Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuka vain voi myydä ruokavalioita netissä, ja ne voivat laukaista jopa syömishäiriökäyttäytymistä tai saada kropan sekaisin – Tsekkaa nämä, ennen kuin ostat

Ruokavaliot on usein tehty suurelle joukolle, eivätkä niiden myyjät välttämättä kartoita yksittäisten asiakkaidensa perussairauksia tai terveyden tilaa. Asiantuntijoiden mukaan juuri se on netin ruokavalio-ohjelmien ongelma.

Karppausbuumi huipentui 2010-luvulla somen ansiosta – Uudella vuosikymmenellä ketoilu ja kasvisruoka ovat iso trendi, mutta fleksaaja on edelläkävijä

Joustavasti kasviksia ja lihaa yhdistävä fleksaaja on tutkijan mukaan merkki siitä, että muutokset kohti ympäristöystävällistä syömistä on mahdollista saavuttaa.

THL: More than half of Finns have elevated cholesterol levels

Cholesterol levels in Finland have declined after rising about a decade ago.

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Syyt suomalaisten lihomiselle, asteroidi ohitti Maan "liian läheltä" ja näin tuet kriisissä

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Muodikas ketogeeninen dieetti sisältää 70 prosenttia rasvaa – voiko sillä silti laihtua? Yle selvitti dieetin hyödyt ja haitat

Ketogeeninen dieetti voi olla nopea ja tehokas, mutta ei tuota ajan kuluessa sen parempia tuloksia kuin muutkaan dieetit.

Anni Sirviön, 40, unenlaatu parani ja vatsavaivat katosivat – asiantuntijat muistuttavat suositun ketogeenisen ruokavalion haitoista

Ketogeenisessä ruokavaliossa saa syödä paljon rasvaa. Professori muistuttaa, että rasvojen laatu kannattaa katsoa tarkkaan.

Professori: Ruokakulttuurin perinteet näkyvät myös uusissa elintarvikkeissa

Nyt ruokakeskustelu versoo usein kasviksista, mutta karppausbuumi jäi elämään proteiinipuheena.

Ravitsemustieteilijä uskoo kasvisruokavalion olevan tulevaisuuden megatrendi – mutta pärjääkö ihminen kokonaan ilman lihaa?

Vegebuumista tutkimusta tehneen professorin mukaan viime vuosien kasvissyöntibuumi on ollut paljolti sosiaalisen median välittämä ja vahvistama.

Rasvan ja hiilihydraattien vähentäminen yhtä hyviä laihduttajia

Laihtuminen on tutkimusten mukaan suurimmillaan noin puolen vuoden kohdalla, mutta sen jälkeen dieeteistä lipsutaan ja kilot kertyvät takaisin.

Lääkärit suosittelivat karppausta 2-vuotiaalle – auttoi vaikeahoitoiseen epilepsiaan

Pelkät lääkkeet eivät helpottaneet Aatu-pojan epilepsiaa. Ratkaisu löytyikin vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta.

Leipomot reagoivat trendeihin: "Karppaus meni ohi vauhdilla, proteiini tuli jäädäkseen"

Trendejä seuraavat leipomot lisäävät taikinaan sitä, mitä asiakkaat haluavat. Nyt suosiossa ovat kasvikset ja proteiini.

Tokaluokkalainen karppaajavegaani? Kouluruokailussa järjestyy melkein kaikki

Suomi moni- ja alakulttuuristuu ja se näkyy myös kouluruokailussa.

Ravitsemusterapeutti rajoittavista ruokavalioista: En suosittele lapsille ja nuorille

Joensuulainen Linnolahden pariskunta luottaa kivikautista ruokavaliota mukailevaan paleoon. Ravitsemusterapeutti suhtautuu rajoittaviin ruokavaliomuutoksiin maltillisesti eikä suosittelisi niitä lapsille ja nuorille. Tärkeintä omaa elämää koskevien päätösten teossa on luotettavan tiedon löytäminen.

Kivijalkapuodeissa tuoksuu taas leipä, myös marketeissa leivotaan nyt ihan oikeasti

Leipä tekee jälleen kauppansa muutaman vuoden takaisen karppausinnostuksen jälkeen. Helsingin kantakaupunkiin on ilmestynyt tukku leipää myyviä kivijalkapuoteja. Marketit puolestaan ovat vastanneet kilpailuun vaihtamalla paistopisteitään leipomoiksi.

Paasto on kropalle hetken kevennys – varo pääsiäisen energiapommeja

Jos on paastonnut ennen pääsiäistä, kannattaa pitkiin herkuttelupyhiin siirtyä varoen. Paasto ei ole tällä hetkellä muoti-ilmiö.

Radion aamuporukalta lähti 23,9 ylimääräistä kiloa

Ylen Lappeenrannan toimituksen aamuporukan Petri Kivimäen, Sirkka Haverisen ja Anssi Ketosen alkuvuoden kestänyt laihdutus on päättynyt. Lue tästä kootut laihdutuskokemukset

Karppaaminen nostaa kolesterolia – yhdelle vähän, toiselle paljon

Karppaaminen eli vähähiilihydraattisen ravinnon tulo muotiin on vaikuttanut haitallisesti suomalaisten kolesterolitasoihin, ilmenee tuoreesta THL:n tutkimuksesta. Oulun yliopiston sisätautiopin professori Markku Savolainen pitää uskottavana erilaisten dieettien yhteyttä kolesterolitasoihin.

Riskitekijöiden väheneminen laski sydänkuolemat viidennekseen 40 vuodessa

Tärkeimpinä syinä muutokseen olivat tupakoinnin väheneminen sekä verenpaineen ja veren kolesterolitasojen lasku. Kolmen riskitekijän väheneminen selitti kaksi kolmasosaa laskusta.

Näkökulma: Laihduttajan karppauspäiväkirja – tälläkin dieetillä kilot karisevat

Yle Lappeenrannan toimittaja Petri Kivimäki kaivoi esiin muutaman vuoden takaisen hittidieetin ja alkoi karpata. Viidessä viikossa lähti reilu seitsemän kiloa.

Tutkijan uskomaton urakka – 70 miljoonaa Suomi24-viestiä: "Voiko sitä kautta ymmärtää, mitä tässä maassa tapahtuu?"

Muun muassa Helsingin yliopiston tutkijat aikovat selvittää, miltä suomalainen sielunmaisema näyttää Suomi24-palvelussa ja miten eri puheenaiheet nousevat siellä keskusteluun. Aineisto kattaa kaikki Suomi24.fi:n keskustelut viidentoista vuoden ajalta.

Toisen kokemus on esimerkkinä dieetin valinnassa – hurahdukset leviävät somessa

Ruokatrendejä tulee ja menee, mutta sosiaalisen median avustuksella ne leviävät nopeammin kuin aiemmin.

Ruotsalaisvaroitus imettäville äideille: Vältä vähähiilihydraattista ruokavaliota

Imettävillä naisilla on huomattavasti suurempi energian ja glukoosin tarve kuin tavallisesti.

Kokkola karsii koululaisten turhat erityisruokavaliot – "Allergiat saattavat muuttua"

Kokkolan ruokapalvelut haluaa karsia tarpeettomat erityisruokavaliot kouluilta. Tavoitteena on karsia keittiöiltä pois turhaa näperrystä, annokset kun tehdään suurin piirtein käsityönä

Tutkimus: Vähärasvainen ruokavalio laihduttaa tehokkaammin kuin hiilihydraattien vähentäminen

Amerikkalaistutkimuksessa 19:ää laihduttajaa seurattiin laboratorio-olosuhteissa, joissa tutkijat pystyivät valvomaan heidän syömistään ja liikkumistaan. Tutkija muistuttaa, että kaikkein tehokkain ruokavalio on kuitenkin se, jonka noudattaminen onnistuu pitkäjänteisesti.

Leipomoalan kilpailu kiristymässä – joka viides leipä tulee ulkomailta

Leipomoala kärsii taantumasta ja kuluttajien ostovoiman heikentymisestä. Ulkomaisen tuonnin osuus on myös kasvussa, ja on tällä hetkellä noin 20 prosenttia.

Karppaus jätti jäljet leipätuotantoon: "Pitäisi erikoistua ja keksiä omia reseptejä"

Hiilihydraattien välttely teki suomalaisista valikoivia leivänsyöjiä. Raakapakasteet ja ulkomailta tuotu halpataikina ovat kova vastus leipomoalalle, joka ei pärjää enää perinteisiin luottamalla.

Ulkomaiset pakasteet nakertavat leipurien leipää

Ulkomailta tuotu pakasteleipä on ajanut kotimaiset leipomot ahdinkoon. Alalta häviää vuosittain satoja työpaikkoja. Leipomoista suurin osa on pieniä alle kymmenen hengen yrityksiä. Yli sata henkeä on töissä vain muutamassa leipomossa ja isoimmissa on vallalla YT-aalto.

Helposti innostuvat käyttivät Facebookia jo ennen kuin siellä olivat kaikki

Toiset ihmiset innostuvat herkemmin kuin toiset. Helposti hurahtavat ovat uteliaita ja elämyshakuisia, toiset taas lämpiävät hitaammin uusille asioille. Eri temperamenttien parisuhteelle innostuminen voi tietää ongelmia.

Laihduttaja, meneekö ketoosin puolelle? VTT kehitti sinulle testin

Lihavuustutkijan mielestä ketoosin avulla laihduttaminen ei ole järkevää eikä kovin terveellistäkään.

Voin paluu pöytiin huolettaa tutkijaa – kovan rasvan lisäksi suomalaissuihin uppoaa sokeria

Kasvisten kulutus on lisääntynyt aikuisilla ilahduttavasti, mutta huolen aiheitakin suomalaiseen ruokapöytään on viime vuosina putkahtanut. Kovan rasvan käyttö on lisääntynyt, ja sokeria on mennyt liikaa kautta linjan, sanoo THL:n erikoistutkija.

D-vitamiini kuohuttaa tunteita – ketä kannattaa uskoa?

D-vitamiini herättää erittäin voimakkaita tunteita ja vitamiinin sopivasta annostelusta käydään kiihkeää kädenvääntöä. Ravitsemustieteen professori tyrmää neuvot 100 mikrogramman syömisestä, kun taas lääkärikunnassa on suurten D-vitamiiniannosten puolestapuhujia.

Karppileipä tuli ja meni – nyt leipomoita haastavat tuonti, paistopisteet ja välipalojen kirjo

Karppileivästä ei tullut kestävää ilmiötä suomalaiseen leipomoteollisuuteen. Leipomoita on yhä satoja, mutta ne kamppailevat elintilasta kauppojen lisääntyvien paistopisteiden ja tuonnin kanssa. Myös välipalaksi napataan yhä useammin jotain muuta kuin leipää.

Olipa trendiä tai perusruokaa, kokki haluaa tehdä itse – "Meille tulee parin kuukauden välein kokonainen lehmä"

Ravintolat elävät ajassa reagoimalla vallalla oleviin ruokatrendeihin. Pari vuotta sitten hitti oli karppaus, nyt tarjotaan esimerkiksi lähiruokaa. Asiakkaat toivovat, että ravintoloiden tarjonnassa repäistään välillä, perusruokaa unohtamatta. Puolivalmisteet eivät kokkia inspiroi.

Ravintolat tarpovat ruokatrendien suossa: "Vegaani jos tulee syömään, niin ollaan aika heikoilla"

Esimerkiksi vaatimus laktoosittomasta ruoasta on jo niin yleinen, että ravintolan on helpompi tehdä ruoasta laktoositonta aina kun se on mahdollista. Ravintoloiden on myös seurattava erilaisia trendejä, jotka voivat vaihtua tiuhaan. Ruokakulttuurin professori sanoo, että erikoisruokavaliot myös muuttavat suomalaista ruokakulttuuria.

Saima-mitali myönnettiin emeritusprofessori Matti Uusituvalle

Kansainvälisesti arvostettu emeritusprofessori Matti Uusitupa sai Saima-mitalin. Itä-Suomen yliopiston ja Savon Sanomien tunnustus myönnettiin kuopiolaiselle Uusituvalle tieteellisistä ansioista ja työstä kansanterveyden hyväksi.

Lihalla ja eläinrasvalla karppaavat ehkä alttiita raskausdiabetekselle

Runsas punaisen lihan ja etenkin makkaran ja muiden prosessoitujen lihatuotteiden syöminen on useissa tutkimuksissa yhdistetty diabetesriskiin.

”Tämä on virallinen totuus” - mihin perustat omat mielipiteesi?

Tarinan muuttuminen vallitsevaksi mielipiteeksi vaatii jatkuvaa toistoa. Esimerkiksi euron vaikutus hintojen nousuun on tyyppiesimerkki tarinasta, josta tuli kansantotuus. Mikä on luotettavaa tietoa? Millaisissa asioissa olet muuttanut näkökantaasi? Miten sosiaalinen media vaikuttaa ajattelutapaasi?

"Kyllä se kansa tietää" – Mielipiteestä tulee totuus, kun tarpeeksi moni sitä toistaa

Kun Suomi siirtyi euroon vuonna 2002, hinnat nousivat. Se ei ole totta, mutta silti lähes jokainen on tätä mieltä.

Perunatehdas syö tuhat rekka-autollista perunaa vuodessa

Pohjolan perunan jalostuslaitos on toiminut Vihannissa vuodesta 1962 lähtien. Muusijauhetta ja perunajalosteita valmistava tehdas käy asemasotaa karppausta vastaan.

Huippu-urheilijoiden ravintovalmentaja kauhistelee karppausta

Lappilainen ravintovalmentaja Jari-Pekka Pulkkinen kannustaa tavallista kuntoilijaakin kiinnittämään ruokaansa huomiota: sillä voi olla suuri vaikutus tuloksiin. Ravintotrendeissä hän kauhistelee proteiinien ylivaltaa, eli karppausta. Karppaus tulee Pulkkisen mukaan näkymään tulevaisuudessa uusina kansansairauksina. Pulkkinen on mies muun muassa huippuhiihtäjiemme ravintoteesien takana.

Vuolenkosken kylässä yksineläjiä muistetaan lasten koristelemilla joulupusseilla

Kyläyhdistyksen kehittämä jouluperinne sai alkunsa jo 30 vuotta sitten. Ylimääräisiä pusseja on jaettu tervetuliaislahjana myös uusille asukkaille. Joulupussien toimittaja on monelle ikäihmiselle mieluisa jouluvieras.

THL: Finns stubbing out smoking

A major study of health trends in Finland has found signs of a historic decline in smoking among men, and found that Finns’ waistlines are no longer expanding.

Pysyykö paino kohdallaan - tupakoitko?

Suomalaisten lihominen näyttää pysähtyneen, vaikka karppaamisen suosio hiipuukin. Tupakoinnin suosio on tuoreen THL:n tutkimuksen mukaan historiallisen alhaalla. Vieläkö lihot - tupakoitko?

THL: Miesten tupakoinnissa historiallinen muutos – myös suomalaisten lihominen pysähtyi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajan mukaan karppaamisen suosio hiipuu ja naiset tuntuvat taas syövän leipää.

Lähellä tuotettu leipä on uusi ruokatrendi

Paikallisessa pienleipomossa tehty leipä on nousemassa seuraavaksi ruokahitiksi. Vetoapua pienet tuottajat saavat yleisestä lähiruokainnostuksesta.

Buumi hiipui: Viimeisetkin karppausleivät katoamassa kaupoista

Suuret leipomot ovat luopuneet vähähiilihydraattisista leipätuotteista huonon kysynnän takia. Syynä on karppausbuumin hiipuminen.

Millä perusteella ostat leipäsi?

Leipä se miehen tiellä pitää - mutta millainen leipä päätyy ostoskoriisi? Suuret leipomot pystyvät kilpailemaan kilohinnalla. Ruokakauppojen vakiovarusteeksi asettuneet paistopisteet kilpailevat lähileipomoiden kanssa tuoreen leivän ostajista. Mitkä tekijät vaikuttavat sinun ostopäätökseesi?

Uskotko pikadietteihin?

Syksy tuo mukanaan vuosittaiset trendidieetit. Uskotko pikadieettien auttavan kilojen karistamisessa?

Nyt se on taas tutkittu: Runsas voin käyttö lisää sydäninfarktin riskiä

Voin käyttö on lisääntynyt viime vuosina. Myös rasvaiset jugurtit maistuvat suomalaisille. Maitorasvojen suosiolla on tutkimuksen mukaan vaaransa. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa keski-ikäisten miesten sydäninfarktin riski kasvoi 65 prosenttia, kun he söivät päivittäin 50 grammaa voita 16 vuoden ajan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle