Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yritysten pelastamisen biljoonapaketit muuttivat pelin – koronan jälkeen valtio, verokeplottelu ja eriarvoisuus nousevat talouskeskusteluun

Talousajattelu suuntaa uusille urille koronan ja velkaelvytyksen sysäämänä. Onko uusliberalismi jo haudan partaalla?

"Oikeat työt" kelpaavat myös Z-sukupolvelle väittää EVAn julkaisema pamfletti

Mystinen z-sukupolvi haluaa pitkälti samoja asioita kuin edeltäjänsäkin, tuumii EVAn julkaisun kirjoittanut Tuija Siltamäki.

Jani Kaaron kolumni: Emme pääse myyteistä eroon, siksi on tärkeää valita myytit oikein

On tullut aika hylätä vanhat myytit ja antaa tilaa sille, joka voi korjata maailmamme, kirjoittaa Jani Kaaro.

Juha Siltalan kolumni: Miksi aktivointimalli aktivoi vastustamaan?

Aktivointimallin yllättävän laaja vastustaminen kertoo, että työllisetkin voivat samastua työttömiin, kirjoittaa Juha Siltala.

Trump aikoo osallistua maailman talousfoorumiin Davosissa – Lupasi kampanjassaan vastustaa eliittiä

Maailman talousfoorumiin osallistuu suuri joukko rikkaita liikemiehiä ja finanssimaailman johtoa.

Demokraattinen Eurooppa tai postmoderni 1930-luku

Vajoaako Eurooppa nationalismin aikakaudelle?

Kroatian vaalien voitto oikeistolle – hallituskysymys ei ratkennut

Vaalien toivottiin antavan selvän kuvan hallituksen muodostajasta. Suurin puolue ei todennäköisesti saa ehdotonta enemmistöä, vaan tarvitsee apupuolueen.

Nuorten arvot ja asenteet jyrkkenevät – ”Meillä kasvaa kovasydäminen nuoriso”

Taloudellinen taantuma kiristää kukkaron nyörien lisäksi nuorten arvomaailmaa. Asenteet kovenevat, kun omista perustarpeista joudutaan tinkimään. Kovasydämisten ryhmä kokee solidaarisuutta vain hyväosaisia kohtaan, mielipiteet muista jyrkentyvät samalla kun tasapainottelu oman elämän niukkuudessa nakertaa tasa-arvon ideaa.

Työelämän oravanpyörää ja rahaa revittelevä näytelmä esitetään helsinkiläispankissa – liput vietiin käsistä

Uusliberalismi myy. Sitä kritisoiva Wundekinder saa ensi-iltansa teatterifestivaali Stagella keskiviikkona.

Henkilökuva: Suututitko Lipposenkin tahallasi, Nordean Aki Kangasharju?

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju ampuu talouspoliittisessa keskustelussa kovia leikkauslukuja oikealta. Pitkään Kangasharju oli kuitenkin nörtti, jota kiinnosti enemmän taloustieteen metodit kuin yhteiskunnallinen keskustelu. Vasta keski-iän kynnyksellä hän avasi suunsa, eikä se ole jäänyt huomaamatta.

Uusliberalismi löysi tiensä Suomeen ja kyseenalaisti hyvinvointivaltion

Uusliberalistinen talousoppi rantautui Suomeenkin

Finlandia-voittaja Laura Lindstedt suomii kovasanaisesti hallitusta – video

Kirjailija Laura Lindstedt arvostelee kovin sanoin maan hallitusta Finlandia-puheessaan. Lindstedt ei halunnut käyttää puheaikaansa "verbaalisen konfettisateen tuottamiseen", vaan yhteiskuntakritiikkiin. Laura Lindstedtin Oneiron palkittiin tänään kirjallisuuden Finlandialla.

Enemmistö kannatti päivähoito-oikeuden rajaamista Ylen nettikeskustelussa

Eräs kommentoija vetosi siihen, että päiväkotien paikkoja karsimalla olosuhteet saataisiin paremmiksi jäljelle jääville lapsille.

Tutkimus: Elinkeinoelämän eliitti unohti kansainvälistymisen, eikä harrasta enää golfia

Vaikka Suomessa on keskusteltu paljon markkinavoimien vallan kasvusta, pankit ja suuryritykset ovat valtaeliitin mielestä menettäneet vaikutusvaltaansa. Eliittitutkimuksen mukaan tiede-eliitti on kansainvälistynyt vauhdilla, mutta elinkeinoelämän eliitin kansainvälistyminen on hidastunut 2000-luvun alun jälkeen.

Miina Supisen Säde rinnastaa uskonnot, kultit ja hörhöt toisiinsa

Miina Supinen kirjoittaa kriittisesti uskonnoista. Hän rinnastaa uskonnot, kultit ja hörhöt samaan porukkaan. Supiselle uskonto on älyllistä laiskuutta. Uskontoja on maailma täynnä, mutta rationaalinen maailmankuva on paljon harvinaisempaa.

Rauhanakatemia varautuu äärioikeiston aiheuttamaan häirintään

Viikonvaihteessa Joensuussa järjestettävän 11. Varparannan rauhanakatemian järjestäjät suunnittelevat valokuvaamisen ja videoinnin kieltämistä tapahtuman tilaisuuksissa.

Jyrki Yrttiahon puhe SKP:n edustajakokouksessa

Vasemmistoliitto haluaa hankkiutua eroon raisiolaisesta kansanedustajasta Jyrki Yrttiahosta. Puoluesihteeri Marko Varajärven mukaan syynä on se, että Yrttiaho kävi puoluekokouksen aikaan SKP:n tilaisuudessa ja arvosteli voimakkaasti vasemmistoliiton työtä hallituksessa. Yle Uutiset julkaisee Yrttiahon SKP:lle pitämän puheen.

Taiwanilaiset heittivät poliiseja munilla

Mielenosoittajat huomauttavat, että talouskasvun hyödyt jakautuvat epätasaisesti. Muun muassa työntekijöiden palkkataso on pysynyt samana vuosikymmenen.

Hyvinvointivaltion alasajo alkoi, kun sosialismi romahti

Arvo Tuomisen dokumentti Hyvinvointivaltion loppu (2005)

Erottumalla saa töitä

Itsensä brändäämisestä on tullut työnhaun arkipäivää. Työtä haluavan täytyy erottua persoonallaan koko ajan enemmän ja markkinoida itseään monissa eri välineissä. Aiheesta väitöskirjan tehnyt tutkija arvioi, että ihmisen persoonallisuuden ja työminän limittyessä työhön liittyvistä pettymyksistä tulee yhä suurempia.

Turismista kriittisesti

Matkailu ja turismi ovat maailman kannattavinta liiketoimintaa, tietävät Tuokiokuvia turismista -näyttelyn taiteilijat. He pohtivat, mistä tässä järjettömän mittavassa turismi-ilmiössä on kysymys. Näyttely oli esillä ensi kertaa Helsingin Suomenlinnassa viime kesänä. Nyt näyttely matkaa Tromssaan, Norjaan.

Ei riitä

Politiikan ja ihmisten maailmat erkaantuvat. Ykkösaamun kolumnisti Arja Alho panee toivonsa kansalaisliikehdintään.

Maailman sosiaalifoorumi alkoi

Senegalin pääkaupungissa Dakarissa on alkanut vuotuinen Maailman sosiaalifoorumi. Jopa 50 000 ihmisen odotetaan osallistuvan kuusipäiväiseen kokoukseen, jossa etsitään vaihtoehtoja nykyisenlaiselle globalisaatiolle.

Mikko Viljanen: Maan paino

Venäläisyys, Neuvostoliiton murtuminen ja laittomat maahanmuuttajat ovat keskeisiä romaanissa Maan paino. Näitä Mikko Viljanen kuvaa päähenkilönsä Olegin kautta. Murrosikäinen Oleg on lyhyen aikaa vakoojanpoikana Suomessa, sitten perhe karkotetaan Venäjän Kaukoitään. Lopulta hän tulee Pietarin kautta takaisin Suomeen.

Vasemmisto pohti uutta nousua

Vasemmistopuolueet ja kansalaisjärjestöjen edustajat yrittävät yhteistuumin nostaa vasemmiston kannatusta aallonkuopasta.

Lipponen syyttää hallitusta uusliberalismista

Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) syyttää hallitusta uusliberalismista Turun Sanomien kolumnissaan. Hänen mielestään hallituksen päätös eläkeiän nostosta poikkeaa kauas pohjoismaisen kolmannen linjan mallista.

Aluepolitiikka jakaa päättäjät

Suhtautuminen aluepolitiikkaan jakaa vahvasti nykypäättäjät. Koko maan tasapuolista kehittämistä ajavat ovat oululaisen väitöstutkimuksen mukaan vähemmistössä.

Charles Dickens elää renessanssia Britanniassa

Viktorianaikaisia tiiliskiviromaaneja kirjoittanut Charles Dickens on noussut uuteen maineeseen Isossa-Britanniassa. Kirjailija ehti 1980-luvulla painua hiukan unohduksiin, mutta nyt hänen elämäntyölleen riittää taas ihailijoita.

Erottuuko Cityman enää katukuvasta?

YLEn TV1 esitti torstaina dokumentin Citymanin aika, joka kysyy miten taide voi pärjätä nykyisessä uusliberalistisessa Suomessa. Keskustelun herättäjänä on tanssija Reijo Kelan vuonna 1989 aikaansa kantaa ottanut Cityman-performanssi, jonka Panu Varstala viime kesänä päivitti.

“Smash Asem” Demonstration Broken Up By Police

Police broke up an anarchist-organized "Smash Asem" demonstration in central Helsinki Saturday following a few minor incidents.

Amerikan maiden huippukokous alkoi

Poliisi ja mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen Argentiinassa Amerikan maiden huippukokouksen yhteydessä. Mielenosoittajat heittelivät poliiseja kivillä ja poliisi vastasi mellakointiin kyynelkaasulla ja kumiluodeilla.

Tuomioja: Muutosturvaa tarvitaan

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on vaatinut vappupuheessaan sosiaalidemokratiaa torjumaan uusliberalistiset taipumukset käyttää väärin käsitteitä uudistaminen, reformit ja muutokset.