Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Boom Supersonicin tietokoneella toteuttama kuva suunniteltavasta ääntänopeasta matkustajakoneesta

Ääntä nopeammat lennot saattavat palata lähivuosina – Yhdysvaltalainen yhtiö testaa pian konetta, joka lentää yli 2 000 kilometriä tunnissa

Overtureksi kutsutun koneen pitäisi taitaa vuonna 2030 matka New Yorkista Lontooseen 3 tunnissa ja 30 minuutissa. Lento tapahtuisi 18 kilometrin korkeudessa, jonne tavalliset matkustajakoneet eivät pysty nousemaan.

British Airways -yhtiön Concorde-kone laskeutumassa Iso-Britannian Oxfordshireen 17. heinäkuuta 2001.

Concorden turmasta 20 vuotta – maailman nopein matkustajakone oli pieleen mennyt unelma

Pariisista pääsi New Yorkiin alle neljässä tunnissa. Heinäkuun 25. päivänä vuonna 2000 yliäänikoneen lento loppui 133 sekunnin jälkeen.

Air France Concorde flight 4590

Tämän piti olla maailman turvallisin lentokone – loistelias taru päättyi, kun koneen kaikki matkustajat kuolivat tuhoisassa lento-onnettomuudessa

Concorden ensilennosta on kulunut tasan 50 vuotta. Kaksinkertaisella äänen nopeudella lentäneen matkustajakoneen tarina on vertaansa vailla.

Lentotukialus Admiral Kuznetsov kuvattuna Murmanskissa 14. lokakuuta.

Venäjän ainoa lentotukialus menee kolmeksi vuodeksi remonttiin

Sotaretki Syyrian vesille jäi Kuznetsovin viimeiseksi reissuksi pitkään aikaan.

Mikko tutustuu lähemmin Igoriin.

Sananen – Eläimistä ja ihmisistä

Kun delfiinit uivat, ajatuksetkin lipuvat syvään päähän. Sieltä on äyskäröitävä helmet, kuinka suhtautua eläimiin ja niiden oikeuksiin.

Piirroskuva litteästä luotaimesta, joka lähestyy aurinkopaneelit levällään paksujen pilvien peittämää Jupiteria.

Kuuntele Jupiterin kirskuntaa – Juno-luotain tallensi "avaruusääniä"

Nasan luotain teki mittauksia jo saapuessaan Jupiterin magneettikehään. Valtavan magneettikehän pyrstö on suunnilleen viisi kertaa niin pitkä kuin Maan ja Auringon välinen matka.

Lapin Lennosto saa kesän mittaan kymmenkunta Hornet-hävittäjää lisää

Pamaukset voivat säikäyttää – Horneteilla yliäänilentoja

Lapin lennosto lentää torstaina yliäänilentoja, jotka voivat aiheuttaa niin sanottuja yliäänipamauksia. Lapin lennostolla on ollut tällä viikolla Lepakko 2016 -harjoitus yhdessä Karjalan lennoston kanssa.

Pukki ja ensimmäisen Manner-Euroopan reittilennon juhlaa

Lapin matkailun kolme pointtia: Joulupukki, revontulet ja Euroopan puhtain ilma

Pikkupoika lyttää nenänsä Finnarin koneen ikkunaan. Hän ei saa silmiään irti lumisesta maisemasta. Hollannissa ei ole nähty kunnon talvea vuosiin, pojan elinaikana ei koskaan. Talvinen maisema ei ole syy perheen matkaan Suomen Lappiin. Oikea syy on Joulupukki.

Taivaalla näkyy hävittäjien tekemiä savuvanoja.

Ikkunat helisevät, taivaalla pamahtelee – ääntä nopeammat sotakoneet saattavat säikäyttää torstaina

Ilmavoimien valtakunnallinen sotaharjoitus tuo yliäänilennot pohjalaismaakuntien taivaalle. Maassa asian huomaa, kun taivaalla pamahtaa. Lennot liittyvät valtakunnalliseen  LIVEX2015-harjoitukseen.

Hornet-hävittäjä

Lentoharjoituksen yliäänipamaukset hätkähdyttävät Kainuussa – "Suunniteltua toimintaa"

Hornetien ja Hawkien lentoharjoitus Kanki 15:n yliäänipamauksia on kuultu ympäri Kainuuta. Lapin lennostosta kerrotaan, että yliäänilennot ovat suunniteltuja.

Hävittäjä kaartaa.

Hävittäjä saattaa livahtaa yliääninopeuteen vahingossa – "Havaitsee vain katsomalla mittaria"

Yliääninopeuteen siirtyminen ei tunnu oikeastaan miltään, sanoo Ilmavoimien Hornet-asiantuntija.

MiG-21F-13-yliäänikoneet otettiin käyttöön Suomessa 1960-luvulla.

Äänivallin rikkominen häiritsee enää harvoin – aiemmin turkiseläimet tappoivat pentunsa ja ikkunalasit rikkoutuivat

Sotaharjoituksiin osallistuneet hävittäjät häiritsivät ihmisiä ja eläimiä vuosikymmeniä sitten aivan eri tavalla kuin nykyisin. Nyt harjoitukset on keskitetty lähinnä merialueille.

MiG-21 F-13 -hävittäjä.

Ilmatilanloukkaukset 1960-luvulla tavallisia – "NL:n sotilaskone lensi Rissalan yli punatähtiä näyttämässä"

Karjalan lennoston entinen esikuntapäällikkö Aku Miettinen muistelee vuosikymmenten takaista aikaa, jolloin Suomen ilmatila oli "aika avoin" ja vieraiden valtioiden koneet tekivät ilmatilanloukkauksia varsin vapaasti. – Ei siitä silloin paljon huudeltu, toteaa everstiluutnantti.

Harbinin teknillisen instituutti.

Sukellusveneellä parissa tunnissa Shanghaista San Franciscoon

Kiinalaistutkijat ovat kehittäneet menetelmän, joka mahdollistaa vedenalaiselle alukselle teoriassa jopa 5 800 kilometrin tuntivauhdin.

Jussi Niinistö

Jussi Niinistö: Ilmatilaa loukanneet koneet ilmoittivat väistävänsä ukkosta

Niinistö selitti tapahtumien kulkua tiedotusvälineille sen jälkeen, kun valiokunta oli kuullut muun muassa ilmavoimien komentajaa ja pääesikunnan valmiuspäällikköä.

Puolustusvoimien tuleva komentaja, kenraaliluutnantti Jarmo Lindberg.

Puolustusvoimien uuden komentajan lentäminen loppuu, mutta twiittaaminen jatkuu

Presidentti on tänään nimittänyt puolustusvoimien uudeksi komentajaksi sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Jarmo Lindbergin. Ensi elokuussa Suomen Puolustusvoimat saa nopean ja hyväkuntoisen komentajan Jyväskylän Vaajakoskelta. Venäläisellä Migillä ja amerikkalaisella Hornetilla ääntä nopeammin lentänyt kenraaliluutnantti lopettaa kuitenkin lentämisen ensi kesänä.

Kaksi Hornetia ilmassa

Mystiset jyrähdykset mahdollisesti yliäänikoneiden aiheuttamia

Satakunnassa on tuntunut aamupäivällä voimakasta maan tärähtelyä. Ilmoituksia taloja tärisyttävistä järähdyksistä tuli kymmeniä perjantaina aamupäivällä. Tärähdykset johtuivat todennäköisesti ilmavoimien harjoituksesta.

Concorde laskeutuu

Ilmailun unohdettu pioneeri

Concorde oli ilmailun pioneeri

tulipallo horisontissa

Tulipallo lensi Mikkelin yllä

Tulipallo aiheutti lennollaan voimakasta ääntä laajalti ympäri Etelä-Suomea.

Concorde-jutussa vapauttava tuomio 12 vuotta turman jälkeen

Alempi tuomioistuin katsoi kaksi vuotta sitten, että Continental ja sen mekaanikko olivat syypäitä kuolemantuottamukseen.

Felix Baumgartner (oik.) lehdistötilaisuudessa ennätyshyppynsä jälkeen.

Baumgartnerin ainoa ajatus: "Haluan tulla alas hengissä"

Itävaltalainen uskalikko ei tuntenut äänivallin ylitystä. Painepuku vaikeutti myös voimakkaan pyörimisen haltuunottoa hypyn aikana

Falcon HTV-2 tietokonesimuloidulla lennolla.

USA:n armeijan yliäänikone hävisi jäljettömiin

Yhdysvaltain asevoimien yliäänikone hävisi testilennollaan jäljettömiin torstaina, kertoo maan puolustusministeriö. Maksimissaan 20-kertaisella äänennopeudella lentävä kone menetti yhteyden komentokeskukseen toisella testilennollaan.

Syyttäjä valitti Concorde-tuomiosta

Syyttäjä on valittanut ranskalaisen tuomioistuimen joulukuussa antamasta tuomiosta Concorde-lentokoneen onnettomuusjutussa. Oikeus totesi turman johtuneen yhdysvaltalaisen lentoyhtiön Continental Airlinesin ja sen mekaanikon toimista. Syyttäjä oli vaatinut rangaistusta myös Concorden valmistajan Aerospatialen entiselle johtajalle.

Air Francen lento 4590

Ranskan oikeus: Concorde rysähti toisen lentoyhtiön takia

Ranskassa Concorde-onnettomuuden oikeudenkäynnissä annettiin eilen maanantaina tuomiot kymmenen vuotta turman jälkeen. Oikeuden mukaan turma oli toisen lentoyhtiön ja heidän mekaanikkonsa syytä.

Bloodhound

Maailman nopein auto näki päivänvalon

Britanniassa Farnborough'n ilmailunäyttelyssä on esitelty menopeli, jolla on tarkoitus rikkoa nykyisiä nopeusennätyksiä kahden vuoden kuluttua. Ääntä nopeammin kulkeva laite ei kuitenkaan ole lentokone vaan seuraavan sukupolven huippunopea auto.

Myrskypilviä ja salamoita  tummalla taivaalla

Taivas lyö tulta

Ukkonen on jyrissyt ja salamat ovat valaisseet taivasta jo tänä keväänä. Jotkut pelkäävät ukkosta, toiset taas ihailevat näyttävää luonnonilmiötä. Vaasalainen Samuli Taimisto harrastaa ukkosia.

Air Francen lento 4590

Oikeus etsii Ranskassa vastausta Concorde-onnettomuuteen

Ranskassa alkaneessa oikeudenkäynnissä etsitään syyllisiä kymmenen vuoden takaisen ääntä nopeamman Concorde-matkustaja koneen turmaan Charles de Gaullen lentokentällä Pariisissa.

Olkiluotoon valmistuva ydinvoimala ,jonka Areva-yhtiö rakentaa.

Ydinvoimajätti Areva putosi pilvilinnoistaan

Olkiluotoon vaivoin nousevasta Arevan EPR-ydinreaktorista piti tulla ranskalaisen atomiosaamisen näyteikkuna maailmalle. Sarastavan globaalin uuden uskon ydinvoimaan piti alkaa EPR:n tahdissa. Sitten alkoivat vastoinkäymiset, joille ei näytä tulevan loppua.

Ares 1-X laukaisualustallaan

Kahden minuutin koelennon hinta: 300 miljoonaa euroa

Yhdysvaltain avaruushallinto NASA on tehnyt onnistuneen koelennon maailman pisimmällä avaruusraketilla. 100-metrinen, valkoisen lyijykynän näköiseksi kuvailtu komeus, on tärkeä osa maan tavoitetta päästä jälleen kuuhun.

Hornetit äänivallin kimpussa

Ilmavoimat harjottelee tällä viikolla yliäänilentoja Oulun ja Kokkolan välisellä merialueella.

Viisi oikeuteen Concorde-turmasta

Ranskalaistuomari on määrännyt amerikkalaisen Continental Airlines -lentoyhtiön ja viisi ihmistä oikeuden eteen syytettynä vuonna 2000 tapahtuneesta Concorde-yliäänikoneen turmasta.

Amerikkalaisyhtiölle vaaditaan syytteitä Concorde-turmasta

Ranskan syyttäjäviranomainen vaatii yhdysvaltalaiselle Continental Airlines-lentoyhtiölle syytteitä vuonna 2000 sattuneesta Concorde-turmasta.

Concorden osia myydään Ranskassa

Ranskassa huutokaupataan tänään ja huomenna legendaarisen yliäänikoneen Concorden osia. Myytävänä on mm. koneiden happinaamareita, ovia ja jopa vessan istuimia.

Armeijan lentokoneet ongelmissa Oulussa ja Kauhavalla

Oulun lentokentällä oli tiistaina aamupäivällä onnettomuusvaara, kun puolustusvoimien koneen laskutelineen rengas vaurioitui.

Italia mukaan USA:n hävittäjäohjelmaan

Italia liittyy Yhdysvaltain huippukalliin hävittäjän tuotanto-ohjelmaan. Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan Italia on allekirjoittanut liittymisestä alustavan sopimuksen.

Concorde-lentoturman syy varmistui

Pariisissa vuonna 2000 sattuneen Concorde-lentoturman syyksi on varmistunut toisesta koneesta kentälle jäänyt metallinpalanen ja suunnitteluvirhe.

Amerikkalaiskone teki nopeusennätyksen

Yhdysvalloissa miehittämätön lentokone on rikkonut nopeusennätyksen lentämällä lähes kymmenkertaista äänennopeutta. Nasan vuosikymmeniä kestänyt kehitystyö on tähdännyt sotilastarkoituksiin mutta saattaa aikanaan mullistaa avaruustutkimuksenkin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle