Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi: salasanaa kannattaa myös jakaa yllätysten varalle, Viking Sallyn poliisitutkinnassa tehtiin useita hämmentäviä ratkaisuja

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Janne Saarikiven kolumni: Tähän pöytään suomenkielinen ruokalista, ja ilman huippuosaajaa, kiitos

Englanninkielisen palvelun lisäämisessä ei ole kyse kansainvälisyydestä. Kyse on siitä, että työpaikat jakaantuvat halpoihin , joihin kelpaa kuka tahansa maahanmuuttajakin. Ja hienojen ihmisten kansainvälisiin töihin, kirjoittaa Saarikivi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Somevideot muuttavat lukutaitoamme – kielitieteilijä: Tämä on paluuta lihallisen ja ruumiillisen kommunikaation juurille

Kielitieteilijä Janne Saarikivi kyseenalaistaa nuoria syyllistävät puheet perinteisen lukutaidon heikkenemisestä. Kenellä on valta määritellä, mitä lukutaidolla tarkoitetaan?

Englannin kielen valta-asema suututtaa, kysyimme mielipidettä neljältä asiantuntijalta – Akateemikko: "Turku Center kuulostaa kirpputorilta"

Akateemikko Kaisa Häkkisen mielestä englanti ei ole väkisin vyörymässä Suomeen, vaan suomalaiset englannistavat nimiään ihan itse.

Janne Saarikiven kolumni: Turun keskusta on nyt Turku Center, ja sen mukana meni Suomen Turku ja Suomi

Nimeäminen on valtaamista ja miehittämistä, ja siksi asiat nimetään nyt uudestaan englanniksi, kirjoittaa professori Janne Saarikivi.

Kulttuurirahaston suurpalkinto kielentutkija Kaisa Häkkiselle: “Ei ole netin syy, ettei osa ihmisistä edes yritä käyttää kieltä oikein”

Ennen esiin pääsi vain juhlallinen kielenkäyttö, nyt mikä tahansa, toteaa akateemikko Kaisa Häkkinen.

Janne Saarikiven kolumni: Heimosotien aika

Ahdistava yhtenäiskulttuuri on ehkä hajonnut, mutta seurauksena ei ollut kaikkien vapaus vaan paluu keskenään riitelevien heimouskontojen aikaan, kirjoittaa Janne Saarikivi.

Kari Alitaloa ja Kaisa Häkkistä esitetään uusiksi akateemikoiksi

Presidentti päättää arvonimien myöntämisestä huomenna.

Janne Saarikiven kolumni: Työelämä halutaan muuttaa leikiksi, mutta mikä aikuisuudessa oikein pelottaa?

Se, joka ei osallistu työpaikan kehityspönttöilypeppuleikkiin vaan näyttää hapanta naamaa, on ikävä ihminen, kirjoittaa Janne Saarikivi. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Author, director and politician Jörn Donner dies at 86

Long-time MP and MEP Donner also served as a consul general and was the only Finn to win an Oscar award.

Savitaipaleella juhlitaan kielentutkija Europaeuksen juhlavuotta – keksi esimerkiksi sanat kertosäe, valtava ja tasa-arvo

Savitaipaleella syntyneen David Emanuel Daniel Europaeuksen juhlavuosi alkaa huomenna torstaina koulukonserteilla.

Janne Saarikivi kysyy, miksi sanat sammuvat

Olisiko vanhoissa, unohdetuissa lauluissa jotain viisasta?

Janne Saarikiven kolumni: Kulutusboikottien sijaan ilmastokysymyksen voi ratkaista vanhaa työväenliikettä muistuttava kansainvälinen liike

Jos antiikin ajan ihmiset tulisivat katsomaan kykyjämme, he pitäisivät meitä jumalina, mutta emme edelleenkään kykene muuttamaan maailmaa muuten kuin yhdessä, kirjoittaa Janne Saarikivi. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Janne Saarikiven kolumni: Valeuutisia vastustetaan mediassa ja politiikassa, mutta samaan aikaan niiden luomista opetetaan arvostettuna taitona kauppakoulussa

Poliitikot puistelevat päätään valeuutisille, mutta arvostavat valehtelun ja propagandan ammattilaisia, joita kutsutaan konsulteiksi ja markkinoijiksi, pohtii Janne Saarikivi.

Janne Saarikiven kolumni: Isänmaa ja uskonto on varastettu, ottakaa varkaat kiinni!

Sanat kuuluvat kaikille, kirjoittaa professori Janne Saarikivi. Tämän kolumnin voit myös kuunnella.

Kuusi huippujuttua sunnuntai-iltaan: Tuhoaako älypuhelin mielenrauhan, alkuvuoden musiikki-ilmiö ja kilpailluimmat opiskelupaikat

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Janne Saarikiven kolumni: Brexit osoittaa, miten englannin kielen yksipuolinen käyttö on kansainvälisen yhteisön valuvika

Englannin kielen yksinomainen käyttö kansainvälisissä suhteissa luo vaarallisen maailmankuvan, jossa ihmiset jakaantuvat "omiin" ja vieraisiin, pohtii professori Janne Saarikivi.

Janne Saarikiven kolumni: Nykykielessä “osaaminen” ja “kasvu” ovat itsestäänselvästi hyvää, eikä kukaan kysy, mitä osataan, tai mikä kasvaa

Ongelmat, jotka ratkaisemme osaavasti, koskevat liian usein jotakin, mikä lisää kärsimystä tai tuhoa, kirjoittaa professori Janne Saarikivi kolumnissaan. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Janne Saarikiven kolumni: Mummoni oli fasisti, mutta silti ennen kaikkea mummo

Oli aika jolloin tavallisista ihmisistä tuli fasisteja samaan tapaan kuin heistä nykyisin tulee s-etukortin omistajia, pohtii Janne Saarikivi. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Janne Saarikiven kolumni: Romanttinen rakkaus on aikamme yleisin uskonto, mutta onko se totta?

Rakkauteen ladataan keskenään ristiriitaisia odotuksia kuten elämään yleensäkin, mutta vastaavatko rakkautta koskevat myytit todellisuutta, joka ilmenee usein vain pettymyksinä, kysyy Janne Saarikivi.

Saksa pidätti armeijan leivissä työskennelleen miehen epäiltynä vakoilusta Iranin hyväksi

50-vuotiaan afganistanilais-saksalaisen epäillään luovuttaneen tietoja Iranin tiedustelupalvelulle.

Tänäkin jouluna moni toivottaa Hyvää Joulua, vaikka se on väärin

Suomen kielessä juhlapyhät, kuten "joulu", kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Joulun kirjoittaminen isolla on kuitenkin ennemmin sääntö kuin poikkeus, vaikkakin nykyään kaupoista saa jo oikeinkin kirjoitettuja joulukortteja.

Hätähuuto suomen kielen näivettymisestä: Rappio etenee yhä nopeammin, englannin valta-asema uhkaa

Suomen kielen lautakunta patistaa pikaisesti miettimään keinoja, joilla turvataan kotimaisten kielten käyttö ja opetus.

Suomalainen tutkimusmatkailija pääsi Japanin keisarinnan suosioon

G. J. Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa.

Suomen sukukieliä kuolemassa oletettua nopeammin

Unkarilainen kielitieteilijä János Pusztay pitää suomalaisugrilaisten kielten näkymiä ankeina. Ensimmäisinä häviävät vatja, liivi ja enetsi.

Janne Saarikiven kolumni: Virkamies ja kansa

Tapasin korkean virkamiehen, joka johtaa suuria linjoja koskien niitä pieniä asioita, jotka täyttävät päiväni. Kaikki on työpaikallasi paremmin kuin ennen, kertoi virkamies, vaikka en ole koskaan nähnyt häntä työpaikallani, kirjoittaa Janne Saarikivi.

Janne Saarikiven kolumni: Hei, sinä käsiraudoissa apua huutava mies Finnairin lennolla

Olet Suomen tärkein puheenaihe. Puhumme muka sinusta, mutta oikeasti esittelemme omaa erinomaista jämäkkyyttämme, humaania oikeamielisyyttämme, tai ihan vain suollamme ympärillemme kiukkua, kirjoittaa Janne Saarikivi.

"Oli jo aikakin, että asiasta puhutaan" – professorin mielestä olemme antaneet some-dataa liian vapaamielisesti yrityksille

Esimerkiksi kielentutkimuksessa on tiedetty jo pitkään, millainen arvo sosiaalisen median datamassoilla on. Itä-Suomen yliopiston tutkija sanookin jo odottaneensa keskustelua siitä, miten dataa voi ja saa käyttää.

Suihkuvirtaus sössii Suomen kevään – lämpimän jälkeen tulossa pitkä kylmä jakso

Ensi viikonvaihteessa lämpimät muuttuvat mahdollisesti jopa kolmen viikon kylmäksi jaksoksi.

Sademetsästä löytyi uusi kieli – omistamiselle ei ole sanoja, jakamiselle monta

Metsästäjä-keräilijäkansan rauhanomainen ja tasa-arvoinen elämäntapa heijastuu myös heidän kielessään.

Terveisiä peräkontista! Tässä politiikan uussanastoa kuluvalta vuodelta

Politiikan kentillä ovat kaikuneet tänä vuonna monet epätavalliset ilmaukset ja sanat kuten vaikkapa alpakka, peräkontti ja u-käännös. Politiikan konttikielen oppitunti 2017, olkaapa hyvä!

Analyysi: Googlen korvanappi kääntää 40 kieltä – kielitaidon tarvetta se ei silti poista

Laaja kielitaito lisää kykyä ymmärtää erilaisia ongelmia. Kieli on kulttuurisidonnainen, ja siksi se ohjaa ajattelua enemmän kuin tajuammekaan.

Äänestätkö sinäkin änkyrää? Omaa etuaan ajavat jankkaajat lietsovat riitaa päättäjien välille – nyt heistä halutaan eroon

Änkyräpoliitikko on henkilö, joka ajaa oman kylän asioita, pitää ylipitkiä puheita ja vaatii suljettua lippuäänestystä pienimmästäkin asiasta.

Jeesuksen äidinkieltä puhutaan Södertäljen torilla

Jeesus oli monikielinen, puhui eniten arameaa

Köyhän räätälin pojasta lääninrovastiksi – Anders Andelin perusti myös pankin ja koulun

Paltamon kirkkoherrana vuosina 1860–1882 vaikuttanut Anders Andelin oli monitoimimies: hän perusti muun muassa pankin sekä toimi kielitieteilijänä.

”Yhteistyö ulkomaalaisten kanssa näyttää olevan suuri synti Venäjällä”

Kielentutkija Annika Pasanen on itse kulkenut paljon Venäjällä, mutta ei ole törmännyt vaikeuksiin.

Työtön oli jo 1700-luvulla laiska ja kurja – näin hänestä tuli yhteiskunnan hylkiö

Työttömyys on pitkään nähty osana yhteiskuntaa, mutta aina näin ei ole ollut. Nälkävuosien hätä ja kärsimys muuttivat pysyvästi kansan käsitystä siitä, mistä työttömyys johtuu.

Kuvitteellinen muukalaiskieli klingon on yhä Star Trek -fanien suosiossa

Töksäytellen äännettävällä kielellä on vaalijansa.

Kotus teilasi uuden koulun nimen – herättää "omituisia" mielikuvia

Kielentutkija kritisoi uuden Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamk-lyhenteeseen valittua x-kirjainta. Koulu käyttää lyhennettä näkyvästi markkinoinnissaan.

Puheen asiantuntija: Petteri Orpo on ihmisläheinen insinööripuhuja

Petteri Orpo (kok.) esitteli budjettiehdotuksen päälinjat ensimmäistä kertaa valtiovarainministerinä. Yle Uutiset kysyi kolmelta retoriikan ja sanojenkäytön ammattilaiselta, miltä Orpon tiedotustilaisuudessa käyttämä kieli kuulosti.

Etelä-Karjalan historian kirjoittaminen alkoi – tavoitteena selittää eteläkarjalaisuus

Etelä-Karjalasta on valmistumassa ensimmäinen yhtenäinen historiateos. Sitä on kirjoittamassa 18 eri alojen asiantuntijaa.

Aiotko opetella uuden kielen tänä kesänä? – Polyglotti Janne Saarikivi jakaa parhaat vinkkinsä kielten opetteluun

Kielitutkimus ja kielten opettelu ovat aina vetäneet puoleensa helsinkiläistä Janne Saarikiveä, joka opettelee vähän väliä uuden, vieraan kielen. Häntä voi kutsua polyglotiksi, joka puhuu useita kieliä sujuvasti.

Keksi suomenkielinen nimi boyfriendeille, leggingseille ja muille muotivaatteille!

Kun kauppoihin ilmestyy uusia housumalleja, niitä myydään vieraskielisin nimin. Mom fit myy paremmin kuin äitifarkut – vai onko näin? Ostaisitko mieluummin vaatteita, joita myydään suomenkielisin nimin? Miten suomentaisit flaret ja boyfriendit?

Sananen – Kauas pisteet karkaavat

Tutkijan mukaan pisteet ovat katoamassa, niitä suorastaan vältellään. Ne mihinkään katoa, ovat vain vaihtaneet paikkaa.

Ööö, mmm, tota, niinku – ärsyttävät tukisanat ovatkin tuikitärkeitä jokaiselle

Käsi ylös jos olet ärsyyntynyt kun kiekkoilija toistaa tv-haastattelussa niinku-sanaa. Kielentutkijan mielestä olet menettänyt hermosi turhaan, sillä kiekkoniilo pelaa vain aikaa ja miettii mitä seuraavaksi suustaan laukoo.

Suutarit viivyttelivät töissä – antoivat nimen ammuksille ja yliaikaisille vauvoille

Suutari saa toiset ajattelemaan kenkiä, toiset räjähteitä. Jotkut yhdistävät suutarit jopa yliaikaisen vauvan syntymään. Mielikuvat syntyivät aikoinaan ammattikunnan turhasta viivyttelystä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle