Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yrittäjä Laura Johansson seisoo Kebab- ja hampurilaisravintolansa etuovella.

Ovi kävi tyhjässä ravintolassa, ja pian Laura Johansson tuijotti aseen piippuun – koko elämä romahti, mutta sitten ryöstäjä teki yllättävän eleen

Aseellinen ryöstö muutti yksin työvuorossa olleen Laura Johanssonin elämän. Ryöstäjän tapaaminen toistamiseen herätti yllättäviä tunteita.

Kati Pikkarainen seisoo lumisessa maisemassa.

Kati Pikkarainen pelkäsi lapsena alkoholisti-isäänsä – luottamus elämään löytyi akrobatiasta

Sirkustaiteilija Kati Pikkaraiselle pelko on tuttu tunne jo lapsuudesta. Vaikka hänen työnsä on hengenvaarallista, ilman hyvää pelkoa se ei olisi mahdollista.

Taloustieteilijä Sixten Korkmania ei huoleta talouden taantuma itsessään, vaan suhteessa Ukrainan sotaan.

Sixten Korkman: Taantumia tulee ja menee, mutta Putin ei saa voittaa – taloustieteilijä pelkää taantuman uhkaavan Euroopan yhtenäisyyttä

Torstain A-talkissa keskusteltiin maailmantalouden tilanteessa. Kaikki keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että edessä on vähintäänkin talouden kasvun hidastuminen tai lyhytkestoinen taantuma.

Kuvayhdistelmä, jossa vasemmalla Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja oikealla Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Maj Kirvesniemi. Molemmat katsovat kameraan.

”Koskaan ei tiedä, milloin irtisanomisdelegaatio on omalla ovella” – Tehyn toimistoa johdetaan pelolla, Ylen lähteet paljastavat

Osa on kokenut ilmapiirin niin ahdistavaksi, että asiantuntijatyö on vaikeutunut. Tehyn johto ei tunnista ongelmaa. Ylen lähteiden mukaan tilanne on kärjistynyt puheenjohtaja Millariikka Rytkösen aikana.

Muusikot pakenivat Venäjältä Kotkaan

Venäläinen muusikko oli päätyä rintamalle Ukrainaan – pakomatka Suomen kautta Yhdysvaltoihin toi hänelle turvan: "On ihme, että olen turvassa"

Venäjän liikekannallepano oli viimeinen piste. Taiteilijat, jotka eivät voineet hyväksyä maansa politiikkaa, lähtivät tyhjän päälle etsimään töitä muista maista. 

Mari halaa aikuista poikaansa Pyryä.

Marin lapsuus oli täynnä pahaa, ja aikuisena hänen piti opetella oikean rakkauden malli – näin hän on rakentanut suhdetta poikaansa

The Voice of Finlandista tuttu metallilaulaja Pyry Lintunen ja hänen äitinsä Mari ovat kokeneet yhdessä paljon pahaa. Äiti ja poika haluavat yhdessä katkaista ylisukupolvisen pelon ja väkivallan kierteen ja keskittyä rakastamaan niin toisiaan. Mutta kuinka

aivotutkija Katri Saarikivi, Helsinki, 10.10.2018

Katri Saarikiven kolumni: Miten pysyä järjissään, kun uhkakuva toisensa perään vyöryy silmille?

Nykymaailma tarjoaa alati uusia pelon aiheita. Samaan aikaan täytyisi pitää pää kylmänä ja järki kirkkaana. Siksi on lohdullista tietää, että samoin kuin pelkoa, myös rauhallisuutta voi tartuttaa muihin.

Aram Aflatuni.

Aram Aflatunin kolumni: Kun sota syttyy, on aika järjestää festivaalit

Tyttäreni koulusta tullut reppukirje “kuinka toimia sodan syttyessä” palautti perusasioiden ääreen, kirjoittaa Aflatuni.

Vasemmalla pitkähiuksinen, lakkiin ja kaulahuiviin pukeutunut mies hymyilee ja katsoo kameraan, keskellä lyhythiuksinen ja silmälasipäinen nainen katsoo kameraan, oikealla viiksekäs iranilaismies katsoo kameraan. Kuvamuokkaus kolmesta eri kuvasta.

"Soitan kolmessa orkesterissa saksofonia" – kysyimme, miten tavalliset kansalaiset käsittelevät pelkoa kiristyneessä turvallisuustilanteessa

Viime viikkojen uutisotsikot ovat voineet aiheuttaa pelkoa. Kysyimme ihmisiltä, miten he pitävät mielensä valoisina, vaikka maailman tapahtumat ovat synkkiä.

Mika Aaltola puolilähikuvassa tummaa taustaa vasten, katsoo omalle vasemmalle puolelleen.

Pelottomista Venäjä-lausunnoista tunnettu Mika Aaltola on tuore isä, joka pelkää arjen särkymistä: “Jokaisen ihmisen lohtu on lähimmäiset”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja vältteli vuosia lääkäriin menemistä. Lopulta löytynyt kasvain vei kuolemanpelon äärelle. “Asiat pitää ja kannattaa selvittää”, Aaltola sanoo Sean Ricksille Ylen Perjantai-ohjelmassa.

Henkilö selaa Tiktokia. Ruudulla näkyy kerrostaloja ja iso räjähdys.

Lapsi ei aina kerro pelkäävänsä sotaa: "Kuinka hyvin aikuiset tietävät, paljonko lapset pelkäävät?" pohtii psykologi Elina Komulainen

Lapsen mielikuvitus värittää aukot uhkaavista uutisista aikuista tehokkaammin. Kouluikäistä ei saa kuitenkaan rajata täysin tiedon ulkopuolelle.

Etualalla lähikuvassa nuori poika, joka katsoo kameraan. Taustalla lippalakkipäinen poika puolilähikuvassa epätarkkana.

Itärajalla moni aikuisista huvittuu Venäjä-pelosta, mutta lapsia ajatus pommeista ei naurata – Virolahdella menneisyys itänaapurimme kanssa on alati läsnä

Kaakkois-Suomen rajavartioviranomaiset kokevat, että yhteistyö Venäjän kanssa on säilynyt Ukrainan sodan aikana yhtä hyvällä tasolla kuin ennenkin. “Naapurin kanssa pitää tulla toimeen”, sanoo everstiluutnantti Jukka Lukkari.

Asta Leppä katsoo kameraan

Asta Lepän kolumni: Mistä johtuu ilmastonmuutoskeskustelun aggressiivisuus?

Kun media uutisoi ilmastonmuutoksesta ja ympäristöuhista, osa some-keskustelijoista nauraa tai kiukustuu. Millä tavoin tähän pitäisi suhtautua? miettii tietokirjailija Asta Leppä.

Marraskuun superkuu Kemijärvellä

Yöhön liittyy erotiikkaa, pelkoa, romantiikkaa, yksinäisyyttä ja lepoa – millaisen runon yöstä sinä haluaisit kuulla?

Millainen on sinun öinen runosi? Hämärä, kirkas, rauhallinen, hurja, ihan pimee. Yle Radio 1 toteuttaa kuulijoiden öisiä runotoiveita 17.9.

Nuori mies katsoo kameraan.

Rubert Mönttinen, 22, jännittää puhelimella soittamista niin paljon, että työpaikan hakeminen tuntuu mahdottomalta

Lähes joka kolmas nuori kärsii sosiaalisten kohtaamisten pelosta. Pelko tekee myös työnhausta vaikeaa. Kotoa lähteminen, vieraan ihmisen kohtaaminen ja etenkin soittaminen pelottaa monia.

Suomalaisten pelot ja haaveet -kysely 2022.

Vastaa kysymyksiin ja selvitä, mitä ikäisesi pelkäävät ja mistä he haaveilevat

Ylen mielikuvakone kertoo, mistä suomalaiset haaveilevat ja huolehtivat.

Kaisa-Riikka Mustonen

"Maailma ei ole enää hyvä paikka asua" – sota ja pandemia mullistivat maailmankuvamme, ja eniten se näkyy nuorissa naisissa

Ylen teettämän Suomalaisten pelot ja haaveet -tutkimuksen reilusta 2000 vastaajasta 53 prosenttia kertoi maailmankuvansa muuttuneen erittäin tai melko paljon viimeisen kahden vuoden aikana.

Kahden nuoren naisen jalat.

Kaikkein tyytymättömin elämäänsä on alle 30-vuotias nainen – se kertoo siitä, että nuorilla paineet ovat suuremmat, arvelee Miina Ghezelbash

Jopa joka viides suomalainen on tyytymätön elämäänsä. Kaikkein tyytymättömimpiä ovat alle 30-vuotiaat naiset, ilmenee Ylen teettämästä kyselytutkimuksesta.

Huoli sodan uhasta  on kasvanut selvästi, grafiikka

"Jos puoliso joutuukin rintamalle" – sodan uhka on noussut yhdeksi suomalaisten suurimmista huolenaiheista

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kääntänyt suomalaisten huolet päälaelleen. Huoli ilmastonmuutoksesta on vähentynyt ja sodan uhka on kärkihuolenaiheita.

Kuvassa aivot, jota pieni mies moukaroi - kertoo stressin vaikutuksesta aivoihin.

Moni on nyt poikkeuksellisella tavalla kuormittunut – traumojen yhteyteen syntyi sana, jota alan ammattilaiset pitävät jo kansalaistaitona

Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat aiheuttaneet monelle pitkittynyttä stressiä. Se vaikuttaa ajatteluun ja arjesta selviytymiseen.

Antti Rönkä

Antti Röngän kolumni: Olen pelännyt yli kaksikymmentä vuotta, että epäonnistun elämässä 

Vuodet kuluvat, mutta epäonnistumisen pelko pysyy. Sen hyväksyminen voi kuitenkin rauhoittaa, kirjoittaa Rönkä.

Ukrainalaiset Anna Koliuk ja Maryna Makarova

Maryna Makarova on tärissyt pelosta Kajaanissa – lentokoneen äänet, junan kolistelu ja prikaatin kalusto säikäyttävät Ukrainasta tulleita pakolaisia

Kovan äänen säikähtäminen on tavallista trauman kokemisen jälkeen. Psykiatrian ylilääkärin mukaan pelot voivat helpottaa nopeasti muutamissa päivissä, mutta saattavat myös vaatia ammattilaisen apua.

Kulkue marssii Ukrainan lippuja kantaen Kaisaniemessä.

Suomenvenäläiset kokoontuivat vastustamaan venäjämielisten autokulkuetta: "Heille pitää näyttää, että se on huono mielipide"

Venäjää tukeva autokulkue poiki Helsinkiin sunnuntaina myös vastamielenosoituksia. Osallistujien mielestä juuri nyt on näytettävä, että suomenvenäläiset ovat Venäjän hyökkäyssotaa vastaan.

Mies VR-lasit päässä hologrammiviitta liehuen astuu haravan päälle.

Keisarin uudet neurotelepaattiset 5G-hologrammit

Surkuttelua teknologia- ja innovaatiodiskurssin nykytilasta.

Antti Rönkä

Antti Röngän kolumni: Nyt jos koskaan olisi syytä pysyä sovussa 

On kerta toisensa jälkeen yhtä hämmästyttävää nähdä riitelyä uutissivustojen kommenttipalstoilla. Näinä aikoina viha on erityisen tuhoisaa ja tarpeetonta, kirjoittaa Rönkä. 

Mielenosoittajan kylttiin maalattu Ukrainan lippu, särkynyt sydän ja rauhanmerkkejä.

Venäjän hyökkäyssota herättää tunteita surusta primitiiviseen vihaan – yhdeksän rohkeaa suomalaista kertoo nyt rehellisesti, miltä heistä tuntuu

Yle pyysi ihmisiä kertomaan WhatsApp-ääniviesteillä, millaisia tunteita ja ajatuksia sota heissä aiheuttaa. Tässä jutussa voit kuulla heidän äänensä.

Lapsi junan ikkunassa itkee.

Ukrainalaislapsille tuotetaan materiaalia pelkojen käsittelemiseen – materiaali on ilmaiseksi tilattavissa ryhmille joissa on ukrainalaislapsia

Mukana tuottamassa vihkosta on useita eri tahoja, muun muassa vaasalisyritys UPC-print. Ukrainankielistä huolivihkosta on painettu yhteensä yli neljäkymmentätuhatta kappaletta.

Ukrainaa tukeva mielenosoitus Helsingissä helmikuussa.

"En uskalla enää unelmoida samalla tavalla kuin ennen" – Moni aikuistuu nyt kriisien kierteessä, jossa tulevaisuus näyttää epämääräiseltä

Ympäristökriisin, koronapandemian ja Ukrainan sodan aiheuttamaa ahdistusta ruodittiin Ylen chatissa tiistai-iltana. Keskustelijat samaistuivat Ukrainan tilanteeseen ja kokivat, että sota on lähellä.

Branmän försöker släcka en brand i en sönderbombat höghus

"Tuntuu, että valo tunnelin päässä osoittautuu junaksi", sanoo Jouni Pasanen, 28 – tulevaisuus näyttää synkältä, kun ympäristökriisiä seuraa pandemia ja sitten sota

Tulevaisuudenusko on koetuksella, kun kriisi toisensa perään koettelee maailmaa ja omaa jaksamista. Monen voimavarat ovat jo lopussa, kertoo Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja.

Lappeenrannassa asuva Irina Mineeva on huolissaan venäjää puhuvien lasten puolesta

Pelko hiipi itärajan venäläistaustaisiin suomalaisiin: "Lapset olivat eskarissa leikkineet kuka pelkää venäläistä -leikkiä"

Suomessa asuu yli 84 000 venäjää äidinkielenään puhuvaa henkilöä. Nyt he pohtivat, uskaltavatko puhua venäjää julkisesti.

Kuvassa Ville Kananen

Kun nuoret miehet nyt kokoontuvat, he puhuvat sodan riskistä – "Jos sitä alkaa ajatella liikaa, menee yöunet ja mielenterveys"

Viime päivinä huoli on hieman hälvennyt. Kertausharjoituskutsuihin on kuitenkin varauduttu, kuka innokkaammin, kuka vastentahtoisemmin.

Hattuun ja huiviin pukeutunut nainen lumisessa metsässä.

Ilo on sallittua myös kärsimyksen keskellä – kriisityöntekijä Ani Iivanainen: "Ahdistunutta mieltä voi rauhoittaa monin tavoin"

Moni nelikymppinenkin saattaa tietämättään kärsiä sotatraumasta, joka voi nyt nostaa pintaan ahdistusta.

Koululainen Kuura Havu ja opiskelija Annikati Markkanen Nuoret Etelä-Savon dynamoina -hankkeen avajaistilaisuudessa.

Nuorille tarjotaan mahdollisuutta suunnitella ja toteuttaa haluamansa kaltaisia tapahtumia Etelä-Savossa – pieksämäkeläinen Kuura Havu toteuttaisi diskon

Nuoret Etelä-Savon dynamoina -hankkeessa nuoret pääsevät itse suunnittelemaan ja tuottamaan nuorille suunnatun tapahtuman. Kohderyhmänä ovat 16-25 -vuotiaat nuoret.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Pikaopas sodan pelossa riutuville

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on synnyttänyt ahdistusta myös meillä. Mutta ei pelkääminen, suru tai edes raivo auta ukrainalaisia yhtään, kirjoittaa Viitala. Kolumnin voi myös kuunnella.

Mikkelin kriisikeskuksen johtaja Helena Pohjanvirta

Kriisipuhelimet alkoivat piristä Suomessa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan – kriisikeskuksen johtaja: "Turvallisuuden tunne on hävinnyt"

Mieli ry:n kriisipuhelimeen tuli helmikuussa enemmän yhteydenottoja kuin koskaan aiemmin. Sadat yhteydenotot johtuvat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Rauha Tossavainen istuu sohvalla kotonaan ja kertoo omia muistojaan sotavangiksi joutumisesta.

Historia tuntuu toistavan itseään ja se käy syvälle suomalaisten tunteisiin – talvisodassa kotoaan paennut Rauha Tossavainen: “Se on pelkoa”

Suomessa on iso joukko ihmisiä, jotka ovat kokeneet sodan. He voivat ymmärtää, miltä ukrainalaisista nyt tuntuu.

Nuori nainen katsoo suoraan kameraan

"Tämä on paikka, jossa piileksin" – Yle otti yhteyttä Ukrainaan ja sai videoviestin Margolta, 24, ja pommitusten keskellä asuvalta Olgalta, 34

Viisi ukrainalaista nuorta lähetti Ylelle videoita elämästään. Yksi piileskelee eteisessään, toinen tarttui aseeseen. Ennen he kävivät koulussa ja töissä, mutta nyt kaikki yrittävät vain selviytyä.

Kuvassa on Kriiskeskus Turvapoijun toiminnanjohtaja Kaisa Lauri.

Jos Ukrainan kriisi ahdistaa jo liikaa, kannattaa hakea keskusteluapua

"Tässä tilanteessa auttaa huolen pitäminen omasta arjesta", sanoo kriisikeskus Turvapoijun toiminnanjohtaja Kaisa Lauri. Jos ahdistus kasvaa liiaksi, kannattaa hakea apua.

Pallopuiston päiväkodin apulaisesimies Satu Sironen.

Pallopuiston päiväkodissa ei leikitä sotaleikkejä ja lapsia kuunnellaan nyt erityisen herkällä korvalla – päiväkodin esimies: "Ketään ei jätetä yksin"

Sota voi kuulua myös päiväkoti-ikäisten lasten puheissa. Opetushallitukselta on tullut ohjeistus, miten asiaa lähestytään pienten lasten kanssa.

Nainen harmaassa jakussa.

Maailmantilanne vyöryttää mieleen pelkoa, surua ja ahdistusta – kriisipsykologi neuvoo, kuinka niitä kannattaa käsitellä

Kriisipsykologi Eija Palosaaren mukaan omia tunteita ei kannata työntää pois. Rajuihin tunteisiin ei kuitenkaan olisi hyvä jäädä kiinni.

Koululaiset keskustelevat luokassa selät kameraan päin. Yksi poika pitää käsiä poskillaan.

"On harmillista, että pitää sotia", sanoo kuudesluokkalainen Linnea Jansson – Professori antaa kaksi vinkkiä, miten puhua Ukrainan kriisistä lapsille

Monet lapsetkin törmäävät nyt väistämättä Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Aikuisten kannattaa vastata kysymyksiin ja luoda turvallisuudentunnetta.

Ihmisiä luistelemassa tekojääradalla Espoossa.

"Olen loppu", sanoo 35-vuotias helsinkiläisnainen – se summaa monen tunnot: lähes 400 ihmistä kertoi Ylelle, miten poikkeusaika on vaikuttanut

Kolmannen koronavuoden kynnyksellä kysyimme lukijoiltamme, miten pitkittynyt pandemia on vaikuttanut heidän hyvinvointiinsa. Vastauksissa näkyivät poikkeusajan ääripäät, mutta myös perustavanlaatuisesti järkkynyt arki.

Lapselle asennetaan oikomiskojetta suuhun.

Hammaslääkäripelko kannattaa hoitaa mahdollisimman nuorena, mutta varttuneempanakin apua on tarjolla

Oulussa on selvitetty miten hammashoitopelon hoito vaikuttaa tuleviin tarkistus- ja hoitokäynteihin. Etenkin lapsena saatu apu pelkoon helpottaa tuntuvasti tarkistuksiin ja hoitoon hakeutumista myöhemmin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle