Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Merilappilaisilla rakentajilla on kohtuullinen työtilanne

Rakennusliiton Lapin aluetoimitsija Ilpo Hiltulan mukaan erityisen hyvin töitä on talotekniikan ammattilaisilla ja muurareilla.

Riku Siivosen kolumni: Tarjosin muurarille paukun, ja hän muutti käsitykseni työmarkkinoista

Karenssit kertovat ihmiskuvasta, jonka varaan työttömyysturvajärjestelmämme rakentuu, kirjoittaa Riku Siivonen.

Hyvä muurari saa töitä! Muurareiden ammattikunta uhkaa kadota Suomesta

Muurareita ei ole koulutettu enää pitkään aikaan. Ennen muurari oli perinteisesti ammatti, joka siirtyi kisällioppina isältä pojalle.

Kuohunta Rakennusliitossa jatkuu

Kurssikeskuksen myynnistä eripuraa ammattiliitossa.

Lapin rakennustyömaita uhkaa pula erityisosaajista

Rakennusalan koulutus tuottaa yleisosaajia, mutta koulunpenkiltä ei enää valmistu tarpeeksi esimerkiksi muurareita. Työssä olevat muurarit lähestyvät jo eläkeikää ja rakennuksille kaivattasiin kipeästi nuoria taitajia.

Viikinkityylin remontti pitää homeongelmat poissa: laastiin hevosenkakkaa ja hiuksia – video

Ollaksen-tilan 1700-luvulta peräisin olevan pakarituvan makuukammarien seinät saavat viikinkiajan tapaan tehdyn rappauksen. Seinistä tulee lämmönpitävät, hengittävät ja satoja vuosia kestävät. Hometta ei viikinkiseiniin tule. Rappauslaastin ainekset ovat ilmaiset. Katso resepti videosta.

1 600 karkkirasiaa, tuhansia karamellipapereita – kivijalat ja välipohjat ovat keräilijän aarreaittoja

Vanhoissa karamellirasioissa ja -askeissa näkyy hyvin kääreiden kehitys 1800-luvun lopulta 2000-luvulle. Ajankohtaiset asiat näkyivät aikoinaan myös karkkiaskien kuvissa – Zeppeliinin vierailusta Summan taisteluun ja Olympia-huumaan. Esko Järvilällä on yksi monipuolisimpia karkkipakkauskokoelmia Suomessa.

Ammattia vaihdetaan, kun on pakko

Yleisimmin uuteen työhön kouluttaudutaan pakon edessä työttömyyden tai sairauden vuoksi. Omaehtoiset uudelleenkouluttautujat ovat pieni osa ammatinvaihtajista.

Muurarista maalinsylkijäksi noussut hyökkääjä saa uuden mahdollisuuden Valioliigassa

Englantilaiskärki Charlie Austin palaa Valioliigaan Southamptonin paidassa.

Pyhäjoen ydinvoimalatyömaa alkaa vetää työntekijöitä kiihtyvään tahtiin

Pohjois-Pohjanmaalla on nyt tarjolla töitä perinteisillä aloilla.

Töitä löytyy terveydenhuollosta ja myynnistä

Keski-Suomen Ely-keskuksen alueella on pulaa muun muassa sairaanhoitajista, ohjelmisto- ja sovelluskehittäjistä ja muurareista.

Tuleva valmentajaduo äityi runolliseksi – Ville Nieminen lupaa lapioida kuraa, Dufva maksaa velkaansa

Värikkäät kiekkopersoonat Ville Nieminen ja Risto Dufva lähtevät rakentamaan Jukureista salonkikelpoista liigajoukkuetta vuoden kuluttua. Sanan ruoska viuhui jo sopimusten julkistamisen yhteydessä perjantaina.

Kusti ei polje

Kusti ei polje

Aikuiset villiintyvät hiekkakasoista – muutamassa päivässä syntyy huikeita teoksia

Hiekanveistämiseen tarvitaan hienoa hiekkaa, muotteja ja liimaa. Rankkasade tai helteinen poutasää ovat veistäjän pahimmat viholliset. Hiekanveistoon hurahtaneet mittelevät tällä viikolla taidoistaan Heinolassa.

Katso, miten kodittomat romanit majoittuvat vapaaehtoisen kotona Kalliossa – video

Helsinkiin odotetaan kesäksi noin neljääsataa uutta romania. Melkein mikä tahansa työ kelpaa heille. Monet kuitenkin päätyvät kerjäämään kaduille, koska työtä ei löydy. Helsingissä on muutamia auttamishaluisia yksityishenkilöitä, jotka ottavat romaneja kotiinsa yöpymään.

Ammattimuurareista pian huutava pula – nuoria ei ala kiinnosta

Nuorten kiinnostus muurausalalle on vähentynyt jyrkästi. Lapin ammattiopiston rakennusalan lehtorin Erkki Lindrothin mukaan rakennusalalle opiskelevista nuorista valitsee erikoistumisalakseen muurauksen aiempaa harvemmin.

Uskomaton satutarina - viidessä vuodessa muurarista Valioliigan maalipyssyksi

QPR:n Charlie Austinin tarina on manageri Harry Redknappin mukaan kuin suoraan sarjakuvalehtien sivuilta.

Google-tiilet muistoksi muurarisuvulle – laastiin kätkettyä esinettä ei löytynyt

Vainosen suku oli mukana muuraamassa vuonna 1954 Summan tehtaan piippua, jonka uusi isäntä Google purki vastikään. Purkutyömaalta liikeni satakunta tiiltä suvulle jaettavaksi.

Kevät toi taas känniset kaistoille

Jos kevät ennen toi muurarin, on tulijaksi nykyään vakiintunut rattijuoppo. Jo maaliskuussa rattien määrä kasvoi viidenneksen. Kuumimmat kuukaudet ovat silti vasta edessä, jos tilastot toistavat itseään. Mikä siinä on, kun ei mene jakeluun? ihmettelee poliisitarkastaja.

Kymmenes satatonnari on harvinaisuus

Satatonnariksi kutsutaan lehmää, joka on lypsänyt satatuhatta kiloa maitoa. Oulun Yli-Iissä, Kannialan tilalla juhlitaan tilan jo kymmenettä satatonnaria, Tella-lehmää.

Kerjäläiset ja kaupustelijat yhä aggressiivisempia

Kevät tuo perinteisesti muurarin ja rapparin, mutta yhä useammin myös kerjäläisen ja kaupustelijan. Poliisin mukaan Suomeen tulleet kerjäläiset ja kaupustelijat ovat jokakeväinen ja yhä paheneva ilmiö.

Pulaa isännöitsijöistä, ylitarjontaa toimistotyöntekijöistä

Etelä-Karjalassa on seuraavien kuuden kuukauden aikana sesonkiluonteisesti liian vähän myös viherrakentajia ja muurareita. Tiedot käyvät ilmi Etelä-Karjalan te-toimiston ammattibarometristä.

Pelletillä on uusi mahdollisuus

Suomalaisten tulipesissä palaa pääasissa koivupuu, mutta kuka tietää, mihin ryöpsähtää pelletin suosio. Suomessa on kehitetty uusi pelletinsyöttöjärjestelmä, jolle haetaan parhaillaan patenttia. Seinäjokelainen takkamestari kertoo loimaalaisesta keksinnöstä.

"Säkki päässäkin osaan tehdä näitä"

Vakava sairaus ei aina vie työnhaluja. Kauhajokelainen Onni Rinta-Korhonen työskenteli muurarina yli 30 vuotta. Sitten iski perinnöllinen sairaus, jossa näkö vähitellen heikkenee. Muurari opiskeli reippaasti uuden ammatin ja hänestä tuli rottinkitöiden taitaja.

Muurari teki savonkielisen runokirjan - "Kymmenen vuotta sitten riimejä rupesi tulemaan"

"Työ on niin rutiininomaista, että joutaa ajattelemaan muutakin kuin tiilen laittamista." Savonlinnalaisen muurarin Risto Salmen kirjan piirrokset teki Riston kaveri, seppä Teppo Nousiainen.

Rakentajien työtilanne heikkenee kaakossa - Google toivottua pienempi työllistäjä

Osa työttömyyden kasvusta johtuu alan normaalista kausivaihtelusta, mutta suurelta osin myös siitä, että uusia rakennushankkeita käynnistyy vähän. Varsinkin kuntien rakennusrahat ovat tiukassa. Myös Googlen jätti-investointi Haminaan tuo rakentajille töitä luultua vähemmän.

Vanhuksen palosta pelastanut rakennusmies: "Sitä vaan toimi vaiston varassa"

Arjen sankarit saivat tuoreeltaan kiitosta pelastuslaitokselta. Hengenpelastajalle kouraan iskettiin mitalikin.

Tuhannet ihmiset Päätalojen perässä Kallioniemessä

Yksi kiinnostava käymäpaikka löytyy eteläisen Lapin naapurista, Taivalkoskelta Jokijärven kylästä. Siellä Kallioniemessä on kirjailija Kalle Päätalon lapsuuskoti, jossa kesäisin vierailee tuhansittain ihmisiä. Kallioniemi on monien lappilaistenkin suosima retki- ja lomakohde.

Aikapankit suojaan verokarhulta!

Verottajan kiinnostuminen aikapankeista sai Suoran linjan keskustelijoilta lähes täystyrmäyksen. Valtiovallan halua verottaa kansalaisten palveluiden vaihtoa ei ymmärretty. Lisäksi epäiltiin verotuksen onnistumista ja sitä, että se toisi verohallinnolle vain turhaa työtä ja veisi voimia oikeiden veronkiertäjien jahtaamiselta. Verohallituksesta otettiin viikon mittaan kantaa asiaan ja korostettiin, että periaatteiden pohtiminen on vielä kesken ja ne aiotaan laatia syksyyn mennessä.

Kevät toi verorekisteriin muurarin – viikossa jopa 5 000 uutta rekisteröityä

Rakennusalan harmaan talouden torjumiseksi perustettuun veronumerorekisteriin ilmoitetaan yhä joka viikko tuhansia uusia työntekijöitä. Yhteisellä työmaalla veronumero on pakollinen niin keittäjälle, vartijalle kuin kirvesmiehellekin.

"Tiilitalossa asuu onnellinen perhe"

1960-1970 -luvuilla tiilitaloa markkinoitiin parhaana vaihtoehtona perheen kodiksi. Oululainen arkkitehti ja tietokirjailija Kaarina Niskala kertoo, että muodissa oli myös tapetoida vaikkapa kerrostalo tiilitapetilla.

Veljeni vapaamuurari

Vapaamuurarit. Hyvä veli -kerho vai salaseura?

Aikapankin ongelmana veronkierto

Aikapankissa vaihdetaan palveluita aikaan eli käytännössä toisiin palveluihin. Tavoitteena on jakaa apua tarvitseville sekä edistää yhteisöllisyyttä ja työn tasa-arvoa. Hyvän tarkoituksen sudenkuoppa on mahdollinen veronkierto.

Antiikkitakan korjaustaito harvoissa käsissä

Viime vuosisadalla valmistetun kaakelitakan korjaus on tarkkaa työtä. Savukanavat on hiottava sileiksi ja kuppikaakelit sovitettava tiiviisti yhteen. Tätä työtä ei enää joka muurari hallitse. Parhaiten ammattitaito siirtyy sukupolvelta toiselle.

Antiikkitakka kaipaa tarkkaa muuraria

Muurarikoulutuksella on kysyntää, mutta koulutusta on vähän tarjolla. Pietarsaaressa Optimalla on ollut pari vuotta sitten takkamuurauskurssi ja uusi järjestetään ensi talvena, jos kiinnostuneita tulee tarpeeksi. Lisäksi ammattikoululaiset ovat muuranneet rakentamiinsa omakotitaloihin viime vuosina myös  arkkitehdin piirtämiä takkoja.

Työministeri muurasi bioöljylaitosta - betoni lensi linssiin

Pohjois-Karjalassa tuotetaan vuoden kuluttua metsähakkeesta bioöljyä, joka lämmittää yli 10 000 pientaloa lähinnä Etelä-Suomessa. Näin vähenee saastuttavan raskaan polttoöljyn käyttö. Työministeri Lauri Ihalainen oli innokas bioöljylaitoksen peruskiven muuraaja.

Jos olet perjantaina työtön, ilmoittaudu maanantaina Pajalla

Janakkalan työpajalla tehdään asioita, joita et tiennyt osaavasi lainkaan.

Rakennusliitto saartaa puolalaisfirman koulutyömailta

Saartoon laitettulla yrityksellä oli 12 työntekijää Jyväskylän kaupungin Huhtasuon koulukeskuksen työmaalla. Sama firma oli rakentamassa koulukeskusta myös Tampereella

VR:n varikkohallin peruskivi muurataan

Yli kolmesataa metriä pitkän huoltohallin rakennustyöt ovat edenneet peruskiven muurausvaiheeseen. Rakennustyöt Oulun ratapihan eteläpäässä kestävät vielä yli vuoden.

Hymyilevän Hanneksen perintö elää Kuopiossa

Tarua vai totta: Hannes Kolehmainen horjutti tietoisesti hymyllään kotipihan kisoissa kanssakilpailijoidensa henkistä kanttia? Kolehmaisen urheilusaavutukset tunnetaan, mutta lapsuus- ja nuoruusvuosissa Kuopiossa olisi vielä tutkimisen paikka.

Ryöstetty mies loukkaantui vakavasti Leppävaarassa

Väkivaltainen ryöstö tapahtui viime lauantain vastaisena yönä Leppävaaranraitilla. Poliisi toivoo tapahtumista yleisövihjeitä.

Vuoden nuori lausuja: Runonlausunta muistuttaa ilmakitaraa

Veikko Sinisalo -kilpailun voittanut Vuoden nuori lausuja Eero Ojala on osallistunut myös ilmakitaransoiton SM-kisoihin. Ojalan mielestä lausunnassa ja ilmakitarassa on paljon samaa - lausuntakin voi olla rock.

Ranskassa pidätettiin santarmisurmista epäilty

Mies surmasi sunnuntaina kaksi naissantarmia, jotka olivat tulleet selvittämään riitaa.

Muurarimehiläinen leviää Etelä-Suomessa

Pörröinen ja harmiton mehiläinen parveilee huhti-toukokuussa, mutta elelee muuten erakkona. Se muuraa savisen pesänsä muun muassa talojen seinärakoihin.

Nivelrikot vaivaavat maanviljelijöitä ja muurareita

Suurin riski sairastua polven nivelrikkoon oli muurarin ammatissa toimivilla tai lattioita asentavilla työmiehillä sekä terveydenhuollossa avustavissa tehtävissä työskentelevillä naisilla ja miehillä.Lantion nivelrikkoja todettiin etenkin maanviljelijöillä.

Toivakka voitti Koulurauha-kilpailun

Toivakan alakoulun 4. luokka on voittanut valtakunnallisen Koulurauha-kilpailun. Kilpailussa tehtävänä oli keksiä kouluaikana toteutettava peli, leikki tai muu toiminto, joka lisää luokan yhteishenkeä. Toivakka jakoi voiton Kirkkonummen 8. luokan kanssa.

Muurarilla 80 huumekasvin viljelmä

Lahtelaisella vuonna -74 syntyneellä miehellä oli hamppuviljelmiä sisällä ja ulkona. Mies oli kertomansa mukaan viljellyt kolme satoa. Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa muurarin ammatikseen ilmoittanut mies, tuomittiin huumausainerikoksista ehdolliseen vankeuteen.

Ydinvoimala sai pyhäjokiset riemuitsemaan

Pyhäjoella sijaitseva Fennovoiman aluetoimisto natisi liitoksistaan, kun alueen asukkaat ja tiedotusvälineet kokoontuivat sinne jännittämään ydinvoimapäätöstä. Toimistolla repesi riemu, kun yhtiö ilmoitti, että voimala sijoitetaan Pyhäjoelle.

Beroan saarto päättyi

Rakennusliitto tarkasti keskiviikkoaamuna Rautaruukin koksaamoremonttiin tulevien ulkomaalaismuurareiden työehtoja. Liitto on purkanut saksalaisen Beroa Deutschlandin saarron, ja liki 40 puolalaista muuraria pääsi aloittamaan työnsä Rautaruukin koksaamolla. Liitto halusi kuitenkin selvittää etukäteen millä ehdoilla muurarit töihin tulevat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle