Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Halkojen hakkaamisesta voi tulla positiivinen pakkomielle – tapasimme Facebookin suositun “halkoholistien tukiryhmän" perustajan

Halkoholistille polttopuiden tekeminen on pakkomielle. Niitä on vain tehtävä lisää.

Kokeile vuolemista – se on helppoa, hauskaa ja vähän trendikästä

Vuoleminen on vuoden 2020 käsityötekniikka

Tässä klapimökissä on 10 vuoden takkapuut ja 15 kiloa ruuveja – eläkeläisen Veikko Salon halkotalo villitsi suomalaiset

Asiantuntijan mukaan halkopinotaide on osoitus jäyhien suomalaismiesten taiteellisuudesta. Padasjokelainen Veikko Salo on harrastanut halkopinoja jo parikymmentä vuotta. Klapiyksiön rakentamiseen eläkeläiseltä kului muutama kuukausi.

Metsuriurheilun mm-kisoissa kirves heiluu ja sahanpuru lentää – Tämän vuoden show keräsi Liverpoolin Echo-areenalle tuhansia katsojia

Maailmanmestaruuden saavuttanut Laurence O’Toole kertoo harjoitelleensa lajeja Yhdysvalloissa.

Seitsemän vinkkiä: Näin hakkaat halkoja armeijan opeilla

Alokkaille opetetaan armeijassa muiden selviämistaitojen lisäksi halonhakkuuta. Katso videolta Haminan varuskunnan opit oikeaoppiseen puiden pilkkomiseen. Juttu on julkaistu heinäkuussa 2017.

Poliisi: häirikköpellejä aseistautunut kepein, kirvein, puukoin – jopa moottorisahasta on ilmoitettu

Pelkästään Itä-Suomessa tehty poliisille lähes 30 tehtäväilmoitusta pelleiksi pukeutuneista henkilöistä.

Pelleuhkailusta tullut vakava ilmiö nopeasti myös Itä-Suomessa – lapsia pelotellaan jopa puukoilla

Poliisi on päässyt puhuttamaan uhkaaviksi pelleiksi pukeutuneita pelottelijoita. Lapsia uhkailleista osa on ollut itsekin lapsia.

Asento ja lyöntivoima paljastavat harjaantuneen klapintekijän

Klapintekotaitoja voi tarvita vaikkapa siinä vaiheessa, kun muuttaa asuntoon, jossa varalämmön lähteenä käytetään tulisijoja tai kun lomailee erähenkisessä paikassa.

Sahausta aamutuimaan, myrkytysepäilyjä, kiroilua kirves kädessä – Poliisi turhautui naapuririitoihin: "Kuin päiväkotilasten kiukuttelua"

Yksi kiroilee kirves kädessä, toinen haistattelee tiekunnan kokouksessa, kolmas tappelee naapurinsa kanssa oikeuksista myrkyttää hiiriä omalla terassillaan. Poliisi on turhautunut poikkeuksellisen monista rikosilmoituksiin johtaneista naapuririidoista Heinolan seudulla.

Pieniä hirsi- ja puurakentajia ahdistetaan Suomessa nurkkaan

Hirsiveistäjiä ajetaan Suomessa puun ja kuoren väliin. Ongelmia on joka lähtöön. Perinteisen käsi- ja miestyövaltaisen alan koulutusta ei juurikaan ole. Lainsäätäjä pistää kapuloita rattaisiin ja järeästä raaka-aineesta on pula.

Tapio Wirkkala - mies joka muotoili Suomen

Tapio Wirkkala on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään

Halonhakkuu on tehotreeniä – samalla kiittää myös kukkaro

Aikoinaan polttopuiden tekeminen oli arkista aherrusta, jota ilman taloa ei saatu lämpimäksi eikä vettä kiehuvaksi. Nykyihmisille kirveeseen tarttuminen on keino kuntoilla ja nauttia ruumiillisesta työstä, mutta myös nipistää energialaskusta.

Kemera-rahoja voi joutua odottamaan kuukausia – lakiuudistus ruuhkauttaa edelleen maksatuksia

Metsää uudistavien metsänomistajien kannattaa varautua vielä tänä vuonna tavallista pidempään odotukseen tukirahojen saamisessa.

Linnunpönttö syntyy kätevästi myös moottorisahalla

Kuusamossa Yleisradion Miljoonan linnunpöntön talkoisiin osallistuva Asko Karjalainen sipaisee linnunpöntön moottorisahalla tarvittaessa kahdessa minuutissa.

Käsityöläinen: Hirsirakentamisen säädöksiä pitäisi helpottaa

Hirrestä on jälleen kiinnostuttu rakennusmateriaalina. Siitä on helppo rakentaa saunamökki tai vaja, mutta talon rakentaminen on vaikeutunut energiamääräysten takia.

Luontoväki pelkää: Hämeenlinnan Evon retkeilyalueella kirves on jo puun juurella

Hämeenlinnan Evon retkeilyalueen metsät ovat vaarassa kun valtio etsii tulonlähteitä, varoittaa Suomen luonnonsuojeluliitto. Samoin liitto pelkää luontopalvelujen heikentyvän kun metsähallituslakia uudistetaan.

Halonhakkuussa ratkaisee taito, mutta oksainen kohta voi hyydyttää konkarinkin

SM-karsinnassa Lempäälässä kisattiin sateessa mutta pilkkeet lensivät iloisesti.

Luvaton puiden kaataja vieraili Lappeenrannan Murheistenrannassa

Kaupungin omistamasta metsästä oli kaadettu luvatta kolme isoa mäntyä ja pienempiä puita. Kaupunki on tehnyt vahingonteosta tutkintapyynnön poliisille.

Itä-Suomen ainoan kenttätutkimusaseman päällä heiluu yt-kirves

Itä-Suomen yliopiston yt-neuvotteluiden tulos on selvillä keskiviikkoaamuna. Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan neljää laitosta ja Mekrijärven tutkimusasemaa koskevien neuvotteluiden pirissä oli noin 350 työntekijää. Ilomantsin Mekrijärvellä jatkettiin alkuviikosta tutkimustöitä kovassa tuulessa ja sydän kylmänä.

Aarteenetsintä: kirves ja puukko

Tapio Wirkkala hallitsi puukon ja kirveen käytön.

Metsä Wood moves to axe 140 jobs in Finland

Structural changes, cost cutting and sales growth are the new mantras outlined Thursday by Metsä Wood, a subsidiary of the forestry products company Metsä Group. The company said it will be chopping 140 positions off the payroll in Finland in an effort to improve performance.

Haluatko kannon pois pihalta? Varaudu vuosien taistoon tai isoon laskuun

Järeimmät aseet on otettava käyttöön kuusta vastaan, lehtipuun juuret katoavat maisemasta vähemmällä vaivalla. Kemiallisessa poistossa voi mennä vuosia. Nopein keino maksaa eniten.

Suomalainen puukko on eurooppalaisittain ainutlaatuinen

Puukolla on pitkä historia, vaikka sen suomalaisen nimen alkuperästä onkin kolme eri versiota. Pohjoisen kolkan myöhäinen asuttaminen on pitänyt puukomme omalaatuisena.

Roope Lipasti: Halkaisukirvesmies

Roope Lipastin kirjoituskokoelma Halkaisukirvesmies saa lukijansa hyvälle mielelle ja omaa arkea ja elämää alkaa kenties katsella hieman toisella tavalla, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Man threatens police with chainsaw

Police who responded to a report of a man behaving menacingly were met by the suspect brandishing a switched-on chainsaw.

Piiritetty mies uhkasi poliisia moottorisahalla

Tilanne päättyi, kun poliisi otti 1960-luvulla syntyneen miehen kiinni poliisikoiran avulla.

Teppo Ruohosen kesä on keikkoja, halonhakkuuta ja taistelua kaisloja vastaan

Yhteisiä keikkavuosia Matin kanssa on takana 45 vuotta. Tämäkin kesä on yhtä keikkarumbaa, mutta välillä ehtii hengähtää rantamökin riippumatolla Taivassalossa.

Suomalaiskeksijän innovaatiosta tuli kansainvälinen netti-ilmiö – kehutaan estoitta useilla uutissivustoilla

Sipoolaisen Heikki Kärnän kehittämä vipukirves saa suitsutusta useissa tiedotusvälineissä ja blogeissa. Kirveen esittelyvideota on katsottu Youtubessa yli kolme miljoonaa kertaa.

Mies hyökkäsi postiauton kimppuun kirveellä ja vasaralla

Joensuulainen mies hyökkäsi sunnuntaiaamuna postinjakajan auton kimppuun. Mies löi autoa kirveellä. Naispostinjakaja pääsi pakenemaan paikalta.

Suomen ensimmäinen metsätyökoulu 50 vuotta

Suomen ensimmäinen metsätyökoulu, Hirvaan koulu Rovaniemellä perustettiin 50 vuotta sitten. Hirvaalla koulutus alkoi 2. syyskuuta 1963 Metsähallituksen ja metsäopiston tiloissa.

Näkökulma: Puuhommissa tuoksuu Jukolan veljesten hiki

Hiki virtaa, oksat sivaltavat kasvoja ja kärpäset surravat ympärillä. Käsillä tekeminen on alkukantaisuudessaan huikea kokemus kaupungistuneelle nykyihmiselle, kirjoittaa kolumnissaan toimittaja Markku Lähdetluoma.

Rovaniemen maaperästä nousee kivikirveitä ja talttoja

Valionrannan kivikautisen asuinpaikan arkeologiset tutkimukset ovat kestäneet kolmatta viikkoa. Maasta on löytynyt päivittäin tunnistettavia käyttöesineitä, kuten kirveitä ja jäätuuria. Vanhimmilla on esi-isä veistänyt venettä arviolta 7000 vuotta sitten.

Ensin valtava pamaus, sitten täysi hiljaisuus - silminnäkijät kuvaavat Espanjan junaturmaa

Espanjassa onnettomuuspaikan lähellä asuvat ihmiset kertovat erittäin järkyttävistä, "dantemaisista" näyistä onnettomuuspaikalla. Monet kertovat kuulleensa valtavan pamauksen.

Taitamaton teroittaja tuhoaa terän

Laadukkaan työkalun teroitus tulee usein halvemmaksi kuin uuden ostaminen. Teroitusta ei kuitenkaan kannata kokeilla itse, sillä terän lisäksi voi palaa hihat.

Farmarissa useita varkauksia yön aikana

Useiden näytteilleasettajien telttoihin on isketty torstain ja perjantain välisenä yönä. Muun muassa ProAgrian teltasta on viety elektroniikkaa.

Ukkosmyrsky on aiheuttanut isoja vesivahinkoja Kuopion keskustassa

Vettä on tulvinut kirjastoon, kauppakeskus Aapeliin ja sataman Salen kiinteistöön.

Lappilaistaiteilijoiden kättentöitä ranskalaissaarella

Sainte Marqueriten saari Cannesin kaupungin edustalla ei ole entisensä. Ryhmä pohjoissuomalaisia taiteilijoita on yhdessä ranskalaiskollegojensa kanssa tehnyt saarella ympäristötaidetta. Lappilaisissa käsissä syntyi muun muassa laivanraato ja Slow down Sugar.

Ylämaalla vaikeuksia saada omaa valtuutettua

Lappeenrannan kutistuvaan valtuustoon on vaikea saada ehdokasta pieneltä maaseutualueelta. Nykyisessä valtuustossa istuu jopa viisi ylämaalaista kuntaliitossopimuksen nojalla.

Apumies auttaa arkiaskareissa

Pihatöitä, puiden pilkkomista ja pientä remonttia. Siinä listaa Kokkolan kaupungin palkkalistoilla työskentelevän Jani Henrikssonin päivittäisistä puuhista. Henriksson kiertää auttamassa yksin asuvia vanhuksia.

Ensimmäistä Finlandiaa ei olisi hiihdetty ilman sahaa ja kirvestä

Finlandia-hiihto järjestetään tänä vuonna jo 39. kerran. Tapahtuma on paisunut vaatimattoman alun jälkeen massatapahtumaksi ja osaksi Worldloppet-tapahtumaa. Finlandia on alusta asti nojannut vahvasti vapaaehtoistyövoimaan.

Onnettomuusalttius kasvaa kesällä

Kesälomat näkyvät Etelä-Karjalan keskussairaalan ensiavussa. Ensiapuun hakeutuu hevosen selästä pudonneita, mönkijä- ja mopo-onnettomuuksien uhreja. Ihmiset polttavat itsensä grillatessa ja ongenkoukkuja tarttuu raajoihin.

Moottorisaha on palomiehen yleisavain

Palomiehiltä eivät lopu konstit päästä kohteeseen, jossa on hätä. Sellaista lukkoa ja ovea ei ole, joka jäisi avaamatta. Järeimpiä aseita ovat moottorisaha ja kirves, mutta niitä harvemmin tarvitaan.

Kulttuurilehtikatsaus 18.1.2010

Kulttuurilehtikatsauksessa kartoitetaan saamelaisia identiteettejä ja saamelaista nykyrunoutta sekä ruoditaan Shanghain maailmannäyttelyssä esiteltyä kliseistä Suomi-kuvaa.

Keksijät esittelivät kirvesviritelmiään

Keksijät ovat esitelleet halonhakkuuseen kehitettyjä kirveitä Kuopiossa. Esillä oli viisi erilaista viritelmää, joista jokainen on keksijänsä mielestä tietysti se paras. Yhteistä uudenlaisille kirveille on pyrkimys parempaan turvallisuuteen.

Viitasepät takovat Raajärvellä

Seppä elää! Sen todistavat Raajärven vanhassa kaivoskylässä takovat Eero ja Heikki Silvola, isä ja poika. Viitaseppien pajavasarat kalkattavat kiivaasti ja töitä näyttää riittävän jatkossakin.

Arvopuu saa uuden elämän

Turun puistoista kaadetut puut saavat uuden elämän veistoksina Turun ammattikorkeakoulun LUMO-keskuksen Puistopuusta veistokseksi -kurssilla. Valmiit työt tuodaan näytteille Tuomiokirkon ympäristöön ensi viikolla.

Metsäpalolennot tehottomia etelässä

Ilmasta käsin tapahtuva metsäpalovalvonta on eteläisessä Suomessa tehotonta. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä ilmasta käsin on tänä vuonna tehty vain yksi ensihavainto palosta, kun maastopaloiksi luokiteltavia tehtäviä on kuitenkin ollut yli 60.

Metsäpalojen tähystyslennot vähissä

Kaakkois-Suomessa on tehty vähän metsäpalojen tähystyslentoja tänä kesänä. Lennot alkoivat toukokuun puolen välin jälkeen ja niitä on tehty viitenä päivänä. Vähäinen määrä johtuu epävakaisista säistä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle