Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Matti Heikkinen istuu kokoushuoneessa läppärin takana ja puhuu kädet heiluen.

Liikkumattomuudesta tulee joka vuosi miljardien lasku suomalaisille, mutta valtion liikuntabudjetti on vain 160 miljoonaa – Matti Heikkiseltä suoraa puhetta rahasta

Syyskuun ensimmäisenä päivänä Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajana aloittanut Matti Heikkinen vetää uuden työnsä alussa maltillista linjaa. Mitalitavoitteista hän ei ole vielä valmis puhumaan, mutta rahasta kyllä.

Kamila Valijeva Pekingin olympialaisissa 2022.

Olympialaisissa järkyttänyt Kamila Valijevan tapaus on vihdoin ratkennut – dopingkäry viemässä venäläisiltä taitoluistelun joukkuekullan

Pekingin talviolympialaisten puhuttavimpia tapauksia oli venäläisen taitoluistelijan, silloin vielä 15-vuotiaan Kamila Valijevan dopingkäry. Siitä huolimatta murtunut Valijeva kilpaili olympialaiset loppuun.

Jan Vapaavuoren kasvot sivulta kuvattuna.

Suomen olympiakomitealta tiukka linjaus venäläisurheilijoista: "Täysin mahdotonta edes ajatella"

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuoren mukaan on tärkeää, että urheiluliike kulkee käsi kädessä muun yhteiskunnan kanssa. WA:n hallituksen jäsenen Antti Pihlakosken mukaan on väärä hetki löysätä sanktioita.

Venäjän Aleksander Bolshunov Rukan maailmancupissa marraskuussa 2021.

Pitäisikö venäläisten päästä kansainvälisille kilpakentille? Asia jakaa suomalaisurheilijoiden mielipiteet – "Siellä on myös urheilijoita, jotka tukevat johtajaa"

Venäläisurheilijoiden paluu kansainväliseen huippu-urheiluun on kuuma kysymys myös suomalaisurheilijoiden keskuudessa. Yle Urheilu selvitti, mitä mieltä kotimaiset huiput asiasta ovat.

Harri Heliövaara, Espoon Metro Areenalla.

Harri Heliövaaralta käsittämätön temppu – pystyi huippusuorituksiin, vaikka paha silmävamma häiritsi: "Näkö on edelleenkin aika sumea"

Harri Heliövaara on voittanut parinsa Lloyd Glasspoolin kanssa lähes kaikki maailman parhaat parit viime kuukausina. Heliövaara ja Glasspool ovat kiinni paikassa kauden kahdeksan parhaan parin ATP-finaaliturnaukseen.

Münchenin "kultaisesta puolituntisesta" tasan 50 vuotta – palaa syyskuun 1972 tunnelmiin

50 vuoden takainen Münchenin kultainen puolituntinen herkistää yhä selostajalegenda Anssi Kukkosen – "Itkeä vollotin lähetyksen jälkeen"

Syyskuun kymmenes päivä vuonna 1972 on yksi Suomen urheiluhistorian merkittävimmistä. Suomalaiset villiintyivät Münchenin olympialaisten juoksumenestyksestä.

Soutustadion.

Kukaan ei huomannut, että olympialaisiin rakennettu soutukatsomo on sortumispisteessä: "Olemme ajatelleet rappausten vain lohkeilleen"

Helsingin olympialaisia varten rakennettu soutustadion on asetettu käyttökieltoon huonon kunnon takia. Vaarana on, että rappaukset putoavat kävijöiden päälle. Alueen suunnitelmat ovat nyt menossa uusiksi.

Jarmo Lehtinen selostuskopissa.

Kuuntele eläkkeelle jäävän urheiluselostajan Jarmo Lehtisen viimeiset hetket Ruotsi-ottelussa – uran vaativin paikka oli Suomen ja Tanskan EM-ottelu

Jarmo Lehtinen on selostanut urheilukilpailuja Ylelle 40 vuoden ajan. Hän antaa vinkit, mitä alalle haluavan kannattaisi tehdä.

Sanne Erkkola heittää keihästä.

Miksi Suomesta ei tule uusia nimiä naisten keihäshuipulle? Petteri Piironen kyseenalaistaa lahjakkuuksien sitoutumisen huippu-urheiluun

Suomalaisen naisten keihäänheiton korpivaellus on jatkunut jo toistakymmentä vuotta. Viime vuosien lupaava kehitys on hiipumaan päin.

Ronja Savolainen puhuu Jenni Hiirikoskesta

Tällainen on upeasta MM-urastaan palkittu suomalaislegenda Jenni Hiirikoski – joukkuekaverilta yllättävä paljastus: "Hän on tehnyt kotini remontin"

Suomen jääkiekkomaajoukkueen kapteeni Jenni Hiirikoski palkittiin tiistaina huimasta MM-urastaan. Kapteeni toivoo, että hänen kova työmääränsä jättää jälkensä suomalaiseen jääkiekkoon.

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen purjehtivat Mallorcan maailmancupissa.

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen aloittavat MM-regatan – se on kuitenkin vain välietappi matkalla Pariisin olympialaisiin

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen ovat hyvässä vauhdissa Nacra 17 -luokassa. EM-kisoista tuli hopeaa ja maailmancupin osakilpailussa taakse jäi muun muassa Tokion olympiakisojen hopeamitalipari. Kanadassa kisataan tällä viikolla maailmanmestaruuksista.

Matti Mattsson jatkaa uintiuraansa ainakin Los Angelesin olympialaisiin 2028 asti

Matti Mattssonin ura jatkuu Los Angelesin olympialaisiin 2028 asti

Porilaisuimarin tukijoukot ja yhteistyökumppanit kilistelivät maljoja EM-mitalin kunniaksi tänään Porin Yyterissä. Uintiuran paljastettiin jatkuvan vielä ainakin seuraavat kuusi vuotta.

Sara Mihalik on melonut Suomen maajoukkueessa alkuvuodesta 2022.

Pettymys huijareita kohtaan toi unkarilaisen Sára Mihalikin Suomeen – "Jälkikäteen ajateltuna se oli parasta, mitä minulle on tapahtunut"

Huippumeloja Sára Mihalik, 26, sai vuoden alussa edustusoikeuden Suomen maajoukkueeseen. Muutoksen taustalla olivat synkät ajat.

Toni Kuusela grimaserar i EM.

Toni Kuusela otti pistesijan keihään finaalissa

Kuusela heitti viidenneksi tuloksella 80,20. Lassi Etelätalo palautti suomalaisen keihäänheiton arvokisojen mitalikantaan heittämällä pronssia.

Sinikka ja Timo Sahi

Suomalaispariskunta palasi riemukkaasti olympiakaupunki Müncheniin 50 vuoden jälkeen – edellinen visiitti piti sisällään hirvittävän tragedian

Timo ja Sinikka Sahi ovat kokeneita Münchenin-kävijöitä jo vuodelta 1972. Kuten 50 vuotta sitten, myös vuonna 2022 olympiastadionilla on riittänyt aihetta suomalaisjuhlaan.

Topi Raitanen juhlii.

Kommentti: Tämä panee jo lähes nauramaan – Topi Raitasen EM-kulta oli aivan käsittämätön uusinta Jukka Keskisalon Euroopan mestaruudesta

Perjantai-illan estefinaali oli kuin täydellinen toisinto vuoden 2006 EM-finaalista, kirjoittaa Atte Husu Münchenin olympiastadionilta.

Devon Allen diskas.

Yleisurheilun MM-kisojen pikajuoksuista on käynnistetty tutkinta – tässä ovat reaktioajat, joita ei usko kukaan: "Jotain outoa siellä tapahtui"

Oregonin MM-kisoissa ilmoitetut pikajuoksujen reaktioajat ovat epäuskottavia verrattuna arvokisojen keskiarvoihin. Vilppilähdöt ja niiden vuosikymmeniä vanha sääntö on puhuttanut myös Münchenin EM-kisoissa.

Kuvan 100 metrin alkuerissä karsittiin urheilijoita välieriin, jonne kauden tilastokerma eteni vailla juoksun juoksua.

Suomalaistuomari tyrmistyi, kun päättäjät ottivat Münchenin EM-kisoissa käyttöön parhaita suosivan säännön – "Sotii kaikkea oikeudentajua vastaan"

Pikajuoksuissa hyödynnettävä suoran välieräpaikan sääntö luotiin kuusi vuotta sitten, jotta järjestäjät välttyisivät vuoden 2012 Helsingin EM-kisojen kohtalolta.

Sara Mihalik pronssimitalin kanssa kuvassa.

Suomen MM-mitali herätti keskustelun unkarilaismelojan mahdollisesta olympiaedustuksesta – Olympiakomitea ei tyrmää ulkomaisia urheilijarekrytointeja

Unkarilaisen Sara Mihalikin Suomelle tuoma MM-mitali oli ratamelonnassa ensimmäinen yhdeksään vuoteen. Mihalik on ilmaissut halunsa kilpailla Suomen väreissä olympialaisissa, mutta Olympiakomiteassa asiasta ei ole vielä keskusteltu.

Elias Simojoki seisoo puistossa Töölönlahdella ja katsoo suoraan kameraan.

18-vuotias Elias Simojoki edustaa Suomea tietotekniikan olympialaisissa Indonesiassa – "Kynä ja paperi auttavat ongelmanratkaisussa"

Matematiikka yhdistää kahta nuorta helsinkiläistä, samoin kansainvälinen kilpailu. Elias Simojoki kisaa tietotekniikassa kansainvälisellä tasolla ja Ville Uotila matematiikassa. Lisäksi Uotila myös ohjaa muita.

Olympiarenkaat ja Suomen lippua kuvastava sininen risti talon seinässä.

Tokion olympialaisten valmisteluleirillä tapahtuneen häirintätapauksen käsittely yhä kesken – odottaa sovittelua Olympiakomiteassa

Olympiakomitean miespuolinen työntekijä syyllistyi verbaaliseen häirintään naispuolista asiantuntijaa kohtaan olympiajoukkueen valmistautumisleirillä ennen Tokion kesäolympialaisia.

Olympiavoittaja Sylvi Saimo meloo kanootissaan kesällä 1952 Helsingin olympialaisissa.

Sorrosta ja vähättelystä huolimatta voittoon – Sylvi Saimo meloi olympiakultaa tasan 70 vuotta sitten Helsingissä

37-vuotias Sylvi Saimo voitti olympiakultaa ensimmäisenä suomalaisnaisena kesälajeissa. Naisten kilpaurheilun historia on yllättävän lyhyt.

Valmentaja Boris Obergföll istuu katsomossa.

Keihäspaikkaa kritisoinut Boris Obergföll ei halunnut puhua sanaakaan keihäsfinaalin jälkeen – Jan Zelezny ihmettelee saksalaisvalmentajan toimintaa

Julian Weberille jäi jälleen luu käteen, kun Tokion olympiafinaalin tavoin tuloksena oli katkeransuloinen neljäs sija. Valmentaja Boris Obergföll ei ollut juttutuulella finaalin jälkeen.

Lasitskene.

Yleisurheilupomo vastasi Ylelle venäläistähden rajuun kritiikkiin – "Olisi täysin käsittämätöntä, jos olisimme sallineet venäläisten osallistua MM-kisoihin"

Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtajan Sebastian Coen mukaan venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät ole palaamassa kansainvälisiin kisoihin lähitulevaisuudessa.

Yhdysvaltain Katie Nageotte seiväshyppypaikalla Hayward Fieldin stadionilla Eugenessa.

MM-kisapaikka Eugene on syrjäinen pikkukaupunki, jolla on tukenaan mahtava yleisurheilumenneisyys ja jättifirma Nike

Joku on saattanut ihmetellä, miksi yleisurheilun MM-kisat järjestetään Oulua pienemmässä Eugenessa. Niken syntypaikka on amerikkalaiselle yleisurheilulle samaa kuin Wimbledon on tennikselle.

Hämeenlinnan kaupunginmuseo Museo Skogsterissa esillä 1952 olympialaisten Hämeenlinnassa pidetyn 5-ottelun esineistöä. Kuvassa seinällä olympiarenkaat ja alapuolella palkintokoroke jonka vieressä olympiatulimalja.

Helsingin olympialaisia kisattiin myös Hämeenlinnassa 70 vuotta sitten: nyt olympiatulimaljan ja podiumin edessä räpsyvät selfiet

Museo Skogster on kiinnostanut kävijöitä nyt, kun vuoden 1952 olympialaisista on kulunut 70 vuotta. Hämeenlinnassa kilpailtiin nykyaikainen viisiottelu.

Felix Sanchez toimii nykyisin valmentajana omassa nimikkoakatemiassaan.

Lähes tyhjällä MM-stadionin käytävällä alkoi yhtäkkiä älytön mekkala – asialla oli todellinen yleisurheilun legenda

400 metrin aitajuoksun yksi menestyneimmistä urheilijoista vaikuttaa nykyisin kotimaassaan juoksuakatemian parissa.

Kaija Syvälahti, Raili Laiho, Ritva Jaakkola ja Ritva Ketonen muistelevat Helsingin olympialaisia

Helsingin olympiastadionilla nähtiin 70 vuoden takaisia sankareita – Suomen uintinelikko pitää yhä yhteyttä: "Kisat ovat kulkeneet mukana koko elämäni"

Painissa MM-mitaleita myöhemmin saavuttanut Tauno Jaskari oli Helsingin olympialaisissa vielä kokemusta hakemassa.

Jake Wightman (vas.) otti yllätysmestaruuden Jakob Ingebrigtsenin (oik.) nenän edestä.

Kommentti: Ei tullut Huutoa ja kultajuhlia – norjalaisille superpäivästä tuli synkkyyden juhla, joka kiteytyi Jakob Ingebrigtsenin ilmeeseen

Jakob Ingebrigtsenille hopeamitalin ripustaminen kaulaan heti maaliintulon jälkeen oli hänelle kuin isku vyön alle, kirjoittaa toimittaja Atte Husu Hayward Fieldiltä.

Korkeushyppääjä Maria Lasitskenella ei ollut asiaa Eugenen MM-kisoihin Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vuoksi.

Kommentti: Korkeushyppytähti Maria Lasitskene on osoitus, millaista vahinkoa Venäjän käymä sota on tehnyt – vuosien toveruudesta jäi vain häpeää ja vihaa

Maria Lasitskene menetti Venäjän aloittaman sodan myötä paljon enemmän kuin potentiaalisen uran neljännen MM-tittelin, kirjoittaa Jelena Leppänen.

Kolmiloikan mitalistit saivat nopeasti mitalit kaulaan

"Tämä mitali on feikki. Vai oikea?" MM-kisoissa jaettava "pikamitali" hämmensi tähtiurheilijan – Valentin Kononen latasi suorat sanat uudistuksesta

Kansainvälinen yleisurheiluliitto lanseerasi Oregonin MM-kisoihin uudistuksen, joka ei ole kaikkien mieleen.

Emil Zatopek och Gustaf Jansson springer maraton, OS 1952.

Kouluikäinen Bubi Wallenius kyttäsi kirkon kulmalla, kuinka Emil Zátopek pinkoi Helsingin olympialaisissa kolmannen olympiakultansa

Helsingin olympialaisten avajaisista tulee tänään kuluneeksi 70 vuotta. Urheilutoimittaja Bubi Wallenius ja monet muut muistavat kisojen huippuhetket edelleen elävästi.

Juha Tuominen (oik.) on kaksinkertaisen olympiaedustajan ja urheiluvälinevalmistaja Niken palveluksessa kunnostautuneen Jukka Tuomisen poika. Hän tuli paikallisena katsomaan kisoja ystävänsä Mikko Mikkolan (vas.) kanssa. Molemmilla on kansallisen tason yleisurheilutaustaa.

Mitalivirettä ei löytynyt moukarista, mutta Yle Urheilu löysi stadionilta suomalaisen yleisurheilulegendan pojan – jätti Suomen isänsä kanssa yli 30 vuotta sitten

Optimistisimmat suomalaiset latoivat jopa mitaliodotuksia naisten moukarin MM-finaaliin, josta tuli kuitenkin odotetusti yhdysvaltalaisten näytös. Stadionilla kilpailuja oli seuraamassa suomalaisen juoksijalegendan jälkikasvua.

Pekka Jukkala pitää olympiasoihtua kädessä vanhassa valokuvassa vuodelta 1952.

Kyyjärvellä uusittiin Helsingin olympialaisten soihtuviesti – "Sanoin, että voin minä sen kilometrin taas juosta", toteaa Pekka Jukkala, 92

Helsingin olympialaisten soihtuviesti saapui Kyyjärvelle heinäkuun 13. vuonna 1952. Sama viesti reitti juostiin uusiksi nyt 70 vuotta myöhemmin.

Turkkilaisjuoksijat Gamze Bulut ja Asli Cakir Alptekin juhlivat kaksoisvoittoa Lontoon olympiafinaalissa vuonna 2012. Samana kesänä he juhlivat kaksoisvoittoa Helsingin EM-finaalissa. Mitalit mitätöitiin molempien käryttyä dopinginäytteiden uusinta-analyysissä.

Helsingissä käytiin yksi yleisurheilun likaisimmista kisoista, jonka tulokset mullistuivat täysin – uudelleen jaetut mitalit herättävät kuitenkin kiusallisia kysymyksiä

Viime vuosikymmen jäi yleisurheiluhistoriaan satojen dopingpaljastusten ja mitalien uusjaon aikakautena. Mitalien uudelleen jakaminen herättää voimakkaita tunteita, koska takeita kaikkien uusien mitalistien puhtaudesta ei ole.

Senni Salminen huilaa harjoituksissa.

Senni Salminen tuli kaapista ja nousi rakettimaisesti maailman eliittiin – kertoo nyt, mitä Tokiossa oikein tapahtui: "Peli oli sillä sekunnilla menetetty"

Korkeita huippuja ja syviä laaksoja. Suomalaisen yleisurheilun tähdeksi noussut kolmiloikkaaja Senni Salminen sai ensimmäisenä kautenaan parrasvaloissa kokea enemmän kuin pää kesti. 

Jukka Härkönen ei allekirjoita Suomen MM-joukkueen kokoa.

Jukka Härkönen kritisoi Suomen yleisurheilun MM-joukkueen kokoa, mutta myös länsinaapuri saa pyyhkeitä – ruotsalaisjuoksijan kohtalo pöyristyttää

Ruotsin yleisurheiluliitto ei valinnut juoksija Lovisa Lindhiä MM-joukkueeseensa. Kaikki eivät pureskelematta nielleet ratkaisua jättää Lindh rannalle toista vuotta putkeen.

Ida Hulkko profiilikuvassa Näsijärven rannalla. Hänellä on aurinkolasit päälaella.

Huippu-uimari Ida Hulkko, 23, ajatteli olevansa kone ja uupui hurjassa työtahdissa – nyt hän on tehnyt ison päätöksen tästä kaudesta

Ylikuormitus johti uimari Ida Hulkon kohdalla identiteettiongelmaan. Hulkko harjoittelee tällä hetkellä määrällisesti vähemmän ja ilo uimiseen on palannut. Hän jättää silti myös elokuun EM-kisat väliin.

Lia Thomas korjaa uimalasejaan.

Uintiin ja yleisurheiluun on suunnitteilla uusi luokka, koska transnaiset halutaan ulos naisten sarjoista – "Selkeää syrjintää", tyrmää Seta

Transnainen Lia Thomas alkoi kilpailla uinnissa naisten sarjassa ja saavutti ylivoimaista menestystä. Tämän jälkeen Kansainvälinen uimaliitto päätti, että transnaiset eivät voi jatkossa osallistua naisten sarjoihin arvokisoissa.

Devon Allen Lausannen kisoissa.

Devon Allenilla, 27, on mieletön tavoite – aikoo rikkoa pika-aitojen maailmanennätyksen, juhlia MM-kultaa ja voittaa sitten Super Bowlin

Devon Allen kirmasi kauden kärkiajan miesten 110 metrin aidoissa, vaikka oli juuri sairastanut koronan. Allen tähtää yleisurheilun MM-kisoihin ennakkosuosikkina ennen siirtymistään jenkkifutiksen pariin syksyllä.

Martti Puumalainen, Oskari Mäki, Luukas Saha

Judon kaksivuotinen olympiakarsinta on jättihaaste – "Täytyy treenata kuten ammattiurheilija, mutta Suomessa lajista ei saa palkkaa"

Judon olympiakarsinta on poikkeuksellisen raaka. Ottelijat harjoittelevat äärirajoilla koko ajan ja heidän pitää olla hyvässä kunnossa kahden vuoden ajan kiertääkseen kansainvälisten kisojen perässä ympäri maailman.

Joni Mäki yhdessä Maria Tolppasen ja Joakim Strandin kanssa kauppakeskus Rewelissä Vaasassa. Joni Mäki pitelee 10 000 euron stipendiä.

Vaasassa Metsäkallion kuntorata omistetaan Joni Mäelle – olympiamitalisti oppi hiihtämään Metsäkalliossa

Virallinen nimi säilyy kuitenkin Metsäkallion kuntoratana. Vaasan kaupunki palkitsi keväällä Mäen myös 10 000 euron stipendillä.

Yleisöä ja lavalla Aku Hirviniemi, Jukka Jalonen sekä Sanni Rantala.

Jukka Jalosen kotikaupunki järjesti mestarivalmentajan kunniaksi kansanjuhlan: "Olin heti mukana"

Riihimäen kaupunki järjesti kansanjuhlan mestarivalmentaja Jukka Jalosen kunniaksi. Juhlittavana oli myös olympiapronssia naisten maajoukkueessa voittanut Sanni Rantala.

Olympiakomitean uudeksi toimitusjohtajaksi nimetty Taina Susiluoto Olympiakomitean tiedotustilaisuudessa Helsingissä 8. huhtikuuta 2022. Susiluoto seuraa tehtävän kesäkuun lopussa jättävää Mikko Salosta. Hän on Elinkeinoelämän keskusliiton johtoryhmän jäsen ja Olympiakomitean markkinointiyhtiön Suomen Olympiakomitea Markkinointi Oy:n hallituksen jäsen.

Huippu-urheiluyksikön johtoon 17 hakijaa – toimitusjohtaja Susiluoto: "Nimitys tehdään ennen kesälomia"

Vuonna 2018 huippu-urheiluyksikön johtajaksi haki 46 henkilöä. Nyt 17 hakijasta haastateltiin kahdeksan.

Aleksandr Ovetshkin pelasi jälleen NHL:ssä huippukauden.

Aleksandr Ovetshkinin ja voimistelutähden yhteiskuva vihastutti – syynä on Putinin nuorisojärjestö, joka käyttää urheilua avoimesti hyväkseen

Aleksandr Ovetshkin herätti keskustelua poseeraamalla voimistelun olympiavoittajan ja patrioottisen nuorisojärjestön nokkamiehen Nikita Nagornyin kanssa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle