Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Venäläisiä sotilaita seisoo tykin takana maaliskuussa 1917 kadulla.

Valta Venäjällä vaihtuu yleensä yllättäen – historiallisia merkkejä on ilmassa, mutta sen tietää myös Putin

Huonosti etenevä sota on herättänyt lännessä pohdiskelua, voisiko joku taho syrjäyttää Vladimir Putin vallasta. Mitä Venäjän valtataisteluiden historia kertoo Putinin tilanteesta?

Jeltsin ja Gorbatshov istuvat pöydän takana, edessää mikrofoneja. Jeltsin sanoo jotain Gorbatshoville. Jeltsinillä on vaaleanruskea puvuntakki, Gorbatshovilla tummanruskea.

Toimittajalta: Vuonna 1991 laskin Moskovassa panssareita, jotka oli lähetetty kukistamaan Gorbatšovia

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov laittoi liikkeelle muutoksen, jonka vauhtia ja lopputulosta hän ei enää hallinnut, kirjoittaa Ylen entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja Jyrki Saarikoski.

Mihail Gorbatšov lehdistötilaisuudessa.

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov on kuollut

Mihail Gorbatšov muistetaan perestroikasta ja glasnostista, Neuvostoliittoa radikaalisti uudistaneesta politiikasta, joka lopulta johti kommunistisen itäblokin romahtamiseen ja kylmän sodan päättymiseen.

Mielenosoittaja heiluttaa punaista lippua.

Havannassa varaudutaan taas laajoihin sähkökatkoihin – ja mielenosoituksiin kesän kuumimpaan aikaan

Kuuba kärsii energiapulasta. Venäjän heinäkuussa toimittama öljy ei riitä, vaan koko maassa varoitetaan laajoista sähkökatkoista.

Ukrainan entinen presidentti Leonid Kravtšuk.

Ukrainan ensimmäinen presidentti Leonid Kravtšuk on kuollut

Kravtšuk toimi Ukrainan presidenttinä vuosina 1991-1994. Hän oli 88-vuotias.

 Ylen kolumnisti Jari Ehrnrooth studiomuotokuvassa.

Jari Ehrnroothin kolumni: Lännen kolme virhettä ja miten ne korjataan

Vapautta rakastava länsi vaurastutti pahimman vihollisensa ja nyt on aika korjata virheet, kirjoittaa Ehrnrooth kolumnissaan.

Propagandajulisteessa on piirretty ylpeästi ylöspäin katsova nuori perhe, punalippu taustalla. Venäjäkielisessä tekstissä sanotaan "Tulevaisuutemme on kommunismi!"

"Koko ikämme me uskoimme, että kerran vielä saamme elää hyvin, se oli petosta" – tällainen oli Neuvostoliitto

Neuvostoliiton hajoamisesta tulee joulukuussa 30 vuotta. Neuvostoliitto oli olemassa vain 70 vuotta, mutta sen perintö elää yhä. Mutta millainen oikeastaan oli tuo historiassa ainutlaatuinen maa, josta tuli julma tragedia?

Nuori mies kännykkä kädessä. Taustalla näkyy Kiinan valtion tv:n CCTV:n rakennus.

Kiina pyrkii estämään yksityisen uutistoiminnan kokonaan – tutkija: "Halutaan ainakin puheiden tasolla paluuta kommunismin arvoihin"

Kiinan tiukkaan valvottujen journalistien joukkoon on mahtunut myös joitakin tutkivia toimittajia. Kommunistipuolue haluaa nyt koko yksityisen uutiskentän hallintaansa.

Björn Wahlroos kuvattuna Hullu vuosi 1991 -dokumenttia varten

Björn Wahlroosin kommunistiaika loppui pyyntöön urkkia isän papereita – näin nuorisoradikaalista tuli yksi Suomen rikkaimmista ihmisistä

UPM:n ja Sammon hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos kertoo muistelmiensa ensimmäisessä osassa nuoruusvuosistaan vasemmistoradikaalina, nousujohteisesta akateemisesta urasta sekä kasinovuosien pankkiajasta.

Bondarenko

“Punainen Navalnyi” räyhää Putinille – Uuden polven kommunistista tuli sometähti ja Kremlin painajainen

Nikolai Bondarenkosta on tullut Venäjän kommunistipuolueen nouseva tähti. Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen tapasi paikallispoliitikon, joka voi nousta tänään maan parlamenttiin. Vaaleista povataan ennennäkemättömän epärehellisiä.

Sotilaspukuinen mies nostaa kättä seinämaalauksessa, polkupyöräriksa kulkee ohi

Toisinajattelijoiden toiminta Kuubassa vaikeutumassa entisestään – hallinnon arvostelu kiellettiin erikseen myös verkossa

Kuuban uusi laki kieltää muun muassa protesteihin kannustamisen ja Kuuban valtion loukkaamisen verkossa. Heinäkuussa Kuubassa nähtiin suurimmat kommunistihallinnon vastaiset mielenosoitukset vuosikymmeniin. Niitä kutsuttiin koolle sosiaalisen median kautta.

Yuri dmitriev

Stalinin joukkohaudat paljastaneen Juri Dmitrijevin piina jatkuu – Yle tapasi Petroskoissa vangitun historioitsijan läheisiä

Karjalan tasavallan punaista terroria tutkinut historioitsija istuu viidettä vuotta vangittuna poliittisina pidettyjen syytösten takia. Dmitrijevin tyttären ja ystävän mukaan ajojahti kertoo siitä, että Stalinin hirmutöistä tulee vaieta Venäjällä.

Ihmistä nostetaan kuorma-auton lavalle, ympärillä ihmisjoukko

Kuubassa on tarkkailuryhmän mukaan rajoitettu pääsyä sosiaaliseen mediaan

Kuuba on syyttänyt Yhdysvaltoja hallituksen vastaisista mielenosoituksista. Tuhannet ihmiset ovat osallistuneet harvinaisiin kommunistihallinnon vastaisiin mielenosoituksiin.

Ihmistä nostetaan kuorma-auton lavalle, ympärillä ihmisjoukko

Helsingin Rautatientorilla osoitetaan tänään mieltä Kuuban tilanteesta

Kuuba kärvistelee talouskriisin keskellä, ja kansalaiset ovat tuohtuneet muun muassa pitkistä ruokajonoista ja pahentuvista sähkökatkoista.

Castillo puhuu lavalla mikrofoniin. Hänellä on ruskea nahkatakki, vaalet housut ja vaalea leveälierinen hattu. Etualalla lavalla näkyy valkoisia ja punaisia ilmapalloja ja lavan edessä yleisöä. Taustalla seisoo mustapukuinen mies maski naamallaan.

Latinalaisen Amerikan politiikka on murroksessa pandemian ja talouskriisin keskellä

Laajat protestiliikkeet ovat ravistelleet useita alueen maita. Epävakaissa oloissa on vaarana, että poliitikot kääntyvät yhä enemmän asevoimien puoleen kriisien ratkomisessa. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman kesäsarjassa heinäkuussa tarkastellaan Latinalaisen Amerikan kehityskulkuja.

Kommunistisen puolueen satavuotisjuhliin osallistuivat harjoittelivat ennen h-hetkeä Pekingissä.

Ulvilan poliitikot vasemmalta oikealle haluavat jatkaa yhteistyötä kommunistisen Kiinan kanssa

Ulvila on syventänyt viime vuosina yhteistyötä Kiinan kansantasavallan ja maata rautaisella yksinvallalla johtavan kommunistisen puolueen kanssa. Ulvilan uusi kaupunginvaltuusto ei aio tätä linjaa muuttaa.

Nokian kaupungintalo.

Nokia jäi ensimmäistä kertaa 2000-luvulla ilman kommunistivaltuutettua – Eero Salonen: "Näen, että tilausta on edelleen"

Yksikään Suomen kommunistisen puolueen ehdokkaista ei päässyt Nokian kaupunginvaltuustoon. Väistyvässä valtuustossa SKP:tä edusti Eero Salonen.

Juri Dmitrijev Petroskoin oikeustalon edessä keväällä 2018.

Karjalan tasavallassa Stalinin joukkohautoja paljastanut venäläinen historioitsija Juri Dmitrijev sai ihmisoikeusjärjestön Saharov-palkinnon

Dmitrijev paikansi Karjalan tasavallassa sijaitsevia salaisia joukkohautoja 1990-luvun lopulla. Niihin on haudattu tuhansia neuvostojohtaja Josif Stalinin uhreja. Dmitrijevin on tuomittu 13 vuoden vankeusrangaistukseen.

Kuva kirjassa Puskalan Putiikki

Tiedusteluelämäkerta paljastaa: Pääesikunta ulkoisti salaisen kommunistiurkinnan yksityiselle "Puskalan Putiikille"

Urkittujen kommunistipapereiden jakelun piirissä oli 1970-luvulla lähes 300 päättäjää. Puskalan raportit toimitettiin muun muassa presidentti Urho Kekkoselle. "Putiikin" rahoitus tuli osin Yhdysvalloista. Salaäänitykset paljastuivat vain kerran.

Madridin pormestari Jose Luis Martinez-Almeida, Madridin aluejohtaja Isabel Ayuso ja kansanpuolueen johtaja Pablo Casado.

Madridilaiset äänestävät tänään koronarajoitusten linjasta kiristyneissä tunnelmissa – aluevaalit ovat samalla myös kannatusmittaus Espanjan hallitukselle

Madridin oikeistolainen aluejohtaja kehottaa kansalaisia nauttimaan Madridin vapaudesta ja näyttää vihreä valoa yhteistyölle äärioikeiston kanssa. Listasimme paikallisvaaleista neljä mielenkiintoista asiaa.

Kim Jong-un puhujakorokkeella.

Kim Jong-un varoitti Pohjois-Koreaa vakavasta kriisistä: "Puolueen palveltava aidosti kansaa"

Kimin katsotaan viitanneen jopa 1990-luvun pahaan nälänhätään, kun hän kehotti puoluettaan "vaivalloiseen marssiin".

Sairaanhoitaja pistää koronavirusrokotteen terveystyöntekijän käsivarteen. Molemmilla on kasvomaskit. Huoneessa on valkoiset seinät.

Kuuba kiirehtii itse kehittämiään koronarokotteita käyttöön – lääkintähenkilökuntaa rokotetaan jo Havannassa

Jos rokote on toimiva, Kuuba on ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan maana kehittänyt oman koronarokotteen.

Toni Viljanmaa

Toni Viljanmaan kolumni: Pakkovallan sortumisesta tulee 30 vuotta, siksi on syytä pohtia suomalaisen eliitin Neuvostoliitto-suhdetta

Suomalainen älymystö tanssahteli neuvostodiktatuurin edessä. On syytä kysyä, olisiko se mahdollista vielä tänään, kirjoittaa Toni Viljanmaa.

Mihail Gorbatšov

Maailmaa mullistanut Neuvostoliiton viimeinen johtaja 90 vuotta: Mihail Gorbatšovin politiikka johti kommunismin romahtamiseen ja Saksan yhdistymiseen

Eläkkeelläkin Gorbatšov on ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen. Hän jopa pyrki kertaalleen uudestaan presidentiksi.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Kaikkien kukkien pitää antaa kukkia, mutta joukossa on aina myös rikkaruohoja

Julkisessa keskustelussa typerimpiäkin väitteitä markkinoidaan mielipiteiksi, vaikka ne ovat täynnä vain tyhjää ääntä ja vimmaa, kirjoittaa Kari Enqvist.

Musta meri

Neuvostoliitossa matkailukin tapahtui aatteen ehdoilla – Stalin koki ensimmäisen matkatoimiston uhkana ja likvidoi johdon

Harva neuvostoliittolainen pääsi matkustamaan, mutta tiedonjano oli kova. Tuore kirja avaa neuvostomatkailun erikoisia piirteitä.

Kolumni Raj Sabanadesan.

Rajkumar Sabanadesanin kolumni: Onko liberaalissa tarinassa kaikille tilaa?

Liberalismin myötä valkoinen mies sai väistyä vähemmistöjen ja naisoletettujen tieltä, kirjoittaa Rajkumar Sabanadesan.

Kim Jong-un seisoo puhujanpöntön takana harmaassa puvussa ja tervehtii paraatia.

Pohjois-Korean Kim kiitti kansaa tuesta vaikeina aikoina

Kim ei tänä vuonna pitänyt televisioitua uudenvuoden puhetta, vaan välitti sanomansa käsin kirjoitetulla viestillä.

Naisvangit voimistelevat vuonna 1926

Naiset kävelivät vankilasta lähes suoraan eduskuntaan – Hämeenlinnan naisvankila vilisi kuuluisia kommunisteja ja vakoojia 1920–40-luvulla

Hämeenlinnan naisvankilassa on istunut lukuisa joukko kansanedustajia kuten Hertta Kuusinen ja Elli Stenberg. Siellä olivat myös runoilija Elvi Sinervo ja unissasaarnaaja Maria Åkerblom.

Kim Jong-un seisoo puhujanpöntön takana harmaassa puvussa ja tervehtii paraatia.

Diktaattorin kyyneleet – Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un pyysi kansalta anteeksi hallintonsa epäonnistumisia

Harvinainen tunteenilmaus saattaa kuvastaa eristyneen maan hallintoon kohdistuvia paineita.

Pohjois-Korean paraati kunnioittaa työväenpuolueen 75-vuotisjuhlaa

Pohjois-Korea esitteli jättiparaatissaan uuden ohjuksen – isot juhlallisuudet herättävät huolta, mutta Kimin mukaan maassa ei ole koronaa

Maan johtajan puhe sekä uhkaili ydinaseilla että maalaili pandemian jälkeistä yhteistyötä Etelä-Korean kanssa.

Juri Dmitrijev Petroskoin oikeustalon edessä keväällä 2018.

Russian historian who uncovered Stalin's mass graves has sentence increased by a decade

The graves, located in what used to be part of Finland, also contained the bodies of hundreds of Finns.

Juri Dmitrijev Petroskoin oikeustalon edessä keväällä 2018.

Stalinin vainoja tutkineen historioitsijan vankeusrangaistus koveni lähes 10 vuodella – tukijat pelkäävät tämän kuolevan vankeudessa

Historiantutkija Juri Dmitrijeviä vastaan esitettyjä syytteitä pidetään laajasti tekaistuina.

Kameraa kohti katsovat silmät näkyvät filmikelan aukkojen läpi. Kuva elokuvasta Pelon kasvot (Peeping Tom)

Pahuuden monet kasvot Teemalla lokakuun elokuvissa ja dokumenteissa

Murhaajasta diktaattorin myötäilijään – mikä heitä yhdistää?

Kuvassa on näkymä Moskovaan

Stalinin vainoissa kuolleiden suomalaisten kohtalo selvitetään perinpohjaisesti – lopputulokseen on kaikilla vapaa pääsy

Tutkimus ei rajoitu pelkästään vainojen uhreihin, vaan suomalaisten historiaa Venäjällä tarkastellaan laajasti.

Kuvassa kolumnisti Jari Ehrnrooth.

Jari Ehrnroothin kolumni: Liberalismi ja kommunismi eivät mahdu samaan maailmaan ja siksi lännen on voitettava Kiina

Uudessa kylmässä sodassa Suomen on liityttävä antikommunistiseen rintamaan, kirjoittaa Jari Ehrnrooth.

Juri Dmitrijev Petroskoin oikeustalon edessä keväällä 2018.

Stalinin vainoja tutkinut historioitsija sai kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion Venäjällä

Syyttäjä oli vaatinut Dmitrieville viidentoista vuoden vankeustuomiota.

Presidentin Xi ja Trump kävelevät vakavina mustissa puvuissa ja päällystakeissa punaisella matolla kunniakaartin ohi. Xin takki on napitettu, Trumpin päällystakki on auki ja kirkkaanpunainen kravatti näkyy koko pituudeltaan.

Kiinan ja Yhdysvaltain jännitteet tulivat jäädäkseen – Pandemia voi kiristää suurvaltakilpailua

Kultaranta-keskusteluissa pohditaan tänään maailman tilaa. Ennustuksia on nyt vaikea tehdä, varoittavat asiantuntijat Stephen Kotkin ja François Heisbourg.

Venäläinen sotilas Meliton Kantarija nostaa punaisen lipun Reichstagissa Toisessa maailmansodassa.

Toinen maailmansota ei lopu koskaan – Historiakamppailut jatkuvat 75 vuotta sodan jälkeen

Historiasota jäytää Venäjän ja Itä-Euroopan valtioiden välejä. Toisaalta holokaustin muisto on edelleen arka kysymys myös entisissä kommunistimaissa.

Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston KCNA:n 12. huhtikuuta julkaisema kuva Kim Jong-unista tarkastamassa ilmavoimien yksikköä.

Etelä-Korea rauhoittelee huhuja Kim Jong-unista: "Hän elää ja voi hyvin"

Pohjois-Korean johtajaa ei ole nähty julkisuudessa yli kahteen viikkoon.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle