Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sixten Korkman nojaa käteensä.

Arvostettu taloustieteilijä Sixten Korkman sai kesätyössään lempinimen ’Blåbärs Finland’ syötyään kaiken mustikkahillon laivamiehistön aamiaisella

Maailman merillä 1960-luvulla seikkailleesta Sixten Korkmanista tuli kysytty yhteiskunnallinen keskustelija, jonka asiantuntijuutta toivotaan, kun Suomen talouteen halutaan näkemystä.

Taloustieteilijä Sixten Korkmania ei huoleta talouden taantuma itsessään, vaan suhteessa Ukrainan sotaan.

Sixten Korkman: Taantumia tulee ja menee, mutta Putin ei saa voittaa – taloustieteilijä pelkää taantuman uhkaavan Euroopan yhtenäisyyttä

Torstain A-talkissa keskusteltiin maailmantalouden tilanteessa. Kaikki keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että edessä on vähintäänkin talouden kasvun hidastuminen tai lyhytkestoinen taantuma.

Osmo Apunen vuonna 1985.

Politiikan tutkija, professori Osmo Apunen on kuollut

Osmo Apunen toimi Tampereen yliopiston professorina 30 vuotta.

kansanedustaja Anna Kontula

Melkein kaikilla on pikkuporvarillisia tapoja, vaikka harva sen myöntää – Anna Kontulan mukaan joskus kannattaa tehdä jotain epäsovinnaista

Tutkijoidenkin on vaikea määritellä, kuka on nykyajan porvari – ainakin jos ei puhuta puolueista. Mitä on pikkuporvarillisuus? Esimerkiksi Anna Kontula kuvaa sitä häiriöttömän elämän tavoitteluksi.

Petri Koikkalainen

Suomessa suunniteltiin jopa leikkauksia, mutta Yhdysvallat sijoittaa tieteeseen jättipotin – asiantuntija: mahdollisuus suomalaisille

Suomessa hallitus pitää tutkimuksen rahoituksen nyörit tiukalla. Yhdysvalloissa valittiin toisenlainen tie, ja se voi houkutella suomalaistutkijoita, arvioi Washingtoniin siirtyvä politiikan tutkija Petri Koikkalainen.

Pieni kassakaappi työpöydällä.

LUT-yliopisto hakee yhteiskuntatieteellisten aineiden opetusoikeutta – yritysten liikkeenjohtoon halutaan käyttäytymistieteisiin keskittyviä yhteiskuntatieteilijöitä

Lappeenrannan LUT-yliopisto valmistelee parhaillaan hakemusta, jotta se saisi parin vuoden kuluttua opettaa myös yhteiskuntatieteellisiä aineita. Opetuksen painotus olisi kansainvälisyyteen ja käyttäytymistieteisiin nojaavissa yhteiskuntatieteissä.

Kuvassa pikkupoika keinuu.

Miksi koululaisista tuli korona-ajan vääntöjen keskipiste? Mediatutkijan mukaan kouluprotestit ovat amerikantuliaisia

Korona-aika on tuonut julkiseen keskusteluun paljon uusia ja hämmentäviä piirteitä. Lapsiin kohdistuva mielipidevaikuttaminen on mediatutkijan mukaan poikkeuksellista suomalaisessa yhteiskunnassa.

Claus Stolpe.

Politiikan tutkija Claus Stolpe: RKP hallitsee jatkossakin Pohjanmaalla, perussuomalaiset kasvattanevat suosiotaan kuntavaaleissa

Politiikan tutkija Claus Stolpe uskoo että perussuomalaiset ja kokoomus lisäävät suosiotaan kuntavaaleissa, mutta RKP hallitsee jatkossakin Pohjanmaalla.

Onko koronarajoituksiin tulossa kiristyksiä?

Ylen aamu tänään: Yhteiskunnallinen keskustelu on kärjistynyt ja sitä leimaa usein ääripäiden kinastelu – katso lähetys tästä

Onko pääsiäiseksi luvassa liikkumisrajoituksia? Vuoden tiedekirja käsittelee tieteen vapautta.

Kuvassa on Markku Jokisipilä.

Eduskuntatutkimuksen Jokisipilä: "Lintilän lausunto tehtaiden sulkemisesta poikkeuksellinen ja yllättävä, en muista tällaista kuulleeni"

Jokisipilä arvioi, että jotkut saattavat kokea Lintilän puheet myös rehellisiksi, kun hän kertoo ääneen sen, mitä tietää.

Erik Allardt

SPT: Sosiologi Erik Allardt on kuollut 95-vuotiaana

Allardt sai akateemikon arvonimen vuonna 1995.

Tykkiä nostetaan laivasta Petsamon Liinahamarin satamassa maaliskuussa 1940.

Toinen maailmansota voisi näyttää erilaiselta, jos USA olisi miehittänyt Suomen – tutkijan mielestä se olisi voinut olla liittoutuneille katastrofi

Nykyisen tiedon perusteella voidaan päätellä, että pohjoisen maihinnousu olisi voinut heikentää liittoutuneiden asemaa.

Miten yleisöistä pidetään kiinni, kun uutiskiihkon tilalle on tullut uutisväsymys?

Journalistien tehtävä ei ole toivon luominen, vaan maailmasta kertominen – Reetta Räty: "Uutiset eivät voi säädellä ihmisen koko tunnemaailmaa"

Ylen Aamun Viimeisessä Sanassa vierailleet toimittaja Reetta Räty ja JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen tunnistavat uutisväsymyksen.

Ihmisiä Tuomiokirkon rappusilla.

Yle poll: Corona crisis has unified Finland

A social scientist warns that the feeling of cohesion may dissipate quickly if crisis measures are seen as unequal.

Mona Mannevuo

Mona Mannevuon kolumni: Koronavirus muutti käsityksemme kiireestä

Ennen koronaa puhuttiin paljon kiireestä. Korona ei poistanut kiirettä kokonaan, mutta kiire sai uusia muotoja, kirjoittaa Mona Mannevuo.

Pääministeri Sanna Marin ennen Ylen Pääministerin haastattelutunnin lähetystä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Helsingissä 2. helmikuuta.

HS: Voters more positive about Sanna Marin govt than previous administrations

One researcher described support for the government as exceptionally high.

Sami Kolamo

Sami Kolamon kolumni: Viides joulukuuta on minulle urheilun ja huumorin merkkipäivä

Mäkihyppääjä Eddie Edwards tulisi lyödä ritariksi, sillä niin paljon hän levitti iloa ympärilleen urheilu-uransa aikana, kirjoittaa mediatutkija Sami Kolamo.

Antti Rinne lehdistötilaisuudessa Moskovassa 25. marraskuuta.

Voiko Posti-kohu todella kaataa pääministerin? Politiikan tutkijat arvioivat, kuinka vahvalla pohjalla opposition vaatimus Rinteen erosta on

Tutkijat: Tähän asti ei ole tullut ilmi sellaista, jonka voisi olettaa johtavan pääministerin vaihtumiseen.

Pekka Mattila

Pekka Mattilan kolumni: Moni meistä varastaa työnantajaltaan aikaa työaikana ja tekee töitä vapaa-ajalla

On uusi normaali, että yksityinen elämämme on pujotellut työpaikoille ja työt työpaikoilta vapaa-ajalle, kirjoittaa Pekka Mattila.

DNA-näytteitä tutkitaan.

Trust in science high in Finland, survey finds

More than 80 percent of respondents in Finland said they think science benefits people like themselves.

Sami Kolamo

Sami Kolamon kolumni: Liian harvat urheilutähdet taistelevat ihmisoikeuksien tai ympäristön puolesta – sen sijaan he postailevat somekuvia kesähuviloista ja paella-annoksista

Esikuvina olevat huippu-urheilijat voisivat osallistua paljon laajemmin yhteiskunnalliseen keskusteluun, kirjoittaa Sami Kolamo.

Pekka Mattila

Pekka Mattilan kolumni: Opi sietämään ärsyttävää lähimmäistä, sillä vaihtoehtoja ei ole

Kaupungistuminen on tuonut ennestään vieraat ja välttelevät suomalaiset lähemmäs toisiaan niin töissä kuin kotona. Kun oma tila kapenee, on pakko totutella yhdessäoloon. Tarvitaan yhteistä käytöskoodia, kirjoittaa Pekka Mattila.

Pekka Mattila

Pekka Mattilan kolumni: Kun työstä tuli ongelma

Hyvinvoinnin asiantuntijapuheessa työstä on tullut ongelma. Jos työ ratkaisee talouden, kuulostaa helposti siltä, että samalla se tappaa tekijänsä, kirjoittaa työelämäprofessori Pekka Mattila.

Emeritusprofessori Sixten Korkmanin mukaan yritykset eivät lähde Suomesta ympäristöverojen pienen kiristämisen takia.

Säikyttääkö koventuva ympäristöverotus firmat ja työpaikat Suomesta? Sixten Korkman rauhoittelee pelkoa hiilivuodosta

Teollisuuden etujärjestön mukaan jo riski päästöjen tiukentamisesta voi viedä markkinaosuuksia.

Sixten Korkman Sitran tilaisuudessa Helsingissä

Korkman kommentoi Sitran järeää avausta: Kärsimys ja hyvitykset jakautuvat kaikille, jos päästöjä ohjaava verouudistus toteutetaan pakettina

Sitran ehdotus jättimäisestä verouudistuksesta on vasta sytyke keskustelulle, sanoo Aalto-yliopiston taloustieteen emeritusprofessori Sixten Korkman.

Sami Kolamo

Sami Kolamon kolumni: Entä jos Matti Nykänen olisikin ollut Maija Nykänen?

Mitä olisi tapahtunut, jos Matti Nykäsen menestyksen olisi saavuttanut nainen? Urheilusaavutuksia olisi kunnioitettu, mutta sekoilun kanssa olisi ollut toisin, kirjoittaa Sami Kolamo.

Suuri vaalikekustelu

Lihansyönti sai keskustelun tunteikkaaksi – puheenjohtajat eivät tehneet irtiottoja: Lue analyysi suuresta vaalikeskustelusta

Ylen ensimmäisessä suuressa vaalikeskustelun pääteemat olivat ilmastonmuutos, ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä sosiaali- ja terveyspolitiikka.

Sami Kolamo

Sami Kolamon kolumni: Urheilun megatapahtumia käytetään myös härskiin propagandaan

Kun urheilun megatapahtumien järjestäjät puhuvat kuinka koko kansa hyötyy kisoista, on kyseessä lähinnä Pinokkion nenään verrattavasta jutusta, kirjoittaa mediatutkija Sami Kolamo.

34-vuotiaana kuvattu maakotka.

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Poikkeuksellisen vanha maakotka löytyi Suomesta, ihottuma, joka tulee kalliiksi ja mallien velkakierre

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Miten irtisanomislakikiista ratkaistaan?

Taloustieteen emeritusprofessori Sixten Korkman irtisanomiskiistasta: Ay-liike ei ole vaatinut yleistä veto-oikeutta itselleen

Korkmanin mukaan kolmikantaa voisi vahvistaa instituutioita uudistamalla. Hän nostaa esimerkiksi Ruotsin Medlingsinstitutetin, joka ennaltaehkäisee lakkojen syntymistä.

Anu Kantola

Professori Anu Kantola vihaisuuden lisääntymisestä: Kun ihmisten identiteetit murenevat, heistä voi tulla vihaisia

Vihaisuuden nousu länsimaissa liittyy talouden globalisaatioon ja rakennemuutokseen.

Sixten Korkman

Media rakastaa Sixten Korkmania – “Elämän sisältö on fundeeraaminen, siksi herään hyvällä tuulella”

Taloustieteilijöiden pitäisi tunnustaa tietämättömyytensä ja arvosidonnaisuutensa, taloustieteilijä Sixten Korkman sanoo.

Markku Jokisipilä

Politiikan tutkija: Presidentti Niinistön tuki kiky-sopimukselle ei ongelma – perustuslaki ei kiellä presidentiltä yhteiskunnallista keskustelua

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo Niinistön vain tehneen, mitä oli aiemmin luvannut.

Kuntien vaakunoita kuntatalon käytävällä Helsingissä.

Kuntien liiketoiminta poikii kärhämiä kuntapolitiikkaan, sanoo politiikan tutkija

Kuntakiistojen taustalla on usein kompurointia kuntien liiketoiminnassa.

Opiskelijoita Kaisa-talossa Helsingissä.

Sipilän hallitus tilasi talousviisailta tylyt täsmävinkit: Kiinteistövero ylös, yliopisto-opiskelijoille lukukausimaksut, irtisanomissuoja heikommaksi

Talousgurujen keinovalikoimasta talouden ja työllisyyden vauhdittamiseksi löytyvät myös nuo ikisuosikit, perhevapaiden uudistaminen ja yritystukien leikkaaminen.

Sixten Korkman

Korkman: On vain ajan kysymys milloin Euroopassa ajaudutaan seuraavaan finanssikriisiin

Talousasiantuntija Sixten Korkman ennakoi Olli Rehnin toimivan EKP:n johtokunnassa sovittelijan roolissa Erkki Liikasen tapaan. Hän ei usko Rehnin ryhtyvän hallituksen talouspolitiikan kriitikoksi.

Uudeksi lääninrovastiksi Ville Niittynen

Turun tuomiorovastikunnan uudeksi lääninrovastiksi on valittu Kaarinan kirkkoherra Ville Niittynen.

Mari K. Niemi

Vaasan yliopisto kaappasi uuden tutkimusalustan johtoon politiikan tutkija Mari K. Niemen – "Tässä yhdistyy niitä asioita, joissa olen jo vahva ja nautin työssäni"

Vaasan yliopiston uusi tutkimusalusta InnoLab saa tieteelle ja sen edistämiselle omistautuneen johtajan. Johtaja, valtiotieteiden tohtori Mari K. Niemi aikoo tehdä kaikkensa, jotta tieteen tekeminen ja innovaatiot saavat kunnolla tuulta alleen.

Minna Passi ja Susanna Reinboth

Entisen huumepoliisin päällikön tarina palkittiin – Keisari Aarnio pokkasi 15 000 euroa

Lauri Jäntin säätiön myöntämän palkintosumman jakavat Helsingin Sanomien toimittajat Minna Passi ja Susanna Reinboth.

Ministerit Sampo Terho, Juha Sipilä ja Petteri Orpo budjettiriihessä Kesärannassa 30. elokuuta.

Hallitus jyrää presidentin – uutuusteos arvioi, kenelle valta Suomessa kuuluu

Tänään julkaistussa teoksessa politiikan tutkijat arvioivat, että puolueiden valta on kasvanut viime vuosikymmeninä. Tosin valta niissä on keskittynyt yhä harvempien käsiin.

Sixten Korkman

Eläkejärjestelmä on nuoria kohtaan epäreilu, arvostelee talousguru Sixten Korkman

Työikäiset ja nuoret kantavat riskit, kun taas eläkeläiset ovat turvassa, kritisoi taloustieteen emeritusprofessori.

Mielenosoittajia torilla plakaattien kanssa

Kansanliike osoittaa mieltä Helsingissä hallituksen politiikkaa vastaan

Joukkovoima-kansanliike on saanut liikkeelle tuhatkunta mielenosoittajaa Helsingin keskustaan.

Helsingin yliopiston terrorismintutkija Leena Malkki

Terrorismin tutkija Leena Malkki: Turun isku näyttää jatkumolta Euroopan vähän resursseja vaativille veitsi-iskuille

Summittaiset, pienin resurssein toteutettavat veitsi-iskut ovat yleistyneet Euroopassa. Vielä ei tiedetä, onko Turun teon motiivina terrorismi vai ei, mutta tapaus näyttää Malkin mukaan jatkumolta osalle Euroopan terrori-iskuja.

Aleksi Randell

Turun kaupunginjohtaja siirtyy Rakennusteollisuuden pomoksi

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell on nimitetty Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtajaksi. Etujärjestön nykyinen toimitusjohtaja Tarmo Pipatti jää eläkkeelle vuoden lopussa.

Sixten Korkman.

Sixten Korkman EU:n taloussyynistä: "Olisi todella kummallista ruveta ryppyilemään Suomelle"

Liiallisen velkakurin pelätään satavan populistien kuten Le Penin laariin. Siksi EU:n taloussäännöt joustavat.

Leena Malkki

Terrorismitutkija Tukholman iskusta: Teossa pohjoismaisittain harvinaisia piirteitä

Teko oli silti Ruotsin viranomaisten uhka-arvioiden mukainen.

Leena Malkki

Suomalainen terrorismitutkija Lontoon iskusta: "Tämä on sellainen tekotapa, jota Isisistä inspiroituneet ihmiset ovat käyttäneet"

Paikallinen poliisi on ilmoittanut tutkivansa Lontoon Westminsteriin tehtyä iskua terrorismina.

Petri Danielsson ja Ilkka Koskimäki.

Suomalainen pelkää rikollisuutta yleisellä tasolla, vaikka oma kotiseutu ei tuntuisi yhtään turvattomalta

Rahavaikeudetkin tekevät ihmisen alttiiksi pelolle riippumatta rikoksien todellisesta määrästä, yhteiskuntatieteilijä arvioi.

Leena Malkki.

Researcher: Political leadership remiss in reaction to fatal assault

University researcher Leena Malkki says Finland's public discourse has been enabling political violence for too long.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle