Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Guccin feikkilenkkari

Suomalaiset nuoret ostavat väärennettyjä vaatteita ja lenkkareita enemmän kuin aiemmin – väärennösbisneksessä liikkuu miljardeja euroja

Tutkimuksen mukaan eurooppalaisista nuorista yhä useampi ostaa tarkoituksellisesti tuoteväärennöksiä. Halvempi hinta ja sosiaaliset vaikutteet ovat merkittävämpiä tekijöitä. Väärennösbisnes linkittyy ammattirikollisuuteen.

Väärennettyjä matkustusasiakirjoja.

Kansainvälistä rikollisorganisaatiota epäillään laittomasta maahantulon järjestämisestä – matka Eurooppaan maksaa 10 000 euroa

Rajavartiolaitos epäilee esitutkinnan perusteella, että ihmisille on järjestetty laittomasti koko paketti majoituksineen, kuljetuksineen ja väärine asiakirjoineen Turkin kautta edelleen ympäri Eurooppaa.

Kollaasi väärennettyjen koronapassien myyjien mainoksista venäjänkielisissä Telegram-kanavissa.

Venäläisille myydään Telegram-viestipalvelussa väärennettyjä koronatodistuksia Suomen-matkoja varten – tapauksia jäänyt Rajavartiolaitoksen haaviin

Venäläisillä tulee pääsääntöisesti olla todistus EU-maissa hyväksytyllä rokotteella tehdystä rokotuksesta päästääkseen EU:n alueelle. Väärennetty koronatodistus voi kuitenkin johtaa sakkoihin tai maahantulokieltoon.

Kuva setelistä, joka on väärennetty.

Poliisi: Mikkelissä on liikkeellä niin sanottua elokuvarahaa – 50 euron setelit näyttävät oikeilta, mutta teksti reunassa paljastaa väärennöksen

Poliisin mukaan kaupoissa on yritetty maksaa pieniä ostoksia 50 euroa väärennetyillä seteleillä, joita on tavattu ainakin Mikkelissä. 

Tampereen ammattikorkeakoulun logo

Todistusten aitoutta selvitetään kuukausittain – Tampereen ammattikorkeakoulukin luopuu paperisista todistuksista

Paperinen todistus kulkee sähköisen rinnalla tämän kevään. Digitodistus nopeuttaa asiointia ja vähentää väärennöksiä.

Kaksi kahdenkymmenen euron seteliä, joista ylempi on elokuvarahaa ja alempi aito.

Bussikuski huomasi työpäivän päätteeksi, että asiakas oli maksanut leikkirahalla – tapaus ei ole ainoa, sillä pimeässä setelin aitoutta on vaikea nähdä

Väärennettyä rahaa tai leikkirahaa on liikkeellä vähän, mutta liikennöitsijät törmäävät niihin joka vuosi.

Pankkiautomaatti.

Mies yritti tallettaa leikkirahaa pankkiautomaatilla, tuomittiin sakkoihin rahanväärennöksestä

Mies tilasi netistä seteleitä omien sanojensa mukaan Monopoli-peliä varten. Myöhemmin hän yritti tallettaa niitä tililleen. Käräjäoikeus tuomitsi miehelle sakkoja.

Lapin käräjäoikeus edestäpäin kuvattuna

Syyttäjä vaatii rahaa törkeästi kavaltaneelle Lapin pelastuslaitoksen entiselle työntekijälle kahden vuoden ja kuuden kuukauden ehdotonta vankeustuomiota

Henkilö oli siirtänyt Lapin pelastuslaitoksen varoja omalle tililleen yli 260 000 euron arvosta. Tilisiirtoja oli yhteensä 23 ja ne olivat tapahtuneet reilun viiden vuoden ajalla.

Juho Korpela metrossa tutkii puhelintaan.

Vaihto-opiskelija elää normaalia elämää Itävallan pahenevassa koronatilanteessa: "Absurdia, että on samanlaisia bileitä kuin ennen koronaa"

Itävallassa tautitapauksia on ollut keskimäärin suunnilleen kymmenen kertaa enemmän kuin Suomessa. Rajoituksia voikin olla tulossa, sanoo Salzburgissa opiskelijavaihdossa oleva Juho Korpela.

Veli Seppä katsoo kameraan hieman hymyillen pensseli kädessään edessään keskeneräinen maalaus.

Entinen taideväärentäjä Veli Seppä ei pysty lopettamaan maalaamista, vaikka terveys ei enää kestä: “Josko vielä kerkiäisi luoda oman kädenjäljen”

Suomessa on myyty 2000-luvulla ainakin 20 miljoonan euron edestä väärennettyä taidetta. Suuren osan näistä maalasi lempääläläinen Veli Seppä, joka tahtoisi eroon väärentäjän leimastaan.

Maahanmuuttovirasto / Migri / Ratapihantie 11 / Pasila / Helsinki 13.04.2020

Pakistanilainen pyöritti väärennettyjen viisumien ja oleskelulupien järjestelmää Turusta – rikoshyöty jopa yli 50 000 euroa

Merivartioston Turun rikostorjuntayksikkö on selvittänyt tapauksen, jossa epäillään Suomessa asuvan Pakistanin kansalaisen järjestäneen useita viisumeita ja väärennettyjä Suomen oleskelulupakortteja pakistanilaisille useiden vuosien ajan.

Säkerhetskontroll med spärrar som öppnas när man visar upp sin biljett.

Miestä epäillään kymmenien koronatestitodistusten väärennyksestä – todistuksilla pyrittiin välttämään terveystarkastus Suomeen saapuessa

Ainakin yhdessä tapauksessa väärennetyn testituloksen esittäneellä ihmisellä oli todettu koronatartunta.

Omakanta-palvelusta tulostettu koronatodistus rokotustietoineen.

Tietoturvayhtiö: Väärennettyjä rokotetodistuksia kaupitellaan viestisovellus Telegramissa – suomalainen "todistus" 150:llä eurolla

Jutun sisällä on kuva viestipalvelussa kaupitellusta väärennöksestä, joka jäljittelee Suomen kansallista rokotetodistusta. Kyseinen todistusmalli on kuitenkin jo vanhentunut, sillä se korvattiin EU:n yhtenäisellä todistuksella.

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi: mitä kahdesti rokotettu voi tehdä ja kokeilimme väärennetyn puheäänen voimaa

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Michael Oksanen.

HBL: Pohjola-Nordenin entistä pääsihteeriä kohtaan uusia epäilyjä – väärennettiinkö Juhana Vartiaisen ja edesmenneen kansanedustajan allekirjoitukset?

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.) kertoo tienneensä heti asiakirjan nähtyään, ettei hän ollut allekirjoittanut sitä. Aiemmin on kerrottu, että poliisi epäilee Michael Oksasta muun muassa törkeästä kavalluksesta.

Ali miehen vielä ollessa Suomessa (kuvassa vasemmalla).

Kumoaako Euroopan ihmisoikeustuomioistuin Suomen tuomion "valekuolleen irakilaismiehen" tapauksessa? Ulkoministeriö odottaa ratkaisua tänään

Tuomioistuin ehti antaa Suomelle langettavan tuomion ennen kuin irakilaisen turvapaikanhakijan kuolema paljastui lavastetuksi. EIT antaa ratkaisunsa Suomen valtion hakemukseen tänään.

Rovaniemen paloaseman punainen pääovi, yllä teksti paloasema. Sivuilla autotallien ruskeat nosto-ovet.

Lapin pelastuslaitoksen entistä työntekijää syytetään törkeästä kavalluksesta ja väärennöksestä

Lapin pelastuslaitoksen palveluksessa ollutta työntekijää syytetään törkeästä kavalluksesta ja väärennöksestä. Työntekijä kavalsi pelastuslaitokselta kuusinumeroisen summan rahaa vuosina 2015–2020. Rikosepäily paljastui viime tammikuussa.

Taideteos käräjäoikeuden istuntosalissa.

Hovioikeus pidensi liiketoimintakieltoa Valamon taideväärennysjutussa

Itä-Suomen hovioikeus muutti kuopiolaispariskunnan tuomioita niin sanotussa Valamon taideväärennysjutussa ainoastaan liiketoimintakiellon pituuden osalta.

Tampereen väärennetyn taiteen näyttely.

Kuinka paljon mahtuu pieneen Hiaceen? Poliisin vastaus: Yli 20 miljoonan euron edestä väärennettyjä tauluja

Taiderikokset ovat osa ammattimaista ja kansainvälistäkin rikollisuutta, joka uhkaa kulttuuriperintöämme. Tampereen Poliisimuseon "Väritettyä totuutta" -näyttely kertoo hävitettäväksi tuomittujen taulujen väärentämisestä, petoksista ja rahanpesusta.

Markku Laakso, Sammon puolustus, Salon taidemuseo

Taideteoksen alkuperään suhtaudutaan tiukkapipoisesti, vaikka "aito" on usein liukuva käsite – museojohtaja: "Kopiointi kuuluu taidehistoriaan"

Taideväärennökset ovat rikollinen bisnes, mutta kaikki kopiot ja uudet versiot teoksista eivät ole väärennöksiä. Salon taidemuseon Aito vai ei? -näyttely tutkii aidon ja epäaidon taiteen välistä rajanvetoa, joka voi usein olla kapeaa ja keinotekoista.

Länsisatama matkustajia saapuu

Koronarajoituksia kierretään monin tavoin – rajalla tekeydytään kriittisten alojen työntekijöiksi

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikössä on tutkittu noin 40:tä epäiltyä asiakirjaväärennystapausta. Väärennökset ovat liittyneet muun muassa koronatestitodistuksiin tai työpaikkaan. Käräjäoikeuksien mielestä väärennökset täyttävät rikosten tunnusmerkistön.

Skylt vid Åbo slott som visar vart man ska köra för att komma till coronaprovtagning av passagerare.

Turun rajanylityspaikoilla tullut ilmi yksittäisiä koronatestitodistusten väärennöksiä

Turun rajanylityspaikoilla tapaukset, joissa matkustaja on tarjonnut nähtäville väärennetyn koronatestitodistuksen, ovat tulleet ilmi viimeisten kolmen viikon aikana.

ETIAS -passintarkastus Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Rajavartiolaitos: Ilmeisen väärennettyjä koronatestitodistuksia liikkeellä kymmenittäin

Todistuksilla on pyritty välttämään pakolliset terveystarkastukset rajanylityspaikoilla.

Kuvassa on testausvälineitä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.

Yle investigation: Helsinki firm sold 70-euro fake Covid certifications

Police have not opened a probe into the matter which a criminal law professor said sounded like a case of forgery.

Kuvassa on testausvälineitä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.

Yle selvitti: Pääkaupunkiseudulla toimiva yritys myy väärennettyjä koronatestitodistuksia 70 euron hintaan

Todistuksille on kysyntää, koska esimerkiksi jotkut maat vaativat sinne matkustavilta negatiivisen testituloksen.

laskettelijoita menossa hissiin Levillä helmikuussa 2021

Kittilässä tehty kolme rikosilmoitusta koronaeristyksen rikkojista

Poliisi tutkii tapauksia terveydensuojelurikkomuksina ja yhtä tapausta lisäksi myös väärennyksenä.

Facebookin logo tietokoneen ruudulla.

Facebook ilmoittaa puhdistaneensa palveluaan – yli 1,3 miljardia valetiliä poistettiin

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on Yhdysvaltain kongressin komitean kuultavana disinformaatiosta torstaina.

Sairaalahenkilökunta valmistelee koronarokotetta.

Suomelle ja muille EU-maille tarjottu miljardien arvosta olemattomia koronarokotteita – vain ajan kysymys, kun väärennöksiä tulee myyntiin

Euroopan petostentorjuntaviraston Olafin pääjohtajan Ville Itälän mukaan yksikään rikollinen ei tiettävästi ole onnistunut.

MOT vei 10 elintarviketta laboratorioon.

MOT testasi, olivatko elintarvikkeet sitä mistä maksettiin ja heti "tärppäsi" – ruokahuijaus kannattaa, sillä siitä selviää Suomessa usein sakoilla

Havainnot elintarvikepetoksista kasvavat myös Suomessa. Tuntuvia rangaistuksia ei kuitenkaan toistaiseksi ole annettu.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus Seinäjoella

Mies siirsi pilkkua kuitissa, koska halusi pitää autonsa – Sai tuomioksi 5 kuukautta ehdollista

Kuitin mukaan autosta oli maksettu 13 218,59 euroa, vaikka todellisuudessa siitä oli maksettu 13,21 euroa.

Reijo Pollari ja Kati Kärkkäinen Helsingin hovioikeudessa.

Hovioikeus alensi Suomen suurimman taideväärennösvyyhdin tuomioita – päätekijöille yli neljä ja kolme vuotta vankeutta

Tuomitut pitävät tuomiota järkyttävänä. Puolustus hakee valituslupaa erimieliseen päätökseen korkeimmalta oikeudelta.

Tampereen oikeustalo ja poliisiauto etualalla

Vääriä 50 euron seteleitä alkoi yhtäkkiä ilmestyä samana päivänä samassa kunnassa – rahat oli tilattu huumekaupan suosimasta kauppapaikasta

Pirkanmaalaisen miehen syytetään tilanneen vääriä 50 euron seteleitä eri puolilta maailmaa Silkkitien kautta.

Syytetty ja oikeusavustajat Helsingin käräjäoikeudessa.

Prison terms for two who helped Iraqi man fake his own death

The case led to Finland receiving a negative ruling from the European Court of Human Rights in 2019.

Syytetty ja oikeusavustajat Helsingin käräjäoikeudessa.

Oikeus tuomitsi vankeutta "valekuolleen" irakilaismiehen tapauksessa: tyttärelle ja ex-vävylle tuomiot petoksesta ja väärennyksistä

Entinen pariskunta harhautti viranomaisia ja oikeutta luulemaan, että naisen isä olisi tapettu Irakissa.

Ihmisiä terassilla auringonlaskun aikaan.

Huijarit vetoavat nyt ihmisten matkustushaluun: Matkailijoille kaupataan väärennettyjä todistuksia negatiivisesta koronatestistä

Pandemian aikana rikolliset ovat huijanneet ihmisiä kauppaamalla sitä, mistä kulloinkin on kysyntää: suojavarusteita, rokotteita, tietoja, rakkautta.

Hunajapurkki pöydällä.

Hunajahuijarit vedättävät kuluttajien lisäksi myös testejä – Suomen mehiläishoitajain liitto: “Osa EU:hun tuotavasta hunajasta ei täytä hunaja-asetuksen kriteerejä"

Yksi ruokaväärennysten kohteeksi joutuvista elintarvikkeista on hunaja, jota saatetaan laimentaa esimerkiksi siirapeilla.

Venäläisiä matkustajia passintarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Border Guard: Fake Finnish passports sold for up to 2,500 euros on black market

Six people are suspected of arranging illegal entry into Finland, three others of selling their passports to the gang.

Venäläisiä matkustajia passintarkastuksessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Epäillyn kansainvälisen ihmissalakuljetusliigan tutkinta valmistui

Kuutta epäillään törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä, kolmea passinsa myymisestä rikollisryhmän jäsenelle.

20 euron setelit joissa toisessa näkyy vesileima.

Counterfeit currency reports up by a third last year

The number of fake euro banknotes found in circulation in Finland has steadily increased over the past 5 years.

20 euron setelit joissa toisessa näkyy vesileima.

Suomesta löytyi viime vuonna lähes 1 500 väärennettyä euroseteliä

Väärennettyjen setelien määrä kasvoi usealla sadalla vuoden 2019 löydöksiin verrattuna.

Syytetty ja oikeusavustajat Helsingin käräjäoikeudessa.

Iraqi asylum seeker fake death trial begins

A woman and her ex-husband both face aggravated fraud and forgery charges, but the defendants blame each other.

kuvakaappaus viestiketjusta

EIT-huijauksesta epäilty irakilaismies kiistää tietävänsä mitään kuolemastaan: ”En tiedä, kenen aloitteesta minun kuolemani piti lavastaa”

Irakilaismies onnistuttiin kuulustelemaan lokakuussa irakilaisessa tuomioistuimessa, mutta Suomeen häntä ei ole saatu.

Syytetty ja oikeusavustajat Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii vankeutta "valekuolleen" irakilaismiehen tyttärelle ja ex-vävylle – syyte: valehtelivat kuolemasta harhauttaakseen oikeutta

Syyttäjän mukaan kuolleeksi väitetty irakilainen turvapaikanhakija on elossa ja hänet on tavoitettu Irakista.

Ali miehen vielä ollessa Suomessa (kuvassa vasemmalla).

Irakilaismiehen valekuolemaepäily oikeuden punnittavaksi – tytär ja ex-vävy syytettyinä valehtelusta ja vääristä tiedoista

Suomi sai vuonna 2019 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta tuomion miehen käännyttämisestä. Suomi hakee tuomion purkua.

Vanhuksen käsi.

Private hospice firm faces murder, extortion charges in court

The suspected offences relate to the treatment of hospice patients between 2009 and 2014.

170 euroa seteleinä.

Meri-Lapissa liikkunut väärennettyjä seteleitä

Kaksi miestä on vangittu epäiltynä rahanväärennöksestä.

Deepfake, kuningatar Elisabet

Kuningatar Elisabet pantiin tanssimaan pöydällä – tv-kanavan esittämä väärennetty video nostatti arvosteluryöpyn Britanniassa

Channel 4 -kanava sanoo halunneensa osoittaa deepfake-videoiden vaarat. Arvostelijat syyttävät ongelman liioittelusta.

Tampereen oikeustalo

Ukrainalaisia työntekijöitä välitettiin romanialaisina: Kahdelle miehet sakot

Tavoitteena oli osoittaa, että työntekijät olisivat romanialaisia ja siten EU-kansalaisina oikeutettuja työntekoon Suomessa ilman työlupaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle