudessa jo tapahtuu

Kuun alussa Ranska järjesti mittavan avaruussotaharjoituksen. Siinä harjoiteltiin sateliittien välisiä konfliktitilanteita, jotka vaikuttavat varsin futuristisilta – mutta eivät ole sitä enää. Suomi oli mukana tarkkailijana.

Infografiikka näyttää, missä korkeudessa havaintopallo lentää: 24-37 kilometrissä.

Kiinan mysteeripallo saattoi olla tiedustelun täsmäisku tai jotain aivan muuta – katso, miten jättipallo toimii

Epäillyllä vakoilupallolla on voitu kerätä elektromagneettista säteilyä tai testata Yhdysvaltain ilmapuolustusjärjestelmää, arvioivat turvallisuusalan asiantuntijat.

Ulf Kristersson, Ursula von der Leyen ja kuningas Kaarle Kustaa avajaisissa.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Ruotsi esitteli EU:lle pohjoisen ihmeitä – pienen kaivoskaupungin uumenissa on piilossa kaikkien himoitsema aarre

Ruotsidemokraattien rooli hallituksen tukipuolueena ja Ruotsin Nato-prosessi herättävät kysymyksiä nyt, kun Ruotsi aloitti EU:n puheenjohtajamaana, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu analyysissaan.

Satelliitti aurinkopaneelisiipineen ja pallomaisine mittalaitteineen maapallon pilvisen pinnan yllä.

Maahan pudonnut Nasan satelliitti kertoo sekä onnistuneesta tiedetyöstä että avaruusromun uhkista

Nasan satelliitti teki odottattoman pitkän työuran. Kun satelliitti putosi, jonkun loukkaantumisen tai aineellisen tuhon riski Maassa arvioitiin yhden suhteeksi 9 400:aan.

Vihersävyisiä revontulia avaruudesta kuvattuna.

Aurinko on muuttunut rauhattomaksi – Suomi aikoo perustaa tilannekeskuksen, joka torjuisi avaruushäiriöiden vaikutuksia ihmisten arkeen

Suomi on liittynyt EU:n yhteiseen avaruustilannekeskukseen ja valmistelee kansallisen keskuksen perustamista. Avaruusuhkat on tunnettava, jotta esimerkiksi tietoliikenteen katkeamisilta voidaan välttyä.

Läheltä

Merenkurkun oma satelliitti voitti ilmaisen laukaisun kiertoradalle

Merenkurkun yli ulottuneessa hankkeessa kehitetty KvarkenSat-satelliitti laukaistaan kiertoradalleen avaruuteen lennolla, joka on suunniteltu tapahtuvaksi vuonna 2023 tai 2024.

Mies pitää pientä satelliittia kädessään.

Yhteys Aalto-yliopiston tutkimussatelliittiin katkesi kesäkuussa

Keväällä avaruuteen laukaistun Foresail-1-satelliitin oli tarkoitus kerätä tietoa avaruusromuongelman hillitsemiseksi. Yhteys satelliittiin menetettiin kuitenkin pian laukaisun jälkeen kesäkuussa.

Valoilmiö taivaalla, edessä ruskaiset puut.

Suomen taivaalla tapahtuu nyt monia kiintoisia asioita, joista vain osa johtuu ihmisistä – ainakin näitä kannattaa tiirailla öisin

Maanantaiaamun kantoraketin laukaisun lisäksi Suomen taivaalla tapahtuu nyt paljon. Iltaisin taivaalla tähyäjää ilahduttavat täysikuu ja Jupiter. Aamun tunteina voi seurata kansainvälisen avaruusaseman liikkeitä.

Valoilmiö taivaalla, edessä ruskaiset puut.

Erikoinen valoilmiö näkyi aamuyöllä Suomessa pitkin itärajaa – syynä satelliitin laukaisu Venäjällä

Suomen itärajalla näkyi maanantaina aamulla erikoinen valoilmiö, joka liittyi satellittilaukaisuun. Rajavartioston mukaan ilmiöstä ei ole aiheutunut vaaraa suomalaisille.

Pian Euroopan säästä entistä täsmällisempää tietoa uuden sukupolven satelliitin avulla

Uuden sukupolven Me­teo­sat-sää­sa­tel­liit­ti esiteltiin – valvoo Eurooppaa uhkaavia sääilmiöitä lähes re­aa­liai­kai­ses­ti

Uuden sukupolven sääsatelliitti laukaistaan avaruuteen tämän vuoden lopussa. Kun se alkaa lähettää kuviaan ja mittauksiaan, saavat meteorologit hurjasti lisää tietoa sään ennustamisen tueksi.

Korkein hallinto-oikeus

KHO: Tampereelle kaavailtu satelliittimaa-asema voisi olla riski Suomen kansalliselle turvallisuudelle, ja luvan sai hylätä

Valtioneuvosto ei antanut yritykselle lupaa perustaa satelliittimaa-asemaa Tampereen Hervantaan. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi yrityksen valituksen.

Läheltä

IL: Kirkas valoilmiö paljastui venäläiseksi raketiksi, jota epäillään vakoilusta

Venäläisraketti kantoi puolustusministeriön kuomaa, jonka Nasa epäilee olevan tiedustelusatelliitti. Yksi havainto raketista tehtiin Posion Kitkajärvellä.

Pieni satelliitti kuvattuna lasivitriinissä.

Pate ja Matti ammutaan Maan kiertoradalle – Suomen ensimmäinen tiedesatelliitti kerää tietoa avaruusromuongelman hillitsemiseksi

Foresail-1:n hyötykuormana on hiukkassäteilyä mittaava laite, jonka tavoite on tehdä satelliiteista aiempaa pitkäikäisempiä, ja plasmajarru, jonka avulla satelliitin elämä päättyy ilmakehään, ei romuna maapallon kiertoradalle.

Satelliitti ampumassa toista laseraseella

Avaruus on yksi Ukrainan sodan rintamista, ja se koskettaa myös Suomea

Jos Venäjän aloittama sota tästä laajenee, saattaa se tarkoittaa myös sotatoimia avaruudessa. Satelliittipalveluiden suojaaminen vihulaisilta on tärkeää jo nyt.

Valoviivoja yötaivaalla.

Kymmeniä SpaceX:n Starlink-satelliitteja tuhoutui aurinkomyrskyssä, satelliiteista piti tulla osa "avaruuden internetiä"

SpaceX:n mukaan jopa 40 satelliittia tuhoutui aurinkomyrskyssä viime viikolla. Radaltaan pudonneet satelliitit paloivat ilmakehässä.

Joukko miehiä virittelee isoa valkoista ilmapalloa satelliitin kannattimeksi aurinkoisessa talvisäässä, runsaasti lunta ja Seinäjoen Lakeuden Risti näkyy taustalla.

Maailman ensimmäisen puusatelliitin koekappale nousi ilmaan Seinäjoella – varsinainen satelliitti tarkoitus laukaista tänä vuonna

Parituntisen koelennon aikana puinen kuutio lensi stratosfääriin eli yläilmakehään, joka sijaitsee noin 15 kilometrin korkeudessa. Kuutiota kannatellut helium-pallo räjähtää suunnitellusti 30 kilometrin korkeudessa.

Valoviivoja yötaivaalla.

Taivaalla tuikkiva tähtönen on yhä useammin ihmisten tekemä – satelliittien määrä on kasvamassa tuhansista yli sataantuhanteen

Sääntelyä sille, mitä maapallon liepeille saa laukaista, on olemattoman vähän. Kantoraketeille joudutaan jo etsiskelemään vapaita polkuja, kun internet-yhteyksiä turvaavat satelliitit täyttävät lähiavaruutta.

Karibianmeren rannalla sijaitseva Ranskan Guayana on Euroopan portti avaruuteen

Etelä-Amerikassa sijaitseva Ranskan Guayana on Euroopan portti avaruuteen – ovi olisi avoinna myös suomalaisille

Webb-avaruusteleskooppi laukaistiin matkaan jouluna Etelä-Amerikassa sijaitsevasta Kouroun avaruuskeskuksesta. Selvitimme, miksi Ariane-kantorakettien lähtöpaikaksi on valittu niin kaukainen ja kuumankostea paikka.

"DART-nuolen" laukaisu Vanderbergin avaruuskeskuksesta Kaliforniasta

Nasa lähetti avaruuteen aluksen, joka törmäytetään tarkoituksellisesti asteroidiin – katso video "DART-nuolen" laukaisusta

Avaruuteen laukaistun "nuolen" on määrä osua asteroidiin ensi vuoden syyskuussa. Pieni Dimorphos-asteroidi ei muodosta vaaraa, mutta koe testaa ihmisen kykyä vastata mahdollisiin avaruuden uhkiin.

Avaruusasema aurinkopaneelisiipineen. Alla näkyy Maan kaareva, pilvien peittämä pinta.

Nasan johtaja tyrmistyi Venäjän asekokeesta – syntyneen romun pelättiin uhkaavan ISS-avaruusasemaa

Yhdysvaltojen mukaan kansainvälisen ISS-avaruusaseman henkilökunta varautui jo jättämään avaruusaseman romun vuoksi.

Revontulet leimuaa Lapissa

Esrangen avaruustutkimuskeskuksessa Kiirunassa tuhoisa tulipalo

Esrangen avaruustutkimuskeskuksessa Kiirunassa tulipalo on aiheuttanut isoja vahinkoja rakettien laukaisukeskuksessa. Tulipalo syttyi torstaina aamupäivällä rakettimoottorin koekäytön yhteydessä.

Drone-ilmakuva metsästä Evolla.

Konesilmä auttaa tutkijoita kartoittamaan luonnon monimuotoisuutta avaruudesta käsin

Hyperspektrikameralla voi seurata luonnon tilaa tehokkaasti.

Vanerinen nanosatelliitti testilennolla stratosfäärissä

Näin se lentää – maailman ensimmäinen puusatelliitti kurkottaa kohti avaruutta

Vanerinen pieni satelliitti lähetettiin tänään säähavaintopapallolla stratosfääriin kahden tunnin koelennolle. Kyseessä oli testi ennen varsinaista avaruuslentoa, jonka on määrä tapahtua ensi syksynä tai loppuvuodesta. Testilento ulottui jo noin 30 kilometrin korkeuteen, mutta varsinainen satelliitti on tarkoitus laukaista pienen raketin mukana 500 kilometrin korkeudelle avaruuteen.

Moninivelinen roborttivarsi, taustalla ISS:n aurinkopaneeli  ja maapallon kaareutuva pinta.

Kansainvälinen avaruusasema sai osuman avaruusromusta

Romun määrä maapallon kiertoradalla uhkaa tehdä siitä käyttökelvottoman satelliiteille, joihin ihmiskunta on tottunut luottamaan niin kommunikaatiossa kuin esimerkiksi sääennusteissa.

Avaruusfyysikko Minna Palmroth Puoli seitsemän -ohjelman vieraana.

Vaurioituuko sähköverkko? Sammuvatko satelliitit? Avaruusfyysikko Minna Palmrothin mielestä ison aurinkomyrskyn ongelmiin pitäisi jo varautua

Palmroth johtaa huippuyksikköä, joka tutkii ja kehittää myös keinoja vähentää Maata kiertävää avaruusromua.

Avaruusyhtiö SpaceX:n kantoraketti Falcon 9

SpaceX lähetti kantoraketillaan matkaan ennätysmäiset yli 140 satelliittia

Starlink-nimellä tunnettu hanke on huolestuttanut tutkijoita, jotka pelkäävät massiivisen satelliittimäärän haittaavaan tähtitieteellistä tutkimusta.

ICEYE:n asiantuntijoita testaamassa ICEYE SAR -satelliittia.

Sale of Finnish microsatellite to Brazil raises criticism

A Brazilian researcher said the tech would be used for greenwashing and a Finnish expert called the deal 'unethical.'

Auringonlasku kuvattuna avaruudesta. Kuvan vasemmassa laidassa on pieni kirkas aurinko ja oikealla iso maapallo.

USA ja Britannia: Venäjä on tehnyt asekokeen avaruudessa – uskovat Venäjän kehittelevän satelliitteja vastaan käytettävää teknologiaa

Venäjä on kertonut käyttäneensä uutta teknologiaa venäläisen avaruuskaluston tarkistamiseen.

Avaruusvallat kurkottavat kohti Kuuta

Kiina ja Yhdysvallat käyvät uutta kilpajuoksua Kuuhun – Miksi Kuu kiinnostaa jälleen?

Kokosimme vastauksia oleellisiin kysymyksiin avaruuden kilpajuoksusta.

Painottomuuslentokone

"Oksennuskomeetta" – ja viisi muuta yllättävää asiaa painovoimasta

Milloin olet viimeksi kiinnittänyt huomiota painovoimaan?

arktinen avaruuskeskus Sodankylässä

Finland needs its own space research centre, gov't report says

A government working group says Finland needs a bigger budget for space-related endeavours.

Satelliitti lähtötelineessä.

Iranin valtiontelevisio: Satelliitti saatiin avaruuteen, mutta se ei pysy siellä

USA arvosteli aikaisempaa laukaisua naamioiduksi ohjuskokeeksi.

Kuvituskuva avaruusromusta.

Kaksi satelliittia saattaa törmätä ensi yönä

Luultavimmin käytöstä poistetut avaruusteleskooppi ja tutkimussatelliitti ohittavat toisensa hurjaa vauhtia ehkä vain runsaan kymmenen metrin päästä.

Havainnekuva ClearSpace-1 -robotista.

Euroopan avaruusjärjestö alkaa kerätä avaruusromua kiertoradalta

120 miljoonan euron hankkeella poistetaan yksi romu Maan kiertoradalta.

Arkistokuva. Kuvassa Unha-2 -raketin laukaisu huhtikuussa 2009.

KCNA: Pohjois-Korea on suorittanut “hyvin tärkeän kokeen”

Pohjois-Korean valtionmedian mukaan kokeella on merkittävää vaikutusta maan strategiseen asemaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle