Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Historiavisa: Miten kuppari yritti auttaa potilasta? Entä miten hammassärkyä ennen hoidettiin?

Lääketieteen kehityksen myötä monet taudit on kukistettu.

Kuinka tuulipuku tuli Suomeen? Lähde tutkimusmatkalle Alvar Aallon suunnittelmaan ja juuri peruskorjattuun Keski-Suomen museoon

Yle Jyväskylä vie kierrokselle uudistettuun Keski-Suomen museoon, joka joutui sulkemaan ovensa koronaepidemian vuoksi heti avajaisten jälkeen.

Sam Yaffa: Bourdain loved making Finland episode

Sam Yaffa, a former member of one of Finland's most successful rock groups, Hanoi Rocks, tells Yle what it was like to host celebrity chef Anthony Bourdain.

Kuvareportaasi: Ei loitsuja, parantajaeukkoja tai verisiä lattioita – Moderni kuppaus tapahtuu hierontapöydällä

Valviran laatimat hygieniatason vaatimukset ovat saaneet monet kupparit luopumaan työstään.

Suurjuoksija Paavo Nurmen erikoiset harjoituskeinot: juoksi junan perässä, käveli rautapohjakengillä ja kokeili kuppausta

Juoksijoiden kuningas Paavo Nurmi voitti 12 olympiamitalia, joista 9 oli kultaisia. Aikakauteen peilaten hänen harjoittelunsa oli määrätietoisen kovaa, mutta se sisälsi myös muutamia erikoisuuksia.

Horoskooppi koleerisille ja muille. Ja/tai paljon muuta. Eikä siinä vielä kaikki!

Hippokrateellisia horoskooppimietteitä Kajolta.Pitkä! (Sori)

Uhanalainen iilimato auttaa yhä ihmistä paranemaan

Verijuotikas eli iilimato on kuollut Suomessa lähes sukupuuttoon, koska sen luontaiset elinympäristöt ovat käyneet harvinaisiksi. Iilimatoja käytetään kuitenkin edelleen sairaanhoidossa muun muassa haavojen hoitoon.

Suomalaiset hoitavat allergioitaan monin tavoin – tieteellisesti tutkitut hoitokeinot toistaiseksi tehokkaimpia

Allergia- ja Astmaliiton neuvoja: "En kavahda vaihtoehtohoitoja, mutta niiden hyödystä ei ole tutkittua näyttöä".

Hevosenliha ja kuppaussarvet eivät käy pantiksi, mutta kulta on aina hintansa väärti

Panttilainakonttoriin eivät talouden ylä- ja alamäet heijastu kovin selvästi. Arvometallien hintojen nousu sen sijaan kuluttaa kanikonttorin oven saranoita.

Onko kuppaus oikeasti tehokasta? Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa

Ovatko puheet kuppauksen hyvistä vaikutuksista totta?

Nuoret aikuiset löysivät kuppauksen – Lääkäri: Turha laskea hyvää verta viemäriin

Nuoret aikuiset ovat löytäneet kuppauksen, tuon satoja vuosia vanhan hoitomuodon. Kupparin mukaan lähes kaikki asiakkaat saavat tarvitsemansa avun. Lääkärin mielestä on haaskausta laskea arvokasta verta viemäriin, kun vaikutuksiakaan ei ole tiede todistanut.

Kuppari päästää pahat veret pois

Ihminen paranee, kun paha veri lasketaan pois.

Kansanedustaja vaatii: Kalevalainen jäsenkorjaus ja kuppaus julkiseen terveydenhoitoon

Kansanedustaja Ari Jalonen (ps.) vaatii niinsanottujen perinnehoitojen hyödyntämistä, kun Suomessa haetaan julkisen sektorin säästöjä. Ylilääkäri tyrmää Jalosen toiveet.

Viranomainen ei luota kupparin hygieniaosaamiseen

Kuppauksen harjoittamiseen myönnetään toimilupia kirjavasti eri puolella Suomea. Esimerkiksi Oulun seudulla alan yrittäjät eivät ole saaneet virallisia lupia ympäristöterveydenhuollolta, sillä viranomaiset eivät tiedä mitä ohjeistusta noudattaa. Kuppareita edustava yhdistys on vienyt asian sosiaali- ja terveysministeriöön.

Kuppari kampeaa väsymyksen

Kajaanilainen kuppari Kaisa Kosamo ei kilpaile lääketieteen kanssa vaan tarjoaa vaihtoehtoa lääkehoidon rinnalle.

Kemiläiskeksintö kukistaa kolotukset

Kemiläinen kansanparantaja Tuomo Leskinen huomasi juoksuharrastuksensa aiheuttavan kolotusta jalkoihin. Tämä kuppaus- ja niksautuskurssit käynyt yrittäjä sai neuvoksi laittaa pienen kiven juoksutossunsa pohjalle hieromaan jalan hermopisteitä. Siitä sai alkunsa tarina torstaina Kemissä julkistetulle itsehoitavalle kengänpohjalliselle.

Käytetyt kahvinporot hoitavat kädet pehmeiksi

Kuppari ja kalevalainen jäsenkorjaaja Saana Monthan on saanut suururakan valmiiksi: hän on koonnut kansanlääkintää koskevaa tietoja ja toimiviksi todettuja kotikonsteja kirjaksi, yksien kansien väliin. Etenkin uusi ekologinen sukupolvi on intoutunut reippaasti kokeilemaan vanhan kansan parannuskeinoja.

Kuppaus kiinnostaa yhä nuorempia

Perinteinen verikuppaus kiinnostaa entistä nuorempia ihmisiä. Niin kuppareitten kuin heidän asiakkaittensakin keski-ikä on jatkuvasti laskenut ja kuppausta ostetaan nykyisin lahjaksi esimerkiksi nelikymppisille miehille.

Sauna on köyhän kirkko

Forum Saunan yrittäjä Mervi Hongisto pitää asiakkaistaan huolta. Perjantaisin heidät löylytetään, vihdotaan, pestään puhtaiksi ja hierotaan. Hyvä olo on taattu.

Käynti kupparilla

Vielä 1960-luvulla kuppaus oli suosittu hoitomuoto.

Vaihtoehtohoidoille tulossa kunnon pelisäännöt

Vaihtoehtohoitojen sääntelystä on valmisteilla uusi laki. Sen tarkoitus on rajata sitä, kuka erilaisia hoitoja voi antaa ja kenelle. Myös vaihtoehtohoitojen katteettomaan markkinointiin ja perusteettoman korkeisiin hintoihin on tarkoitus puuttua.

Kommentoi perinnehoitoja ja lue muiden kommentteja!

Tampereen Radion lähetyksessä puhutaan lauantaina kansanparannuksesta ja perinnehoidoista. Aamukymmenen jälkeen puhelinlinjat studioon aukeavat keskustelulle numerossa 03-2130 200. Oletko sinä saanut vaivoihisi apua vanhan kansan konsteista, jäsenkorjauksesta, kuppauksesta tai vaikka pihkasalvasta? Toimivatko vanhat konstit paremmin kuin uudet vai ovatko perinnehoidot sittenkin silkkaa huuhaata? Voit kertoa kokemuksistasi myös netissä. Kerro ja kommentoi! Luemme viestejä lähetyksessämme ja julkaisemme niitä myös tällä sivulla.

Kuppari

Veri ei juokse, jos potilas pelkää.