Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

"Osa ei ymmärrä taudin vakavuutta", kertoo monikielinen koronaneuvoja Itä-Helsingissä – THL: Neljäsosa koronatartunnoista vieraskielisillä

Koronaneuvonnan tarkoitus on saavuttaa ihmisiä, joita kirjallinen viestintä verkossa ja paperilla ei välttämättä tavoita.

Helsingin ympärivuorokautinen terveysneuvontanumero toimii jälleen – puhelut menivät vastaajaan noin kuukauden ajan

Tilapäisesti viikkoja käytöstä poissa ollut numero palvelee helsinkiläisiä kiireettömässä terveysavussa. Neuvonta perustuu puhelinjonotukseen, siinä ei ole takaisinsoittopalvelua.

Ahdistaako koronakaranteeni – kokeile näitä Emäntälehden hyviä neuvoja vuodelta 1908

Emäntälehden neuvoja "eri kohtauksia vastaan vuodelta 1908

Länsi-Pohjassa on avattu neuvontapuhelin koronaviruksen takia

Neuvontanumero palvelee ympäri vuorokauden. Puhelinnumero on 040 825 1072. 

"Siinä mielentilassa ei tiedä, mikä neula on oma" – Kainuussa kaivattiin neulanvaihtopistettä vuosia, nyt on tuotu yli 8 000 likaista neulaa

Lain mukaan kaikissa Suomen kunnissa pitäisi olla neulanvaihtopiste, mutta tähän mennessä pisteitä on 66.

Vinkki on uusi palvelu huumeidenkäyttäjille ja heidän omaisilleen

Janakkalan terveysneuvontapisteestä halutaan matalan kynnyksen paikka, mihin on helppo tulla ja saada apua.

Huumeiden käytön lisääntyminen näkyy Vinkissä

Viime vuonna Vinkki jakoi 40 000 käyttövälinettä, ja tänä vuonna määrä tulee lisääntymään.

Lahti-piste muuttaa Trioon – uudella palvelutorilla asioidaan niin bussikortin kuin päivähoitopaikan vuoksi

Julkiset palvelut kerätään yhteen, uuteen palvelupisteeseen. Palvelutori avataan loppuvuodesta.

Pakollisen autokouluopetuksen väheneminen mietityttää Kajaanissa

Nykyinen kymmenen ajotuntia ei välttämättä riitä kaikille autokoululaisille.

Vanhat pesuainejäämät eivät kuulu viemäriin

Pyöriikö nurkissa vanhoja pesuaineita, joita ei uskalla enää käyttää? Älä kaada niitä kuitenkaan viemäriin, vaan toimita lähimmälle jäteasemalle, kehottaa Lakeuden Etapin jäteneuvoja Hanna-Leena Juntti.

Ajo-opetusluvan suosio roimassa nousussa

Ajo-opetuslupien suosio on lähtenyt jyrkkään nousuun viime vuonna tapahtuneen romahduksen jälkeen. Opetuslupaa on haettu tänä vuonna jo kahdeksan kertaa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Ratkaiseva tekijä on hinta.

Helsinki pyörtämässä päätöksensä – terveysneuvontaa jatkossakin yhdestä numerosta

Helsinkiin jää todennäköisesti sittenkin yksi, terveysneuvontapalvelua puhelimitse tarjoava numero. Uusi numero tulee todennäköisesti olemaan 310 10023.

Kysy ihan mitä vain – Sirkka Tälli selvittää vastauksen!

"Voiko ihmiskakkaa kompostoida?" kysyi nimimerkki Paha haju.

Tuttu terveysneuvontanumero poistuu – Helsinki korvaa uusilla numeroilla

Pääkaupunkiseudun kunnat lakkauttavat terveysneuvontapalvelun numerossa 10023 vuodenvaihteen jälkeen. Helsingissä palvelua saa jatkossa puhelimitse kahdesta numerosta.

Siskonpeti hekottaa työlle, ystäville ja henkisyydelle

Enkelimarsu, gynekologi ja muita 1. kauden kohokohtia.

Jäteneuvoja: Maitotölkin käyttäminen sytykkeenä ei ole syntiä

Netti on täynnä ohjeita, joiden mukaan maitotölkkejä ei saa polttaa takassa. Esimerkiksi nuohoojaa tölkkien polttaminen ei miellytä, mutta jäteneuvojan kanta asiaan yllättää. Tölkkien käyttäminen sytykkeenä on kuulemma suotavaa, kunhan niitä ei polteta muuten vain.

Television virityskuvia

Aikakautensa katsotuinta ohjelmaa.

Ajokortti opiskellaan yhä useammin kotona – tutkimusten mukaan autokouluoppilaat huomioivat paremmin kevyen liikenteen

Autokoulun käyminen kotiopetuksessa on lähes kaksinkertaistunut opetuslupia koskevien säädösten höllentämisen jälkeen. Autokoulujen liikenneopettajat ovat huolissaan tulevien kuljettajien vastuullisesta opettamisesta. Heidän huolenaan on, että kotiopetuksessa tähdätään vain inssiajon läpäisyyn.

90-vuotias autokoulu on nähnyt ajo-opetuksen muutoksen – "kokeen läpäisy tiukemmassa kuin ennen"

Ajokortti tuli Suomessa pakolliseksi vuonna 1922, mutta ensimmäiset autokoulut perustettiin jo vuosikymmen aikaisemmin. Yksi Suomen vanhimmista autokouluista lienee turkulainen Autohallin Autokoulu, joka viettää tänä vuonna 90-vuotisjuhlaansa.

C-hepatiittitartunnoissa hurja kasvu Etelä-Savossa – puhtaiden huumeneneulojen puute alkaa näkyä

Yhden C-hepatiittitapauksen hoito maksaa 12 000-30 000 euroa, kertoo Etelä-Savon sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Sakari Vuorinen.

Äiti huusi ja tytär paiskasi avaimet – millaisia muistoja sinulla on ajo-opetuksesta?

Autokouluun liittyy monilla vahvoja muistoja. Etenkin jos on hankkinut ajokortin ajoluvalla, ovat perhesuhteet olleet koetuksella. Eräs nuori nainen ilmoitti ensimmäisen ajotunnin jälkeen isälleen menevänsä autokouluun. Ja näin myös tapahtui.

Asiantuntijat: Liikennekasvatus kouluaineeksi

Ylen aamu-tv:ssä vierailleet Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen ja Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi uskovat, että koulujen liikennekasvatus olisi tehokkain tapa vähentää nuorten vakavia liikennonnettomuuksia.

Pienet autokoulut tiukilla

Pienet liikennekoulut ovat käyneet yhä harvinaisemmiksi. Suuret ketjut ovat ostaneet pieni kilpailijoitaan pois markkinoilta. Lisäksi yleinen tiukka taloustilanne on karsinut asiakkaiden määrää, jolloin moni pieni liikennekoulu on pannut lapun luukulle.

Ehkäisevä päihdetyö jää sotehaasteiden jalkoihin Kanta-Hämeessä

Ehkäisevä päihdetyö on Kanta-Hämeessä heikoimmalla tolalla Hausjärvellä. Kunnasta puuttuu sekä ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilö että moniammatillinen päihdetyöryhmä.

Autokoululiitto säilyttäisi monivaiheisen ajo-opetuksen

Autokoululiiton mukaan turvallista ajotaitoa ei opita hetkessä, ja siksi opetus kannattaa jakaa pidemmälle ajalle ja eri vaiheisiin.

Liikenneopettaja: Kesällä ei kannata ajaa korkeinta sallittua nopeutta

Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi sanoo, että liikenteessä pitää ajaa sillä nopeudella mikä tuntuu itsestä hyvältä. Kevyt kaasujalka voi säästää satoja euroja vuodessa.

Meri-Lapissa tingitään ehkäisevästä päihdetyöstä

Koko Lapissa ehkäisevään päihdetyöhön varasi eniten aikaa Kemin kaupunki, jossa aikaa työhön oli varattu 10-30 prosenttia. Muissa kunnissa varattu työaika jää yleensä alle kymmenen prosenttiin.

Päihdetyö on puutteellista monissa kunnissa

Lapin kunnat eivät järjestä riittävästi aikaa ehkäisevään päihdetyöhön, sanoo Lapin aluehallintovirasto. Ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilö on nimetty 19 kunnassa Lapissa, mutta hänellä on käytettävissä yleensä alle 10 prosenttia työajastaan tähän tehtävään.

Ajolupaopetuksen suosio palaamassa normaalille tasolleen

Viime vuonna ajolupaopetuksen määrä notkahti ennätyksellisen alas, sillä lakimuutos nosti opetuksen hintoja. Vuodenvaihteessa lakimuutos kumottiin ja hinnat palasivat entiselleen. Autokoulujen uskotaan silti pitävän pintansa.

Liikenneopettaja: Ajokorttilain muutokset liian hätäisiä

Ajokorttilaki muuttui jälleen tämän vuoden alusta. Edellinen, erityisesti opetuslupaa koskenut laki, ehti olla voimassa vain vuoden. Liikenneopettaja Janne Lemponen Pro Drivers -ajokoulusta on sitä mieltä, että muutos tehtiin liian hätäisesti.

Paikallislehti: Koululaisten radanylitykset halutaan saada loppumaan Lapinlahdella

Lapinlahdella tehdään poikkeuksellisen paljon vaarallisia radanylityksiä koulun läheisyydessä. Koululaisten huono tapa pyritään kitkemään valistuskampanjalla. VR:n veturinkuljettaja tulee lähiviikkoina kertomaan koululaisille rautatien ylittämisen vaaroista. Asiasta kertoi ensimmäisenä paikallislehti Matti ja Liisa.

RAY ehdottaa lähes kahden miljoonan euron avustuspottia Etelä-Karjalaan

Suurimman avustuksen saisi Etelä-Karjalan perhetyön kehittämisyhdistys.

Autokouluopettaja: Ajo-opetusluvan muutos antaa tietä harmaalle taloudelle

Ensi vuoden alusta voimaantuleva muutos ajo-opetusluvissa antaa oivan tilaisuuden harjoittaa harmaata taloutta. Näin sanoo Satakunnan autokouluyhdistyksen puheenjohtaja Timo Tuumi. Autokoululiiton tänään antama esitys ajo-opetuksen uudistuksesta sen sijaan saa kiitosta Satakunnasta.

Ajokortin hinta ja liikenneturvallisuus vastakkain ajokorttiuudistuksessa

Autokoululiitto ei ryhtyisi vielä alle vuoden kokemusten jälkeen muuttamaan ajokorttilakia. Ajo-opetusluvalla opettavien ja oppilaiden autokoulutunneista on hyviä kokemuksia useista maista. Trafi olisi ehkä valmis palaamaan vanhaan.

Autokoululiitto: Ajo-opetuksen ja teorian pitäisi kulkea käsi kädessä

Suomen Autokoululiitto ei erottaisi ajamisen teoriaopetusta käytännön harjoituksista. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja on ehdottanut, että teoriaopinnot kuuluisivat toisen asteen koulutukseen.

Autokoulujen uudet hinnat aiheuttavat yhä epäselvyyttä

Autokoulujen hinnoittelussa on yhä epäselvyyksiä. Vuodenvaihteessa voimaan tullut uusi ajokorttilaki nosti esimerkiksi yhteisopetusluvan hintaa, mutta eri osapuolilla on erilaiset näkemykset hinnan suuruudesta. Autokoulujen mielestä todellinen hinta on yli puolet ilmoitettua pienempi, eikä ajokorttilakiin toivota enää uutta muutosta.

Autokoulu on kallis ensi vuonnakin

Liikenneministeri ei suoraan lupaa, että autokouluoppilaan maksuihin puututtaisiin. Vanhempansa opissa voi taas vuoden alusta ajaa huokeammin, mutta suurin osa hankkii kortin autokoulussa.

Autokoululiitto: Ministeriön tiedot virheellisiä, autokouluissa "ei vuolla kultaa"

Liikenneministeriön ei pitäisi tehdä päätöksiä tarpeellisten autokoulu-uudistusten perumisesta hötkyillen ja väärillä tiedoilla, sanoo Suomen Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi.

Ennen autokoulu ei saanut ajo-opetusluvasta senttiäkään, nyt jopa 900 €

Aiemmin ajo-opetuslupa ei vaatinut autokoulussa istumista. Lakia valmistellessa arvioitiin, että koulut pyytäisivät yhteisopetuksesta noin 350 euroa. Todellisuudessa hinta on kovimmillaan jopa 900 euroa.

Poliisin hieno valistuskuva leviää vauhdilla Facebookissa - "Paras juhannus vietetään ilman meitä"

Pohjois-Karjalan poliisin valistuskampanja yhteisöpalvelu Facebookissa leviää kulovalkean tavoin. Kuvassa muistutetaan turvallisuuden perusasioista.

Pitäisikö pysäköintiä opettaa autokoulussa enemmän?

Autokoulu-opettajan mukaan pysäköinti on ajo-oppilaille usein kaikista vaikein asia opittavaksi. Pitäisikö pysäköinnin merkitystä ajo-opetuksessa sinun mielestäsi korostaa entisestään?

Naisille olisi kysyntää liikenneopettajina

Liikenneopettajan ammatti vetää nuoria ja koulutuspaikkojen hakijamäärät ovat nousussa. Hämeen ammatti-instituutti toivoisi hakijoiksi enemmän naisia. Neljä viidestä alasta kiinnostuneesta on miehiä. Naiset ovat saaneet opettajina kiitosta.

Vaikuttaako autokoulun hinta suunnitelmiisi?

Nuorten ajokortittomuus on yleistynyt erityisesti pääkaupunkiseudulla. Kortin suorittamista lykätään, mutta myös kokonaan ajotaidottomien määrän ennustetaan kasvavan. Vaikuttaako autokoulun hinta suunnitelmiisi? Entä ympäristöarvot?

Pätevä autokoulun opettaja saa paikan

Liikenneopettajia tarvitaan autokouluihin ympäri Suomea. Pohjois-Suomessa opettajapula on lähes krooninen, sillä koulutusta saa vain Keski- ja Etelä-Suomessa.

Tyttärensä ajo-opettajaksi haluava isä: "Autokoulut eivät tarjoa pakollista koulutusta"

Sekä opetuslupaopettajan että opetettavan täytyy nykyisin osallistua alustavaan opetukseen autokoulussa. Kaikki autokoulut eivät kuitenkaan suostu opetusta järjestämään.

Kuviteltu hölmöily auttaa liikennevalistusta

Miltä tuntuu kertoa vanhemmille, että olen jäänyt rattijuopumuksesta kiinni? Miltä maistuu selittää poliisille, miksi lähdit humalaisen kuskin kyytiin? Miten kärsitkään, kun oma kaveri on loukkaantunut onnettomuudessa. Näitä kysymyksiä vilisee ennakoivassa katumuksessa.

Ajokorttiuudistus kirittää opetuslupaopetusta

Opetusluvalla ajamaan opettelevat ovat nyt vilkkaasti liikkeellä. Alan konkaria huolestuttaa, ovatko opetuslupalaiset joutumassa autokoulujen maksumiehiksi ajokorttiuudistuksessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle