Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tekstiilitaiteilija Tarja Wallius on saanut Kuopion kaupungin kuvataideapurahan

Juho Rissasen stipendi myönnettiin tänä vuonna nuorelle kuopiolaistaiteilija Mirva Liimatalle.

Video: Professori hurahti ryijyihin ja nyt niitä on lähes 600 – Suomen laajimman yksityisen kokoelman helmiä voi ihastella pian Helsingissä

Ryijy oli alun perin viikinkien käyttämä venepeitto. Suomalaiskodeissa ryijybuumi alkoi 1920-luvulla.

Tunteita herättävä Nytkäys-näyttely hämärtää eri taidemuotojen rajoja Lappeenrannan taidemuseossa – kaupungin patsaiden pukeminen aloitti jo näyttelyn

Tekstiilitaidetta, kuvataidetta ja korutaidetta yhdistävässä Nytkäys-nimisessä näyttelyssä on mukana yli kymmenen taiteilijaa.

Tekstiilitaiteilija Anna Maija Aarras: "Neulalla ja langalla voi luoda taidetta."

Astma haastanut tekstiilitaiteilijan tekemisiä läpi elämän.

Mutkalle väännetystä langasta on tullut taiteen ja aktivismin muoto – katso virkattu poliisiauto, moottorisahat ja kylänmies Tapio

Virkkaaminen ja neulominen ovat ponkaisseet uuteen maailmanlaajuiseen arvoon ja suosioon.

Mirja Marsch tekee taidetta sekoittamalla monia erilaisia materiaaleja ja tekniikoita

Häntä kiehtovat kirjonta, paljetit, maalaus ja tekstiilit.

Ensi vuonna 150 vuotta täyttävälle Kemin kaupungille suunnitellaan erilaista juhla-asua

Keskuspuistokatua reunustavat puut on tarkoitus pukea neulegraffiteilla ensi vuoden keväällä, kun kaupunki viettää juhlavuottaan.

Oululaisille käsityöharrastajille harvinainen kutsu Ranskaan

Kaikkiaan viisikymmentä oululaistyötä pääsee esille Ranskassa järjestettävään näyttelytapahtumaan.

Kuvataiteilija Pauli Vuorisalo on kuollut

Ranskaan 1960-luvun lopulla suomalaisen taidemaailman ahdasmielisyyttä paennut Vuorisalo rakasti draamaa.

Uusia tuulia ja ripaus nostalgiaa – vanha huopatossutehdas esittelee nykytaidetta viimeistä kertaa

Villa Roosan pitkä historia kesänäyttelyiden pitopaikkana päättyy syksyllä Orimattilassa.

Tekstiilitaiteemme mestari, "muinainen nainen", loi kuteista ja rihmoista veistosmonumentteja kivikauden naisten tavalla

Designmuseossa on maaliskuun alkupuolelle asti esillä tekstiilitaiteilija-emerita Kirsti Rantasen teoksia 50 vuoden ajalta. Suurimmat niistä ulottuvat katosta lattiaan.

Nykytaiteen kesänäyttelyiden Villa Roosa myytiin asunnoksi Orimattilassa

Nykyiset omistajat järjestävät vielä juhlanäyttelyn ensi kesänä. Sen jälkeen näyttelyt loppuvat. Uusi omistaja ei ole kiinnostunut julkisesta toiminnasta.

Pilkkukuumetta, pitkäkaulaisia naisia ja Lady Gaga – tärpit syksyn taidenäyttelyihin

Taidemuseoissa on esillä pitkästi toista sataa näyttelyä. Poimimme syksyn näyttelykalenterista kiinnostavia tärppejä, vaikkapa museokortin vinguttamiseen.

Laila Karttunen kehitti omalaatuisen kuvakirjontatyylin, joka muistuttaa öljyvärimaalausta

Kansanomaisia kudontamalleja kerännyt tekstiilitaiteilija Laila Karttunen teki huomattavan elämäntyön hämeenlinnalaisen Wetterhoffin Kotiteollisuusopiston suunnittelijana, opettajana ja taiteellisena johtajana. Laila Karttusta pidetään modernin tekstiilitaiteen uranuurtajana ja hyvin vahvana tekijänä, joka loi oman kuvakirjontatyylin.

Pohjois-Karjalan taidepalkinnot monitoimimiehelle ja graffitiryijyjen tekijälle

Pohjois-Karjalan taidetoimikunta on palkinnut elokuvaohjaaja Markku Pölösen ja tekstiilitaiteilija Niina Katinka Mantsisen. Molemmat saivat 2 500 euron suuruisen palkinnon.

Graffitien asenne säilyy ryijyn pehmeydessäkin

Softcore -tekstiilitaidenäyttely on ennakkoluuloton yhdistelmä urbaania katutaidetta ja ryijyjä. Joensuulaisen taiteilijan Niina Mantsisen näyttely on nähtävillä Joensuun Taidekeskus Ahjossa.

Villa Roosan kesänäyttely tekee kunniaa vanhan huopatossutehtaan perinteille

Vanhassa huopatossutehtaassa Orimattilassa on pyöritetty näyttelytoimintaa kahdenkymmenen vuoden ajan. Juhlavuoden näyttelyn teoksissa on mukana tekstiilitaide tavalla tai toisella.

Triennaali tomuttaa tekstiilitaidetta

Rohkeasti tekstiilitaiteen käsitystä tomuttava näyttely marssittaa esiin teoksia, joiden materiaaleina on tekstiilien lisäksi laaja kirjo pronssista karkkipapereihin. Mukana on muun muassa Helsingin musiikkitalon aulan veistoksesta tunnetun Kirsi Kaulasen työ Huokaus.

Yhdeksän taiteilijan arki ikuistettiin dokumenttielokuvaan

Filosofian tohtori Hanna Maria Laakso avasi oven yhdeksän naistaiteilijan kamariin, eli työhuoneeseen. Laakso halusi nähdä, millaista on taiteilijan arkipäivä.

Harjun takana ja kuvakudokset museon kävijämagneetit

Keski-Suomen museon kävijämäärä on kasvanut lähes kolmanneksella viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Kävijöitä ovat houkutelleet Harjun takana -valokuvanäyttely ja kuvakudosnäyttely.

Tekstiilitaiteilija Irma Kukkasjärven sinisen kukan maa

Taiteilija tie kohti muotoa ja tunnetta.

Tekstiilisuunnittelija inspiroituu luonnonmateriaaleista ja perinteestä

Ritva Puotilan käsissä pellava herää eloon.

Taito ja taide

Taito ja taide

Lustossa metsän pohjalta taivaalle ja taivaaseen asti

Metsämuseo Lustossa nähtävillä on metsäelämän monet puolet, niin talous kuin taide. Metsästä liikutaan metsän pohjalta taivaalle ja taivaaseenkin. Perusnäyttelyä on uudistettu ja uutta ovat tekstiilitaide, lintumaalaukset ja metsäyhtiön käyttämä lentokone

Lieksan taidepalkinto unkarilaiselle opettajalle

Lieksan kaupungin vuosittainen taidepalkinto myönnetään tänä vuonna unkarilaiselle viulunsoitonopettaja Mária Pyykölle. Palkintoperusteissa todetaan Pyykön tehneen ansiokasta toimintaa Lieksan Nuorisojousien johtajana ja kansainvälisyyden edistäjänä.

Asuntomessuilta myös parisuhdeneuvoja

Ensimmäistä kertaa asuntomessujen historiassa messuilla on mukana myös seurakunnan osasto. Kokkolan seurakuntayhtymän osastolla voi pohtia oman parisuhteen palikoita, sillä koti on muutakin kuin seinät ja sisustus, seurakunta haluaa muistuttaa.

Kulttuurilehtikatsaus 16.5.2011

Kulttuurilehtikatsauksessa käväistään vuoden 2061 suomalaiskodissa, tutustutaan helmillä ja makeilla väreillä tehtyyn vammaispoliittiseen taiteeseen ja hiljennytään pyhissä luonnonpaikoissa.

Eduskuntatalo on 80-vuotias

Suomen Eduskuntatalo on täyttänyt tänä keväänä 80 vuotta. Talo on Suomen tunnetuin rakennus ja aikansa arkkitehtuurin ja suunnittelun merkittävä kokonaistaideteos.

Forssan tehdassalit täyttyivät taiteesta

Forssan vanhat tehdassalit on avattu yleisölle, kun paikkakunnalla järjestetään kaikkien aikojen mittavin taidetapahtuma. Tapahtuman järjestäjät harmittelevat sitä, että Ars Häme valtaa kaupungin vain viikoksi.

Jyväskylän kaupungin kulttuuripalkinto Aino Kajaniemelle

Jyväskylän kaupungin kulttuuripalkinto myönnetään tänä vuonna tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemelle. Palkinto luovutetaan tiistaina Jyväskylän Taiteilijaseuran kesänäyttelyn avajaisissa Wanhassa Woimalassa.

Museonjohtaja katsoo näyttelyjä toisin silmin

Vastavalittu Forssan museoiden johtaja Kati Kivimäki sanoo, että kun hän menee itse museoon, hän alkaa katsella esineiden näytteillepanoa. Hän miettii, onko näyttely koottu muutaman ihmisen voimin kiireessä, ja miten näyttelystä saisi elävän.

Nina Nisosen töitä esillä VISU Galleriassa

VISU Gallerian vuoden 2010 ensimmäinen näyttely on Nina Nisosen Lumihelmet. Näyttelyssä taiteilija esittelee tekstiilitaideteoksiaan. Töissä seikkailevat pääosin mielikuvitusapinat.

Kaupunkimaisema laskeutui ryijyyn

Ryijyt ovat perinteisesti kuvanneet tekijänsä lähiympäristöä. Ryijytaiteilija Sonja Salomäki tuo teoksiinsa maalaismaiseman sijaan paloja kaupungin keskustasta.

Kouvola mukaan ARS-näyttelyyn

Kouvolan taidemuseo on saanut kutsun toteuttamaan ARS 11-näyttelyä Kiasman ja yhdeksän muun taidemuseon kanssa.

Osmo Rauhala Käsityön ystävien juhlavuoden taiteilija

Kuvataiteilija Osmo Rauhala on kutsuttu Suomen Käsityön Ystävien 130. juhlavuoden taiteilijaksi. Yhdistyksen mukaan Rauhalan taide edustaa suomalaisuutta hienolla tavalla. Juhlavuoden aikana Rauhala suunnitelee Käsityön Ystäville taiteilijaryijyn.

Fiskarsin kesänäyttelyt avautuvat jälleen

Kahdessa erillisessä näyttelyssä, Muodon viemää ja It´s Beautiful here, esitellään sarjatuotantoa ja tekstiilitaidetta.

Tekstiilitaiteilija Maisa Tikkaselle Valkoisen Ruusun ansioristi

Tekstiilitaiteija Maisa Tikkanen palkitaan Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ansioristillä. Tikkanen on huovutustyön uranuurtajia Suomessa. Käsi- ja taideteollisuusliitto on puolestaan myöntänyt Taito-kunniamerkkinsä taidekutoja Sirkka Paikkarille.

Arabitaide esittäytyy Washingtonissa

Washingtonissa on alkanut Yhdysvaltain tähän asti suurin arabitaiteen festivaali. Kolmen viikon aikana esiintyy 800 taiteilijaa 22 arabimaasta. Festivaalin toivotaan lisäävän yhdysvaltalaisten ymmärrystä arabeja kohtaan ihmisinä sen sijaan, että näkisivät heidät vain poliittisena kokonaisuutena.

Taideteollisen korkeakoulun rehtoriksi äänestettiin Helena Hyvönen

Taideteollisen korkeakoulun uudeksi rehtoriksi on valittu tekstiilitaiteen professori Helena Hyvönen. Hän aloittaa rehtorina elokuun alussa. Kaikkiaan rehtorin tehtävää oli hakenut kahdeksan henkilöä. Joukossa oli myös korkeakoulun nykyinen rehtori, professori Yrjö Sotamaa.

Kaupunkipyörä sai Ornamon muotoilupalkinnon

Teollisuustaiteen liiton Ornamon design-palkinto on myönnettu kaupukipyörälle. Voittajan valitsi brittisuunnittelija Tom Dixon. Muotoilijat Pasi Pänkäläinen ja Simo Puintila palkittiin muunneltavasta polkupyörästään 15 000 euron Ornamo Design Awardilla.

Vuokko Nurmesniemelle esitetään akateemikon arvoa

Taiteen keskustoimikunta esittää tekstiilitaitelija Vuokko Nurmesniemeä taiteen akateemikoksi. Tasavallan presidentti Tarja Halonen myöntää keskustoimikunnan esityksestä perjantaina Nurmesniemelle taiteen akateemikon arvonimen.

Vuoden tekstiilitaiteilija tekee kierrätyslamppuja, lasijulkisivuja ja pihamattoja

Vuoden tekstiilitaiteilijaksi on nimitetty helsinkiläinen Outi Martikainen. Hän on tehnyt tekstiilitaidetta sekä suunnitellut muun muassa kalustekankaita ja julkisten rakennusten julkisivuja.

Opiskelijat suunnittelivat vankilaan uudet kirkkotekstiilit

Kahdeksan Taideteollisen korkeakoulun ja Helsingin yliopiston opiskelijaa on suunnitellult ja valmistanut uudet kirkkotekstiilit Sörnäisten vankilan kappeliin.

Retretin kesän vetonaulana Pekka Halonen

Taidekeskus Retretin päänäyttelyssä on tänä kesänä esillä kotimaisen kultakauden mestarin Pekka Halosen (1865 - 1933) öljyvärimaalauksia.