Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen seisoo haarautuneen puun oksalla ja katsoo satamaa kohti. Satamassa muutamia laivoja ja rakennus.

Silja Koivisto alkoi tutkia isoisotätinsä elämää ja löysi palan seksityön historiaa – tällaisia olivat satamakaupungin "toimettomat"

Silja Koivisto lähti selvittämään isoisotätinsä historiaa ja löysi samalla lukuisten Kotkassa asuneiden prostituoitujen tarinat. Nyt ne on koottu yksien kansien väliin.

Hilary Mantel kuvattuna vuonna 2017.

Booker-palkittu kirjailija Hilary Mantel on kuollut

Mantel tuli tunnetuksi etenkin historiallisesta Thomas Cromwell -trilogiasta. Hän oli ensimmäinen nainen, joka on saanut arvostetun Booker-palkinnon kahdesti.

Kemin kirjastossa nainen istuu tietokoneella.

Kemin kaupunginkirjaston alasajoon on puututtu kaupungin hyvinvointilautakunnassa: säästöesitystä ei toteuteta

Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnalliset suositukset kirjastoammattilaisten määräksi eivät täyty nyt Kemissä.

Historian Jännät naiset kirjan kirjoittaja Maria Pettersson.

Neljä tutkijaa syyttää Maria Petterssonia plagioinnista – kirjailijan ja kustantantajan mukaan kyse on lainaamisesta

Petterssonin Suomen historian jännät naiset -kirja julkaistiin elokuun lopussa. Hänen ensimmäinen historiallisia naisia koskenut teoksensa julkaistiin kaksi vuotta sitten.

Presidentti Niinistö sai kunniapalkinnon

Niinistölle Global Citizen -kunniapalkinto – sanoi puheessa Suomen olemaan valmis aktiivisuuteen Natossa

Atlantic Council -järjestö myöntää palkinnon vuosittain henkilöille, jotka ovat sen mukaan merkittävällä tavalla vahvistaneet transatlanttisia - eli Yhdysvaltojen ja Euroopan välisiä - suhteita.

Joensuun kaupungin kirjasto

Joensuun pääkirjaston syyskauteen mahtuu esikoiskirjailijoiden vierailuita sekä kielikahvila

Suomen kielen kielikahvila järjestetään jatkossa joka tiistai. Esikoiskirjansa tänä vuonna julkaisseita, paikallisia kirjailijoita pääsee tapaamaan kirjastolla kerran kuussa.

Kirjailija Nilla Kjellsdotter Oravaisten Kivipuistossa

Nilla Kjellsdotterin Pohjanmaan rannikolle sijoittuva dekkari on ollut menestys

Oravaisissa asuvan kirjailijan Kivipuiston tyttö -dekkaria on myyty Suomessa ja Ruotsissa yhteensä yli 50 000 kappaletta.

Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-kuvitusta. "Sammon puolustus".

Taru sormusten herrasta on juuriltaan suomalaisempi kuin aiemmin on tiedetty – Tolkienilta löytyy vastineet Kullervolle, Sammolle ja Väinämöiselle

Jyrki Korpuan Tolkien ja Kalevala -kirja avaa J. R. R. Tolkienin suhdetta Suomen kansalliseepokseen, jonka merkitys kirjailijan tuotantoon on aiempaa tiedettyä laajempi ja merkittävämpi.

Viikon Tuukka eli toimittaja Tuukka Pasanen katsoo suurennuslasin läpi kohti kameraa.

Viikon Tuukka: Venäjän taidekenttää ei kannata unohtaa

Venäläistaiteilijoiden vierailuja lännessä on peruttu. Samalla venäläisen taidehistorian suurteoksia on ryhdytty tulkitsemaan kulttuuri-imperialistisen katseen läpi. Kannattaako taiteilijoita rangaista johtajien teoista?

Imatralainen toimittaja Piia Kaskinen.

Monet koputtavat puuta epäonnen välttääkseen, vaikka eivät tiedä miksi – toimittaja kiinnostui taikauskosta ja selvitti syyt uskomusten taustalla

Toimittaja Piia Kaskinen kokosi taikauskoa käsittelevään kirjaansa yli 50 uskomusta ja syyt niiden taustalla.

Nainen istuu sängyllä ja lukee kirjaa.

Vankiloissa katsotaan Paratiisihotellia ja kauhuelokuvia – Yle selvitti myös, mitkä ovat vankiloiden suosikkikirjoja

Vankiloissa tyhjän ajan täyttää usein kulttuuri. Vangit katsovat elokuvia, lukevat kirjoja ja joissain vankiloissa voi pelata videopelejä.

Tiitiäisen metsä

Luonnonperintösäätiö haluaa laajentaa Tiitiäisen metsää Ylöjärvellä

Tiitiäisen suojelumetsä perustettiin vuonna 2020 kirjailija Kirsi Kunnaksen kunniaksi. Laajentamista varten säätiö on avannut keräyksen.

Kirjastotoimenjohtaja Tuija Guttorm, Utsjoki.

Suomen pohjoisin kirjasto sai alkunsa kirjalahjoituksesta 140 vuotta sitten – Utsjoen kirjaston ensimmäinen kirja lainattiin joulukuussa 1883

Utsjoen kirjastossa on sen 140-vuotisen historian kunniaksi esillä juhlanäyttely. Ensimmäinen lainauspäiväkirja on säilynyt 1880-luvulta saakka.

Tommi Kinnunen makaa pulpettien päällä koululuokassa.

Kirjailija Tommi Kinnunen uupui opettajana, ja nyt on huoli opiskelijoista – "Jos nuoret murskataan jo lukiossa, miten he jaksavat läpi elämän?"

Kulttuurivieras, kirjailija Tommi Kinnunen pitää itseään ennen muuta opettajana. Hän palasi työhönsä uupumuksen jälkeen. Juuri ilmestyneeseen romaaniin hän kirjoitti paljon itse koettua, sillä kirja kertoo väsyneestä opettajasta.

Oulun kirjallisuuden talon näyteikkuna, jossa on lista vuoden 2022 Botnia-palkintoehdokkaista.

Botnia-palkintoehdokkuus on kirjailijoille merkittävä saavutus: ehdolla oleva Katariina Vuori kokee sen olevan vahvistus omalle identiteetille

Botnia-palkinnon arvo on tänä vuonna 15 000 euroa, ja voittaja nimetään lokakuun puolivälissä. Voittaja tulee esiintymään myös ensi kuun lopussa järjestettävillä Helsingin kirjamessuilla.

Ryhmä lapsia kirjavinkkauksessa Kangasniemen kirjastossa

Suomalaislasten lukutaito on huipputasoa, vaikka kirjoja luetaan vähemmän – kirjastonhoitaja: "Lukemisen pitäisi olla tauko suorittamisesta"

Lasten lukutaidosta ja lukemisharrastuksen tasosta ollaan aika ajoin huolestuneita. Asiantuntijoiden mukaan lukutaitoa voi kehittää lukemalla ääneen ja motivaatiota lisätä unohtamalla suorittamisen.

Historian Jännät naiset kirjan kirjoittaja Maria Pettersson.

Maria Pettersson toivoisi olevansa itsekin jännä nainen – uusi tietokirja avaa noin 70 vähemmän tunnetun suomalaisnaisen elämäntarinaa

Historian jännät naiset -kirjan sisarteoksessa kerrotaan poikkeuksellisen elämän eläneistä suomalaisnaisista. Tietokirjailija toivoisi, että naisten historiaa tutkittaisiin entistä enemmän, jotta menneisyydestä piirtyisi totuudenmukaisempi kuva.

Tornion uusi kirjastoauto parkkipaikalla.

Uusi kirjastoauto Kirjajoppari aloittaa liikennöinnin Torniossa

Tornion kaupungin uudesta kirjastoautosta löytyy muun muassa liikuntarajoitteisille tarkoitettu hissi.

kirjapino kirjastoauton virkailijan pöydällä, käsi viivakoodilukijalla osoittaa lastenkirjaa

Kempeleen kirjastolle myönnettiin avustus lukuinnostuksen edistämiseen – nyt panostetaan etenkin alle kouluikäisiin lapsiin

Perhelukudiplomi-hankkeen avulla pyritään kehittämään Kempeleen kirjaston, varhaiskasvatuksen, alle kouluikäisten lasten ja perheiden välille lukemisharrastusta edistävää toimintamallia, ja siten innostaa perheitä lukevaan elämäntapaan.

Kuhmon kirjasto.

Kirjastojen lukutaitotyötä vahvistetaan – Kajaanissa kohderyhmänä ovat ammattikoululaiset, Kuhmossa työttömät työnhakijat

Yksi kirjastojen tärkeimmistä perustehtävistä on edistää lukutaitoa. Kajaanin ja Kuhmon kaupungit ovat saaneet aluehallintovirastolta avustusta kirjastojen lukutaitotyön vahvistamiseen.

Kirjailija Nilla Kjellsdotter Oravaisten Kivipuistossa

Pikkuinen pohjalaiskylä on nyt näyttämö rikoksille, joita ratkoo vaasalaispoliisi – dekkaristi Nilla Kjellsdotter sijoittaa murhat kotikylälleen

Oravaisten kylä Pohjanmaalla on Kjellsdotterin dekkareiden tapahtumapaikka. Aluksi jännitti, mitä kyläläiset sanovat, kertoo jo seuraavia kirjojaan kirjoittava kirjailija.

Tommi Kinnunen, Riikka Pulkkinen ja Hanna Brotherus kirjanmerkkeinä lehtien välissä.

Tässä 11 kiinnostavaa kirjaa, joihin kannattaa tarttua tänä syksynä – tarinoita eroista, sepittämisen mahdista ja kostosta

Kirjasyksy on jo vauhdissa. Kirjallisuustoimittaja Miia Gustafsson poimi runsaasta tarjonnasta muutamia tärppejä, joihin kannattaa tutustua. Jutun lopussa voit kertoa myös omat vinkkisi.

Marraskuun superkuu Kemijärvellä

Yöhön liittyy erotiikkaa, pelkoa, romantiikkaa, yksinäisyyttä ja lepoa – millaisen runon yöstä sinä haluaisit kuulla?

Millainen on sinun öinen runosi? Hämärä, kirkas, rauhallinen, hurja, ihan pimee. Yle Radio 1 toteuttaa kuulijoiden öisiä runotoiveita 17.9.

Nainen pyöräilee karussa kylämaisemassa.

Veden vartijan piti olla vihreä suurelokuva, mutta toisin kävi – ohjaaja Saara Saarela: "En voi väittää, että tämä on ekologinen tuotanto"

Teemestarin kirjaan perustuvasta käsikirjoituksesta laadittiin peräti 12 versiota. "Pahin puhelu oli sellainen, että seuraavan version pitäisi olla miljoona euroa halvempi", käsikirjoittaja Ilja Rautsi sanoo.

Muhoslainen Mirette Piekkari esittelee tienlaidassa sijaitsevaa minikirjastoa, joka muistuttaa lasiovista linnunpönttöä.

Muumi-kuvioinen minikirjasto on Amerikan-tuliainen, jonka tekijä haluaa innostaa lähiasukkaita lukemaan

USA:sta alkunsa saaneiden minikirjastojen ideana on luoda yhteisöllisyyttä. Muhoksen pikkukirjaston pystyttäjä Mirette Piekkari haluaa koota naapuruston yhteen lukemisen äärelle.

Asiakkaita Suomalaisessa Kirjakaupassa Helsingissä

Somevaikuttajien kirjat saavat kovaa kritiikkiä osakseen – näin kustantamot perustelevat, miksi influenssereiden kirjoja julkaistaan

Koko Hubaraa huolestuttaa kirjallisuuden kapeneminen, jos kirjailijaksi pääsee suuren yleisön avulla. Otava-kustantamosta kerrotaan, että seuraajamäärillä on merkitystä, kun vaikuttajien kirjojen julkaisua pohditaan.

Runoilija Inger-Mari "Ima" Aikio lukemassa runoa.

Iešsorbmemis ságastallet divttaid vehkiin – diktačálli: "Dát fáddá lea vehá dego guovža"

Diktačálli Inger-Mari Aikio háliida, ahte divttat addet roahkkatvuođa gieđahallat rašes fáttá.

Vuoden kotiseututeos -finalistit

Kuortanelaisten Nokiottat nousi ehdolle vuoden kotiseututeokseksi

Finalistikirjat käsittelevät Kuortanetta, Järvenpäätä ja Vääksyä. Voittaja ratkeaa lokakuun alussa Turun kirjamessuilla.

Antti Hyyrynen Lappeenrannan Linnoituksen vallilla.

Hevimies kirjoitti kirjan maailman "loppukauhusta" – nyt Stam1nan nokkamiehellä on työn alla teos, joka kertoo Kouvolasta

Metalliyhtye Stam1na nauttii taas esiintymisestä koronavuosien jälkeen. Antti Hyyrysen esikoiskirjasta on syntymässä näytelmä Lappeenrantaan ja ensi vuonna on luvassa uutta musiikkia useammassa kokoonpanossa.

Vaalea silmälasipäinen mies seisoo kirjastossa ja pitelee kädessään lainattavaa padel-mailaa ja palloa.

Kirjastot vähentävät tarjontaa samaan aikaan, kun ihmisillä on vähemmän rahaa – "Kirjasto on niukkoina aikoina valtava resurssi meille suomalaisille"

Monista kirjastoista voi lainata vaikkapa padel-mailan tai ukulelen. Tavaralainaukset ovat kuitenkin häviävän pieni osa suhteessa perinteiseen lainausmateriaaliin.

Salman Rushdie lukee kirjaansa.

Kiinassa sensuuri voi iskeä Nalle Puh -viittauksiin, USA:ssa usein seksuaalisuuteen – etsimme joukon kiellettyjä tekstejä maailmalta

Kirjojen kieltäminen ei ole vain menneisyyttä vaan arkipäivää myös vuonna 2022. Digitaalisuus on laajentanut sensuuria ja tuonut uuden työkalun valtaapitäville.

Kuusamolainen kirjailija Tuomo Pirttimaa julkaisee 18.8.2022 uuden romaanin Tirri.

Kuusamolaiskirjailija Tuomo Pirttimaalta ilmestyy jatko-osa Hete-romaanille

Uusi romaani on sisällöltään esikoisromaania kevyempi ja siinä on enemmän huumoria, kirjailija toteaa.

Tuhatmäärin Kekkosia katsoo eteenpäin. Kekkosia on silmänkantamattomiin.

Kekkosen sotilaspalvelija kirjoitti poliittisen satiirin – Janne Kuusi vannoi aikanaan vaitiolovalansa "järjettömässä humalassa" olleelle kenraalille

Suomalaisen vahvan johtajan kaipuu huvittaa Kekkosesta poliittisen satiirin kirjoittanutta Janne Kuusta. Uudenlaisen äänikirjan luonut kirjailija antaa myös satikutia äänikirjojen bulkkituotannolle.

Kielitieteilijä Janne Saarikivi: On todennäköistä, että suurin osa kielistä katoaa

Kielitieteilijä Janne Saarikivi: On todennäköistä, että suurin osa kielistä katoaa – suomen puhujia jää ehkä saarille tai pikkukyliin

Tietokirjailija ja kielitieteilijä Janne Saarikivi kertoi suomen kielen nykytilasta ja tulevaisuudesta sekä rakkaista sanoista Naantalin kirjajuhlilla.

Vihreällä pohjalla teksti "Suomi toisena kielenä".

2022 syksy: suomi toisena kielenä ja kirjallisuus

S2:n yo-koe ja hyvän vastauksen piirteet.

Mustavalkoinen kuva 1970-luvulta Tenon rannan nuorista laulamassa, joikaamassa ja soittamassa kitaraa. Hartvig Hansen, Ingvald Guttorm, Leif Wigelius, Jan Henriksen ja Paulus Utsi nauhoittamassa.

Sámiid dovdomearka ČSV deavdá 50 jagi – Sirpmás lágidit dan gudnin ávvudoaluid lávvordaga

Vuosttaš sámiid girjjálašvuođa čoahkkin dollojuvvui Sirpmás čakčamanus 1972. Dalle almmustahttui sámi lihkadusa symbola ČSV. Dál das lea 50 jagi áigi.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Miellyttäjä piilottaa itsensä

Miellyttäminen voi olla haitallinen selviytymiskeino.

Marko Jouste

Kuvddâl jiõn: Eeʹjj 1988 jåårǥlõttum Evvan evaŋǧeʹlium lij ååʹn täʹrǩstum

Evaŋǧeʹliuum lij täʹrǩstam universiteʹttuʹčteeʹl Miika Lehtinen. Ortodookslaž ceerkav lij plaaneʹmmen jåårǥlâʹtted lââʹzz.

Hattulan Pyhän Ristin kirkko.

Rottien pyhimys on tuplannut Hattulan Pyhän Ristin kirkon kävijämäärät – kirjailija Anneli Kanto kertoo tarinan 1500-luvun Hattulasta

Anneli Kannon romaanin tapahtumat sijoittuvat Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon ja sen liepeille. Vuonna 2021 ilmestynyt kirja vetää yhä väkeä Hämeen vanhimpaan kirkkoon jatkuvana virtana.

Vanhassa mustavalkoisessa valokuvassa on mies, jolla on kaulaliina ja pukutakki.

Kainuun ensimmäinen kirjailija ei ollut Eino Leino tai Ilmari Kianto, vaan Heikki Meriläinen – kirjoitustaidon hän oppi vasta aikuisena, rakkauden takia

Urallaan Heikki Meriläinen kirjoitti toistakymmentä kirjaa ja lähetti Kansanrunousarkistoon yli 4 000 keräämäänsä loitsua, runoa, taikaa ja sananpartta. 

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Elin viikon ilman puhelinta ja elämästäni tuli onnellista

Elämme viimeisiä aikoja, jolloin erämaa on vielä tietoverkon ulkopuolella. Kun elää viikon ilman puhelinta, elämästä tulee yksinkertaista, kirjoittaa Salusjärvi.

Ylen kolumnisti Emmi Nuorgam studiokuvassa.

Emmi Nuorgamin kolumni: Teininä luulin, että mummuni katkeruus oli hänen oma valintansa

Kadun, että päästin mummustani irti jo ennen kuin hän siirtyi ajasta ikuisuuteen, kirjoittaa Nuorgam. Kolumnin voi myös kuunnella.

Kasvokuvat runoilijoista: Olli-Pekka Tennilä, Silja Järventausta, Lina Bonde, Olli Sinivaara, Anja Erämaja ja Toni Laitinen.

Yle ylpeänä esittelee Tanssiva karhu -runokilpailun ehdokkaat!

Kuusi teosta kilpailee Tanssiva karhu -runopalkinnosta.

Joensuun pääkirjasto.

Pohjoiskarjalaiset haluavat lukea kesälomallaan kauan jonotettuja uutuuksia ja maakunnan tarinoita – myös kuormapyörät kirjaston kesähittejä

Kaunokirjallisuuden lisäksi erilaiset pihatöihin ja retkeilyyn liittyvät oppaat kasvattavat kesäkautena suosiotaan. Kirjojen lisäksi Pohjois-Karjalan kirjastot lainaavat pyöriä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle