Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tomt klassrum med musikinstrument.

Opettajapula aiempaa suurempi pohjalaiskouluissa ja päiväkodeissa

Eniten on pulaa erityisopettajista ja varhaiskasvatuksen opettajista. Määräaikaisia tehtäviä on myös vaikea täyttää. Ammatillisesta koulutuksesta opettajat karkaavat takaisin oman alansa töihin.

Kanta-Hämeen keskussairaalan päärakennus. Etualalla suojatie ja ajoluiska. Rakennuksen katolla hohtavat illan hämärässä nimet Kanta-Hämeen keskussairaala, Sydänsairaala ja Fimlab

Kanta-Hämeestä irtisanottu lääkäri sai lääkärinoikeutensa takaisin

Lääkäri ei ole ainakaan toistaiseksi palaamassa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin virkaan. Valvira myönsi erikoislääkärin oikeudet poikkeuksellisen nopeasti.

Ylen amiskoneen pääkuva

Onnea ammattiin valmistuneille! Katso Ylen amiskoneesta, ketkä juhlivat tänä keväänä

Ylen amiskoneesta näet valmistuneet ja tilastotietoa ammatillisesta opetuksesta.

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Rajavartiolaitoksen ylirajavartija Heidi Rantakare nojaamaassa puomiin Nuijamaan rajanylityspaikalla.

Ronski rajavartija piiskasi töiden jälkeen pakaroita tikkiin, eikä mikään mennyt tunteisiin – sitten Venäjän hyökkäys sai hänet itkemään

Heidi Rantakareen työpaikka ja koti ovat aivan itärajan vieressä. Rikoksista epäiltyjen kuulusteluissa hän luottaa pelisilmäänsä.

Äänekoskelainen Jaana Mäntynen vaihtoi alaa ja opiskelee Äänekosken ammattikoulussa.

Lapsen tokaisu oli tikarinisku Jaana Mäntysen sydämeen – kolmivuorotyön jättänyt lähihoitaja on yksi kymmenistä tuhansista alanvaihtajista

Valtaosa ammattikoulujen opiskelijoista on aikuisia. Työelämässä on käynnissä rajuin muutos sitten teollistumisen, ja se lisää entisestään aikuisten koulutuksen tarvetta.

Ruvssut.

Sedussa juhlitaan tänään valmistuvia – toistakymmentä juhlaa eri toimipaikoissa

Tutkintotodistuksen saa tänään 335 henkilöä. Koko vuonna tähän mennessä oppilaitoksesta on valmistunut ammattiin jo yli 900 henkilöä.

Nuori mies käyttää metsäkonetta Taitaja-kilpailussa Joensuussa toukokuussa 2019.

Noin 20 Riverian nuorta mukana Porin taitajakisassa

Ammattiin opiskelevian nuorten SM-kilpailu pääsee vauhtiin tiistaina.

Leipuri-kondiittoriksi opiskelevat valmistavat muun muassa pullapitkoa.

12 vaasalaisnuorta mukana Taitaja2022-finaalitapahtumassa

Finaaleissa kisailee yhteensä 350 nuorta eri alan ammattiosaajaa 45 eri lajissa. Viime vuonna Vaasaan matkasi peräti seitsemän mitalia.

Temosten serkut käsittelevät kaloja kalojenkäsitelylaitoiksella

Työtön it-nörtti ja palkkaansa tyytymätön serkku ostivat kymppitonneilla varusteita ja ryhtyivät kalastajiksi – nyt elantoa uhkaa bensalasku

Serkukset Jari ja Peter Temonen tekivät kymppitonnien investoinnit ja alkoivat ammattikalastajiksi Inarijärvellä. Nyt heidän toimeentuloaan uhkaavat alati kasvavat kustannukset.

Sairaanhoitajat valmistautuvat menemään koronapotilaiden eristyshuoneisiin.

Lähihoitajia, sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia tarvitaan runsaasti lisää Keski-Suomen hoitoalan työpaikkoihin

Vielä vuosi sitten ravintola- ja suurtaloustyöntekijöistä oli Keski-Suomessa jopa ylitarjontaa, mutta tilanne on muuttunut tänä keväänä alan työvoimapulaksi.

Työnjohtaja Pinja Paananen Niiralan koulun työmaalla Kuopiossa.

Vilkas rakentaminen on luonut Suomeen työnjohtajapulan – Pinja Paananen, 27, valmistuu alalle Kuopiossa, jossa vaje on erityisen suurta

Ammattibarometrin mukaan Suomessa on eniten pulaa sairaanhoitajista ja lähihoitajista, mutta uutena ammattiryhmänä listauksessa ovat tauon jälkeen rakennusalan työnjohtajat. Pohjois-Savossa työvoimapula painottuu kasvukeskus Kuopioon.

Leipuri-kondiittoriksi opiskelevat valmistavat muun muassa pullapitkoa.

Taitajat-tapahtuma ensimmäistä kertaa Satakunnassa: Tarjoaa yleisölle kurkistuksen ammattien arkeen

Taitajat-tapahtuma järjestetään toukokuun puolivälin jälkeen. Sadat opiskelijat kilpailevat Porissa siitä, kuka on oman alansa mestari.

Työntekijä rakennustyömaalla.

Ammattibarometri: Pohjois-Karjalassa on työvoimapula sote-alan lisäksi esimerkiksi ravintola- ja rakennuspuolella

Ammattibarometri kertoo, että ylitarjontaa on erityisesti sihteereistä, kulttuuritutkijoista, toimittajista, kuvataiteilijoista ja muusikoista.

Leikkaussalihoitaja Tiina Kirssi työntää tavarakärryjä Mikkelin keskussairaalan käytävällä.

Työvoimapula pahentunut Etelä-Savossa – maakunnassa silti vähiten rekrytointivaikeuksia koko maassa

Ukrainan sodan vaikutukset työvoiman saatavuuteen askarruttavat Etelä-Savossa.

Neljän henkilön erilliset kasvokuvat yhdistetty yhdeksi. Vasemmalta lähtien kuvassa on Julius Lohman, Iris Wallis, Joonas Nikula sekä Åsa Wiren.

Naiset ja miehet pysyvät sitkeästi "omissa" ammateissaan – nämä neljä opiskelijaa valitsivat toisin: "Kaverit sanoivat, että pystytköhän samaan kuin me äijät"

Naiset ja miehet hakeutuvat vuodesta toiseen opiskelemaan tietyille aloille. Joukosta löytyy kuitenkin myös heitä, jotka valitsevat omalle sukupuolelle epätyypillisen ammatin.

Viivi Ypyä katsoo sivuun ja pitelee kontrabassoaan pystyssä.

Basisti Viivi Ypyä, 36, paloi loppuun unelma-ammatissaan – sitten hän vaihtoi hoitoalalle, josta muut pakenevat

Ura muusikkona on monen haave, jonka harva saavuttaa. Viivi Ypyä saavutti haaveensa, mutta taidemusiikin kova maailma ajoi hänet uuvuksiin. Uusi elämänilo löytyi muiden auttamisesta.

Piia Suihkonen, Mervi Halonen, Hussein AL-Kaabi ja  Annu Huttunen iloisessa ryhmäkuvassa näyttävät peukkua.

Tästäkö apu sote-alan osaajapulaan? Esedun uudessa koulutuksessa maahanmuuttajat saavat ammattiopin ohessa myös apua ammattisanaston hallintaan

Yleisen kielitaidon lisäksi uudet maahanmuuttajataustaiset opiskelijat koulutetaan hallitusemaan myös alan oma erityissanasto.

Ylen kolumnisti Roopen Lipasti henkilökuvassa.

Roope Lipastin kolumni: Sihteerit, tulkaa takaisin!

Työ olisi paljon tehokkaampaa, jos kaikki eivät yrittäisi tehdä kaikkea, Roope Lipasti kirjoittaa.

Lääkäri Jenni Puoliväli-Oksala poseeraa kameralle.

Suomalaiset äänestivät aluevaltuustoihin satoja lääkäreitä ja hoitajia – somesta tuttu lääkäri Jenni Puoliväli-Oksala, 31, on mielissään: "He tekevät kentällä sitä työtä"

Yle kävi läpi tuoreiden aluevaltuutettujen tittelit ja kävi ilmi, että valittujen joukkoon mahtuu jopa yli 400 sote-alan ammattilaista.

Ernest Lawson Puoli seitsemän -ohjelman studiossa.

Ernest Lawson on tv:stä tuttu esiintyjä ja luokanopettaja, mutta alkujaan hän haaveili lakimiehen urasta

Vaikka tällä hetkellä esiintymiset työllistävät täysin Lawsonia, opettajan pätevyys luo turvaa.

Suojavarusteisiin pukeutunut lähihoitaja Janina Kinnunen koronapotilaan kanssa.

Korona näytti, millainen on hoitoalan tulevaisuus, jos mitään ei tehdä – sote- ja pelastusaloilla odotetaan uutta hyvinvointialuetta: "Uudistus on mahdollisuus"

Etelä-Pohjanmaalla pelastusalan työpaikkoja ei saada täytettyä, hoitoalan hakijamäärät ovat romahtaneet. Kysyimme, mitä hallintoylihoitaja ja pelastusjohtaja ajattelevat uudesta hyvinvointialueesta.

Hoitaja seisoo ovensuussa ja katsoo kameraan, taustalla toinen hoitaja ottaa liinavaatteita hyllyltä.

57-vuotias Heli Laulumaa-Koistinen kokeili hoitoalaa ja saa siitä nyt ammatin – Savossa hoitajapulaa on paikattu viemällä koulutus pikkukuntiin

Pohjois-Savon viiteen kuntaan on saatu uudella koulutusmallilla noin 100 uutta lähihoitajaa viimeisen kolmen vuoden aikana.

Putkiasentaja Jesse-Petteri Raunio seisoo Mänttä-Vilppulan kaupungin lämpökeskuksessa

Pula putkiasentajista hidastaa jo rakennusalan kasvua – nuoria houkutellaan LVI-alalle markkinoimalla työtä ilmastotekona

Jesse-Petteri Raunio on kolmannen polven putkiasentaja. Hän oppi ammatin kotonaan. Muita nuoria houkutellaan kampanjalla.

Lääkäri Minna Lehtisalo seisoo työhuoneensa ovella.

Yhdeksän laudaturin ylioppilas innostui harvinaisesta lääketieteen erikoisalasta, jonka työn sisältö voi olla mysteeri jopa osalle alan opiskelijoista

Lääketiede kiinnostaa opiskelijoita, ja alan koulutusta haetaan ulkomailta asti. Lääkäreistä iso osa erikoistuu, mutta kaikki erikoisalat eivät houkuta nuoria lääkäreitä. Erikoistuvien lääkäreiden hakeutuminen vain tietyille aloille voi heikentää hoidon saatavuutta.

Lahtelainen Veeti Jokinen lentosimulaattorissa Vääksyn Yhteiskoulussa. Veeti on syksyn ylioppilas, juhlat koululla 3.12.21.

Koronapandemia ei tappanut syksyn ylioppilaan Veeti Jokisen haavetta opiskella lentäjäksi – ilmailulukio antoi nostetta unelmalle

Ylioppilasjuhlia vietetään tänään ympäri Suomea. Veeti Jokinen muutti 16-vuotiaana yksin vieraalle paikkakunnalle lukioon, koska hän haaveilee lentäjän ammatista.

Vaatteita henkareissa

Uusia avoimia työpaikkoja on Kaakkois-Suomessa tarjolla yli 70 prosenttia viime vuotta enemmän – valtaosa työpaikoista on yrityksissä

Alle 25-vuotiaiden nuorten työttömyys on laskenut Kaakkois-Suomessa enemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Ulla Järvi

Ulla Järven kolumni: Voisiko lähiesihenkilö yksinkertaisesti olla vaan johtaja?

Sukupuolineutraaleista ammattinimikkeistä ehkä kankeimmin arkiseen kielenkäyttöön taipuva on lähiesihenkilö. Esimies-nimike edustaa vanhaa maailmaa, mutta eikö voitaisi puhua vain lähijohtajasta? kysyy Järvi.

Jalkapohjat pilkottavat sängyn lakanoiden välistä.

Etätyö paransi yöunia, mutta asiantuntijoista joka viides nukkuu alle kuusi tuntia – Tutkija: "Ilman hyvää yöunta ei aivotyöläisenä pitkälle pötki"

Unen merkitys työn kannalta on noussut keskiöön vasta viime vuosina aikana, sanoo tutkimusprofessori Jaana Laitinen. Yhä useampi työ on aivotyötä, ja väsyneenä työ ei suju.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Ulkomaisen työvoiman palkkaaminen helpottuu Kainuussa: uudessa työlupalinjauksessa on aiempaa enemmän ammatteja listattuna

Työntekijän voi palkata ulkomailta ilman, että avoimesta työpaikasta ilmoitetaan ensin te-toimiston verkkosivuilla.

Stefan Fonselius (Päätuomari) #29 Lassi Heikkinen (Päätuomari) #49 Lauri Nikulainen (Linjatuomari) #32 Daniel Österholm (Linjatuomari)  27.09.2017

Kommentti: Suomeen luotiin kuudessa vuodessa ammatti, jossa saa yhä tuhansien ihmisten vihat niskaan – nyt ammattilaisia tarvitaan lisää

Suomessa on tehty järjestelmällistä ja laadukasta työtä jääkiekkoerotuomarin ammatin eteen. Kourallinen ammattilaisia ei kuitenkaan riitä, kirjoittaa Jussi Paasi. 

Aamulla lehteä luetaan eniten,

Lähes kaikki 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista lukevat sanomalehtiä

Painettua sanomalehteä lukee yli puolet 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista.

henkilökuva - Markus Hellström, Fazer Makeiset -yhtiön toimitusjohtaja keskustelee assistentin, Anne Seppälän kanssa päivän agendasta

Jos Anne Seppälää ei olisi, Fazer-johtajan päivärytmi sekoaisi täysin – sihteerialan kuolemaa povataan joka vuosi, mikä ärsyttää uuden ajan assistentteja

Työmarkkinoilla on paljon työttömiä sihteereitä, joiden osaaminen ei enää vastaa tämän päivän tarpeita. Ammattijärjestön mukaan ala on murroksessa, ja työ vaatii monipuolisempaa osaamista ja korkeampaa koulutusta.

Krista Bakker lyö palloa.

Vuoden tauon jälkeen golfviheriöille palannut Krista Bakker ylsi ammattilaisuran parhaaseen – kolmossija avasi paikan miljoonan palkintodollarin kisaan

Krista Bakker sijoittui golfin naisten Euroopan-kiertueella jaetulle kolmannelle sijalle Espanjassa. Sijoitus avasi paikan rahakkaaseen kisaan Yhdysvalloissa, mutta Bakker ei vielä tiedä, osallistuuko hän tähän.

Kuntayhtymä Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä ja pandemiapäällikkö Hans Gärdström

Essoten koronatiimi valittiin Vuoden positiivisimmaksi mikkeliläiseksi – pandemiapäällikkö Hans Gärdström: "Mennään kunnialla maaliin"

Mikkelin nuorkauppakamarin äänestyksessä pandemiapäällikkö Hans Gärdström ja terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä saivat noin puolet annetuista äänistä. Kaksikko on tunnustuksesta nöyrästi kiitollinen.

Hämeen TE-toimiston promootiomateriaalia.

Mihin ovat kadonneet ammattinsa osaavat työntekijät Hämeestä?

Tuoreen ammattibarometrin mukaan työvoimapulasta kärsivien ammattien määrä on lähes kaksinkertaistunut Hämeessä. Keväällä tehdyssä arviossa työvoimapulaa potevia ammatteja oli 47. Nyt niitä on 81.

Keijo Hänninen säätää värejä Tuusulan painotalossa 17.9.2019.

Työvoimapula vaivaa, ja eniten tarvittaisiin hoitajia ja lääkäreitä – media- ja painoalalla sen sijaan on ylitarjontaa

Suurinta työvoimapula on edelleen monessa sosiaali- ja terveysalan ammatissa. Ylitarjontaa on puolestaan sihteereistä, vaattureista sekä median, painoalan, taiteen ja kulttuurialan ammattilaisista.

Poranterä

Työvoimapulasta kärsivien ammattien määrä kasvoi ja ylitarjontaa on viime vuotta vähemmän Etelä-Karjalassa

Lappeenrannassa sihteerien ja Imatralla myynnin työtehtäviin on liikaa hakijoita. Sen sijaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaista on pulaa.

Asko Järvinen.

HUS physician criticises "confusing" Covid strategy

Finland announced a revised strategy on Monday, but HUS Chief Physician Asko Järvinen told Yle that he would have liked clearer guidelines on each agency's role and responsibility.

Terhi Vallineva istuu asuntonsa takapihalla puutarhatuolissa. Aurinko paistaa ja Vallineva pitää sylissään Börje-koiraa.

Hoitajapula syvenee, ja ammattilaisten pelätään kaikkoavan alalta – alanvaihtaja Terhi Vallineva kertoo, miksi hän päätyi päinvastaiseen ratkaisuun

Korona on kurittanut etenkin naisvaltaisia matalapalkka-aloja, ja yhä useampi harkitsee alanvaihtoa. Selvitimme, mikä selittää työntekijöiden siirtymistä toisiin tehtäviin. Oman tarinansa kertoo myös alanvaihtaja, joka teki urallaan yllättävän peliliikkeen.

barista kaataa latteen maitoa

Työttömien määrä väheni Lapissa edelleen – taustalla etenkin lomautusten päättyminen

Lähimpänä pandemiaa edeltäneitä aikoja tilanne on Meri-Lapissa sekä Itä-Lapissa.

Sohvalla viltin alla makaava nainen.

Pandemiasta huolimatta Kelan korvaamien pitkien sairauspoissaolojen määrä väheni viime vuonna

Tutkimuksen mukaan koronavuosi on kohdellut kunta-alan työntekijöitä eri tavoin. Sairauspoissaolojen vähenemisen syynä voivat olla koronaepidemiaan liittyvät muutokset, kuten lisääntynyt etätyö ja työllisyyden muutokset.

Niklas Sinisalo

Lääkärien etävastaanotot yleistyvät hurjaa vauhtia, mutta koulutus ei valmista lääkäreitä siihen – vastavalmistunut: "Kokisin haastavana"

Vastavalmistunut lääkäri Nikolas Sinisalo kieltäytyi etävastaantottotyötä sisältävästä työtarjouksesta. Etäasiointi ei voi korvata perinteistä lääkärin vastaanottoa täysin, koska kaikki eivät pysty sitä hyödyntämään.

Kaksi nuorta naista muovivisiirit päässään.

Rovaniemeläisnuoret nappasivat kuusi mitalia ammattitaitoa mittaavassa Taitaja2021 -kisassa

Taitaja -kisassa arvioitiin alle 22-vuotiaiden ammattitaitoa 43 lajissa, joista kolme oli erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.

Kuva Kotkan kaupungintalolta patsaasta, jossa on mies ja lapsi. Lapsipatsaan kasvoilla on neulottu kasvomaski.

Kaupungin työntekijät saavat rahallisen korvauksen korona-ajasta Kotkassa – summa yhteensä satoja tuhansia euroja

Kotkan kaupunki maksaa työntekijöilleen koronakorvauksen, koska pandemia on vaatinut työskentelytapojen muuttamista ja sopeuttamista vallitsevaan tilanteeseen kaikissa ammattiryhmissä ja aloilla.

Hostel Cafe Kodin vastaanoton kyltti.

Etelä-Karjalan yritysten tilanne on kohenemassa, mutta pula ammattitaitoisesta työvoimasta jarruttaa suunnitelmia

Etelä-Karjalan kauppakamarin tuoreen suhdannekyselyn perusteella yritykset odottavat suhdannenäkymien paranevan pitkään jatku­neen heikkenemisen jälkeen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle