Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Toimittaja Jussi Paasi lukee kirjaa ravintolassa.

Kommentti: Minulle ojennettiin tamperelaisessa pubissa yllättäen käteen kirja, jonka viesti oli koskettava ja traaginen

Kesken jääkiekon MM-kisojen sain muistutuksen niistä kaikkein tärkeimmistä asioista, kirjoittaa Jussi Paasi. 

Nainen ja  koira keväisellä kartanon pihalla.

Hakoisten kartanonrouvan romaani tilan aiemmasta valtiattaresta kuvaa aateliselämää ja rakkautta: "1700-luku oli tosi eroottinen"

Naisen elämä 1700-luvulla maalaiskartanossa ei ollut helppoa. Kirjailija halusi silti suoda sankarittarelleen onnellisen avioliiton, johon kuului myös aistillinen rakkauselämä.

Kirjailija Douglas Stuart kuvattuna keltaista seinää vasten. Hän hymyilee ja katsoo kohti kameraa.

Menestyvä muotisuunnittelija kirjoitti omakohtaisen romaanin lapsuudesta alkoholismin varjossa – "Lapsena en tiennyt paremmasta elämästä"

Skotlantilaistaustainen Douglas Stuart kirjoitti palkitun romaanin työväenluokan lapsuudestaan ja alkoholismista. Useille muotibrändeille työskennellyt Stuart on nykyään kokopäivätoiminen kirjailija.

Ihmisletka kuljettaa kirjan kädestä käteen Lappeenrannassa

Ihmisletka kuljetti kirjan kädestä käteen kirjastosta ostoskeskukseen – ensimmäinen kirja on nyt muuttanut Lappeenrannassa

Lappeenrannan kaupunginkirjasto muuttaa väistötiloihin kauppakeskukseen mittavan peruskorjauksen ajaksi. Kauppakeskuskirjasto avaa ovensa elokuussa.

Pekka Juntti katsoo Tornionjoelle talvimaisemissa.

Pekka Juntin esikoisromaanin käännösoikeudet myytiin ranskalaiselle kustantamolle

Juntti on Editions Gallmeister -kustantamon ensimmäinen suomalaiskirjailija.

Jaakko Syrjä.

Kirjailija Jaakko Syrjä on kuollut

"Olen ollut sellainen harhapoluille eksyjä. Elämäni on ollut hyvin täynnä hyvin kiinnostavia harhapolkuja."

Maaza Mengiste Ruttopuistossa tuoreiden tammenlehvien alla.

Maaza Mengiste oli juuri saanut valmiiksi romaaninsa Etiopian naissotilaista, kun sai kuulla isoisoäitinsä olleen yksi taistelijoista

Etiopialaistaustainen kirjailija Maaza Mengiste kirjoitti romaanin Etiopian ja Italian välisessä sodassa (1935–1936) taistelleista naissotilaista. Kirjaa ei voi lukea vertaamatta sotaa nykyiseen Ukrainan tilanteeseen.

Tampereen pääkirjasto Metso.

Pirkanmaan kirjoituskilpailun voittajiksi Tia Tuovinen ja Lotta Naakka

Kilpailu järjestettiin nyt 71. kerran. Töitä tuli tarjolle 350.

Lähes 90-vuotias Pirkko Kauppinen istuu sukunsa kirjakaupassa nojatuolissa ja katsoo ikkunasta ulos.

Kirjakauppiaita neljässä polvessa – liki 72 vuoden työuran tehnyt Pirkko Kauppinen muistaa kaupalta niin sodan, juhlat kuin koskettavat keskustelutkin

Pienessä maalaiskunnassa on Suomen vanhin yksityinen kirjakauppa, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo 119 vuotta. Nyt kauppa vaihtaa omistajaa, ja sukunsa viimeiset kirjakauppiaat jättävät paikkansa tiskin takana.

Colson Whitehead nojaa kullanväriseen verhoon.

Colson Whiteheadin kirjat kahmivat palkintoja, mutta hän ei usko niiden muuttavan maailmaa: “Ihmiset, joiden kannattaisi lukea kirjoja, eivät sitä tee”

Colson Whitehead on kirjoittanut julmuuksista mustia kohtaan, mutta hän ei epäröinyt tarttua kepeämpiin aiheisiin uusimmassa romaanissaan. "Voisin tehdä uran vaikka rakkausrunoilijana, jos olisin siinä hyvä", hän sanoo.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Kun kaikki on menetetty, jäljelle jää vain paljas ihmisyys

Olen tehnyt talven aikana töitä päihteidenkäyttäjien keskellä, ihmisten, jotka eivät usein näe tuntiakaan tulevaisuuteen, kirjoittaa Salusjärvi.

Runoilija ja räppäri Essi Leppänen, Ester Noor Leppä, kuvattuna Itä-Pasilassa.

Runoilija Essi Leppänen kirjoittaa oodeja yksinäisille: "Kaikki eivät ole pärjääjiä tai karismaattisia hurmureita"

Essi Leppäsen mielestä yksinäisyyden olemuksesta ja syistä, varsinkaan rakenteellisista, ei puhuta riittävästi.

Anneli Kanto

Anneli Kannolle vuoden Kiitos kirjasta -palkinto Rottien pyhimyksestä

Tamperelaiskirjailija Anneli Kanto on saanut Kiitos kirjasta -palkinnon romaanista Rottien pyhimys. Palkinnon jakavat Kirjakauppaliitto, kirjakauppa-alan yhdistys Libro ja Suomen kirjastoseura.

Kolumnisti Ronja Salmi.

Ronja Salmen kolumni: Hurahdin alkuvuodesta Tiktokiin – sovelluksen koukuttavuutta selittää isompi ilmiö

Ääni on muuttanut kirjallisuutta pysyvästi vain muutamassa vuodessa. Tiktokin viraaliäänet muuttavat myös musiikkialaa. Äänen seuraava valloituskohde voi olla deittimaailma, jossa ääni tuntuu henkilökohtaiselta ja aidolta, kirjoittaa Salmi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Kosmologi Kari Enqvist studiossa.

Kari Enqvist uskoo tieteeseen, mutta sitä hän ei pystynyt todentamaan, miten selittämätön vaikuttaa ihmiseen - niinpä hän kirjoitti romaanin

Kulttuurivieras, kosmologi Kari Enqvist uskoo tieteeseen, mutta on siitä huolimatta pohtinut paljon uskontoja. Häntä vaivasi myös ajatus, miten selittämätön voima vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen. Ajatuksesta syntyi Enqvistin esikoisromaani.

Kotka Mikko Kamulan Tuonela-kirjan kannesta.

Metsän kansa -sarja kertoo ajasta, jolloin maailma oli jumalien ja haltijoiden temmellyskenttä – kirjailijalle suomalainen muinaisusko on aarrearkku

Mikko Kamulan Metsän kansa -sarja on edennyt neljänteen osaan. Kirjasarja yhdistelee toisiinsa historiallista proosaa ja suomalaiseen mytologiaan pohjautuvaa fantasiaa.

Mikko Kuustonen istuu äänitysstudiolla kitara sylissään ja nauraa.

Suomesta on tullut äänikirjojen kuuntelun kärkimaa – nyt niihin halutaan myös musiikkia, tehosteita ja useita ääninäyttelijöitä

Suomalaiset ovat äänikirjojen kuuntelussa Euroopan kärkeä. Lisäksi Suomi on edelläkävijä uusien kerrontatapojen kehittelyssä. Alalla ennustetaan keskustelua siitä, missä menee äänikirjan ja kuunnelman raja, kun uusia kokeiluja tehdään yhä enemmän.

Seppo Jokinen katsoo kameraan pipo päässä ja takana näkyy Hervannan kerrostaloja.

Seppo Jokinen on kirjoittanut komisario Koskisesta jo 27 kirjaa ja ystävystynyt päähenkilönsä kanssa: "Koskinen elää kanssani varmaan hautaan asti"

Kirjasarjan suosio on yllättänyt tekijän. Tarinoiden pohjalta tehty televisiosarja on myyty jo Yhdysvaltoihin ja Australiaan saakka.

Ukrainankielisiä lastenkirjoja kirjaston hyllyssä.

Ukrainankieliset lasten- ja nuortenkirjat viedään nyt käsistä – kirjoja haalitaan kirjastoihin ja kotikokoelmiin kaikkialla Euroopassa

Suomalaiset ja kansainväliset kirjakaupat myyvät netissä ei-oota. Ukrainankielisten kirjojen painokset ovat loppu. Vähissä ovat myös kirjat, joista kirjastot kisaavat kokoelmiinsa.

Värikäs lohikäärme levittelee siipiään.

Jos ahmit Soturikissat-kirjat, kannattaa kokeilla myös Tulisiivet-sarjaa – sarjojen takana on sama kirjailija, joka kirjoittaa mieluiten öisin

Yhdysvaltalaisen lastenkirjailijan Tui T. Sutherlandin Tulisiivet-sarja on niin suosittu, että jopa Netflix on tekemässä lohikäärmeistä sarjaa.

Kirjailija Antti Tuuri istuu työhuoneellaan kirjoituskoneen äärellä ja nojaa käsiinsä.

Antti Tuuri kirjoitti kehitysvammaisesta ystävästään, joka vältti vajaamielislaitoksen ja sai onnellisen herrasmiehen elämän

Kirjailija, kulttuurivieras Antti Tuurin uusi kirja on suvaitsevaisuuden puolustuspuhe. Se kuvaa hänen ja Down-ihmisen ystävyyttä. Nyt ollaan kaukana Pohjanmaan lakeuksilta.

Galaxin Gorilla ja juontajat Viivi sekä Ada poseeraavat.

Galaxin lukuhaaste 2022

Osallistu Galaxin lukuhaasteeseen!

Färggranna barnböcker på flera hyllor i ett bibliotek.

Aluehallintovirasto tukee kirjastojen toimintaa Pohjanmaalla reilun 61 000 euron edestä – valtakunnallisesti avustuksia myönnettiin reilut 1,3 miljoonaa euroa

Suurin tuen saaja on Kaskinen, johon rakentuu uusi kirjasto. Myös Mustasaarelle merkittävä avustus. Yhteensä viisi pohjalaiskuntaa saa Aluehallintovirastolta avustuksia.

Danny seisoo mikrofonin edessä mustissa vaatteissa, taustalla savua, laulava Danny nostanut toisen kätensä dramaattisesti ilmaan.

Antti Heikkinen kirjoittaa Dannyn elämäkerran

Auktorisoitu elämäkerta pitkän uran tehneestä viihdetaiteilijasta ilmestyy ensi syksynä.

Kirjailija Tiina Raudaskoski

12 vuotta sitten Ranskassa asuvan Tiina Raudaskosken elämä pysähtyi – alkoi vuosia kestävä huoltajuustaistelu, jonka aikana kirjailija opiskeli asianajajaksi

Huoltajuudesta taistelu oli niin raskas prosessi, ettei kirjailija Tiina Raudaskoski ollut varma, pystyykö enää kirjoittamaan. Hän päätti yrittää ja kirjoitti tapahtumista fiktiivisen romaanin, joka pohjaa hänen kokemuksiinsa.

Kuvassa toimittaja Tuukka Pasasen hahmo Viikon Tuukka katsoo ns. hullun katseella kameraan.

Viikon Tuukka: Murhaajan mieli kiinnostaa

True crime kiinnostaa, koska peilaamme itseämme tekijöihin.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Sanat jotka pettävät, kun niitä tarvitaan

Faktat eivät enää kiinnosta ihmisiä. Kirjoitettu kieli suosii tunnepuhetta, pohtii Salusjärvi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Vilja-Tuulia Huotarinen istuu takaperin käännetyllä keltaisella tuolilla ja nojaa käsivarsillaan tuolin selkänojaan. Hän katsoo suoraan kameraan.

Vilja-Tuulia Huotarinen seuraa Jenni Haukiota Turun kirjamessujen ohjelmajohtajana

Huotarinen on palkittu muun muassa lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnolla, Kalevi Jäntin palkinnolla ja Anni Swan -mitalilla.

Skridskoåkning på Masken i Kuppis.

Kaikkea ei tarvitsee omistaa itse – pohjalaiskirjastoista on muodostunut myös tavaralainaamoita

Liikuntavälineitä on hankittu muun muassa Vaasan kirjastoon kaupungin liikuntapalveluiden hankerahoituksen turvin.

Viktor Jerofejev

"Venäjä ja länsi eivät koskaan ymmärrä toisiaan", sanoo maailmankuulu venäläiskirjailija Ylen haastattelussa

Viktor Jerofejev on tunnettu Putin-kriitikko, mutta Ukrainan suhteen hän asettelee nyt sanansa tarkasti. Paljon kokenut kirjailija tosin sanoo, ettei enää pelkää mitään.

kirja pöydällä

Mikkelin torilla luetaan! Lukumaraton kestää perjantaista lauantaihin

Kultuurin Unelmavuoden järjetämä lukumaraton alkaa perjantaina kello 12 ja päättyy lauantaina kello 12. Mukana lukemassa on koululaisia, päättäjiä ja kaupungin virkamiehiä.

Lumottu joki ja  Tshernobylistä nousee rukous -kirjojen kannet.

Ukrainaa halutaan tukea ja ymmärtää nyt monin tavoin – näiden kaunokirjojen avulla voit tutustua maahan

Ukrainalaista kirjallisuutta on suomennettu hyvin vähän. Maan kirjallinen kenttä on kuitenkin vahva ja ukrainalaistaustaisia kirjailijoita asuu ympäri maailmaa.

Kirjailija Ann-Christin Antell katsoo uusinta kirjaansa Turun pääkirjaston aulassa.

Historiallinen romantiikka jatkaa menetyskulkuaan ja samalla aukeaa paloja Turun historiasta

Ann-Christin Antellin toinen kirja Puuvillatehtaan perijä on kovasti odotettu. Kuun alussa julkaistusta teoksesta on tehty Turun seudun kirjastoihin yli tuhat varausta, kun niteitä on hankittu vajaat sata.

Pöydän ääressä istuva mies pitää toista kättään vieressä olevan tuolin selkänojalla.

Suomussalmelaisen Risto Kormilaisen uusin runokirja syntyi korona-ajasta – rohkeus ja toivo ovat koko ajan läsnä

Kormilainen tunnetaan tuotteliaana kirjailijana. Tuorein runokirja käsittelee korona-aikaa, ja runoillaan Kormilainen haluaa vahvistaa toivoa ja valaa uskoa huomiseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle