Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oulusta löytyneen Hahtiperän hylyn osa pakattuna konservointia varten syksyllä 2019.

Harvinainen laivahylky lumosi laajan tutkimusryhmän – ainutlaatuinen pala oululaista historiaa paljastaa koko ajan uutta tietoa 1600-luvulta

Museovirastossa on saatu konservoitua vuonna 2019 löydetyn hylyn jäänteet. Seuraavaksi edessä on kuukausien mittainen pakastekuivaus.

Arkeologeja kaivauksilla metsämaisemassa

Arkeologian ystävät saavat yhdistyksen Satakuntaan

Muinaishistoria ja arkeologiset kaivaukset ovat alkaneet kiinnostaa ihmisiä siinä määrin, että uudelle yhdistykselle on tilausta.

Sammalen peittämä kiviröykkiö metsässä. Maahan hautautuneen röykkiön päällä kasvaa puita sammalta.

Turusta löytyi uusi pronssikautinen hiidenkiuas – ikää hautaröykkiöllä voi olla jopa 3500 vuotta

Hautarakennelma löytyi Turun Haagasta, Aurajoen lähellä olevalta kallioisen mäen laelta.

Läheltä

Iin Suutariniemen kalmistosta löytyi varhaiskeskiaikainen vainaja, jonka ruokavalio oli "kivikautista"

Aiemmin Illinsaaresta on löydetty keskiaikainen kalmisto, josta löydetyn vainajan ruokavalio viittaa varhaisempaan aikaan.

Lapsi makaa kuvassa oikealla, hän nojaa itseään puolimakaavassa asennossa. Lapsi on puettu oranssinkirjavaan turkikseen. Lapsen jalkopäässä makaa kaksi sutta.

Pohjoiskarjalaisen metsätien alta löytyi ainutlaatuinen kivikautinen hauta – kuollut lapsi oli aseteltu höyhenpedille koiran kanssa

Arkeologien mukaan Outokummun Majoonsuolta löytynyt muinainen hauta kuului pienelle lapselle. Mikroskooppisista paloista on voitu rakentaa kuva siitä, kuinka vainajia on kunnioitettu kivikaudella.

Naisen käsissä on pieni rautainen kirves.

Janakkalan polttokenttäkalmistosta löytyneet ihmisen jäänteet kaipaavat tarkempaa tutkimista – Tutkija: ”Tämä oli kuin lottovoitto”

Janakkalasta löydetyt esineet odottavat Museovirastossa jatkopuhdistusta ja luettelointia, jonka jälkeen ne menevät konservoitaviksi.

Janakkalasta löytynyt viikinkiajan miekka

Hämeestä löytyi taas uskomaton historiallinen aarre: vesuri osui viikinkiaikaiseen miekkaan ja paljasti laajan kalmiston

Janakkalasta löytyi muutakin esineistöä, ja alustavan kartoituksen mukaan paikalla on ollut laaja polttokenttäkalmisto. Uusia tutkimuksia ei vielä ole suunnitteilla Museoviraston rajallisten resurssien vuoksi.

Slottsruiner från fågelvy.

Hovioikeus lievensi Raaseporin linnan mailta metallikuulia kaivaneen miehen tuomiota – Asiantuntija: Kuulat ovat poikkeuksellinen löytö

Mies oli vaatinut hovioikeuden käsittelyssä kuulien palauttamista. Hän väitti, että kuulat olivat peräisin hänen kotimaastaan Virosta.

Arkeologinen kaivaus metsämaisemassa.

Hylkeitä käsiteltiin Porin Kirkkokankaalla jo 4000 vuotta sitten – kaivausten vapaaehtoinen: Liityn katoavaisuuden jatkumoon

Kirkkokankaan yleisökaivauksissa etsitään tällä viikolla elämän jälkiä myöhäiskivikaudelta. Kohde on merkittävä, sillä tuon ajan asumuksista ei tiedetä juuri mitään.

Pastori Jari Kemppainen Pälkäneen rauniokirkossa.

80 kalloa kaivettiin haudoista ja vietiin Ruotsiin rotututkimukseen – kirkkoherra on valmis hakemaan ne pois vaikka vanhalla kuplavolkkarillaan

Suomesta Ruotsiin 1870-luvulla vietyjen pääkallojen palautuksesta on keskusteltu vuosia. Opetus- ja kulttuuriministeriössä toivotaan, että asia etenisi vielä tämän vuoden aikana.

Arkeologi Teemu Väisänen pitää kädessään maailmansodanaikaisen hävittäjäkoneen moottorin osaa.

Arkeologit tutkivat toisen maailmansodan aikaisia lentokenttiä Lapissa – dokumentointi jäi tekemättä jälleenrakennuskiireissä

Kansainvälinen arkeologiryhmä on käynyt tutkimassa vanhoja saksalaisia sotilaslentokenttiä Lapissa. Rovaniemen lentokentän läheltä löytyi esimerkiksi Messerschmitt BF 109 -hävittäjän moottorin osia.

Kauppatori kuvattuna Wiklundin ikkunasta 2019 ja 2022.

"Kuappatori" on pian taas kauppatori – palauta mieleen Turun tunteita kuohuttaneen ikuisuushankkeen monet mutkat

Lähes kaikki halusivat uudistaa Turun kauppatoria, mutta sen alle rakennettava toriparkki herätti ankaraa vastustusta. Neljännesvuosisata siinä meni, nyt torin avajaisia juhlitaan lauantaina.

Vanajaveden opiston vapaaehtoisia kaivajia Hauhon Eteläisten myöhäiskivikautisella asuinpaikalla.

Saviastioiden palasia ja hiiltynyt luunkappale – 4 500 vuoden takaista elämää kaivettiin esiin Hauholla

Myöhäiskivikautinen asuinpaikka Suttenhaassa Hauhon Eteläisissä paljastui nuorakeraamisen kulttuurin aikaisten varhaisten paimentolaisten asuttamaksi. Kaivaukset jatkunevat ensi vuonna.

Arkeologisia kaivauksia tehdään nelostien varrella Hartolassa. Arkeologi Teemu Tiainen kuvassa oikealla.

Nelostien remontti paljasti poikkeuksellisia muinaislöytöjä: kivikautinen hauta ja asuinpaikka sekä yli 1 000 vuotta vanha sepän tulisija

Reilun vuoden kestäneet kaivaukset valmistuivat viime vuoden heinäkuussa, ja nyt ovat valmistuneet niitä koskevat tutkimusraportit. Erilaisia esinelöytöjä kaivauksilta kertyi noin 25 000–30 000.

yleiskuva

Vanhassa Vaasassa käynnistyvät arkeologiset tutkimukset

Vanhassa Vaasassa tutkitaan tällä viikolla Korsholman valleja. Arkeologiset tutkimukset Vanhan Vaasan valleilla alkavat tänään maanantaina.

Kierikkikeskuksen kivikautisen kylän kaivauksissa löydetty pihkakoru ja koivuntuohitervan kappale, jota on käytetty purukumina noin 5 500 vuotta sitten.

Kivikautinen pihkapurkka voi paljastaa yllättäviä tietoja menneistä ajoista ja ihmisestä

Purupihkaa eli koivuntuohitervaa käytettiin kivikaudella liima-aineena, mutta sitä on myös pureskeltu. Pihkapurkan mahdolliset DNA-jäämät ovat tutkijoille tärkeitä tietolähteitä.

Turun kauppatorin rakennustyömaa työmaaaitojen takana.

Turun kauppatorin alta paljastui poikkeuksellinen pala historiaa – kasoittain naudanluita siistissä rivissä

Turun kauppatorilla tehtiin jälleen arkeologisia kaivauksia tänä keväänä, tällä kertaa Ortodoksikirkon puoleisessa päässä. Tutkittavana oli kaksi kaupunkitonttia torikadun päässä Puolalanmäen reunalla.

Pälkäneen rauniokirkko

Pälkäneellä on paikka minne haudata 150 vuotta sitten Suomesta Ruotsiin rotututkimuksen nimissä viedyt pääkallot

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee virallista palautuspyyntöä Ruotsille. Pälkäneellä odotetaan, että rauniokirkon ympäriltä aikanaan viedyt kallot pääsevät kotikunnan multiin.

Viikinkiaikaisia hopeakolikoita siisteissä riveissä.

Mynämäkeläisestä pellosta löytyi viikinkiaikainen hopeakätkö

Museovirasto kertoo harvinaisesta löydöstä. Aikaisemmin viikinkikuningas Harald Sinihampaan lyöttämiä kolikoita on Suomesta löytynyt vain pari.

Arkelogisia kaivauksia Keravalla.

Tunnin junan ratalinjalla koekaivauksia muinaisjäännösten paikallistamiseksi

Aiempien selvitysten perusteella ratalinjalla tai sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee yhteensä 20 kiinteää muinaisjäännöstä ja kolme kulttuuriperintökohdetta.

Anne-Mari Liira portaan vanhan kappelin kaivauksilla.

Keskiaikaisen hautausmaan etsinnät alkavat Tammelassa

Usko Portaan hautausmaan ja sitä kautta myös kirkon paikan löytymiseen on vahva. Arkeologisia kaivauksia tehdään Portaan kylällä jo toista kesää.

Arkeologeja huomioliiveissä.

Ruotsin rautateillä alkaa jättiurakka – se merkitsee arkeologeille kulta-aikaa

Valtaosa Ruotsin arkeologien toiminnasta liittyy rakennushankkeisiin, joiden alle voi jäädä historiallisia jäännöksiä.

Kolme arkeologian harrastajaa Elimäen Ruskiasuon kivikautisella asuinpaikalla Kouvolan kansalaisopiston kurssilla

Suomen vanhimmat savi-idolit löytyivät Elimäeltä – ihmisfiguurien iäksi ajoitettiin 7000 vuotta

Elimäeltä viime kesänä löydetyt saviset ihmisfiguurit ovat paljastuneet varsin merkittäviksi. Radiohiiliajoituksen perusteella ne ovat 7000 vuotta vanhoja. Ne ovat nyt toistaiseksi vanhimmat Suomesta löydetyt savi-idolit, jotka on onnistuttu ajoittamaan.

Braheskvären och Åbo Domkyrka en vacker vinterdag med mycket snö.

Turku miettii vaihtoehtoreittejä raitiotielle – koukkaako rata Tuomiokirkontorin kautta?

Kaupungin pormestaristo on tehnyt aloitteen Tuomiokirkkolinjauksen selvittämisestä.

Portaan kappelin kaivaus.

Arkeologit eivät luovuta Tammelassa – ikivanhan hautausmaan etsinnät jatkuvat ensi kesänä

Arkeologiset kaivaukset Tammelan Portaassa jatkuvat ensi kesänä. Ikivanhan hautausmaan paikka on suunnilleen tiedossa. Vanhoja karttoja, joihin kappelikirkko on merkitty, on löytynyt lisää.

Arkeologisia kaivauksia tehdään Siilinjärven Kasurilan pellolla, johon kunta valmistelee yleiskaavaa.

Siilinjärven Kasurilassa tehdään arkeologisia tutkimuksia

Siilinjärven kunta suunnittelee alueelle uusia rivi- ja omakotitalojen rakennuspaikkoja.

Viittaan kietoutunutta, miekkaa pitelevää kruunupäistä miestä esittävä patsas sinitaivasta vasten.

Myyttisen kuningas Arthurin hovista riittää yhä uutta kerrottavaa – arkistolöytö vie lähemmäksi Merlin-velhon juuria

Keskiaikaisten kirjojen kansipapereissa oli säilynyt poikkeuksellisen varhainen versio Merlinin suhteesta Järven neitoon, ja Arthurin kiveksi kutsuttu rakennelma osoittautui arkeologisissa kaivauksissa vanhemmaksi kuin Stonehenge.

Myöhäisrautakautisia esineitä

Harrastelijat turmelivat merkittävän arkeologisen kohteen tietämättömyyttään Itä-Lapissa – löytö olisi voinut olla historiallinen

Paikalta löytyi sekä rautakautisia esineitä että nykytiedon valossa kivikautisia hautoja. Harrastelijat kuitenkin veivät esineet mukanaan, joten niiden ja hautojen välistä yhteyttä ei voida osoittaa.

1500-luvun renesanssikaakeli.

Turun Aurajokirannan arkeologisilla kaivauksilla hikoiltiin hellekesässä – löytöinä muun muassa 1500-luvun kolikko ja renessanssikaakeleita

Aboa Vetus & Ars Nova museon sisäpihan kaivauksissa tutkittiin neljättä kertaa Turun palossa vuonna 1827 tuhoutuneiden kahden rakennuksen pihoja ja puista liiteriä.

Elimäen yhtenäiskoulun kahdeksasluokkalaisia Ruskiasuon kivikautisen asuinpaikan arkeologisella kaivauksella

6 000 vuotta vanhasta kylästä kaivettu esiin tuhansia esineitä – nyt sieltä löytyi yksi Suomen vanhimmista ihmisfiguureista

Harrastaja-arkeologien kaivauksella pääsivät vierailemaan myös koululaiset. Heille suunnattujen kaivaustutkimusten tavoitteena on herättää ajattelemaan menneisyyttä.

Tuoreet koetutkimukset paljastavat, että Turun ratikan vuoksi tehtävät arkeologiset kaivaukset kestävät vuosikausia ja maksavat miljoonia

Tuoreet koetutkimukset paljastavat, että Turun ratikan vuoksi tehtävät arkeologiset kaivaukset kestävät vuosikausia ja maksavat miljoonia

Turku on suunnitellut 300 miljoonan euron raitiotien rakentamista jo vuosia. Arkeologisten kaivausten osuus hankkeessa on mittava – jopa useita miljoonia euroja.

Portaan kappelin kaivaus.

Arkeologit ovat harvinaisen löydön kynnyksellä Tammelassa: perimätiedon mukaan syrjäkylällä oli kirkko ja hautausmaa jo 1300-luvulla

Kadonnutta kirkkoa tai kappelia etsitään parhaillaan arkeologisilla kaivauksilla. Merkkejä keskiaikaisesta rakennuksesta ja ihmisen toiminnasta on jo löytynyt. Kadonnut kirkko toisi uutta tietoa seurakuntien historiasta Suomessa.

En kvinna cyklar över domkyrkoskvären i Åbo.

Turun Tuomiokirkon läheisyydessä tehdään arkeologisia kaivauksia osana raitiotien suunnittelua

Tällä viikolla alkavilla kaivauksilla halutaan selvittää arkeologisten kaivausten kustannusarviota ja kestoa.

Anne-Mari Liira portaan vanhan kappelin kaivauksilla.

Tammelan arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt ihmistoiminnan jälkiä – tutkijat uskovat olevansa vanhan kirkon liepeillä

Tammelan Portaan kaivauksissa maakerroksista on tullut esille ihmistoiminnan jälkiä ja rakennuksen osia. Löydetyt tiilet voivat olla osa ikivanhan rakennuksen lattiaa. Tutkijat uskovat olevansa lähellä vanhan kirkollisen rakennuksen paikkaa.

Kolme syvänmeren kaivaukseen käytettyä konetta.

Syvänmeren kaivostoiminta on lähtökuopissa, vaikka sen vaikutuksista tiedetään vähän – Casper-mustekalan ja pikkuvaltioiden kohtalot huolettavat

Kansainvälisellä merenpohjajärjestöllä on kaksi vuotta aikaa saada syvänmeren kaivostoimintaa koskevat säädökset kuntoon, tai sen on sallittava kaivausluvat tällä hetkellä voimassa olevan säädöstön kriteereillä. Kaivajia kiinnostavat erityisesti metallit.

Ilmakuva paikasta, jonne kaivaukset ovat tulossa

Anian rannassa Pirkkalassa alkavat jälleen kaivaukset – arkeologit toivovat, että savimaa kätkee myös harvinaisempia löytöjä rautakaudelta

Alueelle ollaan rakentamassa uutta liittymää, joka parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta. Ennen rakentamisen aloitusta alue on kuitenkin tutkittava, sillä siellä tiedetään olevan hyvin säilynyt viikinki- ja ristiretkiajan asuinpaikka. Alueelta on löytynyt myös keskiaikaisen kylän jälkiä.

Jokimaisema kaivauspaikan lähellä

Tammelan Portaassa etsitään pian vanhaa kirkkomaata

Tammelan Portaan keskiaikaisesta hautausmaasta ja kappelista on kulkenut vuosisatoja perinnetietoa. Kirkon arvellaan sijainneen 1300-luvulla Portaan Kappelintien varressa. Arkeologiset kaivaukset ovat ovella.

Yksityiskohta käärmeveistoksen pääprofiilista

Arkeologit löysivät Humppilasta ainutlaatuisen, yli 4 000 vuotta vanhan puisen käärmeveistoksen

Järvensuon hyvin aidon käärmeen näköinen veistos on tällä hetkellä ainoa lajissaan. Löytö laajentaa ja monipuolistaa käsitystä pohjoisten alueiden kivikautisten väestöjen maailmankuvasta, taiteellisesta ilmaisusta ja rituaalisesta kuvastosta.

Melan palasia Humppilassa arkeologisilla kaivauksilla.

Kivikausi paljastuu pala palalta Humppilan muinaisjärvestä

Humppilan Järvensuon arkeologiset kaivaukset jatkuvat juhannuksen jälkeen. Viime kesän kaivaustulokset ovat erittäin lupaavia. Kaivauksissa on saatu muinaisjärven paikalta talteen yli 40 orgaanista esinettä kivikaudelta.

Hartolasta löytynyt piikiven pala kämmenellä, joka on todennäköisesti osa nuolen tai jonkin työkalun kärkeä.

Nelostien remontti nosti maan alta runsaasti muinaishistoriaa: video näyttää, mitä kivikautisia esineitä arkeologit ovat löytäneet

Kaivauksia tehdään kahdessa pääkohteessa Nelostien uudella osuudella. Tutkittavat alueet ovat olleet esihistoriallisia kulkemisen solmukohtia. Uusi nelostien linjaus ja perusparannus valmistuu syksyyn 2023 mennessä.

Ilmakuva Kaarinan Ristimäen muinaiskirkkoalueesta.

Tammelassa alkavat arkeologiset kaivaukset – keskiaikaista kappelia etsitään perimätiedon pohjalta

Arkeologit ryhtyvät kesällä kaivamaan esille tietoa Portaan kappelista. Tammelan Portaan kappelista on viimeisin karttamerkintä 1600-luvun lopun kartassa. Perimätietoa Portaan kappelista liikkuu edelleen Tammelassa paljonkin. Kylässä sijaitsee myös Kappelintie.

Kaivinkone kaivaa kuoppaa puistossa, kolme ihmistä katsoo vierestä.

Kuopion ydinkeskustassa voi lymytä satoja vuosia vanhojen kirkkojen jäänteet – arkeologit kaivaneet toistaiseksi esiin lähinnä ihmisen luita

Kuopion Piispanpuistossa on tehty tällä viikolla arkeologisia kaivauksia. Entiseltä hautausmaalta on löytynyt ihmisen luita ja hautoja. Sen sijaan kirkoista kertovia löytöjä tehtiin vain yksi. Kaivauksia on tehty ennen puiston täydennysistutuksia.

Valokuva: Jari Nieminen, Aboa Vetus & Ars Nova. kaivaukset arkeologiset kaivaukset arkeologia turku

Arkeologiset kaivaukset jatkuvat Turun Aurajokirannassa keväällä – kohteena Turun palossa tuhoutunut pihapiiri

Turun arkeologisen Aboa Vetus & Ars Nova -museon arkeologiset kaivaukset jatkuvat tänä kesänä viime vuoden tauon jälkeen.

Nurmialuetta lähikuvassa.

Kuopion Piispanpuistossa alkavat arkeologiset kaivaukset – vanhoja hautoja voi löytyä melko pinnastakin

Tarkoituksena on selvittää, onko puistoalueella säilynyt jäännöksiä paikalla sijainneista kirkoista ja niihin liittyvistä hautauksista. Sen jälkeen tiedetään, miten puiston täydennysistutuksia voi toteuttaa, jottei muinaisjäännös vahingoitu.

Oulun keskustan kartta Kajaaninkatu ja Lävistäjä

Oulussa Kajaaninkatu menee ensi maanantaista alkaen remonttiin Isokadun ja Lävistäjän välillä

Kesäkuun alusta heinäkuun loppuun saakka Kajaaninkatu välillä Isokatu–Lävistäjä suljetaan kokonaan ajoneuvoliikenteeltä.

Karttakuva Nelostien parannusurakasta Hartolan pohjoispuolella.

Nelostien parannusta pohjustavat arkeologiset kaivaukset alkoivat Hartolassa

Hartolan ja Joutsan välillä on paljon muinaismuistoja, jotka on tutkittava ennen kuin ne jäävät uuden tielinjauksen alle.

Några människor sitter på kajkanten invid Åbo stadshus.

Turun kaupungintalon pihalla tehdään arkeologisia kaivauksia ennen remontin alkamista

Arkeologisten kaivausten aikataulu riippuu siitä, mitä kaivauksissa löytyy. Uuden laajennusosan pitäisi valmistua vuonna 2025.

Suomen sisällissodasta Vierumäen taisteluista kertova kirja miehen kädessä

Vierumäen vuoden 1918 sisällissodan joukkohaudoista löytyi 50 vainajaa – Heli Särkkä toivoo saavansa isoisänsä haudatuksi kotiseudulleen

Toisen joukkohaudan vainajat ovat hyvin säilyneitä. Luujäämistä yritetään saada DNA-näytteet.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle