Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Helsingin Myllypuron elintarvikejakelussa jonottavia ihmisiä

Seinäjoella ruoka-avustusten tarve on kasvanut jopa 40 prosenttia Venäjän hyökkäyksen jälkeen

Ruokaa tarvitsevien talouksien määrä on kasvanut tasaisesti. Diakoniajohtaja ennakoi, ettei tarve ole ainakaan vähentymässä.

Palestiinalaiset sammuttavat tulipaloa Gaza Cityssä 25. lokakuuta 2023.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä lähettää 30 000 euroa hätäapua Gazaan ja Länsirannalle

Seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto päätti torstaina myöntää hätäapua kahdelle kriisialueelle. Toinen avustuksista menee pahasta kuivuudesta kärsivään Itä-Afrikkaan.

Heikki Hiilamo, Helsinki, 18.9.2018

Heikki Hiilamon kolumni: Samaan aikaan, kun vauras pohjoinen arpoo, uskoako ilmastonmuutokseen, köyhässä etelässä siihen kuollaan

Kiistelemme yhä laiskanpulskeassa arjessamme, onko ilmastonmuutos totta vai ei. Köyhällä puolella maapalloa muutos uhkaa suoraan ihmiselämää jo nyt.

Haitilaiset raivaavat tavaraa kadulta tulvan jäljiltä Leoganessa.

UNICEFin johtaja varoittaa: Haitin ahdinko ei ole koskaan ollut pahempi

Catherine Russellin mukaan väkivaltaiset, aseelliset jengit hallitsevat yli 60:tä prosenttia Haitin pääkaupungista Port-au-Princestä sekä suuria alueita maaseudulla.

Matkustaja vilkuttaa punaisen ristin kuljetusauton ikkunassa.

Ukrainan etulinjassa asuu edelleen miljoonia ihmisiä taisteluiden keskellä, ruoka tulee YK:n ”marketista”

YK:n avustusrekoilta on pääsy kielletty Venäjän hallussa oleville alueille.

vauva makaa sairaalan pinnasängyssä

Afganistanissa perheet joutuvat valitsemaan ruoan ja lämmityksen välillä

Afganistanissa elinolot ovat huonontuneet ja köyhät perheet yrittävät selviytyä ankarasta talvesta. Jopa 20 miljoonaa afganistanilaista kärsii akuutista ruokapulasta.

Lähikuva pienestä laihasta somalialaisesta vauvasta, jonka rintakehää lääkäri kuuntelee stetoskoopilla aliravitsemusklinikalla

Täällä ilmastonmuutoksen pahimmat seuraukset tapahtuvat jo nyt – Mana, 7, kuoli äitinsä viereen pakolaisleirin majassa

Afrikkalaiset ovat vähiten syypäitä ilmastonmuutokseen, mutta kärsivät siitä kaikkein eniten. Baidoan kaupungissa Somaliassa sadat tuhannet ilmastopakolaiset odottavat apua ja surevat kuolleita lapsiaan.

Vetestrån på en åker.

Tiistai 8.11.2022 (radio)

Omikron-muunnos. Ruokaohjelma Somaliaan. Nälkäpäivä-keräys. Lumo Energian konkurssi. Seurakuntavaalit. Sää.

Pispala Clothing Onni Ikonen, toimitusjohtaja.

Tiistai 1.11.2022 (tv)

Ydinvoima. Ruoka-apu. Taidemuoti. Sääennuste.

Henkilö tutkii vahingoittunutta viljavarastoa.

Maailman ruokaohjelman pääjohtaja: Sota Ukrainassa voi aiheuttaa helvetin maan päällä

Maailman ruokaohjelman pääjohtaja David Beasley sanoo, että Ukrainan viljakuljetusten jatkuminen ja lannoitteiden saanti Venäjältä ovat ruokakriisin torjumisen keskeiset keinot.

Karjaa siirretään veden peittämän moottoritien yli Dadun piirikunnassa, Sindhin maakunnassa 30.8.2022.

Pakistanissa ensin tuli tulva – tuleeko kohta nälkä? Katastrofia on verrattu jopa Raamatun vedenpaisumukseen

Pakistanin tulvakatastrofia on verrattu vedenpaisumukseen, eikä se ole ohi vielä moneen kuukauteen. Uusin ongelma on eläinten ruokinta: vähät rehuvarastot ovat pilaantuneet ja karja näkee nälkää.

Retkeilijä seisoo pienen kallion päällä Nuuksion kansallispuistossa.

Maanantai 5.9.2022 (radio)

Lizz Truss on Britannian uusi pääministeri. Nälänhätä uhkaa Somaliaa. Kansallispuistoissa käy paljon ihmisiä. Sää on poutainen.

Ett lastfartyg i rött och svart till sjöss. På aktern kan man se namnet Fulmar S.

Yli 60 viljalaivaa pääsi matkaan Ukrainasta, mutta minne alukset ovat menneet? Data paljastaa: suurin osa viljasta päätynyt muualle kuin Afrikkaan

1,2 miljoonaa tonnia viljaa on viety Ukrainasta viljalaivojen kyydissä elokuussa. Suurin osa viljasta ei ole kuitenkaan päätynyt sinne, missä sitä eniten tarvitaan.

Ydinräjähdyksen aiheuttama savupatsas Nagasakin yllä 1945

Tutkimus: Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen ydinsota voisi johtaa 5 miljardin ihmisen nälkäkuolemaan – myös suomalaisten tilanne olisi heikko

Tutkijat analysoivat kuutta eri ydinsodan jälkeistä skenaariota, joissa ydintuhoista johtuva tuhka vapautuu maapallon ilmakehään.

Toimittaja Pasi Toivonen istuu Kalasataman rannassa ja kasoo suoraan kameraan.

Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja: Itä-Afrikassa on edessä ehkä maailmanhistorian pahin nälkäkatastrofi

Itä-Afrikassa erityisesti Somalian, eteläisen Etiopian ja Pohjois-Kenian alueilla on humanitaarinen katastrofi, joka on seurausta pitkittyneestä kuivuudesta.

Viljaa kuljettava rahtialus kaukana merellä.

Mustanmeren viljakuljetukset ovat elintärkeitä monelle Afrikan ja Lähi-idän maalle – haasteina merimiinat ja Venäjän mahdolliset iskut

Ensimmäinen ukrainalaista viljaa kuljettava alus lähti maanataina Odessasta kohti Libanonia. Venäjä on sitoutunut olemaan iskemättä viljaa kuljettaviin aluksiin Mustallamerellä.

Ukrainan viljalasti lähti Odessan satamasta

Ensimmäinen ukrainalainen viljalasti lähti Odessan satamasta

Ukraina ei ole pystynyt kuljettamaan viljaa meriteitse sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi maahan. Merikuljetusten pysähtyminen on vähentänyt voimakkaasti maan viljanvientiä.

Sergei Lavrov.

Venäjän Lavrov hakee liittolaisia Afrikasta – kysymys viljan saannista varjostaa matkaa

Monet Afrikan maat ovat kärsineet raskaasti Ukrainan sodan aiheuttamasta viljapulasta. Lavrov syytti tiedotustilaisuudessa Kairossa Ukrainaa rauhanneuvotteluiden kariutumisesta.

Sorastettu ulkoilupolku Rovaniemen Ounasvaaralla.

Perjantai 8.7.2022

Ampumistapaus Japanissa. Ukrainan sota ja viljan vienti. Koronarokotteita Suomesta Väli-Amerikkaan. Nuoret ja tulevaisuus. Sää.

Pakolaisia Gemmuran pakolaisleirissä.

Venäjä uhkailee jälleen ainoan avustuskäytävän sulkemisella Syyrian Idlibiin – miljoonia uhkaa ruokapula

Avustusjärjestöt ovat vedonneet YK:n turvallisuusneuvostoon, jotta huoltokäytävä Turkista Syyriaan saataisiin pysymään auki. YK:ssa ratkaisua haetaan parhaillaan Irlannin ja Norjan johdolla

Cem Özdemir, det tyska gröna partiets ena ordförande.

Saksan maatalousministeri: Venäjä käyttää nälkää aseenaan – "Vastenmielistä"

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa voi ajaa 49 miljoonaa ihmistä nälänhätään tai sitä muistuttavaan tilaan, sillä sota vaikuttaa niin ruuan toimitusketjuihin kuin hintaan.

Varoituskyltissä punaisella pohjalla pääkallo, jossa varoitetaan Odessan rannan käyttäjiä miinoista. Taustalla meri ja rannalla istuvia ihmisiä.

Venäjän saarto jumittaa Ukrainaan viisi prosenttia maailman vientiviljasta – jopa ryöstetty vilja voi kelvata ruokapulasta kärsiville

Ukraina torjuu Venäjän vaatimuksen Odessan suojana olevien merimiinojen raivaamisesta. Tämä voisi avata hyökkääjälle maihinnousureitin.

Luomuviljelijä Lauri Takala seisoo pellon laidalla. Taustalla on vanha aitta ja ruispelto.

Jos ilmastokatastrofi uhkaa maapallon elämää, pelastajiksi tulee 150 harvinaista viljaa Suomen pelloilta – kasvaneet satoja vuosia tätä tehtävää varten

Maatiaisviljat tuovat ruokaturvaa. Ne ovat jalostamattomia viljalajikkeita, jotka ovat kulkeneet ihmisen rinnalla vuosisatoja.

Viljelijöitä traktoreineen töissä pellolla Kiovan alueella.

Yhdysvaltain ulkoministeri syyttää Venäjän kiristävän Ukrainaa ja maailmaa – "Venäjän armeija on kaapannut miljoonien ruokavarannon panttivangiksi" 

Venäjä vaatii pakotteiden kevennyksiä, jotta se suostuu päästämään Ukrainan vehnää saarretuista Mustanmeren satamista. Yhdysvallat pitää toimintaa kiristyksenä.

Traktori pellolla.

Ukrainan viljaa katoaa sotasaaliina Venäjälle – maan viranomaiset uskovat, että tarkoituksena on aiheuttaa nälänhätä

Venäjän valloittamilla alueilla Ukrainassa kerrotaan järjestelmällisistä viljavarkauksista. Sodan pitkittyessä nälänhädän pelätään kasvavan Ukrainan lisäksi maissa, jotka ovat riippuvaisia Ukrainan viljatuotannosta.

Mitä mieltä olet Venäjän toiminnasta? Kysyimme tätä Keniassa, Nairobissa.

Analyysi: EU ja Venäjä taistelevat myös afrikkalaisten mielipiteistä – kun leipä loppuu, aukeaa uusi informaatiosodan rintama

Afrikkalaisten suhtautuminen Ukrainan sotaan on jakautunut, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Pasi Toivonen, joka aloittaa huhtikuussa Ylen Afrikan-kirjeenvaihtajana Nairobissa.

Kees Huizinga Ukrainassa.

Ukrainasta paennut viljelijä ennustaa pahenevaa taistelua ruuasta ellei sota lopu – “Ihmiset ryntäävät Lähi-idästä Eurooppaan, koska heillä on nälkä”

Ukrainasta paenneen viljelijän mielestä Putin käy sotaa ihmisten nälällä. Jos taistelut eivät lopu, Euroopan porteille rynnii kohta leivän perässä miljoonia pakolaisia Lähi-idästä.

Sään ääri-ilmiöt kiihtyvät Afrikan sarvessa

Itä-Afrikassa jo kolmas sadekausi peräkkäin epäonnistui – avustustyöntekijä: Pahentaa konflikteja ja pakottaa ihmiset lähtemään kodeistaan

Ankara kuivuus koettelee koko itäistä Afrikkaa Eritreasta Mosambikiin. Ilmastonmuutos vaikuttaa alueella rajusti, ja vaikutusten odotetaan vain kiihtuvän.

Mies kantamassa Punaisen Puolikuun ruokaavustuksia.

Kansainväliset lahjoittajat ovat luvanneet 280 miljoonaa dollaria humanitaariseen apuun Afganistaniin

Noin 180 miljoonaa dollaria ohjataan Maailman ruokaohjelmalle WFP:lle ja ja noin 100 miljoonaa dollaria ohjataan YK:n lastenjärjestö Unicefille.

Nuori lapsi myymässä popcornia, odottamassa asiakkaita kadulla Kabulissa.

Kansainvälinen Punainen Risti Ylelle: Afganistan on luhistumisen partaalla – avustusjärjestöt yrittävät estää katastrofin

Afganistanin siirtyminen Taliban-hallinnon valtaan on romahdattunut maan talouden. Kansainvälinen punainen risti ICRC ja muut auttajat yrittävät nyt pelastaa afganistanilaiset nälänhädältä ja terveydenhuollon tuhoumiselta.

Ihmisiä rekan lavalla.

Länsimaat kehottavat kansalaisiaan poistumaan Etiopiasta – sisällissota uhkaa levitä Addis Abebaan

YK evakuoi työntekijöidensä perheet, ja Yhdysvallat, Saksa ja Ranska pyytävät kansalaisiaan poistumaan Etiopiasta välittömästi. Jo vuoden jatkunut sota lähenee pääkaupunki Addis Abebaa.

Afganistanilaisia rajalla menossa Pakistanin puolelle.

YK:n järjestö: Akuutin nälänhädän uhkaamien ihmisten määrä kasvanut maailmassa nopeasti

Afganistanin ruokatilanne on hälyttävä. Nälkiintyminen uhkaa nyt kolmea miljoonaa afganistanilaista.

Ihmisiä leipäjonossa

Maanantai 27.9.2021 (tv)

Saksan vaalit. Ruoka-apu. Al-Holin lapset. Sää.

Abiy Ahmed

Etiopian pääministeri kuvailee vaalivoittoa historialliseksi – vaaleja ei ole vielä järjestetty koko maassa

Ihmisoikeuskomission mukaan joissain vaalipiireissä havaittiin asiattomia pidätyksiä, äänestäjien pelottelua sekä tarkkailijoiden ja toimittajien häirintää.

Hyökkäysvaunu jonka katolla sotilaita ja Etiopian lippu

Tigrayn kriisi: Tulitauko julistettu, kapinalliset kertovat vallanneensa Mekelen

Etiopian keskushallinto julisti tulitauon Tigrayn alueelle, kahdeksan kuukautta konfliktin alun jälkeen. Tulitauko on tärkeä humanitaarisista syistä: Tigrayn ihmisiä uhkaa sodan aiheuttama nälänhätä.

Pekka Haavisto eduskunnan täysistunnossa.

Etiopian ulkoministeriöltä kovaa kritiikkiä Pekka Haavistolle – kommentit "vastuuttomia ja epädiplomaattisia"

Etiopian ulkoministeriö on tyrmännyt Pekka Haaviston puheet Tigrayn konfliktista. Uutistoimisto AP:n mukaan Haavisto oli kertonut, että Etiopian korkein johto olisi puhunut suljettujen ovien takana Tigrayn hävittämisestä maan tasalle.

Hyökkäysvaunu jonka katolla sotilaita ja Etiopian lippu

Etiopian YK-lähettiläs lupaa Eritrean joukkojen poistuvan pian Tigrayn alueelta pohjoisesta Etiopiasta

Etiopian pääministeri Abiyi Ahmed lupasi jo maaliskuussa, että Eritrea vetää joukkonsa pois Tigrayn alueelta. Maan YK-lähettilään mukaan enää on kyse vain teknisten ja hallinnollisten asioiden hoitamisesta, ennen kuin joukot vetäytyvät.

Mekellen kaupungin asukkaat saavat USAIDin ruoka-apua 8. maaliskuuta 2021.

Etiopian Tigray nälänhädän partaalla – USA ja EU vaativat pikaista puuttumista "humanitaariseen painajaiseen"

Miljoonia ihmisiä uhkaa nälänhätä Etiopian Tigrayssa. Avustusjärjestöt, Yhdysvallat ja EU vaativat kansainvälistä yhteisöä toimittamaan apua nopeasti ja auttamaan konfliktin lopettamisessa. Etiopian hallitus on estänyt avun perillemenoa.

Arkistokuvassa hoitaja ja lastenhoitoon liittyvää esineistöä.

Työntäisitkö kenkäkaupassa lapsesi jalan röntgeniin? Niin tehtiin vielä 1950-luvulla

Monet lähimenneisyyden tavat ja tavarat näyttävät nyt lähes käsittämättömiltä.

Kim Jong-un puhujakorokkeella.

Kim Jong-un varoitti Pohjois-Koreaa vakavasta kriisistä: "Puolueen palveltava aidosti kansaa"

Kimin katsotaan viitanneen jopa 1990-luvun pahaan nälänhätään, kun hän kehotti puoluettaan "vaivalloiseen marssiin".

Jemeniläisiä opiskelijoita.

Pelastakaa Lapset: Jemenin sodan siviiliuhreista joka neljäs on lapsi

Kuusi vuotta kestäneen konfliktin seurauksena maata uhkaa mittava nälänhätä. Lapset ja muut siviilit maksavat sodan kovimman hinnan, Pelastakaa Lapset kertoo.

Aliravittu lapsi katsoo kameraan.

Jemenistä kuuluu jo avunhuutoja Bidenin hallinnolle – Yhdysvaltain pakotteet uhkaavat syventää maan hätää entisestään

Avustusjärjestöt toivovat Joe Bidenin hallinnon peruvan huthikapinallisten määrittämisen terrorijärjestöksi.

Jemenissä pelätään laajaa nälänhätää - 10-vuotias Hassan sai apua, mutta kotikylässä ruokaa ei riitä tarpeeksi

YK varoittaa Jemenin laajenevasta nälkäkatastrofista – yhdeksänkiloiseksi laihtunut Hassan sai hetkeksi apua klinikalta, mutta miljoonat kärsivät yhä

YK julkaisi torstaina tietoja, joiden mukaan miltei puolet Jemenin väestöstä kärsii akuutista nälästä.

Jemeniläispoika kantaa ruokasäkkejä Hajjahissa Jemenissä syyskuussa 2020.

YK-järjestö julkaisi karun varoituksen: Koronapandemian luoma köyhyys tuo nälänhädät takaisin

YK:n hätäavun koordinaattori Mark Lowcock: "Joudumme esittämään synkimmän näkymän koskaan"

Kati Kelola, Yle, 27.09.2019

Kati Kelolan kolumni: Maailman kallein ruoka ei ole Suomessa

Maailman ruokaohjelma sai Nobelin, mutta milloin aletaan puhua siitä, että ihmiset näkevät nälkää, kysyy Kati Kelola.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle