Uusimmat artikkelit
Lihantuottaja Henna Paija joutuu perustelemaan olemassaoloaan, vaikka lähes kaikki syövät lihaa
Henna Paija jäi vastikään leskeksi ja jatkaa nyt yksin lihatilan pitoa. Vaikka Paija on lihatuottaja, hän toivoo lihan kulutuksen vähenevän ja siitä tulevan enemmänkin luksustuote.
Suomalainen lampuri uskoo pärjäävänsä, vaikka tuontikaritsa on puolet halvempaa – ”Asiakkaat arvostavat, kun näkevät miten eläimet voivat”
Lihakeskusliitto arvioi lampaanlihan menekin viisinkertaistuvan pääsiäisenä. Suomessa lampaanlihaa kulutetaan vuodessa noin 2,6 miljoonaa kiloa, josta kotimaista on puolet.
Atria aloittaa muutosneuvottelut Nurmon sikaleikkaamossa, 50 voi menettää työpaikkansa
Tavoitteena on sopeuttaa sikaleikkaamon ja -teurastamon toimintaa vallitsevan markkinatilanteen mukaiseksi. Sianlihan kysyntä on laskenut Suomessa ja ulkomailla.
HK-Scanin miljoonainvestointi Forssaan lisää automaatiota sekä parantaa lihan pakkaamista ja lähettämistä
Jätti-investointi on valmis kesällä 2024, arvioi Forssan yksikön johtaja Jesse Huuhanmäki.
Snellmanin mainosvideossa syötettiin possulle eväsleipää – Ruokavirasto antoi elintarvikeyhtiölle huomautuksen harhaanjohtavasta mainonnasta
Viraston mukaan mainoksessa ei saa esittää sellaista, mitä sikatuotannossa ei oikeasti tapahtudu. Yhtiö on poistanut videon verkkosivuiltaan.
HK-Scan käynnistää muutosneuvottelut Rauman siipikarjayksikössä – pääluottamusmiestä huolettaa työntekijöiden jaksaminen
Muutosneuvottelut koskevat 225 henkilöä, joista 45:n työsuhde voi mahdollisesti päättyä. Edelliset muutosneuvottelut Raumalla käytiin viime vuonna, tuolloin 55 irtisanottiin.
HK-Scan löysi toimitusjohtajan yrityksen sisältä
Juha Ruohola nimettiin väliaikaisesti yrityksen johtoon, kun edellinen toimitusjohtaja Tero Hemmilä sai potkut syksyllä 2022.
Suomalaista sianlihaa saa nyt viedä Etelä-Afrikkaan – vientilupa kuumennetulle lihalle heltisi viimein
Etelä-Afrikka on hyväksynyt kuumennettujen sianlihatuoteiden tuonnin maahan Suomesta.
Tällainen on naudanfilee, joka ei ole lihaa nähnytkään – uusi kasvispihvi muistuttaa erehdyttävästi lihaa, ja siihen lihatalot nyt pyrkivät
Uusien lihankorvikkeiden raaka-aineiksi kaavaillaan muun muassa hamppua ja perunaa. Printtiliha on jo ottanut ensiaskeleitaan Suomessa. Tuotteiden hinta pitäisi kuitenkin saada samalle viivalle lihan kanssa.
Atria ostaa sopimusvalmistajansa Korv-Görans Kebabin osake-enemmistön
Korv-Görans Kebab valmistaa pakastettuja lihatuotteita ja on Atrian pitkäaikainen yhteistyökumppani.
HK-Scan myy Baltian-liiketoimintansa virolaiselle yritykselle
Elintarvikeyhtiö HK-Scan on toiminut Baltiassa vuodesta 1998 asti.
Lihayhtiö HKScan irtisanoo konsernitoiminnoistaan kuusi työntekijää
HKScanin konsernitoiminnoissa viime kuun alussa käynnistetyt muutosneuvottelut ovat päättyneet.
Atrian toimitusjohtaja vaihtuu – pitkään lihataloa johtanut Juha Gröhn jää eläkkeelle, uusi johtaja löytyi Arlasta
Atrian hallitus on valinnut uudeksi toimitusjohtajaksi Kai Gyllströmin, joka toimii tällä hetkellä Arla Ruotsin johdossa.
Naudanliha kävi niin kalliiksi, että sen myynti romahti – nyt tilat ovat ongelmissa teuraskokoisten eläinten kanssa
Kannonkoskelaiselta Lähteisten tilalta lähti teurastamoon vain puolet suunnitellusta nautamäärästä. Samaan aikaan esimerkiksi polttoaineen hinta on tuplaantunut.
Tullikoirat haistoivat 80 kilon edestä kiellettyä lihaa, kun afrikkalaista sikaruttoa torjuttiin Helsingin satamissa
Tulli ja Ruokavirasto valvoivat syyskuussa tehostetusti yksityishenkilöiden eläinperäisten elintarvikkeiden maahantuontia Baltian maista.
Kanan suolaus vaatii veden – ja siitä on kerrottava kuluttajalle
Jos haluaa kauttaaltaan suolatun tuotteen, pitää niellä myös vesi. Maustaminen on vedettä vaikeaa.
HK-Scanin liikevaihto kasvoi, mutta kannattavuus sakkasi pahasti energian hintojen nousun takia
Elintarvikeyhtiö kertoo siirtäneensä kohonneita tuotantokustannuksia tuotteiden myyntihintoihin. Kaikkia kustannuksia ei kuitenkaan ole vielä kyetty kattamaan.
Elintarvikeyhtiö HKScan vähentää väkeä konsernitoiminnoista
Yhtiö aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat 40 työntekijää. Yhdeksän työtehtävän arvioidaan loppuvan. Säästötavoite on kolme miljoonaa euroa.
Lihatalo Rönkä Oy laajentaa ja modernisoi tilojaan Kemissä – kylmätilat jäähdytetään pian aurinkovoimalla
Kemiläinen lihatalo Rönkä Oy rakentaa lisää jalostustilaa ja panostaa myös uusiin energiaratkaisuihin. Uusi tuotantolaitos valmistuu ensi vuoden alkupuolella.
HKScanin muutosneuvottelut päättyivät Forssassa – 23 työtehtävää vähenee ja 93 työtehtävään tulee muutoksia
Neuvotteluiden piirissä oli yhteensä 116 henkilöä. Työpaikat vähenevät asteittain vuosien 2022–2024 aikana.
Lihayhtiö HKScanin toimitusjohtajalle potkut – uuden haku aloitetaan välittömästi
Elintarvikeyhtiö HKScan vaihtaa toimitusjohtajansa. Yhtiön hallituksen mukaan yhtiön kannattavuutta pitää parantaa.

Suomalaisten punaisen lihan kulutus laskee entisestään – jopa perinteinen makkaratehdas rakensi itselleen tukijalan hedelmävälipaloista
Suomalaiset kuluttivat eniten lihaa vuonna 2018, mutta sen jälkeen määrä on ollut laskussa. Saman suunnan arvioidaan jatkuvan myös tänä vuonna.
3 000 asukkaan Sahalahti järkyttyi broileritehtaan lopetusuhasta – työt tehtaalla jatkuvat normaalisti: "Ulosmarssi ei käynyt mielessäkään"
Kangasalan kaupungille 130 henkilöä työllistävän Sahalahden tehtaan menetys olisi iso isku.
Atria suunnittelee Sahalahden tehtaan sulkemista – neuvottelut koskevat 130 henkilöä
Atria Suomen toimitusjohtaja Mika Ala-Fossi kertoo, että neuvottelut kestävät minimissään kuusi viikkoa.
Atrian uusi siipikarjatehdas harjakorkeudessa – suurinvestointi valmistuu 2024
Laajennus maksaa Atrialle 155 miljoona euroa. Kun uusi tehdas valmistuu, tuotantoa voidaan kasvattaa 40 prosenttia.

HKScan suunnittelee Forssaan uutta miljoonainvestointia ja aloittaa 116 työntekijää koskevat muutosneuvottelut
Forssaan suunnitellulla investoinnilla ja siihen liittyvällä toimintamallin uudistamisella HKScan tavoittelee yli kahden miljoonan euron vuotuisia säästöjä Suomessa.

SK: HKScanilla oli perjantaina työntekijöiden ulosmarssi
Teurastamon ripustajat marssivat perjantaina ulos työpaikalta protestina työnantajan yksipuolisina pitämilleen päätöksille. Työntekijät olivat koko päivän poissa töistä.
Sikabaarin Lihatuote lopettaa toimintansa ja hakeutuu konkurssiin – Ruokaviraston määräys kaikkien lihatuotteiden hävittämisestä vei pohjan jatkolta
Lihayritys joutui hävittämään tuotteita yli 30 000 euron arvosta.
Itärajan kyljessä on rypäs maatiloja, joilla kasvatetaan useita erikoisia lihoja – sarvipäät painelevat välillä itsekseen kylillä, eikä kukaan ylläty
Etelä-Karjalan Parikkalassa riittää erikoislihan tuottajia. Noin 5 000 asukkaan kunnassa kasvatetaan biisonien lisäksi esimerkiksi villasikoja ja ylämaankarjaa.
Pohjalaiset lihatalot ovat nostaneet tuottajille maksamiaan korvauksia
Lihataloissa arvioidaan, että tuottajahinnat nousevat ensi vuonna reilusti. Lihayhtiöt kertovat haluavansa auttaa suomalaisen kotieläintuotannon säilymisessä.
Teurastamot harvenevat, eläinten kuljetusmatkat pitenevät – teuraseläimiä saa kuljettaa tunteja jopa 35 asteen lämpötilassa
Lastaus autoon, kuljetus teurastamolle ja poistuminen autosta voivat olla eläinten elämän stressaavimpia hetkiä. Kuljetukset voivat olla myös pitkiä: esimerkiksi sikoja voi kuskata tauotta pisimmillään 24 tunnin ajan.

HKScanin tulos vahvistui – inflaatiopaineet pystyttiin siirtämään hintoihin
Toimitusjohtaja Tero Hemmilän mukaan myös tuottajille maksettavia hintoja on nostettu vuoden takaiseen verrattuna.

Atrian vienti Kiinaan laahaa
Kaupankäynti Kiinaan ei ole lopahtanut, mutta tuotteiden vientimäärät ovat olleet laskussa viime vuoteen verrattuna. Kiinan markkinat toimivat nopeasti, jopa hektisesti, toimitusjohtaja Juha Gröhn kuvaa.
Atrian tuottajahinnat ovat nousseet vuodessa 30 prosentilla – lihantuottajat: "Lisää tarvitaan ja olisi tarvittu jo"
Atria on nostanut tuottajahintoja turvatakseen alkutuotannon jatkuvuutta. Vaikka maatilojen tilanne on edelleen vakava, toimitusjohtaja Juha Gröhn uskoo siihen, että Suomessa riittää edelleen lihaa teollisuuden raaka-aineeksi.
Finnair ennustaa kolmatta peräkkäistä tappiovuotta, Atria kohensi tulostaan
Finnairin huhti-kesäkuun tulos on 84 miljoonaa euroa miinuksella ja yhtiö valmistautuu strategian uudelleenarviointiin. Atria puolestaan kohensi tulostaan ja liikevaihtoaan huhti-kesäkuussa.
Ruokavirasto: Sikabaarin tuotteet eivät ole turvallisia ja ne on poistettava markkinoilta
Ruokaviraston mukaan ylivieskalaisen Sikabaarin tuotantotilat eivät täytä turvallisuusvaatimuksia ja niissä valmistetut tuotteet on vedettävä pois markkinoilta.
Ravintolayhtiö Noho Partners paransi tulostaan mutta jäi miinukselle alkuvuonna, lihatalo HKScan teki entistä rumemman tappion
Ravintolarajoitukset varjostivat edelleen Noho Partnersin toimintaa. HKScanin tappion taustalla on yhtiön mukaan kustannusten poikkeuksellisen nopea ja voimakas nousu.

HKScan aloittaa muutosneuvottelut Raumalla ja Eurassa – 210 työtehtävää voi päättyä
Neuvottelujen piirissä on 600 henkilöä ja ne voivat johtaa 210 työsuhteen päättämiseen tai työtehtävien muuttamiseen.

Atria myy tehdaskiinteistönsä Malmössä
Atrian tuotanto Malmön tiloissa loppuu ensi vuoden aikana. Kiinteistön myynti liittyy Atrian Ruotsissa käynnistämään tehostamisohjelmaan.
HKScanin tuotantokustannukset kasvaneet
Kustannusten nousun taustalla on viljan hinnan kallistuminen. Myös energian hinnan nousu ja siitä seurannut lannoitteiden hintojen nousu nostavat HKScanin kannattavuutta.

Ensimmäinen merikontillinen kananlihaa on nyt matkalla Atrialta Etelä-Koreaan, myös sianlihan vienti Hongkongiin käynnistyi
Vientilupaprosessi Etelä-Koreaan kesti kuusi vuotta. Suomalaisen lihan valtteja Aasiassa ovat puhtaus ja turvallisuus.
Lihatalo Snellman ylsi jälleen huipputulokseen – kasvua avittavat taas eläinten ruokien ja valmisruuan myynnin nousu
Lihatalo investoi lähivuosina kymmeniä miljoonia, jotta kasvu saadaan pidettyä noususuunnassa.

Etelä-Korea on hyväksynyt siipikarjan lihan tuonnin Suomesta – HK-Scanin Rauman yksikkö on jo valmiina uuteen aluevaltaukseen
Lihateollisuus on arvioinut, että vientilupa Etelä-Koreaan on erittäin merkittävä suomalaiselle siipikarjateollisuudelle. Elintarvikeyhtiö HK-Scan ilmoittaa aloittavansa broilerin lihan viennin Rauman yksiköstään jo lähiviikkojen aikana.
Suomalaiselle siipikarjanlihalle vientilupa Etelä-Koreaan – Atria aikoo kasvattaa viennin miljoonaluokkaan lähivuosina
Etelä-Korean viranomaiset myönsivät siipikarjanlihan vientiluvat kuudelle suomalaiselle vientilaitokselle. Atria alkaa helmikuussa viedä Etelä-Koreassa suosittuja kanan jalkaosia.
Parikkalalainen suursikala myydään pakkohuutokaupalla – verkkohuutokauppa ei tuonut yhtään tarjousta
Parikkalan Särkisalmella sijaitseva suuri sikala myydään muutaman kuukauden kuluttua pakkohuutokaupalla. Sikalasta jää 150 000 euron tappiot.
Laajat sairaspoissaolot voisivat tuoda aukkoja leipä- tai pihvilaareihin, mutta ruoka ei lopu – "Työläitä tuotteita hetkeksi jäähylle, jos tarpeen"
Tarvittaessa tuotannosta leikattaisiin ensimmäisenä työvoimavaltaisimpia rönsyjä. Myös yhteistyötä kilpailijoiden kanssa on opeteltu tekemään, sillä raaka-aineet on saatava jalostettua.
Eettisesti tuotettu liha oli liian kallista ja siksi Jari Ollikkala sulkee haikein mielin sikalansa ovet: “Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa”
Sikatilojen määrä vähenee vuosi vuodelta Suomessa. Kävimme kahdella uusimaalaisella pientilalla, joista toisessa tehtiin joulusiivousta ja toinen joutui myymään viimeiset kinkkunsa.
Kalkkuna kasvattaa suosiotaan etenkin sesonkeina, mutta jää markkinoinnissa broilerin jalkoihin – alalla toivotaan parempaa tuotteistamista
Suomalaiset kuluttavat kalkkunanlihaa noin kymmenen miljoonaa kiloa vuodessa. Kalkkunaa kasvattaa Suomessa reilut 30 tilaa, joista lähes puolet sijaitsee Lounais-Suomessa.
Elintarviketyöntekijöistä huutava pula Forssan seudulla
HKScan pyrkii etsimään työvoimaa jo Forssan seudun ulkopuolelta. Tuotantolaitokselle myös koulutetaan työntekijöitä. Joulusesonkiin on palkattu noin 70 määräaikaista työntekijää.
Lihavastaiset puheet näkyvät eteläsavolaisen maatilallisen tuotantomäärien laskuna – sikafarmari: "Tuottajien arvostus on tosi alhaalla"
Punaisen lihan suosio on viime vuosina ollut laskussa ja se näkyy myös eteläsavolaisilla maatiloilla. Lihatuotteiden kysyntä on selvästi notkahtanut tänä vuonna.