Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pohjatroolaus on suuri syy Itämeren ahdinkoon, sanoo WWF – kärsijänä on koko meriluonto

Pohjatroolaus on vaikuttanut meriluontoon lähes kaikkialla, missä sitä on harjoitettu, sanoo WWF Suomen suojeluasiantuntija Matti Ovaska.

Turskan tilanne Itämerellä on katastrofaalinen – "Pohjassa ui nääntyneitä zombikaloja, joissa on vain pää ja ruoto"

Ympäristöjärjestöt vaativat turskanpyynnin kieltämistä Itämerellä välittömästi. Suomi on avainasemassa.

Keskiviikko 23.5.2018 (radio)

Rikosilmoitusten määrä laskee. Tuulivoimaa rakennetaan lisää. Turskan syömistä pitää välttää. Avomaan mansikat kypsyvät. Kyläpöllönen pölähti Lammille.

WWF: Itämeren turskan syöminen lopetettava heti – kanta romahtanut

Poliittisilla päätöksillä on turskan pyyntikiintiöt sovittu suuremmiksi kuin mitä kanta kestää, syyttää ympäristöjärjestö WWF.

Suomalaiskalastaja Jäämerellä: "Ennen alukset jäätyivät 15 asteen pakkasessa, enää sellaisia pakkasia ei ole"

Ilmaston lämpeneminen on nopeinta Pohjoisnavalla. Jäätä oli tänä vuonna vähemmän kuin koskaan. Kylmässä viihtyvä turska karkaa yhä pohjoisemmaksi, kirjoittaa Ylen Skandinavian-kirjeenvaihtaja Hannele Muilu.

Sukeltajat ja akvaarionomistajat sen jo tiesivät – kalat ovat luultua fiksumpia

Kalojen älylliset kyvyt ovat alkaneet paljastua tutkijoille vasta 2000-luvulla.

Lohen hinta ennätyskorkealla – katso miten joulukalojen hinnat vaihtelevat paikkakunnittain

Norjan lohi on Suomen kysytyin joulukala, jonka hinta muuttuu lähes päivittäin. Yle selvitti joulun suosituimpien kalojen markkinahintoja kahdeksasta kaupungista.

EU rajoitti turskakiintiöitä – luontojärjestöt: liikakalastus jatkuu yhä

Suomi toivoi tiukempia kalastusrajoituksia Itämeren turskalle, mutta joutui taipumaan, kun Saksa ja Tanska eivät suostuneet rajoitukseen.

Australiassa kalatkin laulavat kuorossa – kuuntele

Tutkijat tunnistivat useita kalakuoroja. Myös Suomen vesillä uiskentelee äänteleviä kaloja.

Söpöt pörröeläimet kiinnostavat ötököitä enemmän myös tutkijoita

Sekä tutkijat että tutkimuksen rahoittajat suosivat suuren yleisön rakastamia lajeja limaisiksi, iljettäviksi tai pelottaviksi koettujen lajien kustannuksella.

Daníel sai koukkuunsa 200-kiloisen ruijanpaltaan – "Se oli hirviö"

Kalaoppaan mukaan kala on tiettävästi suurin koskaan vangittu ja vapaaksi päästetty ruijanpallas.

"Pohjatroolaus on saatava pannaan" – Norjalaiset ja venäläiset kalastusalukset siirtyvät pohjoisemmaksi ilmaston muuttuessa

Suomi aloittaa ensi vuonna Arktisen neuvoston johtajana. Sen jäsenistä etenkin Norja ja Venäjä ovat keskeisiä kalastajia pohjoisilla merialueilla.

Englannille armotonta ryöpytystä mediassa: pilkkaa ärräviasta ja nolla-arvosana kaikille pelaajille

Brittimedia ei ole tunnettu tahdikkuudestaan. Islannille kärsityn nöyryyttävän neljännesvälierätappion jälkeen Englannin joukkue onkin saanut niskaansa melkoisen lokaryöpyn.

Meret lämpenevät – merilintujen poikastuotanto tyrehtyy

Kalat nielevät muovia, jota mereen päätyy. Väärä ravinto tyrehdyttää kalakantojen kasvua. Kun lisäksi merivedet lämpenevät ilmastonmuutoksen vuoksi, on esimerkiksi Islannissa yleisimpien merilintujen poikastuotanto ollut useana vuonna täysi nolla. Tänään vietetään kansainvälistä merien päivää.

Tässä on presidentti Kekkosen suksihuoltaja, joka juksasi turskaa karpaasien kanssa

Reijo Holkki tunnetaan Sami Jauhojärven ja Aino-Kaisa Saarisen entisenä suksihuoltajana, mutta miehellä riittää tarinoita jo kauan ennen nykyisten huippuhiihtäjien aikaa.

Kuhasaaliit jäävät pieniksi – alamitta vaihtelee kalastajan mukaan

Kalatutkija epäilee vapaa-ajankalastajien kuhasaaliiden putoavan tänä vuonna etenkin Saaristomerellä, kun kuhan alamitta nousi 42 senttiin. Ammattikalastajilla alamitta on pienempi myös Suomenlahdella. Kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen kuhan alamitta nousee myös kaupallisessa pyynnissä, mutta silloin saatetaankin puhua enemmän turskasta.

Suomalaisille tuttu Itämeren kala menetti ympäristömerkin

Turskakantojen tilasta ei ole saatu tarpeeksi tietoa.

Kilohailit ahmivat ruuan – laihat silakat kärvistelevät nälissään Suomenlahdessa

Suomen merialueilla oli viime vuonna niin paljon kalaa, että silakat ovat jääneet ravinnonsaannissa alakynteen. Ruuan syövät nuoret kilohailit.

Hiihtoliiton riskinotto kostautui – "Saimme turskaa"

Mika Kulmala perusteli Yle Urheilun haastattelussa Hiihtoliiton päätöstä olla vakuuttamatta Rukan maailmancup-viikonloppua.

Aito turska ja muut eurooppalaiset huijaukset

Euroopan maat säätävät ja sopivat, mutta sovitun noudattamisen kanssa on niin ja näin, EU-kirjeenvaihtaja Maria Stenroos kirjoittaa.

Kivikon päiväkotia esiteltiin yleisölle – päähenkilöt paikalle maanantaina

Kivikon uutta päiväkotia esiteltiin yleisölle perjantaina. Maanantaina päiväkoti aloittaa toimintansa ja ensimmäiset lapset saapuvat hoitoon.

Maukasta särkeä ei kannata tarjota kuluttajalle, ahvenenkin kanssa on niin ja näin

Särjen arvostus on noussut, mutta harvat yritykset tarjoavat kuluttajalle särjestä valmistettuja tuotteita. Kalatuotteita valmistavasta suuryrityksestä kerrotaan, että särjen pyytäminen, säilöminen ja jalostaminen tulee liian kalliiksi. Jopa arvokalana pidetyn ahvenen myynti ei olisi kannattavaa, ellei kalabisnestä pyöritettäisi viljellyn norjalaisen kalan ympärillä.

Kalakin kokee kipua – Tässä kalaystävälliset ohjeet onkimiseen

Eläinkokeessa kipua tuntevat kalat esimerkiksi haukkoivat henkeään, menettivät ruokahalunsa ja yrittivät hangata kipeää kohtaa. Kalaa ajatteleva onkija tainnuttaa kalan ripeästi.

Norjalaisnuori mielii turskatacoja

Turska, lohi ja äyriäiset kuuluvat rannikkovaltion ruokavalioon olennaisena osana. Norjalaisille nuorille maistuu kuitenkin nykyistä useammin muu arkiruoka. Norjan valtio ja yritykset ovat käyneet kansalliseen kalakampanjaan yksissä tuumin. Kotitaloustunneilla opiskellaan kalaruokien valmistusta Fiskesprell-kampanjan vauhdittamana. Katso video keväisestä turskatunnista Sommerlystin koulussa.

21 kilon turska ja muita ennätyskaloja

Ennätyskalalautakunta hyväksyi yhdeksän uutta ennätystä 2000-luvun Suomen ennätys -listalleen.

Vatsahaavaisille sopivia ruokia

Vehnäjauhovelliä ja keittoja.

"Puoli miljardia tuntui sopivalta summalta"

Ruotsalainen monimiljonääri Björn Carlson satsaa eläkepäivänsä ja 500 miljoonaa kruunua omia rahojaan Itämeren hyväksi.

Turun telakan pääluottamusmies: Meyer Werft on uskottava omistaja tälle toiminnalle

Turun telakan pääluottamusmies Jari Aalto toivoo, että hyvien uutisten myötä töihin tulee nyt uutta virtaa ja täsmällisyyttä. Telakan johtaja Jari Anttila kertoo henkilöstömäärän kasvavan.

Pykäläviidakko rajoittaa kalan tuontia Norjasta

Turskan salakuljetus Norjasta Suomeen on jokakesäinen riesa, joka työllistää erityisesti Kivilompolon tullia. Harvempi tietää, että myöskään makean veden kalaa ei voi tuoda Suomeen Norjasta rajoittamattomasti. Tuontia ei rajoita Norja, vaan Suomen oma tuliaisia koskeva säännöstö.

Pienet rapukiintiöt kismittävät Pohjois-Norjan kalastajia

Pohjois-Norjan vesillä pulskasti elävää kuningasrapua saa pyytää 2 000 kiloa vuodessa. "Se pitäisi olla kaksinkertainen eli 4 000 kiloa", sanoo pykeijalainen kalastaja ja matkailuyrittäjä Leif Ingilä. Ravut tuottavat kuitenkin hyvin etenkin turistihoukuttimena.

NRK: Norja antoi kalastajille kovat rapsut liian suuresta saaliista

Norjassa joukko saksalaisia kalastajia on saanut 40 000 kruunun sakon 400 kilon turskasaaliista, kertoo NRK. Sakko peritään silloin, jos liian suuri määrä kalaa yritetään viedä Norjasta ulkomaille. Saksalaiskalastajat olisivat saaneet viedä maasta vain 15 kiloa kalaa mieheen.

Record catch for commercial fishermen

Commercial fishing operations in Finland hauled in around 138 million kilos of fish last year, the largest combined catch since annual statistics were first collected in 1980.

Suomen kalastajille kaikkien aikojen saalis

Ammattikalastajat nostivat mereltä enemmän kalaa kuin milloinkaan tilastoituna ajanjaksona. Suomen ammattikalastajien kokonaissaalis oli noin 138 miljoonaa kiloa kalaa.

Lähes miljardi kiloa turskaa Barentsinmereltä

Barentsinmereltä pyydetään ensi vuonna lähes miljardi kiloa turskaa. Kansainvälisen merentutkimusneuvoston mukaan monet Koillis-Atlantin kalakannat kasvavat pyynnin vähentämisen vuoksi. Turska on elpynyt Islannin vesillä, Itämerellä ja Barentsinmerellä, punakampela Pohjanmerellä, silli Norjanmerellä, Itämerellä ja Pohjanmerellä, kilohaili Itämerellä.

Lipeäkala ei ole ollut turskaa enää vuosiin

Perinteinen lipeäkala tehdään nykyään molvasta. Turskaa se ei ole ollut sitten 1970-luvun.

Pakettiautollinen laitonta turskaa tullin rysään

Norjan tullin haaviin jää yhä useammin turistikalastajien salakuljettamaa kalaa. Viimeksi sunnuntaina Kivilompolon tulli nappasi saksalaisturistin pakettiautosta 150 kiloa pakastettua kalafileetä. Salakuljettaja sai 14000 kruunun eli 1800 euron sakot.

Pohjanmeren turskakannat kasvavat - kalastusta edelleen liikaa

Turskakannoissa on Pohjanmerellä tapahtunut merkittävä muutos.

Islannin hallitus testauttaa maansa EU-kannan kansalla

Islannin edellinen hallitus aloitti EU-neuvottelut. Juuri valittu uusi hallitus keskeyttää ne ja kysyy kansan kantaa. Mielipidekyselyjen perusteella se lienee kielteinen. Yksi syy on yli muiden: makrilli.

Saksalaismies sai jättisaaliin Norjassa

Saksalainen Michael Eisele oli pelkkää hymyä poseeratessaan lähes 50-kiloisen vonkaleen vierellä. Vapaan tarttunut jättiturska rikkonee myös maailmanennätyksen.

BBC: Halpoja kalalajeja myydään väärillä nimillä

Brittiläisen fis'n'chips-annoksen turska ei olekaan turskaa, ja newyorkilaisen ravintolan kala-annos on usein aivan muuta kuin menu väittää, kertoo BBC.

Tutkija: Itämeri voidaan vielä pelastaa

Itämeren pelastamiseksi tehty työ alkaa pikkuhiljaa tuottaa tulosta. Ympäristökeskuksen kehityspäällikön Juha Flinkmanin mukaan vielä ei kuitenkaan ole riemuitsemisen aika. Huomio tulisi kiinnittää nyt Suomen omiin synteihin, hajakuormitukseen.

Palkittu pomo ei pomota

Kun esimies on oikeudenmukainen, kannustava ja aidosti kiinnostunut alaistensa hyvinvoinnista, kerää hän ympärilleen paitsi tyytyväisen henkilökunnan, myös vuoden esimiehen tittelin. Näin kävi kemiläiselle päiväkodinjohtajalle Kirsti Turskalle.

Turska pääsi ennätyskalalistalle

Turska oli 1980-luvulla yleinen kala Suomen vesillä, mutta katosi sitten lähes kokonaan, kertoo kalatietoja keräävä ennätyskalalautakunta.

Jari Korkki: Hyökätään Norjaan!

Nyt kun se suuri ja mahtava Neuvosto-Venäjä on taas viime viikot koko ydinohjelmallaan neuvonut suomalaisten pikkukuntien sosiaalityöntekijöitä, tuli mieleen, että onhan meilläkin tässä jotain sanottavaa.

Turskaa pohjoisempana kuin koskaan

Norjalaiset ja venäläiset merentutkijat ovat havainneet turskaa yhä pohjoisempana Barentsinmerellä. Havaintojen mukaan turska ui pohjoisemmas, koska vesi on kyllin lämmintä ja ruokaa riittää.

Kuningasrapu pelasti Pohjois-Norjan pikkukylät

Kuningasrapu on pelastanut monen pikkukylän kalastuselinkeinon Pohjois-Norjassa. Kuningasravun ansiosta pikkukylien kalanjalostustehtaat ovat säilyneet ja rapu houkuttelee myös matkailijoita erityisille kuningasrapusafareille. Kalastajille rapu on nykyisin lähes yhtä tärkeä pyyntikohde kuin perinteinen turska.

Kalamatka Lofooteille kannattaa

Norjan Lofooteilta ei tarvitse keksiä kalajuttuja. Vai tarvitseeko? Luumäkeläinen Aimo Taipale nosti 400 kiloa Pohjanmeren antimia neljässä päivässä. Kalat mies toi Suomeen pakastettuina.

Merikalansaalis pieneni, mutta sen arvo suureni

Silakan ja kilohailin kalastus on hyvin keskittynyttä, saaliin purkaminen ulkomaille on yleistynyt.

Itämeri makeutuu - lajit taantuvat

Jos suolapitoisuus laskee, mereisen ympäristön lajit taantuvat. Esimerkiksi turska on Suomesta käytännössä kadonnut.

Hyvä lipeäkala keitetään hiljaa hymyillen

Keskiajalta periytyvä ruokalaji, lipeäkala, kuuluu edelleen monen ruokapöytään jouluna. Porilaisen kalauppiaan Eija Mäkisen mukaan lipeäkalaa ostavat nykyään myös nuoremmat asiakkaat. Suurin osa ostaa valmista lipeäkalaa, mutta vielä on niitäkin asiakkaita, jotka haluavat valmistaa lipeäkalansa itse kuivatusta kalasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle