Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuija Siltamäki: Yhdenvertaisuus on niin tärkeä tavoite, ettei sitä pidä edistää puolitotuuksilla, pseudotieteellä ja pakottamalla, vaan vapaudella

On kauhistuttavaa, miten monet ovat valmiita luopumaan korkeakoulujen autonomiasta aktivismin takia, kirjoittaa Tuija Siltamäki blogissaan.

THL:n asiantuntijat tarkistivat villeimmät koronasalaliittoteoriat – "Ei pidä paikkaansa, tämä väite menee ufo-kategoriaan"

Asiantuntijat löysivät ilmiselvää hölynpölyä, informaatiovaikuttamista ja vaikeammin tunnistettavia teorioita.

Venäjän valtionmediat levittävät koronasta salaliittoteorioita länsimaihin – samat teoriat kiertävät myös suomenkielisillä foorumeilla

Kremlin kontrolloima media viljelee järjestelmällisesti harhatietoa koronaviruksesta venäjäksi ja monilla muilla kielillä.

Valheenpaljastaja: Miksi salaliittoteoreetikot liittävät yhteen 5G-verkon ja koronaviruksen?

5G-salaliittoteoria on johtanut ilkivaltaan useissa maissa.

Entinen tennislistan maailman ykkönen levittää villiä salaliittoteoriaa – vihjailee varjohallituksesta ja mikrosirujen rokottamisesta ihmisiin

Tenniksen entinen maailmanlistan ykkönen, venäläinen Marat Safin, on liittynyt siihen joukkoon, joka uskoo koronaviruksen olevan osa isompaa salaliittoteoriaa.

”Kiinnostus koronaan on epätodellista" – nyt haetaan tietoa, mutta myös nostradamus ja korona -tyyppistä huuhaata

En itse muista oman noin 15 vuoden historian aikana yhtä massiivista kiinnostusta aiheiseen. Aikaisemmat katastrofit eivät saaneet ihmisiä vastaavasti liikkeelle, sanoo asiantuntija Lasse Larvanko.

Jyväskylän kaupunginkirjastossa esillä kreationistinen näyttely – tutkija: "Seuraavaksi teineille näyttely tupakan vaarattomuudesta?"

Näyttelyn sisältö ei tullut riittävän selväksi tilavarauksen yhteydessä, sanoo kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Riku Rantala: Miksi vihaamme Maria Nordinia ja muita nykypäivän ihmeparantajia?

Mikä on harmitonta huuhaata, mikä vaarallista puoskarointia?

Johanna Vehkoo kirjoitti selviytymisoppaan totuudenjälkeiseen aikaan: "Ihmisiä huolestuttaa, osaavatko he enää tunnistaa, mikä on luotettavaa tietoa"

Valheenpaljastajan käsikirja tarjoa vinkkejä valeuutisten, misinformaation ja salaliittoteorioiden tunnistamiseen.

Historia: Leipää kansalle – tutkija, valekeksijä ja Stalin

Kaksi miestä yritti ratkaista Neuvostoliiton nälänhädän.

Tuukka Tervosen kolumni: Ihmiset uskovat salaliittoihin, koska totuus on niin kamala

Kuunatseihin ja liskomiehiin uskominen on lohdullinen fantasia, vaikka salaliittoteoriat kuulostavat synkiltä ja järjettömiltä, kirjoittaa Tuukka Tervonen.

Rysky Riiheläisen kolumni: Salaliittoteorioissa väkivalta on aina läsnä

Salaliittoteoriat helpottavat ihmisen oloa tekemällä maailmasta selkeämmän paikan. Mutta niiden sisältämä pelko ja viha tekevät maailmasta ikävämmän ja väkivaltaisemman paikan, kirjoittaa Rysky Riiheläinen.

Työttömät pantiin kokoamaan "maasäteilyn estimiä" – valtiokin rahoittaa erikoista keksintöä, jonka tiede totesi huuhaaksi jo 1980-luvulla

Vuosikymmeniä säteilyä tutkinut emeritusprofessori ei ole innoissaan siitä, että maasäteilyn kaltaiseen pseudotieteeseen liittyvään hankkeeseen myönnetään julkista rahaa.

Olympiakomitea palkitsi Pepo Lappeenrannan Tähtimerkillä

Suomen Olympiakomitean myöntämän Tähtiseura-tunnustuksen on saanut Etelä-Karjalassa seitsemän urheiluseuraa.

Mikä kelpaa tietokirjan aiheeksi? Ei ainakaan astrologia, koska sitä pidetään huuhaana

Tietokirjailijoita edustavan yhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen ei ihmettele S-ryhmän ja Keskon päätöstä vetää Antti Heikkilän kirja myynnistä.

Kansalaisopistossa tarjotaan enkelikurssia ja energiahoitoharjoituksia – kaupungin mukaan hyväksyttävää, ministeriökään ei voi puuttua

Oulu-opistossa järjestetään kurssit Energiahoito sekä Enkelit elämässämme. Yhteiskunnan rahoja kuluu opiston rehtorin arvion mukaan pari sataa per kurssi.

Itse keksimänsä tieteen dosentti mittasi tonttujen päitä yliopiston siivouskomerossa – nyt hänestä on tekeillä elokuva

Ortotopologian dosentista Aapo Heikkilästä puuhataan koko illan elokuvaa. Oman tieteensä kehittänyt haapavetinen mies kokosi aikanaan luentosalit täyteen yleisöä.

Huuhaa-palkinto Suomen Energiahoitajille asiakkaiden harhaanjohtamisesta

Suomalaisten skeptikoiden yhdistys pitää energiahoitajien toimintaa erityisen moitittavana, koska epämääräisiä hoitoja tarjotaan vakaviin sairauksiin. Yhdistys toivoo, että uskomushoitojen valvontaa parantava lainsäädäntö valmistuisi pian.

Hannu Reimen kolumni: Outoja ajatuksia kielen ja politiikan kentillä

Kummalliset ajatukset ovat saaneet viime aikoina kannatusta eri puolilla maailmaa poliittisten yllätysten myötä. Nämä ajatukset koskevat muun muassa suomalais-ugrilaisia kieliä, kirjoittaa Hannu Reime.

Mestarit syöstiin vallasta, supertähti epäili salaliittoa, Suomesta löytyi yleisurheilun Kimi Räikkönen - näistä Lontoon MM-kisat muistetaan

Takana on huimat kymmenen urheilupäivää, kun yleisurheilun MM-kilpailut tarjosivat penkkiurheilijoille herkkua Lontoosta. Yle Urheilu listasi kisojen parhaimmat palat.

Kari Enqvistin kolumni: Se on salaliitto!

Kaiken taustalla ei ole suuri kulissien takainen juoni. Ja silloin harvoin kun on, se paljastuu pian. Miksi salaliittoon on niin houkuttelevaa uskoa, kysyy Kari Enqvist.

Sanna Ukkola: Ei, Hillary ei osallistunut saatanallisiin rituaaleihin

Salaliittoteorioihin uskovat tutkitusti eniten ihmiset, jotka lukevat netin vaihtoehtomedioita, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Näkökulma: Google uskoo homeopatiaan ja se on vaarallista!

Homeopatiassa on kyse veden ravistelemisesta.

Keski-Pohjanmaan kansanopisto pokkasi palkinnon homeopaattisella ensiavulla ja muulla huuhaalla

Humpuukikurssit menevät iloisesti sekaisin "koululääketieteen" oppien kanssa, moittii Skepsis.

Kerro, kerro, kahvikuppi – Turkissa rakkaushuolista avaudutaan ennustajalle jopa kännykän välityksellä

Rakastaako mies todella minua? Ennustamin en on Turkissa niin suosittua, että sillä tehdään bisnestä niin kahviloissa kuin mobiilisovellusten avulla.

Thait surevat kuollutta kuningastaan – video

Monet ovat pukeutuneet keltaiseen ja vaaleanpunaiseen. Kirkkaiden värien uskotaan tuovan hyvää onnea.

Juha Hurme: Typeryyden viholliset

Tiede on ihmiskunnan aivot.

Tulevaisuudentutkija povaa kolmenkymmenen vuoden kulta-aikaa Suomeen

Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava katsoo tulevaisuuteen realistisen optimistisesti. Sote-alalla on tulossa suuri muutos.

Vieläkö muistat kalakalenterin? "Kala liikkuu ja käy pyydykseen" – perusteena kuun vaiheet

Jo vuosikymmeniä ilmestynyt kalakalenteri väittää kertovansa parhaat kalastuspäivät ja päivittäiset syöntiajat. Kalenteria laativa eläintieteen professori suhtautuu kalakalenterin uskottavuuteen huumorilla, mutta samaan hengenvetoon toteaa kuun vaiheilla olevan merkitystä kalojen aktiivisuuteen.

Sinilevämittari pomppasi korkealle – leväkesää on silti vaikea ennustaa

Viime viikolla levämittari ponkaisi Kainuussa runsaasti yli pitkän aikavälin keskiarvon. Edellisellä viikolla levää oli puolestaan tavanomaista vähemmän. Vaikka levähavaintoja on nyt enemmän kuin keskimäärin, siitä ei voi ennustaa tulevien viikkojen levätilannetta.

Luomu täytyy korjata

Monet tutkijat äänestävät lompakollaan eivätkä osta luomua.

Rankat sateet ovat tehneet tuhojaan mansikkasadolle – kysyntä huipussaan, tarjontaa niukasti

Kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan reilusti, eikä kojuilla riitä mansikoita niin paljoa kuin myyjät haluaisivat. Kova kysynnän myötä mansikoiden hinta on noussut.

Video: Kreationistit avasivat "Nooan arkin" Yhdysvalloissa – outoja otuksia häkeissä

Vierailijat voivat tutustua nähtävyyden avulla kreationistien maailmankuvaan.

Sanna Ukkola: Ennustajat huiputtavat mummoja tv-kanavien luvalla

Soitin tv-ennustajille Jaakko-veljeni avioliitosta. Yhden mukaan liitto hajoaa vaimon irtosuhteeseen, toisen mukaan liitto on vahvalla pohjalla. Ainoa ongelma on, että minulla ei ole veljeä.

Hamilton lyttää salaliittoteoriat - "Tilanne on hieman kimurantti"

Formula ykkösten hallitseva maailmanmestari Lewis Hamilton ei usko salaliittoteorioihin, joiden mukaan hän olisi joutunut tallikaverinsa Nico Rosbergin suosimisen uhriksi.

Ratkaisevatko Panama-paperit brittien EU-jäsenyyden? – ”Toivottavasti emme anna sattumien määrätä EU:n kohtaloa"

Britanniassa veroparatiisivuodot ovat saattaneet pääministeri David Cameronin huonoon valoon. Suomalaisasiantuntijoiden mukaan Venäjä voi hyödyntää vuotokohua EU:n heikentämiseksi.

Valheenpaljastaja: Huuhaa elää sitkeästi suomalaisessa mediassa

Huuhaa saa liikaa painoarvoa tasapuolisuuden nimissä.

Puutarhalla pörisee jo – vibra vaihtuu luonnonmenetelmään

Ammattipuutarhalle kevät tuo säästöjä. Lämmitys- ja valaistuskustannukset vähenevät, kimalaiset pölyttävät kasvustoja, kasvu on runsaan valon takia rehevää. Samalla puutarhurin huolet kasvavat – kuinka alas hinnat romahtavat tulevana kesänä?

Outo opinnäytetyö saa rehtorilta tuomion – IL: "Uutinen järkytti"

Yle kertoi Satakunnan ammattikorkeakoulussa pari vuotta sitten hyväksytystä taiteen alan opinnäytetyöstä. Työssä toistetaan sivukaupalla salaliittoteorioita ilman lähdeviitteitä ja minkäänlaista linkkiä taiteen alaan.

Salaliittoteorioilla korkeakoulututkinto – lopputyöt kirjavia

Satakunnan ammattikorkeakoulun opinnäytetöiden luettelosta löytyy erikoinen lopputyö, jolla on saanut korkeakoulututkinnon vuonna 2013. Ammattikorkeakoulusta todetaan, että lopputöiden laatua on pyritty kehittämään.

Fengshui on suosittua onnen kauppaa Filippiineillä, varsinkin nyt kiinalaisen uudenvuoden aikaan

Tiesitkö, että maanantaina alkava tuliapinan vuosi on hyvä erityisesti naisille? Naiset ottavat valtaa miehiltä, minkä vuoksi miehet voivat olla ärtyneitä ja lyhytpinnaisia. Miehiä pitää ymmärtää, neuvoo filippiiniläinen fengshuimestari Marites Allen. Ja miljoonat filippiiniläiset uskovat.

Niinistön puheesta katosi ääni – syy tekninen vika, ei sensuuri tai salaliitto

Tv-tuotantojärjestelmässä olleen virheellisen kielivalinnan korjaus aiheutti äänen puuttumisen presidentti Niinistön puheesta hetkeksi. Yle Areenan tallenteessa ollut vika korjattiin torstaiaamulla.

Kirkon korjaustöissä paljastui seinäkirjoitus keskiajan salaliitosta

Kiovalaisten pajarien joukko hyökkäsi Ruhtinas Andrei I:n makuukamariin kesäyönä vuonna 1174 ja tappoi hänet. Murha on ollut tiedossa, mutta vasta kirkon graffiti kertoo salaliittolaisten nimet.

David Bowie piirrettiin tähtiin – salamakuvio hahmoteltiin artistin muistoksi

Tähtitietieteilijät ovat nimenneet tähtikuvion viime viikolla kuolleen David Bowien kunniaksi. Salamanmuotoinen tähtikuvio koostuu seitsemästä tähdestä.

Suomi luovuttaa venäläismiehen Yhdysvaltoihin – epäillään muun muassa salaliitosta

Oikeusministeriö on päättänyt luovuttaa venäläisen Maksim Senahin Yhdysvaltoihin oikeudenkäyntiä varten. Senah pidätettiin Yhdysvaltain pyynnöstä elokuussa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle