Uusimmat artikkelit
Antti Röngän kolumni: Olen pelännyt yli kaksikymmentä vuotta, että epäonnistun elämässä
Vuodet kuluvat, mutta epäonnistumisen pelko pysyy. Sen hyväksyminen voi kuitenkin rauhoittaa, kirjoittaa Rönkä.
"Salonkikelpoisista" oireista puhutaan avoimesti, mutta sairaushäpeä on yleistä – lääkäri Anni Saukkola ei salaile omia sairauksiaankaan
Arkaluontoisiin ja noloilta tuntuviin terveysasioihin liittyy helposti vääriä käsityksiä, toteaa Instagramin Lääkäri Annina tunnettu, psykiatriaan erikoistuva Anni Saukkola.
Ikiaikainen käsitys menkkaseksistä on väärä, eikä vuotoja välttämättä edes tarvita – nämä asiat menkoista kaikkien pitäisi tietää
Avoin puhe menkoista lisää tietoutta.
Ennen Marika Lamminmäki häpesi melkein kaikkea, nyt hän tekee meikkivideoita Instagramiin – kannustus kumoaa ilkeät kommentit "sata–nolla"
Tutkimuksen mukaan aktiivinen ja osallistuva sosiaalisen median käyttö voi suojata häpeän tunteilta, passiivinen seuraaminen puolestaan voi aiheuttaa niitä.
Janne "Rysky" Riiheläisen kolumni: Kansakunta ei voi tervehtyä, jos se ei pysty käsittelemään omaa häpeäänsä
Lännessä on vaikea ymmärtää, miksi tavalliset venäläiset uskovat Putinin ja valtiojohdon väitteet sodan oikeutuksesta, mutta halu kieltää omien tekojen häpeä on kaikille kansoille yhteistä. On vaara, että kaksi erilaista tulkintaa todellisuudesta asettuu pysyvästi idän ja lännen väliin.
Onko sinua huijattu? – Tule keskustelemaan chattiin klo 21, asiantuntijana psykoterapeutti Pia Puolakka
Huijauksen uhrit tuntevat usein häpeää. Puhuminen auttaa.
Moni vaikenee huijatuksi tulemisesta – Näillä vinkeillä häpeän tunteesta voi päästä eroon
Lue psykologin vinkit, kuinka päästä häpeästä eroon.
Ari Lahtonen, 32, yritti opetella koulukirjoja ulkoa ala-asteella ja ajoi itsensä loppuun lukiossa – nyt hän pyrkii eroon häpeästä
Perfektionismi ja pelot ovat piinanneet Ari Lahtosta lapsesta asti. Möyhemmin ne saivat nimiä: ahdistus, masennus ja pakko-oireet. Nyt mielenterveyskuntoutuja opettelee hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.
Jahkaatko päätöksiä ihan liikaa ja pelkäät katuvasi niitä myöhemmin? Näillä vinkeillä valinnoista voi tulla helpompaa
Psykoterapeutin vinkit kohti helpompia päätöksiä.
Häpeä on kirjailija Miki Liukkoselle elämänkumppani: "Tunnen epäonnistuneeni ihmisenä todella pahasti"
Miki Liukkonen puhuu häpeästä Menikö tunteisiin? ohjelmassa.
Jani Halmeen kolumni: Menetin luottotietoni huonoon aikaan, mutta ihanassa elämänvaiheessa
Kun elämä on töyssyistä, ei taloudellisten rangaistusten koventaminen auta ketään, kirjoittaa Halme.
Palkittu Viggo Wallensköld tekee taidetta siitä, millaista on olla erilainen, vailla hyväksyntää – ja häpeää maalauksiaan
Kulttuurivieras Viggo Wallensköld jännittää maaliskuussa tuplasti. Silloin ilmestyy hänen uusin romaaninsa ja selviää, voittaako hän Ars Fennica -kuvataidekilpailun.
Tanssitko sinä, kysyy Viikon Tuukka – osallistu keskusteluun!
Usein tuntuu kuin kehon käyttö olisi kielletty.
Väkivallan uhriksi joutunut ikäihminen kärsii fyysisistä vammoista usein loppuelämänsä: kaikki eivät toivu rikoksesta myöskään henkisesti
Häpeä ja riippuvuus toisten avusta voivat johtaa siihen, että ikäihminen ei tee kohtaamastaan väkivallasta rikosilmoitusta.
"Selviytyjän häpeää", kuvaa Sini Helminen oloaan – korona-aika on vaikuttanut meistä jokaiseen, kerro oma kokemuksesi
Pitkittynyt pandemia on lisännyt ihmisten kokemaa henkistä kuormitusta. Kevään 2020 taistelumieliala on vaihtunut turnausväsymykseen. Helsinkiläinen Sini Helminen rohkaistui puhumaan jaksamisestaan, jotta muutkin kehtaisivat.
Emilia Kujalan kolumni: Kun unelmat eivät toteudu syytämme itseämme, vaikka syypää saattaa olla muualla
Todellisuudessa kukaan ei ole yksin oman onnensa seppä. Käsi pystyyn kuka on saavuttanut unelmansa ilman toisia?
"Meille tuli korona" – tartunnasta kerrotaan nyt avoimesti somessa: Normalisoitumisessa on myös vaaransa, sanoo psykologi
Ihmiset ovat yhä avoimempia koronatartunnoistaan. Filosofian tohtori, psykologi Ville Ojanen tarkastelee asiaa käyttäytymistieteiden kautta.
Ikäihmisten rahoja uhkaavat niin tuntemattomat kuin läheiset – häpeä pitää usein piilossa perheen sisäiset tapaukset
Taloudellinen kaltoinkohtelu jää monesti piiloon, sillä ikääntynyt pelkää välien katkeamista ja omaiselle koituvia seuraamuksia.
Kun Päivi Kilpinen ei halunnut mennä kotiin, hän oksensi parkkipaikalla ja häpesi – vasta silloin hän tajusi tarvitsevansa apua vuosia kestäneeseen väkivaltaan
Moni lähisuhdeväkivallan uhri kokee häpeää – näin teki myös lempääläinen Päivi Kilpinen. Häpeä on mielen keino suojata itseään, mutta ajan mittaan siitä tulee taakka.
Iho verestää ja kädet halkeilevat, mutta häpeää Teemu Kalliojärvi ei enää tunne – 35-vuotias oululaismies on esimerkki uudesta ilmiöstä
Asiantuntija kiittää miehiä sosiaalisessa mediassa orastavasta kehopuheesta: se antaa tilaa kaikenlaisille kehoille. Entinen kilpahiihtäjä Teemu Kalliojärvi pääsi eroon häpeästä, mutta se vaati armollisuuden opettelua.
"Tässä voi tulla jonkinlaista maskisheimingiä", sanoo sosiaalipsykologi – viekö maskin käytössä sosiaalinen paine voiton omasta harkinnasta?
THL:n mukaan maskin käyttäminen on kansalaisten omassa harkinnassa. Mukaudutaanko nyt ryhmäpaineen alla suojaamaan itseä ja ympäristöä vai ryhdytäänkö maskittomiksi vapaamatkustajiksi?
Gynekologi Kia Lammen vastaanotolla moni häpeää pimppiään tai pyytelee anteeksi, ja siitä on tultava loppu – “Kuvaa epätietoisuutta siitä, mikä on normaalia"
Uskalla katsoa omaa vulvaasi, gynekologi neuvoo.
Häpeä voi ajaa ylivastuullisuuteen, suorittamiseen tai näkymättömyyteen turvautumiseen – syvällä lymyilevä häpeä ohjailee monien elämää
Kelpaamattomuuden tunteeseen liittyvä voimakas häpeä aiheuttaa monille ihmisille pahoinvointia. Merkkejä häpeäkulttuurin murtumisesta on kuitenkin näkyvissä, ajattelee pappi ja terapeutti Miia Moisio.
Emilia Kujalan kolumni: Moni potee allergiaa myötätunto- ja armollisuuspuheelle
Työelämässä myötätuntopuhetta käytetään valitettavan usein väärin. Kun työntekijöitä kehotetaan vaatimaan itseltään vähemmän ja olemaan itselleen armollisia, vastuu työhyvinvoinnista sysätään yksilön vastuulle, kirjoittaa Kujala.
Kirjailija Antti Rönkä häpeää lähes kaikissa tilanteissa – masturbointi laukaisi tunteen murrosiässä
Yksi kesäilta muutti kulttuurivieras Antti Röngän elämän. Hän uskoi menneensä lopullisesti pilalle. Teinivuosien kokemus on vaivannut kirjailijaa aikuiseksi asti.
"En uskaltanut julkaista kaikkia kuvia ja videoita omista häistäni" – osa suomalaisista on salannut korona-ajan menojaan somessa, ettei tulisi tuomituksi
Somevaikuttaja Joonas Pesonen joutui vielä keväällä selittelemään perhematkojaan, mutta nyt tilanne on toinen. Kysyimme suomalaisilta, onko koronahäpeä vaikuttanut somekäytökseen.
Kesä ja lomakausi on jo pitkällä – salasitko festarikäynnit ja matkat somesta tuomitsemisen pelossa?
Kävitkö salalomalla, osallistuitko tapahtumiin kaikessa hiljaisuudessa? Yle kerää kokemuksia siitä, miten koronahäpeä on muuttanut somekäyttäytymistämme.
Joonas Konstigin kolumni: Milloin saamme ihmiset takaisin älypuhelimilta?
Puhelimen kaivelu saisi olla yhtä yksityistä kuin nenän kaivelu, kirjoittaa Konstig.
Laura Hallamaan kolumni: Koirille vihelletään, ei ihmisille
Ajattelin nuorempana, ettei aikuisille naisille enää huudeta kadulla törkeyksiä. Luulin väärin, kirjoittaa Hallamaa.
Seksuaalikasvatus pitäisi aloittaa jo päiväkodissa, sanoo terapeutti, joka näkee puutteellisen seksuaalikasvatuksen tulokset vastaanotollaan
Maailman seksuaaliterveysjärjestö vaatii huomioimaan seksuaalikasvatuksessa myös nautinnon, sillä sen esiin nostaminen lisäisi ihmisten hyvinvointia. Tällä hetkellä nautinto ja siitä puhuminen aiheuttaa monelle turhaan syyllisyyden ja häpeän tunteita.
Ruoka-avun tarvitsijoiden määrä on noussut korona-aikana – Mikkelissä jaetaan sata ruokakassia päivässä
ViaDia Mikkelin ruokajakelu ei ole korona-aikana keskeytynyt kertaakaan.
Burleski tempaisee mukaansa myös isoäidit – "Vanhemmat naiset nyrkit pystyyn ja eläkää elämää!"
Nyt burleskin ovat löytäneet yli 60-vuotiaat.

Kommentti: Buffalo Sabresin fiasko on tosiasia – pelaajat kehuvat NHL-valmentajaa, jolle eivät edes pelaa
Mennyt viikonloppu antoi sinetin Buffalon sysimustalle alkutalvelle. NHL-seuralta nähtiin kaksi täysin sielutonta ja häpeällistä esitystä, kirjoittaa Yle Urheilun Tommi Seppälä.

Tutkimus raiskaajien motiiveista kertoo, ettei häpeää osoiteta – uhri tuntee sitä lähes aina
Raiskaajan motiivina on harvoin väkivalta tai nöyryyttäminen, useimmiten tilaisuus seksiin tekee varkaan.
Entinen Miss Rovaniemi päätyi myymään seksiä kohutulle sivustolle – ei halua tuntea syyllisyyttä eikä häpeää, ja se kertoo ajan muuttumisesta
Puhe seksityöstä on murroksen kynnyksellä. Tutkija selittää, miksi se on hyvä asia.

Aleksis Salusjärven kolumni: Kaikkein heikoimmat jäävät veteen piirretyn viivan taakse
Diagnoosin puute johtaa lievästi kehitysvammaisen elämän helposti traagiseen suuntaan, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Kolumnin voi myös kuunnella.
Miksi kiusattu palaa pahoinpitelijöiden luokse ja mikä tekee nuoresta tappajan? Psykoterapeutti vastaa kysymyksiin, jotka Koskelan henkirikos nosti pinnalle
Pelko ja häpeä liittyvät vahvasti väkivaltatilanteisiin, vaativan erityistason psykoterapeutti Marjukka Laukkanen kertoo.
Kun Eila Leppänen sairastui koronaan, pikkukunnan somessa alkoi vihjailu – taudin pelossa kylällä väisteltiin lopulta jopa pariskunnan koiraa
Koronatartuntaan liittyvää leimaamista on tapahtunut pääkaupunkiseudun asuinalueiden someryhmissä, mutta siltä ei säästytä myöskään pienissä kunnissa.
Kun Endia Patterson kertoi seksuaalisesta häirinnästä julkisesti, koko työpaikan kulttuuri muuttui
Patterson sai myös anteeksipyyntöjä häirinneiltä miehiltä
“Me pyydämme anteeksi aiheuttamaamme katastrofaalimaisen suurta häpeää” – Vuoden 2001 Lahden dopingskandaali paljasti, että häpeä on suomalaisuuden peruskivi
Hiihtoliiton lääkärinlaukku on kansallisen häpeän symboli.
Asta Lepän kolumni: Vuosi vuodelta yhä pienempi näkemysero riittää riitaan
Tänä vuonna keskustelukulttuuri on selvästi koventunut. Eikö omia pimeitä puoliaan tarvitse enää hävetä, miettii toimittaja-kirjailija Asta Leppä.
"Tämä on meidän viimeinen puhelu", sanoi isä Minttu Väisäselle ennen itsemurhaansa – nyt tytär auttaa muita saman kokeneita ja teki surusta myös ammatin
– Ilman isän kuolemaa en olisi tämä ihminen, joka nyt olen, sanoo Minttu Väisänen.

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Valtion kaatamista metsistä löytyy uhanalaisia lajeja, menneisyyden synnit eivät jätä rauhaan ja tavaratalo houkutteli nuoret verkkokaupasta
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.
Emilia Kujalan kolumni: Pelko tyhmäksi paljastumisesta vaanii julkisessa keskustelussa
Keskusteluun osallistumalla saattaa paljastaa, ettei tiedä aiheesta tarpeeksi, kirjoittaa psykoterapeutti Emilia Kujala.
Hävettääkö oma työ? – Niin montaa muutakin! Näin häpeästä pääsee eroon!
Ina Mikkolan Tilipäivän chattaajien ja raatilaisten vinkit!

Joka viides häpeää omaa työssä suoriutumistaan – Liisa Ronkainen pelkää olevansa huono työntekijä ja miettii mokiaan vielä vuosienkin päästä
Kun oma työssä suoriutuminen hävettää, tavallisin syy on Ylen kyselytutkimuksen mukaan oman työn jäljen vertailu työkavereiden suorituksiin.

Maanantai 16.11.2020 (radio)
Hammashoidossa on kova ruuhka. Suomen koronatilanne. Jotkut häpeävät omaa työtä. Irakilaiset hakevat kansalaisuutta. Vastaamon palvelu tietomurron uhreille. Sateinen sää.
Auli Viitalan kolumni: Älkää tyrkyttäkö minulle häpeää!
Köyhyydessä pahinta ei ole häpeä vaan rahapula, kirjoittaa Auli Viitala. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Yle selvitti: Oma työ hävettää varsinkin nuoria ja pienituloisia – Myyjä Linda Väyrynen, 23, tuntee häpeää, kun tutut kyselevät aikooko hän hakea oikeita töitä
Ylen kyselyn mukaan pieni osa suomalaisista kokee toistuvasti häpeää omasta työstään.