Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Korpelan Voiman kalatie Lestijoessa.

Huoli Lestijoen meritaimenesta palautti Kannuksen voimalaitoksen laajennushankkeen takaisin aluehallintovirastoon – hallinto-oikeuden mukaan myös tiedottaminen oli puutteellista

Vaasan hallinto-oikeuden mukaan Korpelan voima ei ollut selvittänyt riittävän hyvin, millaisia seurauksia lisäturbiinin asentamisella oli Lestijoen meritaimenkannalle.

Finn Springin tehdas Toholammilla.

Finn Springin jätevedet Vaasan hovioikeuden arvioitavana – syyttäjä vaatii suuria korvauksia ympäristön turmelemisesta

Syyttäjän mukaan juomavalmistajan jätevesien käsittely ja luvitus ovat olleet puuttelisia. Syytteessä on myös Toholammilla toimiva energiapatukoiden valmistaja.

Haminan akkumateriaalitehdas vaatii meren

Kotkaan ja Haminaan suunnitellut akkumateriaalitehtaat tarvitsevat vielä ympäristöluvat – kysyimme, millaista haittaa tehtaista voisi olla

Suomen Malmijalostus aikoo hakea ympäristöluvat kahdelle akkumateriaalitehtaalle Kymenlaaksossa. Yhtiö kertoo jättävänsä hakemukset ensi vuonna. Kysyimme ympäristöviranomaiselta, millaisia ympäristöriskejä tehtaat aiheuttaisivat.

Heikkadyynin päällä olevan panssarivaunun tykistä tulee laukauksen johdosta tulta, runsaasti savua.

Kokkolan kaupunki huolissaan aseyhtiöiden harjoittelusta Vattajalla – kaupunki esittää useita vaatimuksia Puolustusvoimien ympäristölupaan

Kaupunginhallitus lisäsi uusia vaatimuksia rakennus- ja ympäristölautakunnnan antamaan lausuntoon.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden sisäänkäynti Hämeenlinnassa

Forssalainen Envor Biotech johtohahmoineen taas käräjillä ympäristön turmelemisesta

Aiempi tuomio ympäristön turmelemisesta ei ole vielä ehtinyt saada lainvoimaa, kun yhtiön sotkuja setvitään jo uudestaan Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

Härkinvaaran louhoksen maisemissa järjestettiin syyskuussa maastokatselmus, johon osallistui useita kyläläisiä.

Uusilla ja entisillä louhoksilla rytisee – kiivas rakentaminen lisää kiviaineksen ja soran tarvetta

Kalliolouhosten porauksesta, räjäytyksistä, murskauksesta ja seulonnasta sekä lastauksesta ja kuljetuksesta aiheutuu melu- ja pölypäästöjä.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Jätteenkäsittely-yhtiö Deleten meluntorjuntasuunnitelmat eivät riittäneet ympäristöviranomaiselle – Laitoksen äänitaso ylittää määritellyt rajat

Delete on laatinut suunnitelman muun muassa meluseinämien korottamisesta, mutta ympäristöviranomaisen mukaan se ei riitä.

Kauhakuormaaja biojätelaitoksella.

Forssan Kiimassuon ympäristöluvan muutos mahdollistaa entistä suurempia jätevarastoja

Ympäristöluvan muutos mahdollistaa aikaisempaa suuremmat rakennusjätteiden varastot. Myös kuonaa voi jatkossa pitää Kiimassuon varastoissa huomattavasti aiempaa enemmän.

Rikastushiekka altaat

Etelä-Saimaa: Kaivosyhtiö Nordkalk keskeyttää ympäristölupaprosessin rikastushiekan uudesta läjitysalueesta Lappeenrannassa – selvityksiä tehdään ainakin vuoden 2022 loppuun asti

Suurin yksittäinen syy lupaprosessin keskeytykseen oli nimenomaan Lappeenrannan Ojala-Tuomelan asukkailta saatu palaute.

Kivimurskakasa Hiedanrannassa Tampereella.

Ympäristölautakunta torppasi mikkeliläisten vastustaman murskeaseman – Risto T. Nieminen: "Luulisi mursketta löytyvän muualtakin"

Destia haki lupaa murskeaseman perustamiseen Mikkelin Tuukkalaan, Huntivuoren alueelle. Kansalaiset keräsivät hanketta vastustavan adressin, joka keräsi yli 500 nimeä. Kansalaisaktivismi on voinut osaltaa vaikuttaa lautakunnan kielteiseen lupapäätökseen jo toista kertaa.

Härkinvaaran louhoksen maisemissa järjestettiin syyskuussa maastokatselmus, johon osallistui useita kyläläisiä.

Liperi myönsi luvan kiistellylle Härkinvaaran louhokselle

Ruotsalainen Peab Industri aikoo louhia seuraavien 15 vuoden aikana noin 600 000 kuutioita kalliota.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Tuomioistuin hylkäsi Kiirunan kaivosjätin ympäristölupa-anomuksen

Kaivosyhtiö pitää päätöstä tyrmistyttävänä. Se aikoo valittaa päätöksestä.

Hailuodon sillan havainnekuva

Hailuodon kiinteän yhteyden suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden haku on käynnissä – rakentaminen voisi alkaa 2023 ja yhteys olisi valmis 2025

Vesiluvasta valitettiin Vaasan hallinto-oikeuteen keväällä 2020 ja se on edelleen hallinto-oikeuden käsittelyssä. Päätöstä odotetaan alkuvuodesta.

Yleiskartta Rovaniemen alueen malminetsintälupahakemusalueista.

Malminetsintäyhtiö jatkaa malminetsintää Rovaniemellä ja Tervolassa – Rovaniemellä etsintäalue on reilu 35 tuhatta hehtaaria

Latitude 66 Cobalt haluaisi jatkaa malminetsintää yhteensä 350 neliökilometrin kokoisella alueella.

BASF:in akkumateriaalitehdas valmistuu Harjavallassa 2022.

Harjavalta, Pori ja Satakuntaliitto: "Suomi menettää investointeja, koska ympäristölliset lupaprosessit voivat kestää vuosia" 

Ministereille lähettämässään esityksessä maakuntaliito sekä Porin ja Harjavallan kaupungit penäävät nopeita uudistuksia ympäristöllisiin lupamenettelyihin.

Keliberin yleisöilaisuus Kaustisella

Riittääkö töitä paikallisille? Kun malmia löytyy lisää, tarvitaanko uusia lupia? Litiumkaivos herätti kiperiä kysymyksiä Keliberin järjestämässä yleisötilaisuudessa

Yleisötilaisuus järjestettiin Kaustisella. Kysymyksiä Keliberin johdolle pääsi esittämään paitsi paikan päällä myös tekstiviesteillä ja chatissa.

Heinä-Vaajersuota.

Paikalliset vastustavat yhä Heinäsuon muuttamista turvesuoksi – huolena on pohjaveden laatu, kalakannat ja melu sekä pöly

Miehikkälässä vastustetaan turvetuotannon aloittamista Heinäsuolla. Suomen suurin turpeentuottaja Vapo on saanut turvesuota puoltavan ympäristöluvan Heinäsuolle. Viimeisin vastustava valiokuntalausunto annettiin tällä viikolla.

Kartta Ulvilan Kettumetsän teollisuusalue.

Ulvilan biokaasulaitokselle ei ympäristölupaa – lähialueen asukkaat pelkäsivät hajuhaittoja

Ulvilan lupalautakunta on hylännyt Biogas Energyn ympäristölupahakemuksen. Laitosta suunniteltiin Kettumäen teollisuusalueelle. Ennen Ulvilaa laitos olisi haluttu rakentaa Porin Ulasooriin.

Kaasuautojen tankkausasema.

Gasum aikoo laajentaa Kouvolassa ja pyytää lupaa suurempiin hajuhaittoihin – jo nykyisistä hajuista valitetaan

Jo nyt Kouvolan Mäkikylässä sijaitsevan biokaasulaitoksen hajuhaitoista tulee ilmoituksia vuosittain. Laitoksen omistava Gasum pyytää lupaa vielä suurempaan hajupitoisuuteen.

Kuvassa on rakennustyömaa Helsingissä elokuussa 2020.

Kierrätysyritys valehteli viranomaisille ja kääri epärehellisella toiminnalla 1,2 miljoonan euron rikoshyödyn, epäilee poliisi

Poliisi epäilee, että kierrätysalan yritys on ylittänyt jätteen sallitun määrän jopa kymmenillä tuhansilla tonneilla vuosittain. Lisäksi yhtiön epäillään merkinneen sen vastaanottamat jätemäärät alakanttiin.

Läheltä

Hituran kaivoksen sulkeminen maksanut tähän mennessä 18,5 miljoonaa euroa

Nivalassa sijaitsevan Hituran kaivoksen sulkeminen on edennyt. Kaivoksen sulkemisen toinen vaihe on saatu päätökseen.

Valkeakosken Kaapelinkulma, kultakaivosalue.

Dragon Miningin malminetsinnästä odotettua laihempia tuloksia Valkeakoskella – kullanlouhinnan jatkuminen epävarmaa

Yhtiö on aiemmin kertonut, että se aikoo jättää ympäristölupahakemuksen toiminnan jatkamiseksi tämän vuoden aikana. Nyt yhtiö tutkii, onko hakemuksen jättäminen kannattavaa.

Henkilö kertoo huolensa Soklin kaivoshankkeesta.

Soklin kaivoshankkeen tulevaisuus on käsillä – KHO jalkautui Itä-Lappiin ja päättää vuosikymmeniä puhuttaneen kaivoksen ympäristöluvasta

Valtion malminjalostusyhtiö selvittää kiistellyn hankkeen toteuttamismahdollisuuksia Savukoskella. Jopa kaivosmyönteiset kritisoivat ympäristölupaa. KHO voi ratkaista kaivoksen kohtalon, mutta sitä joudutaan ehkä odottamaan ensi vuoteen.

Läheltä

Kangasalan Saarenmaan läjitysalue sai ympäristöluvan

Kangasalan Saarenmaahan on tulossa puhtaiden maa-aineiden läjityspaikka. Se sijaitsee Tampereen Ruskosta noin kilometri kaakkoon päin.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Oulun kaupunki ei lämpene ruotsalaisyhtiön malmisuunnitelmille Kuusamontien varressa ja suojelualueiden tuntumassa

Ruotsalainen Arctic Minerals Exploration -yhtiö hakee malminetsintälupaa Martimon alueelle. Se sijaitsee valtatie 20:n molemmin puolin vajaan 15 kilometrin päässä Kiimingin keskustasta. Oulun kaupunki näkee hankkeessa useita epäkohtia.

Sekapeltikasa Koverharin satamassa.

Lomaparatiisi Hangon "takapihalla" makaa epämääräinen romuvuori meren äärellä – Sataman toimitusjohtaja: "Se ei ole mikään roskakasa"

Hangon Koverharin satamasta kuljetetaan muun muassa kierrätysmetallia jatkojalostukseen ulkomaille. Lähiasukkaiden mukaan laiturilla säilytettävässä kasassa on myös muovia ja sitä on päätynyt mereen. Koverharin satamaa on tarkoitus laajentaa entisestään.

Kemiran vanha tehdasalue Vaasassa (ilmakuva)

Kemira hakee lupaa aloittaa kunnostustoimenpiteet valituksesta huolimatta – valitus koskee ainoastaan alueen vanhaa kaatopaikkaa

Pohjanmaan ELY-keskus on valittanut hallinto-oikeuteen Kemiran saneeraussuunnitelmista Pukinjärven tehdas-alueella. Maa-alueen kunnostuksen aktiivisen vaiheen arvioidaan kestävän noin kolme vuotta siitä, kun hyväksyntä tarkennetuille suunnitelmille on saatu.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Ruotsalaisyhtiö haluaa etsiä malmia valtatien tuntumasta Oulussa – etsintäalueen sisällä myös Kiimingin suojeltuja suo- ja jokialueita

Ruotsalaisyhtiö Arctic Minerals Exploration suunnittelee malminetsintää lähes neljän tuhannen hehtaarin alueelle Oulun pohjoisosissa Kiimingissä. Etsintäalue sijaitsee Oulu-Kuusamo-tien molemmin puolin. Natura-alueet on rajattu etsinnän ulkopuolelle.

Seppo Rantanen ja Lea Ala-Outinen-Viinanen seisovat peltoaukean laidalla.

Asukkaat raivostuivat naapuriin kaavaillusta jätevedenpuhdistamosta, joka pilaisi maalaisidyllin: "Tästä ei saa kirjoittaa eikä olla eri mieltä"

Uudelle jätevedenpuhdistamolle varattu alue sijoittuisi Lappeenrantaan muutaman sadan metrin päähän lähimmistä asukkaista. Heidän tekemänsä valitukset ympäristöluvasta ovat viivästyttäneet asiaa, ja nyt harkinnassa on sen vieminen EU-tason oikeuteen.

Tehtaan rakennustyömaalla kyltti, jossa kerrotaan, että BASF rakentaa paikalle akkumateriaalitehdasta.

Ympäristöjärjestöille erävoitto Harjavallassa: Hallinto-oikeus kumoaa BASF:n akkumateriaalitehtaan luvan ympäristösyistä

BASF-yhtiön suunnitelma suuren akkumateriaalitehtaan toiminnan aloittamisesta Harjavallassa on kokenut takaiskun. Vaasan hallinto-oikeus kumoaa ympäristöluvan ja palauttaa asian aluehallintoviraston käsittelyyn. Oikeus perustelee päätöstään ympäristösyillä.

Jätevedenpuhdistamo Lappeenrannessa.

Päätös Lappeenrannan jätevedenpuhdistamon sijainnista siirtyy jälleen – KHO palauttaa asian uudelleen hallinto-oikeuden käsittelyyn

Toimitusjohtajan mielestä asia palaa pisteeseen, jossa se oli elokuussa 2016, kun aluehallintovirasto myönsi ympäristöluvan uudelle puhdistamolle. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös ei sido Vaasan hallinto-oikeuden tulevaa käsittelyä.

Premium Boardin tehdastiloja Juankoskella.

Juankosken tehtaanomistajat vapautuivat kavallusepäillyistä, mutta eivät saa pankkitiliä Suomeen: "Mikä vitsi! Meillä on suomalainen tehdas"

Juankosken epäonnisen kartonkitehtaan omistaja on vapautunut kavallusepäilyistä Venäjällä. Suomessa Premium Boardia kuitenkin haetaan konkurssiin. Yhtiö lupaa MOT:n haastattelussa edelleen saada tehtaan toimintaan loppuvuonna.

Ihalaisen kaivoksen kaavailtu koillisläjitysalue

Asukkaat aloittivat taistelun isosta hiekkakasasta, jonka kaivosyhtiö aikoo tuoda talojen viereen – korvauksia ei tipu, kalkkipöly peittää jo autoja

Kaivosyhtiö Nordkalk on hakenut lupaa läjittää rikastushiekkaa alle 200 metrin päähän asuinalueen taloista Lappeenrannassa. Osa asukkaista on myös hakenut kaupungilta korvauksia vedoten talojen arvon alenemiseen, mutta niitä ei tule.

Kemiran vanha tehdasalue Vaasassa (ilmakuva)

Kemiran vanhan tehdasalueen kunnostus etenee – järven kunnostuksen lupapäätöstä ei ole vielä saatu

Maa-alueen kunnostuksen aktiivisen vaiheen arvioidaan kestävän noin kolme vuotta siitä, kun hyväksyntä tarkennetuille suunnitelmille on saatu. 

Vanha hoitokoti

Tapanilakodin toiminta määrättiin lopetettavaksi rakennusluvan vastaisena – kaupunki tehostaa päätöstä uhkasakolla

Entisen vanhainkodin tiloissa toimivan SPR:n palveluyksikön toiminta tulee lopettaa heinäkuun loppuun mennessä.

Pohjavesialueesta kertova kyltti maastossa.

Poliisi: Eteläpohjalainen maalausyritys turmeli ympäristöä vuosikaudet ja vaaransi pohjavesialueen

Etelä-Pohjanmaan pohjoisosissa sijaitseva yritys on poliisin esitutkinnan mukaan päästänyt tahallaan ongelmajätettä ympäristöön. Samalla on vaarantunut pohjavesialue. Juttu siirtyy nyt syyttäjälle syyteharkintaan.

Kartta timanttien etsintään varatusta alueesta

Timanttien etsintää varten tehty laaja aluevaraus Jännevirralta itään päin

Kuopion ja Siilinjärven raja-alueelle on tehty laaja varaus timanttien etsintähanketta varten. 17 neliökilometrin alalle tehty varaus antaa etuoikeuden malminetsintäluvan hakemiseen.

Metsän keskellä oleva asfalttiasema ilmasta kuvattuna

THL: Velssin asfalttiasema voi haitata asukkaiden viihtyisyytä sekä aiheuttaa vaikkapa stressiä ja unihäiriöitä

Velssin asfalttiaseman toiminnalle haetaan parhaillaan ympäristölupaa Hämeenlinnassa. Lupaa varten kaupunki on pyytänyt lausuntoa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. 

Timo Piilonen ja Kari Kuusiniemi.

Professorit yllättyivät metsäyhtiö Finnpulpin aikeista – KHO:n kielteisen ympäristölupapäätöksen purkamiselle on erittäin tiukat vaatimukset

Finnpulp jätti viime viikolla korkeimpaan hallinto-oikeuteen purkulupahakemuksen kielteisestä ympäristölupahakeuksesta. Professorit muistuttavat, että tuomion purkaminen edellyttää päätöksessä tehtyä olennaista virhettä.

Finnpulp-sellutehtaan suunnitellun rakennuspaikan esittelyä Korkeimman hallinto-oikeuden presidentille Kari Kuusiniemelle.

Sellutehdasta Kuopioon suunnitteleva Finnpulp ei luovuta – vaatii KHO:n kielteisen ympäristölupapäätöksen purkua

Finnpulp haluaa yhä toteuttaa Kuopion Sorsasaloon suunnitellun tehdashankkeen. Se on jättänyt korkeimpaan hallinto-oikeuteen purkulupahakemuksen kielteisestä ympäristölupapäätöksestä. Finnpulpin hakema ympäristölupa hylättiin loppuvuodesta 2019.

Stora Enson Oulun tehdasaluetta Hartaanselän takana.

ELY-keskus: Stora Enson Oulun tehtaan hajuhaitat vähentyneet – jätevesienkäsittelystä aiheutuvat hajut tulee saada kuitenkin kuntoon kesäkuun aikana

Tehtaalla kevään aikana tehdyt korjaustoimenpiteet ovat vähentäneet hajuhaittoja ja tilanne on ELY-keskuksen havaintojen, Oulun ilmanlaadun mittaustulosten sekä yleisöpalautteiden perusteella jonkin verran kohentunut.

Ilmakuvaa alueesta.

KHO ratkaisi vuosia Limingassa jatkuneen jätekiistan yritysten ja kunnan eduksi – muutokset melumääräyksiin tyydyttävät kuitenkin asukkaita

Jäte- ja kierrätyskeskuksen lähistön asukkaat voittivat valituksensa Vaasan hallinto-oikeudessa, mutta korkein hallinto-oikeus ratkaisi valtakunnallistakin huomiota saaneen jätekiistan isolta osin vastakkaisen osapuolen eduksi.

lahti-vesivehmaan lentokenttä

Vesivehmaan lentokentän melu häiritsee mökkiläisiä

Päijät-Hämeen ainoan lentokentän toiminta saa moitteita alueen vapaa-ajan asukkailta. Asikkalan kunta on jo useamman vuoden ajan toivonut alueelle lisää toimintaa.

Terrafamen portit

Terrafamen kaivos toimii vieläkin Talvivaaran ympäristöluvalla – ja nyt uuden luvan ratkaisu siirtyy jälleen

Terrafamen ympäristölupaa on käsitelty avissa kohta kolme vuotta. Yhtiön toiminta on muuttunut paljon ja lupaa varten on tarvittu lisäselvityksiä. Yhtiö hakee muun muassa lisäystä metallien tuotantoon ja jätevesien sulfaattimäärään korotuksia.

Metsän keskellä oleva asfalttiasema ilmasta kuvattuna

Kesäkausi Velssin asfalttiasemalla käynnistyi – Hämeenlinnalla käynnissä ympäristölupaprosessi toimintaan liittyen

Ympäristölupahakemukseen saatiin yli 60 muistutusta tai mielipidettä. Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta on pyydetty lausuntoa asfalttiaseman mahdollisista terveydellisistä vaikutuksista.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Crisolteq sai uudelle kemikaalitehtaalleen luvat Harjavaltaan

Aluehallintovirastolta luvituksen saanut tehdas sijoittuu Harjavallan suurteollisuusalueen läheisyyteen.

Kobolttipitoinen kivi

Kaivosyhtiö aloittaa koboltin kartoittamisen Pudasjärvellä ja Puolangalla sekä Lapin kolmessa kunnassa kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna

Latitude 66 Cobalt Oy lähettää kirjeen kartoitettavien alueiden maanomistajille. Kirjeet lähtevät liikkeelle ensi viikolla. Maaperänäytteitä kerätään Pudasjärven ja Puolangan lisäksi Tervolassa, Rovaniemellä ja Kemijärvellä.

Paksuilla tolpilla tuettu verkkoaita, jonka takaa näkyy Stora Enson Veitsiluodon tehtaan rakennuksia. Sellutehtaan piipuista nousee savua.

Vaikka Veitsiluoto suljetaan, Stora Enson vastuut eivät pääty – tehdasalueesta huolehtiminen vie vuosia ja vaatii oman ympäristöluvan

Lähes sata vuotta toiminnassa olleen tehtaan sulkeminen on valtava prosessi: keskeisimpiä asioita ovat kemikaalit ja puhdistamojen alasajo. Nykyisessä ympäristöluvassa ei ole sulkemista koskevia määräyksiä, joten siihen yhtiö tarvitsee uuden luvan.

Longinoja värjäytyi punaiseksi.

Tunnettu taimenpuro Helsingissä värjäytyi punaiseksi – sitten paljastui, että Longinojaan on valutettu kuukausia asuntojen jätevettä

Punaisesta väristä alkaneet tutkimukset paljastivat, että kunnostettuun Longinojaan on jälleen päässyt sinne kuulumatonta ainetta. Syynä jätevesipäästöön oli väärin tehty ristiliitos. HSY pumppaa nyt jätevettä pois purosta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle