Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lindsey Graham pitää puhetta. Taustalla on panssarivaunu.

Yhdysvaltalaissenaattorin puheita vääristänyt video onkin Ukrainan presidentinkanslian tekemä – näyttää hekumoivan kuolevilla venäläisillä

Toistaiseksi on epäselvää, miksi Ukraina julkaisi editoidun videon yhdysvaltalaissenaattorin ja Volodmyr Zelenskyin tapaamisesta.

Tomra pullonpalautusautomaatti.

Mies yritti huijata pullonpalautusautomaattia Forssassa

Suomalaiset palauttavat vuosittain 2,2 miljardia pantillista juomapakkausta. Saadut rahasummat houkuttelevat myös huijareita.

Väärennetty Koskenkorvapullo.

Poliisi takavarikoi useita satoja pulloja väärennettyä Koskenkorvaa Keski-Suomessa

Poliisi epäilee Koskenkorva-viinan tuoteväärennöstä Keski-Suomessa. Poliisi takavarikoi useita satoja pulloja, joiden sisällön turvallisuudesta ei ole varmuutta.

Rovaniemen hovioikeus kyltti

Hovioikeus lievensi Lapin pelastuslaitokselta yli 260 000 euroa kavaltaneen ex-työntekijän vankeusrangaistusta

Talouspäällikkö siirsi kuuden vuoden aikana omalle tililleen Lapin pelastuslaitoksen rahoja väärentämällä laskuja. Hän perusteli tekoaan työuupumuksella ja katkeruudella työnantajaa kohtaan.

Michael Oksanen.

Pohjola-Nordenin ex-pääsihteerin rikostutkinta on loppusuoralla

Entisen pääsihteerin epäillään muun muassa maksaneen itselleen ylisuurta palkkaa.

Näin jäljität kuvahuijauksen verkossa. Kuvituskuva.

Näin jäljität kuvahuijauksen verkossa

Noudata näitä neuvoja, kun seuraavan kerran törmäät verkossa epäilyttävään kuvaan. Kuka vain voi ryhtyä nettisalapoliisiksi, kun opettelee ensin käyttämään työkaluja.

Stop-liikennemerkki Nuijamaan raja-asemalla.

Venäläisnainen keräili vääriä Schengen-leimoja passiinsa – narahti Suomen rajalla

Nainen keräili väärennettyjä leimoja passiinsa, jotta maassa luvatta oleminen onnistuisi.

Opaskyltti Uudenmaan maakuntarajalla Hyvinkäällä.

Joukko nuoria osti juotavaa leikkirahalla – väärennettyjä seteleitä liikkeellä useissa paikoissa Hyvinkäällä, varoittaa poliisi

Väärennettyjä seteleitä epäillään käytetyn esimerkiksi elokuvateatterissa, ravintolassa ja taksissa, Itä-Uudenmaan poliisi kertoo.

Autoja kulkee rajatarkastusaseman ohi Vaalimaalla.

Kaakkoisrajalla on paljastunut poikkeuksellisen paljon väärennettyjä matkustusasiakirjoja – väärennöksistä maksettu tuhansia euroja

Syyskuussa jäi reilun viikon aikana kiinni 22 väärien oleskelulupakorttien haltijaa. Rajavartioston mukaan väärennöksistä on maksettu useita tuhansia euroja kappaleelta.

Varusmies hyökkää konekiväärin kanssa.

Varusmies väärensi koronatestitietoja välttääkseen paluun palvelukseen – tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen

Varusmies yritti saada yksikkönsä päällikköä uskomaan, että hänellä on hyväksyttävä este saapua jatkamaan varusmiespalvelustaan Niinisalon varuskuntaan.

Vaalimaan raja-asema. Muutama auto odottaa Venäjälle pääsyä.

Venäläismies yritti rajan yli vanhentuneella viisumilla – passista löytyi 12 väärennettyä leimaa

Maahanmuuttovirasto käännytti miehen Venäjälle ja määräsi neljän vuoden maahantulokieltoon Schengen-alueelle. Hänet haastettiin lisäksi oikeuteen.

Takaa sivusta otettu kuva naisesta, joka ottaa puhelimellaan kuvaa yleisön keskellä.

Jätä nämä esineet somekuvien ulkopuolelle – tietoturva-asiantuntija: "Kännykällä otetusta kuvasta voi jäljentää kotiavaimen"

Sosiaaliseen mediaan saattaa huomaamattaan julkaista arkisesta tilanteesta kuvan, jota voidaan käyttää rikoksentekovälineenä. Tietoturva-asiantuntija ja nettipoliisi kertovat, mitä esineitä ei pitäisi näkyä julkaistavissa kuvissa.

Nuijamaan rajanylityspaikka.

Srilankalaismies haastettiin oikeuteen väärennyksestä – esitti Nuijamaan rajanylityspaikalla väärennetyksi epäillyn Schengen-viisumin

Srilankalaismies on haastettu Etelä-Karjalan käräjäoikeuteen väärennyksestä, joka koskee hänen passissaan olevaa Schengen-viisumia.

Guccin feikkilenkkari

Suomalaiset nuoret ostavat väärennettyjä vaatteita ja lenkkareita enemmän kuin aiemmin – väärennösbisneksessä liikkuu miljardeja euroja

Tutkimuksen mukaan eurooppalaisista nuorista yhä useampi ostaa tarkoituksellisesti tuoteväärennöksiä. Halvempi hinta ja sosiaaliset vaikutteet ovat merkittävämpiä tekijöitä. Väärennösbisnes linkittyy ammattirikollisuuteen.

Väärennettyjä matkustusasiakirjoja.

Kansainvälistä rikollisorganisaatiota epäillään laittomasta maahantulon järjestämisestä – matka Eurooppaan maksaa 10 000 euroa

Rajavartiolaitos epäilee esitutkinnan perusteella, että ihmisille on järjestetty laittomasti koko paketti majoituksineen, kuljetuksineen ja väärine asiakirjoineen Turkin kautta edelleen ympäri Eurooppaa.

Kollaasi väärennettyjen koronapassien myyjien mainoksista venäjänkielisissä Telegram-kanavissa.

Venäläisille myydään Telegram-viestipalvelussa väärennettyjä koronatodistuksia Suomen-matkoja varten – tapauksia jäänyt Rajavartiolaitoksen haaviin

Venäläisillä tulee pääsääntöisesti olla todistus EU-maissa hyväksytyllä rokotteella tehdystä rokotuksesta päästääkseen EU:n alueelle. Väärennetty koronatodistus voi kuitenkin johtaa sakkoihin tai maahantulokieltoon.

Kuva setelistä, joka on väärennetty.

Poliisi: Mikkelissä on liikkeellä niin sanottua elokuvarahaa – 50 euron setelit näyttävät oikeilta, mutta teksti reunassa paljastaa väärennöksen

Poliisin mukaan kaupoissa on yritetty maksaa pieniä ostoksia 50 euroa väärennetyillä seteleillä, joita on tavattu ainakin Mikkelissä. 

Tampereen ammattikorkeakoulun logo

Todistusten aitoutta selvitetään kuukausittain – Tampereen ammattikorkeakoulukin luopuu paperisista todistuksista

Paperinen todistus kulkee sähköisen rinnalla tämän kevään. Digitodistus nopeuttaa asiointia ja vähentää väärennöksiä.

Kaksi kahdenkymmenen euron seteliä, joista ylempi on elokuvarahaa ja alempi aito.

Bussikuski huomasi työpäivän päätteeksi, että asiakas oli maksanut leikkirahalla – tapaus ei ole ainoa, sillä pimeässä setelin aitoutta on vaikea nähdä

Väärennettyä rahaa tai leikkirahaa on liikkeellä vähän, mutta liikennöitsijät törmäävät niihin joka vuosi.

Pankkiautomaatti.

Mies yritti tallettaa leikkirahaa pankkiautomaatilla, tuomittiin sakkoihin rahanväärennöksestä

Mies tilasi netistä seteleitä omien sanojensa mukaan Monopoli-peliä varten. Myöhemmin hän yritti tallettaa niitä tililleen. Käräjäoikeus tuomitsi miehelle sakkoja.

Lapin käräjäoikeus edestäpäin kuvattuna

Syyttäjä vaatii rahaa törkeästi kavaltaneelle Lapin pelastuslaitoksen entiselle työntekijälle kahden vuoden ja kuuden kuukauden ehdotonta vankeustuomiota

Henkilö oli siirtänyt Lapin pelastuslaitoksen varoja omalle tililleen yli 260 000 euron arvosta. Tilisiirtoja oli yhteensä 23 ja ne olivat tapahtuneet reilun viiden vuoden ajalla.

Juho Korpela metrossa tutkii puhelintaan.

Vaihto-opiskelija elää normaalia elämää Itävallan pahenevassa koronatilanteessa: "Absurdia, että on samanlaisia bileitä kuin ennen koronaa"

Itävallassa tautitapauksia on ollut keskimäärin suunnilleen kymmenen kertaa enemmän kuin Suomessa. Rajoituksia voikin olla tulossa, sanoo Salzburgissa opiskelijavaihdossa oleva Juho Korpela.

Veli Seppä katsoo kameraan hieman hymyillen pensseli kädessään edessään keskeneräinen maalaus.

Entinen taideväärentäjä Veli Seppä ei pysty lopettamaan maalaamista, vaikka terveys ei enää kestä: “Josko vielä kerkiäisi luoda oman kädenjäljen”

Suomessa on myyty 2000-luvulla ainakin 20 miljoonan euron edestä väärennettyä taidetta. Suuren osan näistä maalasi lempääläläinen Veli Seppä, joka tahtoisi eroon väärentäjän leimastaan.

Maahanmuuttovirasto / Migri / Ratapihantie 11 / Pasila / Helsinki 13.04.2020

Pakistanilainen pyöritti väärennettyjen viisumien ja oleskelulupien järjestelmää Turusta – rikoshyöty jopa yli 50 000 euroa

Merivartioston Turun rikostorjuntayksikkö on selvittänyt tapauksen, jossa epäillään Suomessa asuvan Pakistanin kansalaisen järjestäneen useita viisumeita ja väärennettyjä Suomen oleskelulupakortteja pakistanilaisille useiden vuosien ajan.

Säkerhetskontroll med spärrar som öppnas när man visar upp sin biljett.

Miestä epäillään kymmenien koronatestitodistusten väärennyksestä – todistuksilla pyrittiin välttämään terveystarkastus Suomeen saapuessa

Ainakin yhdessä tapauksessa väärennetyn testituloksen esittäneellä ihmisellä oli todettu koronatartunta.

Omakanta-palvelusta tulostettu koronatodistus rokotustietoineen.

Tietoturvayhtiö: Väärennettyjä rokotetodistuksia kaupitellaan viestisovellus Telegramissa – suomalainen "todistus" 150:llä eurolla

Jutun sisällä on kuva viestipalvelussa kaupitellusta väärennöksestä, joka jäljittelee Suomen kansallista rokotetodistusta. Kyseinen todistusmalli on kuitenkin jo vanhentunut, sillä se korvattiin EU:n yhtenäisellä todistuksella.

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi: mitä kahdesti rokotettu voi tehdä ja kokeilimme väärennetyn puheäänen voimaa

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Michael Oksanen.

HBL: Pohjola-Nordenin entistä pääsihteeriä kohtaan uusia epäilyjä – väärennettiinkö Juhana Vartiaisen ja edesmenneen kansanedustajan allekirjoitukset?

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.) kertoo tienneensä heti asiakirjan nähtyään, ettei hän ollut allekirjoittanut sitä. Aiemmin on kerrottu, että poliisi epäilee Michael Oksasta muun muassa törkeästä kavalluksesta.

Ali miehen vielä ollessa Suomessa (kuvassa vasemmalla).

Kumoaako Euroopan ihmisoikeustuomioistuin Suomen tuomion "valekuolleen irakilaismiehen" tapauksessa? Ulkoministeriö odottaa ratkaisua tänään

Tuomioistuin ehti antaa Suomelle langettavan tuomion ennen kuin irakilaisen turvapaikanhakijan kuolema paljastui lavastetuksi. EIT antaa ratkaisunsa Suomen valtion hakemukseen tänään.

Rovaniemen paloaseman punainen pääovi, yllä teksti paloasema. Sivuilla autotallien ruskeat nosto-ovet.

Lapin pelastuslaitoksen entistä työntekijää syytetään törkeästä kavalluksesta ja väärennöksestä

Lapin pelastuslaitoksen palveluksessa ollutta työntekijää syytetään törkeästä kavalluksesta ja väärennöksestä. Työntekijä kavalsi pelastuslaitokselta kuusinumeroisen summan rahaa vuosina 2015–2020. Rikosepäily paljastui viime tammikuussa.

Taideteos käräjäoikeuden istuntosalissa.

Hovioikeus pidensi liiketoimintakieltoa Valamon taideväärennysjutussa

Itä-Suomen hovioikeus muutti kuopiolaispariskunnan tuomioita niin sanotussa Valamon taideväärennysjutussa ainoastaan liiketoimintakiellon pituuden osalta.

Tampereen väärennetyn taiteen näyttely.

Kuinka paljon mahtuu pieneen Hiaceen? Poliisin vastaus: Yli 20 miljoonan euron edestä väärennettyjä tauluja

Taiderikokset ovat osa ammattimaista ja kansainvälistäkin rikollisuutta, joka uhkaa kulttuuriperintöämme. Tampereen Poliisimuseon "Väritettyä totuutta" -näyttely kertoo hävitettäväksi tuomittujen taulujen väärentämisestä, petoksista ja rahanpesusta.

Markku Laakso, Sammon puolustus, Salon taidemuseo

Taideteoksen alkuperään suhtaudutaan tiukkapipoisesti, vaikka "aito" on usein liukuva käsite – museojohtaja: "Kopiointi kuuluu taidehistoriaan"

Taideväärennökset ovat rikollinen bisnes, mutta kaikki kopiot ja uudet versiot teoksista eivät ole väärennöksiä. Salon taidemuseon Aito vai ei? -näyttely tutkii aidon ja epäaidon taiteen välistä rajanvetoa, joka voi usein olla kapeaa ja keinotekoista.

Länsisatama matkustajia saapuu

Koronarajoituksia kierretään monin tavoin – rajalla tekeydytään kriittisten alojen työntekijöiksi

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikössä on tutkittu noin 40:tä epäiltyä asiakirjaväärennystapausta. Väärennökset ovat liittyneet muun muassa koronatestitodistuksiin tai työpaikkaan. Käräjäoikeuksien mielestä väärennökset täyttävät rikosten tunnusmerkistön.

Skylt vid Åbo slott som visar vart man ska köra för att komma till coronaprovtagning av passagerare.

Turun rajanylityspaikoilla tullut ilmi yksittäisiä koronatestitodistusten väärennöksiä

Turun rajanylityspaikoilla tapaukset, joissa matkustaja on tarjonnut nähtäville väärennetyn koronatestitodistuksen, ovat tulleet ilmi viimeisten kolmen viikon aikana.

ETIAS -passintarkastus Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Rajavartiolaitos: Ilmeisen väärennettyjä koronatestitodistuksia liikkeellä kymmenittäin

Todistuksilla on pyritty välttämään pakolliset terveystarkastukset rajanylityspaikoilla.

Kuvassa on testausvälineitä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.

Yle investigation: Helsinki firm sold 70-euro fake Covid certifications

Police have not opened a probe into the matter which a criminal law professor said sounded like a case of forgery.

Kuvassa on testausvälineitä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.

Yle selvitti: Pääkaupunkiseudulla toimiva yritys myy väärennettyjä koronatestitodistuksia 70 euron hintaan

Todistuksille on kysyntää, koska esimerkiksi jotkut maat vaativat sinne matkustavilta negatiivisen testituloksen.

laskettelijoita menossa hissiin Levillä helmikuussa 2021

Kittilässä tehty kolme rikosilmoitusta koronaeristyksen rikkojista

Poliisi tutkii tapauksia terveydensuojelurikkomuksina ja yhtä tapausta lisäksi myös väärennyksenä.

Facebookin logo tietokoneen ruudulla.

Facebook ilmoittaa puhdistaneensa palveluaan – yli 1,3 miljardia valetiliä poistettiin

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on Yhdysvaltain kongressin komitean kuultavana disinformaatiosta torstaina.

Sairaalahenkilökunta valmistelee koronarokotetta.

Suomelle ja muille EU-maille tarjottu miljardien arvosta olemattomia koronarokotteita – vain ajan kysymys, kun väärennöksiä tulee myyntiin

Euroopan petostentorjuntaviraston Olafin pääjohtajan Ville Itälän mukaan yksikään rikollinen ei tiettävästi ole onnistunut.

MOT vei 10 elintarviketta laboratorioon.

MOT testasi, olivatko elintarvikkeet sitä mistä maksettiin ja heti "tärppäsi" – ruokahuijaus kannattaa, sillä siitä selviää Suomessa usein sakoilla

Havainnot elintarvikepetoksista kasvavat myös Suomessa. Tuntuvia rangaistuksia ei kuitenkaan toistaiseksi ole annettu.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus Seinäjoella

Mies siirsi pilkkua kuitissa, koska halusi pitää autonsa – Sai tuomioksi 5 kuukautta ehdollista

Kuitin mukaan autosta oli maksettu 13 218,59 euroa, vaikka todellisuudessa siitä oli maksettu 13,21 euroa.

Reijo Pollari ja Kati Kärkkäinen Helsingin hovioikeudessa.

Hovioikeus alensi Suomen suurimman taideväärennösvyyhdin tuomioita – päätekijöille yli neljä ja kolme vuotta vankeutta

Tuomitut pitävät tuomiota järkyttävänä. Puolustus hakee valituslupaa erimieliseen päätökseen korkeimmalta oikeudelta.

Tampereen oikeustalo ja poliisiauto etualalla

Vääriä 50 euron seteleitä alkoi yhtäkkiä ilmestyä samana päivänä samassa kunnassa – rahat oli tilattu huumekaupan suosimasta kauppapaikasta

Pirkanmaalaisen miehen syytetään tilanneen vääriä 50 euron seteleitä eri puolilta maailmaa Silkkitien kautta.

Syytetty ja oikeusavustajat Helsingin käräjäoikeudessa.

Prison terms for two who helped Iraqi man fake his own death

The case led to Finland receiving a negative ruling from the European Court of Human Rights in 2019.

Syytetty ja oikeusavustajat Helsingin käräjäoikeudessa.

Oikeus tuomitsi vankeutta "valekuolleen" irakilaismiehen tapauksessa: tyttärelle ja ex-vävylle tuomiot petoksesta ja väärennyksistä

Entinen pariskunta harhautti viranomaisia ja oikeutta luulemaan, että naisen isä olisi tapettu Irakissa.

Ihmisiä terassilla auringonlaskun aikaan.

Huijarit vetoavat nyt ihmisten matkustushaluun: Matkailijoille kaupataan väärennettyjä todistuksia negatiivisesta koronatestistä

Pandemian aikana rikolliset ovat huijanneet ihmisiä kauppaamalla sitä, mistä kulloinkin on kysyntää: suojavarusteita, rokotteita, tietoja, rakkautta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle