Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oulun Tierna-aika alkaa ja jouluvalot sytytetään – yleisötapahtumat on peruttu ja tilalle tarjotaan visuaalisia elämyksiä

Tierna-aika käynnistetään ilman varsinaisia yleisötilaisuuksia koronatilanteen vuoksi.

Rovaniemellä avataan uudenlainen joulukalenteri – katsottavissa Facebookista

Joulukalenterin tapahtumat lähetetään jouluiseksi somistetusta lasikontista Lordin aukiolta joulukuun alusta jouluaattoon asti joka päivä kello 18.

Oulun perinteikäs tiernapoikalaulukilpailu siirtyy ensi vuoteen koronatilanteen vuoksi

Tiernapoikalaulukilpailuja on järjestetty Oulussa vuodesta 1987 lähtien vuosittain.

Analyysi: Tiernapojan paluu – joulu on taas ja aika plankata naama ja esittää murjaania

Tiernasäätiö esittää, että naaman mustaamisesta luovutaan. Murjaanikin voisi olla kunnioittavammin maurien kuningas.

Oululainen Ynnin Tiernat-ryhmä voitti Tiernapoikakilpailun

Yleisen sarjan voittivat Tiernamaan kulkijat Oulusta. Mukaelma-sarjan voitto meni Helsinkiin.

Oulun Tiernapoikakilpailu käydään Rotuaarin lavalla – voittaja ratkeaa sunnuntaina

Valtakunnallinen Tiernapoikakilpalu kiinnostaa myös ympäri Suomen.

Ouluun tulee Tiernatori – useampi toimija ottaa vastuun Rotuaarin joulutunnelmasta

Joulutorin pystyttäminen on takunnut viime vuosina Oulussa useista syistä.

Tiernapoikien historiaa

Tiernapoikien matka Kölnistä Ouluun.

Lukemista lauantaiksi: Mafian uhkaama toimittaja, hittipelien ansaintalogiikka ja tiernapoikien blackface-perinne

Tämä on Ylen lukupaketti, josta löydät ajankohtaista luettavaa joka lauantai ja sunnuntai.

Hoo, jos minä olen musta! – Tiernapoikien murjaani on osa alentavaa blackface-perinnettä

Hollannissa kipuillaan paikalliseen jouluperinteeseen kuuluvan Musta Pekka- eli Zwarte Piet -tradition kanssa. Suomessa murjaanista ei vielä edes keskustella.

Aake Kalliala jättää kesänäyttämöt suosiolla muille – "Päätin etten enää koskaan tee kesäteatteria"

Mikkeliin eläkepäivillään palannut näyttelijä Aake Kalliala kertoo viihtyvänsä erittäin hyvin eläkkeellä.

Tiernapojat jatkavat ikivanhaa perinnettä Savonlinnassa

Knihti, Mänkki, Murjaanien kuningas ja Herodes kiertävät joulun alla tienaamassa musiikkiluokalle virkistysrahaa.

Asento! Panssarinyrkki lähestyy!

Panssariprikaatin yhtye Panssarinyrkki tarjoaa musiikkia vauvasta vaarille. Panssarinyrkki ei hajoa sisäisiin erimielisyyksiin vaan kaksi kertaa vuodessa vaihtuvaan uuteen saapumiserään. Panssarinyrkistäkään ei ilman vammoja selviä. Ankara soittaminen ja harjoittelu sai vesikellot basistin sormiin.

70-luku mursi perhearvot – uusi elokuva näyttää miltä vanhempien vapaus näytti lapsen silmin

Dokumentaristi Visa Koiso-Kanttilan ensimmäinen näytelmäelokuva vie katsojansa nyky-Suomen alkulähteille. Elokuva kertoo kahden pojan silmin 1970 -luvun maailmasta, jolloin perhearvot murtuivat ja seksuaalisen vapauden vaikutukset perheisiin alkoivat näkyä.

Rotuaarin juhlavalot riisuttiin tavanomaista myöhemmin

Kolme talvea hyvin palvelleet Rotuaarin juhlavalot joutavat jo varastoon, sillä luonnonvalo lisääntyy ripeää tahtia. Juhlavalaistu alue laajenee ensi syksyksi.

Antero Mertarannan railakkaat joulumuistot: ”Tunkeuduimme yksityisasuintoihin – miekat heiluivat”

- Tunnustan rehellisesti, että meillä oli jengi kasassa. Emme välttyneet koskaan kommelluksilta, kun lähdimme liikkeelle, Antero Mertaranta myöntää pilke silmäkulmassaan.

Tiernapojat – kuukausi kuninkaina

Ja me toivotamm' onnellista ja hyvää joulua!

Oulun joulutori avattiin pitkän odotuksen jälkeen

Oulun Tiernatorin avajaisia vietettiin perjantaina. Rotuaarilla lauletaan kauniita joululauluja ja nähdään useita Tiernapoikaesityksiä.

Oululaiselokuviin etsitään näyttelijöitä – rooleja tarjolla erityisesti pojille

Oulussa valmisteilla olevissa elokuvissa on tarjolla rooleja muun muassa laulaville tiernapojille, moottoripyöräjengiläisille ja lukioikäisille tytöille. Lauantain koe-esiintymisessä etsitään persoonia myös paikallisiin mainostuotantoihin.

Tiernapoikia, hevikomediaa ja äitienpäivädraamaa - Oulussa valmistellaan kolmea pitkää elokuvaa

Oulun alueella eletään elokuva- ja tv-tuotantojen kulta-aikaa. Valmisteilla on sekä kotimaisia pitkiä elokuvia että kansainvälisiä tuotantoja. Filmien aiheet ammennetaan paikallisuudesta, kansainväliset tuotannot etsivät puolestaan eksotiikkaa.

Tiernapojat-patsas sai miekkansa takaisin – video

Rotuaarin Tiernapojat-patsaan miekka katkaistiin toukokuussa ilkivaltaisesti. Tiistaina taidevalajat saapuivat Lapinlahdelta saakka korjaamaan patsasta. Aivan yksinkertaisesta hommasta ei kuitenkaan ole kyse, vaan työ on millimetrin tarkkaa.

Oulun tiernapoikapatsas saa viimein miekkansa takaisin

Oulun kävelykatu Rotuaarilla sijaitsevasta patsaasta katkaistiin yhden tiernapojan miekka toukokuun loppupuolella. Nyt miekka palautetaan viimein takaisin paikalleen.

Tiernapoikapatsaasta katkaistiin miekka – viisi nuorukaista epäiltyinä

Poliisipartio tavoitti nopeasti miesseurueen, jota epäillään vahingonteosta ja joka oitis ilmaisi halukkuutensa maksaa vahingonkorvauksia.

Tiernapoikapatsas sai Sata tekoa Oulusta -tunnustuksen

Oulussa paljastettiin joulukuussa pronssinen Tiernapojat-patsas. Patsas valittiin Sata tekoa Oulusta -listan sijalle 80.

Tiernapojaksi ei kelvannut kuka tahansa: laulutaidot, varusteet ja käytöstavat syynättiin poliisiasemalla

Tiernapoikien määrä kasvoi sotien jälkeen. Parhaista lantinkeruupaikoista käytiin kovaa taistelua. Poliisi halusi nostaa tiernapoikien tasoa ja vähentää ryhmien välisiä tappeluita tekemällä esiintymisestä luvanvaraista toimintaa.

Nämä Tiernapojat pistivät kaiken uusiksi

Tiernapoikia on versioitu kautta aikojen. Heavy-Tiernapojat sovittivat tutun kertomuksen uusilla melodioilla ja tukevilla heviriffeillä.

Kaj Chydenius sävelsi tierna-ajan musiikkia

Perinteisten tiernapoikien lisäksi Oulussa kuullaan muutakin tierna-aikaan liittyvää musiikkia joulun alla. Tähdenkantajat-musiikkidraamassa kuullaan Chydeniuksen säveliä.

Oulu sai vihdoin tiernapatsaansa – video

Oulun Rotuaarilla paljastettiin perjantaina lähes 10 vuoden tauon jälkeen julkinen taideteos. Tiernapatsasta on odotettu Oulussa pitkään.

Joulu–suomi-sanakirja: miten vanhat ja kummalliset sanat kääntyvät nykykielelle?

Vanhoissa joululauluissa on runsaasti sanoja, jotka ovat nykyihmiselle outoja. Mitä esimerkiksi tarkoittaa "kystä kyllä" tai "alta sillan". Myös "puuta paina" tai "ometan uksi" saattavat tuottaa vaikeuksia varsinkin nuoremmalle väelle.

Tiernapoikapatsas on pian kaupunkilaisten nähtävillä

Kuvanveistäjä Sanna Koiviston Tiernapoikapatsas asennetaan Oulun Rotuaarille torstaina. Luonnolliseen kokoon veistetty neljää tiernapoikaa esittävä teos paljastetaan perjantaina. Edellinen julkinen patsas Oulussa vuodelta 2005 on myös Koiviston käsialaa.

Saksalainen joulu – Weihnachten in Deutschland

Saksalaisia joulutapoja ja -reseptejä.

Eikä vieläkään joulutoria Ouluun

Joulutori jää rakentamatta jo toista vuotta peräkkäin. Syynä on rahapula. Uusi tähtäin on vuodelle 2015. Rotuaaria somistetaan joulukuntoon 21.11. pidettäviä kausiavajaisia varten.

Tulipalo pudotti teatterin katsojamääriä

Kemin kaupunginteatterin katsojaluvut tippuivat lähes kymmenellä tuhannella vuoden takaiseen. Kävijämääriä karsi viime syksynä kulttuurikeskuksessa ollut tulipalo, joka laittoi ohjelmiston uusiksi.

Tiernapojat-näytelmä taittuu myös savoksi – katso video

Leppävirran Soinilansalmen kylällä on tänä vuonna voinut kuulla tuttua joulunäytelmää omalla murteella. Soinilansalmen kyläyhdistys esittää vuosisatoja vanhaa Tiernapoika-näytelmää ensimmäistä kertaa savon murteelle käännettynä.

Kirjaston jättiurakka - 180 000 kirjaa ja äänitettä pyyhitään noesta

Runsaan viikon takainen tulipalo Kemin kaupunginteatterissa aiheutti suurta vahinkoa myös kirjaston tiloissa. Imuroitavaa ja pyyhittävää riittää 180 000 kirjan, äänitteen ja elokuvan verran.

Joulupolku vie Tornioon

Tornion ja lähikuntien lasten joulutapahtuma Joulupolku järjestetään tänä vuonna kymmenennen kerran. Juhlavuotena Joulupolussa on mukana ennätysmäärä tapahtumia, vapaaehtoisryhmiä, järjestöjä sekä yhdistyksiä.

Cityihminen ei ehdi pysähtyä seimen äärelle

Erilaisia jouluasetelmia, kuten seimiä, on alettu askarrella myös Suomessa. Harva kuitenkaan hidastaa askeltaan seimen äärellä.

Tiernapatsaan kohtalo ratkeaa joulumarkkinoilla

Rotuaarin jouluvalojen alle pystytetään tasan vuoden kuluttua Tiernapoikapatsas, jos varainhankinta onnistuu. Mukien, joulukorttien ja muiden pienesineiden lisäksi joulumarkkinoille on tullut myyntiin kipsistä ja pronssista valettuja pienoispatsaita.

Saammeko tulla laulamaan?

Vuosisatoja vanha tiernapoikaperinne muotoutui siitä, kun kristillisestä joulun viestistä piti tehdä dramatisoitu näytelmäversio.

Lapissa kehiteltiin erilainen jouluroihu

Tuhannet kynttilät ja erilaiset ulkotulet valaisevat näin joulun aikaan kaamoksen pimeyttä ja tuovat siihen salaperäistä tunnelmaa. Itä-Lapissa Savukoskella Keräsen Topi on tuskastunut siihen, että teolliset ulkotulet lepattavat pisimmälläänkin vain muutaman tunnin.

Taidemuseo sai kokoelman dokumentaarisia öljyvärimaalauksia

Taiteilija Eeli Aallon lahjoittamassa kymmenen taulun kokonaisuudesta tunnistaa tuttuja kasvoja ja ominaisia rakennuksia vanhasta Oulusta. Taulut ovat Aallon oululainen elämänkerta.

Tiernapoikaveistos Ouluun

Tiernasäätiö on käynnistänyt hankkeen Ouluun sijoitettavan tiernapoika-aiheisen veistoksen pystyttämiseksi. Veistoksella on tarkoitus vaalia oululaista tiernapoikaperinettä, joka on jatkunut yli 130 vuotta.

Joose Tammelin vie joululaulut mollista duuriin

Suomalaiset ovat vuosikymmenestä toiseen esittäneet surumielisiä joulunajan klassikkosävelmiä. Musiikin monitoimimies Joose Tammelin kyllästyi vuodesta toiseen toistuviin sävelmiin. Vuoden ajan hän on säveltänyt uutta sekä sovittanut ja sanoittanut harvoin kuultua joulumusiikkia suurkuorolle ja sinfoniaorkesterille.

Tierna-aika alkaa Oulussa

Nuutin päivään yltävä Tierna-aika alkaa Oulussa perjantaina. Tapahtuma- ja elämyskokonaisuuden avajaisia vietetään kävelykatu Rotuaarin uusitulla esiintymislavalla kello 17. Viikonvaihteen kohokohta on perinteinen tiernapoikakilpailu, joka huipentuu Rotuaarilla sunnuntaina puoliltapäivin.

Tiernapoikain kuvaelma kertoo ikivanhaa tarinaa

Tiernapoikaperinne elää vankkana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle