Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jouni Hynynen hymyilee kameralle, taustalla näkyy ostoskeskus, jonka kyljessä näkyvillä yritysten nimiä.

”Yrityksen nimi voi olla ostamisen este” – asiantuntijan mukaan yritysten nimeämiseen käytetään liian vähän aikaa, liian myöhään

Jyväskyläläinen Jouni Hynynen kirjoitti kirjan yritysten nimeämisestä, johon sietäisi hänen mielestään panostaa paljon nykyistä enemmän.

Mona Bling.

Somevaikuttaja Mona Bling valitsi itselleen etunimen ystävänsä kanssa: vuonna 2025 hän pääsee viettämään ensimmäistä kertaa nimipäiväänsä

Vuonna 2025 kalenteriin lisätään yhteensä 60 nimeä. Silloin myös somevaikuttaja Mona Bling voi viettää virallisesti ensimmäistä kertaa omaa nimipäiväänsä. Mona-nimellä on hänelle suuri merkitys.

Jouni Korhonen ja Riia Räty kotonaan pöydän ääressä.

Historiallinen käänne: Miehen sukunimen valitsi viime vuonna enää alle puolet aviopareista

Avioparien sukunimivalinta vapautui vuonna 1986. Muuhun kuin miehen sukunimeen päätyy nykyään noin 53 prosenttia naimisiin menevistä.

Helle Heikkilä-Alatalo.

Otosta tuli Heppu, mutta sitten hän ymmärsi olevansa Helle – osa nuorista vaihtaa nyt innokkaasti nimiä

Suosiotaan tuntuvat kasvattaneen erityisesti sukupuolineutraalit ja luontoteemaiset nimet. Tamperelaislukiossa nimenvaihdoksesta ilmoitetaan lähes viikoittain.

Kuvitus Kultakuumeen Itämeri-jaksoon

Pietarissa ehdotetaan Suomenlahden nimeämistä uudelleen Kotlinojärveksi

Nimenmuutosta ehdotetaan vastavedoksi, jos Suomi päättäisi rajoittaa venäläisille myönnettäviä turistiviisumeja.

Luodon vaakuna kunnantalon ulkoseinässä.

Luoto pysyy Luotona – valtuusto hyväksyi kunnanhallituksen esityksen

Kunnanhallitus päätti esityksessään noudattaa Kotimaisten kielten keskuksen kantaa siitä, että kansalaisten tietoisuuteen jo vakiintunutta Luoto-nimeä ei kannata vaihtaa.

Kaius Lapinleimu Pinja Tokoi

Kaius hautasi vanhan nimensä ja Pirjosta tuli Pinja – tuhannet suomalaiset vaihtavat etunimensä, kysyimme kahdelta heistä, miksi

Useimmiten nimen vaihtoon liittyy käytännölliset syyt. Oli syy mikä tahansa, on etunimellä valtava merkitys identiteetille.

Pakkauksia.

Perinteisten Eskimo-keittiötuotteiden nimi muuttui jo keväällä: "Olemme olleet tietoisia brändinimen haasteista"

Tuorekelmuista ja suodatinpusseista tunnetun Fredmanin lähes 60 vuotta vanha Eskimo-brändi jäi keväällä historiaan.

Jaana Kalliolaakso

Jaana Kalliolaakso otti nimen, joka on nyt vain hänellä ja hänen miehellään: "Nimikirjoituksen opettelu on ollut suurin haaste"

Uutta sukunimeä miettiville on tullut helpottava työkalu. Kotimaisten kielten keskuksen listalla on yli 7 000 sukunimiehdotusta.

14-vuotias Päivi kirjasi 1960-luvulla ennakkoon 13 nimivaihtoehtoa tuleville lapsilleen.

Verottaja antoi sadoille tuhansille suomalaisille väärän etunimen – palaute oli kipakkaa ja sillä oli vaikutusta

Myös muu kuin ensimmäinen nimi voi olla virallinen kutsumanimi. Tämän jutun kuvat kertovat, ettei se ole outo tapa maailmallakaan.

Uusi nimilaki: sukunimi

Uusi nimilaki: sukunimi

Uusi sukunimilaki tuli voimaan vuoden 2019 alussa. Mitä laki sanoo sukunimistä?

Uusi nimilaki: etunimi

Uusi nimilaki: etunimi

Uusi sukunimilaki tuli voimaan vuoden 2019 alussa. Mitä laki sanoo etunimistä?

Sukunimitaulu

Viranomainen ei uskonut Salla Hauskan sukunimeä todeksi ilman passia – hullunkurisen nimen taustalta voi paljastua erikoisia sukutarinoita

Salla Hauska ja Justus Raivo ovat kuulleet kaikki mahdolliset vitsit sukunimistään. Vastaavanlaisia sukunimiä on Suomessa kymmeniä.

Margarita ja Aurora Amelie Helsinki

Aurora Amelie syntyi Helsingiksi, hänen äitinsä kuulee koko ajan kommentteja nimestään – Katso onko sinun asuinkunnallasi kaimoja

Suomen kunnista yli puolen nimi on myös jonkun sukunimi tai on aiemmin ollut käytössä sukunimenä. Eniten kaimoja on Salolla.

Nimiuudistuksessa lapsi voi saada neljä etunimeä ja yhdistelmäsukunimen.

Etu- ja sukunimien sääntelyn viisi uudistusta – neljä etunimeä ja sukunimiyhdistelmät sallittaisiin

Työryhmän mukaan esimerkiksi etunimen aiheuttamaa haittaa pitäisi arvioida eri tavoin, kun kyseessä on lapselle annettava nimi tai aikuisen tekemä nimenmuutos.

Lentolippu

Väärä nimi lentolipussa aiheutti 1 300 euron lisälaskun – "Minulle annettiin kaksi tuntia aikaa ostaa paikkani uudelleen"

Lentolipun nimenmuutoksesta aiheutuneet kulut voivat yllättää. Lisälasku voi olla muutamista kympeistä yli 1 000 euroon, selviää kuluttajaneuvonnan valituksista.

infografiikka

Haluaisitko olla Jaana Jyväskylä? Tässä 131 kunnan nimeä, jotka voi ottaa sukunimekseen

Olisiko Heidi Hyvinkää, Mauri Merikarvia tai Jorma Joroinen sinulle sopiva nimi? Muun muassa nämä ovat niiden yli sadan kuntanimen joukossa, joista voit valita itsellesi uuden sukunimen.

Kuvassa täytetään maistraatin nimenmuutoskaavaketta.

Ärhäkästä Irjasta tuli Ia, sukunimi meni läpi vasta toisella kerralla – nimenmuutos yhä suosittua

Nimenmuutosten määrä on kasvanut muun muassa Pohjois-Suomen maistraatin alueella. Kokonaan uusien nimien kohdalla maistraatti pyytää lausunnon nimilautakunnalta.

Lapsi äidin sylissä.

Lapselle kummankin vanhemman sukunimi? Nyt myös kansa saa ottaa kantaa

Nykyinen, vuodelta 1986 peräisin oleva nimilaki aiotaan tuoda nykypäivään. Ajatuksia etu- ja sukunimiin liittyvien sääntöjen päivittämisestä kysytään nyt suomalaisilta.

Marko Mäki Odinin sotureiden katupartiosta.

Soldiers of Odin registers as NGO, warns Loldiers against using spoof name

The anti-immigrant, street-patrolling group Soldiers of Odin is now an officially-registered association whose charter includes "developing a culture of security". Since formally becoming an NGO last week, the Soldiers have threatened the parody group Loldiers of Odin with legal action if it doesn’t give up using a name that it says directly references the Soldiers.

Kuvassa täytetään maistraatin nimenmuutoskaavaketta.

Sjöberg, Ahlholm, Snellman, Nikula – isoisoisän nimen voi saada aiempaa helpommin

Nimenmuutos onnistuu vuoden alusta aiempaa nopeammin, sillä harvemmat hakemukset tarvitsevat erikseen nimilautakunnan lausunnon. Esimerkiksi esivanhemman nimen voi elvyttää käyttöön neljänteen sukupolveen asti ilman aikaa vievää lausuntokierrosta.

Urpo Kangas

Nimilautakunnassa jo tuhat hakemusta – "Ihmiset haluvat pukea itsensä oman näköiseen nimeen"

Nimenvaihtaminen on lisännyt suosiotaan. Maahanmuutto on lisännyt sukunimien vaihtamista ja etunimiksi halutaan erikoisia, persoonallisuutta kuvastavia nimiä.

Nimiä paperilla

Yhä useampi haluaa nimen, jota ei ole kellään toisella – nimilautakuntaan tulvii uusia nimikeksintöjä

Etunimen vaihtaminen onnistuu niin helposti, että jotkut vaihtavat nimeään jopa yhä uudelleen. Vauvat puolestaan saavat sekä entistä kansainvälisempiä nimiä, että upouusia suomalaisia nimikeksintöjä.

Kesäkuun 26. päivä on muun muassa Jarkon, Jeren ja Jorman nimipäivä

Valtuutettu onnistui viimein vaihtamaan etunimensä – "Pornoteollisuus halvensi vanhaa nimeä"

Kotkalaisvaltuutettu Jorma-Kalevi Merivirta otti viralliseksi etunimekseen Mertsun, jolla hänet on tunnettu jo armeija-ajoista saakka. Nimitutkijan mukaan äänteet vaikuttavat nimen saamiin lisämerkityksiin.

Isis Teatteri: Tyttö nimeltä Tsunamika

Helsinki theatre changes name from Isis to Osiris

Is a name change a sign of surrender by an organisation whose name has been co-opted by a ruthless jihadist group? That question has been pondered by at least two Finnish firms.

Nimi postiluukussa.

Jos haluat ensi kesäksi uuden nimen, saatat olla jo myöhässä

Nimen muuttaminen ei välttämättä ole pikkujuttu. Kokonaan uuden sukunimen hakumenettely saattaa kestää jopa useita kuukausia.

Almanakka on täynnä hyviä nimiä lapsille, mutta nimiä valitaan myös nimipäiväkalenterin ulkopuolelta.

Nimenvaihtaja palaa usein lähtöruutuun: "Uusi etunimi tuntuikin vieraalta"

Noin 3 000 suomalaista vaihtaa etunimeään vuosittain. Suuri osa heistä haluaa alkuperäisen nimensä takaisin. Myös vanhemmat haluavat yllättävän usein vaihtaa lapsensa nimen, jopa useaan otteeseen.

Sormi puhelinluettelolla

Suomen yleisin sukunimi tarkoittaa pientä huonokuuloista

Sukunimet ovat muotoutuneet aikoinaan muun muassa asuinpaikoista tai ulkonäöstä. Toimittaja Harri Nousiainen ja professori Reijo Heikkinen käsittelevät ihmisen kehitystä, kommunikointia ja tapakulttuuria Menneisyyden reppu -sarjassaan.

Suosituimpia Nimiä.

Nimen on tunnuttava omalta

Suurin osa Ylen nimikeskusteluun osallistuneista koki nimensä erittäin tärkeäksi. Nimen on kuitenkin tunnuttava omalta, eikä epäsopivalta tuntuvan nimen vaihtamista välttämättä kannata arkailla.

Yle Areena logo.

Nimi tekee ihmisen

Etunimi tuntuu omalta, vaikka samaa nimeä käyttäisivät miljoonat. Hyvin harvinainen nimi saa kuitenkin ihmisen tuntemaan olonsa yksinäiseksi. Monissa kulttuureissa uskotaan, että kaimojen välillä on syvä ja vähän salaperäinenkin yhteys.

Ellis-saaren siirtolaismuseon taideteos.

Aristoteleen kantapää: Kemppaisesta Kempiksi

Oletteko maistaneet Häagen-Dazs-jäätelöä? Tai Ben & Jerry's -jäätelöä? Kumpikin on oivallista tavaraa, mutta eikö niillä olekin aika hassut nimet?

S-pankin debitkortti ja S-Etukortti -hakemus

Miksi nimenmuutos S-pankin korttiin maksaa?

Nainen meni naimisiin ja vaihtoi sukunimeään. Nimen vaihduttua hän sai tilattua maksutta uudet etukortit, pankkikortit ja kirjastokortin. Kun hän oli tilaamassa S-etukorttia, johon on liitetty pankkikortti, pyydettiin häntä maksamaan nimen vaihdoksesta kymmenen euron maksu.

Ruotsalaismiehen nimenmuutos meni läpi – vaikkei hän ollut hakenut sellaista

Ensin asia nauratti, mutta sitten miehen hymy hyytyi, kirjoittaa ruotsalaislehti.

Puhelinluettelon sivu.

Inside the world of Finland’s surname police

Finland has famously tough rules governing what a person can be called, but every year thousands of Finns change their last names – and many choose to invent entirely original monikers for themselves.

Postilaatikkorivi, jossa näkyvät sukunimet Jalkajärvi, Lindroos ja Asukasosakeyhtiön postilaatikko.

Pohjankukko, Lauma, Sadesaari – mitä jos keksisit itsellesi uuden sukunimen?

Jos oma sukunimi ei miellytä, voi sen vaihtaa suvussa olevaan nimeen tai vaihtoehtoisesti keksiä itse paremman.

Yle Areena logo.

Ministeri Virolaisen matkassa 1950- ja 1960-luvuilla

Arvovaltaista ulkopolitiikkaa, maanläheistä sisäpolitiikkaa

Puhelinluettelon sivu.

Sadat ovat valmiit maksamaan sukunimensä vaihtamisesta

Itä-Suomessa maistraatteihin tulee keskimäärin yksi nimenmuutoshakemus päivässä. Sukunsa vanhaa nimeä havittelevan on todistettava juurensa.

Yhdistelmäkuva Emil Wikströmin veistoksesta, joka esittää  Johan Vilhelm Snellmania sekä Snellmanin nimikirjoitus.

Yhä useampi vaihtaa nimeään

Nimenmuutokset yleistyvät, kertovat Väestörekisterikeskuksen tiedot. Hakemuksen vaativat sukunimenmuutokset ovat lisääntyneet viime vuosina parilla sadalla vuosittain. Viime vuonna sukunimeään vaihtoi noin 4 600 ihmistä, kun vielä vuonna 2007 tehtiin noin 3 500 sukunimenmuutosta.

Kenestä Suomen ensimmäinen Neuvostoliitto?

Suomessa on tuhatkunta ihmistä, joiden sukunimenä on naapurivaltiomme nimi. Melkein kaikkea löytyy - paitsi Venäjä ja Neuvostoliitto.

Käsi kädessä sukunimien ympäröimänä

Sukunimikin on valinta

Nimen antaminen lapselle voi aiheuttaa vanhemmille harmaita hiuksia. Yhtä hankalaa voi olla myös valita kumman vanhemman sukunimi lapselle annetaan. Saksalaistutkijoiden mielestä vanhempien tulisi antaa lapselle harvinaisempi sukunimi eikä suoraan antaa lapselle isän nimeä.

Käsi kädessä sukunimien ympäröimänä

Brides Still Say ”I Do” to Husbands’ Surnames

The vast majority of married couples in Finland elect to have a shared surname, with wives most often taking on their husbands’ last names.

Käsi kädessä sukunimien ympäröimänä

Miehen sukunimi kelpaa vielä monelle morsiamelle

Suuri osa avioituvista pareista valitsee edelleen yhteisen sukunimen. Yhteiseksi sukunimeksi otetaan pääsääntöisesti miehen sukunimi. Oman sukunimen säilyttäminen on lisännyt kuitenkin suosiotaan.

rukkaset ja vasara lumihangella

Tax Evasion Encourages Firms to Set Up in Estonia

The number of Finns involved as either owners or directors in companies registered in Estonia continues to grow. Some 16,000 people with a Finnish social security number hold positions of responsibility in Estonian firms. Often such businesses evade taxation and statutory payments particularly in the construction sector with little risk of prosecution.

Yhteinen sukunimi tulee homopareille kalliiksi

Yhteisen sukunimen hankkiminen on homopareille huomattavasti aviopareja kalliimpaa ja hankalampaa. Etelä-Saimaan mukaan yhteisen sukunimen saaminen parisuhteensa rekisteröivälle homoparille saattaa kestää jopa puoli vuotta

Erikoinen etunimi ei kelpaa enää kouluiässä

Suurin syy etunimen muutokseen on liian erikoinen nimi. Kasteessa annetut Hemulit ja Frodot muuttuvat tavallisemmiksi nimiksi koulun kynnyksellä. Yleisimmin etunimeään vaihtaa kuitenkin aikuinen nainen.

Yle Areena logo.

Maalaisliitosta keskustapuolue

Vuonna 1906 perustettu talonpoikaispuolue Maalaisliitto alkoi 1950-luvulla muokata itsestään keskustaliberaalia yleispuoluetta.