Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Makaronilaatikkoa lautasella kouluruokailussa.

Turun päiväkodeissa ja kouluissa juodaan jatkossa rasvatonta luomumaitoa

Rasvaton luomumaito on myös D-vitaminoitua.

Linda Hästbacka asettelee elintarvikkeita pöydälle.

Kestävä kuluttaminen on valinta, josta joustaminen pakon edessä voi ahdistaa – Linda Hästbacka pitää eettisyyttä hintoja tärkeämpänä

Inflaatio on vaikuttanut eniten liha- ja maitotuotteisiin sekä kahviin, mutta tarve tinkiä ruokakuluista näkyy myös luomu- ja Reilun kaupan tuotteissa. Hintojen noustessa valinnoista voi tulla vaikeitakin.

Eläinten hyvinvointikeskuksen johtava asiantuntija Satu Raussi.

Luomutuotantoon siirtyminen tuotantoeläinten kohdalla on hidasta

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin tilaa tulisi kohentaa. Hyvinvoinnin edistämisen esteenä on kuitenkin raha.

Espoolaiset Teemu Ilola ja Pekka Airaksinen hankkimanssa autiotilan edustalla, katsovat kohti taloa, syksyisen harmaa päivä.

Alle 5 000 euron tontille nousee erilainen maatila – sähköä ei tarvita eikä jätettä synny: “Tuntuu, että aika on kypsä tällaiselle elämälle”

Sysmään perustettava omavaraistilojen verkosto on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tavoitteena on löytää talkoohenkisiä ihmisiä, jotka haluavat elää omin ehdoin suomalaisesta luonnosta.

Luomuliiton varapuheenjohtaja, maidontuottaja Tiina Peltonen navetassa.

Maatalouskoulutukseen kaivataan lisää luomuoppia – tarvetta niin perustiedolle kuin tutkimuksille

Suurin osa luomuopinnoista on tällä hetkellä oppilaitoksissa vapaasti valittavia kursseja. Etenkin luomuelintarvikkeita koskeva tutkimustyö on vielä vähäistä, kerrotaan Luomuliitosta.

Gula, gröna och röda tomater hänger i plantor i ett växthus.

Energiayhtiö alkaa myydä savukaasuja luomukasvisten viljelijälle – talteen saatava lämpö korvaa maakaasua

Ikaalisten Luomu ja Leppäkosken Lämpö luonnehtivat yhteistyötään ainutlaatuiseksi.

Kontrasten mellan en nyplöjd åker och en äng full med blommor.

Kainuussa viljellään luomua keskimäärin muuta maata enemmän

Luomuviljelyn osuus viljellystä pinta-alasta vaihtelee runsaasti eri maakuntien välillä. Väitöstutkijan mukaan erojen syitä pitäisi selvittää, jotta luomutuotantoa voitaisiin tukea oikein.

Traktori kyntää laajalla peltoaukeamalla.

Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa on luomupeltoa valtakunnallista tavoitetta vähemmän

Eniten luomuviljeltyjä peltoja on Pohjois-Karjalassa, jossa neljännes pelloista on luomussa. 

euroseteleitä

Perjantai 25.3.2022 (radio)

Valtion velka. Energia Euroopassa. Luomuviljely. Allegro-juna. Talvimyrsky

Tomi Kivistö ja Jaana Tolonen hellivät ylämaannautaa talvilaitumella.

Pieni luomulihatila porskuttaa, vaikka koko maatalousala on kriisissä – Aliniityssä päivittäiset rapsutukset ovat tärkeä osa eläinten hoitoa

Jaana Tolonen ja Tomi Kivistö haluavat pyörittää tilaansa mahdollisimman omavaraisesti. Se on osoittautunut hyväksi valinnaksi nyt, kun rehun ja lannoitteiden hinnat ovat nousseet pilviin.

Makaronilaatikkoa lautasella kouluruokailussa.

Muuramessa lapsille tarjotaan koulussa ja päiväkodissa luomumaitoa – parhaillaan pohditaan luomumuniin siirtymistä

Luomuraaka-aineiden käyttö ei nosta kokonaisukustannuksia. Jos raaka-aineisiin kuluu enemmän rahaa, säästöjä haetaan esimerkiksi vähentämällä ruokahävikkiä.

Mjölkglas och mat i skolan.

Kouvolan kouluissa vaihdetaan rasvaton maito kalliimpaan – tavoitteena on keittiö, jossa neljäsosa raaka-aineista on luomua

Kansallinen luomuohjelma on antanut julkisille ammattikeittiöille tavoitteeksi saada luomun osuutta kasvatettua. Kouvolassa uusi luomulisäys on rasvaton maito.

Näin ammattilainen kerää tyrninmarjat piikikkäästä pensaasta

Tällä pellolla kasvaa 1 600 tyrnipensasta, mutta marjojen poimiminen on haaste – käsityönä tehtävä keruu tapahtuu ovelan kikan avulla

Oululaisen viljelijän Seppo Helasen pellolta satoa on tänä syksynä luvassa jopa nelisen tuhatta kiloa. Sadonkorjuu vaatii käsivällisyyttä ja omanlaiset konstinsa: marjat irrotetaan käsityönä piikkioksista.

Viljapeltoa Forssan Jokioisissa

Keski-Suomi on jäljessä muun Suomen luomutuotannosta – kansallinen ohjelma tavoittelee neljännestä peltoalasta luomuksi

Keski-Suomen koko peltoalasta on tällä hetkellä luomutuotannossa 11 prosenttia. Suomen ja koko EU:n tavoite on, että vuonna 2030 neljännes peltoalasta tulisi olla luomua. 

Farmer

Venäjällä voi pian tilata luomupaprikan ja seurata sen kasvua reaaliajassa, jos on varaa – ruoka on nyt huippukallista

Ruoan hinta on nousussa ja venäläisten reaalitulot laskussa. Palkasta kuluu yhä suurempi osa ruokaan. Pieni joukko urbaaneja edelläkävijöitä hakee luomua, ja heille kehitetään nyt erilaisia palveluita.

Rypsiöljyn pullotusta Alavuden Öljynpuristamolla

Rypsiöljyn raaka-aineesta on kova pula, ja siksi osa siemenistä joudutaan tuottamaan meille Baltiasta – yhä harvempi viljelijä uskaltaa viljellä rypsiä, vaikka siitä saisi hyvän hinnan

Rypsin hinta on historiallisen korkealla. Myös viljelyalojen hienoisesta kasvusta on nyt merkkejä, mutta se ei riitä täyttämään öljynpuristamojen varastoja. Kotimaisen rypsiöljyn kysyntä on huomattavasti tarjontaa suurempaa.

Pakurikäävän istutus eli ymppäys voi tarjota metsänomistajalle vaihtoehtoisen tavan tehdä tuottoa

Pakurikäävän istutus eli ymppäys voi tarjota metsänomistajalle vaihtoehtoisen tavan tehdä tuottoa – Juho Sirviö: "Jopa kymmenkertaistaa puun arvon"

Osa metsänomistajista hakee tuottoa istuttamalla koivuihin pakurikääpää. Istutus tehdään koivun runkoon puutapeilla, joihin on lisätty käävän rihmastoa. Pakurikäävän suurimmat markkinat ovat Aasiassa, mutta myös Yhdysvalloissa on kasvavaa kysyntää.

silakkaruoka-annos

Planetaarinen ruokavaliomalli vaikuttaa tuleviin ravitsemussuosituksiin myös Suomessa

Nyt punaista lihaa kulutetaan liikaa, mutta kokojyväviljojen ja kasvisten määrän suosituksista jäädään jälkeen.

Kuormauton lavalta kipataan multaa maahan.

Yhteisöpuutarhan hoito alkaa Rakuunamäellä – lisänä pienimuotoisia kulttuuri- ja opetustilaisuuksia

Vihreän Lappeenrannan hengessä toteutetussa puutarhassa kasvatetaan hyöty- ja koristekasveja omaan käyttöön.

Koululainen ottaa itselleen ruokaa.

Samiedu tuo ruokapöytään enemmän luomua ja lähiruokaa – ruokahuoltopäällikkö: "Asiakkaat ovat hyvin valveutuneita"

Luomun ja lähiruoan osuus tulee olemaan aluksi hyvin pientä, sillä budjetti ei salli kokonaan luomuun siirtymistä.

Mustikanpoimintaa metsässä.

Varsinais-Suomen luomukeruumetsäala kasvaa – luomu-sana mustikan edessä kiinnostaa ulkomailla

Ammattiopisto Livian 640 hehtaarin metsät on hyväksytty viralliseksi luomukeruualueeksi.

Nyhtökauraa paistinpannulla.

Farmers report bumper crop of peas, but cereal harvest slumps

Peas and broad beans are gaining popularity as domestically grown sources of protein for people and livestock.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kahvilan ja leipomon työntekijällä koronavirustartunta Kouvolassa – asiakkaiden kannattaa tarkkailla oireitaan

Cafe Ruukittaren ja Leipomo Tuomon Luomun työntekijällä todettiin koronavirustartunta perjantaina.

Låda med frukt och grönsaker

Customs crack down on produce with excessive pesticides

Pesticide residues were found in Chinese and Peruvian beans, Egyptian dates, Polish tomatoes, and dried chilli peppers.

Jani Kaaro

Jani Kaaron kolumni: Pieni torjuntavoitto torjunta-aineista

Miten pieni italialainen kaupunki päätti vastustaa agrobisnestä ja kielsi torjunta-aineiden käytön.

Haskap marjoja

Marjatulokas haskapin koe-erä myytiin hetkessä – Viljelijä: "Jotkut ovat kertoneet maistaneensa jopa ripauksen luumua"

Haskap on uusi marja Suomessa, ja siihen kohdistuu suuria odotuksia. Maailmalla haskapia pidetään terveyspommina.

Kiinnostus kotimaista lähiruokaa kohtaan on kasvanut

Kiinnostus lähiruokaan kasvoi kohisten koronan jälkimainingeissa – maaseudun tilamyyntikohteet houkuttelevat nyt matkailijoita

Maaseutu, lähiruoka ja ruokamatkailukohteet kiinnostavat nyt niin paikallisia asukkaita kuin maakuntiin saapuvia matkailijoita.

Alexandra de Paoli står på stranden och håller i björkkvistar

Koivu – kansallispuumme, joka tekee hyvää ruumiille ja sielulle

Koivu tekee hyvää – sekä ulkoisesti että sisäisesti.

Valkoinen luomukaritsa

Hämeen suurimmat luomutilat löytyvät Hattulasta ja Forssasta

Vuonna 2019 luomuviljelty peltoala kasvoi Hämeessä lähes viidenneksellä.

Liperin Myllyn rauniot

Myllyn palo pakottaa luomumaitotilat etsimään rehua Ruotsista – Liperin Myllyn jatko on vielä epävarmaa

Liperin Myllyn toiminnan jatkumisesta ei ole tehty päätöstä, koska palon syttymissyytä ja vakuutuskorvausten määrää ei vielä tiedetä.

Ylämaankarja lepäilee aurinkoisella laitumella

Finland's food supply heavily reliant on imports

Virtually all of Finland's domestic produce is reliant on imported goods, fuel and workers.

Liperin Mylly liekeissä aamyöllä Pohjois-Karjalan Liperissä 5. kesäkuuta.

Liperin Mylly tuhoutui tulipalossa Pohjois-Karjalassa – videolta näkyy tulen tekemien tuhojen laajuus

Poliisi on käynnistänyt tutkinnan. Vuonna 1906 perustettu mylly paloi jo kolmannen kerran.

Puimuri puimassa rypsiä pellolla.

Luomutuotannon suosio kasvaa pohjalaismaakunnissa – Peltoalan kasvu oli viime vuonna maan kärkeä, vaikka tilojen määrä väheni

Lakeuksilta tuotetaan eniten luomuohraa. Luomulihanautoja löytyy Etelä-Pohjanmaalta eniten koko maassa.

Det finns varor så att det räcker till både för Karis och Ekenäs, säger Jelena Ahlblad som startat ringen i Karis.

Kajaanilainen Jukka Kivioja kyllästyi byrokratiaan ja ryhtyi kauppiaaksi – puhuu yhä paikallisten luomutuotteiden puolesta

Kivioja toivoo, että paikalliset tuottajat tarjoaisivat tuotteitaan rohkeasti kauppoihin myytäväksi.

Poliisi univormussaan.

Esitutkinta pohjalaisen siemenpakkaamon rikosasiassa valmistui

Asia siirtyy Pohjanmaan poliisilta syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjävirastoon.

Kauran tähkä

Kauran suosio siivitti myös luomumarkkinoita – Pohjois-Pohjanmaa merkittävä luomun tuotantoalue

Luomuviljan kysyntä kasvoi viime vuonna, mutta osuus koko maan ruokatuotannosta on vielä pieni.

Antti Heikkinen taluttaa lammasta kuljetukseen.

Tässä lähtevät karitsat teurastettavaksi pääsiäispöytiä varten – luomuleiman takia eläinten pitää matkustaa satoja kilometrejä

Luomulammas pitää teurastaa luomuteurastamossa, joten tämän lampaan viimeinen matka kestää tunteja

Porokylän leipomo Nurmeksessa.

Pohjois-Karjalasta mahlaa ja leipää suurille luomumessuille Saksaan

Nürnbergin messuille osallistuu yli 3 000 näytteilleasettajaa ja paikan päälle odotetaan yli 50 000 kävijää.

En tallrik med soppa.

100-prosenttisesti kotimaista ruokaa julkiskeittiöissä? Ehkä vuonna 2025

Etelä-Savon julkiskeittiöissä kotimaista ruokaa, lähiruokaa ja luomua halutaan käyttää tulevaisuudessa reippaasti nykyistä enemmän.

Kouluruokailua Maatullin ala-asteen koululla.

Lieksan kouluihin ja päiväkoteihin lisää luomua

Maitotuotteet korvataan rasvattomilla luomutuotteilla helmikuun alusta lukien.

Suklaa hylly Itäkeskuksen Ruohonjuuri myymälässä

Confusion over food watchdog's rule barring sales of "raw chocolate" products

The term "raw" cannot be used for chocolate sold in Finland, nor can products be labelled "raw chocolate" in English.

En hand som fyller ett glas med mjölk i en mjölkmaskin

Luomumaito on otettu vastaan myönteisesti Oulun kouluissa ja päiväkodeissa – "On hyvää ja terveellistä ruokaa, niin miksi en joisi sitä"

Oulu aloitti luomumaidon tarjoilut kouluissaan ja päiväkodeissaan viime vuoden joulukuussa.

Lannan levitys pellolle.

Ilmastokunnianhimo on kadoksissa isossa maatalousuudistuksessa – Suomi ajaa löysää ympäristölinjaa

Luomutuottajien huolena on, ettei heille riitä rahaa EU:n uudistuksessa.

Viljapeltoa Forssan Jokioisissa

Joka kymmenes kaakkoissuomalainen maatila on luomutila – pelloista yli 15 prosenttia on luomua

Kymenlaaksossa on Etelä-Karjalaa enemmän luomutiloja, ja ne ovat myös kooltaan suurempia.

Nainen marketin maitohyllyllä.

Milk consumption drops, cheese on the rise

Finland is still one of the world's highest per capita consumers of milk, but changes are afoot.

Korvasienen puhdistamista.

Pohjois-Karjalan valtion metsiin on perustettu luomukeruualueita

Suomen metsissä kasvavat puhtaat luonnontuotteet kiinnostavat markkinoilla.

Hamid Al-Sammarraee Kansainvälinen mikkeliläinen -tunnustuksen jakotilaisuudessa.

Hamid Al-Sammarraee on vuoden kansainvälinen mikkeliläinen

Nyt myönnetyn tunnustuksen perusteluina pidetään erityisenä ansiona sitä, että Al-Sammarraee on tehnyt nettivideoillaan tunnetuksi eteläsavolaisia luomutuottajia, koulutushankkeita ja luontokohteita.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle