Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Perjantai 6.11.2020 (radio)

USA:ssa jännitetään vaalitulosta. Kasvomaskit tukkivat viemäreitä. Koroanartunnat Suomessa. Svenska Dagen. Sää on harvinaisen lämmintä.

Saatko asuinpaikallasi riittävästi palvelua ruotsiksi? Porilaisnuoret yllättyivät yrittäessään – "Ajattelin, ettei kukaan osaisi"

Testasimme ruotsalaisuuden päivän kunniaksi ruotsinkielisten palveluiden toimivuutta Porissa.

Ylen Egenland palkittiin vuoden 2020 Svenska natten -mitalilla

Palkinto huomioi ruotsin kielen asemaa edistäviä tekoja.

Svenska föreningen i Östermyra järjestää edelleen kielikylpyjä Seinäjoella

Perjantaina 6.11. vietetään ruotsalaisuuden päivää. Svenska föreningen i Östermyra ei tänä vuonna järjestä ruotsalaisuuden päivän tai Lucian päivän juhlallisuuksia koronan vuoksi.

Yle Teema firar svenska veckan 2020 tillsammans med Yle Fem!

Elokuvia, dokumentteja, huipennuksena suora juhlalähetys!

Keskiviikko 6.11.2019 (radio)

Monet järjestöt saavat tulevaisuudessa vähemmän rahaa Veikkaukselta kuin nyt. Suomeen halutaan rakentaa lisää tuulivoimaa. Keskiviikkona on vietetty ruotsalaisuuden päivää. Pohjois-Suomessa on jo paljon lunta.

Jyväskylässä ei ole vastakkainasettelua suomen- ja ruotsinkielisten välillä

Jyväskylässä toimiva Kuokkala svenska skolan on toiminut vuodesta 2003 lähtien saman katon alla Kuokkalan suomenkielisen yhtenäiskoulun kanssa.

Fathers' Day becomes an official flag day in Finland

The change is "a message from the state that parenthood is an equal joy and responsibility," says the interim interior minister.

Maanantai 5.11.2018 (radio)

Yt-lakiin ehdotetaan muutoksia. Suomalaisten englannin taidot ovat huonontuneet. Firmat ottavat ensi vuonna käyttöön tulorekisterin. Nyt on ruotsalaisuuden viikko.

Tove Jansson on vuosisadan suomenruotsalainen

Toiseksi merkittävimmäksi suomenruotsalaiseksi äänestettiin marsalkka Mannerheim.

Maanantai 6.11.2017 (radio)

USA:n puolustusministeri on vierailulla Suomessa. Kansainvälinen media on saanut salaisia tietoja veroparatiiseista. Monet kunnat antavat vanhuksille liukuesteet kenkiin ilmaiseksi. Suomessa on metsästetty tänä vuonna yli 230 karhua. Maanantaina on vietetty ruotsalaisuuden päivä.

Maanantai 6.11.2017 (tv)

Kansainvälinen media on saanut salaisia tietoja veroparatiiseista. USA:ssa on ollut vakava ampumistapaus. Haminassa kokeillaan etälääkäriä vanhusten hoidossa. Tänään on ruotsalaisuuden päivä. Säätiedot.

Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

Sunnuntai 6.11.2016 (radio)

Delhissä on paha saastesumu. Univaje vaikuttaa syömiseen. Sunnuntaina on vietetty ruotsalaisuuden päivää. Marraskuu on etelässä luminen.

Sunnuntai 30.10.2016 (radio)

Italiassa on tapahtunut maanjäristys. Työelämässä yli 50-vuotiaalla miehellä on suurin riski saada potkut. Aikuinen ei aina huomaa, jos lapsi valehtelee. Maanantaina alkaa ruotsalaisuuden viikko.

Torstai 5.11.2015

Venäläisen lentokoneen putoamisen syy on ehkä pommi. Postin työntekijät aikovat mennä lakkoon kahden viikon päästä. Suomalaiset haaveilevat paljon auton ostamisesta. Perjantaina vietetään ruotsalaisuuden päivää.

Torstai 6.11.2014

Talvivaaran kaivos Sotkamossa ei pysty jatkamaan toimintaansa. Suomessa monet vanhukset asuvat ja saavat hoitoa kotona. Torstaina on vietetty ruotsalaisuuden päivää. Eläinkuvat auttavat ihmistä keskittymään työhön.

Opettaja on tympääntynyt pakkoruotsikeskusteluun

Keskustelu ruotsin opiskelusta junnaa paikallaan, sanoo toista kotimaista kieltä opettava rehtori Kari Jukarainen. Hänen mielestään ruotsin opiskelusta puhutaan turhan negatiiviseen sävyyn, sillä oppimisen pitäisi aina olla kivaa.

Ruotsalaisuuden päivä tarjoili yllätyksiä: "Vill du ha glögg och snacka svenska?"

Moni kokkolalainen kaduntallaaja tuli keskiviikkona yllätetyksi ruotsin kielellä. Ruotsalaisuuden viikko innosti Kokkolan ruotsalaisen seurakunnan työntekijät torille ja kauppoihin rupattelemaan ruotsiksi. Osa kokkolalaisista väisti takavasemmalle, kun taas osa otti rennosti kontaktia.

Verkkokeskustelijat tyrmäävät venäläisyyden päivän

Marraskuun kuudes päivä on Suomessa ruotsalaisuuden päivä. Suomella on pitkä historiallinen traditio myös osana Venäjää. Venäläisten määrä Suomessa kasvaa myös jatkuvasti. Kysyimme Yle Uutisten verkkosivuilla pitäisikö ruotsalaisuuden päivän rinnalla viettää myös venäläisyyden päivää. Vastaukset olivat pitkälti kielteisiä. Suomi-Venäjä-Seuran Etelä-Suomen piirin toiminnanjohtaja pitää monikulttuurista päivää parempana vaihtoehtona.

Pitäisikö Suomessa viettää myös venäläisyyden päivää?

Marraskuun kuudes päivä on Suomessa ruotsalaisuuden päivä. Suomella on pitkä historiallinen traditio myös osana Venäjää ja venäläisten määrä Suomessa kasvaa jatkuvasti. Pitäisikö myös venäläisyyttä juhlistaa omalla päivällään?

Tutkimus tornionlaaksolaisesta musiikkielämästä palkittiin

Övertorneålaisen Marja Mustakallion tekemä tutkimus tornionlaaksolaista musiikkielämästä on palkittu 40 00 kruunulla.

Ruotsalaisuuden päivää vietetään kulttuuritapahtumien merkeissä

Ruotsinkielisille päivä merkitsee oikeutta oman äidinkielen käyttöön Suomessa.

Ruotsalaisuuden päivä 6.11.

Svenska dagen vahvistaa suomenruotsalaisten yhteisöä.

Tänään juhlitaan ruotsalaisuuden päivää

Tänään sunnuntaina vietetään ruotsalaisuuden päivää. 1900-luvun alusta asti vietetyn päivän tarkoituksena on kunnioittaa ruotsinkielisen kansanosan oikeutta käyttää omaa kieltään.

Wallin vaatii lupausta ruotsinkielen asemasta hallitusohjelmaan

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, kulttuuriministeri Stefan Wallin vaatii seuraavaan hallitusohjelmaan kirjausta Suomen kansalliskielten asemasta.

Miksi vuodessa 2009 on 53 viikkoa ja muuta kalenteritietoa

Miksi vuosikymmen ei vaihdukaan 1.1.2010? Tähän vuodenvaihteeseen liittyy runsaasti kalentereihin liittyvää knoppitietoa.

Tänään vietetään ruotsalaisuuden päivää

Tänään liputetaan ruotsalaisuuden päivän kunniaksi. Jo vuodesta 1908 vietetyn päivän tarkoituksena on vahvistaa ruotsinkielisen kansanosan yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Ruotsia voi oppia huovuttamallakin

Haaparannan kielikoululaiset saivat torstaina huomata, että ruotsia voi oppia vaikkapa neulahuovuttamisen avulla. Rovaniemen Steinerkoululla on syksyn aikana järjestetty Tova på svenska -pilottityöpajoja ja ruotsalaisuuden päivän aattona toiminnallista opettamista kokeiltiin Torniossa.

"Ruotsin kieli rulettaa"

Joukko Oulun yliopiston pohjoismaisen filologian opiskelijoita jalkautuu ruotsalaisuuden päivän kunniaksi muutamiin Oulun alueen kouluihin. Tempauksen tarkoituksena on innostaa yläaste- ja lukioikäisiä nuoria panostamaan ruotsin kielen opintoihin.

Presidentti Halonen korosti ruotsalaisuuden päivänä kielellisiä oikeuksia

Ruotsalaisuuden päivää on vietetty eri puolilla rannikko-Suomea. Helsingissä ruotsalaisuuden päivän 100-vuotisjuhlassa puhunut tasavallan presidentti Tarja Halonen korosti kansalaisen oikeutta käyttää omaa äidinkieltään.

Thorsille Folktingetin hopeinen ansiomitali

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors saa tänä vuonna Folktingetin eli suomenruotsalaisten kansankäräjien hopeisen ansiomitalin.