Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Artesaaniopiskelijat kunnostavat Iisalmessa Vanhan hautausmaan sankarihautojen hautamuistomerkkien tekstit

Urakan aikana kivet saattavat olla eri asennoissa kuin normaalisti, mutta ne suoristetaan myöhemmin.

Kuvassa kolumnisti Pekka Seppänen.

Pekka Seppäsen kolumni: Kuoleman jälkeinen elämä on hankalaa

Tuhkaaminen on kirkolle uusi ja hämmentävä ilmiö, kirjoittaa Seppänen. Kolumnin voi myös kuunnella.

Hautakiviä on siisteissä riveissä syksyisellä hautausmaalla.

Somessa luultiin Kajaanin kaatuneita hautakiviä ilkivallaksi, mutta kaatajaksi selvisikin routa

Hautakivien kaatuminen on arkipäivää Kajaanin seurakunnassa. Joinakin keväinä routa kaataa enemmän hautakiviä kuin toisina. Omaisten kannattaa käydä tarkastamassa haudat, jotta mahdollisia vahinkoja on nopeampi korjata.

Mika Mäkeläinen raportoi Chișinăun hautausmaalta

Yle Moldovassa: Venäjän hyökkäyksen uhka pelottaa – "Olemme askeleen päässä sodasta"

Transnistrian epämääräiset iskut ja tiedustelutiedot Venäjän aikeista pelottavat moldovalaisia. Sodan uhan takia monet moldovalaiset valmistautuvat pakenemaan ulkomaille.

Gravar på Skansen i Åbo.

Turun ja Kaarinan hautausmaille lanseerattiin nettiin hautakartta – palvelusta löytyy 107 000 hautaa

Tietokoneeseen tai kännykkään ladattavalla hakupalvelulla voi jatkossa etsiä myös muistomerkkejä ja hautausmaiden kappeleita.

Betoninen kivi ja rautaportti, jossa risti.

Sortumisvaarassa ollut hautausmaan muuri turvattu hätäkorjauksella Lahdessa

Lahden vanhan hautausmaan muuriin on tehty korjauksia sen jälkeen, kun muurin havaittiin olevan sortumisvaarassa viime keväänä.

Gravar, änglar, gravstenar och kors på begravningsplatsen i Borgå. Bilderna är fotade en solig dag i början av november.

Hallintaoikeus päättynyt isolta joukolta hautoja Forssassa

Forssan seurakunta etsii noin sadan haudan hallintaoikeuden haltijaa. Jos oikeuden haltijaa ei löydy, siirtyy hauta muistomerkkeineen seurakunnalle.

Lepolan kappelin vihkiminen, ihmisiä seisoo rivissä kappelitilassa. Vasemmalta oikealle lääninrovasti Kimmo Ylikangas, piispa Seppo Häkkinen, Kouvolan seurakunnan vs. kirkkoherra Henna Huppunen ja Kouvolan seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Arto Sahamies. Musiikista tilaisuudessa vastasivat director musices Pekka Ainali (soittaa pianoa) ja kanttori Ritva-Liisa Marttila (laulaa).

Kouvolan Lepolan hautausmaan uusi kappeli vihittiin sunnuntaina käyttöön: "Puutyöverstas muuttuu surutyön ja toivon verstaaksi"

Uusi kappeli on remontoitu hautausmaan huoltorakennukseen. Vanha rakennus purettiin vuonna 2019, koska se oli liian huonokuntoinen.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Huonokuntoisia puita kaadetaan Kangaslammin hautausmaalla Iisalmessa

Hautausmaalta poistetaan muun muassa huonokuntoisia, harsuuntuneita sembroja ja koivukujien huonoimmassa kunnossa olevat koivut. Samalla siistitään Kangaslammin kappelin ympäristömetsää.

Karstulan hautausmaan portti, etualalla kyltti, jossa lukee "Ei talvikunnossapitoa, liikkuminen omalla vastuulla."

Hautausmaita hoidetaan pitkälti valtion rahalla, ja sen riittävyys vaihtelee – Karstulassa kiivastuttiin, kun hautausmaalta loppui auraus

Seurakunnat saavat valtiolta rahaa muun muassa hautausmaiden ylläpitoon. Jakoperusteet eivät huomioi sitä, kuinka erilaisia seurakunnat ovat.

Työntekijä työntää arkkua krematorion uuniin.

"Viisi vainajaa yhdessä uunissa yhdessä vuorossa", sanoo hautausmaan työnjohtaja krematoinnista – suurin osa valitsee polttohautauksen

Jyväskylän krematoriossa on edessä ruuhkaviikot, sillä toinen uuni on kolme viikkoa perushuollossa. Mäntykankaan krematoriossa tuhkattiin viime vuonna liki 1900 vainajaa eli lähes 10 vainajaa arkipäivässä.

Kymmeniä muistokynttilöitä sytytettynä Muualle haudattujen portailla Hietaniemen hautausmaalla.

Hautakynttilä voi olla joko helposti tai vaikeasti kierrätettävä – led-valon viejän pitää varautua viemään se poiskin

Haudoille vietävät kynttilät muoveineen ja metalleineen tuottavat melkoisen määrän jätettä. Melkein kaikki materiaali päätyy kierrätykseen.

Jouluyön hautakynttilät 10 asteen pakkasessa loivat tunnelmaa muualle haudattujen muistomerkillä Vaasan hautausmaalla.

Lyyli Grotenfelt sytytti jouluna 1921 kynttilän siskonsa haudalle – oikeushammaslääkäri Helena Rannan tädin aloittama perinne täyttää sata vuotta

Kynttilän vieminen haudalle jouluaattona on perinne, jonka lasketaan täyttävän nyt sata vuotta. Konfliktialueilla pitkin maailmaa työskennellyt Helena Ranta on ylpeä tätinsä aloittamasta perinteestä.

Kynttilä palaa hautalyhdyssä.

Iisalmen vanhan hautausmaan kuusitarha kaadetaan

Kuuset kaadetaan, koska ne ovat huonokuntoisia. Tilalle aiotaan istuttaa uusi kuusitarha.

Pielaveden seurakunnan seurakuntamestari Raili Räihä ja Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakuntapuutarhuri Hannu Huttunen asettavat muistutus lapun hautakiven viereen.

Käytöstä poistettujen hautakivien kierrätys takkuaa, sillä harva haluaa käytetyn hautakiven – kiviä on jopa haudattu maahan

Seurakuntien varastoihin kertyy vanhoja hautakiviä aina, kun omaisilta palautuu hoitamattomia hautoja. Hautakiviin liittyy paljon tunteita, mikä vaikeuttaa niiden uusiokäyttöä.

Lähikuva hautakynttilästä.

200 hoitamatonta hautaa menettää hautaoikeuden Pielavedellä

Seurakunta on yrittänyt löytää lähes 300 haudalle omaisia. Osalle löytyi hallinnan jatkaja, mutta iso määrä hautoja palautuu seurakunnalle, jolloin hautakivet ja muistomerkit poistetaan haudoilta.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni:  Emme ole vapaita, ja mitä pikemmin ymmärrämme sen, sitä parempi

Emme me todellisuudessa ole vapaita. Olemme sidottuja aikaan eri ideologioihin, sosiaaliluokkiin ja mahdolliseen työpaikkaan ja me olemme myös vanhempiemme ja sukumme määrittämiä, kirjoittaa Saarikivi.

Gravljus uppställda i rader, det står Mamma på ett av dem.

Tampereen hautausmailla kuullaan ihmisten iloja ja suruja pyhäinpäivänä

Pyhäinpäivänä sytytetään kynttilä läheisten muistolle. Kalevankankaan ja Messukylän hautausmailla on mahdollista myös jutella päivystäjien kanssa.

Mies on hautausmaalla ja katselee hautakiviä. Hän seisoo kuvan vasemmassa laidassa ja hänestä näkyy vain osa vartaloa ja oikea käsi. Laskeva talvinen aurinko pilkottaa käden kainalosta.

Candles and songs as Finland observes All Saints' Day and Swedish Heritage Day

Two holidays fall on Saturday, but there are few significant changes to schedules.

Metalliristi hautamuistomerkin päällä Hietaniemen hautausmaalla.

Uusi palvelu auttaa löytämään haudat Vaasan ja Seinäjoen hautausmailla – sukututkijoille tarpeen, myös muita verkkopalveluita kehitetään

Hautahakupalvelu on tähän asti ollut käytössä vain Helsingissä. Verkkohaku palvelee kaikkia, jotka haluavat tiedot Seinäjoen seurakunnan tai Vaasan seurakuntayhtymän hautausmailden haudoista.

Hautakynttilä

Kynttilät luovat juhlapyhinä hautausmaille tunnelmaa – jätteet kuormittavat seurakuntia

Porissa toivotaan omaisten vähentävän kynttiläjätteen määrää hautausmailla hakemalla ne palamisen jälkeen kotiin hävitettäväksi.

Sammaleinen kivimuistomerkki, jossa on kivinen laatta tekstillä "Tyhjän sylin muistomerkki". Laatassa on myös linnun kuva. Kiven edellä on kaksi kynttilälyhtyä ja kanervaistutus.

Kotkalaisella hautausmaalla on uusi muistopaikka heille, joiden syli jäi tyhjäksi – muistomerkki on kivi, joka kuvastaa kipeää aihetta

Toive lapsensa menettäneiden tai tahattomasti lapsettomien muistomerkistä tuli suoraan niiltä, joita asia koskettaa.

Kouvolassa sijaitsevan Lepolan hautausmaan huoltorakennuksen pääty, jossa sisäänkäynti uuteen siunauskappeliin.

Lepolan hautausmaalle Kouvolassa valmistuu uusi siunauskappeli – se remontoidaan vanhaan verstaaseen

Uutta siunauskappelia rakennetaan parhaillaan. Nykyisen huoltorakennuksen verstastila saa uuden käyttötarkoituksen.

Portaan kappelin kaivaus.

Arkeologit eivät luovuta Tammelassa – ikivanhan hautausmaan etsinnät jatkuvat ensi kesänä

Arkeologiset kaivaukset Tammelan Portaassa jatkuvat ensi kesänä. Ikivanhan hautausmaan paikka on suunnilleen tiedossa. Vanhoja karttoja, joihin kappelikirkko on merkitty, on löytynyt lisää.

Pälkäneen kirkkoherra Jari Kemppainen.

Ministeriössä valmistellaan harvinaista luovutuspyyntöä – lähes 150 vuotta sitten Ruotsiin viedyt pääkallot halutaan takaisin Suomeen

Pälkäneellä odotetaan, että rauniokirkon ympäriltä aikanaan viedyt kallot pääsevät kotikunnan multiin. Vainajien jäänteet kaivettiin haudoista rotututkimuksen nimissä ja vietiin Ruotsiin vuonna 1873. Nyt opetusministeriö valmistelee virallista palautuspyyntöä.

Risti Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä.

Vapaa-ajattelijat vaatii uskonnottomien syrjinnän lopettamista: Kuolema on yhteiskunnallinen asia ja hautaamisvastuu pitäisi siirtää pois kirkolta

Vapaa-ajattelijain liitto haluaisi murtaa kirkon valta-asemaa vainajien hautaamisessa. Se vaatii tunnuksettomia hautausmaita ja rakennuksia, joissa uskonnottomat saavat jättää jäähyväiset läheisilleen.

Pälkäneen rauniokirkko

Suomesta viedyt pääkallot saadaan ehkä sittenkin Ruotsilta takaisin lähes 150 vuoden jälkeen

Vainajien jäänteet kaivettiin haudoista rotututkimuksen nimissä ja vietiin Ruotsiin vuonna 1873. Nyt opetusministeriö valmistelee virallista palautuspyyntöä.

Hautaustoimistossa esitellään ruumisarkun sisustaa.

Värikästä designia, lemmikin kuva uurnaan – hautajaiskulttuuri muuttuu pikku hiljaa, ja vainajalle rakkaat asiat korostuvat aiempaa enemmän

Tuhkahautauksen yleistyminen muuttaa hautajaiskulttuuria. Myös vainajalle tärkeitä asioita halutaan tuoda esiin yhä enemmän. Tutkijan mukaan uskonnottomat hautajaiset ovat todennäköisesti yleistymässä lähivuosikymmeninä.

Hautakiviä kaadettu Lapinlahdella

Lapinlahden hautausmaalla kaadettiin kymmeniä hautakiviä – katso videolta kuinka kiveä kammetaan pystyyn

Vahingonteko huomattiin keskiviikkona. Kaikki hautakivet saatiin nostettua ylös torstain aikana.

hautoja vastavalossa

Ilmestyikö läheisen haudalle keltainen lappu? Joensuun hautausmaalla merkitään hoitamattomia hautoja

Jos merkittyjä hautoja ei kunnosteta vuoden määräajassa, haudat palautuvat seurakuntayhtymän haltuun ensi vuoden lopussa. Haudan hoidon voi antaa maksua vastaan myös seurakuntayhtymän tehtäväksi.

Arkkuja sankarihautausmaalla

Kolme sankarivainajaa pääsee viimein haudan lepoon kotona Suomessa – yksi heistä on saaresta Venäjältä löytynyt Eugen Wist

Ylikersantti Eugen Wistin jäänteet ovat odottaneet hautaamista pitkään. Hänen lisäkseen kaksi muuta sankarivainajaa haudataan tulevana sunnuntaina Lappeenrantaan. Siunaustilaisuus toimitetaan Lappeen Marian kirkossa.

Hautakiviä on siisteissä riveissä syksyisellä hautausmaalla.

Paltaniemen hautausmaa valittiin vuoden 2021 hautausmaaksi – Kajaanissa tuhkataan puolen Suomen vainajat

Tunnustuspalkinnon saaja on valittu asiakkaiden ja hautaustoimistojen antaman palautteen perusteella. Kajaanin seurakunnasta kerrotaan, että hautausmaan siisti ja kaunis ympäristö on tiiviin yhteistyön tulosta.

Lukiolaisia laittamassa kynttilöitä Lappeenrannan Sankarihautausmaalla 80 vuotta talvisodan päättymisen kunniaksi.

Suomi ja Venäjä jatkavat talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden etsintää yhteistyössä – koronavirus hankaloittaa yhä etsintöjä

Koronaviruksen vuoksi venäläisetsijöiden viime ja tänä vuonna löytämiä sankarivainajia ei ole vieläkään päästy tuomaan Suomeen. Joitakin löydettyjä venäläissotilaita odottaa Suomessa hautapaikan vahvistamista.

Selly Aallon hautakivi Jyväskylän vanhalla hautausmaalla.

Alvar Aallon äidin hautaa uhkaa hautaoikeuden menetys – nyt punnitaan sen kulttuurihistoriallinen arvo

Selly Aallon huonolla hoidolla ollutta hautaa uhkaa hautaoikeuden menetys Jyväskylän Vanhalla hautausmaalla. Seurakunta on lain velvoittamana ottamassa haltuun 26 hoitamatonta hautaa. Parhaillaan tutkitaan, löytyykö haudoista kulttuurihistoriallisesti suojeltavia kohteita.

Lahden Ristinkirkko remottitelineiden peitossa syksyisessä auringonpaisteessa.

Seurakunta kaivaa kuvettaan Lahdessa – Ristinkirkon korjaus vaatii lisärahaa, vanhan hautausmaan kivimuurille kallis remontti

Lahden seurakuntayhtymän kirkkoneuvosto näytti vihreää valoa liki kahden miljoonan euron lisäinvestoinneille. Kirkollisveroa ei esitetä korotettavaksi.

Anonyymi valokuva hautajaisista, Virtain kirkko, Jyväskylä, 22.3.2019.

Enon hautausmaan siunauskappelissa mittavat kosteus- ja mikrobivauriot – tilojen käyttöä ei suositella sisäilmaoireisille

Kuntotutkimuksissa havaitut vauriot edellyttävät laajoja korjaustoimenpiteitä. Seurakuntayhtymän kiinteistötoimi valmistelee suunnitelmat ja kustannusarviot tarvittavista toimenpiteistä.

Kuvassa hautakivi, jossa on paikka lyhdylle

Hautakivet voivat olla yhä persoonallisempia – uusi tekniikka auttaa

Hautausmaiden ilme on viime vuosina muuttunut yhä moninaisemmaksi. Lasertekniikan avulla kivien kylkeen pystytään kaivertamaan melkein mitä vain.

Pitkäniemen hautausmaa

Liedon kirkon hautausmaalla kaadettu hautakiviä – seurakunta tehnyt rikosilmoituksen

Liedon seurakunnan mukaan Liedon kirkon hautausmaalla kaadettiin viikonlopun aikana 17 hautakiveä.

Begravningsplatsprästen Peter Eriksson, en man med skärmmössa, skägg och vit prästkrage, sitter på en bänk bland gravar.

Turun ensimmäinen hautausmaapappi on käynyt kesän aikana keskusteluja koronasta, yksinäisyydestä ja myös iloisista asioista

Hautausmaapapin voi tavata Turun hautausmaalla elokuun loppuun saakka. Keskustelun aiheeksi käy mikä vain.

artist's impression of the suontaka burial

1,000 year old grave contained non-binary Iron Age leader, researchers suggest

The contents of the grave in southwest Finland have sparked debate for decades. Now DNA analysis has thrown a new option into the mix.

Portaan kappelin kaivaus.

Arkeologit ovat harvinaisen löydön kynnyksellä Tammelassa: perimätiedon mukaan syrjäkylällä oli kirkko ja hautausmaa jo 1300-luvulla

Kadonnutta kirkkoa tai kappelia etsitään parhaillaan arkeologisilla kaivauksilla. Merkkejä keskiaikaisesta rakennuksesta ja ihmisen toiminnasta on jo löytynyt. Kadonnut kirkko toisi uutta tietoa seurakuntien historiasta Suomessa.

Anne-Mari Liira portaan vanhan kappelin kaivauksilla.

Tammelan arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt ihmistoiminnan jälkiä – tutkijat uskovat olevansa vanhan kirkon liepeillä

Tammelan Portaan kaivauksissa maakerroksista on tullut esille ihmistoiminnan jälkiä ja rakennuksen osia. Löydetyt tiilet voivat olla osa ikivanhan rakennuksen lattiaa. Tutkijat uskovat olevansa lähellä vanhan kirkollisen rakennuksen paikkaa.

Kalevankankaan hautausmaa kesäisenä iltana

Haudalla käyminen voi nostaa pintaan syyllisyyttä tai surua – Tampereen Kalevankankaan hautausmaalta löytyy kuuntelija

Seurakuntien työntekijät ovat päivystäneet Kalevankankaalla tänäkin kesänä. Juttuseuralle on ollut ilmeinen tarve.

Artemis Kelosaari, Mikkeli, hautausmaa

Pariisissa on Père-Lachaise, mutta suomalaisillakin hautausmailla riittää yllättävää katsottavaa: kalmistoturismi saa miettimään elämän suuria kysymyksiä

Hautausmaille tehdään nyt retkiä, joiden kautta halutaan tutustua paikallishistoriaan. Samalla haetaan mielenrauhaa ja myös inspiraatiota taiteelliseen tuotantoon.

Brittiläisen Kolumbian parlamenttitalon portaille on tuotu leluja ja kenkiä alkuperäisväestön lasten muistolle.

Kanadasta löytyi taas lisää hautoja alkuperäisväestön lasten koulun läheltä – kirkkoja poltettu, paavia vaaditaan tilille

Kyse on lyhyen ajan sisään jo kolmannesta vastaavanlaisesta löydöstä Kanadassa. Tuoreeltaan tehdyissä karmaisevissa löydöissä on löydetty yhteensä yli tuhat hautaa.

Kuvassa on metsää ja peltoa sekä kyltti, jossa lukee pieneläinten hautausmaa

Lemmikkihautausmaan toiminta keskeytetty tilanpuutteen vuoksi – Lahden kaupunki pohtii toiminnan jatkomahdollisuuksia

Pieneläinhautausmaalla on alkanut tila loppua kesken osittain siksi, että alueen käyttäjät ovat tehneet uusia hautapaikkoja sääntöjen vastaisesti.

Mies on hautausmaalla ja katselee hautakiviä. Hän seisoo kuvan vasemmassa laidassa ja hänestä näkyy vain osa vartaloa ja oikea käsi. Laskeva talvinen aurinko pilkottaa käden kainalosta.

Kuopion hautausmailla laputettu jälleen noin 200 hautaa, joiden hallinta-aika on päättymässä

Laputuksella muistutetaan omaisia, että haudan hallinta-aika on päättymässä. Mikäli sitä ei jatketa, hauta siirtyy seurakunnan omistukseen ja lopulta uudelleenkäyttöön. Ensin hauta kuitenkin rauhoitetaan vielä vähintään kolmeksi vuodeksi.

Turun hautausmaapappi Peter Eriksson

Hautausmaapappi tarjoaa juttuseuraa Turun hautausmaalla – tarkoitus on kohdata ihmisiä ilman kiirettä

Turun ensimmäinen hautausmaapappi Peter Eriksson kiertelee hautausmaalla tapaamassa ihmisiä. Papin kanssa voi pysähtyä juttelemaan mistä tahansa aiheesta. Pappi arvelee, että korona nousee esille monissa keskusteluissa.

Kahdessa rivissä pieniä puisia arkkuja

Joukkohaudoista kaivetut sisällissodan uhrit siunataan nimettöminä Heinolassa, tunnistaminen oli liian vaikeaa

Vierumäen joukkohautojen vainajat haudataan tänään Heinolan keskustan hautausmaalle. Kuolleiden henkilöllisyyksiä ei yksilöidä DNA:n avulla. Se olisi Museoviraston mukaan lähes mahdotonta. Heli Särkän isoisä ei pääse sukuhautaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle