Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Malmin murskausaseman katos, jonka sisällä kuljetushihna tuo mursketta.

Raahen kultakaivos halutaan taas tuotantoon kesällä – vajaan vuoden kultatavoite on yli 1000 kiloa

Raahen kultakaivoksen uusi omistaja Pilar Gold tähtää tuotantoon puolen vuoden kuluessa. Alkuvaiheessa tärkeässä roolissa on jo louhittu pienemmän kultapitoisuuden kiviaines.

Mies kävelee kulkusillalla poispäin. Vasemmalla puolella kaivoksen rikastamon malmin murskausrumpuja,

Raahen kaupunki ei vielä tunne kultakaivoksen ostanutta Pilar Gold -yhtiötä, mutta toivoo alueelle vihdoin vakaata kaivostoimintaa

Kanadalainen Pilar Gold osti marraskuussa Otso Goldin koko osakekannan ja samalla Raahen kultakaivoksen. Kaupunki otti uutisen ilolla vastaan, mutta samaan pöytään ei vielä yhtiön kanssa ole päästy.

Raahen kultakaivos Mattilanperän kaivosalueella

Raahen kultakaivoksen uusi omistaja aikoo aloittaa tuotannon jo keväällä

Edellisellä kerralla Raahessa operoineen Otso Goldin jättiveloista jää yrityssaneerauksessa maksamatta noin 97 prosenttia. Yhtiön koko osakekanta myydään Pilar Gold -yhtiölle.

Pampalon kaivosalueen portti

Kullanetsintä Ilomantsissa on saamassa vauhtia pörssin kautta

Kaivosyhtiö Endomines suunnittelee osakeantia, jonka tuotto suunnattaisiin malminetsintään Karjalan kultalinjalla.

Suurikuusikon kaivos Kittilässä

Saamelaiskäräjät: Hallituksen esitys kaivosmineraaliveroksi liian alhainen

Saamelaiskäräjien mukaan metallimalmeista saatavat arvorojaltit ovat muualla maailmassa moninkertaiset hallituksen esittämään verotasoon verrattuna.

Raahen kultakaivos Mattilanperän kaivosalueella, Avolouhos Putoamisvaara kyltti

Raahen kultakaivokseen liitetty Pilar Gold valmistelee pörssilistautumista Kanadassa – aletaanko kaivosta taas kaupitella sijoittajille?

Raahen kallioperään on uponnut yritysten ja sijoittajien rahoja jo satoja miljoonia euroja. Useista yrityksistä huolimatta kultaa ei ole löytynyt riittävästi. Kaivokselle haetaan taas uutta omistajaa.

Raahen kultakaivoksen laitteistot ovat taas käytössä, kun tuotanto aloitettiin jälleen parin vuoden tauon jälkeen.

Raahen Seutu: Raahen kultakaivokselle on löytymässä jatkaja: brasilialainen kaivosyhtiö on ostamassa Otso Goldin koko osakekannan

Myös Otso Goldin yrityssaneerausmenettely etenee. Velkojille on toimitettu yrityssaneerausohjelmaehdotus, johon odotetaan nyt vastauksia.

Kolmen polven kullanhuuhtojat seivovat itsetehdyn huuhdonta-areenan vieressä.

Torniolaiset kullanhuuhtojat kolmessa polvessa treenaavat omilla maillaan – selvitimme, kuka ja mistä kultaa voi alkaa huuhtoa

Toiset kullanhuuhtojat ovat innokkaita harrastajia ja kisaajia, toiset huuhtovat valtauksillaan lähes verenmaku suussa saalista toivoen. Mutta mistä ensikertalainen voi lähteä onneaan kokeilemaan?

Raahen kultakaivoksen laitteistot ovat taas käytössä, kun tuotanto aloitettiin jälleen parin vuoden tauon jälkeen.

Raahen kultakaivoksen kohtalo on ratkeamassa – pahasti velkaantuneen kaivoksen saneerausta ja myyntiä on selvitetty keväästä lähtien

Kaivosyhtiö Otso Gold yrittää hakeutua yrityssaneeraukseen. Myös myyntivaihtoehto on ollut vahvasti esillä yhtenä ratkaisuna kaivoksen jättivelkoihin. Lisätietoa asiasta lupaillaan lokakuun aikana.

Pampalon kaivostunnelin suuaukko

Pampalon kultakaivokselta Ilomantsista on löytynyt uusia korkeita kultapitoisuuksia

Kevään ja kesän aikana toteutetun kairausohjelman reiät kohdennettiin aiempaa syvemmälle. Tulokset ovat olleet hyviä.

Kuvassa lähes 62 gramman kultahippu

Lapista löytyi iso kultahippu – Sotajoen isomus painaa yli 61 grammaa

Vuosikymmenien kaivaminen palkitsi pohjalaisen kullankaivajakolmikon. Kaivajien mukaan isojen hippujen löytymisestä tulee entistä harvinaisempaa, jos kaivaa saa vain lapiolla.

Ihmisiä kultaahuuhtomassa SM-kisoissa.

Kullanhuuhdonnan SM-kisoissa on hurja meno, katso kun piilotettuja hippuja vaskataan kilpaa – puheenjohtaja: “Kullankaivajia vilisee nurkissa”

Kullanhuuhdonnan Suomen mestaruudet ratkotaan Sodankylän Tankavaarassa. Kaksi edellistä kesää on ollut koronan vuoksi rauhallisempia, nyt kilpailijoita on tulossa entiseen malliin.

Raahen kultakaivos Mattilanperän kaivosalueella, Avolouhos Putoamisvaara kyltti

Kulta kiilsi yrittäjien silmissä, kun Suomeen avattiin uusi kaivos – sen jälkeen lähes kaikki meni pieleen, eikä kultaakaan ole juuri löytynyt

Raahen kultakaivoksesta piti tulla yksi Euroopan johtavia kullantuottajia. Kymmenessä vuodessa käsiin ovat jääneet jättimäiset velat ja aivan liian vähän kultaa. Yle selvitti, mikä meni pieleen.

Raahen kultakaivoksen laitteistot ovat taas käytössä, kun tuotanto aloitettiin jälleen parin vuoden tauon jälkeen.

Velkakierteeseen vajonnut Otso Gold yrittää myydä Raahen kultakaivostaan – yrityssaneeraus sai kolmen kuukauden jatkoajan

Kaivosyhtiö yrittää järjestellä lähes 140 miljoonan euron velkojaan. Ratkaisua haetaan nyt Raahen kultakaivoksen myynnistä. Otso Goldin velkajärjestelyehdotusten takaraja on siirretty elokuun loppuun.

Pampalon kaivosalueen portti

Endomines löytänyt kairauksissa korkeita kultapitoisuuksia Pampalosta

Yhtiö aikoo jatkaa Ilomantsissa malminetsintää Pampalon kaivosalueen koko potentiaalin arvioimiseksi.

Pampalon kaivosalueen portti

Pampalon kultakaivoksen toiminta on alkanut lupaavasti – kullan hinta on nyt riittävällä tasolla toiminnan pyörittämiseen

Pampalon kaivoksen tavoitteena Ilomantsissa on parantaa kustannustehokkuutta, kun toiminta saadaan kunnolla käyntiin.

Oulu, Oijärvi ja Ranua karttagrafiikassa.

"Joku voi vielä kaivoksenkin avata", sanoo geologi, joka tutki Oijärven kultaesiintymää jo 90-luvulla

Oijärven kultaesiintymää Iin ja Ranuan rajalla on tutkittu jo yli 25 vuotta. Kuuntele alta, mitä esiintymästä ja ensimmäisistä tutkimuksista kertoo GTK:n eläkkeellä oleva geologi Heikki Juopperi.

Mies kävelee kulkusillalla poispäin. Vasemmalla puolella kaivoksen rikastamon malmin murskausrumpuja,

Raahen kultakaivoksen lomautusten kesto tarkentui: Otso Gold varautuu kolmen kuukauden tuotantopaussiin

Pahasti velkaantunut kaivosyhtiö karsii kulujaan ja siirtyy ylläpitotilaan. Töihin jää parikymmentä ihmistä, kun vielä joulukuussa Raahessa oli yli sata työntekijää. Yhtiö on ilmoittanut pisimmillään kolmen kuukauden lomautuksista.

Oulu, Oijärvi ja Ranua karttagrafiikassa.

Oijärven kultaesiintymä Iin ja Ranuan rajamailla kiinnostaa taas malminetsijöitä – kevään aikana merkkejä kullasta etsitään drooni-lennoilla

Oijärven kallioperä on kiinnostanut tutkijoita ja kaivosyhtiöitä jo 1990-luvulta alkaen. Esiintymä ei kuitenkaan ole vielä johtanut kaivokseen. Nyt liikkeellä on kanadalainen Gold Line Resources -yhtiö, joka osti Oijärven hankeoikeudet viime vuonna.

Raahen kultakaivoksen laitteistot ovat taas käytössä, kun tuotanto aloitettiin jälleen parin vuoden tauon jälkeen.

Raahen kultakaivos lomauttaa ja ajaa tuotantonsa alas lähiviikkoina – uusi johtaja luottaa edelleen kallioperän kultapitoisuuksiin

Kulujaan karsiva kultakaivos siirtyy ylläpitotilaan, jolloin töihin jää parikymmentä ihmistä. Joulukuussa henkilöstömäärä oli yli sata. Myös johtajaa on vaihdettu. Muutosten keskellä Otso Goldin pitäisi vakuuttaa velkojansa toiminnan kannattavuudesta.

Leo Aikio

Hálddahusriekti máhcaha golbma golledoidinlobi Avvila bálgosa guovllus ođđasit gieđahallamii: váikkuhusaid boazodollui galgá čielggadit

Avvila bálgosa geasseguohtuneatnamiin lahka Palsinoja háliidit doidit ain eambo golli. Sámediggi váiddii Tukes mieđihan lobiin hálddahusriektái. Sámedikkis illudit mearrádusas, muhto gollerogganfitnodat ii máhttán vuordit dakkár mearrádusa.

Raahen kultakaivoksen kaivosalue.

Otso Gold täydensi yrityssaneeraushakemustaan: velkojen määrä nousi yli 139 miljoonaan euroon

Raahessa kultakaivosta pyörittävä yhtiö täydensi yrityssaneeraushakemustaan. Suurimmaksi velaksi on nousemassa takausvastuu amerikkalaiselle rahoitusyhtiölle.

Mies ja kaivoskone kaivoskäytävässä

Oriveden kaivoksen jätemysteeri voi viimein ratketa: Dragon Mining ja Outokumpu valmistelevat luvattomasti haudattujen jätteiden siivoamista

Poliisi tutkii louhokseen kätkettyjen jätteiden tapausta törkeänä ympäristön turmelemisena. Poliisi on odottanut, että kysymys jätteiden mahdollisesta ylöstuonnista ratkeaa.

Kaivoksen avolouhosalue, jonka pohjalla työkoneita.

Raahen kultakaivos palaa toimintaan joulutauon jälkeen

Talousvaikeuksista huolimatta toiminta jatkuu taas tammikuun alusta lähtien normaalisti, Otso Gold -yhtiöstä kerrotaan.

KAivosaluetta, jossa taustalla malmikasoja ja vesiallas.

Raahen kultakaivos pysäytettiin joulun ja vuodenvaihteen ajaksi – Otso Gold koettaa selviytyä synkästä velkaviidakosta

Kaivos on tarkoitus avata uudelleen tammikuun 3. päivä. Otso Goldin mukaan suunnitellut kultavalut on saatu tehtyä joulukuussa. Talousvaikeuksiin ajautunut kaivosyhtiö pyrkii edelleen vakuuttamaan velkojansa toiminnan kannattavuudesta.

Kaivonkoneet ja kuljetusautot kaivavat kultamalmia Raahen kaivoksella.

Raahen kultakaivoksella on ollut vaikeuksia maksaa pieniäkin laskuja miljoonavelkojen lisäksi

Otso Gold -yhtiöllä on niskassaan kaikkiaan kymmenien miljoonien eurojen velat, joihin se yrittää hakea helpotusta yrityssaneerauksesta. Pienemmistä laskuista puolestaan käräjäoikeus on antanut useita velkomustuomioita.

Raahen kultakaivoksen laitteistot ovat taas käytössä, kun tuotanto aloitettiin jälleen parin vuoden tauon jälkeen.

Raahen kultakaivokseen liittyvä talousrikostutkinta etenee – kultakaupassa ei enää epäillä törkeää kavallusta

Kaivosyhtiön entinen toimitusjohtaja vangittiin epäiltynä törkeästä kavalluksesta ja törkeästä maksuvälinepetoksesta. Poliisin mukaan kavallustutkinta on perustunut kullan myyntierään ja maksuun, joissa ei kuitenkaan ole syytä epäillä rikosta.

Kaivonkoneet ja kuljetusautot kaivavat kultamalmia Raahen kaivoksella.

Raahen kaivos on rahapulassa heti avajaisten jälkeen, entistä toimitusjohtajaa epäillään törkeistä talousrikoksista

Raahen kultakaivos avattiin marraskuussa virallisesti jo kolmannen kerran kymmenen vuoden aikana, ja yhtä usein on selvitelty kaivosyhtiön talousvaikeuksia oikeutta myöten. Nyt Otso Gold yrittää hakea velkoihinsa helpotusta yrityssaneerauksesta.

Mies kävelee kulkusillalla poispäin. Vasemmalla puolella kaivoksen rikastamon malmin murskausrumpuja,

Pahasti velkaantunut Raahen kultakaivos jatkaa toimintaansa, mutta kukaan ei tiedä kuinka pitkään

Raahen kultakaivos on ajatunut taas pahoihin talousvaikeuksiin. Ratkaisua haetaan yrityssaneerauksesta. Otso Gold -yhtiön pelastusoperaatiota johtaa väliaikainen toimitusjohtaja. Yhtiön edellinen toimitusjohtaja vangittiin talousrikoksista epäiltynä.

Maansiirrossa käytettävä dumpperi ajaa kaivosalueella.

Taloussanomat: Raahen kultakaivoksen toimitusjohtaja vangittu epäiltynä törkeästä kavalluksesta ja maksuvälinepetoksesta

Rikosten epäillään tapahtuneen Raahessa marraskuun lopussa. Kaivos käynnistettiin Raahessa jo kolmannen kerran marraskuun alussa.

Kaivonkoneet ja kuljetusautot kaivavat kultamalmia Raahen kaivoksella.

Tavoitteena 2 500 kiloa kultaa vuodessa: kanadalaisyhtiö avaa jälleen kaivoksen Raahessa isoin odotuksin, vaikka toiminnalla on värikäs historia

Raahessa Laivan kaivoksella juhlitaan jo kolmatta kertaa virallisia avajaisia kymmenen vuoden aikana. Nyt vuorossa on kanadalainen Otso Gold, jolla riittää uskoa Raahen kultapotentiaaliin, vaikka kaivoksen taival on ollut vaikeuksien värittämä.

Skylt infomerar om att det är obligatoriskt att bära munskydd utanför rådhuset i Augsburg

Keskiviikko 3.11.2021 (radio)

Suomen koronatilanne. Saksan koronatilanne. Huoltovarmuus. Raahen kultakaivos. Sääennuste.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kittilän kultakaivokselle oma 5G-verkko

Sekä maan päällä että kaivoksessa toimiva verkko mahdollistaa uusien teknologioiden käyttöönoton.

poro

Kullankaivualueita perustetaan Saamenmaalle yksi kerrallaan, usein vieri viereen, eikä niiden kokonaisvaikutuksia saamelaiskäräjien mielestä nähdä

Korkein hallinto-oikeus ei antanut saamelaiskäräjille valituslupaa kullankaivusta metsänhakkuilta suojellulla alueella lähellä Sodankylän Vuotsoa. Kaivu tapahtuu Lapin paliskunnan alueella, jossa on ennestään muitakin kullankaivualueita. Niiden laajuus on yhteensä satoja hehtaareja.

Korkein hallinto-oikeus

KHO ei antanut saamelaiskäräjille valituslupaa Sodankylän kullankaivualueesta

Suojelumetsäalueella lähellä Sodankylän Vuotsoa saa kaivaa koneellisesti kultaa. Avi antoi luvan pienimuotoiseen kullankaivuuseen kesällä 2019 suojelualueesta huolimatta. Vaasan hallinto-oikeus ja KHO eivät nähneet syytä muuttaa päätöstä.

Valkeakosken Kaapelinkulma, kultakaivosalue.

Dragon Miningin malminetsinnästä odotettua laihempia tuloksia Valkeakoskella – kullanlouhinnan jatkuminen epävarmaa

Yhtiö on aiemmin kertonut, että se aikoo jättää ympäristölupahakemuksen toiminnan jatkamiseksi tämän vuoden aikana. Nyt yhtiö tutkii, onko hakemuksen jättäminen kannattavaa.

Kemijärven Joutsijärven kairanäyte.

Onecoin-miljonäärin kaivoshanke kertoi valtavista kultavarannoista, mutta voiko sellaisilla kehuskella? Kaivosalalla malmiarvioita säädellään tiukasti

Malminetsintäyhtiöt pyrkivät antamaan löydöistään hyvän kuvan, mutta varausvaiheessa ei haluta luvata liikoja. Uskottavuus on alalla kaikki kaikessa. Varausten tekemistä aiotaan suitsia kaivoslain uudistuksessa.

Raahen kultakaivoksen kaivosaluetta.

Useasti suljettu epäonnen kaivos avataan jälleen Raahessa, ja tavoitteena on useita tonneja puhdasta kultaa

Otso Gold on saanut rahoituksensa ja koeporaukset siihen malliin, että tuotanto Raahessa alkaa syyskuussa. Virallisia avajaisia kultaharkkoineen on tarkoitus juhlia kuun lopulla. Kanadalaisyhtiö sanoo oppineensa kaivoksen aiemmista ongelmista.

Maisemakuva Sodankylän Lokasta, metsähakkuu, jonka takaa siintää Lokan tekojärvi.

OneCoin-huijauksella rikastunut suomalaismies houkuttelee sijoittamaan kultakaivokseen – GTK:n asiantuntija: "Toivottavasti ihmiset eivät lankea tällaiseen"

Olemattomalla virtuaalivaluutalla miljoonia tehnyt Kari Wahlroos vetää Tuohivirta-nimistä hanketta, joka kertoo tähtäävänsä miljardien eurojen kaivostoimintaan. Hanketta on Geologian tutkimuskeskuksen asiantuntijan mukaan markkinoitu kyseenalaisilla väitteillä.

Mies ja kaivoskone kaivoskäytävässä

Court: Police get extra time to probe gold mine's suspected illegal dump site

Located at a depth of about 85 metres, the cavity allegedly contains discarded oil barrels and used explosives boxes. 

Mies ja kaivoskone kaivoskäytävässä

Poliisi jatkaa kaivoksen eristämistä: Kolmea kaivosyhtiön johtohenkilöä epäillään ympäristörikoksesta Oriveden kultakaivoksessa

Dragon Mining Oy:n Oriveden kaivoksesta löytyi syksyllä 2018 laiton kaatopaikka. Kaivostunnelissa on ollut ensimmäisten kuvausten mukaan öljytynnyreitä, räjähdelaatikoita, muovia ja metallia.

Pampalon kultakaivoksen kuljetinhihna ja konttori iltavalaistuksessa.

Kaivosyhtiö Endominesilla vaisu alkuvuosi, Ilomantsin kultakaivos aiotaan silti avata suunnitellusti

Kullanetsintään erikoistunut Endomines-yhtiö on osavuosikatsauksen mukaan toiminut tappiollisesti alkuvuoden. Kaivosyhtiö lataa kuitenkin suuria odotuksia kultakaivosten avaamiseen Yhdysvalloissa ja Ilomantsissa.

Suurikuusikon kaivos Kittilässä

Kittilän kaivoksella saatiin viitteitä syvistä malmivarannoista – malmia jopa kahden kilometrin syvyydessä

Kaivosyhtiö Agnico Eaglesin mukaan tuoreet malminetsintätulokset antavat viitteitä, että malmivarannot jatkuvat myös nykyisen malmion alapuolella. Kaivoksen nykyinen elinkaari perustuu 1 540 metrin syvyyteen ulottuvien varantojen hyödyntämiseen.

Ilmakuva kultakaivoksesta Castelo dos Sonhosin lähellä Brasiliassa

Brasiliassa lähetetään turvallisuusjoukkoja alkuperäiskansan turvaksi – laiton kultakaivostoiminta ollut pitkään ongelma

Brasilian korkein oikeus linjasi viime kuussa, että maan hallinnon on tehtävä kaikki vaadittavat toimet alkuperäiskansojen turvallisuuden eteen. Monilla reservateilla toimii laittomia kultakaivoksia. Ongelma on jatkunut jo pitkään.

Kuva Raahen kultakaivoksen porteilta

Raahen kaksi vuotta kiinni ollut kultakaivos voi olla toiminnassa jo kesällä

Kanadalaisyhtiön mukaan kaivos voidaan avata louhosalueen laajennuksen ja prosessiin tehtyjen parannusten ansiosta.

Valkeakosken Kaapelinkulma, kultakaivosalue.

Kaivosyhtiö Dragon Mining kaavailee toista avolouhosta Valkeakoskelle – viranomainen vaatii uutta lupaa

Dragon Miningin mukaan yhtiö ei ole avaamassa kokonaan uutta kaivosta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle