Uusimmat artikkelit
Turun päiväkodeissa ja kouluissa juodaan jatkossa rasvatonta luomumaitoa
Rasvaton luomumaito on myös D-vitaminoitua.
Kestävä kuluttaminen on valinta, josta joustaminen pakon edessä voi ahdistaa – Linda Hästbacka pitää eettisyyttä hintoja tärkeämpänä
Inflaatio on vaikuttanut eniten liha- ja maitotuotteisiin sekä kahviin, mutta tarve tinkiä ruokakuluista näkyy myös luomu- ja Reilun kaupan tuotteissa. Hintojen noustessa valinnoista voi tulla vaikeitakin.
Luomutuotantoon siirtyminen tuotantoeläinten kohdalla on hidasta
Tuotantoeläinten hyvinvoinnin tilaa tulisi kohentaa. Hyvinvoinnin edistämisen esteenä on kuitenkin raha.
Alle 5 000 euron tontille nousee erilainen maatila – sähköä ei tarvita eikä jätettä synny: “Tuntuu, että aika on kypsä tällaiselle elämälle”
Sysmään perustettava omavaraistilojen verkosto on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tavoitteena on löytää talkoohenkisiä ihmisiä, jotka haluavat elää omin ehdoin suomalaisesta luonnosta.
Maatalouskoulutukseen kaivataan lisää luomuoppia – tarvetta niin perustiedolle kuin tutkimuksille
Suurin osa luomuopinnoista on tällä hetkellä oppilaitoksissa vapaasti valittavia kursseja. Etenkin luomuelintarvikkeita koskeva tutkimustyö on vielä vähäistä, kerrotaan Luomuliitosta.
Energiayhtiö alkaa myydä savukaasuja luomukasvisten viljelijälle – talteen saatava lämpö korvaa maakaasua
Ikaalisten Luomu ja Leppäkosken Lämpö luonnehtivat yhteistyötään ainutlaatuiseksi.
Kainuussa viljellään luomua keskimäärin muuta maata enemmän
Luomuviljelyn osuus viljellystä pinta-alasta vaihtelee runsaasti eri maakuntien välillä. Väitöstutkijan mukaan erojen syitä pitäisi selvittää, jotta luomutuotantoa voitaisiin tukea oikein.
Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa on luomupeltoa valtakunnallista tavoitetta vähemmän
Eniten luomuviljeltyjä peltoja on Pohjois-Karjalassa, jossa neljännes pelloista on luomussa.

Perjantai 25.3.2022 (radio)
Valtion velka. Energia Euroopassa. Luomuviljely. Allegro-juna. Talvimyrsky
Pieni luomulihatila porskuttaa, vaikka koko maatalousala on kriisissä – Aliniityssä päivittäiset rapsutukset ovat tärkeä osa eläinten hoitoa
Jaana Tolonen ja Tomi Kivistö haluavat pyörittää tilaansa mahdollisimman omavaraisesti. Se on osoittautunut hyväksi valinnaksi nyt, kun rehun ja lannoitteiden hinnat ovat nousseet pilviin.
Muuramessa lapsille tarjotaan koulussa ja päiväkodissa luomumaitoa – parhaillaan pohditaan luomumuniin siirtymistä
Luomuraaka-aineiden käyttö ei nosta kokonaisukustannuksia. Jos raaka-aineisiin kuluu enemmän rahaa, säästöjä haetaan esimerkiksi vähentämällä ruokahävikkiä.
Kouvolan kouluissa vaihdetaan rasvaton maito kalliimpaan – tavoitteena on keittiö, jossa neljäsosa raaka-aineista on luomua
Kansallinen luomuohjelma on antanut julkisille ammattikeittiöille tavoitteeksi saada luomun osuutta kasvatettua. Kouvolassa uusi luomulisäys on rasvaton maito.

Tällä pellolla kasvaa 1 600 tyrnipensasta, mutta marjojen poimiminen on haaste – käsityönä tehtävä keruu tapahtuu ovelan kikan avulla
Oululaisen viljelijän Seppo Helasen pellolta satoa on tänä syksynä luvassa jopa nelisen tuhatta kiloa. Sadonkorjuu vaatii käsivällisyyttä ja omanlaiset konstinsa: marjat irrotetaan käsityönä piikkioksista.

Keski-Suomi on jäljessä muun Suomen luomutuotannosta – kansallinen ohjelma tavoittelee neljännestä peltoalasta luomuksi
Keski-Suomen koko peltoalasta on tällä hetkellä luomutuotannossa 11 prosenttia. Suomen ja koko EU:n tavoite on, että vuonna 2030 neljännes peltoalasta tulisi olla luomua.
Venäjällä voi pian tilata luomupaprikan ja seurata sen kasvua reaaliajassa, jos on varaa – ruoka on nyt huippukallista
Ruoan hinta on nousussa ja venäläisten reaalitulot laskussa. Palkasta kuluu yhä suurempi osa ruokaan. Pieni joukko urbaaneja edelläkävijöitä hakee luomua, ja heille kehitetään nyt erilaisia palveluita.

Rypsiöljyn raaka-aineesta on kova pula, ja siksi osa siemenistä joudutaan tuottamaan meille Baltiasta – yhä harvempi viljelijä uskaltaa viljellä rypsiä, vaikka siitä saisi hyvän hinnan
Rypsin hinta on historiallisen korkealla. Myös viljelyalojen hienoisesta kasvusta on nyt merkkejä, mutta se ei riitä täyttämään öljynpuristamojen varastoja. Kotimaisen rypsiöljyn kysyntä on huomattavasti tarjontaa suurempaa.

Pakurikäävän istutus eli ymppäys voi tarjota metsänomistajalle vaihtoehtoisen tavan tehdä tuottoa – Juho Sirviö: "Jopa kymmenkertaistaa puun arvon"
Osa metsänomistajista hakee tuottoa istuttamalla koivuihin pakurikääpää. Istutus tehdään koivun runkoon puutapeilla, joihin on lisätty käävän rihmastoa. Pakurikäävän suurimmat markkinat ovat Aasiassa, mutta myös Yhdysvalloissa on kasvavaa kysyntää.

Planetaarinen ruokavaliomalli vaikuttaa tuleviin ravitsemussuosituksiin myös Suomessa
Nyt punaista lihaa kulutetaan liikaa, mutta kokojyväviljojen ja kasvisten määrän suosituksista jäädään jälkeen.
Yhteisöpuutarhan hoito alkaa Rakuunamäellä – lisänä pienimuotoisia kulttuuri- ja opetustilaisuuksia
Vihreän Lappeenrannan hengessä toteutetussa puutarhassa kasvatetaan hyöty- ja koristekasveja omaan käyttöön.
Samiedu tuo ruokapöytään enemmän luomua ja lähiruokaa – ruokahuoltopäällikkö: "Asiakkaat ovat hyvin valveutuneita"
Luomun ja lähiruoan osuus tulee olemaan aluksi hyvin pientä, sillä budjetti ei salli kokonaan luomuun siirtymistä.
Varsinais-Suomen luomukeruumetsäala kasvaa – luomu-sana mustikan edessä kiinnostaa ulkomailla
Ammattiopisto Livian 640 hehtaarin metsät on hyväksytty viralliseksi luomukeruualueeksi.

Farmers report bumper crop of peas, but cereal harvest slumps
Peas and broad beans are gaining popularity as domestically grown sources of protein for people and livestock.
Kahvilan ja leipomon työntekijällä koronavirustartunta Kouvolassa – asiakkaiden kannattaa tarkkailla oireitaan
Cafe Ruukittaren ja Leipomo Tuomon Luomun työntekijällä todettiin koronavirustartunta perjantaina.
Customs crack down on produce with excessive pesticides
Pesticide residues were found in Chinese and Peruvian beans, Egyptian dates, Polish tomatoes, and dried chilli peppers.

Jani Kaaron kolumni: Pieni torjuntavoitto torjunta-aineista
Miten pieni italialainen kaupunki päätti vastustaa agrobisnestä ja kielsi torjunta-aineiden käytön.
Marjatulokas haskapin koe-erä myytiin hetkessä – Viljelijä: "Jotkut ovat kertoneet maistaneensa jopa ripauksen luumua"
Haskap on uusi marja Suomessa, ja siihen kohdistuu suuria odotuksia. Maailmalla haskapia pidetään terveyspommina.
Ilman thaipoimijoita jokaisen työikäisen pitäisi kerätä ämpärillinen, jotta marjateollisuus saisi tarvitsemansa – toimitusjohtaja: "On iso kakku, enkä ihan jaksa uskoa"
Jos kotimaiset marjat jäävät metsiin, voi kuluttaja joutua talvella tyytymään tuontimarjaan.

Kiinnostus lähiruokaan kasvoi kohisten koronan jälkimainingeissa – maaseudun tilamyyntikohteet houkuttelevat nyt matkailijoita
Maaseutu, lähiruoka ja ruokamatkailukohteet kiinnostavat nyt niin paikallisia asukkaita kuin maakuntiin saapuvia matkailijoita.
Koivu – kansallispuumme, joka tekee hyvää ruumiille ja sielulle
Koivu tekee hyvää – sekä ulkoisesti että sisäisesti.

Hämeen suurimmat luomutilat löytyvät Hattulasta ja Forssasta
Vuonna 2019 luomuviljelty peltoala kasvoi Hämeessä lähes viidenneksellä.

Myllyn palo pakottaa luomumaitotilat etsimään rehua Ruotsista – Liperin Myllyn jatko on vielä epävarmaa
Liperin Myllyn toiminnan jatkumisesta ei ole tehty päätöstä, koska palon syttymissyytä ja vakuutuskorvausten määrää ei vielä tiedetä.
Finland's food supply heavily reliant on imports
Virtually all of Finland's domestic produce is reliant on imported goods, fuel and workers.
Ruoan kotimaisuus on harhaa – Luonnonvarakeskuksen tutkija: "Meillä ei ole ensimmäistäkään tuotetta ilman tuontia"
Suomen ruoantuotanto on riippuvainen etenkin tuontienergiasta.

Liperin Mylly tuhoutui tulipalossa Pohjois-Karjalassa – videolta näkyy tulen tekemien tuhojen laajuus
Poliisi on käynnistänyt tutkinnan. Vuonna 1906 perustettu mylly paloi jo kolmannen kerran.

Luomutuotannon suosio kasvaa pohjalaismaakunnissa – Peltoalan kasvu oli viime vuonna maan kärkeä, vaikka tilojen määrä väheni
Lakeuksilta tuotetaan eniten luomuohraa. Luomulihanautoja löytyy Etelä-Pohjanmaalta eniten koko maassa.
Kajaanilainen Jukka Kivioja kyllästyi byrokratiaan ja ryhtyi kauppiaaksi – puhuu yhä paikallisten luomutuotteiden puolesta
Kivioja toivoo, että paikalliset tuottajat tarjoaisivat tuotteitaan rohkeasti kauppoihin myytäväksi.
Esitutkinta pohjalaisen siemenpakkaamon rikosasiassa valmistui
Asia siirtyy Pohjanmaan poliisilta syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjävirastoon.
Kauran suosio siivitti myös luomumarkkinoita – Pohjois-Pohjanmaa merkittävä luomun tuotantoalue
Luomuviljan kysyntä kasvoi viime vuonna, mutta osuus koko maan ruokatuotannosta on vielä pieni.
Tässä lähtevät karitsat teurastettavaksi pääsiäispöytiä varten – luomuleiman takia eläinten pitää matkustaa satoja kilometrejä
Luomulammas pitää teurastaa luomuteurastamossa, joten tämän lampaan viimeinen matka kestää tunteja

Pohjois-Karjalasta mahlaa ja leipää suurille luomumessuille Saksaan
Nürnbergin messuille osallistuu yli 3 000 näytteilleasettajaa ja paikan päälle odotetaan yli 50 000 kävijää.
100-prosenttisesti kotimaista ruokaa julkiskeittiöissä? Ehkä vuonna 2025
Etelä-Savon julkiskeittiöissä kotimaista ruokaa, lähiruokaa ja luomua halutaan käyttää tulevaisuudessa reippaasti nykyistä enemmän.

Lieksan kouluihin ja päiväkoteihin lisää luomua
Maitotuotteet korvataan rasvattomilla luomutuotteilla helmikuun alusta lukien.
Confusion over food watchdog's rule barring sales of "raw chocolate" products
The term "raw" cannot be used for chocolate sold in Finland, nor can products be labelled "raw chocolate" in English.
Luomumaito on otettu vastaan myönteisesti Oulun kouluissa ja päiväkodeissa – "On hyvää ja terveellistä ruokaa, niin miksi en joisi sitä"
Oulu aloitti luomumaidon tarjoilut kouluissaan ja päiväkodeissaan viime vuoden joulukuussa.

Ilmastokunnianhimo on kadoksissa isossa maatalousuudistuksessa – Suomi ajaa löysää ympäristölinjaa
Luomutuottajien huolena on, ettei heille riitä rahaa EU:n uudistuksessa.

Joka kymmenes kaakkoissuomalainen maatila on luomutila – pelloista yli 15 prosenttia on luomua
Kymenlaaksossa on Etelä-Karjalaa enemmän luomutiloja, ja ne ovat myös kooltaan suurempia.

Milk consumption drops, cheese on the rise
Finland is still one of the world's highest per capita consumers of milk, but changes are afoot.

Pohjois-Karjalan valtion metsiin on perustettu luomukeruualueita
Suomen metsissä kasvavat puhtaat luonnontuotteet kiinnostavat markkinoilla.
Hamid Al-Sammarraee on vuoden kansainvälinen mikkeliläinen
Nyt myönnetyn tunnustuksen perusteluina pidetään erityisenä ansiona sitä, että Al-Sammarraee on tehnyt nettivideoillaan tunnetuksi eteläsavolaisia luomutuottajia, koulutushankkeita ja luontokohteita.