Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Naantalissa kuolleen henkilön perintö jaettiin kolmeen osaan – kaupunki velvoitettiin palkkaamaan yhteisötaiteilija

Jos myöhemmin ilmaantuu perillinen, kaupunki joutuu luovuttamaan osuutensa hänelle.

Suojeltavaksi haluttu talo hylättiin ja sitten tuhopoltettiin – koska omistajiin ei saada yhteyttä, vaaralliselle paikalle ei voida tehdä mitään

Limmin taloa piti suojella, mutta nyt turmeltu rakennus halutaan purkaa. Sitä ei kuitenkaan voida tehdä.

"Mikään ei estä testamenttaamasta omaisuuttaan vaikkapa kaupungille" – Kainuussa testamenttien määrät kasvussa

Testamentilla voi määrätä omaisuudestaan ja siksi niitä tehdäänkin aiempaa enemmän.

Veronmaksaja joutuu korjaamaan verottajan tekemän virheen – perikuntien veroennakot ovat määräytyneet pahimmillaan 700 euroa liian pieniksi

Perikunnat ovat hämmästelleet, miksi heidän pitää pyytää oikaisua verottajan tekemään virheeseen.

Vain harva tekee testamentin – perinnönjaossa voidaan taistella poljettavasta Singeristä

Perinnönjakoon liittyviä konflikteja on lisännyt myös se, että vainajilla on yhä useammin takanaan useampia avioliittoja.

Kotkan kaupunki linjasi perintörahojen käytön uudelleen: jatkossa tukea myös nuorten toimintaan

Aiemmin kaupunki on käyttänyt mahdolliset perintörahat vain vanhusten toimintaan.

Paljonko sinä olet perinyt? Neljä suomalaista viidestä perii alle 50 000 euroa

Useimmat perivät asunnon, vähän rahaa ja ehkä kesämökin.

Vuokralainen kuolee, eikä omaisia löydy – Kuka tyhjentää asunnon?

Tavaroiden hävittäminen on ongelmallista, koska perijä voi tulla vaatimaan niitä vuosienkin jälkeen.

Tasa-arvo etenee Tunisiassa: Lakiesitys antaisi naisille yhtäläisen oikeuden perintöön

Nykylain mukaan miespuoliset perijät saavat kaksinkertaisen perinnön naisiin verrattuna.

Citizens' initiative to abolish inheritance tax proceeds to Parliament

A total of 22 initiatives have been tabled for Parliament's agenda so far, while 650 citizens' initiatives failed to gain the required number of signatures.

Suomalaisen paronin perintö päätyi vuosikymmenten jälkeen Venäjälle – "Toimitin Pietariin 200 000 euroa riihikuivaa rahaa"

Suomen ja Venäjän välillä liikkuu yhä enemmän perintöjä. Rajan ylitse saattaa kulkea satoja tuhansia euroja.

Kun kaupan etukortin omistaja kuolee, mitä tapahtuu bonuksille?

Kaupan etukortti sulkeutuu, kun sen omistaja kuolee. Perilliset voivat saada kertyneitä etuja, mutta se vaatii hiukan vaivaa, kerrotaan kahdesta suurimmasta kaupparyhmästä.

Kuolinpesän arvo tai arvottomuus voi yllättää – Designesineet kannattaa viedä huutokauppaan

Netin ansiosta suomalaiset ovat nykyään aiempaa paremmin selvillä tavaroiden arvosta.

Entä jos puolisosi kuolee? Nämä 10 asiaa jokaisen kannattaa miettiä etukäteen

Moni suomalainen on varautunut puolisonsa kuolemaan huonosti tai ei ollenkaan. Jos asioita ei ole mietitty etukäteen, voivat rahalliset menetykset olla mittavia jos puoliso kuolee.

Kun vanhemmista aika jättää, niin lasten käytöksestä häviää arvokkuus – omaisuus hyvä lahjoittaa jo elinaikana

Etenkin rahavarojen hoito aiheuttaa perinnönjaossa stressiä ja riita, mutta ne voi välttää muun muassa reilulla testamentilla.

Sähköpostikin on perintöä – yhä nuoremmat tekevät testamentteja

Perinnöstä puhuminen ei ole vain mummojen ja pappojen huulilla, vaan siitä puhuvat nykyisin myös nuoret ihmiset.

"Kunniatonta elämää" viettävä voi jäädä perinnöttä – mitättömät syyt eivät riitä

Kunniattoman elämän viettäminen voi olla syy perinnön eväämiselle. Perinnöttä jättämiselle täytyy kuitenkin löytyä vankat perusteet ja kirjallisia todisteita.

Leskeksi jäämistä on syytä miettiä etukäteen

Mitä monimutkaisempi uusperhekuvio on, sitä tärkeämpää on kysyä hyvissä ajoin neuvoa asiantuntijalta. Kuoleman kohdatessa itsestäänselvyyksistäkin voi tulla vaikeita asioita.

Veronmaksajat neuvoo perintöverotusta pähkäileviä: Lahjoita lapselle, kun vielä elät

Jos mahdollista, kannattaa miettiä, lahjoittaako omaisuuttaan perillisilleen vähitellen jo ennen kuolemaa. Perintöveroa maksetaan 20 000 euroa ylittävästä perintöosuudesta.

Perikunnilta löytyi satoja aseita hävitettäväksi

Sisä-Suomen poliisin armovuosikeräys tuotti 255 ilmoitusta luvattomista aseista ja räjähteistä. Suosiota selittää se, että edellisestä keräyskampanjasta oli yli kymmenen vuotta.

Salalokero paljasti testamentin – Eino Leinon suvun saari oli päätyä Ruotsin valtiolle

Kajaanin Sokajärven Kalliosaari oli päätyä Ruotsin valtion omistukseen. Saaren kohtalon ratkaisivat kuitenkin sattuma ja lipaston salalokerosta löytynyt testamentti.

Veroilta ei säästä edes kuolema – Kuolinpesä voi olla loputtomiin jakamatta

Suomessa on satoja tuhansia jakamattomia kuolinpesiä. Esimerkiksi suomalaisista metsänomistajista liki joka kymmenes on kuolinpesä. Suomen suurituloisimpien listalta taas löytyy kymmeniä vuosia jakamatta ollut kuolinpesä.

Tiesitkö: Vaarivainaan perintöaseet saa myydä vaikka somessa – mutta ei kenelle tahansa

Perintöaseesta voi olla hankala päästä eroon – tai sitten ei. Vaarivainajan haulikon voi kaupitella vaikkapa omalla Facebook-sivulla. Taskuaseet ovat perikunnille suurin pulma. Perintöaseen saa myydä vain ostajalle, jolla on poliisin myöntämä aseenostolupa. Muuten syyllistyy ampuma-aserikokseen, josta napsahtaa ankarimmillaan vankeutta.

Kirja palautettiin yli 80 vuotta myöhässä – samalla selvisi, ettei keppijumppa ole ihan uusi keksintö

Laihialla on hämmästelty viime päivät kirjaa, joka palautettiin kunnankirjastoon yli 80 vuotta myöhässä. Vuonna 1935 lainaan lähtenyt kirja oli löytynyt sota-aikana kuolleen laihialaismiehen jäämistöstä. Perikunta halusi palauttaa kirjan sinne minne se kuuluu.

Erkki Pirtolan valtava videokokoelma Kansallisgalleriaan?

Taiteilijan ja taiteen tallentajan Erkki Pirtolan yli 2000 videokasetin kokoelma saattaa päätyä Kansallisgalleriaan. Kaaosmaisen materiaalin läpikäyminen on valtava urakka.

Kuvataiteilijan elämäntyö ongelmajätettä? Kokoelma saattaa olla perikunnalle riesa

Taiteilijuus on elämänmittainen kohtalo, jonka jäljiltä jää hyvässä lykyssä laaja kokoelma laadukasta taidetta. Vain harva kuvataiteilija kuitenkaan myy kaiken maalaamansa - yleisempää on, ettei varastotila tahdo riittää. Moni taiteilija kantaa myös huolta siitä, onko elämäntyö taakka perillisille.

Vuosittain prosentilla kuolevista ei ole perillisiä

Ilman perillistä ja testamenttia kuolleiden omaisuutta päätyi viime vuonna kunnille ennätysmäärä - yli 20 miljoonaa euroa. Määrä on edelliseen vuoteen verrattuna lähes kaksinkertainen. Perittävä omaisuus lankeaa ensin valtiolle, jolta vainajan viimeinen kotikunta voi hakea sitä itselleen.

Japanilaiset naiset hävisivät oikeuden pitää oma sukunimi avioituessa

Japanin korkein oikeus päätti, että aviopuolisoilla on oltava vastaisuudessakin sama sukunimi. Lain kumoamista vaativat pitävät päätöstä naisia syrjivänä.

Varaton kuolinpesä saa postia verottajalta – onko jakaminen turhaa rahanmenoa?

Jakamaton pesä, varallisuus nolla ja perikunnalla yksi ainoa osakas. Tyhjästä pesästä huolimatta verottaja jaksaa muistuttaa olemassaolostaan joka vuosi. Verottajan kirjeet loppuisivat, jos pesä jaettaisiin ja lakkautettaisiin. Se taas tarkoittaisi satojen eurojen kuluja perikunnan ainoalle osakkaalle. Löytäisikö oikeusoppinut porsaanreikää?

Inheritance law complicates forest management

Around one-fifth of Finland's forests are held by the estates of deceased landowners. The condition of most of these timberlands is being allowed to deteriorate as the heirs of departed owners argue over what should be done with them.

Suomen metsät ränsistyvät perillisten käsissä

Noin viidennes Suomen metsistä on perikuntien omistuksessa. Perikuntien hallinnoimista metsistä suurin osa jää hoitamatta. Suomalaisen metsänomistajan keski-ikä on 62 vuotta.

Kuolinpesän rahoja taiteen tukemiseen Rovaniemellä

Rovaniemen kaupunki on saanut testamenttilahjoituksen perillisittä kuolleelta henkilöltä. Kaupunki käyttää noin 130 000 eurosta puolet perusturvalautakunnan alaisiin ja puolet vapaa-ajanlautakunnan alaisiin menoihin.

Gabonin presidentti lahjoittaa koko isänperintönsä maan nuorille

Ali Bongo Ondimba lupaa myös lahjoittaa valtiolle isänsä, entisen presidentin Omar Bongon kiinteistöjä Gabonissa ja Ranskassa. Ranskassa on meneillään tutkimus siitä, mistä ovat peräisin kiinteisöjen hankintaan käytetyt rahat.

Kioski: Aarrelaivalle löytynyt monta ottajaa

Edessä on luultavasti pitkä ja kinkkinen juridinen paperisota.

Ei perillisiä? Vainajan rahat päätyvät usein hyvään tarkoitukseen

Valtio perii kuolleen omaisuuden, jos perillisiä, lähisukulaisia tai testamenttiä ei ole. Kunnatkaan eivät jää nuolemaan näppejään, mutta Valtiokonttori edellyttää, että rahat käytetään esimerkiksi nuorten ja vanhusten hyväksi.

Sammatin kirjailijakodin idylli synnytti uuden prosaistin – Ollikaiset jättävät talon haikein mielin

Eeva Joenpellon kirjailijakodissa Lohjan Sammatissa on asukkaiden vaihdon aika. Aki Ollikainen perheineen tekee parhaillaan lähtöä ja syksyllä taloon muuttaa Maritta Lintunen. Kesän ajan Vares-Kantola on Joenpellon perikunnan käytössä.

Mökkipommi: Mitä tapahtuu puolelle miljoonalle mökille, kun suuret ikäluokat vanhenevat?

Suomalainen mökinomistaja on keskimäärin 61-vuotias. Yli viisikymppiset omistavat jopa 80 prosenttia kesäasunnoista. Siviilioikeuden professori patistaa ikä-ihmisiä myymään tai lahjoittamaan mökit äkkiä pois, ennen kuin ne ränsistyvät metsiin tai jäävät lasten riesaksi.

Pähkinöistä raivostunut lentoyhtiön perijätär pääsee vankilasta

Stuerttia hutkinut ja lentokoneen lähdön estänyt Korean Air -yhtiön tuolloinen varatoimitusjohtaja on pian vapaa nainen. Uudessa oikeudenkäynnissä hänen ei katsottu uhanneen lentoturvallisuutta.

Maaseudun talot luhistuvat, kun perikunnat panttaavat myyntipäätöksiä

Ränsistyneet rakennukset leimaavat yhä enemmän maaseudun maisemaa. Usein huonokuntoisten autiotalojen omistajina on perikuntia, jotka eivät halua myydä taloja mutta eivät myöskään laittaa rahaa niiden kunnostamiseen. Viranomaiset voivat lähinnä vain toivoa, että talojen omistajat heräisivät jossakin vaiheessa vaalimaan maaseudun kulttuurimaisemaa.

Perheillä traagisia perintöriitoja – kerro omasi

Testamenttikiistat voivat rikkoa perheitä ja sukuja.

Goebbelsin perilliset vaativat kustantamolta korvausta päiväkirjalainauksista

Kustantamo kieltäytyy moraalisista syistä maksamasta korvauksia natsi-Saksan propagandajohtajan perikunnalle. Kustantamon edustaja sanoo tarjoutuneensa tosin maksamaan, jos raha menisi natsien uhrien avustamiseen.

Rovaniemi sai ilman perillisiä kuolleen omaisuuden – puolet taidemuseolle

Rovaniemen kaupunki saa ilman perillisiä kuolleen henkilön omaisuuden. Omaisuus on rahaa noin 130 000 euroa. Rahojen käyttöön on asetettu ehtoja.

Vältä vuosikymmenten riidat – luovu metsästäsi ajoissa

Iäkkään metsänomistajan kannattaisi hyvissä ajoin miettiä, mitä tehdä omistamalleen metsälle. Hajallaan oleva perikunta alkaa turhan usein riidellä, jolloin metsä jää vaille hoitoa.

Näkökulma: Punikkien ja lahtarien perilliset, tulkaa pois poteroista

Sisällissotaa muistetaan edelleen valkoisen ja punaisen puolen omissa tilaisuuksissa. Eikö sadan vuoden takaista kansallista murhenäytelmää jo voitaisi muistella yhteisissä tilaisuuksissa, kysyy Ylen toimittaja Antti Laakso.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle