Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ravintola Harry'sin baaritiski

Ravintolayhtiö Noho Partners paransi tulostaan mutta jäi miinukselle alkuvuonna, lihatalo HKScan teki entistä rumemman tappion

Ravintolarajoitukset varjostivat edelleen Noho Partnersin toimintaa. HKScanin tappion taustalla on yhtiön mukaan kustannusten poikkeuksellisen nopea ja voimakas nousu.

HKScanin pääkonttori Turussa.

HKScan aloittaa muutosneuvottelut Raumalla ja Eurassa – 210 työtehtävää voi päättyä

Neuvottelujen piirissä on 600 henkilöä ja ne voivat johtaa 210 työsuhteen päättämiseen tai työtehtävien muuttamiseen.

Kuvassa on Atrian logo.

Atria myy tehdaskiinteistönsä Malmössä

Atrian tuotanto Malmön tiloissa loppuu ensi vuoden aikana. Kiinteistön myynti liittyy Atrian Ruotsissa käynnistämään tehostamisohjelmaan.

HK Blå hör till en av företagets storsäljare.

HKScanin tuotantokustannukset kasvaneet

Kustannusten nousun taustalla on viljan hinnan kallistuminen. Myös energian hinnan nousu ja siitä seurannut lannoitteiden hintojen nousu nostavat HKScanin kannattavuutta.

Atria-kyltti Nurmon tehtaan katolla.

Ensimmäinen merikontillinen kananlihaa on nyt matkalla Atrialta Etelä-Koreaan, myös sianlihan vienti Hongkongiin käynnistyi

Vientilupaprosessi Etelä-Koreaan kesti kuusi vuotta. Suomalaisen lihan valtteja Aasiassa ovat puhtaus ja turvallisuus.

Charklinje vid Snellman Ab i Jakobstad

Lihatalo Snellman ylsi jälleen huipputulokseen – kasvua avittavat taas eläinten ruokien ja valmisruuan myynnin nousu

Lihatalo investoi lähivuosina kymmeniä miljoonia, jotta kasvu saadaan pidettyä noususuunnassa.

broilerleikkeitä tuotantotiloissa

Etelä-Korea on hyväksynyt siipikarjan lihan tuonnin Suomesta – HK-Scanin Rauman yksikkö on jo valmiina uuteen aluevaltaukseen

Lihateollisuus on arvioinut, että vientilupa Etelä-Koreaan on erittäin merkittävä suomalaiselle siipikarjateollisuudelle. Elintarvikeyhtiö HK-Scan ilmoittaa aloittavansa broilerin lihan viennin Rauman yksiköstään jo lähiviikkojen aikana.

Broilereita kanalassa

Suomalaiselle siipikarjanlihalle vientilupa Etelä-Koreaan – Atria aikoo kasvattaa viennin miljoonaluokkaan lähivuosina

Etelä-Korean viranomaiset myönsivät siipikarjanlihan vientiluvat kuudelle suomalaiselle vientilaitokselle. Atria alkaa helmikuussa viedä Etelä-Koreassa suosittuja kanan jalkaosia.

Vastasyntynyt porsas.

Parikkalalainen suursikala myydään pakkohuutokaupalla – verkkohuutokauppa ei tuonut yhtään tarjousta

Parikkalan Särkisalmella sijaitseva suuri sikala myydään muutaman kuukauden kuluttua pakkohuutokaupalla. Sikalasta jää 150 000 euron tappiot.

Oulun leipomossa Pulla-Pirtin työntekijä pakkaa Pitkis-leipiä laatikoihin

Laajat sairaspoissaolot voisivat tuoda aukkoja leipä- tai pihvilaareihin, mutta ruoka ei lopu – "Työläitä tuotteita hetkeksi jäähylle, jos tarpeen"

Tarvittaessa tuotannosta leikattaisiin ensimmäisenä työvoimavaltaisimpia rönsyjä. Myös yhteistyötä kilpailijoiden kanssa on opeteltu tekemään, sillä raaka-aineet on saatava jalostettua.

Jari Ollikkala tyhjässä karsinassa

Eettisesti tuotettu liha oli liian kallista ja siksi Jari Ollikkala sulkee haikein mielin sikalansa ovet: “Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa”

Sikatilojen määrä vähenee vuosi vuodelta Suomessa. Kävimme kahdella uusimaalaisella pientilalla, joista toisessa tehtiin joulusiivousta ja toinen joutui myymään viimeiset kinkkunsa.

Kalkkunoita kalkkunatilalla.

Kalkkuna kasvattaa suosiotaan etenkin sesonkeina, mutta jää markkinoinnissa broilerin jalkoihin – alalla toivotaan parempaa tuotteistamista

Suomalaiset kuluttavat kalkkunanlihaa noin kymmenen miljoonaa kiloa vuodessa. Kalkkunaa kasvattaa Suomessa reilut 30 tilaa, joista lähes puolet sijaitsee Lounais-Suomessa.

kinkku osin leikattuna, taustalla tuli

Elintarviketyöntekijöistä huutava pula Forssan seudulla

HKScan pyrkii etsimään työvoimaa jo Forssan seudun ulkopuolelta. Tuotantolaitokselle myös koulutetaan työntekijöitä. Joulusesonkiin on palkattu noin 70 määräaikaista työntekijää.

Tre grisar inne i ett svinhus.

Lihavastaiset puheet näkyvät eteläsavolaisen maatilallisen tuotantomäärien laskuna – sikafarmari: "Tuottajien arvostus on tosi alhaalla"

Punaisen lihan suosio on viime vuosina ollut laskussa ja se näkyy myös eteläsavolaisilla maatiloilla. Lihatuotteiden kysyntä on selvästi notkahtanut tänä vuonna.

kanansiipiä

Kansainväliset pikaruokaketjut tunnustelleet mahdollisuuksia hankkia lihaa myös Suomesta – "Suomessahan on erittäin laadukkaita raaka-aineita"

Muun muassa hampurilaisistaan tunnettu McDonald´s on käynyt suomalaisten tavarantoimittajien kanssa neuvotteluja, mutta päätynyt tuomaan naudanlihapihvinsä Italiasta. Vastikään Suomessa aloittanut Kentucky fried chicken on kertonut tuovansa kananlihan Puolasta.

Roippeita roikkumassa.

Verestä ruokaa lapsille ja vanhuksille, luut kelpaavat lääkkeeksi – poron roippeista haetaan kunnon lisätienestiä poromiehille

Ennen porot käytettiin tarkemmin hyödyksi, nyt niistä otetaan monesti vain lihat. Teurastuksen sivutuotteille etsitään Sodankylässä uusia markkinoita.

Bataattia

Lahden kaupunginjohtaja ei aio edistää lihakieltoa kaupungin tilaisuuksissa

Helsingin kaupunki päätti, ettei sen järjestämissä tilaisuuksissa tarjota enää lihaa. Lahden kaupunginjohtajan Pekka Timosen mielestä muutos kohti kasvisruokien suosimista tapahtuu parhaiten asteittain.

HK Scans huvudkontor i Åbo.

Elintarvikeyhtiö HK Scanin tulos viime vuoden tasolla

Konsernin liiketulos oli 7,6 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 7,7 miljoonaa.

Siat-Pigs -näyttelyn tunnus Seinäjoen taidehallin tyhjässä aulassa.

Maatalouspitäjä Kurikassa koululaisten vierailu sikojen oloista kertovaan näyttelyyn peruttiin – Wilma-viestin mukaan koulujen tehtävä ei ole "pakkosyöttää tiettyä vakaumusta"

Seinäjoen taidehallissa esillä oleva Siat-näyttely on herättänyt runsaasti keskustelua maatalousmaakunnassa. Nyt Kurikassa päädyttiin poikkeukselliseen päätökseen, etteivät nuoret taidetestaajat mene näyttelyyn.

Savukoskelainen poromies Iida Wessman

Kun isä kuoli, 28-vuotias Ida Wessman otti perheen porokarjan hoitaakseen – porotalouden vaikeudet ja ulkopuolisten paine eivät aja nuoria alalta

Joka viides poronomistaja on alle 25-vuotias. Naisten määrä poronomistajissa lisääntyy, mutta suurin tasa-arvo puute on yhä se, että lapsen saamisen ja poronhoidon yhdistäminen on tehty vaikeaksi.

Atria-kyltti Nurmon tehtaan katolla.

Atrian Nurmon sikaleikkaamon työntekijöillä päivällä poikkeuksellinen ulosmarssi – pääluottamusmies: "Tämä ratkeaa tontilla, yhtiön sisäisiä asioita"

Atria Nurmon sikaleikkaamon 200 työntekijästä yli puolet marssi ulos tänään päivällä. Kyse on ollut erimielisyydestä työntekijöiden ja työnantajan edustajien välillä neuvotteluissa, jotka koskevat sikaleikkaamon tuotantoon liittyvää testijaksoa.

Sika aitauksessa

Parikkalassa toimineen suursikalan tuotantotilat myynnissä

Rakennuksessa toimineen porsitussikalan toiminta päättyi vuonna 2016, kun HK Scan sanoi sopimuksen irti.

MTK Etelä-Pohjanmaan lihavaliokunnan puheenjohtaja Sami Yli-Rahnasto seisoo Siat-näyttelyssä Seinäjoen taidehallissa.

Seinäjoelle nousi taidenäyttely, joka ottaa vahvasti kantaa lihan tehotuotantoon – "Osa suurempaa hyökkäystä", miettii näyttelyssä vieraillut lihantuottaja

Taiteilijaryhmä Gustafsson & Haapojan näyttely herättää keskustelua lihamaakunnassa Etelä-Pohjanmaalla. MTK Etelä-Pohjanmaan lihavaliokunnan puheenjohtaja Sami Yli-Rahnasto tutustui näyttelyyn.

Pysäytyskuva Laura Gustafssonina ja Terike Haapojan videteoksesta. Mustavalkoisessa kuvassa erottuu läpikuultavan sian hahmo polulla, jota reunustaa piikkilanka-aita.

“Siinä ei ole järjen hiventäkään” – taiteilijakaksikko kritisoi kovin sanoin eläintuotantoa näyttelyssä Suomen lihantuotannon sydämessä Seinäjoella

Seinäjoen taidehallissa avautuu Siat-näyttely. Sen taiteilijoiden mielestä lihantuotannosta pitäisi luopua. Ympärillä on lähes 200 sikatilaa, joille lihantuotanto on pääelinkeino.

Lihanleikkaajia Snellmanilla.

Koronaepidemia tulee kalliiksi Snellmanille

Lihatalo on joutunut turvautumaan useisiin erityisjärjestelyihin. Elintarviketehtaalla on ollut poikkeuksellisen paljon koronatartuntoja.

Siipikarjatehtaan havainnekuva

Atrian uuden siipikarjatehtaan pääurakoitsijaksi Peab Oy – kaikkiaan 155 miljoonan euron tehdas valmistuu aikaisintaan 2024

Peab Oy:n osuus urakasta on 24 miljoonaa euroa. Sen osalta työt käynnistyvät nyt syyskuussa ja valmistuvat 2023.

Kuvassa Snellmanin tuotantolaitokset ilmasta käsin

Covid outbreak hampers production at meat processing plant

Snellmann plans to distribute the meat product that it is unable to process to a competitor.

Kuvassa Snellmanin tuotantolaitokset ilmasta käsin

Lihatalo Snellmanilla koronatartuntojen rypäs – leikkaamon 20 työntekijää saanut koronan, vaikutuksia myös tuotantoon

Yhtiöltä lähtee myös pieni erä eläimiä teurastettavaksi ja lihaa leikattavaksi muille lihataloille eli Atrialle tai HK-Scanille.

Kuusipeura aitauksessa Harjun tilalla Liesjärvellä.

Kuusipeuran haaremi kasvaa lähilihaksi hämäläistilalla – täplikäs riistaeläin on suurta herkkua myös ravintoloissa

Harjun tilalle on syntynyt kymmenessä vuodessa yli sadan kuusipeuran lauma. Tarhaeläimiä on jo niin paljon, että riistalihaa riittää myyntiin. Tilan peurat halutaan pitää villeinä, mutta ne vaativat huolellista hoitoa.

Vegaanituotteet.

Kasviproteiinien kulutus valtavirtaistuu ja kasvaa pikavauhtia, lihankulutus laskenut kahtena vuotena – K-ryhmä: Peilaa osaltaan lihansyöntiin

Juhannuksen alla julkaistu Luonnonvarakeskuksen tilasto osoittaa, että lihankulutus on laskenut nyt kahtena perättäisenä vuotena. Suomalaisten lihansyönti on kasvanut vuosikymmenten ajan.

Makkaraa grillataan

Meat industry gears up for hot sausage demand on Midsummer holiday weekend

Sausage makers are preparing for tripled demand this Midsummer, with plant-based options still lagging behind in popularity.

Makkaraa grillataan

Tirisevä grillimakkara on joka juhannuksen horjumaton suosikki – tänäkin juhannuksena myynti kolminkertaistuu, kertovat lihatalot

Suomalaiset lihatalot alkavat valmistautua juhannukseen jo hyvissä ajoin, sillä se on selkeästi kesän kiireisin myyntiviikko. Broileri- ja kasvisvaihtoehtojen kysyntä on kasvanut vuosien varrella, mutta lihamakkara on edelleen juhannuksen myyntitykki. Myös pekoni ja luullinen liha maistuvat kuluttajille.

porotalous

Valtio korvaa porotaloudelle poikkeuksellisesta talvesta aiheutuneita vahinkoja

Vahinkojen korvaamiseen esitetään varattavaksi lisätalousarviossa kuusi miljoonaa euroa. Porovahinkolain mukaisia korvauksia ei ole aikaisemmin maksettu tuhojen perusteella.

HK Scanin liput

HKScan pienensi tappioitaan – miljoonainvestointi Raumalle onnistui koronapandemian keskelläkin

Taloudellisten vaikeuksien kanssa paininut elintarvikeyhtiö HKScan onnistui taas parantamaan tulostaan.

Charklinje vid Snellman Ab i Jakobstad

Lihatalo Snellman vastaa valmisruokien kysynnän kasvuun 11 miljoonan tehdasinvestoinnilla

Uusi tehdas tuottaisi puolivalmisteita esimerkiksi suurtalouskeittiöiden tarpeisiin sekä valmisruokia.

Kuvassa Snellmanin tuotantolaitokset ilmasta käsin

Pietarsaarelainen lihatalo Snellman siirtyy kokonaan uusiutuvaan energiaan

Yhtiö on siirtynyt huhtikuussa käyttämään pelkästään biokaasua sekä tuulivoimaa ja luopunut fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Savo-Karjalan Lihan toimitusjohtaja Jouko Koistinen

Savo-Karjalan lihalle arvostettu kansainvälinen Chaîne des Rôtisseurs -kilpi

Savo-Karjalan liha on neljäs pohjoissavolainen tunnustuksen saaja

broilerleikkeitä tuotantotiloissa

HK-Scanin miljoonainvestointi valmistui Raumalla – teurastusmääriin huomattava kasvu

Siipikarjanlihan tuotanto kasvaa investoinnin jälkeen merkittävästi.

Fartyget Ever Given fotograferad bakifrån.

Kukaan ei tarkkaan tiedä, kuinka paljon suomalaisyritysten rahtia on ollut jumissa Suezin kanavassa – pohjalaisia lihataloja viikon viivytys ei hätkäytä

Seinäjokelaisella Atrialla on pitkä kokemus Aasian viennistä. Merikuljetusten epävarmuus on tullut tutuksi ja siihen osataan varautua.

Vasikan turpa lähikuvassa.

Suomi on koukussa halpaan lihaan vaikka terveys, lihantuottajat ja ilmasto kärsivät – Lihaa pitäisi syödä vähemmän, sanovat suomalaiset Ylen kyselyssä

Suomi on koukussa halpaan lihaan, vaikka terveyssyyt ja ilmastonmuutos puoltavat lihansyönnin vähentämistä.

Naudan soluista laboratoriossa kasvatettu pihvi.

Tulevaisuuden naudanlihapihvi kasvaa navetan sijaan laboratoriomaljassa – bisneksessä pyörivät isot rahat, mutta lupatarkastelu on tiukka

Keinolihan pääsyssä kuluttajien lautaselle esteenä on ollut ennen kaikkea sen tuotannon kalleus.

Lauri Reuter tutkii kasvisolukkoa syömäpuikkojen päässä.

Lauri Reuter: Jos voisit syödä mitä tahansa eläintä, ketä söisit? Aloitin itsestäni

Ihmisliha pakottaa esittämään kiinnostavia kysymyksiä.

Ett nyfiket får på medeltidsmarknaden i Åbo.

Yli 2 000 lammasta myytiin salateuraaksi ennen kuin asia paljastui – valvonta painottuu riskitiloihin, mutta ei silti aina osu oikeaan kohtaan

Otantavalvonta kattaa vain pienen osan tiloista vuosittain. Härskeimmät tapaukset tulevat esiin yleensä epäilyn kautta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle