Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

CNN: Satelliittikuvat näyttävät, että Pohjois-Korea on jatkanut ydinlaitoksen rakentamista

Pohjois-Koreaa tarkkailevan ryhmän mukaan 21. kesäkuuta otetut kuvat kertovat rakennustöiden jatkuneen normaaliin tapaan, vaikka Trumpin hallinto yrittää vakuuttaa toista maan ydinaseohjelmasta.

Ydinjätettä sisältävä tunneli romahti osittain Yhdysvalloissa

Työntekijät on evakuoitu alueelta. Kukaan ei ole loukkaantunut eikä radioaktiivista vuotoa ole ainakaan toistaiseksi havaittu, Washingtonin osavaltion ympäristöministeriö sanoo.

Ydinaseiden uusi tuleminen

Ydinaseiden uusi tuleminen

Putin jäädytti plutonium-sopimuksen Yhdysvaltain kanssa

Sopimus koski ydinasekelpoisen plutoniumin hävittämistä tai muuntamista polttoaineeksi.

IAEA uskoo Pohjois-Korean käynnistäneen plutoniumin jälleenkäsittelylaitoksen

Pohjois-Korea sulki Yongbyonin ydinlaitoksen kansainvälisellä sopimuksella vuonna 2007, mutta alkoi jälleen kunnostaa sitä muutama vuosi sitten. Maa perusteli viime syksynä laitoksen käynnistämistä halulla parantaa maan ydinaseistusta.

Japanista rahdataan USA:han 50 ydinpommin verran plutoniumia

Plutonium on tuotu aikoinaan tutkimustarkoituksiin. Palautuksella on turha kehuskella, sillä Japaniin jää yli yhdeksän tonnia ydinmateriaalia, huomauttavat ympäristöjärjestöt.

Plutoniumlähde saastutti huoneen Stukissa – "Näin ei olisi saanut käydä"

Ensimmäisten mittausten mukaan tilassa työskennelleet eivät ole altistuneet radioaktiivisille aineille, Säteilyturvakeskus toteaa.

USA: Pohjois-Korea käynnisti plutoniumreaktorinsa uudelleen

Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun mukaan Pohjois-Korea pystyisi ottamaan talteen plutoniumia jopa viikkojen sisällä.

Pohjois-Korean ydinkokeen laatu voi jäädä mysteeriksi

Ydinräjähdyksen voimakkuus ei viittaa vetypommiin. Kyseessä voi olla jonkinlainen välimalli, jossa perinteistä fissiopommia vahvistetaan vedyn avulla.

Miksi Pohjois-Korea havittelee vetypommia? – Ydinaseita testataan maan alla

Pohjois-Korea väittää tehneensä ydinkokeen vetypommilla. Miten vetypommi eroaa atomipommista ja miksi eristäytynyt Pohjois-Korea haluaa kehittää niitä?

Analyysi: Mitä uutinen punaisen lihan ja syövän yhteydestä oikein tarkoittaa?

Punainen liha ei ole yhtä vaarallista kuin tupakka tai asbesti. THL:n professorin mukaan uutisoinnissa prosessoidun punaisen lihan ja syövän yhteydestä on täydellinen väärinymmärrys.

Vetypommit saastuttivat espanjalaiskylän 50 vuotta sitten – Yhdysvallat ja Espanja sopuun siivoamisesta

Vuonna 1966 kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien konetta törmäsi toisiinsa Palomaresin kalastajakylän yllä. Onnettomuudessa kaksi vetypommia tuhoutui levittäen plutoniumia ympäristöön.

Pohjois-Korea käynnisti Yongbyonin ydinreaktorin – jännitteet pahenivat

Täydessä toiminnassaan reaktorin arvellaan kykenevän tuottamaan vuodessa niin paljon plutoniumia, että se riittää ydinpommiin. Pohjois-Korea on tällä viikolla sanonut myös laukaisevansa piakkoin raketin.

IAEA:n suomalaisjohtaja Iranin ydinsovusta Yle Uutisille: "Valvontatoiminta on täydessä vauhdissa"

Tero Varjoranta uskoo IAEA:n pystyvän valvomaan sopimuksen toteutumista. 

Älä postita hajuvesiä, tulitikkuja tai plutoniumia – lista kielletyistä lähetyksistä on pitkä

Joululahjoja postitse lähettävien on otettava huomioon pitkä lista kiellettyjä aineita. Kuluttajat eivät saa Itella Postin mukaan lähettää toisilleen vaarallisia kaasuja, nesteitä, räjähteitä tai aseita. Monelta jää huomaamatta, että kieltolistalla on paljon arkisiakin tuotteita - kuten vaikkapa tähtisädetikku.

Raportti: Pohjois-Korea tehostaa uraaninrikastusta – nykytahdilla syntyy 4 - 5 ydinpommia vuodessa

Ulkomaiset tiedustelulaitteet ovat havainneet Pohjois-Korean käynnistäneen Yongbyoning ydinlaitoksella laitteiston, jonka pelätään tehostavan maan ydinmateriaalin tuotantoa.

Iranin ydinkiistaan ratkaisu: Iranin ydinmateriaali Venäjän hoitoon?

Venäjä on ehdottanut ratkaisua Iranin ydinaseneuvotteluihin. Ratkaisu voi poistaa yhden pahimmista ongelmista, joskin se samalla edistää huomattavasti Venäjän etuja Lähi-idässä.

MEP Hautala: Pyhäjoki nuclear plant faces Russia-related obstacle

MEP Heidi Hautala estimates that the nuclear plant enterprise at Pyhäjoki, Northern Ostrobothnia, will face difficulties due to the facility’s nuclear fuel and waste management being serviced in Russia.

Uusia todisteita ydinvoimalan käynnistämisestä Pohjois-Koreassa

Amerikkalaistutkijat ovat uusien satellittikuvien perusteella varmoja, että Pohjois-Korea on käynnistänyt uudelleen suljetun ydinvoimalan. Muun muassa Venäjä ja Yhdysvallat ovat ilmaisseet huolensa voimalan kunnosta, jota kuvataan painajaismaiseksi.

Venäläistieto: Pohjois-Korean käynnistelemä ydinreaktori painajaiskunnossa

Käynnistäminen voi johtaa vakavaan onnettomuuteen tai suorastaan katastrofiin, diplomaattilähde varoittaa.

Pohjois-Korea käynnistämässä ydinreaktoriaan vuosien tauon jälkeen

Maa näyttää jatkavan kiisteltyä ydinohjelmaansa.

Pohjois-Korean ydinkoe yhä arvoitus

Tutkijat ovat yrittäneet tuloksetta selvittää, käyttikö Pohjois-Korea plutoniumia vai rikastettua uraania helmikuisessa ydinkokeessaan.

IAEA: Iran laajentaa ydinohjelmaansa

Huolta herättävät Iranin hankkeet uraanin rikastamisen tehostamiseksi ja raskasvesireaktorin rakentamiseksi, koska niistä voitaisiin saada raaka-ainetta ydinaseeseen. Iran vakuuttaa, että sen ydinohjelman tavoitteet ovat yksinomaan rauhanomaisia.

Pohjois-Korean ydinohjelma on joukko kysymysmerkkejä

Eristyneellä maalla on tiettävästi hallussaan tarpeeksi plutoniumia noin kahdeksaan ydinpommiin. Todisteita toimivasta ydinaseesta ei kuitenkaan ole, eikä Pohjois-Korealla ole myöskään välineitä ydinkärjen toimittamiseksi perille.

Hyvin varusteltu mönkijä laskeutuu Marsiin

Kyydissä on myös suomalaistekniikkaa, jolla kerätään tietoja punaisen planeetan kaasukehästä.

Radioaktiiviselle jätteelle rakennetaan hauta Suomenlahden etelärannalle

Venäjä rakentaa maan ensimmäisen radioaktiivisen jätteen loppusijoitusluolan Sosnovyi Boriin. Vanhan ydinvoimalan viereen on määrä haudata valtava määrä matala- ja keskiaktiivista jätettä. Jätteiden joukossa on myös kymmeniätuhansia vuosia säteilevää plutoniumia.

Tunteita nostattanut ydinjätekuljetus pääsi perille

Kiistelty ydinjätekuljetus on päässyt perille Saksan Gorlebeniin, jossa se sijoitetaan vanhaan kaivokseen perustettuun välivarastoon. Ranskassa käsitellyn ydinjätteen matkan viimeinen 20 kilometrin osuus taittui rekkakyydissä. Poliisi joutui purkamaan kuljetuksen reitiltä useita mielenosoittajien kasaamia esteitä.

Viimeisen ydinjätekuljetuksen matka lähenee loppuaan Saksassa

Rajuja mielenosoituksia aiheuttanut kiistelty ydinjätejuna on päässyt perille Saksan Dannenbergiin. Saksan poliisi siirsi sunnuntaina ja maanantain vastaisen yön aikana tuhansia mielenosoittajia radalta, jonne nämä olivat leiriytyneet estääkseen viimeisen ydinjätejunan kulun. Dannenbergissä ydinjäte lastataan rekkoihin, jotka kuljettavat sen Gorlebeniin.

Ydinjätejuna taittaa matkaa ennätyshitaasti

Saksalainen ydinjätejuna on edennyt takerrellen kohti Pohjois-Saksaa, jonne Ranskassa käsitelty ydinjäte on määrä varastoida. Mielenosoittajat ovat tuon tuosta estäneet junan matkan muun muassa kiinnittäytymällä ketjuilla kiskoihin.

Viimeinen ydinjätejuna ylitti Ranskan ja Saksan rajan

Ranskassa käsitelty saksalainen ydinjätelasti on ylittänyt paluumatkallaan Saksan rajan. 20 000 poliisia vartioi junan matkaa ydinvoimaa vastustavilta mielenosoittajilta. Lasti on viimeinen, sillä Saksa on luopumassa ydinvoimasta.

Säteilevän jätteen vakuutetaan olevan suojassa maastopalolta Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa New Mexicon Los Alamosissa riehuu edelleen metsäpalo vain kilometrien päässä ydinaselaboratorion varastoista, joissa on 20 000 tynnyriä plutoniumia sisältävää jätettä. Viranomaisten mukaan varastot ovat turvallisia, eikä radioaktiivinen jäte aiheuta vaaraa.

Syyrian ydinlaitos YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn

YK:n atomienergiajärjestö IAEA päätti torstaina viedä Syyrian YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn. Syyria on tiettävästi pyrkinyt valmistamaan pommikelpoista plutoniumia ydinlaitoksellaan.

Tshernobylin säteily näkyy yhä suomalaisten ympäristössä ja elintarvikkeissa

25 vuotta sitten tapahtuneen Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden vaikutukset ovat yhä nähtävissä Suomen luonnossa. Esimerkiksi Pirkanmaa kuului isomman laskeuman alueeseen, ja säteilyn poistumista esimerkiksi sienistä ja kaloista saadaan odottaa vielä toinen neljännesvuosisata.

Fukushiman ydinvoimala tiukan tarkkailun alla

Japanin pääministeri sanoo, että Fukushiman onnettomuusydinvoimala on tilassa, joka vaatii suurinta mahdollista tarkkaavaisuutta. Hänen mukaansa tilanne jatkuu ennalta-arvaamattomana.

Voimalayhtiö: Fukushiman maaperästä löytyi plutoniumia

Japanissa Fukushiman onnettomuusydinvoimalan alueen maaperästä on löytynyt plutoniumia, kertoo voimalayhtiö Tepco. Yhtiön mukaan plutonium ei aiheuta vaaraa ihmisten terveydelle. Pelastustöitä voimala-alueella pystytään jatkamaan.

Fukushiman kolmosreaktorissa voi olla vuoto

Japanissa vallitsi perjantaina epätietoisuus Fukushiman ydinvoimalan korkeiden säteilyarvojen lähteestä. Japanin viranomaiset epäilivät säteilyn ja radioaktiivisten aineiden lähteeksi niin kolmosreaktorin ydintä kuin reaktorin paineastian vaurioitumista. Reaktori on Fukushiman vaarallisin sen käyttämän plutoniumin takia.

Fukushiman työntekijöitä evakuoitiin savun takia

Osa Fukushiman ydinvoimalan työntekijöistä evakuoitiin maanantaina aamupäivällä Suomen aikaa, kun voimalan reaktoreista alkoi nousta savua. STUK arvioi, että ilmaan päässeet savu ja höyryt johtuivat todennäköisesti reaktoreissa olevan paineen alenemisesta.

Ongelmat jatkuvat Fukushiman ydinvoimalassa

Fukushiman ydinvoimalalla jatketaan töitä ongelmareaktorien parissa. Ainakin kolmeen voimalan kuudesta reaktorista on saatu sähköt. Tämä luo toivoa siitä, että reaktorien jäähdytysjärjestelmät saadaan käynnistettyä.

Fukushiman ydinvoimalaa odottaa sulkeminen

Japanin hallitus kertoi sunnuntaina, että Fukushiman ydinvoimala suljetaan kunhan pelastusoperaatio on saatu kunnialla hoidettua. Kamppailu etenee ongelmareaktorien sähköistämiseksi, ja samaan aikaan tarkkaillaan sunnuntaina kohonnutta painetta vaarallisimpana pidetyssä reaktori 3:ssa.

Fukushiman voimalassa toivon merkkejä

Toiveet pahan ydinkatastrofin välttämisestä ovat alkaneet viritä Japanin Fukushiman ydinvoimalassa. Vaarallisimman, 3-reaktorin tilanne näyttää vakiintuvan.

NHK: Japani hyllyttää suunnitelmat uusista ydinvoimaloista

Japani jäädyttää suunnitelmat rakentaa kaksi uutta ydinvoimalaa, kertoo maan yleisradioyhtiö NHK. Ydinvoimalat oli tarkoitus rakentaa Japanin pohjoisosaan.

STUK: Säilytysaltaiden vesihukka nyt vakavinta

Fukushiman ykkösvoimalan reaktorit yksi, kaksi ja kolme ovat edelleen jäähdytyksen tarpeessa, mutta itse reaktoreita suurempana huolenaiheena on nyt käytetyn polttoaineen säilytysaltaiden kuivuminen, arvioi STUK. Ainakin kahdesta altaasta vesi on vähissä ja altaat ovat taivasalla voimalarakennusten kattojen tuhouduttua aiemmissa räjähdyksissä.

Asiantuntija: Pohjois-Korea rakentaa kevytvesireaktoria

Pohjois-Korea kertoo rakentavansa uutta kokeellista kevytvesireaktoria. Eristäytyneessä kommunistivaltiossa vieraillut yhdysvaltalainen asiantuntija sanoo pohjoiskorealaisten isäntien esitelleen hänelle ydinreaktorihanketta, jonka olisi tarkoitus olla valmis vuoteen 2012 mennessä.

Pohjois-Korean ydinhankkeet huolestuttavat

Etelä-Korean viranomaisten mielestä Pohjois-Korean ydinaseohjelma on saavuttanut hälyttävän tason. Etelä-Korean presidentin turvallisuusneuvontantaja Kim Tae-Hyo sanoo lehtihaastattelussa, että pohjoisen naapurimaan ydinaseet voisivat aiheuttaa suurta tuhoa, jos ne pystytään kehittämään pienemmiksi ja helpommin liikuteltaviksi.

Iranin ensimmäistä ydinvoimalaa ladataan

Iranin ensimmäiseen ydinvoimalaitokseen on alettu ladata ydinpolttoainetta. Iran valmistautuu tapauksen kunniaksi kansanjuhliin – onhan voimalaa rakennettu ja parikymmentä vuotta. Polttoaineen lataaminen on tärkeä askel laitoksen käynnistämisessä.

Pommitettu Nagasaki vuonna 1988

Nagasakiin pudotettiin ydinpommi Hiroshiman jälkeen 9.8.1945

Isomäki: Ydinjätteiden loppusijoituspaikka kiinnostaa tulevaisuuden Hitlereitä

Ydinjätteiden loppusijoituspaikka Eurajoella saattaisi tulevaisuudessa kiinnostaa terroristeja ja käynnistää jopa sotia. Näin arvioi kirjailija Risto Isomäki.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle