Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Talviretkeilykurssilaisille opetettiin talvisissa olosuhteissa yöpymiseen tarvittavia varusteita.

Retkeilytaidot saattavat pelastaa pahassa paikassa jopa henkesi, ja siksi Suomen Latu aikoo aloittaa valtakunnalliset talviretkikurssit

Taidot liikkua luonnossa ja retkeillä ovat kohentuneet, koska korona lisäsi lähimatkailun suosiota. Monella on kuitenkin vielä osaamisessaan talven kokoinen aukko, joka lyhentää retkeilykalenteria.

Reetta Muranen hakkaa teltan naruja piteleviä nauloja jäähän kirveen hamaralla.

Kymmenet yöpyivät Näsijärven jäällä teltoissa ja riippumatoissa – yhä useampi retkeilystä innostunut haluaa nukkua ulkona myös keskellä talvea

Pureva viima ja pakkasyö eivät haitanneet telttakylän pystytystä Tampereella. Retkeilyharrastuksen viime vuosina kasvanut suosio ulottuu myös talvisesongin puolelle.

Vuoden talvikaupunki -grafiikka vaaleansinisellä pohjalla. Tekstin vieressä talvisissa vaatteissaan toimittajat Mikko Pienipaavola ja Tuulianna Tola.

Kuopio on vuoden 2023 Talvikaupunki – tasainen kilpailu päättyi savolaisten voittoon

Toista kertaa järjestetty Vuoden talvikaupunki 2023 -kilpailu päättyi Kuopion voitonjuhliin. Ensi vuonna Puoli seitsemän tekee suoran lähetyksen voittajakaupungista.

Kuorma-auton lakaisuharja lakaisee lumista tienpintaa.

Kuopiolaiset valittivat pyörien ruostuvan – lyhyessä ajassa selvisi, ettei harjasuolaus toimi niin pohjoisessa Suomessa

Kuopion kaupunki toivoi harjasuolauksesta keinoa talvipyöräilyn olosuhteiden parantamiseksi. Kriittistä palautetta on tullut runsaasti erityisesti pyöräilijöiltä ja koiranulkoiluttajilta.

Pipopäinen poika seisoo nurmikentän laidalla, taustalla hiihtäjiä hiihtämässä vielä vähäisellä lumella.

Talvilomalaisten suunnitelmat muuttuivat, kun hiihtolatujen alta pilkisti nurmi – sää lämpeni poikkeuksellisen paljon helmikuussa 1990

Lämmin sää sulatti lumihanget. Etelä- ja Keski-Suomessa harmiteltiin huonoja hiihtokelejä.

Vuoden talvikaupunki -grafiikka vaaleansinisellä pohjalla. Tekstin vieressä talvisissa vaatteissaan toimittajat Mikko Pienipaavola ja Tuulianna Tola.

Vuoden talvikaupunki -finalistit ovat Joensuu, Kuopio ja Kurikka

Puoli seitsemän -ohjelman katsojaäänestykseen huipentuva Vuoden talvikaupunki 2023 -kilpailu ratkeaa suorassa lähetyksessä 1. maaliskuuta.

Auto ja ratikka seisovat vierekkäin lumipyryssä.

Ylen juontajan yhteydenotto herätti auramiehen töihin – kuuntele sitä seurannut radioyleisön kiihkeä battle

Lumiyllätykseen herännyt auraaja kertoo, ettei aamun tilannetta voinut ennalta aavistaa. Auraajat yllätettiin housut kintuissa.

Nejdet Karadag selittää kädet viuhoen, taustalla avustuspakettikasoja ja punainen matto.

Vapaaehtoistyöntekijä Nejdet Karadag kiittää suomalaisten intoa auttaa maanjäristysuhreja: ”Tällä hetkellä politiikka on unohdettu”

Suomalaiset lähtivät joukolla auttamaan Turkin maanjäristysuhreja. Diyanetin avustuspaikkaan on yritetty tuoda myös riihikuivaa rahaa.

Railo Näsijärvellä.

Jää on maan eteläosissa tavallista ohuempaa

Suomen ympäristökeskuksen hydrologi kertoo, että järvissä on runsaasti kantavuudeltaan heikompaa kohvajäätä.

Lumikko hyppää hangella.

Harvoin tällaista itse pääsee luonnossa näkemään – katso miten lumikko saalistaa myyrän

Tammikuun Luontoillassa pohdittiin, miten lumikko jäljittää saalistaan syvässä hangessa. Yle Luonto kerää erikoisia luontohavaintoja – lähetä video!

Aurinkopaneeleja lumen peitossa Lappeenrannan keskustassa sijatsevan kerrostalon katolla.

Aurinkopaneeli kestää normaalin lumikuorman, mutta tilannetta on hyvä tarkkailla – harjalla rapsuttelusta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä

Sosiaalisessa mediassa käydään aktiivista keskustelua aurinkopaneelien talvihuoltotarpeesta ja esitellään kikkoja paneelien puhdistukseen. Jos puhdistukseen lähtee, tulee siinä olla erityisen tarkkana.

Moottoritien yllä sähköiset taulut kertovat säätiedot.

Kun lumi pöllyää, moottoritiellä voi vaihtua nopeusrajoitus – näin tieliikennekeskus päättää sähköisten taulujen luvut ja tekstit

Automaattisen mittauksen lisäksi vaaditaan ihmisen arvio, ennen kuin kelivaroitus ilmestyy sähköiselle näytölle moottoritiellä. Aina ei mene nappiin, sillä rannikolla sää on vaikeasti ennustettavissa.

Luminen hautausmaa, paljon hautakiviä, taustalla näkyy kirkkorakennus ja havuaitoja, etualalla lehtipuu

Jouluna moni muistaa läheisiään kasvein ja kukkasin – mutta vantaalaisella hautausmaalla ne saattavat päätyä yllättävän tunkeilijan suuhun

Metsäkauriit napsivat kukkia ja havupensaita vantaalaisella hautausmaalla. Seurakuntayhtymä pahoittelee omaisille aiheutuvaa harmia ja neuvoo suosimaan haudoilla kynttilälyhtyjä.

alijäähtynyt vesi tuulilasissa Espoossa 22.2.2021

Epätavallinen sääilmiö yleistyy, kun talvet lämpenevät: teistä tulee liukkaampia, ja auton ikkunoita joutuu raapimaan enemmän

Alijäähtynyt vesisade muodostaa auton ikkunoihin paksun jääkerroksen, joka ei tahdo irrota sitten millään. Sateen synnylle vaadittavat olosuhteet yleistyvät ilmaston lämmetessä.

Tiibetinspanieli Fontte oli omistajiensa kanssa iltalenkillä Kaustisella 15. joulukuuta 2022.

Tossut jalkaan ja takki päälle tarvittaessa – talvilenkille koiran kanssa ei voi asettaa pakkasrajaa: ”Oman koiran mukaan kannattaa toimia”

Koirien paleltumisilmoituksia tulee vakuutusyhtiölle joitain kymmeniä vuodessa, mutta harvoin ne ovat vakavia. Kylmänsieto vaihtelee koirillakin yksilöittäin.

Lappeenrantalainen Marja Strid haluaa, että kunta tekisi jalkakäytävien lumityöt, eikä asukkaiden tarvitsisi tehdä niitä.

Omakotitalon asukas teki kaupungille satoja tunteja ilmaista työtä, mutta nyt tuli mitta täyteen – ”Eriarvoista”, sanoo Marja Strid

Vaikka Marja Strid tykkää lumihommista, hän suivaantui pitämään kunnossa yleistä kävelytietä. Laki kuitenkin velvoittaa jalankulkuväylän kunnossapitoon.

Omakotitaloja Tampereen Käpylässä.

Suomi heräsi rapsakoihin pakkasiin, mutta välitöntä uhkaa sähköpulasta ei ole

Keskiviikosta on ennustettu sähkön riittävyyden kannalta vaikeaa päivää. Pahimmat pelot sähkön riittävyydestä näyttävät kuitenkin väistyvän. Sää jatkuu kylmänä.

Mustaan talvitakkiin pukeutunut Ismo Björn hymyilee kameralle. Lunta sataa.

Talvileikit veivät erikoistutkija Ismo Björnin mennessään – talvileikit ovat jääneet aiemmissa tutkimuksissa muiden leikkien varjoon

Talvileikkejä on tutkittu aikaisemmin hyvin vähän, sillä ne ovat jääneet muiden leikkien varjoon. Talvileikit ovat olennainen osa suomalaisten arkea lapsuudessa, mutta myös aikuisenakin.

Jäänmurtaja Otso murtaa jäätä talvisena päivänä.

Icebreaking season begins; temperatures set to plunge to -30C

The icebreaker Otso is heading from Helsinki to southwest Lapland, where bitterly cold conditions are forecast for the next few days.

Hiihtohissien pylväitä ja vaijereita huuruisessa talvimaisemassa Tahkon rinteillä.

Hiihtokeskusalan työriidassa ei tulosta: Tahkon ja viiden muun hiihtokeskuksen lakko alkaa torstaina

Hiihtokeskusalan sovittelu on päättynyt tuloksettomana. Palvelualojen ammattiliitto haluaa hiihtokeskusalan työntekijöille palkankorotuksia, joilla turvattaisiin työntekijöiden ostovoimaa.

Poika pakolaisleirillä.

Syyrialaisilla on edessä hengenvaarallinen talvi

Miljoonat syyrialaiset elävät hengenvaarallisessa puutteessa, mutta YK on saanut vain alle puolet heille tarvitsemastaan avusta.

Perhonen miehen kädellä.

Hämmentyneet hyönteiset levittäytyivät ympäri maata – näin lämmin syksy vaikuttaa Suomen luontoon

Leutona syksynä joutsen viihtyy lähilammellaan pitempään, mutta perhonen häkeltyy yllättävästä lämmöstä. Kasvit ovat jo lepotilassa.

Mies leikkaa lihaa ruokapöydän ääressä.

"Suomalaisessa talossa" asuvalla Serhillä ei ole tarpeeksi puita lämmitykseen – Yle kävi katsomassa, miten vaikea talvi Itä-Ukrainassa on luvassa

Itä-Ukrainan pikkukaupungeissa sinnitellään Venäjän ampumien rakettien, kylmyyden ja työttömyyden keskellä. Talveksi on luvassa sähkökatkoja, mutta moni haluaa silti jäädä kotiin.

80 km/h nopeusrajoituskyltti ja autoliikennettä Kouvolan valtatie kuudella.

Talvinopeudet ovat nyt voimassa myös Etelä-Pohjanmaalla

Talvi- ja pimeän ajan ajonopeudet on otettu käyttöön eteläpohjalaisteilläkin pääosin tänään. Viimeistään nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu koko maassa perjantaihin mennessä.

fallna löv som ligger i en pöl

Syksyn pimeät päivät voivat olla riesan sijaan siunaus: tutkimus todisti, että valon väheneminen aktivoi ruskeaa rasvaa

Kylmässä oleilun tiedetään aktivoivan elimistön ruskeaa rasvaa, joka auttaa selviämään talvesta. Nyt Turun yliopistossa on tutkittu valon vaikutusta samaan asiaan.

Kajaanin Vianorin myyntipäällikkö Gaius Peltonen.

Arvio sodan aiheuttamasta rengaspulasta ei toteutunutkaan, autoilijoita kehotetaan silti varautumaan

Keväällä Suomeen uumoiltu nastarengaspula ei ole toteutumassa vaan renkaita riittää suurimmaksi osin, lupaavat rengasliikkeet. Autoilijoita kannustetaan kuitenkin ennakoimaan tulevaa talvea ajoissa.

Tampereen Sähkölaitoksen Lielahden voimalaitos kuvattuna ulkoapäin. Tiilistä rakennettu, massiivinen laitos, josta nousee useampi korkea piippu. Taustalla pilvinen taivas.

Lielahden iso kaasuvoimala lienee kylmillään ensi talvena, korvaajia kuitenkin on

Lielahden maakaasuvoimala on Tampereen suurimpia lämmön ja sähkön tuottajia. Viime vuosina se on ollut lähinnä varalaitoksena. Sähkölaitoksen mukaan korvaava lämmöntuotanto järjestyy.

Marja Karvinen.

Kevät tulee tänäkin vuonna, kaikesta huolimatta: teimme kierroksen kaupungilla, jossa ihmisten mielissä ovat lähestyvä lämpö, valo ja ilo

Aurinko ja lämpö ovat hellineet eteläistä Suomea viime päivinä. Kysyimme Helsingin keskustassa, mikä tuo ihmisille kevään tunteen.

Autoilijoita ja pyöräilijä lumen keskellä Mannerheimintiellä.

Analyysi: Luminen talvi ei ollut muisto menneisyydestä vaan ennakointia tulevasta

Lämpenevässä ilmastossa sademäärät kasvavat etenkin kylmimpään aikaan vuodesta eli talvella. Se lisää sekä lumen että vesisateen määrää, kirjoittaa meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Lilja Ritmos istuu talvella pyörätuolissa talvivaatteissa ja makuupussissa Ketvelniemen ja Kermanniemen välisellä harjulla Kivisalmen sillalla Savitaipaleella.

Matala linnunlaulu tuuditti luontoa rakastavan Lilja Ritvoksen uneen metsässä – nyt hänen pääsynsä sinne on estetty

Kansallispuistot ja monet upeat luontokohteet ovat talvella huonosti saavutettavia.

Vuoden talvikaupunki -äänestys, kolme kuvaajoissa yhdestä revontulia, toisessa ihmisiä jäällä ja kolmannessa hevimiehen mäenlasku.

Kemijärvi, Savitaipale vai Vihti? Katso videot ja äänestä suosikkiasi Puoli seiskan Vuoden talvikaupunki 2022 -tittelin saajaksi

Vuoden talvikaupunki -kilpailun finalistipaikkakunnat on valittu kymmenien hienojen hakuvideoiden joukosta. Yleisöäänestyksen tulos selviää suorassa Puoli seitsemän -lähetyksessä laskiaistiistaina 1.3.

Kuvassa teksti Vuoden Talvikaupunki, kunniamaininnat 2022.

Kajaanille kunniamaininta leikkimielisessä Vuoden talvikaupunki -kilpailussa

Kilpailuun lähetettiin videoita peräti 60 paikkakunnalta. Finaaliin etenivät Kemijärvi, Savitaipale ja Vihti. Kunniamainintoja jaettiin neljälle paikkakunnalle.

Vaaleansinisellä pohjalla valkoinen teksti "Vuoden Talvikaupunki" ja "#puoli7". Tekstin vasemmalla puolella toimittaja Tuulianna Tola pinkissä talvitakissa ja oikealla puolella toimittaja Totti Toivonen tummassa takissa ja pinkissä kaulahuivissa.

Puoli seitsemän -ohjelman Vuoden talvikaupunki 2022 -finalistit ovat Kemijärvi, Savitaipale ja Vihti

Katsojaäänestykseen huipentuva Vuoden talvikaupunki 2022 -kilpailu ratkeaa suorassa lähetyksessä laskiaistiistaina 1.3. Äänestys avautuu ohjelman nettisivuilla maanantaina 21.2.

Pilkkisaaliina kaksi isoa ahventa.

SM-pilkkikisa Asikkalaan

Alunperin kisa piti järjestää Kerimäellä, mutta koronatilanne peruutti suunnitelmat. Kun koronarajoitukset höllentyivät nopeasti, niin kisa pistettiin pikavauhtia pystyyn.

Pelastuslaitoksen työntekijät nostavat nosturin avulla pelastajia navetan katolle.

Navetan katto sortui lumikuorman alla Liperissä

Pelastuslaitoksen ensitiedotteen mukaan kukaan ei loukkaantunut, eikä eläimiä ollut enää tiistai-iltana kello 16:n jälkeen vaarassa.

Lumitöitä Valtteri-Myräkän jäljiltä.

Viikonloppuna tulee taas lunta – vasta kun saatiin Valtteri-myrskyn lumet kolattua

Lähipäiville on luvassa talvisäätä ja kevyttä lumisadetta. Perjantaina länteen saapuu matalapaine, joka tuo mukanaan lumipyryn.

Luminen Senaatintori ja Tuomiokirkko.

Tältä näyttää luminen pääkaupunki tammikuun viimeisenä päivänä

Ilmatieteenlaitoksen mukaan pääkaupunkiseudulle satoi viikonlopun aikana paikoin yli 30 senttimetriä lunta.

Voimakas myrsky riepottelee Yhdysvaltain itärannikkoa

Voimakas lumimyrsky koettelee Yhdysvaltain itärannikkoa

Voimakkaan lumipyryn lisäksi Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu varoittaa erittäin kylmistä ja voimakkaista tuulista. Tuhansia lentoja on peruttu, ja ihmisiä on kehotettu pysyttelemään sisätiloissa.

Näin tehdään diplomaattijälkeä, eikä talonmiesten jälkeä

Lunta voi tulla kohta pohkeeseen asti – pois sitä kärrätään jopa kolme viikkoa: aurakuningas Pekka Vatanen näyttää, miten se onnistuu

Mittaushistorian aikana Helsingissä on ollut lunta enimmillään reilusti yli metrin – talvi- ja jatkosodan välisenä talvena. Silloin sitä lapioitiin käsin pois, ja niin tehdään vielä nykyäänkin.

Vaaleansinisellä pohjalla valkoinen teksti "Vuoden Talvikaupunki" ja "#puoli7". Tekstin vasemmalla puolella toimittaja Tuulianna Tola pinkissä talvitakissa ja oikealla puolella toimittaja Totti Toivonen tummassa takissa ja pinkissä kaulahuivissa.

Kerro videolla, miksi juuri sinun kotipaikkakuntasi on Suomen paras talvikaupunki – Puoli seitsemän esittelee ja palkitsee parhaan

Puoli seitsemän etsii Suomen parasta kaupunkia, kylää tai pitäjää eli paikkaa, jossa talvi on Suomen paras. Onko se sinun kotipaikkakuntasi?

Huono ajokeli moottoritiellä, kuvattu auton sisäpuolelta.

Talvimyrsky on tehnyt ajokelistä huonon – Muuramessa kuolonkolari

Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin huonosta ajokelistä suuressa osassa Suomea. Yle seuraa talvimyräkän etenemistä.

Traktori auraa Jyväsjärven retkiluistelurataa.

How climate change has warmed Finland's winters since the 1960s

A comparison of two 30-year periods shows that winter temperatures have clearly risen all over Finland.

Huomionauhoin rajattu uveavanto Mikkelin Tuppuralassa.

Itsestään syntyneet avannot kummastuttavat Saimaalla, Mikkelin uuden vedenpuhdistamon putken osuutta selvitetään

Jäähän lähelle suosittuja reittejä omia aikojaan syntyneet uveavannot ovat herättäneet kummastusta Mikkelissä. Lähistöllä kulkee uuden jätevedenpuhdistamon paluuvesiputki.

Pallastunturit näyttävät vaaleanvioleteilta kaamosiltapäivänä.

Kaamos on valon juhlaa

Katso upeat kuvat Lapin luonnosta ja kaamoksesta!

Seppo Miettinen hiihtolenkillä Kuopion Puijon hiihtoladuilla.

Hiihtovarusteet käyvät hyvin kaupaksi – myytävää on tarjolla suunniteltua vähemmän

Suksikauppa on käynyt hyvin tänä talvena. Erityisen suosittuja ovat karvapohjasukset, sillä voitelu on monelle sunnuntaihiihtäjälle kompastuskivi. Tavarapula vaikeuttaa kuitenkin välinekauppaa.

Jäistä ja sohjosta koostuva suoraseinämäinen jäämuodostelmajono.

Jää kasautui jälleen vuoriksi pienen kalastajakylän kylkeen – neljä vuotta sitten Pohjanlahden jäävuoria kävi ihastelemassa tuhat ihmistä päivässä

Otollinen tuuli ja avoveden sohjo ovat poimuttaneet Kokkolan Lohtajan hiekkarannan jäävuoristoksi. Luonto on muokannut maisemaa myös aikaisempina talvina.

Avantouintiharrastajat Arttu Mäkelä ja Hiski Ikonen hymyilevät kameralle uinnin jälkeen.

22-vuotiaat kaverukset käyvät avannossa jopa 5 kertaa viikossa – talviuinti kiinnostaa niin paljon, että avannoilla on paikoin ruuhkaa

Avantouinnin suosio on kasvanut usean vuoden ajan. Joissain paikoissa on ajoittain ruuhkaa tai seuran jäseneksi on pitkä jono, koska avantouimareita on niin paljon. Harrastus kiinnostaa myös nuoria.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle