Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Arkeologeja huomioliiveissä.

Ruotsin rautateillä alkaa jättiurakka – se merkitsee arkeologeille kulta-aikaa

Valtaosa Ruotsin arkeologien toiminnasta liittyy rakennushankkeisiin, joiden alle voi jäädä historiallisia jäännöksiä.

Kolme arkeologian harrastajaa Elimäen Ruskiasuon kivikautisella asuinpaikalla Kouvolan kansalaisopiston kurssilla

Suomen vanhimmat savi-idolit löytyivät Elimäeltä – ihmisfiguurien iäksi ajoitettiin 7000 vuotta

Elimäeltä viime kesänä löydetyt saviset ihmisfiguurit ovat paljastuneet varsin merkittäviksi. Radiohiiliajoituksen perusteella ne ovat 7000 vuotta vanhoja. Ne ovat nyt toistaiseksi vanhimmat Suomesta löydetyt savi-idolit, jotka on onnistuttu ajoittamaan.

Braheskvären och Åbo Domkyrka en vacker vinterdag med mycket snö.

Turku miettii vaihtoehtoreittejä raitiotielle – koukkaako rata Tuomiokirkontorin kautta?

Kaupungin pormestaristo on tehnyt aloitteen Tuomiokirkkolinjauksen selvittämisestä.

Portaan kappelin kaivaus.

Arkeologit eivät luovuta Tammelassa – ikivanhan hautausmaan etsinnät jatkuvat ensi kesänä

Arkeologiset kaivaukset Tammelan Portaassa jatkuvat ensi kesänä. Ikivanhan hautausmaan paikka on suunnilleen tiedossa. Vanhoja karttoja, joihin kappelikirkko on merkitty, on löytynyt lisää.

Arkeologisia kaivauksia tehdään Siilinjärven Kasurilan pellolla, johon kunta valmistelee yleiskaavaa.

Siilinjärven Kasurilassa tehdään arkeologisia tutkimuksia

Siilinjärven kunta suunnittelee alueelle uusia rivi- ja omakotitalojen rakennuspaikkoja.

Viittaan kietoutunutta, miekkaa pitelevää kruunupäistä miestä esittävä patsas sinitaivasta vasten.

Myyttisen kuningas Arthurin hovista riittää yhä uutta kerrottavaa – arkistolöytö vie lähemmäksi Merlin-velhon juuria

Keskiaikaisten kirjojen kansipapereissa oli säilynyt poikkeuksellisen varhainen versio Merlinin suhteesta Järven neitoon, ja Arthurin kiveksi kutsuttu rakennelma osoittautui arkeologisissa kaivauksissa vanhemmaksi kuin Stonehenge.

Myöhäisrautakautisia esineitä

Harrastelijat turmelivat merkittävän arkeologisen kohteen tietämättömyyttään Itä-Lapissa – löytö olisi voinut olla historiallinen

Paikalta löytyi sekä rautakautisia esineitä että nykytiedon valossa kivikautisia hautoja. Harrastelijat kuitenkin veivät esineet mukanaan, joten niiden ja hautojen välistä yhteyttä ei voida osoittaa.

1500-luvun renesanssikaakeli.

Turun Aurajokirannan arkeologisilla kaivauksilla hikoiltiin hellekesässä – löytöinä muun muassa 1500-luvun kolikko ja renessanssikaakeleita

Aboa Vetus & Ars Nova museon sisäpihan kaivauksissa tutkittiin neljättä kertaa Turun palossa vuonna 1827 tuhoutuneiden kahden rakennuksen pihoja ja puista liiteriä.

Elimäen yhtenäiskoulun kahdeksasluokkalaisia Ruskiasuon kivikautisen asuinpaikan arkeologisella kaivauksella

6 000 vuotta vanhasta kylästä kaivettu esiin tuhansia esineitä – nyt sieltä löytyi yksi Suomen vanhimmista ihmisfiguureista

Harrastaja-arkeologien kaivauksella pääsivät vierailemaan myös koululaiset. Heille suunnattujen kaivaustutkimusten tavoitteena on herättää ajattelemaan menneisyyttä.

Tuoreet koetutkimukset paljastavat, että Turun ratikan vuoksi tehtävät arkeologiset kaivaukset kestävät vuosikausia ja maksavat miljoonia

Tuoreet koetutkimukset paljastavat, että Turun ratikan vuoksi tehtävät arkeologiset kaivaukset kestävät vuosikausia ja maksavat miljoonia

Turku on suunnitellut 300 miljoonan euron raitiotien rakentamista jo vuosia. Arkeologisten kaivausten osuus hankkeessa on mittava – jopa useita miljoonia euroja.

Portaan kappelin kaivaus.

Arkeologit ovat harvinaisen löydön kynnyksellä Tammelassa: perimätiedon mukaan syrjäkylällä oli kirkko ja hautausmaa jo 1300-luvulla

Kadonnutta kirkkoa tai kappelia etsitään parhaillaan arkeologisilla kaivauksilla. Merkkejä keskiaikaisesta rakennuksesta ja ihmisen toiminnasta on jo löytynyt. Kadonnut kirkko toisi uutta tietoa seurakuntien historiasta Suomessa.

En kvinna cyklar över domkyrkoskvären i Åbo.

Turun Tuomiokirkon läheisyydessä tehdään arkeologisia kaivauksia osana raitiotien suunnittelua

Tällä viikolla alkavilla kaivauksilla halutaan selvittää arkeologisten kaivausten kustannusarviota ja kestoa.

Anne-Mari Liira portaan vanhan kappelin kaivauksilla.

Tammelan arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt ihmistoiminnan jälkiä – tutkijat uskovat olevansa vanhan kirkon liepeillä

Tammelan Portaan kaivauksissa maakerroksista on tullut esille ihmistoiminnan jälkiä ja rakennuksen osia. Löydetyt tiilet voivat olla osa ikivanhan rakennuksen lattiaa. Tutkijat uskovat olevansa lähellä vanhan kirkollisen rakennuksen paikkaa.

Kolme syvänmeren kaivaukseen käytettyä konetta.

Syvänmeren kaivostoiminta on lähtökuopissa, vaikka sen vaikutuksista tiedetään vähän – Casper-mustekalan ja pikkuvaltioiden kohtalot huolettavat

Kansainvälisellä merenpohjajärjestöllä on kaksi vuotta aikaa saada syvänmeren kaivostoimintaa koskevat säädökset kuntoon, tai sen on sallittava kaivausluvat tällä hetkellä voimassa olevan säädöstön kriteereillä. Kaivajia kiinnostavat erityisesti metallit.

Ilmakuva paikasta, jonne kaivaukset ovat tulossa

Anian rannassa Pirkkalassa alkavat jälleen kaivaukset – arkeologit toivovat, että savimaa kätkee myös harvinaisempia löytöjä rautakaudelta

Alueelle ollaan rakentamassa uutta liittymää, joka parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta. Ennen rakentamisen aloitusta alue on kuitenkin tutkittava, sillä siellä tiedetään olevan hyvin säilynyt viikinki- ja ristiretkiajan asuinpaikka. Alueelta on löytynyt myös keskiaikaisen kylän jälkiä.

Jokimaisema kaivauspaikan lähellä

Tammelan Portaassa etsitään pian vanhaa kirkkomaata

Tammelan Portaan keskiaikaisesta hautausmaasta ja kappelista on kulkenut vuosisatoja perinnetietoa. Kirkon arvellaan sijainneen 1300-luvulla Portaan Kappelintien varressa. Arkeologiset kaivaukset ovat ovella.

Yksityiskohta käärmeveistoksen pääprofiilista

Archaeologists discover 4,000-year-old serpent-shaped stick in Southern Finland

The discovery expands modern-day understanding of the worldview, artistic expression and ritual imagery of the Stone Age populations of the northern regions.

Yksityiskohta käärmeveistoksen pääprofiilista

Arkeologit löysivät Humppilasta ainutlaatuisen, yli 4 000 vuotta vanhan puisen käärmeveistoksen

Järvensuon hyvin aidon käärmeen näköinen veistos on tällä hetkellä ainoa lajissaan. Löytö laajentaa ja monipuolistaa käsitystä pohjoisten alueiden kivikautisten väestöjen maailmankuvasta, taiteellisesta ilmaisusta ja rituaalisesta kuvastosta.

Melan palasia Humppilassa arkeologisilla kaivauksilla.

Kivikausi paljastuu pala palalta Humppilan muinaisjärvestä

Humppilan Järvensuon arkeologiset kaivaukset jatkuvat juhannuksen jälkeen. Viime kesän kaivaustulokset ovat erittäin lupaavia. Kaivauksissa on saatu muinaisjärven paikalta talteen yli 40 orgaanista esinettä kivikaudelta.

Hartolasta löytynyt piikiven pala kämmenellä, joka on todennäköisesti osa nuolen tai jonkin työkalun kärkeä.

Nelostien remontti nosti maan alta runsaasti muinaishistoriaa: video näyttää, mitä kivikautisia esineitä arkeologit ovat löytäneet

Kaivauksia tehdään kahdessa pääkohteessa Nelostien uudella osuudella. Tutkittavat alueet ovat olleet esihistoriallisia kulkemisen solmukohtia. Uusi nelostien linjaus ja perusparannus valmistuu syksyyn 2023 mennessä.

Ilmakuva Kaarinan Ristimäen muinaiskirkkoalueesta.

Tammelassa alkavat arkeologiset kaivaukset – keskiaikaista kappelia etsitään perimätiedon pohjalta

Arkeologit ryhtyvät kesällä kaivamaan esille tietoa Portaan kappelista. Tammelan Portaan kappelista on viimeisin karttamerkintä 1600-luvun lopun kartassa. Perimätietoa Portaan kappelista liikkuu edelleen Tammelassa paljonkin. Kylässä sijaitsee myös Kappelintie.

Kaivinkone kaivaa kuoppaa puistossa, kolme ihmistä katsoo vierestä.

Kuopion ydinkeskustassa voi lymytä satoja vuosia vanhojen kirkkojen jäänteet – arkeologit kaivaneet toistaiseksi esiin lähinnä ihmisen luita

Kuopion Piispanpuistossa on tehty tällä viikolla arkeologisia kaivauksia. Entiseltä hautausmaalta on löytynyt ihmisen luita ja hautoja. Sen sijaan kirkoista kertovia löytöjä tehtiin vain yksi. Kaivauksia on tehty ennen puiston täydennysistutuksia.

Valokuva: Jari Nieminen, Aboa Vetus & Ars Nova. kaivaukset arkeologiset kaivaukset arkeologia turku

Arkeologiset kaivaukset jatkuvat Turun Aurajokirannassa keväällä – kohteena Turun palossa tuhoutunut pihapiiri

Turun arkeologisen Aboa Vetus & Ars Nova -museon arkeologiset kaivaukset jatkuvat tänä kesänä viime vuoden tauon jälkeen.

Nurmialuetta lähikuvassa.

Kuopion Piispanpuistossa alkavat arkeologiset kaivaukset – vanhoja hautoja voi löytyä melko pinnastakin

Tarkoituksena on selvittää, onko puistoalueella säilynyt jäännöksiä paikalla sijainneista kirkoista ja niihin liittyvistä hautauksista. Sen jälkeen tiedetään, miten puiston täydennysistutuksia voi toteuttaa, jottei muinaisjäännös vahingoitu.

Oulun keskustan kartta Kajaaninkatu ja Lävistäjä

Oulussa Kajaaninkatu menee ensi maanantaista alkaen remonttiin Isokadun ja Lävistäjän välillä

Kesäkuun alusta heinäkuun loppuun saakka Kajaaninkatu välillä Isokatu–Lävistäjä suljetaan kokonaan ajoneuvoliikenteeltä.

Karttakuva Nelostien parannusurakasta Hartolan pohjoispuolella.

Nelostien parannusta pohjustavat arkeologiset kaivaukset alkoivat Hartolassa

Hartolan ja Joutsan välillä on paljon muinaismuistoja, jotka on tutkittava ennen kuin ne jäävät uuden tielinjauksen alle.

Några människor sitter på kajkanten invid Åbo stadshus.

Turun kaupungintalon pihalla tehdään arkeologisia kaivauksia ennen remontin alkamista

Arkeologisten kaivausten aikataulu riippuu siitä, mitä kaivauksissa löytyy. Uuden laajennusosan pitäisi valmistua vuonna 2025.

Suomen sisällissodasta Vierumäen taisteluista kertova kirja miehen kädessä

Vierumäen vuoden 1918 sisällissodan joukkohaudoista löytyi 50 vainajaa – Heli Särkkä toivoo saavansa isoisänsä haudatuksi kotiseudulleen

Toisen joukkohaudan vainajat ovat hyvin säilyneitä. Luujäämistä yritetään saada DNA-näytteet.

Kuvassa näkyy ylhäältä päin alue, jossa maata on kaivettu. yhden kaivauksen päällä on teltta.

Vierumäen joukkohaudasta nostettu 27 ihmisen jäänteet − sisällissodassa kuolleiden tunnistaminen on hyvin vaikeaa

Versowoodin tehdasalueella Heinolan Vierumäellä on saatu loppuun yhden sisällissodan aikaisen joukkohaudan kaivaukset. Toisen haudan avaamista ollaan aloittelemassa. Alueella on myös yksi yksittäinen hauta.

Valter Juvelius ja Jerusalem

Suomalainen Valter Juvelius uskoi löytäneensä Raamatun aarteet – ja siitä käynnistyi elokuvaakin ihmeellisempi operaatio keskellä Jerusalemia

Myyttistä liitonarkkua on etsitty läpi vuosisatojen. Ehkä kaikkein merkittävin yritys käynnistyi vuonna 1909 suomalaisen Valter Juveliuksen tutkimuksista.

Sisällissodan aikainen joukkohauta teollisuusalueen keskellä Heinolan Vierumäellä.

HS: Vierumäeltä on löytynyt toinen sisällissodan aikainen joukkohauta

Arkeologiset kaivaukset jatkuvat Versowoodin teollisuusalueella vielä viikkoja.

Oulusta löytyneen Hahtiperän hylyn osa pakattuna konservointia varten syksyllä 2019.

Parkkipaikan alta löytynyt aarre alkaa hiljalleen kertoa tarinaansa – näin oululaista 1600-luvun laivaa kunnostetaan kaikkien nähtäville

Hotellin parkkipaikan alta löytynyt laivavanhus saadaan yleisön nähtäviksi vasta pitkän ja perusteellisen kunnostuksen jälkeen.

Snellmanin puiston kaivauksilta löytyneet hohtimet tutkija Matleena Riutankosken käsissä

Musketinkuulia, työkaluja ja vanhoja tukirakenteita – katso kolme kiinnostavaa esinelöytöä Oulun keskustan kaivauksilta

Snellmanin puiston alta löytyi elämän jälkiä menneiltä vuosisadoilta, mutta myös uutta tietoa kaupunkia halkovan ojan historiasta.

Henkilö kaapimassa maa-ainesta rikkalapioon.

Uusi kerrostalo jyrää satoja vuosia vanhat elämisen jäljet – arkeologisilla kaivauksilla tallennetaan se, mitä pystytään: "Voidaan puhua pelastuskaivauksista"

Kokkolassa on etsitty todisteita neljäsataa vuotta vanhasta asumisesta, jonka jäljet katoavat kohta uudisrakennuksen alle.

Sodan jäljet Porissa - Mitä saksalaiset jättivät jälkeensä?

Sodanaikaisia hammastahnatuubeja ja venäläistä keramiikkaa – saksalaisten Porista löydettyjä esineitä esitellään Satakunnan museossa, katso video

Tutkija Teemu Väisänen toivoi saavansa haastatteluja saksalaisten liikkeistä tietäviltä. Ylen julkaiseman jutun jälkeen yhteydenottoja tuli hurjasti.

yleiskuva

Muinaismuistot on saatava alta pois, ennen kuin tieremontti voi alkaa Hartolassa – kauan odotettu parannustyö käyntiin ehkä kesällä 2021

Nelostietä parannetaan Hartolasta Joutsan rajalle Oravakivensalmelle. Matkan varrella on paljon historiallisesti arvokkaita kohteita, joista osassa on tehtävä arkeologisia kaivauksia.

Itsenäisyydenaukio Turussa, Aurajoen rannassa

Turun uuden konserttitalon esityöt Itsenäisyydenaukiolla alkavat – arkeologiset kaivaukset käyntiin tällä viikolla

Varsinaista kaavapäätöstä Turun uuden konserttitalon paikasta ei ole vielä tehty, mutta esiselvityksessä käydään läpi suunnitellun tontin laatu ja historia.

Kaivausapulaiset Taika-Tuuli Kaivo, Maria Ronkainen ja Inka Sallinen.

Katso videolta, mitä Senaatintorin alta paljastuu, kun laulava arkeologiopiskelija pääsee kaivamaan katukiveyksen alle

Senaatintorin alta odotetaan löytyvän jäännöksiä vanhoista raatihuoneista, hautausmaasta ja kirkosta.

Arkeologiset kaivaukset Oulussa

Oulun keskustassa myllätään puistoa, jonka kohdalla asuttiin jo 1600-luvulla – katso videolta, mitä tavaroita maasta toistaiseksi on löytynyt

Odotuksena on, että Snellmanin puistosta tehtäisiin vielä lisää ja entistä vanhempia löytöjä, sillä paikka on vanhinta Oulua.

Senaatintorille rakennettava terassialue.

Senaatintorilla uusitaan valaistusta ja tehdään arkeologisia kaivauksia

Kaivauksissa tutkitaan kuuden uuden valaisinpylvään paikat.

Raaseporin rauniolinna.

Raaseporin linnan luvattomista kaivauksista ehdollista vankeutta yhdelle tekijälle

Linnan ympäristöön kaivettiin satoja kuoppia kolme vuotta sitten ja alueelta vietiin muinaismuistoja kuten keskiaikaisia ammuksia.

Lintua muistuttava pronssinen eläinriipus, jossa on kaksi reikää ja viiden kiinnityslenkin sarja alapinnalla.

Sievin Kiurunkankaan esihistoriallinen asuinpaikka arvioitua laajempi

Oulun yliopisto aloitti vajaan kahden viikon mittaiset kaivaukset alueella tämän kesän osalta 17. elokuuta.

Muinaisesta saviruukusta löydetyt kolikot ovat peräisin abbasidein kalifaatin ajalta 800-luvulta.

Teinit löysivät valtavan kasan yli tuhat vuotta vanhoja kultakolikoita Israelissa

Yhteensä 425 puhdasta kultaa olevaa kolikkoa löytyi saviruukusta arkeologiselta kaivaukselta.

arkeologi Tapani rostedt ja professori Aivar Kriiska Tarton yliopistosta

Itärajalta löytyi merkki muinaisesta asumuksesta, joka mullistaisi rakennushistorian: "Suomen oloissa aivan ainutlaatuista"

Etelä-Karjalassa tehdyt löydökset viittaavat siihen, että hirsirakenteita olisi käytetty Suomessa jo yli 10 000 vuotta sitten.

Tornionlaakson maakuntamuseon näyttelytila.

Koululaisten paikallistuntemusta voi lisätä arkeologian avulla

Torniossa on toiveissa, että kaupungissa toteutettaisiin ensi vuonna arkeologiset kaivaukset koulujen ja Torniolaakson museon yhteistyönä.

Remontissa oleva iso puutalo rinteessä.

Taipalsaaren vanhan kunnantalon ympäriltä etsittiin hautoja – mitään ei löytynyt, joten remonttia voidaan jatkaa

Kaivaukset Etelä-Karjalan tunnetuimmassa arkeologisessa kohteessa Joutsenon Kuurmanpohjassa jatkuvat elokuussa.

yleiskuva

31 vuotta sitten löydetyn saviveistoksen ikä selvisi viimein – yrmeän näköinen Tuima kertoo, miten kehittyneitä ihmiset olivat jo kivikaudella

Jokiniemen muinaispuiston läheltä löytyi vuonna 1989 savi-idoli, jonka olemassaolo pysyi pitkään salaisuutena.

Sisällissodan aikainen joukkohauta teollisuusalueen keskellä Heinolan Vierumäellä.

Tutkimus: Vierumäen joukkohaudassa selvästi luultua vähemmän punakaartilaisia – arkeologiset kaivaukset jumissa

Punaisten joukkohauta Heinolan Vierumäellä on herättänyt huomiota, koska se sijaitsee keskellä teollisuusaluetta ja vainajia ollaan siirtämässä muualle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle