Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tempparikaato, vetopäivä ja kettu kävi kolossa – näiden merkityksen tietää moni sellainenkin, joka ei ole Temptation Islandia katsonut

Sarjoista tutut kielikuvat jäävät helposti elämään. Temptation Islandin uudella kaudella on uudet kielikuvansa seksille.

Pekka Seppäsen kolumni: Varo talouden kielikuvia, sillä ne ovat usein valheellisia

Taloudessa on helppo puhua kauniilla kielikuvilla, koska niitä on melkein mahdotonta todistaa vääriksi, kirjoittaa Pekka Seppänen. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Aleksis Salusjärven kolumni: Sivuutetut ihmiset lakkaavat yrittämästä, mikä on synnyttänyt osattomien armeijan

Nuoret osaisivat opettaa meille osallistumisen ja itse tekemisen merkityksen. Kyky tehdä itsensä ymmärretyksi, on ihmisyyden tärkein tarve, pohtii Aleksis Salusjärvi kolumnissaan.

Jobinpostia ja Salomonin tuomioita – testaa, tunnetko metaforat!

Käytämme kielessä paljon metaforia. Ovatko ne tuttuja?

Analyysi: "Viedään tämä nyt vaan bolsevistisella rauhallisuudella maaliin" – Politiikan kentillä taistellaan vallasta kieli keskellä suuta

Poliitikot ovat kamppailleet näkyvyydestä viikonloppuna Venäjän vallankumouksen mieli- ja kielikuvin, Vapaus-kaljaa siemaillen sekä "Suuren Ruuvimestarin" asein

Puheen asiantuntija: Petteri Orpo on ihmisläheinen insinööripuhuja

Petteri Orpo (kok.) esitteli budjettiehdotuksen päälinjat ensimmäistä kertaa valtiovarainministerinä. Yle Uutiset kysyi kolmelta retoriikan ja sanojenkäytön ammattilaiselta, miltä Orpon tiedotustilaisuudessa käyttämä kieli kuulosti.

Suojarinki kirveellä, loitsuja ja itkuvirsiä – näin neidosta tuli vaimo karjalaisissa häissä

Karjalaisissa lauluhäissä oli laulun ja tanssin lisäksi loitsuja, ja morsiamen tyttöajan perään itkettiin aidosti. Taipaleen Valistustalon kulttuuriyhdistyksen mielestä perinteet ovat kuin lähde, josta ammentaa.

Professorit väittävät: johtajan tulee näyttää ajokoiralta - mikä on totuus?

Liike-elämän professorit yllättivät - johtajan tulee näyttää

Simpauttajan isä 70 vuotta – pelkää Alzheimerin vievän ajatuksensa

Juuan Piitterissä keltaisen talon isäntä raivoaa öisin. On melskannut ja kirjoittanut jo vuosien ajan. 70-vuotias kirjailija Heikki Turunen potee luomisen tuskaa pimeän tultua ja pelkää, että tekeillä oleva teos jää hänen viimeisekseen.

Tulvivatko tai vyöryvätkö pakolaiset Eurooppaan? – Sanavalinnat vaikuttavat asenteisiin

Pakolaistulva, turvapaikanhakijoiden vyöry. Yleislakko. Vahvat sanat hallitsevat näinä päivinä otsikoita ja keskusteluja. Mutta antavatko ne oikean kuvan tilanteesta? Asiantuntijan mukaan sanojen piilomerkitykset vaikuttavat ihmisten asenteisiin.

Masentuneen maailmassa värit todella haalistuvat

Kun mieli mustuu tai arki harmaantuu, kyse ei ole pelkistä kielikuvista vaan aidoista havainnoista.

Väitös: Tyttö on timantti, jota pitää suojella ‒ maine on tärkeä somalitytölle

Koko somalikulttuurin, islamin ja arvojen tilaa peilataan somalityttöjen käytöksen kautta. Muun muassa tästä syystä somalityttöjen maineella on yhteisölle suuri merkitys myös Suomessa.

Tutkija: Immosen sanavalinnat onnettomia mutta eivät lainvastaisia

Kansanedustajan Facebook-kirjoittelu on johtanut valtavaan some-kohuun sekä mielenosoitukseen.

Viikon sitaattivinkki: Sopiiko teekuppi pirtaasi?

Kuppi teetä kielikuvana ei sovi suomen kielen pirtaan

Viikon sitaatti: Haulit himaan

"Hoidamme potilaita kuin haulikolla ampuen", totesi lääkäri

Viikon sitaattivinkki: Tyhjät huoneet kolisevat eniten

Tyhjät huoneet kolisevat eniten

Poliitikon huulilla: Höpöhöpö, takalisto ja sote-sössötys

Politiikan ja päättäjien kieli on osin muuttunut tyhjäksi höpöhöpöpuheeksi. Toisaalta taas lähestyvät eduskuntavaalit kiihdyttävät kansanedustajia jopa kansankieliseen suoraan ja roisiin puheenparteen. Tutkija varoittaa demokratian kapenemisesta, jos tyhjä ja markkinavetoinen kieli jättää poliitikkojen päätökset piiloon.

Muurahaiset ja suuret setelit piirtyivät puistonpenkkeihin

Loviisan rantapuistossa voi takalistonsa lykätä kirjaimellisesti taiteen syliin. Kymmenen loviisalaistaiteilijaa on maalannut kymmenen taidepenkkiä Loviisan wanhat talot -tapahtuman kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi.

Rajalla pelastuslaitosten yhteistyössä on harvoin ongelmia

Yhteistyö Tornion ja Haaparannan pelastuslaitosten välillä sujuu hyvin. Lapin pelastuslaitoksen ja Oulun hätäkeskuksen mukaan esimerkiksi virka-avun antaminen sujuu Suomen ja Ruotsin välillä mallikkaasti.

Ota kantaa: Mikä on lätkäjargonin kulunein klisee?

Yle Puheen Kiekkokierroksella oman pään kautta, hyvällä jalalla, ranteet lukkoon.

Näkökulma: Iso käsi muotisanavapaalle kielelle

Toimittaja Matti Vikman pohtii kolumnissaan muotisanontoja. Kielikorva vaati selkeää kieltä.

Marko Haakana 15 vuotta Soropissa

Joensuulaisella Marko Haakanalla on tuplajuhlat edessään. Perjantaina kansankahvila Soropissa juhlitaan sekä hänen syntymäpäiväänsä että viittätoista vuotta Soroppi ry:n palkkalistoilla.

Jesse Kaikuranta: "En tee nyyhkymusiikkia"

Vuosi sitten The Voice of Finland -kilpailusta pinnalle noussut Jesse Kaikuranta on saanut paljon faneja ihmissuhteita käsittelevillä kappaleillaan. Tulevaisuudessa hän haluaa esittää kappaleita, joissa asioista puhutaan aimpaa suoremmin.

Tutkija Niinistön puheesta: perinteinen puhe, perinteisellä tyylillä

Presidentti Sauli Niinistön ensimmäinen uudenvuodenpuhe ei yllättänyt tyyliltään eikä sisällöltään puheviestinnän tutkijaa. Uutta olivat poikkeukselliset kielikuvavalinnat. Puheen tehtävä onkin kertoa kansakunnalle, että presidentinvaihdoksesta huolimatta perusasiat eivät muutu, sanoo puheviestinnän professori Pekka Isotalus.

Säilöttyjä unelmia palkittiin Saksassa

Kolttasaamelaisen Katja Gauriloffin ohjaama Säilöttyjä unelmia -dokumenttielokuva on voittanut pääpalkinnon elokuvafestivaaleilla Saksassa. Elokuva palkittiin Nordic Film Days -festivaaleilla Lyypekissä.

Oppositio haukkuu vakuudet hämäykseksi

Suomen ja Espanjan eilen valmiiksi saama vakuussopimus saa oppositiolta täystyrmäyksen.

Soini and Rehn clash: "figure of speech" or "hate speech"?

EU Commission Vice-President Olli Rehn and Finns' Party chairman Timo Soini have clashed over remarks made by Soini in a YLE TV broadcast. Rehn characterized the remarks as "dangerous hate speech". Soini says public figures have to be able to tolerate criticism and has refused to apologize.

Kiima kumpuaa vaikka pitkistä kalsareista

Eroottisella runoudella on varsin pitkät perinteet. Nyt tamperelainen Annikin runofestivaali on polkaissut käyntiin kirjoituskilpailun, jossa etsitään uutta, suomenkielistä eroottista runoutta.

Piispanvaali muuttaa asenteita Luther-säätiöön

Luterilaisen kirkon suhtautuminen Luther-säätiöön saattaa muuttua. Merkkejä tästä on Kuopion hiippakunnassa, jossa tulevan piispanvaalin kaikki ehdokkaat ovat valmiita aloittamaan keskustelut Luther-säätiön kanssa puhtaalta pöydältä.

Asiantuntija lyttäsi vaalikeskustelun: tylsää ja varovaista

Tampereen yliopiston puheviestinnän professori Pekka Isotalus pettyi presidenttiehdokkaiden ensimmäiseen televisioväittelyyn. Aamu-tv:ssä vieraillut Isotalus odotti ehdokkailta enemmän toistensa haastamista.

Goethe-palkinto Adonikselle

Kirjailija Adonis (81) on vastaanottanut Saksan arvostetuimman kirjallisuustunnustuksen Goethe-palkinnon. Hän on saanut palkinnon ensimmäisenä arabiankielisenä kirjailijana.

Nettikommentoijat puntaroivat Suomen Nato-jäsenyyttä

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) ei suostunut maanantaina kommentoimaan YLE Uutisten tietoja siitä, että hallitusneuvotteluissa olisi syntynyt kiistaa Suomen Nato-jäsenyydestä. Nettikommentoijat ovat keskustelleet Natosta ja sen uhista.

Internet oli ilmiö

Maailmanlaajuinen tietoverkko herätti myös uhkakuvia.

Kulttuurilehtikatsaus 2.5.2011

Kulttuurilehtikatsauksessa luetaan syrjäkylien baareissa vierailevasta nykysirkusryhmästä, pohditaan inarinsaamen kielikuvia sekä tutustutaan sarjakuvataiteilijaan, joka inspiroitui mummojen kauniista rypyistä.

Museo haastaa osallistumaan

Museon pölyinen imago joutaa Lappeenrannan uuden museotoimenjohtajan Päivi Partasen mielestä - ei tietenkään museoon - vaan pikemminkin arkiston syövereihin. Tulevaisuuden museo on vuorovaikutteinen paikka.

Kausi käyntiin turskan kypsennyksellä

Hyvää kevättä minunkin puolestani rastipisteelle löytäneet! Tuosta otsikosta voi heti kärkeen päätellä, että välillä jutuissani saattaa esiintyä ns. sisäpiirin kielikuvia, mutta lupaan avata niitä vähemmän lajigenreä tuntemattomille niin kärryillä pysyminen helpottuu. Eipä sitten muuta kuin matkaan.

Supertietokone päihittämässä mestarit tietovisailussa

Yhdysvalloissa Jeopardy-tietovisaan osallistunut tekoäly on päihittämässä kaksi vastakilpailijaansa. IBM:n rakentama tietokone johtaa kolmeosaista mittelöä toisen päivän jälkeen selkeästi ennen kahta Jeopardy-mestaria Ken Jenningsia ja Brad Rutteria.

Tutkija: Arizonan tapaus ei jää viimeiseksi

Arizonan ampumiset heikentävät poliittisia ääriliikkeitä Yhdysvalloissa, uskoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Hän ennustaa, ettei Arizonan tapaus jää viimeiseksi.

Syväsalmi: Sopupelejä vastaan taisteltava

Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikön johtaja Harri Syväsalmi on nähnyt huippu-urheilun maailmaa monelta kantilta. Brysselistä Suomeen palannut Syväsalmi on nähnyt huippu-urheilun maailmaa monelta puolelta. Dopingasiatkin ovat Syväsalmelle tuttuja, koska hän työskenteli maailman antidopingtoimiston (Wada) pääsihteerinä.

Kansallisteatterin Idiootti puhuttelee

Tämä on pateettinen kirjoitus. Tottahan toki, voisi ajatella, kun Fjodor Dostojevskin järkälemäisestä klassikosta on puhe. Mutta Janne Reinikaisen Kansallisteatteriin ohjaama Idiootti, se josta kirjoitan, ei ole pateettinen.

"Ei poliitikolla ole varaa vetää mutkia suoriksi"

Politiikan kielikuvia ja mielikuvia ratkottiin tiistai-iltana mielenkiintoisessa SuomiAreena -keskustelussa. Ravintola Kirjakauppaan oli sulloutunut arviolta pari sataa kuulijaa. Hyväntuulinen keskustelu kirvoitti yleisöstä lukuisia nauruja.

Kesäteatteri tarttuu Viron kiellettyyn näytelmään

Janakkalassa Vähikkälän Näyttämöllä nähdään tänä kesänä virolaisen Hugo Raudseppin huvinäytelmä Välitalo vapisee. Viron lähihistorian allegoriaa pidettiin maan miehittäjien, sekä Saksan että Neuvostoliiton mielestä niin vaarallisena, että esitys kiellettiin peräti kahdesti.

Tutkijat: Kuningas Arthurin pyöreä pöytä olikin roomalainen teatteri

Brittiläiset historioitsijat kertovat paikallistaneensa kuningas Arthurin pyöreän pöydän. Heidän mukaansa pöytä olikin kielikuva. Löytö on yksi lisä vuosikymmeniä kestäneisiin arkeologisiin ja kielitieteellisiin tutkimuksiin sen selvittämiseksi, oliko 500-luvulla taruihin ilmestyneellä Arthurilla todellinen esikuva.

Lintujen suomalaisnimet perustuvat usein ääntelyyn

Suomessa lähes puolet lintujen nimistä on saanut nimensä äänen perusteella. Euroopan muihin kieliin verrattuna suomenkieliset lintujen nimet kuvaavat useammin juuri ääntelyä.

Biisinurkasta voi ponnahtaa maailmalle

Netin Biisinurkka on divaritason biisintekijöiden taivas. Sinne ilmoittautuu kaiken aikaa enemmän ja enemmän musiikintekijöitä. Biisintekijät löytävät näin toinen toisensa, sanoo aktiivikäyttäjä ja sanoittaja Osmo Mansukoski Forssasta. Verkossa Suomi pienenee.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle