Uusimmat artikkelit
Ravintolayhtiö Noho Partners paransi tulostaan mutta jäi miinukselle alkuvuonna, lihatalo HKScan teki entistä rumemman tappion
Ravintolarajoitukset varjostivat edelleen Noho Partnersin toimintaa. HKScanin tappion taustalla on yhtiön mukaan kustannusten poikkeuksellisen nopea ja voimakas nousu.

HKScan aloittaa muutosneuvottelut Raumalla ja Eurassa – 210 työtehtävää voi päättyä
Neuvottelujen piirissä on 600 henkilöä ja ne voivat johtaa 210 työsuhteen päättämiseen tai työtehtävien muuttamiseen.

Atria myy tehdaskiinteistönsä Malmössä
Atrian tuotanto Malmön tiloissa loppuu ensi vuoden aikana. Kiinteistön myynti liittyy Atrian Ruotsissa käynnistämään tehostamisohjelmaan.
HKScanin tuotantokustannukset kasvaneet
Kustannusten nousun taustalla on viljan hinnan kallistuminen. Myös energian hinnan nousu ja siitä seurannut lannoitteiden hintojen nousu nostavat HKScanin kannattavuutta.

Ensimmäinen merikontillinen kananlihaa on nyt matkalla Atrialta Etelä-Koreaan, myös sianlihan vienti Hongkongiin käynnistyi
Vientilupaprosessi Etelä-Koreaan kesti kuusi vuotta. Suomalaisen lihan valtteja Aasiassa ovat puhtaus ja turvallisuus.
Lihatalo Snellman ylsi jälleen huipputulokseen – kasvua avittavat taas eläinten ruokien ja valmisruuan myynnin nousu
Lihatalo investoi lähivuosina kymmeniä miljoonia, jotta kasvu saadaan pidettyä noususuunnassa.

Etelä-Korea on hyväksynyt siipikarjan lihan tuonnin Suomesta – HK-Scanin Rauman yksikkö on jo valmiina uuteen aluevaltaukseen
Lihateollisuus on arvioinut, että vientilupa Etelä-Koreaan on erittäin merkittävä suomalaiselle siipikarjateollisuudelle. Elintarvikeyhtiö HK-Scan ilmoittaa aloittavansa broilerin lihan viennin Rauman yksiköstään jo lähiviikkojen aikana.
Suomalaiselle siipikarjanlihalle vientilupa Etelä-Koreaan – Atria aikoo kasvattaa viennin miljoonaluokkaan lähivuosina
Etelä-Korean viranomaiset myönsivät siipikarjanlihan vientiluvat kuudelle suomalaiselle vientilaitokselle. Atria alkaa helmikuussa viedä Etelä-Koreassa suosittuja kanan jalkaosia.
Parikkalalainen suursikala myydään pakkohuutokaupalla – verkkohuutokauppa ei tuonut yhtään tarjousta
Parikkalan Särkisalmella sijaitseva suuri sikala myydään muutaman kuukauden kuluttua pakkohuutokaupalla. Sikalasta jää 150 000 euron tappiot.
Laajat sairaspoissaolot voisivat tuoda aukkoja leipä- tai pihvilaareihin, mutta ruoka ei lopu – "Työläitä tuotteita hetkeksi jäähylle, jos tarpeen"
Tarvittaessa tuotannosta leikattaisiin ensimmäisenä työvoimavaltaisimpia rönsyjä. Myös yhteistyötä kilpailijoiden kanssa on opeteltu tekemään, sillä raaka-aineet on saatava jalostettua.
Eettisesti tuotettu liha oli liian kallista ja siksi Jari Ollikkala sulkee haikein mielin sikalansa ovet: “Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa”
Sikatilojen määrä vähenee vuosi vuodelta Suomessa. Kävimme kahdella uusimaalaisella pientilalla, joista toisessa tehtiin joulusiivousta ja toinen joutui myymään viimeiset kinkkunsa.
Kalkkuna kasvattaa suosiotaan etenkin sesonkeina, mutta jää markkinoinnissa broilerin jalkoihin – alalla toivotaan parempaa tuotteistamista
Suomalaiset kuluttavat kalkkunanlihaa noin kymmenen miljoonaa kiloa vuodessa. Kalkkunaa kasvattaa Suomessa reilut 30 tilaa, joista lähes puolet sijaitsee Lounais-Suomessa.
Elintarviketyöntekijöistä huutava pula Forssan seudulla
HKScan pyrkii etsimään työvoimaa jo Forssan seudun ulkopuolelta. Tuotantolaitokselle myös koulutetaan työntekijöitä. Joulusesonkiin on palkattu noin 70 määräaikaista työntekijää.
Lihavastaiset puheet näkyvät eteläsavolaisen maatilallisen tuotantomäärien laskuna – sikafarmari: "Tuottajien arvostus on tosi alhaalla"
Punaisen lihan suosio on viime vuosina ollut laskussa ja se näkyy myös eteläsavolaisilla maatiloilla. Lihatuotteiden kysyntä on selvästi notkahtanut tänä vuonna.

Kansainväliset pikaruokaketjut tunnustelleet mahdollisuuksia hankkia lihaa myös Suomesta – "Suomessahan on erittäin laadukkaita raaka-aineita"
Muun muassa hampurilaisistaan tunnettu McDonald´s on käynyt suomalaisten tavarantoimittajien kanssa neuvotteluja, mutta päätynyt tuomaan naudanlihapihvinsä Italiasta. Vastikään Suomessa aloittanut Kentucky fried chicken on kertonut tuovansa kananlihan Puolasta.

Myös Atrian porsaanlihatuotteisiin tulee merkintä tuotannon hiilijalanjäljestä – "Yksi tapa palvella paremmin kuluttajia"
Aiemmin tänä vuonna ilmastovaikutukset merkittiin kananlihapakkauksiin.
Verestä ruokaa lapsille ja vanhuksille, luut kelpaavat lääkkeeksi – poron roippeista haetaan kunnon lisätienestiä poromiehille
Ennen porot käytettiin tarkemmin hyödyksi, nyt niistä otetaan monesti vain lihat. Teurastuksen sivutuotteille etsitään Sodankylässä uusia markkinoita.
Lahden kaupunginjohtaja ei aio edistää lihakieltoa kaupungin tilaisuuksissa
Helsingin kaupunki päätti, ettei sen järjestämissä tilaisuuksissa tarjota enää lihaa. Lahden kaupunginjohtajan Pekka Timosen mielestä muutos kohti kasvisruokien suosimista tapahtuu parhaiten asteittain.
Elintarvikeyhtiö HK Scanin tulos viime vuoden tasolla
Konsernin liiketulos oli 7,6 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 7,7 miljoonaa.
Maatalouspitäjä Kurikassa koululaisten vierailu sikojen oloista kertovaan näyttelyyn peruttiin – Wilma-viestin mukaan koulujen tehtävä ei ole "pakkosyöttää tiettyä vakaumusta"
Seinäjoen taidehallissa esillä oleva Siat-näyttely on herättänyt runsaasti keskustelua maatalousmaakunnassa. Nyt Kurikassa päädyttiin poikkeukselliseen päätökseen, etteivät nuoret taidetestaajat mene näyttelyyn.
Kun isä kuoli, 28-vuotias Ida Wessman otti perheen porokarjan hoitaakseen – porotalouden vaikeudet ja ulkopuolisten paine eivät aja nuoria alalta
Joka viides poronomistaja on alle 25-vuotias. Naisten määrä poronomistajissa lisääntyy, mutta suurin tasa-arvo puute on yhä se, että lapsen saamisen ja poronhoidon yhdistäminen on tehty vaikeaksi.

Atrian Nurmon sikaleikkaamon työntekijöillä päivällä poikkeuksellinen ulosmarssi – pääluottamusmies: "Tämä ratkeaa tontilla, yhtiön sisäisiä asioita"
Atria Nurmon sikaleikkaamon 200 työntekijästä yli puolet marssi ulos tänään päivällä. Kyse on ollut erimielisyydestä työntekijöiden ja työnantajan edustajien välillä neuvotteluissa, jotka koskevat sikaleikkaamon tuotantoon liittyvää testijaksoa.

Parikkalassa toimineen suursikalan tuotantotilat myynnissä
Rakennuksessa toimineen porsitussikalan toiminta päättyi vuonna 2016, kun HK Scan sanoi sopimuksen irti.
Seinäjoelle nousi taidenäyttely, joka ottaa vahvasti kantaa lihan tehotuotantoon – "Osa suurempaa hyökkäystä", miettii näyttelyssä vieraillut lihantuottaja
Taiteilijaryhmä Gustafsson & Haapojan näyttely herättää keskustelua lihamaakunnassa Etelä-Pohjanmaalla. MTK Etelä-Pohjanmaan lihavaliokunnan puheenjohtaja Sami Yli-Rahnasto tutustui näyttelyyn.
“Siinä ei ole järjen hiventäkään” – taiteilijakaksikko kritisoi kovin sanoin eläintuotantoa näyttelyssä Suomen lihantuotannon sydämessä Seinäjoella
Seinäjoen taidehallissa avautuu Siat-näyttely. Sen taiteilijoiden mielestä lihantuotannosta pitäisi luopua. Ympärillä on lähes 200 sikatilaa, joille lihantuotanto on pääelinkeino.
Koronaepidemia tulee kalliiksi Snellmanille
Lihatalo on joutunut turvautumaan useisiin erityisjärjestelyihin. Elintarviketehtaalla on ollut poikkeuksellisen paljon koronatartuntoja.
Atrian uuden siipikarjatehtaan pääurakoitsijaksi Peab Oy – kaikkiaan 155 miljoonan euron tehdas valmistuu aikaisintaan 2024
Peab Oy:n osuus urakasta on 24 miljoonaa euroa. Sen osalta työt käynnistyvät nyt syyskuussa ja valmistuvat 2023.
Covid outbreak hampers production at meat processing plant
Snellmann plans to distribute the meat product that it is unable to process to a competitor.
Lihatalo Snellmanilla koronatartuntojen rypäs – leikkaamon 20 työntekijää saanut koronan, vaikutuksia myös tuotantoon
Yhtiöltä lähtee myös pieni erä eläimiä teurastettavaksi ja lihaa leikattavaksi muille lihataloille eli Atrialle tai HK-Scanille.
Kuusipeuran haaremi kasvaa lähilihaksi hämäläistilalla – täplikäs riistaeläin on suurta herkkua myös ravintoloissa
Harjun tilalle on syntynyt kymmenessä vuodessa yli sadan kuusipeuran lauma. Tarhaeläimiä on jo niin paljon, että riistalihaa riittää myyntiin. Tilan peurat halutaan pitää villeinä, mutta ne vaativat huolellista hoitoa.
Kasviproteiinien kulutus valtavirtaistuu ja kasvaa pikavauhtia, lihankulutus laskenut kahtena vuotena – K-ryhmä: Peilaa osaltaan lihansyöntiin
Juhannuksen alla julkaistu Luonnonvarakeskuksen tilasto osoittaa, että lihankulutus on laskenut nyt kahtena perättäisenä vuotena. Suomalaisten lihansyönti on kasvanut vuosikymmenten ajan.
Meat industry gears up for hot sausage demand on Midsummer holiday weekend
Sausage makers are preparing for tripled demand this Midsummer, with plant-based options still lagging behind in popularity.
Tirisevä grillimakkara on joka juhannuksen horjumaton suosikki – tänäkin juhannuksena myynti kolminkertaistuu, kertovat lihatalot
Suomalaiset lihatalot alkavat valmistautua juhannukseen jo hyvissä ajoin, sillä se on selkeästi kesän kiireisin myyntiviikko. Broileri- ja kasvisvaihtoehtojen kysyntä on kasvanut vuosien varrella, mutta lihamakkara on edelleen juhannuksen myyntitykki. Myös pekoni ja luullinen liha maistuvat kuluttajille.
Valtio korvaa porotaloudelle poikkeuksellisesta talvesta aiheutuneita vahinkoja
Vahinkojen korvaamiseen esitetään varattavaksi lisätalousarviossa kuusi miljoonaa euroa. Porovahinkolain mukaisia korvauksia ei ole aikaisemmin maksettu tuhojen perusteella.
Eläintalous on ilmastokriisin tikittävä aikapommi, mutta siihen on yksinkertainen ratkaisu: kasvisruoka ja keinoliha - ruoan vallankumous näyttää jo alkaneen
Eläintalous lämmittääkin ilmastoa luultua enemmän.

HKScan pienensi tappioitaan – miljoonainvestointi Raumalle onnistui koronapandemian keskelläkin
Taloudellisten vaikeuksien kanssa paininut elintarvikeyhtiö HKScan onnistui taas parantamaan tulostaan.
Lihatalo Snellman vastaa valmisruokien kysynnän kasvuun 11 miljoonan tehdasinvestoinnilla
Uusi tehdas tuottaisi puolivalmisteita esimerkiksi suurtalouskeittiöiden tarpeisiin sekä valmisruokia.
Pietarsaarelainen lihatalo Snellman siirtyy kokonaan uusiutuvaan energiaan
Yhtiö on siirtynyt huhtikuussa käyttämään pelkästään biokaasua sekä tuulivoimaa ja luopunut fossiilisten polttoaineiden käytöstä.
Savo-Karjalan lihalle arvostettu kansainvälinen Chaîne des Rôtisseurs -kilpi
Savo-Karjalan liha on neljäs pohjoissavolainen tunnustuksen saaja
Suomalaisen sianlihan vienti kiihtyy, mutta joka kymmenes sikala lopettaa – lihantuottaja: "Ei se meidän tilipussissa ole näkynyt"
Esimerkiksi Kiinaan vietiin sianlihaa jo 20 miljoonaa kiloa viime vuonna.

HK-Scanin miljoonainvestointi valmistui Raumalla – teurastusmääriin huomattava kasvu
Siipikarjanlihan tuotanto kasvaa investoinnin jälkeen merkittävästi.
Kukaan ei tarkkaan tiedä, kuinka paljon suomalaisyritysten rahtia on ollut jumissa Suezin kanavassa – pohjalaisia lihataloja viikon viivytys ei hätkäytä
Seinäjokelaisella Atrialla on pitkä kokemus Aasian viennistä. Merikuljetusten epävarmuus on tullut tutuksi ja siihen osataan varautua.
Lihatalo Snellman teki ennätystuloksen koronavuonna – valmisruokien ja eläinten ruoan menekki siivittivät kasvua
Konsernin liikevaihto ja tulos ylsivät ennätyslukemiin.
Suomi on koukussa halpaan lihaan vaikka terveys, lihantuottajat ja ilmasto kärsivät – Lihaa pitäisi syödä vähemmän, sanovat suomalaiset Ylen kyselyssä
Suomi on koukussa halpaan lihaan, vaikka terveyssyyt ja ilmastonmuutos puoltavat lihansyönnin vähentämistä.
Tulevaisuuden naudanlihapihvi kasvaa navetan sijaan laboratoriomaljassa – bisneksessä pyörivät isot rahat, mutta lupatarkastelu on tiukka
Keinolihan pääsyssä kuluttajien lautaselle esteenä on ollut ennen kaikkea sen tuotannon kalleus.
Lauri Reuter: Jos voisit syödä mitä tahansa eläintä, ketä söisit? Aloitin itsestäni
Ihmisliha pakottaa esittämään kiinnostavia kysymyksiä.
Missä maassa syödään eniten lihaa? Miten kasvispihvin saa vuotamaan "verta"? Testaa tietosi
Mistä pihvi pihvin tilalle?
Kasvatatko tulevaisuudessa pihviä kotilaboratoriossa? Tämä japanilaistutkija haluaa tehdä solulihasta valtavirtaa, ja Tokiossa opiskelijat kasvattavat sitä jo kotonaan
Tutkijan tee se itse -opas näyttää, miten helppoa se on.
Bioteknologi tahtoo uudet pohdinnat ruoan juupas–eipäs-keskustelun tilalle: onko soluista tehty nugetti vegaaninen, missä menee kannibalismin raja?
Pekonista ei tarvitse luopua tulevaisuudessakaan, uskoo biotekniikan tohtori Lauri Reuter.
Yli 2 000 lammasta myytiin salateuraaksi ennen kuin asia paljastui – valvonta painottuu riskitiloihin, mutta ei silti aina osu oikeaan kohtaan
Otantavalvonta kattaa vain pienen osan tiloista vuosittain. Härskeimmät tapaukset tulevat esiin yleensä epäilyn kautta.