Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Keski-Suomen Riistakeskuksen riistapäällikkö Olli Kursulan ja metsästäjä Marko Tamppinen metsästyskoirien kanssa

Miksi kauriita ruokitaan ja ilveksiä metsästetään? Riistapäällikkö: ”Ihmiset pelkäävät ilveksiä, jotka pihoissa liikkuvat”

Riistapäällikkö ei pitäisi kestävänä ratkaisuna ilvesten metsästyksen lopettamista sille, että peurojen ja kauriiden suuriksi kasvaneet kannat saataisiin pienentymään. Suurpedoista koituvia ongelmia olisi riistapäällikön mielestä liikaa.

Kuningas Charles III.

Lauantai 10.9.2022 (radio)

Charles julistettiin kuninkaaksi. Tanskassa juhlitaan kuningatar Margareeta toista. Ruotsissa on sunnuntaina parlamenttivaalit. Metsäkanalintujen metsästys alkoi. Sää on poutainen.

Suomenpystykorva lepää sammaleen päällä ja sen edessä on kuollut metso. Koiralla on tutkapanta kaulassaan.

Kanalintujen pyyntilupien myynti alkoi – osa Lapin suosituista kohteista myytiin jälleen heti loppuun

Osa Lapin metsästysalueista on niin suosittuja, että luvat myydään loppuun jopa sekunneissa.

Teeriä ruokailemassa koivussa

Metsäkanalintujen metsästysajat ovat vahvistettu: Kainuussa riekkoa pyydetään Puolangalla ja Suomussalmella

Kainuussa metson ja teeren metsästystä ei rajoiteta, joten syksyn metsästyskausi jatkuu 10. joulukuuta asti.

Kuollut teeri on laitettu pystyyn kuolleen puun oksalle.

Ministeriö on vahvistanut kanalintujen pitkät metsästysajat

Pohjois-Karjalaan määrätyt metsästysajat ovat pisimmät, mitä laki sallii.

Kartta kertoo ministeriön esittämista metson metsästysajoista.

Ministeriö esittää Pohjois-Karjalaan pitkää metsäkanalintujahtia

Jos esitys toteutuu, metsoa ja teertä voi metsästää maakunnassa 10.  joulukuuta saakka. Lisäksi sallitaan ukkometson ja urosteeren latvalinnustus tammikuussa .

Kuollut urosteeri on vihreällä nurmikolla.

Luvassa on jo toinen hyvä kanalintusyksy

Kesän riistakoilmiolaskentojen perusteella teeriä, metsoja ja pyitä on hyvin etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Tjädertupp.

Metsäkanalintujen kannat jatkavat kasvuaan, vain riekkojen määrä laskussa

Metso, teeri ja pyy voivat riistakolmiolaskentojen mukaan hyvin. Riekkokannat ovat kuitenkin laskussa usean vuoden kasvun jälkeen.

Riekkokukko kevään vaihtopuvussa

Kesän riistakolmiolaskennat ovat parhaillaan käynnissä

Riistakolmiolaskennat jatkuvat elokuun puolelle ja suoritetaan vapaaehtoisvoimin. Syksyn metsästysajat päätetään laskentojen tulosten perusteella heti laskentakauden päätyttyä.

Metso.

Kesän riistakolmiolaskennat käynnistyvät – laskennoissa selviää, miten metsäkanalinnuilla menee

Edellisen kesän laskentojen ja alkukesän olosuhteiden perusteella metsäkanalintujen kantojen odotetaan olevan hyvällä tasolla. Tarkasti tämä selviää vasta riistakolmiolaskennoissa.

Teeri kaadetun koivunrungon takana.

Vieläkö on hyvä kanalintuvuosi edessä? Riistakolmioiden laskenta alkaa lauantaina

Kesälaskennassa keskitytään kanalintuihin, ja talvella lasketaan riistanisäkkäiden jäljet. Kainuussa viime vuotta kuvailtiin poikkeuksellisen hyväksi.

koirasteeri

Kesän riistakolmiolaskennat lähestyvät – metsäkanalintujen määrät arvioidaan kahden viikon aikana

Laskennassa ovat mukana metso, teeri, pyy ja riekko sekä lehtokurppa, metsäjänis ja karhu.

Lähikuva pyystä.

Luontokuvaaja Jani Ylikangas hivuttautui kuukausiksi pyyn reviirille ja sai viimein toivomansa kuvat – nyt tekeillä on kuvakirja arasta linnusta

Jani Ylikangas eli vuosien ajan tiiviisti pyiden mukana. Arka ja piilotteleva kanalintu tarjosi kuvauskohteena haasteita toisensa perään. Tässä artikkelissa palkittu luontokuvaaja avaa oven omalle reviirilleen, pyymetsän hämyisään siimekseen

Kuvassa on palaneen kanalan tilalle raivattua peltoa.

Yrittäjät Heidi ja Janne Haajanen pohtivat tulevaa tuotantosuuntaa – tilan kanala tuhoutui tulipalossa pari viikkoa sitten Mäntyharjulla

Kanalan tulipalossa kuoli 250 kanaa, vain noin 40 kanaa säilyi elävinä. Heidi Haajanen kiittää Välitä viljelijä -hankkeen työntekijöitä avusta tulipalon jälkeen.

Viiriäisiä.

Mikko Maijala osti munia ja hautoi niistä itselleen harrastuksen – nyt tarhassa tepastelee joukko viiriäisiä

Ylistarolaisen Mikko Maijalan viiriäiskanat saavat elää onnellisina elämänsä loppuun asti, mutta ylimääräiset kukot päätyvät ajoittain pataan.

Pieniä tipuja merimaailma Sea Life Helsingissä huhtikuussa 2022. Tiput ovat kerääntyneet laatikossaan yhteen joukkoon. Joukossa on sekä keltaisia että mustia tipuja.

Ylen Tipulive näytti pienten piipittäjien elämää suorana kolmen päivän ajan

Yle näyttää pääsiäisen alun ajan merimaailma Sea Life Helsingissä olevien tipujen elämää. Lähetys on käynnissä myöhään pitkäperjantaihin asti.

Aittokosken fasaanitilan fasaaneja aitauksessa.

Lintuinfluenssa tappoi tuhansia fasaaneja ja tarttui kettuun Kanta-Hämeessä – nyt syksyllä puhjennut epidemia on rauhoittunut

Ruokavirasto on lakkauttanut Kanta-Hämeessä lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi perustamansa tartuntavyöhykkeen. Varsinais-Suomessa tartuntavyöhyke lakkautettiin jo marraskuussa.

Viralan fasaanitilan tilanhoiutaja Pekka Korhonen istuu traktorimönkijässä ja katsoo kameraan.

Kymmeniätuhansia kuolleita fasaaneja on kerätty pois luonnosta – fasaanitilallisen elämäntyö vaarassa: "Tuli vastaan virus, jolle hävisimme"

Lintuinfluenssa velloo kolmella fasaanitilalla Kanta-Hämeessä. Ruokavirasto on kasvattanut tartuntatautivyöhykettä pala palalta. Epidemian riski levitä muualle Suomeen on suuri.

Teeriä ruokailemassa koivussa

Kanalintulupia on ollut myynnissä Kainuuseen valtion maille kymmenia tuhansia – erätalousjohtajan mukaan metsästäjien käytös on ollut asiallista

Vaikka Lapissa kansanedustajat huolehtivat ulkopaikkakuntalaisista metsästäjistä, lupien myyjän mukaan toiminta on asiallista.

Fasaani.

Herkästi tarttuva lintuinfluenssa leviää Janakkalassa – tilanhoitaja: "Joka päivä löytyy lisää kuolleita"

Janakkalan uuden lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu yhä laajemmalla alueella. Tautisulusta huolimatta lintuinfluenssa on päässyt leviämään uudelle fasaanitilalle. Torjunnan kannalta on tärkeää, että kaikki siipikarjanpitäjät rekisteröityvät eläintenpitäjärekisteriin.

Kanoja somerolaisessa virikehäkkikanalassa. Valaistus on hämärä, kanat ovat vihreissä häkeissä.

"Tavalliset" kananmunat kielletään pian – Suomi on jäänyt poikkeukseksi, jossa kanat elävät vielä häkeissä

Miljoonien suomalaisten ruokalautanen muuttuu muutaman vuoden kuluessa. Suomessa syödään enemmän häkissä elävien kanojen munia kuin missään muualla Pohjoismaissa. Nyt siihen on tulossa muutos. Tuottajan mielipide: "Hyvesignalointia."

Maastopukuinen Raimo Johansson pitelee ampumaansa koppeloa, vieressä suomenpystykorva.

Tuhannet jonottivat Metsähallituksen kanalintulupia, mutta melkein yhtä moni joutui pettymään – osa alueista myytiin loppuun sekunneissa

Tänään perjantaina alkaneella kanalinnustuskaudella valtion suosituimmille metsästysalueille Ylä- ja Itä-Lappiin on kova tunku. Erityisesti kauden alun vuorokausiluvat ovat olleet kysyttyjä. Suurin osa halukkaista jäi ilman, sillä osa alueista varattiin täyteen sekunneissa.

Riekko.

Kanalintujen metsästyskausi nyt viime kautta pidempi Pohjois-Pohjanmaalla – osassa Koillismaata pyyntiluvat myytiin jo loppuun syksyn osalta

Kanalintukannat ovat vahvistuneet Pohjois-Suomessa, ja paikoin ollaan jopa huippulukemissa. Myös pyyntiluvat ovat käyneet hyvin kaupaksi etenkin Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven alueilla.

metso teeri metsästys metsäkanalinnut

Kanalintujahti alkaa toiveikkain saalisodotuksin

Metsähallitukselta on hankittu yli 100 000 vuorokausilupaa, mikä on kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Teeriä ruokailemassa koivussa

Pohjois-Karjalassa valmistaudutaan harvinaiseen kanalintujahtiin: kannat kasvaneet, metsästys jatkuu joulukuulle ja talvinen latvalinnustuskin onnistuu

Metson, teeren ja pyyn metsästys alkaa 10. syyskuuta ja jatkuu 10. joulukuuta saakka koko maakunnassa. 

Teeriä ruokailemassa koivussa

Vuosilaskenta: Teeri harvinaistui Pirkanmaalla, pyy yleistyi

Riistakolmiolaskennat antavat järjestelmällistä tietoa eri lajien tilanteesta. Pohjois-Hämeen laskijat eivät reitillään nähneet tällä kertaa ensimmäistäkään metsoa, riekoista puhumattakaan.

Metso sammaleiden ja jäkälien metsässä

Metsäkanalintujen pyyntiaikoja esitetään viime vuotta pidemmiksi Pohjois-Pohjanmaalla

Riistakolmiolaskennan tulosten perusteella teeri- ja metsokannat näyttävät olevan laajoilla alueilla Pohjois-Pohjanmaalla hyvin korkealla tasolla, jopa huippulukemissa. Myös riekon kanta on vahvistunut Koillismaalla.

Kuusamolaisen riekon talvipuku on vaihtumassa kesäpuvuksi.

Metsäkanalintukannat hyvällä tasolla Pohjois-Pohjanmaalla – metson kannassa pientä laskua edellisvuoteen verrattuna

Viiden vuoden tarkastelujaksolla metson kanta on kuitenkin kohentunut. Teerten määrässä on selkeää nousua, samoin pyyn ja riekon kannat ovat parantuneet viime vuodesta. Lämmin alkukesä on suosinut metsäkanalintujen poikasten selviytymistä.

Teeri kaadetun koivunrungon takana.

Pyitä ja teeriä lentelee Pohjois-Karjalassa selvästi enemmän kuin vuosi sitten

Riistakolmiolaskennat osoittavat Pohjois-Karjalan osalta myönteistä kehitystä metsäkanalintujen osalta. Pyyn osalta kanta on kasvanut eniten Suomessa. Myös teeritiheys on maan keskiarvoa suurempi.

Saku Immonen keskellä kuusivaltaista sekametsää.

Kaupungin metsästä tehdään riistanhoidon mallialue Kuopiossa – menetelmä lisää monimuotoisuutta ja kiinnostaa yksityisiä metsänomistajia

Kuopiossa kaupunki tekee yhteistyötä alueella toimivan metsästysseuran ja Savon ammattiopiston kanssa. Itä-Suomen yliopiston kyselyn mukaan yhä useampi metsänomistaja haluaa hoitaa varsinkin taimikoita riistan ehdoilla.

Kukko ja kanoja kotikanalassa

Ventla, Maijastiina ja Santra kotkottavat vielä sisätiloissa – moni haaveilee taas harrastekanoista, mutta tänä vuonna niiden kanssa pitää olla aiempaakin tarkempi

Kanojen pito täytyy rekisteröidä, olipa siivekkäitä pari tai tuhansia. Erityisen tärkeä tieto on nyt, kun lintuinfluenssan pelätään leviävän muuttolintujen mukana.

Fasaanikukko kevätpellolla

Euroopassa levinnyttä lintuinfluenssaa löytyi fasaaneista Janakkalassa

H5N8-tyypin lintuinfluenssa varmistui alueelta Ruokaviraston laboratorioon toimitetuista viidestä fasaanista.

Oppilas halaa koulukanaa Seminaarin koulussa Hämeenlinnassa.

Koulukana opettaa luottamusta ja kasvattaa tietoutta ympäristöstä – kanoja on jo useammassa luokassa

Koulukana auttaa lapsia rauhoittumaan ja keskittymään koulutyöhön uudella tavalla Hämeenlinnan Seminaarin koulussa..

Metso sammaleiden ja jäkälien metsässä

Metsäkanalintujen metsästys alkaa

Pohjois-Pohjanmaalla metson ja teeren metsästys kestää kolme kuukautta, ja lajien uroksia voi metsästää myös tammikuussa.

metso teeri metsästys metsäkanalinnut

Kanalintuja metsästetään Pohjois-Karjalassa tänä syksynä kaksi kuukautta

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen pohjana ovat tiedot, jotka on kerätty heinä-elokuun vaihteessa tehdyissä riistakolmiolaskennoissa.

Teeriä soitimella

Teeren talvimetsästys sallittu osassa Pohjois-Savoa, kanta noussut jo useamman vuoden

Myös metsokannat ovat keskimääräistä korkeammalla.

Teeriä ruokailemassa koivussa

Kanalinnustusajat varmistumassa – latvalinnustamaan pääsee todennäköisesti osassa Kainuuta

Pyyn pienentynyt kanta lyhentää metsästysajan kuukauteen.

Teeri kaadetun koivunrungon takana.

Metsälintukannat voivat hyvin Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla

Luonnosta kanalintujen metsästysajoista odotetaan valmistuvaksi tällä viikolla.

metso

Lapissa metsäkanalintujen kannat ovat vahvistuneet – alueellista vaihtelua on kuitenkin paljon

Riistakolmiolaskentojen perusteella muun muassa riekkokannassa on tapahtunut elpymistä.

Kanankasvattaja Anu Mäenkoski sylissään 2-vuotias  partasilkkikana Alli.

Koronaeristysaika lisäsi lemmikkien suosiota – Oulun seudun eläinsuojeluyhdistys on huolissaan seurauksista

Kesäkissoja enemmän yhdistystä huolettavat jotkin korona-ajan koiranpennut. Myös kananhoitoinnostuksella on varjopuolia.

Teeri kaadetun koivunrungon takana.

Viime vuoden teerisaalis oli runsas Kainuussa

Runsaampi kanta ja pidemmät metsästysajat näkyvät saalismäärässä.

Teeri kaadetun koivunrungon takana.

Metsäkanalintujen saalismäärä kasvoi viime vuonna 20 prosenttia

Etenkin teeriä on pyydetty aikaisempaa enemmän.

metso

Lapissa tehdään riistakolmiolaskentoja – laskentaa maastossa tekevät vapaahtoiset metsästäjät

Laskennoissa kirjataan ylös kaikki havainnot metsäkanalinnuista.

Teeri kaadetun koivunrungon takana.

Riistakolmiolaskennat alkoivat – metsälintukannan odotetaan olevan hyvä

Kanalintujen metsästysajat perustuvat nyt laskettaviin riistakolmioihin.

Markku Lassila syöttää kanoja Lassilan tilalla.

Kesäkanoista tuli suosittu harrastus – syksyllä kanat laitetaan pataan ja ankoista tehdään höyhentyynyjä

Tänä kesänä yhä useamman kodin pihapiirissä kuuluu kotkotusta ja kiekaisuja.

Jänislehdon puro Nurmeksessa on arvokas luontokohde.

Metsähallitus kunnostaa valuma-alueita Lapissa

Osa projektissa ennallistettavista pienvesistöistä sijaitsee todennäköisesti Rovaniemen lähistöllä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle