Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rosatom kyltti Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoima peruu Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen – jatkossa keskitytään työmaan ylläpitämiseen

Laitostoimitussopimukseen liittyvät työt Pyhäjoen työmaalla ovat päättyneet. Lähiviikkoina työmaalla viimeistellään Fennovoiman muiden toimittajien kanssa toteuttamia rakennustöitä.

Yellowcake. Uranpulver.

Uraanin louhinnan vastustus on ääntään vähäisempää

Tuoreen väitöskirjan mukaan myötä- ja vastamieliset ajatukset uraanin louhinnasta Kainuussa, Lapissa ja Pohjois-Karjalassa ovat suurin piirtein tasan.

Hanhikivi 1 työmaa-alueen portilla oleva kieltokyltti. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Valtion on vietävä jatkossakin Pyhäjoen ydinvoimalahanketta eteenpäin, esittävät Suomen Yrittäjät ja Pyhäjoen kunta

Viikonloppuna julkaistussa kannanotossa hankkeen halutaan jatkuvan muun muassa ilmastoystävällisen perusvoiman tarpeen sekä merkittävien talous- ja työllisyysvaikutusten vuoksi.

Rosatom kyltti Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Rosatom pitää Fennovoiman sopimuksen purkamista laittomana ja aikoo vaatia korvauksia – Fennovoima ei kommentoi asiaa

Venäläisyhtiö kertoo olevansa valmis keskustelemaan hankkeen käynnistämisestä uudelleen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky puhuu yhteisessä lehdistötilaisuudessa YK:n pääsihteerin kanssa heidän neuvottelujensa jälkeen Kiovassa 28. huhtikuuta.

Zelenskyi: Venäjä kiristää Eurooppaa ydinaseilla – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Kansainväliseen politiikkaan erikoistuneelle ajatushautomolle puhunut Volodymyr Zelenskyi ehdotti globaalin turvallisuusjärjestelmän käyttöönottoa.

Id-juhlan avlmistelua.

Maanantai 2.5.2022 (tv)

Fennovoima. Ukrainan häät. Id-juhla. Sää.

Päiväkotilapset leikkivät Touhulan päiväkodin pihalla

Maanantai 2.5.2022 (radio)

Kunta-alan lakko alkaa. Pyhäjoelle ei tule venäläistä ydinvoimalaa. Työllisyys parani maaliskuussa. Yle julkaisee uutisia ukrainaksi. Sää.

Fennovoiman hallintorakennuksen sisätiloissa tehdään mm. lattioiden valuja.

Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen Fennovoiman purkamasta sopimuksesta: Pienin paha olemassa olleista vaihtoehdoista

Turun kaupungin omistama Turku Energia omistaa 3,76 prosentin osuuden Voimaosakeyhtiö SF:stä, joka omistaa 66 prosenttia Fennovoimasta.

Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen katsoo kameraan. Miehellä silmälasit ja harmaa puvuntakki.

Lahti Energian toimitusjohtaja Rosatom-sopimuksen purkamisesta: hyvä ja odotettu päätös

Fennovoima on purkanut Pyhäjoen ydinvoimalan laitostoimittajasopimuksen Rosatomin kanssa. Suomalaisosakkaat ovat odottaneet prosessin etenemistä Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä Ykkösaamun vieraana 9. lokakuuta.

Lintilä on tyytyväinen Rosatom-päätökseen – ympäristöpolitiikan professori arvioi: Ydinvoimalalle etsitään toimittaja lännestä tai Japanista

Fennovoima ilmoitti maanantaina, että se katkaisee laitostoimitussopimuksen venäläisen valtioyhtiön Rosatomin kanssa. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää päätöstä oikeana.

Digitaalinen näyttö jossa kerrotaan bensan ja dieselin hinta huoltoasemalla

Perjantai 29.4.2022 (radio)

Kunta-alan lakko. Uusi ydinreaktori. Hintojen nousu. Ministerit. Vappu ja vapun sää.

yleiskuva - Olkiluoto 3. Ydinvoimalaitoksen reaktorirakennus numero kolme.

Syy Olkiluoto 3:n turvallisuusjärjestelmän käynnistymiselle löytyi: virheellinen signaali

Laitosautomaation virheellinen signaali aiheutti eilen booripumppujen käynnistymisen, kun laitosta ajettiin alas käyttöönottotestauksessa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.

Kreml: Venäjä voi käyttää ydinaseita, jos sen olemassaoloa uhataan – maan ydinasedoktriini sallii myös rajatun ensi-iskun

Venäjällä on käytössään runsaasti lyhyen kantaman taistelukenttäkäyttöön suunniteltuja taktisia ydinaseita.

Olkiluodon ydinvoimala havainnekuvassa.

Ydinonnettomuuksia tapahtuu useammin kuin on laskettu – Olkiluoto 3:ssa onnettomuutta torjuu keksintö nimeltään sydänsieppari

Selvitimme, miten ydinvoimaloiden sydämen sulamisonnettomuudet ovat tapahtuneet, ja miksi vastaavan ei pitäisi olla Olkiluoto 3:ssa mahdollista.

Tšernobylin ydinvoimala.

STUK: Sähkökatko Tšernobylissä ei aiheuta säteilyvaaraa Ukrainassa eikä Suomessa

Sähköä tarvitaan voimala-alueella käytetyn ydinpolttoaineen jäähdyttämiseen.

Lintilä: Hanhikiven lopulliselle rakentamisluvalle ei edellytyksiä

Elinkeinoministeri Lintilä Fennovoiman ydinvoimahankkeen valmistelun jatkumisesta: "Ei edellytyksiä lopulliselle rakentamisluvalle"

Ukrainan sota ei ole pysäyttänyt Fennovoiman ydinvoimalahankkeen valmistelua. Elinkeinoministeri muistuttaa, että Fennovoiman ydinvoimalalle on olemassa eduskunnan periaatepäätös, jonka pohjalta hankkeella on rakennuslupa.

Mielenilmaus Ukrainan sotaa ja osin venäläisomisteista ydinvoimalaa vastaan Kasitien ja Hanhikiventien risteyksessä Pyhäjoella sunnutnaina 27.2.

Pyhäjoella järjestettiin mielenilmaus eilen – sekä Hankikiven ydinvoimalaa että Venäjän sotatoimia Ukrainassa vastustettiin

Ydinvoimalahanke kytkeytyy vahvasti Venäjään valtionyhtiö Rosatomin osaomistuksen vuoksi. Mielenilmaisijat vaativat, ettei Suomi hyäksyisi Venäjän geopoliittisten strategiatyökalujen toimintaa maaperällään.

Ilmakuva Hanvikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueesta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoiman ydinvoimalan tärkeä osa pitäisi valaa ja takoa sotatoimien kohteeksi joutuneella alueella Ukrainassa – Säteilyturvakeskus seuraa tilannetta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen monin tavoin. Esimerkiksi ydinreaktorin paineastian teräsosat on tarkoitus valmistaa Itä-Ukrainan Kramatorskissa, jonka ympäristöstä on raportoitu räjähdyksiä.

Reaktorin suojarakennus.

Tšernobylin valtaaminen oli Venäjälle strategisesti tärkeää – säteilyarvot ovat kohonneet ydinvoimalan lähellä, riski Suomelle pieni

Venäjä otti eilen haltuunsa Tšernobylin ydinvoimala-alueen Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalla. Säteilyturvakeskus seuraa, onko tällä vaikutusta säteilyarvoihin Suomessa.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaan portti Pyhäjoella

Fennovoima: Hanhikiven ydinvoimalan valmistuminen voi lykkääntyä, jos Venäjä laajentaa sotatoimiaan Ukrainassa

Ydinvoimalan tärkeimmän osan rakentaminen on tarkoitus aloittaa Ukrainan Kramatorskissa, joka sijaitsee Ukrainan hallitsemassa osassa Donetskia. Fennovoimasta painotetaan, että ydinvoimalahanke ei ole yhdestä tuotantolaitoksesta kiinni.

Havainnekuva Pyhäjoen ydinvoimalasta vuodelta 2018

Säteilyturvakeskus on aloittanut Pyhäjoen ydinvoimalan turvallisuusarvion laatimisen

Turvallisuusarvion laatiminen liittyy ydinvoimalaitoksen rakentamislupakäsittelyyn. STUK odottaa edelleen osaa aineistoista.

Olkiluodon ydinvoimala.

Nuclear watchdog approves power-up of Olkiluoto 3 reactor

Stuk said that the new Olkiluoto nuclear reactor can boost its output beyond five percent of its full capacity. The long-delayed unit was switched on just before Christmas.

Mieheltä otetaan koronatesti

Tiistai 21.12.2021 (radio)

Koronatartunnat. Koronatestien ruuhkat. Kaupan maskisuositus. Uusi ydinreaktori. Vuoden lyhyin päivä. Sääennuste.

Utsjoen kirkkotuvat kylmänä talvi-iltana.

Tiistai 21.12.2021 (tv)

Koronatilanne. Ydinreaktori. Tim Sparv. Lyhyin päivä. Sääennuste.

Kaivinkoneet kaivavat louhikkoa Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla.

Rosatom sai valmiiksi Pyhäjoen ydinvoimalan alustavan turvallisuusselosteen

Fennovoima on saanut laitostoimittaja Rosatomilta alustavan turvallisuusselosteen. Se on keskeinen rakentamislupahakemukseen ja laitoksen turvallisuusarviointiin liittyvä dokumentti.

Bushehrin ydinvoimalaitoksen työmaa

Yhdysvallat ryhtyy "lisätoimiin", jos ydinsopimus Iranin kanssa kariutuu

Viimeisin rupeama Iranin ydinsopimuksen neuvotteluista käynnistyi viime viikolla. Neuvottelut ehtivät kertaalleen katketa jo 3. päivä joulukuuta. Neuvottelut jatkuivat tauon jälkeen torstaina.

Ebrahim Raisi

Neuvottelut Iranin ydinsopimuksesta käynnistyivät uudelleen – tuloksia saatetaan kuitenkin odottaa vielä pitkään, sillä Iran on valinnut tiukan linjan

Viimeksi kesäkuussa käydyissä neuvotteluissa diplomaatit olivat toiveikkaita Iranin suhteen, mutta tilanne on muuttunut kesän jälkeen.

Koronaohjeistusta ja lentomatkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Maanantai 29.11.2021 (tv)

Matkustusrajoitukset. Omikron. Olkiluoto 3. Sääennuste.

Rahamarkkinoista ja niiden vakaudesta vastaava komissaari, irlantilainen Mairead McGuinness.

Onko ydinvoima hyvää vai pahaa? "Sille löytyy oma kategoria", sanoo Suomea kiertänyt ja pääministerin tavannut komissaari McGuinness

EU:n rahoituspalveluista vastaava komissaari Mairead McGuinness on vierailulla Suomessa. Hän vastaa ydinvoiman, kaasun ja biomassan kohtalosta kun komissio päättää, luokitellaanko ne ilmaston ja ympäristön kannalta kestäviin energiamuotoihin.

Posivan Onkalo

Tiistai 26.10.2021 (tv)

Maskit. Ydinjäte. Parisuhteet. Sää.

Pyhäjoen ydinvoimalan hallintorakennusta rakennetaan.

Defence Ministry demands risk assessment of Fennovoima plant, cites ties with Russia

The construction of the controversial power plant in Pyhäjoki on Finland's northwest coast has been marred by delays since its inception.

Pyhäjoen ydinvoimalan hallintorakennusta rakennetaan.

Puolustusministeriö haluaa riskianalyysin Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta – yhtiö tunnustaa Venäjä-kytköksen riskin projektille

Fennovoiman mukaan on riski, että rakentamisluvan saaminen voi venyä entisestään ensi syksyyn. Yhtiö ei usko, että voimalahanke päätyy pakotelistalle.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaa Pyhäjoella

Oulun seudun yritykset ovat päässeet hyvin mukaan Pyhäjoen ydinvoimalaurakoihin

Oulun kauppakamarin tietojen mukaan Pyhäjoen ydinvoimalatyömaan 4 000 kulkuluvasta 75 prosenttia on suomalaisille. Siitä suurin osa yrityksille, jotka toimivat 150 kilometrin säteellä työmaasta.

kokoushuone

Jos arviot pitävät paikkansa, Iranilla pitäisi näillä hetkillä olla valmis ydinase – Israelilta ja Yhdysvalloilta tuli viimeinen varoitus?

Iran on jatkanut uraanin rikastamista yhä lähemmäksi ydinasekelpoisuutta. Yhdysvaltain ja Israelin ulkoministerit varoittavat, että aika ratkaista ydinkiista diplomaattisesti alkaa käydä vähiin.

Grafiikka näyttää energian tukkuhinnan EU:ssa

Analyysi: Kumpi on pahempi, ydinvoima vai kaasu? EU-maiden nokkapokka energiasta kärjistyy, Suomi taistelee Ranskan rinnalla Saksaa vastaan

Energiasta on tullut kuuma aihe Euroopassa. Sähkön hinta nousee etenkin etelässä, Suomi taas odottaa komission linjauksia ydinvoimasta. Luvassa on kaikkien aikojen lehmänkaupat, kirjoittaa EU:ta seuraava taloustoimittaja Anna Karismo.

Abdul Qadeer Khan on kuvassa vaaleanharmaassa puvuntakissa ja punaisessa kravatisa. Hänellä on viikser ja harmaantuneet hiukset.

Pakistanin ydinaseen isä Abdul Qadeer Khan on kuollut – Khan kauppasi ydinaseteknologiaa myös Iraniin, Pohjois-Koreaan ja Libyaan

Pakistanissa Khan oli kansallissankari mutta lännessä hän tuli tunnetuksi ydinaselaitteiston levittämisestä muihin maihin. Khan tunnusti asian vuonna 2004 mutta sanoi sittemmin joutuneensa syntipukiksi.

Kärnkraftverket Olkiluoto 3

Finland lobbied EU to declare nuclear power sustainable after unpublished cabinet decision supported by Greens

The EU Commission decides this autumn if nuclear power will be classified as sustainable.

Tuulivoimaa ja SSAB tehdas

Uudet ja vanhat energiaratkaisut lyövät kättä Pohjois-Pohjanmaalla, mikä voi vaikuttaa ratkaisevasti koko Suomen ilmastotavoitteisiin

Tuulivoimamaakunta Pohjois-Pohjanmaalla on tärkeä rooli Suomen päästötavoitteiden saavuttamisessa. Alueella on myös iso osa Suomen vesivoimasta ja turvetuotannosta. Ilmastopohdintoihin vaikuttavat myös Raahen terästehdas ja Fennovoiman ydinvoimahanke.

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitos keväällä 2016.

EU:n kiistellyt ydinvoimalinjaukset pitkittävät päätöstä miljardiluokan investoinnista Loviisaan – poliittisen pelin taustalla ehkä Saksan vaalit

EU:n tulevilla energialinjauksilla on iso merkitys Suomelle, koska sähköntuotannossa on laskettu paljon ydinvoiman varaan. Poliittinen keskustelu kuumenee myös kotimaassa, koska elinkeinoelämä katsoo, ettei hallitus ole ollut aktiivinen EU:n pöydissä.

Grafiikka näyttää, minkä kokoinen 15 metriä korkea suurelta osin maan pinnalle sijoittuva kaukolämmöntuotantoon suunniteltu 100 MW pienydinvoimala voisi olla verrattuna Olkiluoto 3:een, jonka suojarakennus on 65 metriä korkea.

Suomessa kehitetään vauhdilla pienydinvoimaloita – Helsinki harkitsee sellaisen tuomista kaupunkiin kymmenessä vuodessa

Pienydinvoimala voitaisiin tuoda lähelle asutusta ja liittää kaupungin kaukolämpöverkkoon. Helsingissä oma ydinvoimala voisi olla käytössä kymmenen vuoden kuluttua.

Iso sukellusvene vesillä, puoliksi pinnalla. Veneen päällä seisoo ihmisiä.

Miksi ydinvoimalla kulkevat sukellusveneet ovat dieselaluksia parempia? Australian kohua herättäneelle vaihtopäätökselle on useita teknisiä perusteluja

Australia ilmoitti yllättäen hankkivansa Yhdysvalloilta ja Britannialta ydinkäyttöisiä sukellusveneitä. Samalla kaatui Ranskan kanssa tehty sopimus dieselkäyttöisistä sukellusveneistä.

Australialainen sukellusvene HMAS Sheean Stirlingin laivastotukikohdassa lokakuussa 2019.

Sukellusvenekiistasta diplomaattinen soppa – Australian mukaan kyseessä oli strateginen päätös, Ranska puhuu selkäänpuukotuksesta

Australian pääministeri Scott Morrison sanoo, että Ranskan hallitus tiesi Australian ”syvistä ja vakavista” huolista ranskalaissukellusveneitä kohtaan jo ennen sopimuksen purkamista. Ranskan mukaan se ei tiennyt kymmenien miljardien sopimuksen kariutumisesta etukäteen.

Onkalo, ydinjätteen loppusijoituspaikka.

Hissukseen 30 vuotta toiminut ydinjätehuoltorahasto tulee osakemarkkinoille – jättimäisen miljardirahaston sijoitushorisontti on vuodessa 2120

Suomen valtion ydinjätehuoltorahasto on toiminut kaikessa hiljaisuudessa yli 30 vuotta. Miljardivarallisuuden kerännyt rahasto sai kuitenkin vasta syyskuussa ensimmäisen kokopäiväisen toimitusjohtajan. Sijoitushorisontti on sadan vuoden päässä.

Presidentti Joe Biden puhuu turvallisuuskokouksessa Valkoisessa talossa.

Biden kertoi Yhdysvaltojen, Britannian ja Australian turvallisuuskumppanuudesta puheessaan kansallisesta turvallisuudesta

Australian pääministeri kertoi myös, että Australia aikoo rakentaa ydinsukellusveneitä Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa. Samalla Australia hylkää sukellusvenehankkeen Ranskan kanssa. Yhdysvallat toivoi Ranskaa silti kumppaniksi maiden liittoon.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaan portti Pyhäjoella

Hanhikiven ydinvoimatyömaalla on todettu neljä koronavirustartuntaa, SSAB:n Raahen tehtaalla joukkoaltistuminen

Pyhäjoella Hanhikivellä todetut tartunnat eivät tämän hetkisen tiedon mukaan ole aiheuttaneet joukkoaltistumisia. SSAB:n Raahen tehtaalla sellainen puolestaan on ollut viime viikon maanantain ja tiistain aikana.

Kim Jong-un puhujakorokkeella.

IAEA varoittaa: Pohjois-Korea vaikuttaa käynnistäneen ydinlaitoksensa uudelleen

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA sanoo, että tilanne on erittäin huolestuttava. Pohjois-Korean mukaan Yongbyonin laitos on sen ydinohjelman "sydän". Ulkomailla ydinlaitos on herättänyt huolta vuosia.

Iranskägda Grace 1 beslagtogs av Storbritannien utanför Gibraltar.

Israelilaisalukseen kohdistunut hyökkäys kiristää Lähi-idän herkkää tilannetta entisestään – asiantuntijan mukaan Iran ja Israel käyvät varjosotaa

Tankkerialuksiin kohdistuneet droonihyökkäykset ovat osa Israelin ja Iranin välistä varjosotaa. Myös länsimailla on intressinsä Lähi-idässä, koska Iranin toiminta vaikuttaa sekä Israelin liittolaisen Yhdysvaltojen kansalaisiin että Lähi-idän tilanteeseen.

Teollisuuden Voima OYj:n (TV0) Olkiluodon kolme ydinvoimalaitosyksikköä OL 1 (kesk.) , OL 2 (oik.) ja OL 3 Eurajoella.

Olkiluoto 3 reactor delayed again

The latest postponement is due to additional turbine inspections. The reactor is some 13 years behind its original schedule.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle