Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jani Halme

Jani Halmeen kolumni: Valmentajan ottaminen lajiin, jossa en aio koskaan kilpailla, oli aikuiselämäni paras päätös

Suomeen on hiljalleen rakentunut koulutusihme, josta ei juuri hiiskuta. Kansalaisopistojen kautta jokainen saa oman opettajan ja se jos mikä on ihanaa, pohtii Halme.

Ylen kolumnisti Roope Lipasti henkilökuvassa.

Roope Lipastin kolumni: Olemme sivistyksen loppulähteillä

Aikuiset järkyttyvät ihan typeristä asioista ja meuhkaavat samaan aikaan, kuinka herkkiä lapset ovat. Lapset kaipaavat seikkailua ja jännitystä eivätkä mene rikki, jos joskus vähän pelottaakin.

Ruutupaitainen nuori seisoo Hämeenlinnan torilla ja katsoo kameraan.

Protuleirit myytiin päivässä loppuun ja 1 000 nuorta jäi ilman paikkaa – Netta Kallio ja Neela Virolainen kyllästyivät siihen, että kaikki tapahtuu isoissa kaupungeissa

Protuleirien suosio räjähti. Lisää leirejä tarvittaisiin, mutta aikuisista on huutava pula. Hämeenlinnalaisnuoret perustivat oman paikallisen ryhmän ja toivovat, että siitä tulee muillekin turvallinen paikka, jossa voi olla oma itsensä.

Kuhmon kirjasto- ja kulttuuripäällikkö Hanne Heikkinen istuu Kuhmon kulttuuriolohuoneessa.

Kuhmossa avattiin kulttuuriolohuone nuorille aikuisille

Kulttuuriolohuoneen tavoitteena on lisätä matalan kynnyksen kulttuuritarjontaa ja kohtaamispaikkoja nuorille aikuisille. Kyse on kokeilusta, josta toivotaan pysyvää.

Kolumnisti Ulla Järvi, Yle

Ulla Järven kolumni: Koulussa, harrastuksissa ja työelämässä on epäterveitä piirteitä, joita nuorten ei pitäisi joutua sietämään

Erotamme kiusaamisen, kaltoinkohtelun tai vainoamisen herkemmin kuin ennen, mutta ainakin yksi sokea piste on jäljellä. Se on tapa, jolla me varttuneemmat kohtelemme nuoria.

Kolumnisti Mona Mannevuo.

Mona Mannevuon kolumni: Vauhdin kiihtyminen tuhoaa keskittymiskyvyn

Nuorison kadonnut keskittymiskyky herättää huolta. Nuoret elävät kuitenkin samassa maailmassa kuin ylikierroksilla käyvät aikuisetkin, pohtii Mannevuo.

Liikunnanohjaaja Minna-Mari Seppänen on Kajaanin vesiliikuntapuiston valvomossa.

Uimataidottomuuden syynä on usein vedenpelko – Kajaanissa nuoria ja aikuisia rohkaistaan uinnin aloittamiseen uimakoulussa

Kajaanin vesiliikuntakeskus Kaukavedessä käynnistyy ensi kuussa Uimataitostartti, jossa yli 12-vuotiaat ja aikuiset voivat totuttautua veteen pienryhmissä.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Perhe, ystävät ja terveys ovat nuorille tärkeitä

Kokemukset osallisuudesta ja merkityksellisestä elämästä polarisoituvat.

Joonas Konstig, Helsinki, 05.06.2020

Joonas Konstigin kolumni: Tony Viikinki Halme ja kapean mieskuvan kirot

Klisee nykykulttuurimme “kapeasta mieskuvasta” on totta, mutta eri tavalla kuin yleensä ajatellaan, kirjoittaa Konstig

Mies skrapaa auton tuulilasia lumesta.

Valta ja näkyvyys ovat kiusaajan palkinto – entinen koulukiusaaja Ville ei pysty antamaan tekojaan itselleen anteeksi: “ Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän koen huonoa omaatuntoa”

Ville kiusasi muita lapsia koko peruskouluajan eikä ole voinut antaa sitä itselleen anteeksi. Tutkimusten mukaan suurinta osaa kiusaajista motivoi sen tuoma näkyvyys ja valta.

Kuvassa kolumnisti Pekka Seppänen.

Pekka Seppäsen kolumni: Nuorukaiselle kuolla kuuluu, mutta eläkeläiselle ei

15-vuotias saa allekirjoittaa työsopimuksen, mutta 61-vuotias ei saa lähteä sotimaan, kirjoittaa Seppänen.

Tre unga tjejer med svarta jackor håller i mobiltelefoner.

Kiusaaminen on monimutkainen ilmiö, josta on vaikea päästä eroon – podcast-sarjassa korostetaan aikuisten vastuuta kiusaamisen ehkäisyssä

Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkun uusi podcast-sarja antaa puheenvuoron kiusaamisen eri osapuolille.

Pitkäniemen sairaalan päärakennus

Aikuispsykiatrian jonot räjähtivät käsiin, TAYSin Pitkäniemen sairaala teki aluehallintovirastolle ilmoituksen omasta toiminnastaan

Potilaspaikat eivät riitä, psykiatrit eivät riitä, hoitajat eivät riitä. Lisäksi edessä on pian muutto TAYSin Kaupin kampukselle, jossa on hoitopaikkoja vähemmän kuin Pitkässäniemessä.

Sisko Savonlahti

Sisko Savonlahden kolumni: Työnteon ensisijainen tarkoitus ei ole miellyttää tekijäänsä

Nuoret aikuiset haluavat työn, joka on merkityksellistä. Totta kai he haluavat – koska jos nuorena ja nuorena aikuisena ei saa olla vähän pihalla, koska sitten, kysyy Savonlahti.

Nainen esittelee oppimisen apuvälineitä miehelle. Naisen kädessä kynä, jossa pehmike.

Sotkamossa tarjotaan tukea aikuisille perustaitojen oppimiseen oppimisen olohuoneessa

Aikuinenkin voi tarvita oppia perustaitoihin. Lukivaikeus on yleisin oppimisvaikeus, se on noin yhdellä kymmenestä.

Jyväskyläläinen Riikka Salmi on kolmen lapsen äiti.

Jyväskyläläinen, kolmen lapsen äiti: "Liikenneturvallisuudesta on pidettävä ääntä ja vaaranpaikoista vietävä viesti kaupungille"

Jyväskylässä pohdittiin keskiviikkoillan tilaisuudessa, miten asukkaat voisivat osallistua lasten ja nuorten liikenneturvallisuuden parantamiseen.

Korvapuusteja pyöreässä korissa. Kuvattu kerrostalon rappukäytävässä. Oikealla näkyy porraskaiteen takorautainen koristeosa.

Asiantuntija suosittelee yksinäisyyteen talkoita ja pullaa – Ilmoita arjen supersankari Puoli seitsemän -ohjelmaan!

Vapaaehtoistyö lisää myös auttajan hyvinvointia ja ehkäisee mielenterveysongelmia. Puoli seitsemän etsii arjen supersankareita, jotka ovat aktiivisia vapaaehtoisia.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: 80 prosenttia alle kouluikäisistä lapsista liikkuu liian vähän – ja syynä eivät ole digilaitteet 

Lapset eivät liiku ja leiki nykyään tarpeeksi, ja siitä me aikuiset saamme syyttää ihan itseämme, Thurén kirjoittaa.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Lapsen ja nuoren liuku poispäin yhteiskunnasta voi alkaa hyvin pienistä asioista

Päihdenuoret eivät ole saaneet ajoissa tarvitsemaansa apua.

Janakkalan Tervakosken K-Marketin kauppias Ville Kestilä vihanneshyllyjen edessä.

Kiusaamisvapaan toimintamallin ideoinut kauppias: "Miksi me emme välitä lähimmäisestä edes sen vertaa, että kysyisimme, onko sinulla kaikki hyvin"

Kiusaamisvapaa vyöhyke tarkoittaa, että kauppa tarjoaa kiusatulle lapselle tai nuorelle tarvittaessa turvallisen paikan, jossa on aina välittävä aikuinen paikalla.

Ryhmä lapsia kirjavinkkauksessa Kangasniemen kirjastossa

Suomalaislasten lukutaito on huipputasoa, vaikka kirjoja luetaan vähemmän – kirjastonhoitaja: "Lukemisen pitäisi olla tauko suorittamisesta"

Lasten lukutaidosta ja lukemisharrastuksen tasosta ollaan aika ajoin huolestuneita. Asiantuntijoiden mukaan lukutaitoa voi kehittää lukemalla ääneen ja motivaatiota lisätä unohtamalla suorittamisen.

En elev pluggar. Hen skriver på datorn.

Nuorten pappi keräsi 8 keinoa, miten nuorten uupumusta voisi vähentää ilman terapiaa: "Ei käsittääkseni maksa juuri mitään"

Arto Köykkä ihmettelee, miksi nyt puhutaan lähinnä oireista, eikä mietitä ratkaisuja. Massojen ongelmaa ei voida hoitaa terapeuteilla.

Autoja parkkipaikalla

Kuumassa autossa aikuinen on lähes yhtä nopeasti hengenvaarassa kuin lapsi – lämpöhalvaus voi tulla hyvinkin äkkiä

Lapsi menehtyi alkuviikosta kuumaan autoon Itä-Suomessa. Aikuistenkin tulee varoa helteellä kuumenevia autoja.

Hiekkalinna uimarannalla.

Lapsivihamielisyyttä, apartheidiä ja siilejä – Arttu Rintanen, 26, avasi keskustelun lapsivapaista uimarannoista ja somemyrsky oli valmis

Lapsiasiavaltuutettu pitää avausta osoituksena lapsivihamielisyydestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Ehdotuksen tehnyt Rintanen pitää saamaansa kritiikkiä ylimitoitettuna.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Vaikeinta on ystävyys

Ystävyyssuhteiden kohtalona on joutua ruuhkavuosien ruhjomaksi. Silloin haave canastasta verannalla on vaakalaudalla, kirjoittaa Hallamaa.

Aikuinen kattaa aamiaispöytää. Lapset pyörivät ympärillä.

Marjayrittäjä majoitti ukrainalaiset työntekijänsä perheineen jo viikkoja ennen töiden alkamista – tilalle palkattiin myös lastenhoitaja

Suonenjokelaisella tilalla puolet ukrainalaisista on lapsia. Aikuiset ovat päässeet aloittamaan kevättöiden tekemisen.

Kotkalaiset nuoret istumassa Kotkan Sibeliuksenpuiston penkillä.

"Juissi-purkkiin lantrattua kirkasta alkoholia" – nuoriso-ohjaajan mielestä tänä viikonloppuna pitää olla tiukka ja tylsä vanhempi

Sekä poliisi että nuorisotyöntekijät korostavat päättäjäisviikonloppuna vanhempien vastuuta. Korona-ajan jälkeen moni vanhempi voi kannustaa lasta illanviettoon tajuamatta, että hyvin nuorikin lapsi voi käyttää alkoholia.

Lappeenrannan kaupunginlahti.

Kolmekymmentä aikuista partioi Lappeenrannassa lauantai-iltana – "Ambulanssien ja poliisin apua on tarvittu joka vuosi"

Kaakkois-Suomen poliisi on varautunut tulevaan päättäjäisviikonloppuun niin, että partioita on liikkeellä hieman normaalia viikonloppua enemmän.

Vasa stads logo nere vid vattnet.

Vaasan monikulttuurisuusneuvostolta kannanotto rasismia vastaan – toivoo ettei ennakkoluuloille anneta valtaa

Monikulttuurisuusneuvoston puheenjohtaja Lotta Alhonnoro toteaa että kaikki voivat omalla toiminnalla vaikuttaa yhdenvertaisemman kaupungin kehittämiseen. Vanhemmilla on iso vastuu rasismin torjumisessa.

Tanelinlammen ranta Seinäjoella

Poliisin voimavarat kiinni koulujen päättäjäisviikonlopun valvonnassa – Seinäjoen ennaltaehkäisevässä päihdetyössä erityishuomio Tanelinrannan juhlintaan

Juhlia saa, mutta pelisäännöt pitää muistaa. Parhaissa juhlissa poliisia ei tarvita, muistuttaa Pohjanmaan poliisi tulevan viikonlopun juhlijoille.

Porin sivistystoimen toimialajohtaja Esa Kohtamäki

Porin sivistyspuolen ykkösvirkamies: Koulukiusattu voi tarvittaessa ottaa yhteyttä minuun

Toimialajohtaja Esa Kohtamäki sanoo, että jos muu ei auta, häneen voi olla yhteydessä koulukiusaamisesta. Kohtamäki korosti Porin valtuustossa, että velvollisuus puuttua kiusaamiseen on kaikilla.

Äänekoskelainen Jaana Mäntynen vaihtoi alaa ja opiskelee Äänekosken ammattikoulussa.

Lapsen tokaisu oli tikarinisku Jaana Mäntysen sydämeen – kolmivuorotyön jättänyt lähihoitaja on yksi kymmenistä tuhansista alanvaihtajista

Valtaosa ammattikoulujen opiskelijoista on aikuisia. Työelämässä on käynnissä rajuin muutos sitten teollistumisen, ja se lisää entisestään aikuisten koulutuksen tarvetta.

Kehitysvammainen Laura Saari pitää kiinni isänsä Jouni Saaren kädestä.

Forssan seudulla kaivataan lisää kehitysvammaisten perhehoitajia

Kehitysvammaisten KeVa-perhehoidon ennakkovalmennus alkaa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä syksyllä 2022.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Aikuisen oppijan tiellä on monta muuria, mutta ikäkysymys oppiminen ei ole

Aika ja pokka. Siinä kaksi asiaa, joita aikuinen tarvitsee opintielle. Mutta kun kumpaakaan ei ole, missä välissä sitten onnistuu elinikäinen oppiminen, kysyy Hallamaa.

Pyöräilijä ajaa suojatiellä.

Vuosittainen kansallinen pyöräilyviikko on parhaillaan käynnissä

Tiistaina teemana on "pyörällä töihin", keskiviikkona vietetään Pyörällä kouluun -päivää.

Emmi Nuorgam, Yle, 11.09.2019

Emmi Nuorgamin kolumni: Myös mukava mies voi olla seksuaalirikollinen

Teini-ikäisenä luulin, että aikuisten miesten huomio johtui siitä, että näytin aikuiselta. Nyt olen tajunnut sen johtuneen siitä, että näytin teiniltä, kirjoittaa Nuorgam. Kolumnin voi myös kuunnella.

Myytävänä oleva yksiö.

Tutkimus vahvistaa korona-ajan näppituntuman: yhä nuoremmat tekevät testamentin, myös testamenttilahjoitukset yleistyvät

Poikkeusaikana on herätty miettimään, miten turvata omaisuus ja läheiset, jos jotain odottamatonta tapahtuu. Hyvä testamentti -kampanja kysyi testamenttiasioita tuhannelta suomalaiselta viime syksynä.

Forssan monitoimikeskus Monikylä sisätilojen havainnekuvassa

Forssan Akvarellin pihasta tehdään kaikkien kaupunkilaisten liikuntapaikka

Monen liikuntapisteen ideana on, että koko perhe voi liikkua yhdessä, mutta omilla laitteillaan. Erilaisia laitteita ja telineitä Akvarellin pihaan on tulossa viitisenkymmentä.

Kuvituskuvassa leikkipuissa lojuvat sininen ja pinkki sormikas.

Hattula kaipaa lisää vapaaehtoisia tukihenkilöitä lapsille ja nuorille

Tukihenkilö toimii kuuntelijana, kannustajana sekä kiinnostusta osoittavana aikuisena lapselle.

Pallopuiston päiväkodin apulaisesimies Satu Sironen.

Pallopuiston päiväkodissa ei leikitä sotaleikkejä ja lapsia kuunnellaan nyt erityisen herkällä korvalla – päiväkodin esimies: "Ketään ei jätetä yksin"

Sota voi kuulua myös päiväkoti-ikäisten lasten puheissa. Opetushallitukselta on tullut ohjeistus, miten asiaa lähestytään pienten lasten kanssa.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kainuun soten ohjeistus muuttuu: enää ei laiteta koululuokkia karanteeniin

Koulussa tai varhaiskasvatuksessa saaduissa altistumisissa oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin.

Koronarokotteita kaarimaljassa

Omikron jatkaa leviämistään – tilannekuvaryhmä vetoaa eteläkarjalaisiin: ota koronarokotteet ja jää flunssaoireisena kotiin

Etelä-Karjalan koronaviruksen tilannekuvaryhmä ei esitä uusia rajoituksia maakuntaan. Sen sijaan ravintolarajoitukset tiukkenevat Etelä-Karjalassa valtioneuvoksen asetuksen mukaisesti.

Susi Nousiainen.

Susi Nousiaisen kolumni: Lomailkaa te lapset, minulla on nyt töitä

Suuri osa lapsiperheellisistä, työssäkäyvistä aikuisista tekee töitä lasten ollessa lomalla, kirjoittaa Nousiainen.

Lapselle tarkoitettu sairaalasänky.

Vauvoille kovia flunssaoireita aiheuttava RS-virusepidemia alkoi Etelä-Karjalassa – torjuntakeinoina väkijoukkojen karttelu ja kasvomaskit

RS-virustapausten nousu on ollut Etelä-Karjalassa hyvin jyrkkää nimenomaan viime viikon puolivälistä alkaen, ja lähiviikkoina tapauksia tulee olemaan erittäin runsaasti.

Joonas Konstig

Joonas Konstigin kolumni: Isä on yhteiskuntamme aliarvostetuin voima

Isättömät lapset kärsivät isähaavasta, joka monesti jättää pysyvän jäljen heidän elämäänsä, kirjoittaa Konstig

Raisa Omaheimo

Raisa Omaheimon kolumni: Jouduin kerran vahingossa kaappiin ja siellä oli tunkkaista ja ahdasta

Omasta suuntautumisesta tai identiteetistä kertominen ei ole kaikille kevyt asia, kirjoittaa Omaheimo.

Koronarokotetta annostellaan

Korona ryöpsähti Kuusamossa: tauti leviää lasten ja rokottamattomien aikuisten keskuudessa

Viime viikolla korona todettiin Kuusamossa noin 70 ihmisellä. Tartuntataudeista vastaava lääkäri suosittelee vahvasti rokotteen ottamista.

5-vuotiaalla Sannilla on selkeät ohjeet aikuisille – Paltamossa varhaiskasvatus menee metsään ja opettaa lapsille luonto-osaamista

Katso video: 5-vuotiaalla Sannilla on selkeät ohjeet aikuisille – Paltamossa varhaiskasvatus menee metsään ja opettaa lapsille luonto-osaamista

Paltamon Mieslahdessa lapset seikkailevat luonnossa päivittäin säällä kuin säällä. 5-vuotias Sanni Korhonen on oppinut luonnossa liikkumistaitojen lisäksi ymmärtämään ympäristöä. 

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle