Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Itäviä uusia perunoita kädellä

Hellekesä sai potut villiintymään – itävät jo

Poikkeuksellinen kesä sai perunat itämään reippaasti etuajassa. Normaalisti ituja muodostuu vasta talvella.

Salmonellan testausta.

Idut aiheuttivat salmonella-epidemian Pirkanmaalla

Salmonellaan sairastui maalis-huhtikuussa 19 ihmistä Pirkanmaalla. Osan Mung-pavun iduista saadun tartunnan oireet vaativat sairaalahoitoa.

Mung-papu -pusseja

Mungpavuissa mahdollisesti salmonellaa – vedetään pois markkinoilta

Papuja on ollut myynnissä päivittäistavara- ja luontaistuotekaupoissa eri puolilla maata maaliskuusta 2016 alkaen.

Salmonellan testausta.

Kotimaasta saatua salmonellaa tavallista enemmän Tampereen seudulla – tartuntojen aiheuttaja ei tiedossa

Maalis-huhtikuun vaihteesta alkaen Tampereen seudulla on ollut useita kotimaasta saatuja salmonellatartuntoja. Tartuntojen alkuperä ei ole tiedossa, mutta sitä selvitetään.

Ympäristöterveydenhuolto tutki: Syötävät siemenet melko hyvälaatuisia

Kuopiossa tutkittiin 20 näytettä, joista suurin osa oli siemeniä. Siemenet olivat enimmäkseen hyvälaatuisia, mutta joukossa oli joitakin tuotteita, jotka sisälsivät hometta. Yhdestä näytteestä löytyi myös kolibakteeria.

Tuoreita valkosipuleita pellon reunalla

Näkökulma: Kevätriivaus ajaa ajatukset multaan

Keväisin puutarhamyymälöissä kiertävillä ihmisillä on kaikilla samanlainen ajatus. Haluamme tehdä tästä kesästä runsaamman kuin edellisestä, sanoo toimittaja Liisa Leinonen kolumnissaan.

Veikko Ahtiainen

Varhaisperunan istutus ei ole juurikaan myöhässä

Ahtiaisen tilalla Lappeenrannassa perunaa istutettiin viikonloppuna. Tilalla päästiin perunanistutukseen lähes normaalissa aikataulussa.

Kuva Jack - The giant slayer -elokuvasta.

Bryan Singer: Jack the Giant Slayer

Bryan Singerin ohjaama Jack the Giant Slayer on tietenkin vanhan Jaakko ja pavunvarsi sadun muunnos ja päivitys.

Perunantutkimuslaitos Petla muutti Ylistaroon

Jääkaappilämpötila idättää perunan

Kevättalven tuttu ilmiö on jääkaapissa itävät perunat. Perunantutkimuslaitoksen mukaan syynä on jääkaapin lämpötila. Perunoiden kylmäketju katkeaa jo viimeistään kaupassa ja itämisvalmius alkaa. Itämisen voi vielä kotona pysäyttää säilyttämällä potut +2 lämpöasteessa.

Perunan istutus

Lappilainen toripottu painuu maan alle

Rovaniemeläinen perunanviljelijä Timo Raitio on päässyt istuttamaan perunaa pelloilleen puolitoista viikkoa toiveitaan myöhemmin. Torimyyntiin hän uskoo perunasatonsa silti ehtivän tavanomaiseen aikaan.

Sarviapilan siemenistä ei löytynyt EHEC-epidemian aiheuttajaa

Euroopan elintarvikeviranomaiset ovat antaneet loppuyhteenvedon viimekesäisestä EHEC-epidemiasta. Sarviapilan siemenistä ei löytynyt jälkiä tautia aiheuttaneesta bakteerista. Saksassa alkaneessa epidemiassa lähes 4 000 sairastui ja noin 50 kuoli.

Kiinassa paljastui uusi ruokahuijaus

Kiinassa on paljastunut jälleen uusi elintarvikehuijaus. Uutistoimisto Xinhuan mukaan kiinalaisyritys on jäänyt kiinni valmistamiensa elintarvikkeiden valmistuspäivämäärien väärentämisestä.

Kiina pidättänyt 2 000 kelvottomasta ruoasta

Kiinassa on käynnissä laaja operaatio, jolla pyritään estämään kelvottomien ruokavalmisteiden kauppa. Operaation aikana on pidätetty noin 2 000 ihmistä.

Potilas sairaalasängyssä teho-osastolla.

Saksan EHEC-epidemialle virallinen piste

Yli 50 ihmistä tappanut Saksan EHEC-epidemia on ohi, sanovat saksalaiset terveysviranomaiset. Viimeinen tautidiagnoosi on annettu kolme viikkoa sitten. Niin kauan kestää tartunnan itämisaika.

Evira: Testatuissa sarviapilan siemenissä ei jälkiä EHEC-bakteerista

Evira on saanut valmiiksi ensimmäiset laboratoriokokeet, joissa on testattu kaupoista pois vedettyjä egyptiläisiä sarviapilan siemeniä. Testeissä ei ole löydetty Euroopassa EHEC-epidemian aiheuttanutta bakteeria.

Egyptiläinen mies kauhoo käsillään sarviapilan siemeniä ruokatukussa.

Evira neuvoo välttämään kaikkia egyptiläisiä sarviapilan siemeniä

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee varotoimena, ettei mitään egyptiläistä alkuperää olevia sarviapilan siemeniä käytettäisi. Ruokakaupat ovat jo päättäneet poistaa kyseisiä siemeniä sisältävät tuotteet kaikista myymälöistä. Evira kehottaa myös muita liikkeitä, kuten pieniä erikoiskauppoja ja etnisiä kauppoja, poistamaan ne myynnistä.

Suomessa ei EHEC-bakteeriin liitettyjä siemeniä

Suomesta ei ole löytynyt egyptiläisiä sarviapilansiemeniä, jotka kuuluisivat myrkyllisen EHEC-bakteerin alkuperäksi pidettyihin eriin. Suomi lähtee mukaan tuontikieltoon, joka koskee kaikkia egyptiläisiä itujen tuotantoon käytettyjä siemeniä.

Sarviapilan siemeniä.

EU asetti egyptiläiset siemenet tuontikieltoon

EU on kieltänyt joidenkin siemenien maahantuonnin Egyptistä. Euroopan elintarviketurvallisuusviraston tutkijoiden mukaan EHEC-bakteerin alkuperänä pidettyjä sarviapilansiemeniä on yhä myynnissä eri puolilla Eurooppaa. Sarviapilansiemenet vedetään nyt myynnistä.

Pavun ituja, jollaisista EHEC-bakteerin arvellaan lähteneen.

Viranomaiset kehottavat kuumentamaan idut

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ja Euroopan Tautikeskus ECDC kehottavat kuluttajia kuumentamaan idut kunnolla EHEC-tartuntojen välttämiseksi.

Ruotsissa ensimmäinen kotoperäinen EHEC-tartunta

Ruotsista on löydetty ensimmäinen EHEC-tartunta, jolla ei ole yhteyttä Saksaan. Ruotsin terveysviranomaiset eivät toistaiseksi ole pystyneet selvittämään, mistä tartunta on lähtöisin.

Potilas sairaalasängyssä teho-osastolla.

EHEC-uhrien määrä kasvaa Saksassa

Saksan terveysviranomaisten mukaan EHEC-epidemiaan kuolleiden määrä on noussut 47 ihmiseen Saksassa. Myös Ranskassa Bordeaux’n alueelta on löydetty kymmenen EHEC-tartuntaa. Tauti on sama kuin Saksassa.

Nainen poimii kaupassa tomaatteja pussiinsa.

EHEC ei pelästyttänyt suomalaisia

Suomalaiset ostavat kasviksia entiseen malliin EHEC-kohusta huolimatta. Vihannesten ja hedelmien myynti ei ole notkahtanut Suomessa, kertovat SOK ja Ruokakesko.

Pavun ituja, jollaisista EHEC-bakteerin arvellaan lähteneen.

EHEC-riskiruokia ei käytetä Lahdessa

Lahden Ateria ei lisää varotoimia ruoanvalmistuksessa kotimaisen EHEC-bakteeriepäilyn takia. Helsinkiläisessä päiväkodissa selvitetään parhaallaan epäilyä EHEC-bakteerin aiheuttamasta oireilusta, mutta viranomaiset eivät ole kertoneet, onko sairastunut lapsi vai hoitohenkilöstöön kuuluva.

Pavun ituja, jollaisista EHEC-bakteerin arvellaan lähteneen.

Saksan viranomaiset: EHEC peräisin saksalaisista iduista

Saksan viranomaiset ovat vahvistaneet, että EHEC-bakteeri on peräisin iduista. Idut oli kasvatettu Saksassa, Ala-Saksin osavaltiossa sijaitsevalla maatilalla.

Iduista löytyi erilaista EHEC-bakteeria Hollannissa

Hollannin viranomaiset kertovat löytäneensä punajuureniduista EHEC-bakteeria. Bakteeri on kuitenkin eri tyyppinen kuin kymmeniä ihmisiä Euroopassa tappanut myrkkybakteeri.

Ulkomaisia sanomalehtiä

Maailman lehdet

Saksassa ehec-epidemian jatkuminen on nostattanut vilkkaan keskustelun kriisiviestinnästä. Monissa saksalaislehdissä arvostellaan viranomaisten toiminnan hajanaisuutta, kun kurkku- ja ituepäilyt ovat peräjälkeen osoittauneet vääriksi.

EU hätäkokouksessa EHEC-bakteerin takia

Euroopan unionin maatalousministerit kokoontuvat tänään tiistaina hätäkokoukseen kuolonuhreja vaatineen EHEC-bakteerin takia. Ministerit pohtivat, miten tuetaan vihannesten viljelijöitä, joiden on nyt vaikeampaa saada tuotteitaan kaupaksi.

Evira: EHEC-bakteerin aiheuttaja ei ehkä koskaan löydy

Elintarviketurvallisuusviraston mukaan on mahdollista, että EHEC-bakteerin alkuperä ei selviä lainkaan. Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio sanoo, että mitä kauemmin tutkimukset kestävät, sitä epätodennäköisempää bakteerin aiheuttajan löytyminen on.

Laboratoriotyöntekijä pitelee viljeltyä EHEC-bakteerikantaa sisältävää petrimaljaa.

EHEC-bakteerin alkuperästä ei vieläkään selvyyttä

Vaarallisen EHEC-bakteerin alkuperästä ei edelleenkään ole selvyyttä, kertovat Saksan terveysviranomaiset. Viranomaisten mukaan tähänastiset testitulokset eivät kuitenkaan yhdistä bakteeria alasaksilaiseen luomutilaan. EHEC-bakteeri on surmannut Euroopassa jo yli 20 ihmistä.

Ehec-epidemian alkulähteeksi epäillyn puutarha-alan yrityksen kasvihuoneet Ala-Saksin osavaltiossa.

Evira: Saksan EHEC-ituja ei tuotu Suomeen

Elintarviketurvallisuusviraston selvitysten mukaan Saksan EHEC-epidemian lähteeksi epäiltyjä pavunituja ei ole tuotu Suomeen. Saksan viranomaiset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet vielä epidemian alkuperää saksalaiseen puutarha-alan yritykseen.

Ehec-bakteeri mikroskooppikuvassa

Myrkkybakteerin mysteerille odotetaan ratkaisua tänään

Vaarallisen EHEC-bakteerin alkuperään saataneen varmistus tänään maanantaina. Terveysviranomaisten mukaan tauti on todennäköisesti levinnyt Saksaan ala-saksilaisesta puutarhanviljely-yrityksestä pavunitujen välityksellä.

Pavun ituja, jollaisista EHEC-bakteerin arvellaan lähteneen.

Myrkkybakteerin lähde ehkä pavunidut

Saksan viranomaisten mukaan myrkyllisen EHEC-bakteerin lähde saattaa olla pavunidut. Ala-Saksin maatalousministerin mukaan idut ovat peräisin paikalliselta luomumaatilalta Ülzenin alueelta. Bakteeri on aiheuttanut jo 22 kuolemaa.

multaa, ämpäri ja perunoita

Ämpäriperuna tuottaa sadon juhannukseksi

Perunanviljelyyn ei tarvita peltoa eikä pihamaata. Peruna kasvaa kätevästi myös ämpärissä. Esimerkiksi jääkaappiin unohtuneet, itämään päässeet perunat voi upottaa mullalla täytettyyn ämpäriin ja juhannuksena ämpäri tarjoaa nipullisen uusia perunoita.

Raikkautta ruokapöytään iduista ja versoista

Idättäminen on nopeaa ja helppoa. Versottaminen sen sijaan vaatii kärsivällisyyttä hiukan enemmän. Iduista ja versoista saa terveellistä lisuketta salaatteihin, mutta ne sopivat syötäväksi myös sellaisenaan.

Koiden ja perhosten toukat uhkaavat rypsipeltoja

Toukat ovat aiheuttaneet jo merkittäviä tappioita varsinkin etelärannikon rypsipelloilla.

Eemeli Väyrynen

Väyrynen on Euroopan vanhin patentinhaltija

Keminmaalainen Eemeli Väyrynen on Euroopan vanhin keksintöpatentinhaltija ja toiseksi vanhin koko maailmassa. USA:ssa sai vuonna 1973 yksi henkilö patentin tiettävästi Väyrystä vanhempana.

Huijaa kesä talven keskelle

Kukat voi saada kukkimaan uudelleen keskellä talvea. Hyötämisessä huijataan kasvien biologista kelloa ja sen avulla onnistuu vaikkapa joulukukkien kasvattaminen itse. Hyötäminen pitää aloittaa nyt!

Valintojen maailmassa tapaamme lihansyöjän ja ituhipin.

Kummeli: Valintojen maailma

Tapaamme ituja syövän luuserin ja lihaa syövän urologin.

Sankoperunoiden varret kasvoivat hyvin.

Sankoperunoiden sato oli yllättävä

Huhtikuun viimeisellä viikolla Pohjanmaan Radiossa istutettiin kasvamaan sankoperunoita. Niiden kasvua seurattiin juhannukseen saakka mielenkiinnolla ja sadon määrä oli innokkaan veikkailun kohde.