Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vanhempi ja teini katsovat toisiaan.

Nuori, pelottaako kertoa vanhemmalle vaikeasta asiasta? Tässä muutama tutkittu vinkki, jotka vanhemmankin kannattaa lukea

Sinua kiusataan, olet raskaana, olet kokeillut sähkötupakkaa tai jäänyt kiinni näpistyksestä ja pitäisi kertoa asiasta. Mitä tehdä, kun vanhemmalle kertominen tuntuu ylivoimaiselta?

Politiikan tutkija Johanna Vuorelma.

Johanna Vuorelman kolumni: Moni kansalainen tuntee olonsa uhatuksi, ja hallituksen pitäisi pystyä vastaamaan siihen

Moni kokee juuri nyt, että jokin tärkeä arvo tai asia on yhteiskunnassa uhattuna . Päättäjillä on valta ja vastuu vaikuttaa siihen, että pelko ei ala ruokkia ääri-ilmiöitä.

Noora Kotilainen mustassa nahkatakissa.

On aika muuttaa käsityksemme sodasta, sanoo tutkija

Suomi ja Eurooppa militarisoituvat kovaa vauhtia. Se on uhka ihmisyydelle ja demokratialle, sanoo yliopistotutkija Noora Kotilainen.

Linda Pitkäniemi katselee takaovea, josta hiippari yritti päästä sisään alkukesästä.

Rovaniemeläisten pihoilla hiippaillut mies herättää huolta: ”Ei se kauheasti ihmistä pelännyt” – poliisi ei epäile asiassa rikosta

Lapin poliisilaitos on saanut ihmisten pihoilla hiippailleesta henkilöstä yhteensä parisenkymmentä ilmoitusta. Jututimme kahta rovaniemeläistä, joiden pihalla epäilty hiippari on kesän aikana nähty.

Kaksi miestä istuu rahtilaivan peräsimen päällä.

Siirtolaiset luulivat pääsevänsä rahtilaivan kyydissä Eurooppaan – päätyivätkin Brasiliaan

Nigerialaismiesten kohtalo tuo näkyville epätoivoiset ratkaisut, joihin kotimaidensa köyhyyttä ja väkivaltaa pakenevat ihmiset ovat valmiita turvautumaan.

En grå huggorm på mossa.

Luontoon liittyvät fobiat ovat yleistyneet kaupunkilaisilla – tutkimus ehdottaa, että he tutustuisivat luontoon

Ihmisen luontosuhteen katkeaminen ja kaupunkiasuminen vaikuttavat olevan yhteydessä toisiinsa.

-

Antti Röngän kolumni: Lamaannun pelkojen edessä, vaikka olisi myös toinen mahdollisuus

Kun tulevaisuus tuntuu epävarmalta ja uhkakuvia sinkoilee joka suunnalta, pienet hyvät teot voivat tuntua merkityksettömiltä. Juuri silloin niillä kuitenkin on merkitystä, pohtii Rönkä.

Ahad Maroufi, Syed Musa Kajim Nuri ja Nafisa Yeasmin seisomassa koivujen edessä.

Onko lasten suoritettava kansalaisuuskoe, saako uskontoaan enää harjoittaa Suomessa – hallitusohjelma herättää huolta maahanmuuttajissa

Hallitusohjelmaan on kirjattu useita kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan. Lapissa maahanmuuttajien parissa koetaan epävarmuutta, ja liikkeellä on paljon väärää tietoa.

Toimittaja Hilla Samola istuu autossa kuskin paikalla ja nojautuu ulos ikkunasta kädessään juliste, jossa lukee "Autoilu, uhka vai mahdollisuus?".

Ajopelko lamaannuttaa perheen arjen – miten lähteä rattiin vuosien tauon jälkeen?

Ajopelkoa aiheuttaa muun muassa ajamattomuus. “En halua olla se nainen, joka pitää stereotypioita yllä siitä, että naiskuskit eivät osaa ajaa autoa”, totesi toimittaja Hilla Samola ja hyppäsi rattiin.

Heidi Uotila seisoo uima-altaassa ja katsoo kameraan.

Moni suomalainen ei osaa uida – 46-vuotiaana uimaan oppinut Heidi: “Aina ennen oli tuntunut, että tukehtuu”

Aikuisista neljä prosenttia on täysin uimataidottomia. Voit kertoa jutussa, missä iässä opit itse uimaan.

Onnettomuustutkinna henkilöitä tutkimassa tapahtumapaikkaa kadulla sillan alapuolella.

”Kävelimme siltaa pitkin, kun vaneri alkoi vääntyä” – 15-vuotias poika sai vakavia vammoja sillan romahdettua Espoossa

Yli 20 nuorta joutui sairaalaan, kun väliaikainen kävelysilta romahti Espoon Tapiolassa. Poika kertoo muistavansa koulukavereiden veriset kasvot ja hirveän huudon. Nyt hän pelkää siltoja.

Wilma Romppanen kertoo potilaalle hammalääkärin instrumenteista.

”Teppo Tuurela” pelkää hammaslääkärissä käyntiä – opiskelija Wilma Romppanen pääsi harjoittelemaan haastavan potilaan kohtaamista

Pelon takia hammashoidosta pois jättäytyvien määrä ei ole vähentynyt vuosiin, vaikka pelkoon kiinnitetään nykyään runsaasti huomiota. Hammaslääkärikoulutukseen kuuluu harjoittelu pelkäävää potilasta esittävän näyttelijän kanssa.

Katri Koivumäki seisoo peilin edessä ja katsoo itseään silmiin.

Mustelma on leukemiaa ja flunssa keuhkokuumetta – Katri kärsii hypokondriasta, joka saa hänet tarkkailemaan kehoaan epätavallisen paljon

Sairauden pelko eli hypokondria on ahdistushäiriön oire, jota lääkärit eivät osaa kunnolla tunnistaa. Katri Koivumäen sairauspelot alkoivat jo lapsena, kun hän näki televisiodokumentin leukemiasta.

Suomalaisten pelot ja haaveet -tutkimus 2023, Nato ja rahat.

Vastaa kysymyksiin ja selvitä, pelkäätkö ja haaveiletko samoista asioista kuin muut

Ylen tutkimuksella selvitettiin, miten tyytyväisiä suomalaiset ovat elämäänsä, mitä hyvä elämä heille tarkoittaa ja millaisia toiveita ja huolia heillä on. Tässä jutussa pääset vertaamaan itseäsi muihin.

Uwa Iduozee kuvattuna studiossa.

Uwa Iduozeen kolumni: Keskustelu Palestiinasta paljastaa, milloin olemme valmiita nousemaan barrikadeille

Puolustamme ihmisoikeuksia herkästi silloin, kun kaikki ympärillämme ovat samaa mieltä. Mutta harvan kantti riittää asettumaan mielipiteensä taakse yksin, Uwa Iduozee kirjoittaa.

Gynekologiska redskap på ett bord.

34-vuotias nainen poistui vastaanotolta itkien ja välttelee tarpeellisia hoitoja – gynekologilla käyneet kertovat asiattomasta käytöksestä

Kysyimme gynekologien asiakkailta kokemuksia hoidosta. Esiin nousi pelkoa, vähättelyä ja asiattomia kommentteja, mutta myös paljon hyvää. Lääkäri ajattelee, että oikein kohdattu potilas saa parempaa hoitoa.

Nuorisotyöntekijä Tuomo Kantele seisoo mustassa hupparissa kädet selän takana ja katsoo kameraan.

Nuorisotyöntekijän mielestä nuorille pitää järjestää aikaa ja lisää kohtaamispaikkoja, jotta Siilinjärven tapahtumat eivät toistuisi muualla

Epävarma maailmantilanne on lisännyt nuorten pahoinvointia ja pelon tunteita, minkä vuoksi osa hakee turvaa teräasetta kantamalla.

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Emme siedä epävarmuutta, ja siksi meitä ahdistaa

Kun vatvomme huolia mielessämme, syntyy illuusio, että teemme niille jotain. Todellisuudessa vain lietsomme itsemme ahdistuneempaan tilaan, Kujala kirjoittaa.

Terttu Laiho katsoo ikkunasta ulos merimaisemaa.

”Älä sinä Terttu pelkää”, sanoi kuoleva isä – siitä lähtien tytär on pelännyt 70 vuotta

Terttu Laiho ei ole saanut avukseen henkilökohtaista avustajaa, vaikka toisen ihmisen seura auttaisi häntä pääsemään ulos kotiovesta.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Turvallisuus voi olla muutakin kuin riskien puuttumista

Turvallisuus voidaan kokea monella tavalla.

Eläinlääkäri Tuulia Appleby ja Fina-koira istuvat totisina lattialla.

Koiran äänipelko ei parane paukkeelle altistamalla – eläinlääkäri varoittaa: hoitamaton pelko laajenee helposti

Uudenvuodenaatto on monen paukkuherkän koiran painajainen. Osa lemmikeistä tarvitsee rauhoittavaa lääkitystä. Äänipelkoa voidaan kuitenkin ennalta ehkäistä ja hoitaa. Parasta olisi totuttaa jo pentu ääniin.

Pieni koira kurkistaa pelokkaasti viltin alta.

Kissan kauhua helpottaa turvapuu, koiralle tuttu koppa lohduksi – tässä eläintenkouluttajan neuvot lemmikin omistajalle uudenvuoden paukkeeseen

Mielekäs puuhailu, huomion kiinnittäminen toisaalle ja turvapaikat auttavat lemmikkejä selviämään rakettien paukkeesta

Turkoosiasuinen eläinlääkäri ja kultaisennoutajan pentu eläinlääkärin tutkimushuoneessa.

Koira voi saada rakettien paukuttelusta pitkäaikaisen trauman – näin pamauspelkoa hoidetaan

Vuodenvaihteen ilotulitukset nostavat usein keskusteluun kovaa räiskettä pelkäävät koirat. Osalle koirista äänipelko voi kuitenkin olla ympärivuotista.

Olavi Uusivirta ja Timo Kämäräinen

Olavi Uusivirta ja huippukitaristi Timo Kämäräinen: ”Tehtävämme on tuoda valoa tähän synkkään aikaan”

Bändikavereille on tärkeää pohtia myös omia pimeämpiä puoliaan: yksinäisyyden pelkoa, huumeen kaltaista riippuvuussuhdetta musiikkiin – ja liiallista kiltteyttä.

Säynätaslon päiväkoti-koulua käyvät Pentti-Noa Okkonen ja Reetta Hytönen pitävät päiväkotia turvallisena paikkana.

Tutkija yllättyi, kuinka yksinkertaisella keinolla lasten pelot häviävät – eskarilaisia hirvittävät eniten pimeä ja painajaiset

Turvattomuus esikouluissa on huolestuttavan yleistä, toteaa erikoistutkija lapsiasiavaltuutetun toimistosta. Tuore Lapsibarometri kertoo eskarilaisten peloista. Noin kolmannes lapsista pelkää pimeää.

Yrittäjä Laura Johansson seisoo Kebab- ja hampurilaisravintolansa etuovella.

Ovi kävi tyhjässä ravintolassa, ja pian Laura Johansson tuijotti aseen piippuun – koko elämä romahti, mutta sitten ryöstäjä teki yllättävän eleen

Aseellinen ryöstö muutti yksin työvuorossa olleen Laura Johanssonin elämän. Ryöstäjän tapaaminen toistamiseen herätti yllättäviä tunteita.

Kati Pikkarainen seisoo lumisessa maisemassa.

Kati Pikkarainen pelkäsi lapsena alkoholisti-isäänsä – luottamus elämään löytyi akrobatiasta

Sirkustaiteilija Kati Pikkaraiselle pelko on tuttu tunne jo lapsuudesta. Vaikka hänen työnsä on hengenvaarallista, ilman hyvää pelkoa se ei olisi mahdollista.

Taloustieteilijä Sixten Korkmania ei huoleta talouden taantuma itsessään, vaan suhteessa Ukrainan sotaan.

Sixten Korkman: Taantumia tulee ja menee, mutta Putin ei saa voittaa – taloustieteilijä pelkää taantuman uhkaavan Euroopan yhtenäisyyttä

Torstain A-talkissa keskusteltiin maailmantalouden tilanteessa. Kaikki keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että edessä on vähintäänkin talouden kasvun hidastuminen tai lyhytkestoinen taantuma.

Kuvayhdistelmä, jossa vasemmalla Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja oikealla Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Maj Kirvesniemi. Molemmat katsovat kameraan.

”Koskaan ei tiedä, milloin irtisanomisdelegaatio on omalla ovella” – Tehyn toimistoa johdetaan pelolla, Ylen lähteet paljastavat

Osa on kokenut ilmapiirin niin ahdistavaksi, että asiantuntijatyö on vaikeutunut. Tehyn johto ei tunnista ongelmaa. Ylen lähteiden mukaan tilanne on kärjistynyt puheenjohtaja Millariikka Rytkösen aikana.

Muusikot pakenivat Venäjältä Kotkaan

Venäläinen muusikko oli päätyä rintamalle Ukrainaan – pakomatka Suomen kautta Yhdysvaltoihin toi hänelle turvan: "On ihme, että olen turvassa"

Venäjän liikekannallepano oli viimeinen piste. Taiteilijat, jotka eivät voineet hyväksyä maansa politiikkaa, lähtivät tyhjän päälle etsimään töitä muista maista. 

Mari halaa aikuista poikaansa Pyryä.

Marin lapsuus oli täynnä pahaa, ja aikuisena hänen piti opetella oikean rakkauden malli – näin hän on rakentanut suhdetta poikaansa

The Voice of Finlandista tuttu metallilaulaja Pyry Lintunen ja hänen äitinsä Mari ovat kokeneet yhdessä paljon pahaa. Äiti ja poika haluavat yhdessä katkaista ylisukupolvisen pelon ja väkivallan kierteen ja keskittyä rakastamaan niin toisiaan. Mutta kuinka

aivotutkija Katri Saarikivi, Helsinki, 10.10.2018

Katri Saarikiven kolumni: Miten pysyä järjissään, kun uhkakuva toisensa perään vyöryy silmille?

Nykymaailma tarjoaa alati uusia pelon aiheita. Samaan aikaan täytyisi pitää pää kylmänä ja järki kirkkaana. Siksi on lohdullista tietää, että samoin kuin pelkoa, myös rauhallisuutta voi tartuttaa muihin.

Aram Aflatuni.

Aram Aflatunin kolumni: Kun sota syttyy, on aika järjestää festivaalit

Tyttäreni koulusta tullut reppukirje “kuinka toimia sodan syttyessä” palautti perusasioiden ääreen, kirjoittaa Aflatuni.

Vasemmalla pitkähiuksinen, lakkiin ja kaulahuiviin pukeutunut mies hymyilee ja katsoo kameraan, keskellä lyhythiuksinen ja silmälasipäinen nainen katsoo kameraan, oikealla viiksekäs iranilaismies katsoo kameraan. Kuvamuokkaus kolmesta eri kuvasta.

"Soitan kolmessa orkesterissa saksofonia" – kysyimme, miten tavalliset kansalaiset käsittelevät pelkoa kiristyneessä turvallisuustilanteessa

Viime viikkojen uutisotsikot ovat voineet aiheuttaa pelkoa. Kysyimme ihmisiltä, miten he pitävät mielensä valoisina, vaikka maailman tapahtumat ovat synkkiä.

Mika Aaltola puolilähikuvassa tummaa taustaa vasten, katsoo omalle vasemmalle puolelleen.

Pelottomista Venäjä-lausunnoista tunnettu Mika Aaltola on tuore isä, joka pelkää arjen särkymistä: “Jokaisen ihmisen lohtu on lähimmäiset”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja vältteli vuosia lääkäriin menemistä. Lopulta löytynyt kasvain vei kuolemanpelon äärelle. “Asiat pitää ja kannattaa selvittää”, Aaltola sanoo Sean Ricksille Ylen Perjantai-ohjelmassa.

Henkilö selaa Tiktokia. Ruudulla näkyy kerrostaloja ja iso räjähdys.

Lapsi ei aina kerro pelkäävänsä sotaa: "Kuinka hyvin aikuiset tietävät, paljonko lapset pelkäävät?" pohtii psykologi Elina Komulainen

Lapsen mielikuvitus värittää aukot uhkaavista uutisista aikuista tehokkaammin. Kouluikäistä ei saa kuitenkaan rajata täysin tiedon ulkopuolelle.

Etualalla lähikuvassa nuori poika, joka katsoo kameraan. Taustalla lippalakkipäinen poika puolilähikuvassa epätarkkana.

Itärajalla moni aikuisista huvittuu Venäjä-pelosta, mutta lapsia ajatus pommeista ei naurata – Virolahdella menneisyys itänaapurimme kanssa on alati läsnä

Kaakkois-Suomen rajavartioviranomaiset kokevat, että yhteistyö Venäjän kanssa on säilynyt Ukrainan sodan aikana yhtä hyvällä tasolla kuin ennenkin. “Naapurin kanssa pitää tulla toimeen”, sanoo everstiluutnantti Jukka Lukkari.

Asta Leppä katsoo kameraan

Asta Lepän kolumni: Mistä johtuu ilmastonmuutoskeskustelun aggressiivisuus?

Kun media uutisoi ilmastonmuutoksesta ja ympäristöuhista, osa some-keskustelijoista nauraa tai kiukustuu. Millä tavoin tähän pitäisi suhtautua? miettii tietokirjailija Asta Leppä.

Marraskuun superkuu Kemijärvellä

Yöhön liittyy erotiikkaa, pelkoa, romantiikkaa, yksinäisyyttä ja lepoa – millaisen runon yöstä sinä haluaisit kuulla?

Millainen on sinun öinen runosi? Hämärä, kirkas, rauhallinen, hurja, ihan pimee. Yle Radio 1 toteuttaa kuulijoiden öisiä runotoiveita 17.9.

Nuori mies katsoo kameraan.

Rubert Mönttinen, 22, jännittää puhelimella soittamista niin paljon, että työpaikan hakeminen tuntuu mahdottomalta

Lähes joka kolmas nuori kärsii sosiaalisten kohtaamisten pelosta. Pelko tekee myös työnhausta vaikeaa. Kotoa lähteminen, vieraan ihmisen kohtaaminen ja etenkin soittaminen pelottaa monia.

Suomalaisten pelot ja haaveet -kysely 2022.

Vastaa kysymyksiin ja selvitä, mitä ikäisesi pelkäävät ja mistä he haaveilevat

Ylen mielikuvakone kertoo, mistä suomalaiset haaveilevat ja huolehtivat.

Kaisa-Riikka Mustonen

"Maailma ei ole enää hyvä paikka asua" – sota ja pandemia mullistivat maailmankuvamme, ja eniten se näkyy nuorissa naisissa

Ylen teettämän Suomalaisten pelot ja haaveet -tutkimuksen reilusta 2000 vastaajasta 53 prosenttia kertoi maailmankuvansa muuttuneen erittäin tai melko paljon viimeisen kahden vuoden aikana.

Kahden nuoren naisen jalat.

Kaikkein tyytymättömin elämäänsä on alle 30-vuotias nainen – se kertoo siitä, että nuorilla paineet ovat suuremmat, arvelee Miina Ghezelbash

Jopa joka viides suomalainen on tyytymätön elämäänsä. Kaikkein tyytymättömimpiä ovat alle 30-vuotiaat naiset, ilmenee Ylen teettämästä kyselytutkimuksesta.

Huoli sodan uhasta  on kasvanut selvästi, grafiikka

"Jos puoliso joutuukin rintamalle" – sodan uhka on noussut yhdeksi suomalaisten suurimmista huolenaiheista

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kääntänyt suomalaisten huolet päälaelleen. Huoli ilmastonmuutoksesta on vähentynyt ja sodan uhka on kärkihuolenaiheita.

Kuvassa aivot, jota pieni mies moukaroi - kertoo stressin vaikutuksesta aivoihin.

Moni on nyt poikkeuksellisella tavalla kuormittunut – traumojen yhteyteen syntyi sana, jota alan ammattilaiset pitävät jo kansalaistaitona

Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat aiheuttaneet monelle pitkittynyttä stressiä. Se vaikuttaa ajatteluun ja arjesta selviytymiseen.

Antti Rönkä

Antti Röngän kolumni: Olen pelännyt yli kaksikymmentä vuotta, että epäonnistun elämässä 

Vuodet kuluvat, mutta epäonnistumisen pelko pysyy. Sen hyväksyminen voi kuitenkin rauhoittaa, kirjoittaa Rönkä.

Ukrainalaiset Anna Koliuk ja Maryna Makarova

Maryna Makarova on tärissyt pelosta Kajaanissa – lentokoneen äänet, junan kolistelu ja prikaatin kalusto säikäyttävät Ukrainasta tulleita pakolaisia

Kovan äänen säikähtäminen on tavallista trauman kokemisen jälkeen. Psykiatrian ylilääkärin mukaan pelot voivat helpottaa nopeasti muutamissa päivissä, mutta saattavat myös vaatia ammattilaisen apua.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle