Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oletko riippuvainen kahvista tai tupakasta? Monelle tutut paheet voivat tuottaa yllättäviä ongelmia teho-osastolla

Ymmärtämättömyys nikotiinin ja kofeiinin saannin äkkikeskeytyksen ongelmista johtaa siihen, että tehopotilaita ei hoideta parhaalla mahdollisella tavalla.

THL: Aivokalvontulehdusta aiheuttava enterovirus leviää Euroopassa – Suomessa ei tiettävästi ole tartuntoja

THL:n mukaan eniten tapauksia on ollut 0–3 kuukauden ikäisillä lapsilla ja 26–45 vuoden ikäisillä aikuisilla.

Thaimaan luolapoikien karanteeni jatkuu yhä – miksi näin pitkään?

Ainakaan vielä luolasta pelastetuissa pojissa ei ole näkynyt merkkejä vakavista sairauksista. Heidän tilannettaan on kuitenkin pidettävä silmällä jopa vuosikausia.

Rokotetutkimuksissa nuorimmat ovat vain muutaman viikon ikäisiä vauvoja

Osa rokotettavista ihmisistä saa tutkittavan rokotteen, osa vertailurokotteen. Paikoittaisesta rokotusvastaisuudesta huolimatta tutkimuksiin riittää vapaaehtoisia.

Kaksi varusmiestä sairastui aivokalvontulehdukseen Porin prikaatissa

Tartunnalle altistuneiden varusmiesten kartoitus Porin Prikaatissa on aloitettu estolääkityksen aloittamiseksi.

Enterorokkoa liikkeellä päiväkodeissa ja kouluissa – Suomessa tauti harvoin vaarallinen

Useita lapsia on sairastunut enterorokkoon tänä syksynä Lappeenrannassa ja Imatralla. Muualla maailmalla vakavia oireita aiheuttava virus on kuitenkin Suomessa melko harmiton.

Terveysjärjestöt: Ukraina on ollut piittaamaton polion torjunnassa

Poliovirus voi pahimmillaan aiheuttaa aivokalvontulehduksen tai halvauksen.

Ebolan jälkeen – Malissa ja Guineassa polion leviämisen vaara

Malin poliotapaus on jo toinen takaisku viikossa maailmanlaajuiselle yritykselle hävittää polio kokonaan. Ukrainassa on todettu kaksi tapausta.

Kuusi partiolaista sairastunut aivokalvontulehdukseen Japanissa – suomalaisia ei toistaiseksi sairastunut

Leirin jälkeen aivokalvontulehdukseen on sairastunut skotlantilaisia ja ruotsalaisia partiolaisia.

Aivokalvontulehdusta maailman suurimmalla partioleirillä – suomalaisosallistujia kehotetaan tarkkailemaan itseään

Partioleirille Japanin Yamaguchissa osallistui noin 1000 suomalaista partiolaista. Aivokalvontulehdukseen leirin jälkeen on sairastunut ainakin skotlantilaisia sekä mahdollisesti myös ruotsalaisia partiolaisia.

Joukkomurha vai epidemia? Muinaisen Ateenan lapsivainajien arvoitus ratkesi

450 lapsivainajaa runsaan 2 100 vuoden takaisessa kaivossa kummastuttivat tutkijoita pitkään, mutta nykyajan keinoilla lasten kohtaloon on saatu valoa.

Tuesday's papers: Ministry of Environment to stay, EU wants Finland to take 688 Mediterranean refugees, 'maternal instinct' saves 16-month-old from meningitis

In Tuesday’s papers there were a lot of reactions about the ongoing new government formation talks. The front page of Helsingin Sanomat announced that the Ministry of the Environment will remain as it is, and will not – as previously discussed – become part of the Ministry of Agriculture and Forestry. Hufvudstadsbladet writes that Finland may soon be increasing the number of its refugee quota due to the refugee deluge from the Mediterranean. According to Iltalehti, the mother of a 16-month-old girl knew that there was something more serious with her daughter than a mere fever – it turns out she was right; maternal instincts likely saved her daughter's life from meningitis.

Niger taistelee aivokalvontulehdusta vastaan – epidemia vaatinut yli 100 uhria

Maaliskuun loppuun mennessä tautiin oli kuollut muutamia kymmeniä ihmisiä, mutta huhtikuussa uusien tartuntatapausten määrä kiihtyi epidemiaksi.

Ei lisää aivokalvontulehdusta Jääkäriprikaatissa

Sodankylän varuskunnassa ei ole löytynyt lisää aivokalvontulehdukseen sairastuneita. Perjantaina Jääkäriprikaatin työntekijällä todettiin aivokalvontulehdus.

Aivokalvontulehdustapaus Sodankylän varuskunnassa

Sodankylän varuskunnassa on todettu aivokalvontulehdustapaus. Tulehdus todettiin puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluvalla työntekijällä perjantaina.

Uusi rokote yrittää tyrmätä aivokalvontulehduksen

Yhdistelmärokotteen oletetaan tehoavan myös yleisimpään Suomessa tautia aiheuttavaan bakteeriin. Tutkimusta tehdään kymmenessä kaupungissa.

Meri-Lapissa liikkuvissa epidemiahuhuissa ei ole perää

Länsi-Pohjan keskussairaalassa sattuneet kaksi kuolemantapausta lyhyen ajan sisällä ovat saaneet huhut liikkeelle Meri-Lapissa. Sairaalan mukaan kyse on kuitenkin yksittäistapauksista, eikä mikään viittaa epidemiaan.

Ylilääkäri: Virallisilla rannoilla turvallista uida

Vaasassa on tällä viikolla hoidettu neljää aivokalvontulehdusta. Sosiaalisessa mediassa on liikkunut huhuja, että sairastumisten taustalla ovat samat uimiseen käytetyt avolouhokset. Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Markku Sirviö rauhoittelee.

Water contamination advisory issued for Ruovesi

A boil water notice has been issued in areas affected by the Visuvesi and Pajulahti water networks in the city of Ruovesi, 73 kilometres from Tampere, after bacteria causing intestinal diseases were found in samples of the drinking water. The notice is valid until further notice.

Karjalan prikaatin varusmiehellä aivokalvontulehdus - suojaustoimet varuskunnassa aloitettu

Varusmies on ollut tiistaista asti hoidettavana Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa. Tulehduksen epäillään syntyneen bakteerista. Muille varusmiehille on alettu antaa suojausantibioottia.

NHL-lupaus taistelee elämästään

Vakavasta aivokalvontulehduksesta kärsivä Tim Bozon, 19 on vaivutettu koomaan.

Varusmiehen aivokalvontulehdus säikäytti ihmisiä Hattulan Parolassa

Panssariprikaatin varusmiehellä on todettu vaarallinen bakteeriperäinen aivokalvontulehdus Hattulan Parolassa. Miehen omaiset ja lähimmät palvelustoverit ovat saaneet suojalääkityksen varmuuden vuoksi.

Ranskan jääkiekon superlupaus kriittisessä tilassa Kanadassa

Tim Bozon kiidätettiin sairaalaan viime lauantaina. Vielä edellisenä iltana hän oli onnistunut maalinteossa WHL-ottelussa.

Turkulaisella päiväkotilapsella bakteeriperäinen aivokalvontulehdus

Muille mahdollisesti altistuneille on tarjottu estolääkitys. Tartuntataudeista vastaava lääkäri muistuttaa, että kyse on yksittäistapauksesta.

Flunssarokotukset alkavat Rovaniemellä

Rovaniemi alkaa rokottaa kaupunkilaisia kausi-influenssaa vastaan marraskuun puolenvälin jälkeen. Omista hoitotiimeistä piikin saa 18.11. alkaen ilman ajanvarausta. Riskiryhmiin kuuluvat saavat rokotteen ilmaiseksi ja ilman reseptiä.

Kunnat kampanjoivat pneumokokkirokotteen puolesta

Esimerkiksi Lahden kaupunki suosittelee kaikkia 50 vuotta täyttäneitä tai riskiryhmään kuuluvia ottamaan pneumokokkirokotteen. Rokote vähentää muun muassa riskiä sairastua keuhkokuumeeseen ja aivokalvontulehdukseen. Toistaiseksi rokote on maksettava itse.

Uskallatko ottaa influenssarokotteen?

Monet epäröivät edelleenkin pistoksen ottamista sikainfluenssarokotteiden aiheuttamien narkolepsiatapausten vuoksi.

Rokotekohu ei ole karkoittanut vapaaehtoisia tutkittavia

Rokotekohu ei ole hillinnyt vapaaehtoisten tutkittavien haluja osallistua uusien rokotteiden kehittämiseen. Porin rokotetutkimusklinikka hakee parhaillaan henkilöitä meningokokki B-rokotetutkimukseen.

Kroatian syöttökanuuna joutui sairaalahoitoon

Ivo Karlović toipuu Miamilaisessa sairaalassa aivokalvontulehduksesta.

Omalääkärin vastaanotto 20.2.2013

Aiheina mm. valekihti ja nivelrikko

Aivokalvontulehdus aiotaan taltuttaa rokotteella

Aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytyksiä aiheuttavaa meningokokki B -bakteeria vastaan kehitetään rokotetta. Erityisesti nuorilla ja alle vuoden vanhoilla esiintyvät taudit voivat nylyisin hoidosta huolimatta johtaa jopa kuolemaan.

Aivokalvontulehdukseen sairastuneita jo yli 300 Yhdysvalloissa

Terveysviranomaiset ovat löytäneet hometta lääkeyrityksen tiloista. Yrityksen epäillään valmistaneen pilaantunutta lääkettä.

Lisää kuolonuhreja Yhdysvaltain aivokalvontulehdusepidemiassa

Epidemia ei näytä merkkejä laantumisesta, sanovat terveysviranomaiset. Lähes kaikki pilallista lääkettä saaneet on kuitenkin tavoitettu ja heidän terveydentilaansa tarkkaillaan.

Yhdysvaltain aivokalvontulehdusepidemialle "ei näy loppua"

Viranomaiset epäilevät, että kipulääkkeenä käytetyn steroidin lisäksi muutkin lääkkeet ovat saattaneet levittää aivokalvontulehdusta aiheuttavaa sieni-infektiota.

Yhdysvalloissa aivokalvontulehdus voi uhata jopa 14 000 ihmistä

Pilaantuneita steroidiruiskeita on saattanut saada aiempaa arvioitua suurempi joukko ihmisiä, Yhdysvaltain terveysviranomaiset varoittavat.

Aivokalvontulehdusepidemia käynnisti keskustelun lääkevalvonnasta Yhdysvalloissa

Aivokalvontulehdukseen on kuollut jo 12 ihmistä ja sairastuneita löytyy koko ajan lisää.

Suomessa ei myynnissä aivokalvontulehdusta aiheuttanutta lääkettä

Fimean tietojen mukaan muuallakaan Euroopassa ei pitäisi olla myynnissä lääkkeen valmistaneen yrityksen lääkevalmisteita.

Lääkkeen aiheuttama aivokalvontulehdus leviää Yhdysvalloissa

Maanantain aikana Yhdysvalloissa todettiin ainakin yksi kuolonuhri ja yli kymmenen sairastapausta lisää. Aivokalvontulehdus leviää kipulääkkeenä käytetystä steroidipistoksesta.

Pilaantunut lääke tappaa Yhdysvalloissa

Seitsemän ihmistä on kuollut ja yli 90 sairastunut aivokalvontulehdukseen yhdeksässä osavaltiossa. Tartunta on peräisin selkäkipuihin annetuista steroidipistoksista.

Vaasan kaupunginsairaalassa listeriaa

Tartuntojen lähde on vielä tällä hetkellä epäselvä. Sairastuneet potilaat ovat toipumassa.

Kemin epäilys ei ole aivokalvontulehdus

Kaivolinnan päiväkodissa hoidossa ollut lapsi on saanut rajun yleistulehduksen.

Aivokalvontulehdus kemiläisessä päiväkodissa

Päiväkodissa hoitoa vaatineen kanssa samalla osastolla olleiden lasten vanhempiin on otettu yhteyttä.

Rokotuksista hyvät tulokset: Lasten aivokalvontulehdukset ja verenmyrkytykset vähentyneet

Vähintään kaksi annosta pneumokokkirokotetta saaneilla lapsilla ei ole havaittu yhtään rokotteella ehkäistävän pneumokokin aiheuttamaa vakavaa sairautta.

Mykoplasma jyllää yhä

Mykoplasma-bakteerin aiheuttamia hengitystieinfektioita tilastoitiin maaliskuun loppuun mennessä Lapissa 32. Viime vuonna vastaavana aikana tapauksia oli 16.

Tuhkarokon kanssa ei ole leikkimistä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija varoittaa tuhkarokkoepidemiariskin kasvamisesta Pietarsaaren seudulla. Epidemian alkamisriskiä kasvattaa lasten vähäinen rokotussuoja.

Tehokas rokote vaaralliseen bakteeriin löytymässä

Aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä aiheuttavaa bakteeria vastaan saattaa jatkossa saada suojan. Seinäjoella on käynnissä meningokokki B-bakteeria vastaan kehitetyn rokotteen tutkimus. Rokotetutkimukseen otetaan mukaan teinejä ja nuoria.

Nuorilla testataan aivokalvontulehdusrokotetta

Tampereen yliopiston rokotetutkimusklinikoilla on alkanut uuden meningokokki B -rokotteen tutkimus, johon otetaan mukaan yhteensä noin tuhat 11 -18 -vuotiasta nuorta muun muassa Turusta, Porista, pääkaupunkiseudulta ja Tampereelta. Mukana on myös nuoria Pohjois-Suomesta. B-ryhmän meningokokki on yleisin bakteeriperäisen aivokalvontulehduksen ja verenmyrkytyksen aiheuttaja Suomessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle