Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ylen tilaaja Ari Ylä-Anttila istuu sohvalla.

Ylen realityssa kaikki tulevat maaliin voittajana

Yle on tehnyt tosi-tv:tä jo yli kymmenen vuotta - mutta mistä kaikki lähti? Tutustu siihen, millaista on Ylen tekemä reality.

Kolme henkilöä istuu beigen värisillä nojatuoleilla marmoripöydän ääressä.

Analyysi: The Kardashians on enää vain tarkkaan harkittu mainos

Suoratoistosarja on täynnä kiiltokuvamaista pintaa, mutta se onnistuu olemaan hetkittäin samastuttava, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Veera Jokinen.

Nuori nainen nojaa siniseen tuoliin ja hymyilee katsoen kameraan. Hänellä on violetti ilmapallo kädessään. Myös tuolin päällä on eri värisiä ilmapalloja.

Tämä on kutsusi Au pairien synttäribileisiin – etsimme vieraita suosikkisarjan juhlalähetykseen

Au pairien 10-vuotisjuhlat järjestetään Areenassa lauantaina 20.5. klo 17. Katso tästä, kuinka pääset mukaan.

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä

Yle vastaa: Viihde on osa Ylen tehtävää

Ylen vastaus Etelä-Suomen Sanomien mielipidekirjoitukseen.

Сцена The Voice of Finland

The Voice of Finland -kilpailun osallistuja poistettiin kisasta Venäjän kaksoiskansalaisuuden takia: "Tämä on tuhonnut minut henkisesti"

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen selviytyi karsinnoista itse kilpailuun, mutta päivää ennen seuraavien kuvausten alkua tuotantoyhtiö ilmoitti, että hänet on suljettu pois kisasta. Ylen yhteydenoton jälkeen hänelle tarjottiin mahdollisuutta palata.

Viikon Tuukka eli toimittaja Tuukka Pasanen makoilee tyynyä vasten ja lukee juorulehteä.

Viikon Tuukka: Vanha Kikka-haastattelu on yhä karua katsottavaa

Perinteisellä medialla on ollut vaikeuksia käsitellä viihdejulkkiksia. Juoruja on rakastettu, mutta julkisuuteen hamuavia ylenkatsottu. Kikka joutui kohtaamaan arvostelun lokasangon tylyimmillään.

Realitytähti Niko Saarinen  kotonaan Helsingissä 12.9.2022

Niko Saarinen saatiin sekoamaan televisiossa, ja niin syntyi poikkeuksellinen ura reality-tähtenä

Vuonna 2008 Niko Saarinen poistettiin Big Brotherista väkivaltaisen käytöksen vuoksi. Hän sanoo istuneensa maineensa vankina enemmän kuin elinkautisvangit.

Uima-asuiset miehet istuvat rivissä ja nainen kohentaa bikineitään heidän edessään.

Deittiohjelmien osallistujat ovat usein kuin samasta muotista – formaatin sanelemia ehtoja voi olla kuitenkin vaikea väistää

Kehojen moninaisuutta on vain vähän television deittiohjelmissa, vaikka ulkonäköpaineita kritisoiva puhe on lisääntynyt. Televisiokanavat painottavat, että osallistujien valinnassa merkitsee kokonaispersoonallisuus.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Mitä kertoo ajastamme se, että piiskaavista hyvinkääläisistä etsitään ajan kuvaa?

Toimittajat ja esseistit yrittävät olla leimautumatta elitisteiksi ja yrittävät nähdä realityssä suuria merkityksiä, Siltamäki kirjoittaa. 

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden ovi sali 2:een Lappeenrannassa.

Tosi-tv-ohjelmassa esiintyneen miehen oikeudenkäynti alkoi – syytetään törkeästä raiskauksesta

Vireillä ollut syyte nousi julkisuuteen, kun mies esiintyi tv-ohjelmassa.

Ilmakuva hotellialueesta.

Ruotsin Paratiisihotelli-tv-sarjaa koskeva tutkinta epäillystä seksuaalisesta ahdistelusta lopetetaan

Syyttäjäviranomaisen mukaan väitetystä seksuaaliseta ahdistelusta ei ole riittävästi näyttöä.

Tutkivan journalismin lumilapio-palkinto.

Ylen MOT-toimituksen ohjelma "Tosi-tv:n kohtuuton hinta" ehdolla Lumilapio-palkinnolle

Ehdotuksia vuoden parhaaksi tutkivaksi juttukokonaisuudeksi tuli noin 50. Palkinnon saaja julkistetaan Lumilapio-gaalassa 12. toukokuuta.

Sairaanhoitaja Garang Tor sinisessä sairaanhoitajan työasussa katsoo suoraan kameraan, paikkana hoitohuone keskussairaalassa.

"Rakastan työtäni niin paljon", sanoo sairaanhoitaja Garang Tor – kutsumus syntyi sotaisassa Etelä-Sudanissa, kun pieni pakolaispoika odotti vuoroaan rokotejonossa

Vuonna 2018 sairaanhoitajaksi valmistunut Garang Tor ja hänen siskonsa ovat sukunsa ensimmäiset, jotka ovat voineet käydä koulua. Kiintiöpakolaisena Suomeen tulleen Torin työtä Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa seurataan Ylen palkitun tv-sarjan uusimmalla kaudella.

LAKEUSlifen päähelnkilöt Pauli, Emma, Kristiina ja Lauri Härmän Power Park huvipuistossa

Pauli ajaa jokkista, Emma on ääniharava ja Kristiinasta tulee äiti – uusi sarja näyttää, millaista on parikymppisten nuorten elämä lakeuksilla

Parikymppiset eteläpohjalaiset ovat pääosassa Ylen uudessa seurantadokumentissa. Päähenkilöt haluavat menestyä elämässä, mutta eivät muuttaa suurempaan kaupunkiin.

Temptation Island sarjan miehet kaudella 10.

Seiska kertoi, että Temptation Islandiin osallistunutta syytetään törkeästä raiskauksesta – tuotantoyhtiö katuu nyt koko henkilön valintaa sarjaan

Temptation Islandin tuotanto ei tiennyt kaikkien osallistujiensa rikostaustoista. Mikä on tuotantoyhtiön vastuu tilanteessa, jos sarjassa on seksuaalirikoksista syytettyjä tai pahoinpitelyistä tuomittuja ihmisiä?

Priyanka Chopra

Aktivismin valjastaminen tosi-tv-viihteeksi nosti äläkän – kritiikkimyrsky sai The Activist -kisan tekijät perääntymään

Amerikkalainen viiihdeohjelma halusi tehdä globaalista aktivismista leikkimielisen kilpailun. Nyt ohjelman konsepti on muutettu anteeksipyyntöjen saattelemana dokumenttisarjaksi.

Sohvaperunoiden 12. tuotantokauden sohviksia sohvalla ja sen ympärillä.

Sohvaperuna-ohjelmaan valittiin ensimmäistä kertaa kainuulaisia osallistujia

Tänä syksynä Sohvaperunoissa nähdään kajaanilaiset Mari ja Kati. Molemmat tunnustautuvat suuriksi tosi-tv:n faneiksi. Helmikuussa 2015 startannut Sohvaperunat on yksi Yle TV 2:n ja Yle Areenan suosituimmista ohjelmista.

Temptation Island Suomi -sarjan esittelytilaisuus Sanomatalossa, Sami Kuronen (oik) haastattelee ohjelmaan osallistunutta paria joista Henrikki säätää nettikameraa kotonaan ja Julia istuu studiossa, 27.1.2021.

Tosi-tv-sarjoja moralisoidaan helposti, vaikka tutkijan ja katsojien mukaan niistä voi myös oppia: "Voi toimia peilinä katsojalle"

Tutkijatohtori Pauliina Tuomen mukaan tosi-tv-ohjelmat tuovat parhaimmillaan vertaistukea ja samaistumista katsojille. Formaatista riippuen niistä voi oppia myös ihmissuhdetaitoja, tai ainakin mitä ei kannata tehdä.

Kuka Yleläinen olet visan kuva jossa on paljon Ylen työntekijöitä

Oletko kuin Peltsi, Viki tai Piia Pasanen? Testaa, ketä yleläistä muistutat eniten!

Rakastatko kovia dokkarerita vai tykkäätkö enemmän hauskoista videoista? Vihaatko syksyä? Entä mikä voisi olla romanttisin paikka Ylellä? Testaa kenen kanssa sydämesi sykkii eniten samaan tahtiin!

Mies istuu puurakennuksen portailla sylissään iso puinen kyltti, jossa lukee tutkimusasema

Kyyn puolustaja Timo Paasikunnas oli pikkupoika, kun isä hukkui metsälampeen Evolla: "Sen jälkeen isästä ei puhuttu kotona enää koskaan" 

Tositelevisio-ohjelma Big Brotherissa kyytatuointejaan esitellyt Timo Paasikunnas puurtaa kotimaisen myrkkykäärmeen suojelemiseksi. Kipinä luonnonsuojeluun syttyi lapsuudessa Evon tutkimusasemalla, jossa perhe asui, kunnes isä hukkui tapaturmaisesti.

Ada Filppa ja Janne Porkka

Au pair Ada Filppa ei törmännyt Irlannissa tosi-tv:n raadollisuuteen – some yllätti tv-konkari Janne Porkan iloisesti

Tosi-tv ei ole koskaan täysin totta, vaikka leikkauspöydällä ei väännettäisi mustaa valkoiseksi. Ensikertalainen ja tv-konkari oppivat nopeasti, että tärkeintä on olla oma itsensä. Eikä aina tarvita viinaa ja peitonheilutusta.

Nuori nainen, jolla n pitkät ruskeat hiukset ja upeasti meikatut silmät katsoo kameraan. Pään päällä on auki aniliininpunainen sateenvarjo.

Parikymppinen Joanna Lehto meni sänkyyn Temppareissa ja siitä alkoi slut-shaming – nainen saa vihapostia seksistä, vaikka on sinkku

Ruudussa peittoa heiluttanut mies on sankari ja nainen helppo saalis tai suhteenrikkoja. Siitä huolimatta, että osapuolista mies olisi varattu ja nainen sinkku. Tutkijan mukaan naisviha ilmenee pyrkimyksenä kontrolloida naisen seksuaalisuutta.

Viimeinen sana 7.5.2021

"Tosi-tv:stä kirjoittavien toimittajien pitäisi katsoa peiliin", sanoo tosi-tv:stä kirjoittava toimittaja

Ylen selvitys paljasti tosi-tv:n osallistujien huonon kohtelun ja tiukat sopimukset. Miksei tosi-tv:n olosuhteisiin ole puututtu aikaisemmin ja kuka kantaa vastuun? Tosi-tv:n synkästä puolesta keskusteltiin Ylen mediaohjelma Viimeisessä Sanassa.

BB-Finaali Voittaja Joel 2020-11-29
All Over Press

Voiko tosi-tv-ohjelmaan osallistumista pitää työntekona? Kysyimme työministeriöstä, eikä ajatus ole mahdoton

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos sanoo, että tosi-tv ei nykyajattelussa täytä työnteon tunnusmerkkejä. Jos BB-talossa tehtäisiin työtä, työnantajan pitäisi taata lepoajat, ruokatauot ja lomakorvaukset. Oikeudessa käsitys voi kuitenkin muuttua.

Sini (ottaa valokuvaa), Ada, Jussi, Emel ja Jane istuvat paljussa.

Yle tarkastaa tosi-tv-ohjelmiensa sopimukset – Au pairit -tuottajalta suorat sanat: "Meidät on laitettu väärään seuraan"

Au Pairit -realityn Yle-tuottaja Nina Stenros muistuttaa, että tosi-tv-leiman alle mahtuu toisistaan täysin poikkeavia tuotantoja. Osallistujien ja tuotantoyhtiöiden väliset sopimukset nousivat Ylen julkaisemien uutisten myötä viikon puheenaiheeksi.

Ylen MOT:n tosi-tv:tä koskevaa ohjelmaa kuvattiin Helsingin Pasilassa maaliskuussa.

Ylen paljastamat tosi-tv-sopimukset pöyristyttävät – suosittua podcastia juontava Tempparit-fani: “Pitää miettiä, kannattaako katsoa ollenkaan”

Sosiaalinen media täyttyi kommenteista liittyen Ylen paljastuksiin tosi-tv-kilpailijoiden surkeasta kohtelusta. Kaverin puolesta kyselen -podcastia juontavan Tiia Rantasen mielestä ohjelmaan osallistumista pitäisi verrata työntekoon. Tarvitaan kunnon korvaus ja työolosuhteet.

Mira Ahola

HS: Nelonen käy läpi tosi-tv-ohjelmiin osallistuneiden huonon kohtelun

Tv-kanava Nelonen ilmoittaa tutkivansa tuotantoyhtiöiden kanssa, onko sen esittämissä tosi-tv-ohjelmissa syyllistytty osallistujien huonoon kohteluun. Kehnon kohtelun toi esiin maanantaina Ylen MOT-ohjelma, jossa osallistujat kertoivat ohjelmista aiheutuneista mielenterveysongelmistaan. Ohjelma nosti esiin myös salaiset sopimukset, joita osallistujat joutuvat allekirjoittamaan.

Paratiisihotelli, Ruotsi

Tosi-tv:n saralla kuohuu myös Ruotsissa: Paratiisihotellin esittäminen keskeytetään, syynä syytökset seksuaalisesta ahdistelusta

Kaksi sarjan naispuolista osallistujaa on tehnyt rikosilmoituksen kolmannesta osallistujasta.

Valto Harvistola kertoi A-studiossa kokemuksiaa reality-sarjaan osallistumisesta.

Tosi-tv -ohjelmaan osallistunut Valto Harvistola A-studiossa: "Tuotannon pitäisi perehtyä osallistujien taustoihin paremmin"

Tosi-tv:lle pitäisi mediatutkijan mukaan luoda eettiset säännökset, joilla voitaisiin taata muun muassa mielenterveyspalvelut.

K-Lataus piste Espoossa

Maanantai 3.5.2021 (radio)

Tosi-tv:n osallistujasopimuksissa on ongelmia. Ravintoloiden rajoituksia ehkä lievennetään. Koronatilanteen hoidosta tehtiin kanteluita. Maskien turvallisuutta tutkittiin. Sähköautojen latausasemia tulee lisää.

Mira Ahola

Osallistujat kertovat tosi-tv:n nurjasta puolesta: huutoitkua mikrofoniin ja kehotus seksin harrastamiseen

Yle haastatteli 36 tosi-tv-osallistujaa kolmesta ohjelmaformaatista. Selvitimme, miten osallistujia kohdellaan Temptation Island Suomessa, Big Brother Suomessa ja Au pairit -ohjelmassa.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Tosi-tv:n kohtuuton hinta: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Kamera studiossa

Tällaisia ovat tosi-tv:n salaiset sopimukset: osallistujille elinikäinen vaitiolo ja kymmenien tuhansien sopimussakot

Yle sai haltuunsa osallistujasopimukset kolmesta eri tosi-tv-ohjelmasta. Asiantuntijoiden mukaan osin lainvastaisetkin sopimukset rikkovat jopa osallistujien perusoikeuksia. He kuvailevat sopimuskohtia muun muassa törkeiksi ja koomisiksi.

Petri Matero

Diili-ohjelma oli Petri Materolle kuin roolipeli, jossa oli pakko heittäytyä – kuuntele, tunnistaako jäyhä kainuulainen sarjasta itsensä

Tosi-tv-ohjelma Diilin viimeinen jakso nähtiin tänään. Kilpailussa loppuun asti edenneellä Materolla oli selkeä taktiikka alusta lähtien.

Caitlyn Jenner kuvattuna Beverly Hillsissä helmikuussa 2019.

Caitlyn Jenner pyrkii Kalifornian kuvernööriksi

Olympiavoittaja ja Kardashianin viihdeklaaniiin kuuluvan 71-vuotiaan Jennerin arvellaan asettuvan republikaanien ehdokkaaksi.

Kirjailija Sisko Savonlahti

Sisko Savonlahden kolumni: Tavallisia uutisia tavallisten ihmisten yhdynnöistä

Kaikki voivat nykyään sanoa mielipiteensä. Mutta onko kaikesta pakko tehdä uutinen, kysyy kirjailija Sisko Savonlahti.

Deep Nostalgia-animaation luomisessa käyttäjän tarvitsee vain ladata haluttu valokuva. Sen jälkeen MyHeritagen tekniikka terävöittää valokuvaa, antaa sille värit ja animoi kuvan henkilön “henkiin”.

Edesmenneet sukulaiset voivat nyt vinkata silmää valokuvissa – tieteen lisäksi sukututkimusta vie eteenpäin tositelevisio

Kehittynyt tekoäly voi jo tunnistaa vanhan asiakirjan kirjoittajan käsialan perusteella.

Scen

Vuokatin viihdeuutiset saavat jatkoa: Aikakoneen Sani mukana suunnittelemassa viihdekeskittymää

Tuoreimmat visiot toisivat Vuokattiin lisää artisteja ja näyttelijöitä.

Meri vasemmalla ja Laura Kinnunen oikealla tanssivat yökerho Maxinessa.

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Viranomaisten yllätysisku baariin, virusmuunnos leviää ja tosi-tv-tähtien laiton rahapelikampanja

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Kuvakombo, jossa henkilön kädet selaavat puhelimella Googlea, kylttien pystytystä Uudenmaan rajalla, henkilö laittaa maskia kasvoilleen, Donald Trump vilkuttaa ja kantarelleja lautasella.

Coronavirus, Big Brother, potato salad are among Finland's most googled terms in 2020

Data from the search engine giant showed that topics related to politics, entertainment and food were popular search terms.

Gordon Ramsey

Gordon Ramsay teki pikavisiitin Lappiin ja kuvasi joulujakson tv-sarjaansa

Jakso esitetään brittiläisellä ITV-kanavalla 16. joulukuuta.

Tunturikeskus Levin kylä tunturista katsottuna

Maailman ensimmäisiä talvi-Temppareita kuvataan Levillä – Sami Kuronen: "Vaikka olisi pakkasta ja toppapuku päällä, houkutus voi silti syntyä"

Tosi-tv-sarja Temptation Island Suomen yhdeksäs kausi on sarjan historian ensimmäinen talvikausi koko maailmassa.

Kirjailija Roope Lipasti poseeraa kameralle.

Roope Lipastin kolumni: Seksiä alttarilla

Seksiä kannattaa harrastaa, vaikkei aina edes huvittaisi, kirjoittaa Roope Lipasti 

Tubettaja Juufinin logo.

Mystinen Juufin tekee härskiä huumoria Youtubeen – kaikesta hänkään ei vitsaile: “En pilkkaa ulkonäköä tai sukupuolta“

Viihdeohjelmille naljailevilla videoilla on satoja tuhansia näyttökertoja. Juufin ei halua julkkikseksi, vahingossakaan.

Laulaja Jonna Christensen joen rannalla

Jonna Christensen pääsi tähdeksi yhtä aikaa Paula Vesalan kanssa ja päätti valloittaa maailman – sitten hän sai äitinsä viimeisen kirjeen Amerikkaan

Popstars-kilpailun voiton jälkeen Jonna Christensen sai maistaa unelmaa. Entä jos nuoruuden haaveesta ei halua päästää irti?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle