Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Professori Heikki Hyöty seisoo tutkimuslaboratoriossa. Vieressä työntekijä seisoo säiliön luona.

Pirkanmaan Kulttuurirahaston vuoden 2022 palkinto myönnettiin virustutkija, professori Heikki Hyödylle

Tampereen yliopiston virologian professorin Heikki Hyödyn ja virologian tutkimusryhmän havainnon pohjalta on kehitetty rokote, jolla voitaisiin ehkäistä vakavia enterovirustauteja ja tyypin 1 diabetesta. 

Porin yliopistokeskus sijaitsee Puuvillassa.

Satakunnan korkeakoulutuksen kehittämiseen uusi lahjoitusprofessuuri?

Satakuntaliitto aikoo perustaa professuurin maakuntaliiton kassaan vuosien aikana kertyneillä ylijäämärahoilla.

Raksilan marketalue Oulussa.

Oulun kaupunginvaltuusto keskustelee yliopiston keskustakampuksesta – näin sitä kommentoitiin

Oulun yliopiston keskustakampuksen suunnitelmista oli tarkoitus keskustella jo tammikuun lopussa, viimeksi asia jäi pöydälle.

Kvinnlig rektor ler mot kameran

Helsingin yliopiston rehtoriksi Sari Lindblom

Uusiksi vararehtoreiksi on nimitetty Kai Nordlund ja Jouni Hirvonen. Rehtorin ja vararehtorien toimikausi kestää heinäkuun loppuun 2023.

Tf. rektor vid Åbo Akademi Mikael Lindfelt.

Åbo Akademin uusi rehtori on Mikael Lindfelt

Professori Mikael Lindfelt on sijaistanut edellistä rehtoria, Moira von Wrightiä siitä asti, kun tämä sai potkut viime vuoden marraskuussa.

Kiinan armeijan sotilaat marssivat rivissä.

Suomessa työskentelevillä tutkijoilla yhteyksiä Kiinan sotakoneistoon – Professori: ”Emme katso militaariyhteyksiä vaan sitä, onko tutkija meille hyödyksi”

Suomalaiset korkeakoulut saattavat tietämättään osallistua Kiinan sotavoimien kehittämiseen tai ihmisoikeusloukkausten edistämiseen, ilmenee MOT-toimituksen selvityksestä. Suojelupoliisi ja useat läntiset tiedustelupalvelut ovat varoittaneet tutkijoiden kytkennöistä sotilaalliseen tutkimukseen.

Elma Rinkisen Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan ansioristi.

Tasavallan presidentin tunnustuksia Lappiin – kunniamerkillä palkitaan yli sata lappilaista

Presidentin kunniamerkin saavien joukossa on monien alojen henkilöitä, kuten professori, poromies ja lastenhoitaja.

Jamie Hyneman

Myytinmurtaja Jamie Hyneman työelämäprofessoriksi LUT-yliopistoon – saattaa vierailla Suomessa myös robottina

Keksijä ja tuotekehittäjä Jamie Hyneman jakaa opiskelijoille osaamistaan muun muassa tuotekehittämisestä.

Tampereen yliopiston kirjasto Linna.

Tampereen yliopiston professorit vaativat keskustelua tilojen vähentämisestä: yliopistoväelle ei ole annettu mahdollisuutta kommentoida

Professorin liiton paikallisosaston mielestä kampuskehitysehdotuksessa ei tarkastella lainkaan sen vaikutuksia ihmisiiin. Tampereen yliopiston hallituksen on tarkoitus päättää yliopiston tiloja koskevasta ohjelmasta perjantaina.

Sinisten suojakäsineiden peittämät kädet pitelevät CDNA-näytteitä lähikuvassa .

Oulun yliopiston tutkijäryhmän kehittämälle lääkeaihiolle patentti USA:ssa

Oulun yliopiston tutkijoiden tekemälle syövän hoitoon tarkoitetulle alkuvaiheen lääkeaihiolle on myönnetty patentti Yhdysvalloissa. Kyseessä on pienimolekyylinen kemiallinen yhdiste.

Kirsti Paakkanen Marimekon tiloissa Helsingin Herttoniemessä joulukuussa 2003.

Mika Ihamuotila: "Kirsti näytti esimerkillään, että kaikki on mahdollista" – muodin emeritaprofessori korostaa Paakkasen roolia koko alan nostajana

Kirsti Paakkasen ystävä Mika Ihamuotila kuvailee Paakkasta suureksi suomalaiseksi, joka kosketti "ihmisten sydämiä kaikkialla". Aalto-yliopiston muodin emeritaprofessori Pirjo Hirvosen mukaan Kirsti Paakkanen nosti koko suomalaisen vaateteollisuuden merkitystä Suomessa.

Turun yliopiston rakennuksia.

Turun yliopistolle tuotantotalouden lahjoitusprofessuuri

Lahjoitusprofessuurin arvo on 600 000 euroa.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Varaisin heti pöydän ravintolasta, jossa alaikäraja on 50 ja vaaditaan koronapassi

Varttuneet ovat vaurain ikäluokka, mutta miksi heille räätälöityjä rahareikiä ja tarjontaa on niin vähän, vaikka varallisuutta on? Eikö raha kelpaa, kysyy Enqvist. Kolumnin voi myös kuunnella.

Mikko Kärnä eduskunnassa 24.10.2019

Kansanedustaja Mikko Kärnälle syyte professori Tuomas Ojasen kunnianloukkauksesta

Kärnä vihjasi Twitterissä, että professori Ojanen olisi kirjoittanut vihreiden vastalauseen ulkoministeri Pekka Haaviston asiassa.

Ihmisiä ostoksilla kauppakeskuksessa.

Taloustieteilijät: Ilman koronasulkuja taloudellisia tappioita ja kuolleita olisi tullut paljon enemmän

Suurin osa kulutuksen laskusta on tullut ihmisten varovaisuudesta, ei yhteiskunnan suluista, Ylen haastattelemat koronatutkimukseen perehtyneet taloustieteilijät arvioivat. Norjassa tehdyn tutkimuksen mukaan kuolleita olisi kymmenkertainen määrä Ruotsin kaltaisella koronapolitiikalla.

Kello jossa siirretään viisari taaksepäin talviaikaan.

Lauantai 30.10.2021 (radio)

Korona-aika opetti varautumista. Sudanin kehitysapu lopetetaan. Rikkaiden maiden kokous alkoi. Tietokirjailijapalkinnot. Kesäaika päättyy. Sääennuste.

Tampereen kannen areena.

Tampereen areenan Uros-soppa saattaa koitua sen eduksi – asiantuntijat kohun vaikutuksesta areenan brändiin: "harvinainen tapaus, että rahan antaja osoittautui ongelmalliseksi"

Tampereen areena on ollut alituiseen otsikoissa, sen nimeämisestä lähtien. Markkinoinnin tutkijat arvioivat, mikälainen vaikutus kohuilla on areenan tulevaisuuteen.

Juhlijoita ravintolan terassilla kesäyössä

Professori: Tartunnanjäljityksen käytäntöjä pitää kehittää – rokotukset huomioon riskinarviossa ja jäljitys sinne, missä se toimii parhaiten

Viime syksynä koronavirustartuntojen jäljitys uhkasi sakata osassa maata. Nyt pakkaa sekoittavat tarttuvampi virusmuunnos, mutta toisaalta korkeampi rokotuskattavuus. Epidemiologian professori Pekka Nuorti kannattaa jäljityksen tarkempaa kohdentamista.

Tieteen puolestapuhuja Esko Valtaoja nostaa kulttuurileikkauksille keskisormea

Esko Valtaoja näyttää keskisormea kulttuurileikkauksille Ylen lähetyksessä – syntymäkaupunki Kemissä kulkee nyt Valtaojankatu

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja vihki tänään nimikkokatunsa Kemissä. Suorassa lähetyksessä hän otti myös tiukasti kantaa viime päivien keskusteluun kulttuuritukien leikkauksista.

Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopistoon kolme uutta huippuyksikköä: kvarkkeja, oppimisvaikeuksia ja musiikin muutosvoimaa

Apulaisrehtorin mukaan Jyväskylän menestys huippuyksikköhaussa ylitti odotukset. Uudet huippuyksiköt edustavat fysiikan, psykologian ja musiikin tutkimusta.

Haminan satama

Merenkulun logististen järjestelmien tutkimus saa jatkoa – 90 000 euron rahoituksella tutkimuskeskus Merikotkan professuuri jatkuu vielä vuosia

Kotkassa toimiva tutkimuskeskus Merikotka sai Wihurin säätiön rahoitusta Turun yliopistoon sijoittuvan professuurin jatkamiseksi.

Sitran johtaja Mari Pantsar A-studiossa.

Professori antaa vinkin poliitikoille: "Kierrättämisen suunnittelu kannattaisi aloittaa nyt eikä sitten kun pihalla on sadan metrin vuori"

A-studion asiantuntijat yksimielisiä siitä, että energiantuotannon vihreä siirtymä täytyy toteuttaa kierrättämällä metalleja ja mineraaleja.

PHP holdingin toimitusjohtaja Ari Turunen ja LSK Groupin toimitusjohtaja Perttu Ryynänen katsovat kameraan Lahdessa kokoushuoneessa.

Lahti tähtää sähköisen liikenteen markkinoille ryminällä – Suomen ensimmäinen alan professuuri syntyy kaupungin ja yritysten yhteistyönä

Professuurin ja tutkimusryhmän rahoitus on turvattu nyt viideksi vuodeksi. Tavoitteena on, että yliopisto ja yritykset yhdessä tuottavat huippuosaajia sekä uutta liiketoimintaa globaaleille markkinoille.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Tieteen kvartaali on 25 vuotta eikä bisnesmaailman kolme kuukautta

Mitään absoluuttista mittaria yksittäisen tutkimushankkeen hyvyydelle tai vaikuttavuudelle ei ole olemassa. Sana ”vaikuttavuus” on bisnesmaailmasta lainattu mantra, eikä tiedettä sillä voi mitata, kirjoittaa Enqvist.

Sähköautojen latauspiste kauppakeskus IsoKristiina Lappeenranta. Latauspistooli.

Lahteen on perusteilla Suomen ensimmäinen sähköisen liikenteen professuuri

Liikenteen sähköistyminen luo tarvetta tutkimustiedolle, jota alalla toimivat yritykset voivat hyödyntää. Rahoittajat professuurille ovat jo tiedossa.

Kuvassa on Tampereen yliopisto kesäkuussa 2020.

Tampereen yliopistoon uusi lahjoitusprofessuuri tutkimaan lapsiperheiden köyhyyttä

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla lahjoittaa lapsiperheköyhyyden tutkimukseen liittyvän professuurin Tampereen yliopistoon. Tutkimuksen tavoitteena on löytää ratkaisuja köyhien lapsiperheiden auttamiseksi Suomessa.

Maria Ohisalo kävelemässä Presidentinlinnasta Säätytalolle.

Tutkija: Budjettineuvotteluissa oli turve ja vaalitulos hampaankolossa – "Kyllä tässä tehtiin ihan perinteistä politiikkaa"

Sekä keskusta, että vihreät halusivat kerätä pisteitä kannattajiltaan hallitusneuvotteluiden käänteissä, arvioi valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta.

Turun yliopiston syöpäbiologian professori Jukka Westermarck

Professori tutkimusrahoituksesta leimahtaneesta keskustelusta: "Tässä ilmapiirissä työskentely alkaa olla lähes sietämätöntä"

Tutkimusrahoituksen leikkaamisesta on syntynyt keskustelu siitä, millaista tutkimusta pitäisi ja saa rahoittaa. Tutkijat pitävät kansainväisesti vertaisarvioituja päätöksiä ainoina oikeina, sillä tieteen vaikuttavuutta on hankala mitata yksioikoisesti.

Elämää kadulla Bagladeshissa.

Laaja tutkimus tosielämästä todistaa maskien suojaavan koronalta – Tutkimuksessa mukana ollut professori: “Tämän pitäisi lopettaa väittely maskien hyödyistä”

Koronatartunnat vähenivät merkittävästi, kun kirurgisten maskien käyttö yleistyi Bangladeshin maaseudulla. Tutkimus on ensimmäinen laaja satunnaistettu tutkimus maskien hyödystä koronan torjunnassa.

Lasta nostetaan muurin yli.

“Amerikan aika on loppu” – professori Martti Koskenniemi arvioi, että lännen ylimielisyys vei Afganistan-operaation karille

Kansainvälisen oikeuden professorin mukaan Afganistan näytti karulla tavalla, että emme elä maailmassa, jossa kaikki haluavat perustuslaillista demokratiaa ja ihmisoikeuksia samalla tavalla.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Voivatko perustuslakiasiantuntijat erehtyä?

Perustuslakiasiantuntijoita kuunnellessa tuntuu kuin he kaikki olisivat aina oikeassa tai he ainakin esiintyvät niin. Mutta perustuslakiasiantuntijatkin ovat ihmisiä, hekin voivat olla väärässä, kirjoittaa Enqvist.

Reetta Räty

Reetta Rädyn kolumni: Voisiko edes yliopisto kulkea ajan henkeä vastaan?

Haahuillessa ja omaa juttua etsiskellessä voi törmätä opettajaan tai työkaveriin, joka herättää kiinnostuksen ja muuttaa elämän suunnan. Ketään ei pitäisi jättää yksin keksimään itselleen työtä, kirjoittaa Räty.

Itä-Suomen yliopisto

STM myönsi ison potin Itä-Suomen yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi noin 800 000 euron rahoituksen Itä-Suomen yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille. Hankkeet koskevat muun muassa sosiaalipalveluiden vaikuttavuutta ja sosiaalietuuksia.

Kirjailija Juha Siltala.

Tietokirjailijoiden Warelius-palkinto professori Juha Siltalalle ja opettaja Mervi Wäre-von Hedenbergille

Palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jonka tuotanto on korkealaatuinen sekä laaja ja jonka vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen on ollut merkittävä. Tunnustukset ovat 12 000 euron arvoisia.

Hoitaja otti nenä-nielunäytettä Mehiläisen drive-in-testausasemalla Helsingissä 2. heinäkuuta.

Koronapassi olisi oikeusoppineiden mielestä mahdollinen Suomessakin – nämä oikeudelliset ongelmat pitäisi kuitenkin ratkaista ensin

Oikeusministeriö arvioi koronapassiin käyttöönottoon liittyviä oikeudellisia ongelmia jo keväällä. Esiin nousivat ennen kaikkea yhdenvertaisuuteen liittyvät pulmat. Oikeusoppineet kertovat, millainen malli Suomessa olisi mahdollinen.

Virologian professori Olli Vapalahti vieraili Ylen Ykkösaamussa.

Virologian professori Olli Vapalahti: Vielä ei ole rajoitusten poistamisen aika

Suomessa raportoitiin lauantaina 570 uutta koronatartuntaa, mikä on kesän korkein päiväkohtainen luku. Pandemian ajan on spekuloitu, jääkö koronavirus yhteiskuntaan pitkäksi ajaksi tai jopa pysyvästi.

Lapselle asennetaan oikomiskojetta suuhun.

Turun yliopiston professorille kansainvälinen hammaslääketieteen tiedepalkinto

Hammaslääketieteellinen IADR-järjestö palkitsi Turun yliopiston parodontologian professori Eija Könösen tutkijapalkinnolla.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Yleissivistykseen tarvitaan myös matematiikkaa

On ihan perusteltua painottaa korkeakouluvalinnoissa matematiikkaa. Yhtälöitä ei kenenkään tarvitse muistaa, mutta jokaisen tulisi ymmärtää luonnolakien merkitys historian virrassa, kirjoittaa Enqvist.

 Turva- ja materiaalitekniikan innovaatiokeskus TUMA Mikkelissä

Mikkelin kehitysyhtiö ja Mika Sillanpää sopivat kohun keskelle joutuneen palkkariitansa – toimitusjohtaja: "laiha sopu on parempi kuin lihava riita"

Mikseillä sivutyötä tehnyt, aikanaan Mikkelissä vihreän kemian laboratorion professorina työskennellyt Mika Sillanpää oli vaatinut Mikseiltä korvausta työsuhteen purusta sekä lomarahoja ja korvauksia yhteensä noin 150 000 euroa.

Ilmalämpöpumppu talon seinässä.

Lämpöpumppu viilentää ihanasti, mutta talon rakenteille voi koitua yllättäviä seurauksia – professori varoittaa riskeistä tietylle talotyypille

Lämpöpumppuyhdistyksen Jussi Hirvonen ja VTT eivät näe jäähdytyksessä ongelmia. Tampereen yliopiston Juha Vinhan mukaan ongelmat ovat mahdollisia – ja riskit kasvavat tulevaisuudessa.

Johanna Ilmakunnas, professori, Åbo Akademi.

Tasa-arvo ei näy Suomen professorikunnassa – naisia on vain kolmasosa ja tilipussi ohuempi

Yliopistojen ja tutkimuslaitosten professoreista valtaosa on edelleen miehiä. Vain kolmasosa professoreista on naisia, vaikka opiskelijoista naisten osuus on kasvanut koko ajan. Professoriliiton puheenjohtaja näkee taustalla kiristyneen kansainvälisen kilpailun ja urapolkujärjestelmän.

Mies pesee kätensä.

Immunologian professori varoittaa tulevasta influenssa-aallosta – tauti voi pyyhkäistä tavallista rajummin, koska vastustuskykymme on heikentynyt

Influenssa on lähes kadonnut keskuudestamme koronatoimien takia. Jos ja kun korona taltutetaan, edessä voi olla poikkeuksellisen raju influenssa-aalto. Etenkin riskiryhmien suojaaminen taudilta on tärkeää.

Professori, mediatutkija Anu Koivunen Helsingin keskustakirjasto Oodissa

Some on tehnyt kansanedustajien työstä pakkotahtista, ja professori Anu Koivusen mielestä sen vaatimuksista on kaiken päälle vaikea puhua

Sosiaalinen media on kansanedustajien yksi työvälineistä, joilla ollaan yhteydessä äänestäjiin ja tehdään politiikkaa. Se asettaa myös edustajille paineita toimia somen ehdoilla.

Raija Toiviainen, valtakunnansyyttäjä

US professors criticise Finnish prosecutor over Räsänen charges

A letter accuses Finland's Prosecutor General of "serious human rights" violations for filing incitement charges against the Christian Democrats MP.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle