Uusimmat artikkelit
Harvinainen laivahylky lumosi laajan tutkimusryhmän – ainutlaatuinen pala oululaista historiaa paljastaa koko ajan uutta tietoa 1600-luvulta
Museovirastossa on saatu konservoitua vuonna 2019 löydetyn hylyn jäänteet. Seuraavaksi edessä on kuukausien mittainen pakastekuivaus.
Arkeologian ystävät saavat yhdistyksen Satakuntaan
Muinaishistoria ja arkeologiset kaivaukset ovat alkaneet kiinnostaa ihmisiä siinä määrin, että uudelle yhdistykselle on tilausta.
Turusta löytyi uusi pronssikautinen hiidenkiuas – ikää hautaröykkiöllä voi olla jopa 3500 vuotta
Hautarakennelma löytyi Turun Haagasta, Aurajoen lähellä olevalta kallioisen mäen laelta.
Iin Suutariniemen kalmistosta löytyi varhaiskeskiaikainen vainaja, jonka ruokavalio oli "kivikautista"
Aiemmin Illinsaaresta on löydetty keskiaikainen kalmisto, josta löydetyn vainajan ruokavalio viittaa varhaisempaan aikaan.
Pohjoiskarjalaisen metsätien alta löytyi ainutlaatuinen kivikautinen hauta – kuollut lapsi oli aseteltu höyhenpedille koiran kanssa
Arkeologien mukaan Outokummun Majoonsuolta löytynyt muinainen hauta kuului pienelle lapselle. Mikroskooppisista paloista on voitu rakentaa kuva siitä, kuinka vainajia on kunnioitettu kivikaudella.
Janakkalan polttokenttäkalmistosta löytyneet ihmisen jäänteet kaipaavat tarkempaa tutkimista – Tutkija: ”Tämä oli kuin lottovoitto”
Janakkalasta löydetyt esineet odottavat Museovirastossa jatkopuhdistusta ja luettelointia, jonka jälkeen ne menevät konservoitaviksi.
Hämeestä löytyi taas uskomaton historiallinen aarre: vesuri osui viikinkiaikaiseen miekkaan ja paljasti laajan kalmiston
Janakkalasta löytyi muutakin esineistöä, ja alustavan kartoituksen mukaan paikalla on ollut laaja polttokenttäkalmisto. Uusia tutkimuksia ei vielä ole suunnitteilla Museoviraston rajallisten resurssien vuoksi.
Hovioikeus lievensi Raaseporin linnan mailta metallikuulia kaivaneen miehen tuomiota – Asiantuntija: Kuulat ovat poikkeuksellinen löytö
Mies oli vaatinut hovioikeuden käsittelyssä kuulien palauttamista. Hän väitti, että kuulat olivat peräisin hänen kotimaastaan Virosta.
Hylkeitä käsiteltiin Porin Kirkkokankaalla jo 4000 vuotta sitten – kaivausten vapaaehtoinen: Liityn katoavaisuuden jatkumoon
Kirkkokankaan yleisökaivauksissa etsitään tällä viikolla elämän jälkiä myöhäiskivikaudelta. Kohde on merkittävä, sillä tuon ajan asumuksista ei tiedetä juuri mitään.
80 kalloa kaivettiin haudoista ja vietiin Ruotsiin rotututkimukseen – kirkkoherra on valmis hakemaan ne pois vaikka vanhalla kuplavolkkarillaan
Suomesta Ruotsiin 1870-luvulla vietyjen pääkallojen palautuksesta on keskusteltu vuosia. Opetus- ja kulttuuriministeriössä toivotaan, että asia etenisi vielä tämän vuoden aikana.
Arkeologit tutkivat toisen maailmansodan aikaisia lentokenttiä Lapissa – dokumentointi jäi tekemättä jälleenrakennuskiireissä
Kansainvälinen arkeologiryhmä on käynyt tutkimassa vanhoja saksalaisia sotilaslentokenttiä Lapissa. Rovaniemen lentokentän läheltä löytyi esimerkiksi Messerschmitt BF 109 -hävittäjän moottorin osia.

"Kuappatori" on pian taas kauppatori – palauta mieleen Turun tunteita kuohuttaneen ikuisuushankkeen monet mutkat
Lähes kaikki halusivat uudistaa Turun kauppatoria, mutta sen alle rakennettava toriparkki herätti ankaraa vastustusta. Neljännesvuosisata siinä meni, nyt torin avajaisia juhlitaan lauantaina.
Saviastioiden palasia ja hiiltynyt luunkappale – 4 500 vuoden takaista elämää kaivettiin esiin Hauholla
Myöhäiskivikautinen asuinpaikka Suttenhaassa Hauhon Eteläisissä paljastui nuorakeraamisen kulttuurin aikaisten varhaisten paimentolaisten asuttamaksi. Kaivaukset jatkunevat ensi vuonna.
Edesmenneen mystikon seuraajat etsivät "maailman suurinta aarretta" Sipoossa
Sipoossa etsitään aarretta luolasta.
Nelostien remontti paljasti poikkeuksellisia muinaislöytöjä: kivikautinen hauta ja asuinpaikka sekä yli 1 000 vuotta vanha sepän tulisija
Reilun vuoden kestäneet kaivaukset valmistuivat viime vuoden heinäkuussa, ja nyt ovat valmistuneet niitä koskevat tutkimusraportit. Erilaisia esinelöytöjä kaivauksilta kertyi noin 25 000–30 000.
Vanhassa Vaasassa käynnistyvät arkeologiset tutkimukset
Vanhassa Vaasassa tutkitaan tällä viikolla Korsholman valleja. Arkeologiset tutkimukset Vanhan Vaasan valleilla alkavat tänään maanantaina.

Kivikautinen pihkapurkka voi paljastaa yllättäviä tietoja menneistä ajoista ja ihmisestä
Purupihkaa eli koivuntuohitervaa käytettiin kivikaudella liima-aineena, mutta sitä on myös pureskeltu. Pihkapurkan mahdolliset DNA-jäämät ovat tutkijoille tärkeitä tietolähteitä.
Turun kauppatorin alta paljastui poikkeuksellinen pala historiaa – kasoittain naudanluita siistissä rivissä
Turun kauppatorilla tehtiin jälleen arkeologisia kaivauksia tänä keväänä, tällä kertaa Ortodoksikirkon puoleisessa päässä. Tutkittavana oli kaksi kaupunkitonttia torikadun päässä Puolalanmäen reunalla.

Pälkäneellä on paikka minne haudata 150 vuotta sitten Suomesta Ruotsiin rotututkimuksen nimissä viedyt pääkallot
Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee virallista palautuspyyntöä Ruotsille. Pälkäneellä odotetaan, että rauniokirkon ympäriltä aikanaan viedyt kallot pääsevät kotikunnan multiin.
Mynämäkeläisestä pellosta löytyi viikinkiaikainen hopeakätkö
Museovirasto kertoo harvinaisesta löydöstä. Aikaisemmin viikinkikuningas Harald Sinihampaan lyöttämiä kolikoita on Suomesta löytynyt vain pari.
Tunnin junan ratalinjalla koekaivauksia muinaisjäännösten paikallistamiseksi
Aiempien selvitysten perusteella ratalinjalla tai sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee yhteensä 20 kiinteää muinaisjäännöstä ja kolme kulttuuriperintökohdetta.
Keskiaikaisen hautausmaan etsinnät alkavat Tammelassa
Usko Portaan hautausmaan ja sitä kautta myös kirkon paikan löytymiseen on vahva. Arkeologisia kaivauksia tehdään Portaan kylällä jo toista kesää.
Ruotsin rautateillä alkaa jättiurakka – se merkitsee arkeologeille kulta-aikaa
Valtaosa Ruotsin arkeologien toiminnasta liittyy rakennushankkeisiin, joiden alle voi jäädä historiallisia jäännöksiä.
Suomen vanhimmat savi-idolit löytyivät Elimäeltä – ihmisfiguurien iäksi ajoitettiin 7000 vuotta
Elimäeltä viime kesänä löydetyt saviset ihmisfiguurit ovat paljastuneet varsin merkittäviksi. Radiohiiliajoituksen perusteella ne ovat 7000 vuotta vanhoja. Ne ovat nyt toistaiseksi vanhimmat Suomesta löydetyt savi-idolit, jotka on onnistuttu ajoittamaan.
Turku miettii vaihtoehtoreittejä raitiotielle – koukkaako rata Tuomiokirkontorin kautta?
Kaupungin pormestaristo on tehnyt aloitteen Tuomiokirkkolinjauksen selvittämisestä.
Arkeologit eivät luovuta Tammelassa – ikivanhan hautausmaan etsinnät jatkuvat ensi kesänä
Arkeologiset kaivaukset Tammelan Portaassa jatkuvat ensi kesänä. Ikivanhan hautausmaan paikka on suunnilleen tiedossa. Vanhoja karttoja, joihin kappelikirkko on merkitty, on löytynyt lisää.
Siilinjärven Kasurilassa tehdään arkeologisia tutkimuksia
Siilinjärven kunta suunnittelee alueelle uusia rivi- ja omakotitalojen rakennuspaikkoja.

Myyttisen kuningas Arthurin hovista riittää yhä uutta kerrottavaa – arkistolöytö vie lähemmäksi Merlin-velhon juuria
Keskiaikaisten kirjojen kansipapereissa oli säilynyt poikkeuksellisen varhainen versio Merlinin suhteesta Järven neitoon, ja Arthurin kiveksi kutsuttu rakennelma osoittautui arkeologisissa kaivauksissa vanhemmaksi kuin Stonehenge.

Harrastelijat turmelivat merkittävän arkeologisen kohteen tietämättömyyttään Itä-Lapissa – löytö olisi voinut olla historiallinen
Paikalta löytyi sekä rautakautisia esineitä että nykytiedon valossa kivikautisia hautoja. Harrastelijat kuitenkin veivät esineet mukanaan, joten niiden ja hautojen välistä yhteyttä ei voida osoittaa.
Turun Aurajokirannan arkeologisilla kaivauksilla hikoiltiin hellekesässä – löytöinä muun muassa 1500-luvun kolikko ja renessanssikaakeleita
Aboa Vetus & Ars Nova museon sisäpihan kaivauksissa tutkittiin neljättä kertaa Turun palossa vuonna 1827 tuhoutuneiden kahden rakennuksen pihoja ja puista liiteriä.
6 000 vuotta vanhasta kylästä kaivettu esiin tuhansia esineitä – nyt sieltä löytyi yksi Suomen vanhimmista ihmisfiguureista
Harrastaja-arkeologien kaivauksella pääsivät vierailemaan myös koululaiset. Heille suunnattujen kaivaustutkimusten tavoitteena on herättää ajattelemaan menneisyyttä.

Tuoreet koetutkimukset paljastavat, että Turun ratikan vuoksi tehtävät arkeologiset kaivaukset kestävät vuosikausia ja maksavat miljoonia
Turku on suunnitellut 300 miljoonan euron raitiotien rakentamista jo vuosia. Arkeologisten kaivausten osuus hankkeessa on mittava – jopa useita miljoonia euroja.
Arkeologit ovat harvinaisen löydön kynnyksellä Tammelassa: perimätiedon mukaan syrjäkylällä oli kirkko ja hautausmaa jo 1300-luvulla
Kadonnutta kirkkoa tai kappelia etsitään parhaillaan arkeologisilla kaivauksilla. Merkkejä keskiaikaisesta rakennuksesta ja ihmisen toiminnasta on jo löytynyt. Kadonnut kirkko toisi uutta tietoa seurakuntien historiasta Suomessa.
Turun Tuomiokirkon läheisyydessä tehdään arkeologisia kaivauksia osana raitiotien suunnittelua
Tällä viikolla alkavilla kaivauksilla halutaan selvittää arkeologisten kaivausten kustannusarviota ja kestoa.
Tammelan arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt ihmistoiminnan jälkiä – tutkijat uskovat olevansa vanhan kirkon liepeillä
Tammelan Portaan kaivauksissa maakerroksista on tullut esille ihmistoiminnan jälkiä ja rakennuksen osia. Löydetyt tiilet voivat olla osa ikivanhan rakennuksen lattiaa. Tutkijat uskovat olevansa lähellä vanhan kirkollisen rakennuksen paikkaa.

Syvänmeren kaivostoiminta on lähtökuopissa, vaikka sen vaikutuksista tiedetään vähän – Casper-mustekalan ja pikkuvaltioiden kohtalot huolettavat
Kansainvälisellä merenpohjajärjestöllä on kaksi vuotta aikaa saada syvänmeren kaivostoimintaa koskevat säädökset kuntoon, tai sen on sallittava kaivausluvat tällä hetkellä voimassa olevan säädöstön kriteereillä. Kaivajia kiinnostavat erityisesti metallit.
Anian rannassa Pirkkalassa alkavat jälleen kaivaukset – arkeologit toivovat, että savimaa kätkee myös harvinaisempia löytöjä rautakaudelta
Alueelle ollaan rakentamassa uutta liittymää, joka parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta. Ennen rakentamisen aloitusta alue on kuitenkin tutkittava, sillä siellä tiedetään olevan hyvin säilynyt viikinki- ja ristiretkiajan asuinpaikka. Alueelta on löytynyt myös keskiaikaisen kylän jälkiä.
Tammelan Portaassa etsitään pian vanhaa kirkkomaata
Tammelan Portaan keskiaikaisesta hautausmaasta ja kappelista on kulkenut vuosisatoja perinnetietoa. Kirkon arvellaan sijainneen 1300-luvulla Portaan Kappelintien varressa. Arkeologiset kaivaukset ovat ovella.
Arkeologit löysivät Humppilasta ainutlaatuisen, yli 4 000 vuotta vanhan puisen käärmeveistoksen
Järvensuon hyvin aidon käärmeen näköinen veistos on tällä hetkellä ainoa lajissaan. Löytö laajentaa ja monipuolistaa käsitystä pohjoisten alueiden kivikautisten väestöjen maailmankuvasta, taiteellisesta ilmaisusta ja rituaalisesta kuvastosta.
Kivikausi paljastuu pala palalta Humppilan muinaisjärvestä
Humppilan Järvensuon arkeologiset kaivaukset jatkuvat juhannuksen jälkeen. Viime kesän kaivaustulokset ovat erittäin lupaavia. Kaivauksissa on saatu muinaisjärven paikalta talteen yli 40 orgaanista esinettä kivikaudelta.
Nelostien remontti nosti maan alta runsaasti muinaishistoriaa: video näyttää, mitä kivikautisia esineitä arkeologit ovat löytäneet
Kaivauksia tehdään kahdessa pääkohteessa Nelostien uudella osuudella. Tutkittavat alueet ovat olleet esihistoriallisia kulkemisen solmukohtia. Uusi nelostien linjaus ja perusparannus valmistuu syksyyn 2023 mennessä.

Tammelassa alkavat arkeologiset kaivaukset – keskiaikaista kappelia etsitään perimätiedon pohjalta
Arkeologit ryhtyvät kesällä kaivamaan esille tietoa Portaan kappelista. Tammelan Portaan kappelista on viimeisin karttamerkintä 1600-luvun lopun kartassa. Perimätietoa Portaan kappelista liikkuu edelleen Tammelassa paljonkin. Kylässä sijaitsee myös Kappelintie.
Kuopion ydinkeskustassa voi lymytä satoja vuosia vanhojen kirkkojen jäänteet – arkeologit kaivaneet toistaiseksi esiin lähinnä ihmisen luita
Kuopion Piispanpuistossa on tehty tällä viikolla arkeologisia kaivauksia. Entiseltä hautausmaalta on löytynyt ihmisen luita ja hautoja. Sen sijaan kirkoista kertovia löytöjä tehtiin vain yksi. Kaivauksia on tehty ennen puiston täydennysistutuksia.

Arkeologiset kaivaukset jatkuvat Turun Aurajokirannassa keväällä – kohteena Turun palossa tuhoutunut pihapiiri
Turun arkeologisen Aboa Vetus & Ars Nova -museon arkeologiset kaivaukset jatkuvat tänä kesänä viime vuoden tauon jälkeen.

Kuopion Piispanpuistossa alkavat arkeologiset kaivaukset – vanhoja hautoja voi löytyä melko pinnastakin
Tarkoituksena on selvittää, onko puistoalueella säilynyt jäännöksiä paikalla sijainneista kirkoista ja niihin liittyvistä hautauksista. Sen jälkeen tiedetään, miten puiston täydennysistutuksia voi toteuttaa, jottei muinaisjäännös vahingoitu.
Oulussa Kajaaninkatu menee ensi maanantaista alkaen remonttiin Isokadun ja Lävistäjän välillä
Kesäkuun alusta heinäkuun loppuun saakka Kajaaninkatu välillä Isokatu–Lävistäjä suljetaan kokonaan ajoneuvoliikenteeltä.
Nelostien parannusta pohjustavat arkeologiset kaivaukset alkoivat Hartolassa
Hartolan ja Joutsan välillä on paljon muinaismuistoja, jotka on tutkittava ennen kuin ne jäävät uuden tielinjauksen alle.
Turun kaupungintalon pihalla tehdään arkeologisia kaivauksia ennen remontin alkamista
Arkeologisten kaivausten aikataulu riippuu siitä, mitä kaivauksissa löytyy. Uuden laajennusosan pitäisi valmistua vuonna 2025.
Vierumäen vuoden 1918 sisällissodan joukkohaudoista löytyi 50 vainajaa – Heli Särkkä toivoo saavansa isoisänsä haudatuksi kotiseudulleen
Toisen joukkohaudan vainajat ovat hyvin säilyneitä. Luujäämistä yritetään saada DNA-näytteet.