Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Graafinen kuva kaksista jalkapareista lattialla, toisella jalassa villasukat ja toinen on paljain jaloin.

Testaa, oletko energiapihtari vai -tuhlari!

Sähkön hinnan radikaali nousu on saanut meidät miettimään monia arkisia kulutustottumuksiamme. Testaa, millainen energian kuluttaja sinä olet: oletko säästeliäs, tuhlaavainen vai jotain siltä väliltä?

Oulun kaupunginkirjasto Lumo-valotaidefestivalin aikana marraskuussa 2022.

Valofestivaalilla 95 prosenttia hiilijalanjäljestä aiheutuu kaikesta muusta kuin valoista – Lumo-festivaali on käynnissä Oulussa

Valofestivaalin järjestäjät ovat saaneet paljon yleisöpalautetta valojen energiankulutuksesta. Todellisuudessa valot eivät paljoa kuluta, merkittävästi vähemmän kuin matkustaminen ja mainos- ja painotuotteet.

Valkoisen sähköauton perä. Latausluukku on auki ja autossa on kiinni latauspistooli. Takana muita sähköautoja.

Taloyhtiöille on tarjolla ennätysmäärä valtion avustusrahaa – ARA:ssa hakemussuman purkaminen kestää kuukausia

Taloyhtiöissä rakennetaan nyt latauspisteitä sähköautoille ja yritetään suitsia kiinteistöjen energiankulutusta pienemmäksi.

Hattulalainen Päivi Lindstedt esittelee pimeällä pihallaan värikkäitä kausivaloja 9.11.2022.

Superjouluttaja säästää mieluummin saunomisessa kuin jouluvaloissa – Päivi Lindstedtin koti loistaa paikallisena nähtävyytenä tänäkin jouluna

Ennätyslukemiin noussut sähkön hinta vaikuttaa kausivalojen polttamiseen. Nykyaikaiset jouluvalot kuluttavat vain vähän sähköä, mutta jouluvaloharrastajat etsivät säästökohteita.

Mika Korhonen sseisoo omakotitalonsa pihalla klapeja käsivarrellaan.

Mikkeliläismies hämmästyi pienten tekojen vaikutuksesta energiankulutukseen – pelkkä sähkökiukaan vaihtaminen puulämmitteiseen säästää satasia

Isossa omakotitalossa asuva Mika Korhonen vaihtoi sähkökiukaan puukiukaaseen, pudotti huonelämpötiloja ja laittoi autotallin kylmilleen. Yli 20 000 kilowattitunnin vuosikulutuksesta voi säästyä puolet.

Raakapuuta Södra Wood Oy:n sahalla Haminassa.

Sahateollisuudella on edessään epävarmuus parin menestysvuoden jälkeen – alamäen pituutta ei tiedä kukaan

Saha-alalla katsotaan nyt tiukasti poliitikkoihin sekä Suomessa että EU:ssa. Alaan vaikuttavat samat tekijät kuin muihinkin aloihin, jotka kärsivät.

Vesikiulu saunan lauteilla.

Kuntien uimahallien saunat lämpenevät yhä Päijät-Hämeessä – Hollolan kiukaista puolet pidetään kylmänä

Kaikissa kunnissa on puntaroitu uimahallien energiankulutuksen karsimista, mutta saunoja ei ole toistaiseksi laitettu missään säppiin.

LÄhikuva Porin tekojääradan pinnasta, jossa näkyy punainen viiva ja railottunutta jäätä

Myös luistelijat saavat tuta energiansäästötalkoot – Jyväskylässä osa ulkotekojääradoista otetaan käyttöön viimevuotista myöhemmin

Jyväskylän kaupungin tavoitteena on vähentää energiankulutusta ja varmistaa sähkön riittävyys lämmityskaudella.

Tuulivoimapuisto Iissä.

Tuulivoima on herkkä sään vaihteluille – koteihin on syytä asentaa lisää teknologiaa, jotta tuulivoimaan pian nojaavassa Suomessa riittää sähköä

Tuulivoima yleistyy Suomessa vauhdilla, mutta tuotanto on riippuvainen säästä. Koteihin asennettava älyteknologia on yksi tapa varmistaa sähkön riittävyys.

Sairaala Novan pääsisäänkäynti Jyväskylässä.

Näin Keski-Suomen keskussairaalassa aiotaan säästää sähköä – sairaalan sisälämpötilaa ei lasketa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan säästötoimet eivät vaikuta sairaalassa työntekijöiden tai potilaiden arkeen, mutta toimenpiteillä on mahdollista saavuttaa kohtuullisen merkittäviäkin säästöjä energiankulutuksessa.

Oulun tuomiokirkon seinään oli myös heijastettu yksi Lumo-valofestivaalin teoksista marraskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna.

Lumo-valofestivaali näkyy taas ympäri Oulua marraskuun puolivälin jälkeen – tapahtumaa on pohdittu myös energiankulutuksen kulmasta

Oulun kaupungin viestintäpäällikön Mikko Salmen mukaan tapahtuman energiankulutus on sen vaikuttavuuteen nähden vähäistä. Energiansäästö voisi olla jopa hyvä Lumon keskustelunaihe, Salmi sanoo.

Sähkökaapin pääkytkin.

Etelä-Savossakin varaudutaan sähköpulaan – suunnitellut parin tunnin sähkökatkot ajoittuisivat aamuun ja iltaan, kun kulutus on suurta

Verkkoyhtiö Järvi-Suomen Energia pitää sähköpulaa todennäköisenä ensi talvena. Yhtiön mukaan jokaisen kansalaisen pitää myös varautua sähkökatkoihin.

Takassa tuli

Haaveiletko sinäkin tulisijasta? Niin tekee moni muukin – ota nämä asiat huomioon takkaa ostaessasi

Monet miettivät nyt vaihtoehtoisia lämmitystapoja kalliin sähkön sijaan. Se näkyy myös kaupan puolella, sillä takkoja voi joutua jonottamaan jopa ensi vuoden puolelle.

Autoista tyhjän kadun päällä on violetin värisiä valoverhoja.

Komponenttipula varjostaa Valoviikkoja, myös valojen toimivuudessa ollut taas häikkää – koko Hämeenkatu saa valonsa vuoden loppuun mennessä

Tampereen perinteiset Valoviikot avataan perjantaina. Valotapahtuman kestoa on tänä vuonna lyhennetty energian säästämiseksi.

Nainen suihkun jälkeen pyyhe kiedottuna hiusten ympärille katsoen peilin kautta kameraan.

Päivittäinen suihku on monelle tarpeeton, sanoo asiantuntija – testaa, vietätkö suihkussa enemmän aikaa kuin muut

Kysyimme asiantuntijoilta, kuinka usein suihkussa tulisi käydä ja kuinka lämpimässä vedessä.

Ylen EU-kirjeenvaihtaja arvioi Euroopan poliittisten johtajien huippukokouksen antia

Kirjeenvaihtajan analyysi: Brysselin yössä saavutettu laiha energiasopu voi rakoilla, kun poliittisista linjauksista siirrytään käytännön toimiin

EU-maiden johtajat sysäsivät vaikeimmat päätökset energiamarkkinoiden korjaamiseksi komission ja ministerineuvoston päätettäväksi, Ylen EU-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu kirjoittaa.

Sophie Foubert istuu sohvalla viltin alla, tikkitakki yllään. Sohvan vieressä on kannettava lämpöpatteri.

“Laitan lämmityksen päälle vasta kun on aivan pakko” – Ranskassa kodit kehotetaan nyt pitämään viileinä, sillä maata uhkaa energiapula

Ranskalaisia patistetaan nyt säästämään energiaa. Yhtenä keinona ehdotetaan asuntojen sisälämpötilojen laskemista 19 asteeseen.

Iisalmen Pyhän Ristin kirkko.

Sähkönhinta haastaa seurakuntien taloutta: Ylä-Savon seurakuntayhtymässä se tarkoittaa kulujen merkittävää nousua

Osa seurakuntien tiloista on suorasähköllä lämpiäviä, vaikka suurin osa tiloista lämmitetään kaukolämmöllä. Kaukolämmönkin hinta on kuitenkin noususuunnassa.

Joensuun kirkko talvella iltavalaistuksessa.

Sähkönhinnan nousu haastaa seurakuntien taloutta: Joensuun seurakuntayhtymässä 25 prosenttia tiloista suorasähköllä lämmitettäviä

Energiansäästöön pyritään alentamalla tilojen lämpötilaa esimerkiksi asteella silloin, kun tila ei ole käytössä.

yleiskuva

Lenkkisauna ei enää lämpene, kun Etelä-Savon vuokra-asuntoyhtiöt karsivat energiankulutusta

Saunojen ohella säästöä haetaan yleisten tilojen lämmityksestä ja valaistuksesta.

Inergian ja Tunturiverkon toimitusjohtaja Tommi Koskinen katsoo kameraan ja hymyilee. Päällään hänellä on sininen kaarrokevillapaita.

Pakkasrajaa ei ole, jos sähköä joudutaan säästämään sähkökatkoilla – "Kaikki osallistuvat oli lämpötila mikä tahansa", kerrotaan siirtoyhtiöstä

Sähköpula voi tulla, jos sähkön tuotanto ja kysyntä eivät ole tasapainossa. Sähköpulaa ja sähköverkon kaatumista koetetaan estää säästötoimilla.

Yhdellä kilowattitunnilla voi esimerkiksi lämmittää sähkökiuasta 10 minuuttia, pestä sähköhammasharjalla vuoden tai ajaa skuutilla 50 kilometriä.

Katso mitä saat yhdellä kilowattitunnilla – vähintään tämä pitäisi jokaisen tietää sähköstä

Yhdellä kilowattitunnilla voi esimerkiksi lämmittää sähkökiuasta 10 minuuttia, pestä sähköhammasharjalla vuoden tai ajaa skuutilla 50 kilometriä.

Jatkopiuha jossa kiinni eri sähkötopseleitä.

Rauma julkaisi uusia energiansäästötoimia – myös asukkaille pyyntö: ”Sähkön käyttöä on syytä rajoittaa omatoimisesti”

Kaupungissa muun muassa toimitilojen lämpötiloja lasketaan yhdellä asteella, lukuun ottamatta ikäihmisten ja varhaiskasvatuksen tiloja.

Imatran uimahalli

Rakennusten sisälämpötila alemmas ja jäähalli kuukaudeksi kiinni – Imatra listasi keinonsa säästää energiaa

Katuvalot voivat näillä näkymin palaa öisin yleisen turvallisuuden takia. Kaupunginhallitus käsittelee ehdotuksia ensi maanantaina.

Käsi säätää lämpöpatterin termostaattia.

Vaasa himmentää valojaan ja laskee lämpötiloja

Tavoitteena on viiden prosentin vähennys energiankulutukseen tulevina kuukausina.

Örö-kyltti talon seinässä. Taustalla näkyy satamassa olevia purjeveneitä.

Metsähallitus remontoi kohteitaan – Örön linnakesaareen asennetaan talven aikana aurinkopaneeleita

Kulttuuriperinnöllisesti rikkaassa Örössä on jo siirrytty maalämpöön. Talven aikana asennetaan lisäksi ilmalämpöpumppuja.

Käsi säätää lämpöpatterin termostaattia.

Senaatti-kiinteistöt säästää energiaa valtion tiloissa – säästökohteina muun muassa Olavinlinna ja Puolustusvoimien tilat Tikkakoskella

Energiansäästötalkoissa on nyt mukana myös valtion oma kiinteistöyhtiö, joka tavoittelee viiden prosentin energiasäästöjä.

Gatlykta, strax innan den slocknar i morgonljuset.

Mikkelin kaupungin sähkönsäästö sammuttaa katuvaloja ja saunankiukaita ensi vuonna – Lue lista arjessa näkyvistä muutoksista

Kaupunki säästää energiankulutusta hillitsemällä yli puoli miljoonaa euroa. Ilman toimia kaupungin sähkölasku olisi nousemassa yli 6,7 miljoonalla eurolla viime vuodesta.

Iltaöinen kuva kuutamosta ja kaupungin valoista Hämeenlinnan Kaurialasta 10.10.2022.

Hämeenlinnan kaupunki säästää energiaa – katuvalaistukseen ei puututa

Lämpötilojen laskua pyritään kuitenkin välttämään palvelukodeissa ja päiväkodeissa.

Led- ja suurpainenatriumkatuvaloja Porissa.

Valoja sammutetaan ja kiukaat pysyvät kylminä – Jyväskylän kaupunki säästää sähköä talvella

Jyväskylässä säästetään sähköä tulevan talven aikana alentamalla huonelämpötiloja, sammuttamalla ulkovalaistusta ja vähentämällä uimahallien saunojen lämmitystä. Kaupungin tarkoituksena on varmistaa, että sähkö riittäisi koko lämmityskaudeksi.

Uimahallin infrapunasauna lasiovien takana vasemmalla, oikella kaksi suihkua harmaalla laattaseinällä.

Hämeenlinnan Liikuntahallien liikuntapaikoilla alkaa energiansäästö

Hämeenlinnassa keskeytetään esimerkiksi jalkapallon ulkotekonurmen lämmitys sydäntalveksi ja viilataan uimahallin saunojen käyttöaikoja.

Jääkiekkokentällä on meneillään harjoitukset. Neljä jääkiekkoilijaa luistelee.

Jäähalliyhtiöt jäätyvät sähkölaskun edessä – Paimiossa ja Kaarinassa voidaan joutua sulkemaan ovet

Jäähallit etsivät säästöjä muun muassa vähentämällä hallien lämpötiloja. Se taas vähentää katsojien mukavuutta.

kaksi jaakaappia ruokakaupassa.

Kysely: kaksi kolmasosaa päijäthämäläisyrityksistä on ryhtynyt karsimaan energiankulutusta

Osa yrityksistä etsii säästöjä esimerkiksi sammuttelemalla valoja. Toisilla säästötoimenpiteet on tehty jo ennen tätä syksyä.

Joensuun kaduntallaajat kertovat kuinka he varautuvat ensi talven sähkötilanteeseen

Sähköpulaan voi vaikuttaa jo nyt, neuvoo Savon Voiman verkkopäällikkö – näin tavalliset ihmiset varautuvat tulevaan energiatalveen

Tulevan talven sähköpula voi äärimmillään johtaa sähkökatkoihin. Savon Voiman verkkopäällikkö kehottaa varautumaan tilanteeseen jo nyt.

Sähköjohto poistetaan pistokkeesta.

Analyysi: Näin helposti 20 euron pistorasian saa syttymään ja sammumaan pörssisähkön tahdissa

Purkkaviritys ei vedä vertoja oikealle optimoinnille. Se osoittaa kuitenkin, kuinka yksinkertaisesta asiasta on lopulta kyse, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Sähkön optimointi,  Sähkön säästö,  Mikko Paloneva, Elinkeinopolitiikka, Palta.  Sähkön hinta

Älykkään lämmityksen kysyntä räjähti – Fingridin mukaan kotitalouksien lämmitys on viimeinen hyödyntämätön jouston lähde

Tänä syksynä sähkön hinta kohosi monen mielestä kestämättömälle tasolle ja sähköyhtiöt myyvät lähinnä pörssisähköä. Mikko Palonevan kotona lämmitys säätyy automaattisesti päälle ja pois sähkön hinnan mukaan.

Omakotitalon sähkölasku talven 2022–23 hinnoilla

Katso laskurista, kuinka paljon talosi lämmityslasku nousee – Halosen perhe aikoo kitkutella pörssisähköllä talven yli villasukat jalassa

Anssi ja Hanna Halosen perhe uskoo säästävänsä pitkän pennin pesemällä pyykit ja lämmittämällä varaavan lattian edullisten yötuntien aikana. Silti sähkölasku moninkertaistuu tulevan talven aikana.

Bensan hinnat Nesteen digitaalinäytössä.

Suomen energiankulutus laski – sähköä tuotetaan itse aikaisempaa enemmän

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan energian kokonaiskulutus laski viime vuoteen verrattuna. Tammi–kesäkuussa kulutettiin 10 prosenttia vähemmän energiaa kuin vuosi sitten vastaavalla ajanjaksolla. 

Siilinjärven kunnantalo

Siilinjärvellä ja Iisalmessa pohditaan kiinteistöistä saatavaa energiansäästöä

Listalla ovat ilmanvaihdon pienentäminen sekä käytöstä poistettujen rakennusten laittaminen kylmiksi.

Voimalinjoja illalla Helsingissä.

Näin paljon sähkön kulutus vaihtelee eri vuodenaikoina – talven kulutushuiput pahin ongelma sähkön riittävyydelle

Ensi talvena korkea hinta voi pienentää sähkön hankalia kulutuspiikkejä. Viime talvena hinta ei juuri kannustanut pienentämään kulutusta sen ollessa korkeimmillaan.

Lumihuuruinen sähköpylvään yläosa ja virtajohtimet.

Useissa maissa sähköpulasta varoitetaan tekstiviestitse – Suomessa saman asian voisi hoitaa lämpömittaria vilkaisemalla

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo ehdotti keskiviikkona, että suomalaisia varoitettaisiin sähkön kysyntäpiikeistä tekstiviesteillä. Vastaava malli on käytössä muun muassa energiapulasta kärsineessä Kaliforniassa.

S-Marketin kyltti.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa osallistuu energiansäästötalkoisiin: lämpötiloja lasketaan ja sähkönkulutusta vähennetään

Myymälöiden sisälämpötiloja lasketaan pysyvästi yhdellä asteella. Lisäksi valtakunnallisten huippukulutuspiikkien aikana himmennetään valoja ja vähennetään ilmanvaihtoa.

Kouvolan Urheilupuiston uimahalli.

Kouvolan kaupungin energialasku on paisumassa yli viisi miljoonaa euroa ennakoitua suuremmaksi – pienimmät säästökohteet ovat selvillä

Energian hinta on noussut erittäin voimakkaasti reilun vuoden aikana. Kouvolan kaupunki etsii keinoja energian säästämiseksi.

Elektroninen näyttö, joss anäkyy eri huoneiden lämpötilat.

Energian säästäminen väärässä paikassa vaarantaa terveyden ja rakenteet – vältä näitä viittä virhettä

Energia on nyt erityisen kallista, ja tulevana talvena kodeissa varaudutaan energiansäästötoimiin. Mutta missä menee raja säästämisen ja siitä mahdollisesti aiheutuvien ongelmien kanssa?

Exemplare-alus satamassa kaasuinfrastruktuurin vierellä.

Kaasu voi pahimmassa tapauksessa loppua kylmimpinä talvipäivinä kesken – uhka on, ettei Inkooseen tulevan LNG-terminaalin kapasiteetti riitäkään

Kaasun siirtoverkkoyhtiö Gasgrid kertoi aiemmin, että Inkooseen tulevasta LNG-terminaalista riittää kaasua koko Suomen tarpeisiin. Jos talvella tulee todella kylmiä kausia, uhkana on, että kaasu voisi sittenkin loppua.

Tampereen valoviikkojen Tanssivat vedet -esitys Tammerkoskessa.

Valoviikot lyhenevät, katuvalot sammuvat aikaisemmin ja osa uimahallien saunoista pysyy kylmänä – näin Tampere säästää sähköä tulevana talvena

Kaupunki pyrkii torjumaan energiapulaa karsimalla energiankulutusta talvikaudella 2022–2023. Eniten energiaa kuluu rakennusten lämmittämiseen, sähköön ja ulkovalaistukseen.

Käsi säätää lämpöpatterin termostaattia.

Tampereen seurakuntayhtymä tavoittelee 15 prosentin energiansäästöä

Seurakunnat ovat merkittäviä energiankäyttäjiä, joten säästötkin vaikuttaisivat.

Jouluvaloporo Esplanadin puistossa.

Nolottaako kausivalojen sytyttäminen sähköpulan uhatessa? Asiantuntija laski, kuinka paljon valot kuluttavat ja mitä se maksaa

Motivan asiantuntija kehottaa myös miettimään esimerkiksi sitä, kuinka paljon surffailu kännykällä vie energiaa toisaalla – esimerkiksi Googlen palvelinkeskuksissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle