Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Keski-Suomi on jäljessä muun Suomen luomutuotannosta – kansallinen ohjelma tavoittelee neljännestä peltoalasta luomuksi

Keski-Suomen koko peltoalasta on tällä hetkellä luomutuotannossa 11 prosenttia. Suomen ja koko EU:n tavoite on, että vuonna 2030 neljännes peltoalasta tulisi olla luomua. 

Venäjällä voi pian tilata luomupaprikan ja seurata sen kasvua reaaliajassa, jos on varaa – ruoka on nyt huippukallista

Ruoan hinta on nousussa ja venäläisten reaalitulot laskussa. Palkasta kuluu yhä suurempi osa ruokaan. Pieni joukko urbaaneja edelläkävijöitä hakee luomua, ja heille kehitetään nyt erilaisia palveluita.

Rypsiöljyn raaka-aineesta on kova pula, ja siksi osa siemenistä joudutaan tuottamaan meille Baltiasta – yhä harvempi viljelijä uskaltaa viljellä rypsiä, vaikka siitä saisi hyvän hinnan

Rypsin hinta on historiallisen korkealla. Myös viljelyalojen hienoisesta kasvusta on nyt merkkejä, mutta se ei riitä täyttämään öljynpuristamojen varastoja. Kotimaisen rypsiöljyn kysyntä on huomattavasti tarjontaa suurempaa.

Pakurikäävän istutus eli ymppäys voi tarjota metsänomistajalle vaihtoehtoisen tavan tehdä tuottoa – Juho Sirviö: "Jopa kymmenkertaistaa puun arvon"

Osa metsänomistajista hakee tuottoa istuttamalla koivuihin pakurikääpää. Istutus tehdään koivun runkoon puutapeilla, joihin on lisätty käävän rihmastoa. Pakurikäävän suurimmat markkinat ovat Aasiassa, mutta myös Yhdysvalloissa on kasvavaa kysyntää.

Planetaarinen ruokavaliomalli vaikuttaa tuleviin ravitsemussuosituksiin myös Suomessa

Nyt punaista lihaa kulutetaan liikaa, mutta kokojyväviljojen ja kasvisten määrän suosituksista jäädään jälkeen.

Yhteisöpuutarhan hoito alkaa Rakuunamäellä – lisänä pienimuotoisia kulttuuri- ja opetustilaisuuksia

Vihreän Lappeenrannan hengessä toteutetussa puutarhassa kasvatetaan hyöty- ja koristekasveja omaan käyttöön.

Samiedu tuo ruokapöytään enemmän luomua ja lähiruokaa – ruokahuoltopäällikkö: "Asiakkaat ovat hyvin valveutuneita"

Luomun ja lähiruoan osuus tulee olemaan aluksi hyvin pientä, sillä budjetti ei salli kokonaan luomuun siirtymistä.

Varsinais-Suomen luomukeruumetsäala kasvaa – luomu-sana mustikan edessä kiinnostaa ulkomailla

Ammattiopisto Livian 640 hehtaarin metsät on hyväksytty viralliseksi luomukeruualueeksi.

Kahvilan ja leipomon työntekijällä koronavirustartunta Kouvolassa – asiakkaiden kannattaa tarkkailla oireitaan

Cafe Ruukittaren ja Leipomo Tuomon Luomun työntekijällä todettiin koronavirustartunta perjantaina.

Jani Kaaron kolumni: Pieni torjuntavoitto torjunta-aineista

Miten pieni italialainen kaupunki päätti vastustaa agrobisnestä ja kielsi torjunta-aineiden käytön.

Marjatulokas haskapin koe-erä myytiin hetkessä – Viljelijä: "Jotkut ovat kertoneet maistaneensa jopa ripauksen luumua"

Haskap on uusi marja Suomessa, ja siihen kohdistuu suuria odotuksia. Maailmalla haskapia pidetään terveyspommina.

Kiinnostus lähiruokaan kasvoi kohisten koronan jälkimainingeissa – maaseudun tilamyyntikohteet houkuttelevat nyt matkailijoita

Maaseutu, lähiruoka ja ruokamatkailukohteet kiinnostavat nyt niin paikallisia asukkaita kuin maakuntiin saapuvia matkailijoita.

Koivu – kansallispuumme, joka tekee hyvää ruumiille ja sielulle

Koivu tekee hyvää – sekä ulkoisesti että sisäisesti.

Hämeen suurimmat luomutilat löytyvät Hattulasta ja Forssasta

Vuonna 2019 luomuviljelty peltoala kasvoi Hämeessä lähes viidenneksellä.

Myllyn palo pakottaa luomumaitotilat etsimään rehua Ruotsista – Liperin Myllyn jatko on vielä epävarmaa

Liperin Myllyn toiminnan jatkumisesta ei ole tehty päätöstä, koska palon syttymissyytä ja vakuutuskorvausten määrää ei vielä tiedetä.

Finland's food supply heavily reliant on imports

Virtually all of Finland's domestic produce is reliant on imported goods, fuel and workers.

Liperin Mylly tuhoutui tulipalossa Pohjois-Karjalassa – videolta näkyy tulen tekemien tuhojen laajuus

Poliisi on käynnistänyt tutkinnan. Vuonna 1906 perustettu mylly paloi jo kolmannen kerran.

Luomutuotannon suosio kasvaa pohjalaismaakunnissa – Peltoalan kasvu oli viime vuonna maan kärkeä, vaikka tilojen määrä väheni

Lakeuksilta tuotetaan eniten luomuohraa. Luomulihanautoja löytyy Etelä-Pohjanmaalta eniten koko maassa.

Kajaanilainen Jukka Kivioja kyllästyi byrokratiaan ja ryhtyi kauppiaaksi – puhuu yhä paikallisten luomutuotteiden puolesta

Kivioja toivoo, että paikalliset tuottajat tarjoaisivat tuotteitaan rohkeasti kauppoihin myytäväksi.

Esitutkinta pohjalaisen siemenpakkaamon rikosasiassa valmistui

Asia siirtyy Pohjanmaan poliisilta syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjävirastoon.

Kauran suosio siivitti myös luomumarkkinoita – Pohjois-Pohjanmaa merkittävä luomun tuotantoalue

Luomuviljan kysyntä kasvoi viime vuonna, mutta osuus koko maan ruokatuotannosta on vielä pieni.

Tässä lähtevät karitsat teurastettavaksi pääsiäispöytiä varten – luomuleiman takia eläinten pitää matkustaa satoja kilometrejä

Luomulammas pitää teurastaa luomuteurastamossa, joten tämän lampaan viimeinen matka kestää tunteja

Pohjois-Karjalasta mahlaa ja leipää suurille luomumessuille Saksaan

Nürnbergin messuille osallistuu yli 3 000 näytteilleasettajaa ja paikan päälle odotetaan yli 50 000 kävijää.

100-prosenttisesti kotimaista ruokaa julkiskeittiöissä? Ehkä vuonna 2025

Etelä-Savon julkiskeittiöissä kotimaista ruokaa, lähiruokaa ja luomua halutaan käyttää tulevaisuudessa reippaasti nykyistä enemmän.

Lieksan kouluihin ja päiväkoteihin lisää luomua

Maitotuotteet korvataan rasvattomilla luomutuotteilla helmikuun alusta lukien.

Confusion over food watchdog's rule barring sales of "raw chocolate" products

The term "raw" cannot be used for chocolate sold in Finland, nor can products be labelled "raw chocolate" in English.

Luomumaito on otettu vastaan myönteisesti Oulun kouluissa ja päiväkodeissa – "On hyvää ja terveellistä ruokaa, niin miksi en joisi sitä"

Oulu aloitti luomumaidon tarjoilut kouluissaan ja päiväkodeissaan viime vuoden joulukuussa.

Ilmastokunnianhimo on kadoksissa isossa maatalousuudistuksessa – Suomi ajaa löysää ympäristölinjaa

Luomutuottajien huolena on, ettei heille riitä rahaa EU:n uudistuksessa.

Joka kymmenes kaakkoissuomalainen maatila on luomutila – pelloista yli 15 prosenttia on luomua

Kymenlaaksossa on Etelä-Karjalaa enemmän luomutiloja, ja ne ovat myös kooltaan suurempia.

Milk consumption drops, cheese on the rise

Finland is still one of the world's highest per capita consumers of milk, but changes are afoot.

Pohjois-Karjalan valtion metsiin on perustettu luomukeruualueita

Suomen metsissä kasvavat puhtaat luonnontuotteet kiinnostavat markkinoilla.

Hamid Al-Sammarraee on vuoden kansainvälinen mikkeliläinen

Nyt myönnetyn tunnustuksen perusteluina pidetään erityisenä ansiona sitä, että Al-Sammarraee on tehnyt nettivideoillaan tunnetuksi eteläsavolaisia luomutuottajia, koulutushankkeita ja luontokohteita.

Mustialan opetustila on jo kokonaan luomuna Tammelassa

Hämeen ammattikorkeakoulu siirtyi luomutuotantoon pikkuhiljaa.

Keskuskeittiöt haluaisivat lisää luomua, mutta sopiva tavara lähteekin ulkomaille – "Emme voi ottaa vastaan sadan gramman rahkapurkkeja"

Keskuskeittiön ja luomutuottajan välistä puuttuu tekijäporras, joka jalostaisi esimerkiksi juurekset ja vihannekset laitoskeittiöille sopivaan muotoon.

Spices Chef pääsi luomualan innovaatiokilpailun finaaliin

Kontiolahtelainen Spices Chef myy muun muassa mausteita, yrttejä, teetä ja hedelmäsoseita.

Organic sales growth slows as some consumers switch away from milk

The growth in sales of organic products has slowed, but is still more than twice that of groceries in general.

Luomun myynnin kasvu on tasaantunut

Luomun myynti kasvaa nopeammin kuin päivittäistavarakaupan kokonaismyynti.

Osa luomutiloista avaa ovensa yleisölle Suomen luonnon päivänä

Myös Suomen Latu haastaa koko Suomen nukkumaan yönsä ulkona lauantaina.

Maailman suurin yhtenäinen luomumarjojen keruualue lakkasi olemasta Suomessa – "Jos haluamme poimia luomua Lapista, niin nyt se on mahdotonta"

Keväällä voimaan tulleet viranomaisohjeet vaativat metsänomistajakohtaista sitoutumista luomuun. Marja-alaa muutos sapettaa.

Tiistai 13.8.2019 (tv)

Peliautomaatit halutaan pois ruokakaupoista. Kananmuna on melko terveellistä. Puutarhoissa kasvaa nykyään paljon kasveja, joita voi syödä. Viranomaiset valvovat tarkasti luonnonkosmetiikkaa. Keskiviikkona tulee sateita.

Torstai 4.7.2019 (radio)

Oppositiopuolueet ovat Ylen kannatusmittauksen kärjessä. Verkkokalastus halutaan kieltää saimaannorpan suojelemiseksi. Luomuruuan myynti kasvaa. Mustikkasato voi jäädä heikoksi, mutta puolukkasadosta voi tulla hyvä.

Not only well-to-do choosing organic food

The organic food market is growing, but Finland still has some catching up to do with its Nordic neighbours.

Vaihdoin luonnonkosmetiikkaan, koska kuvittelin sen olevan parempaa iholle – Professori: Ei iho tunnista synteettisen ja luonnontuotteen eroa

Katso video: Synteettisillä kemikaaleilla on huono maine, mutta oman ihoni hyvinvoinnin takia niitä ei tarvitse vältellä.

Nokkosta sisäisesti ja ulkoisesti – luomuyrttitilan emäntä uskoo, että jokainen voi hoitaa itseään

Yrttitilan ja hyvinvointikeskuksen omistaja Virpi Raipala-Cormier viljelee sukutilallaan yrttejä, joita ei nautita lautasella kuin jauheena.

Luomurahat loppuivat Hämeessä – sitoumuskorvauksia ei ole saatavilla tänä eikä ensi vuonna

Luomun viljelyalat ovat lähes tuplaantuneet kolmessa vuodessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle