Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maryan Abdulkarim lukee kirjaa.

Maryan Abdulkarim: Kaipaan lastenkirjoihin tavallisia ruskeita lapsia

Katso video Maryan Abdulkarimille tärkeimmästä kirjasta

vaalilippu uurnaan

Somalian vaalientapaiset ja niiden haasteet

Somalian vaalientapaiset ja niiden haasteet

Vietnamilaisia ja suomalaisia bussissa

Ysäri-Suomi totutteli monikulttuurisuuteen

Miten maahanmuuttajat on otettu Suomessa vastaan?

Albania, jiddiš ja muita Suomen kieliä

Hannu Reime kertoo kielten vaiheista.

Kirjailija Nura Farah katsoo ikkunasta ulos

Nura Farah: Aavikon tyttäret

Esikoisromaani Aavikon tyttäret on ensimmäinen suomeksi ilmestynyt somalin kirjoittama teos

Yle Areena logo.

Tuomas Enbuske etsii suomalaisuuden ydintä

Tarvitaanko uskontoja? Onko internet siunaus vai kirous? Miksi valehtelemme? Mitä on luovuus? Yle Q:ssa ja Yle Radio 1:ssä esitetyissä puheohjelmissaan toimittaja Tuomas Enbuske yritti pureutua suomalaisen ihmisen sisimpään.

Somalipakolaisia vastaanottokeskuksessa (1989).

Ensimmäisiä Somalian ja Romanian pakolaisia vaadittiin jopa aidattaviksi

1990 Itä-Suomeen saapui suuri joukko pakolaisia.

Somaliliiton valvonta ja rasismin pelko

Suomen Somaliliittoa pidetään kaikkien somalitaustaisten virallisena edustajana Suomessa, ja järjestö saa rahallista tukea mm. eri ministeriöiltä ja Raha-automaatti-
 yhdistykseltä. Liiton
 somaliyhteisön sisällä on kuitenkin pitkään kiistelty rahavirroista ja niiden mahdollisista väärinkäytöksistä.

Somaliliiton likapyykki: käsikirjoitus

Abdirazaki Sugulle: "Onko se radikaali joka rukoilee? Onko se radikaali jolla on parta? Ei kukaan ulkopuolinen voi sanoa, että on radikaali täällä Suomessa."

Arshe Said

Somaliliiton likapyykki

Suomen Somaliliittoa pidetään kaikkien somalitaustaisten virallisena edustajana Suomessa, ja järjestö saa rahallista tukea mm. eri ministeriöiltä ja Raha-automaatti-yhdistykseltä.

Yle Areena logo.

Ihan tavallinen perhe

Dokumentti kertoo suomalaisen Roopen ja Somaliasta muuttaneen Zahran avioliitosta ja elämästä. Zahra on kohdannut Suomessa ennakkoluuloja, mutta ei väkivaltaa.

Yle Areena logo.

Pohjolan somalien painajainen

Terrorijärjestö al-Shabaab värvää syrjäytyneitä nuoria pohjoismaissa. MOT-ohjelma kertoo, miten eteläisessä Somaliassa valtaa pitävä ääri-islamilainen al-Shabaab -järjestö on ulottanut lonkeronsa eri puolille maailmaa.

Yle Areena logo.

Anja Snellman: Parvekejumalat

Kirjailija Anja Snellman on jälleen tarttunut rohkeasti herkkään aiheeseen. Tyttönä ja naisena olemisen vaarallisuus on tässäkin yhtenä teemana. Tätä Snellman pohtii monikulttuurisuuden kautta.

Pohjolan somalien painajainen: käsikirjoitus

Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan juontoineen.

Pohjolan somalien painajainen

Terrorijärjestö al-Shabaab värvää syrjäytyneitä nuoria pohjoismaissa. Toimittaja Wali Hashi on käynyt Ruotsissa ja Tanskassa selvittämässä äärijärjestön värväystoiminnan taustoja.

Somalian sotaa Pohjolassa

Tukholman Rinkebyssä vietettiin Somalian itsenäisyyspäivää 1. heinäkuuta. Osalla juhlijoista oli Somalian lippu, valkoinen tähti sinisellä pohjalla, mutta osa heilutti mustia lippuja. Musta on terroristijärjestö al-Shabaabin väri. Nyt liput taistelivat Tukholmassa siitä, mikä on oikea väri, minkälainen Somalian pitäisi olla. Se oli mielestäni jotenkin huvittavaa, koska olimme kuitenkin kaikki sinikeltaisen Ruotsin lipun alla.

Yle Areena logo.

Timantti-special: Café Varsavuori

"Voisin pistää kaikki somalimiehet kattilaan ja keittää heidät", sanoo Fardowsa pakolaiskeskukseksi muutetussa hotelli Varsavuoressa.

maahanmuutto

Maahanmuuton hinta

Millaisia sosiaalietuuksia maahanmuuttajat saavat Suomessa ja muualla? Suomiko maailman avokätisin pakolaisten vastaanottaja?

maahanmuutto

Hyvinvointivaltion ansa

Humanitaarinen maahanmuutto tuo Suomeen ihmisiä, jotka hakevat parempaa elämää. Maahanmuuttopolitiikassa tärkeintä on välttää rasistiksi leimautumista.

Yle Areena logo.

Jussi Siirilä: Juoksija

Juoksija on satiirinen kohellusromaani elämänhallinnasta ja täydellisyyden tavoittelusta. Siirilä ravistelee hauskasti lukijoiden ennakkoasenteita toisenlaisia ihmisiä kohtaan.

Yle Areena logo.

Merirosvojen rannikko Somaliassa

Somalialaiset merirosvot ovat kaapanneet 2000-luvun alussa Intian valtamerellä ja Adeninlahdella toistasataa rahtialusta ja saaneet niistä miljoonien eurojen lunnasrahat. MOT-ohjelma haastatteli kaiken nähnyttä merirosvoa ja sai kuvaa kaapatulta laivalta.

"Ainahan niitä somaleita kuolee"

Tein 90-luvun alussa tv-ohjelmaa ympärileikkauksesta. Oppaana minulla oli nuori somalinainen Fardowsa. Hän  ei voinut sietää somalimiehiä. Fardowsa oli näitä ensimmäisen muuttoaallon somaleja. Hänen miehensä oli tapettu, niin myös molemmat vanhemmat. Fardowsa pääsi pakenemaan poikansa kanssa ulkomaille ja lopulta Suomeen.

Helsinkiläisiä skinheadeja päämajassaan vuonna 1998.

Skinivalkoinen Suomi

Harvinainen raportti vuodelta 1998.

Yle Areena logo.

Pitääkö rikolliset maahanmuuttajat karkottaa?

Pykäliä ja purtavaa -sarjassa kysytään, onko oikein karkottaa maasta rikoksen tehnyt maahanmuuttaja, joka on asunut Suomessa miltei koko elämänsä?

Suomen Sisuun kuuluvat perussuomalaisten kunnallisvaaliehdokkaat Jussi Halla-aho ja Teemu Lahtinen keskustelevat maahanmuuttajan kanssa vaalitilaisuudessa Kontulassa (2008)

Suomen Sisu – muukalaispelolla vaalivoittoon?

Monet sisulaiset pääsivät valtuustoihin 2008.