Uusimmat artikkelit
Perinneasun käyttäminen toi epämukavan olon - Annamari Vänskälle muoti on ihmisyyden määrittelyä
Muoti on kiinnostanut Annamari Vänskää pienestä asti.
Vienan reitti ja kylät, Suomussalmi
Vienan reitti kulkee vaihtuvissa vaaramaisemissa Kainuussa.

Miihkali saa kukat runon ja suven päivänä Joensuussa
Merkittävä runonlaulaja kukitetaan Ilosaaressa myös koronakesänä.
Kalevala 2.0: räppiä, loitsuja ja viisaita näkijöitä – myös tänään!
Mitä Kalevala on nykypäivänä?
”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille
1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.
Tarunhohtoinen Viena – dokumentaristi Arvo Tuomisen matka läpi runokylien
Arvo Tuominen kiertää Vienan historiallisia alueita.

Näyttelijä Eeva Litmanen selvitti sukunsa saloja ja kirjoitti lopulta kirjan – Sukututkimus innostaa nyt kaikenikäisiä suomalaisia
Kiinnostus sukututkimukseen saa aina uutta pontta historiallisten tapahtumien juhlavuosina. Niin on käynyt nytkin, kun sisällissodasta on kulunut 100 vuotta. Digitaaliset arkistot helpottavat selvittelytyötä.
Flinkkilä & Tastula: Eeva Litmanen löysi esiäitinsä ikonin takaa voimalauseen ”Onnea ei voi omistaa, mutta surulle voi panna suitset”
Eeva Litmanen kertoo sukunsa vaiheista

Ilosaaressa kukitetaan Miihkali ja uskotaan tulevaisuuteen
Joensuun Kalevalaiset Naiset on järjestänyt kukituksen säännöllisesti vuosikymmenen alusta lähtien.

Paleface: Räppi on kansanmusaa
Paleface ja Laitakaupungin orkesteri luovat uuden tason suomalaiseen nykykansanmusiikkiin. Räppärin mukaan kurkistus uuteen genreen kannattaa.

Runonlaulaja Simana Sissosen kotitilan korjaamiseksi tarvitaan kannatusyhdistys?
Sissosen sukuseura joutuu muuttamaan sääntöjään tai perustamaan kannatusyhdistyksen saadakseen rahoitusta ainutlaatuisen Ilomantsin Sissolan talon korjauksiin.

Joikaaja Ingá-Máret Gaup-Juusolle Larin Paraske -palkinto
Gaup-Juuso pitää palkintoa tärkeänä joikuperinteelle. Palkinto myönnettiin hänelle lauantaina Helsingissä.

Kansallismuseo luovuttaa ilomantsilaisen runonlaulajan kokoelman sukuseuralle
Kansallismuseo luovuttaa Ilomantsin Mekrijärvellä sijaitsevan Sissolan talon museoesineistön Sissosten Sukuseuralle. Harvinainen toimenpide on luonnollista jatkoa sille, että talo pihapiireineen on siirtynyt virallisesti sukuseuran haltuun. Talon kuuluisin asukas oli 1800-luvun alkupuolella vaikuttanut runonlaulaja Simana Sissonen.

Viimeisen jäljellä olevan runonlaulajan kotitalon kunnostus on iso urakka
Ilomantsin kunta aikoo ostaa valtiolta runonlaulaja Simana Sissosen kotitalon ja lahjoittaa sen sukuseuralle. Sissolan pirtti on rakennettu 1800-luvun alussa. Suojeltujen rakennusten kunnostaminen ja ylläpito on vaativa urakka Sissosten sukuseuralle, jossa on noin 50 jäsentä.

Kansalliseepoksella on sijansa nyky-Suomessa: "Kalevala on moderni teos"
Kalevala-tutkija muistuttaa, että kansalliseepoksessa käsitellään porvarillisen yhteiskunnan ajatuksia, kuten perheen ja äidin roolia.

Tunnetun karjalaisravintolan omistaja vaihtuu Ilomantsissa
Pohjois-Karjalan tunnetuimpiin ravintoloihin kuuluvan Parppeinpirtin vetäjä vaihtuu Ilomantsissa. Ravintolaa vuosia pyörittänyt Hannu Lappalainen luopuu isännyydestä kohta pääsiäisen jälkeen. Parppeinpirtin emännyyden ottaa vapulta Marjo Niiranen.

Ilomantsi haluaa lahjoittaa runonlaulajan kodin suvulle – "Ollaan innoissaan ja peloissaan"
Runonlaulaja Simana Sissosen kotitilan kohtalo on vihdoin ratkemassa Ilomantsissa. Kunta aikoo lahjoittaa vanhan tilan suvulle.

Ilomantsi tekee kulttuuriteon – hankkii kuuluisan runonlaulajan kotitilan takaisin suvulle
Ilomantsin kunta on ostamassa runonlaulaja Simana Sissosen kotitilan. Mekrijärvellä sijaitseva kiinteistö on valtion omistuksessa. Runonlaulaja eli Ilomantsissa 1786-1848. Kunta aikoo saattaa kohteen Sissosten suvulle.

Runoilija Jenni Haukio palkittiin kauniista puheesta
Kalevalaisten Naisten Liitto on myöntänyt Larin Paraske -palkinnon runoilija Jenni Haukiolle. Palkinto myönnetään vuosittain poikkeuksellisen hyvälle puhujalle.
Kylässä Kalevalassa, runolaulun syntymailla
Raportti kansanmusiikkifestivaali Sommelosta
Suomen synty – oikopolkuja mytologiaamme
Suomen synty -sarja esittelee kansanperinteemme ytimen.
Himmlerin kanteleensoittaja
Yrjö von Grönhagen etsi arjalaisuutta Karjalasta.

Avioliiton lujuuslaskelmakin hoituu Utajärven kalevalaisessa kylässä
Kansalliseepos Kalevalan tarinat heräävät henkiin ja saavat puhkeamaan runonlausuntaan Ahmaksella. Harjupolut ja soliseva puro johdattavat Ilmarin ladolle, savusaunaan ja morsiusrinteeseen.

Pohjois-Suomen paksuimmassa männyssä roikkuu kuolettava tarina
Utajärven Ahmaskylässä komeilee todellinen puunhalaajan haaste. Noin 400-vuotias mäntyvanhus kantaa salaman katkaisemalla oksallaan synkkää menneisyyttä niiltä ajoilta, kun noitia hirtettiin.

Ilomantsi haluaa runonlaulajan kotitalon valtiolta lahjoituksena
Suomen parhaimmaksi runonlaulajaksi tituleeratun Simana Sissosen kotitila sijaitsee Ilomantsin Mekrijärvellä. Kiinteistö on valtion omistuksessa, ja nyt se halutaan takaisin Sissosen suvulle. Runonlaulaja eli Ilomantsissa 1786-1848.

Viimeinen runonlaulaja muistaa hävyttömät jutut ja ensikanteleensa
Nuoren tytön kasvukertomus päätyi sarjakuvaksi kokoelmaan Sen synty ja muita Vienan hävyttömiä ja hulvattomia starinoita.

Viimeinen runonlaulaja uskoo runonlaulun tulevaisuuteen 90-vuotispäivänään
Jussi Huovisen lapsuudessa Suomussalmen Hietajärvellä laulettiin kaikenlaisia lauluja, ei pelkästään vienalaista runonlaulua. Vasta aikuisena hän ymmärsi runonlaulujen erikoisuuden.

Suomen ensimmäinen somalikirjailija: "Somalia on muutakin kuin sota ja ympärileikkaus"
Suomessa ilmestyy torstaina ensimmäinen somalialaisen suomeksi kirjoittama romaani. Nura Farahin esikoiskirja Aavikon tyttäret kertoo aavikolla elävän somalinaisen tarinan. Farah haluaa, että kirja paikkaa suomalaisten vähäistä tietämystä somalikulttuurista.

Öllölässä on hymy herkässä ja historia tallessa
Öllälän kylä kuuluu entiseen Tuupovaaran kuntaan, nykyiseen Joensuun kaupunkiin. Joensuusta on matkaa kylälle noin 70 kilometriä, itärajalle viisi ja Tuupovaaran keskustaan 15 kilometriä. Vierailijalle Öllölän kylä avautuu idyllisenä ja paljastaa päätieltä poikkeavalle kaunista luontoaan ja historiaansa.

Muinaismarkkinat kerää keskiaikaväen Auttiin
Auttikönkään Muinaismarkkinoilla voi viikonlopun yli nauttia keskiaikaisesta tunnelmasta. Keskiaikatavaran lisäksi tarjolla on musiikkia ja runoutta.

Hummovaaran kylällä on kulttuuria ja yhdessäoloa
Hummovaaran kylä sijaitsee Kesälahden länsiosassa Kerimäelle vievän tien varrella. Kylä on saanut aikoinaan elantoaan varsinkin metsästä, myöhemmin kauempaa teollisista laitoksista. Aktiivinen pohjoiskarjalaiskylä on tunnettu muun muassa runonlaulajastaan, Juhana Kainulaisesta.

Taisto Reimaluoto: Runoviikon onnistuminen jännittää!
Tapahtuman alla on vielä monia asioita järjestettävänä. Kajaanin Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto haluaa olla iskussa oikeaan aikaan.

Vuoden kainuulainen puhuja on runonlaulaja
Taito Hoffrén on runollista ja musiikillista pesäänsä Kainuussa pitävä mies. Hän on tullut kainuulaisille tutuksi Sommelon taiteellisena johtajana.

Missä ovat savolaiset kansantaiteilijat?
Maaseudun Sivistysliitto haluaa kaivaa esiin savolaiset itseoppineet kansantaiteilijat. Liiton kulttuuritoimenjohtaja Liisa Heikkilä-Palon mukaan Savossa on paljon ITE-taiteilijoita, mutta heitä ei tunneta laajemmalti. Taiteilijat eivät myöskään pidä itsestään meteliä.

Larin Paraske majoittui yliopiston kirjastoon
Joensuun Karjalantalolla säilytetty runonlaulaja Larin Parasken (1833 - 1904) patsas on siirretty yliopistolle. Vastedes patsas on esillä Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuskirjastossa.

Tositarinoita ja lässynläätä räpäyttäen
Kainuusta on tullut kuuluisia runonlaulajia, mutta tulisimmeko tulevaisuudessa tunnetuksi räpäyttäjinä? Kajaanilaiset nuoret miehet Niko Leinonen, Ville-Matias Nieminen ja Tuukka-Pekka Keränen ovat ottaneet räp-musiikin omakseen ja harrastuksen tuotteena on tulossa pian jopa oma levy.
Runonlaulanta vie matkalle muinaisiin ääniin
Vanha runonlauluperinne kiinnostaa vielä nykypäivänäkin.

Santra Remsujeva on kuollut
Vuokkiniemeläinen runonlaulaja Santra Remsujeva on kuollut. Remsujeva kuoli kotonaan Vuokkiniemellä perjantaina 96 vuoden iässä.

Lisää turisteja Parppeinvaaraan!
Parppeinvaaran Runonlaulajan pirtissä soi kannel kauniisti, mutta sen sävelet eivät kanna vielä tarpeeksi kauas. Ilomantsiin kaivattaisiin lisää matkailijoita. Mutta ei hätää - kehitteillä on jo jotain ihan uutta.

Kirja Marina Takalosta syksyllä
Vienankarjalaisesta runonlaulajasta Marina Takalosta ilmestyy kirja syksyllä. Asialla on jälleen professori Juha Pentikäinen, joka tapasi Takalon jo 50 vuotta sitten.

Kalevala täyttää 175 vuotta
Suomalaisten kansalliseepos Kalevala täyttää sunnuntaina 175 vuotta. Teoksen kokoaja Elias Lönnrot päiväsi Kalevalan ensimmäisen laitoksen esipuheen 28. helmikuuta 1835.

Karjala - arkeologin aarreaitta
Arkeologi Hannu Takala on suorittanut arkeologisia kaivauksia Karjalan kannaksella useiden vuosien ajan ja selvittänyt suomalaisten juuria. Hän on siis liikkunut arkeologina runonlaulajien maisemissa.

Mekrijärven tutkimusasema täyttää vuosia
Joensuun yliopiston Mekrijärven tutkimusasema Ilomantsissa täyttää 35 vuotta. Juhla kuluu työn merkeissä, mutta juhlavuoden kunniaksi asemalla vietetään iltapäivällä kello 12-16 avoimien ovien päivää.
Arhippa ja Miihkali Perttusen runot kirjaksi
Juminkeon julkaisemassa kirjassa esitellään vienalaisten runonlaulajien laulujen sisältöjä.
Kirjailija Brita Polttila on kuollut
Kirjailija ja suomentaja Brita Polttila on kuollut. Hän kuoli lyhytaikaiseen sairauteen maanantai-iltana helsinkiläissairaalassa 88 vuoden iässä.
Romantikko Mikko Pesälä lausuu runon
Puhemies Mikko Pesälä Iltalypsyssä
Kalevi Toropainen: Työttömän jenkka
Oululainen voitelija Kalevi Toropainen laulaa runonsa Työttömän jenkka.
Sylvian joululaulu
Zacharias Topeliuksen runo "Sylvias hälsning från Sicilien" kertoo häkkiin suljetun linnun kaipauksesta Pohjolaan.