Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kolmiulotteinen tulostus on mullistamassa Suomen teollisuutta: "Suurin osa tuotteistamme löytyy ihmisten suista"

3D-skannaus ja 3D-tulostus ovat jo teollisuuden käytössä, mutta etenkin tulostuksessa Suomessa otetaan vielä ensiaskelia.

Tampereen säästöt käytäntöön: terveyskeskus- ja muut maksut kohoavat

Moniin terveysmaksuihin tulee korotuksia jo kesäkuun alussa. Jatkoa seuraa syyskuussa.

Mitä teen, kun flunssa iskee, raskaustesti näyttää plussaa ja kaihi sumentaa silmän – 8 kysymystä ja vastausta soten valinnanvapaudesta

Millaista terveydenhuoltoa tai sosiaalipalveluja asiakassetelillä voi saada? Mitä voin ylipäänsä valita? Tässä muutama esimerkki.

Käytettyjä tekohampaita päätyi suositun matkailupuiston patsaisiin – kuvat karmaisevat

Maailmankuulun Parikkalan Patsaspuiston satojen patsaiden hampaat näyttävät pelottavan aidoilta. Syykin on selvinnyt.

"Teen tätä niin kauan kuin annetaan tehdä" – etsintäryhmä suuntaa jälleen hakemaan poikia kotiin rintamalta

Mika Albertsson otti lomaa töistä, jotta voi maksaa kunniavelkaansa sotaveteraaneille. Hän ja hänen ryhmänsä on tuonut rajan takaa Suomeen 300 sotavainajaa 20 vuoden aikana. Omaiset ovat helpottuneita, kun kaatuneiden kohtalo viimein ratkeaa.

Uusi hammas maksaa maltaita – suuhun ei laiteta hyllytavaraa

Ehjän hammasrivin saa hankittua melko helposti, mutta proteesien hinnat ovat usein päätähuimaavia. Moni päätyy halvempaan, irrotettavaan vaihtoehtoon, mutta senkin hankkiminen maksaa satasia. Hintaa kertyy erityisesti käsityöstä, sillä jokainen hammas muotoillaan tilaajan suuhun sopivaksi.

"Ovatko tekohampaani löytyneet?" ja muita tarinoita jätevedenpuhdistamolta

Oulussa alkaneet Oulun Päivät tarjoavat viikkojen ajan monenlaista tekemistä kaupunkilaisille. Muun muassa avoimet ovet Taskilan jätevedenpuhdistamolla näyttävät kiinnostavan. Katso kuvagalleria Oulun Päiviltä lauantailta.

Seuraa Leijonien MM-avaus Ville Niemisen seurassa

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Ville Nieminen istuu Tohlopissa tietokone sylissään ensimmäisen kerran MM-mielessä perjantaina vapunpäivänä. Yleisö voi lähettää kysymyksiä Niemiselle muun muassa Facebookin ja Twitterin välityksellä.

Uusia havaintoja valtion tavoista ärsyttää tahallaan!

Ei lopu valtiolta keinot ärsyttää meitä, dag o natt.

Pullomummo ei päivystä puolenyön jälkeen – turvallisuus tekohammasrahoja tärkeämpää

Alkuyöstä pullomummot tapaavat kaupunkien kaduilla toisiaan ja nuoria ihmisiä. Toisinaan käydään pientä riitaa reviireistä, mutta lahtelaisen Liisa Orhon mukaan kerääjät pitävät kuitenkin yleensä yhtä. Liikaa ryyppäävät nuoret saattavat joskus olla ihan bimboja, sanoo Orho.

Miesten viesteistä ei ole puuttunut dramatiikkaa

Suomen miehet hallitsivat viestiä hiihdon alkuhämärissä. Erityisesti suomalaisittain on jäänyt mieleen vuoden 1936 viesti.

Asiakas sai hukkuneet tekarinsa takaisin: "Kokeili kaikkia löytötavaratoimistossa olleita"

Tekohampaita päätyy yllättävän usein löytötavaratoimistoon. Tekareita hukataan eniten pikkujoulukaudella ravintoloiden läheisyyteen. Eräs porilainen löysi omansa kokeilemalla kaikkia poliisin hallussa olleita tekareita.

Suun hoitoa hiertää kysymys: kuka saa hoitaa proteesipotilaita, joilla on vielä omia hampaita

Erikoishammasteknikot toivovat oikeuksiaan laajennettavan osaproteesien tekoon. Erikoishammasteknikkoliiton puheenjohtajan Ilkka Garaisin mukaan se olisi järjen voitto ja lopettaisi proteesiasiakkaiden turhan juoksuttamisen hammaslääkäreiden ja teknikoiden välillä.

Pitsaa katossa ja ulostetta missä sattuu – hotellisiivooja näkee kaiken

Katja Tornikoski on siivonnut kymmenisen vuotta hotellihuoneita. Tavallisena päivänä vastassa on likaisia lakanoita ja roskia. Hän ei kuitenkaan hätkähdä esimerkiksi oksennuksesta tai ulosteesta. Se on työtä työn joukossa, hän sanoo.

Arkeologit löysivät ehkä Länsi-Euroopan vanhimman hammasimplantin – saattoi tappaa kantajansa

Rautainen tekohammas löytyi 2 300 vuotta sitten kuolleen naisen haudasta. Arkeologit pitävät mahdollisena myös sitä, että hammas oli asennettu kuoleman jälkeen kaunistamaan naisen ruumista.

Tekohampaita postilaatikossa ja STT:n uutisia kanteleesta – Parikkalan patsaspuiston tarina elää kesä kerrallaan

Monet suhaavat kuutostietä pitkin Parikkalan ohi, eivätkä koskaan pysähdy patsaspuistossa. Kuutostien varrelta löytyy ITE-taiteiljia Veijo Rönkkösen elämäntyö, 500 patsasta kiehtovassa puutarhassa. Sukella patsaspuiston ja Rönkkösen kiehtovaan tarinaan.

3D-tulostus helpottaa tekohampaiden valmistusta

Tekniikka on kehittynyt myös tekohampaiden valmistuksessa. Alaa valtaavaa 3D-tulostusta ei nähdä ammatille uhkana, vaikka se helpottaa ja vähentää käsityötä. Viimeistely tehdään jatkossakin aina käsityönä.

Seuraavalle liikenneministerille on luvassa vaikea pesti

100 miljoonan euron leikkaaminen tieparannusrahoista on hallituksesta lähtevän Merja Kyllösen (vas.) mielestä järjetöntä. Hän uskoo kahden miljardin korjausvelan kasvavan entisestään.

Tekohampaat kohta kansanperinnettä

Hampaattomien suomalaisvanhusten määrä vähenee. Julkiselle hammashoidolle se merkitsee lisääntyvää työmäärää.

Kirpputorilla kaupaksi käyvät tekohampaatkin

Pöytiä vuokraavat kirpputorit elävät kulta-aikaa loppusyksystä, kun vaatekaappien sisältö on vaihtunut talviseen ja vääränkokoiset vaatteet ja talviurheiluvälineet pannaan kiertämään. Kaikille kirppiksille ei ennen joulua enää pääsekään. Kirpparilla kiertää käyttötavara – eivätkä tekohampaatkaan jää pöytään.

Selänne innoissaan Anaheimin hirmuvireestä: "Olemme siinä pisteessä kuin pitääkin olla"

Suuvammastaan toipunut Anaheimin Teemu Selänne on tyytyväinen, kun joukkueen peli kulkee. Ducks porskuttaa tällä hetkellä NHL:n kärjessä.

Pekka Ervasti: Arkadian Puuhamaa

Eduskunnan istuntosali on kuin HIFK:n matsi. Aina sattuu ja tapahtuu, kirjoittaa Pekka Ervasti blogissaan.

Kadonneiden ja löytyneiden tavaroiden tarinat

Urbaanilegendan mukaan pesukone syö sukkia. Sukka onkin kadonneiden tavaroiden arkipäivää, mutta hieman harvinaisempia ovat esimerkiksi sähkötolpat ja mehiläsparvet. Mitä sinä kadotit tai löysit?

"Viimeksi näin hampaani jäniskoiran suussa"

Hammasproteeseja katoaa vessanpönttöön, lenkkipolulle, kadulle ja ties minne. Kajaanilaismies säpsähti löydettyään alahampaat kadun varrelta. Proteesit ovat kalliita hukattavaksi.

"Hankin vain hammasproteesin" ja muita tarinoita lottovoittajista

Suomalainen lottovoittaja ei paljon rahoillaan pröystäile. Outi Niemelä on kirjoittanut kirjan loton ja lottovoittajien historiasta. Studiossa oli myös maan ensimmäinen lottotyttö Hilkka Kotamäki, jonka piti hankkia vaalea peruukki ollakseen lottomannekiiniksi tarpeeksi seksikäs.

Kun räppää ämmikööri, raikaa Seuralan interiööri

Eläkeliiton Keminmaan yhdistyksen vastuulla oli Meri-Lapin eläkeliittolaisten talvipäivän järjestelyt. Liedakkalan Seuralassa tavoitteena oli, että ihmiset saisivat lähteä hyvällä mielellä tapahtumasta.

Moni puhdistamo on tiensä päässä

Lukuisat kunnat joutuvat varautumaan lähivuosina miljoonainvestointeihin, kun keski-ikään ehtineet jätevedenpuhdistamot pitäisi saneerata tai korvata kokonaan uusilla. Uusia puhdistamoja tarvitaan myös kasvavien jätemäärien ja tiukentuvien lupaehtojen vuoksi.

Siat söivät kasvattajansa Yhdysvalloissa

69-vuotias sikafarmari oli lähtenyt ruokkimaan tilansa eläimiä, mutta ei koskaan palannut.

Tohmajärven vesiongelma haittaa jopa tekohampaiden pesua

Ulosteperäinen bakteeri on saastuttanut juomaveden Risteen alueella Tohmajärvellä. Paikallisessa hoitokodissa ei luoteta edes keitettyyn veteen, kun pestävänä ovat tekohampaat.

Valkeisenlammesta löytynyt ruumis yhä tunnistamatta

Poliisi selvittää Kuopion Valkeisenlammesta keskiviikkona löytyneen vainajan henkilöllisyyttä ja pyytää yleisöltä vihjeitä. Ruumiinavauksen perusteella asiaan ei liity rikosta.

Löytötavaroita hampaista painepesuriin

Poliisin löytötavaratoimisto on melkoinen "aarreaitta". Erityisesti kesäaikaan sen hyllyiltä löytyy koko elämän kirjo tietokoneesta tekohampaisiin.

Iina Kuustonen: Panen tekohampaat suuhuni siivouskomerossa

Näyttelijä Iina Kuustonen ei laskenut Jani-Petterin valomiekkaa tarpeiston hyllyyn MTV3:n Putous-ohjelman päätyttyä. Terapiassa käyvän, koulukiusatun esikoululaisen hahmo on ollut kysytty esiintyjä lastenjuhlissa ja koko perheen tapahtumissa.

Elefanttimiehiä on keskuudessamme

Rovaniemen teatterissa ensi-iltansa saaneen Elefanttimiehen tarina on sijoitettu alunperin 1800-luvun Englantiin, mutta se sopii hyvin myös vuoteen 2012 ja Rovaniemelle. Elefanttimiestä John Merrickiä esittävä Laura Rämä kertoo tunnistavansa roolin myötä paremmin ympärillään käytävää vihapuhetta.

Hitlerin saranasuksista Gallen-Kallelan näyttelysuksiin

Porvoolaisen Lampisen suksitehtaan historia kertoo paitsi kotimaisesta käsityötaidosta, myös taitavasta markkinoinnista, presidenteistä ja tietyn ajan päättymisestä.

Tekohampaiden kootut seikkailut

Tekohampaiden ihmeellisistä seikkailuista lie enemmän tarinoita kuin on nykyään proteeseja. Ennen niin tyyriit tekohampaat kaivettiin takaisin käyttöön vaikka likakaivosta. Legendaarisia kertomuksia hukatuista ja lonksuvista tekohampaista löytyy lähes jokaiselta.

Liikuntarajoitteinen pahoinpideltiin asunnossaan

Rollaattorilla kulkevaa 1956 syntynyttä miestä kuristettiin ja potkittiin päähän. Syytetty on myöntänyt teon, mutta hän ei saapunut oikeuden käsittelyyn.

Viemäreiden kätköistä löytyy kummia

Kun kotitalouksien viemäreitä puhdistetaan tukoksista, löytyy niistä usein esimerkiksi vaippoja, rättejä ja muuta viemäriin kuulumatonta tavaraa. Satunnaisesti joukkoon eksyy myös lompakoita ja tekohampaita, kertoo Porin Veden verkostopäällikkö Jouko Halminen.

Hammasimplantti kestää hyvin aikaa

Hammasimplanttien poistaminen on harvinaista. Vain prosentti istutetuista keinojuurista joudutaan poistamaan potilaan suusta, esimerkiksi voimakkaan purennan tai pitkäaikaisen tulehduksen takia.

Sosiaalisella luotolla kova kysyntä

Lahden kaupungin sosiaaliselle luototukselle riittää kysyntää. Vaikka hakijoita on vähemmän kuin luototuksen käynnistyttyä pari vuotta sitten, hakemuksia tehdään tasaisesti. Lainaneuvotteluun joutuukin jonottamaan noin kuukauden.

Tekohampaat löytötavarahyllyllä

Lohjan poliisiaseman löytötavaravarasto on tässä vaiheessa vuotta pullollaan. Kerran vuodessa järjestettävä huutokauppa kokoaa ihmisiä jälleen tulevana viikonloppuna sankoin joukoin paikalle.

Sananen 11.2.2010 – Televisio päälle

Televisio on edelleen suomalaiselle suuri unelma. Sitä se on ollut 50-luvulta lähtien eikä loppua näy. Ihmisen sisälle rakennettu kaihoisa haave mukavammasta elämästä kiteytyy uudempien keksintöjen sijasta edelleen televisioon. Siksi sen eteen ei saa mennä. Edes väliaikaisesti.

Kännykät ja tekohampaat tukkivat viemäreitä

Viemäreihin päätyy vessanpönttöjen ja lavuaarien kautta edelleen tekohampaita, kännyköitä ja leluja. Tavaramäärä ei ole vähentynyt Pytty-kampanjan myötä.

Hammasproteesien huono hoito on terveysriski

Proteeseja tulisi huoltaa päivittäin.

Poliisin löytötavarahuutokauppa kiinnosti Lapualla

Etelä-Pohjanmaan poliisilaitos kauppasi löytötavaroita huutokaupassa perjantaina. Viikonloppuna poliisit jalkautuvat viettämään Poliisin päivää.

Arto Teronen: Elävää urheiluhistoriaa

Suomalainen urheiluhistoria pullistelee senttejä ja sekunteja höystettynä joskus pienillä yksityiskohdilla, tietokilpailuknopeilla ja tulkinnoilla, joiden eläviksi tekeminen on kuitenkin vaikeaa ja työlästä. Ja mitä pitemmälle historia karkaa, sitä hankalammaksi elettyjen aikojen ja tapahtumien ymmärtäminen muodostuu.

Elävää urheiluhistoriaa

Suomalainen urheiluhistoria pullistelee senttejä ja sekunteja höystettynä joskus pienillä yksityiskohdilla, tietokilpailuknopeilla ja tulkinnoilla, joiden eläviksi tekeminen on kuitenkin vaikeaa ja työlästä. Ja mitä pitemmälle historia karkaa, sitä hankalammaksi elettyjen aikojen ja tapahtumien ymmärtäminen muodostuu.

Rysköö-isäntä Kalevi Ilkka on kesäpohjalainen

Alavutelaislähtöinen Kalevi Ilkka häärii viikonloppuna vanhan kotikuntansa Rysköö-isäntänä. Hammasteknikko on ottanut Oulussa leivän toisten suusta.

Vedenpuhdistamolta löytyy pikku-ukkoja

Lappeenrannan kaupungin alla kulkee 400 kilometriä viemäriputkia. Viemäriin kuulumatonta roskaa kertyy Toikansuon jätevedenpuhdistamolle 200 tonnia. Roskan joukossa on mm. hiekkaa, tekohampaita ja pieniä muoviukkoja.

Reinikainen: Hammasten kiristys

Erään toimitusjohtajan tekohampaat ovat hukassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle