Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Joko hiihtolomaa viettävää koululaista pitkästyttää? Tästä vinkit leikkeihin ja muuhun puuhaan

Koululaisten talvilomaviikko on parhaillaan käynnissä pääkaupunkiseudulla sekä Turussa ja Porissa. Muualla Suomessa koululaiset lomailevat ensi ja seuraavalla viikolla.

Joulukuusi voi löytyä geokätköstä

Keski-Suomen metsänhoitoyhdistys julkaisee ilmasten kuusten koordinaatit 14.12. klo 8.

Lappajärven geokätköilytapahtuma täyttää majoituspaikat

Tapahtumaan odotetaan tuhansia osallistujia.

Kajaanissa 800 geokätköä – "Kun uusi kätkö luodaan, puhelimet alkavat hälyttää"

Geokätköilyssä yhdistyvät luonnossa liikkuminen ja nokkeluus.

Pirkanmaan vuoden kylä tulee Pälkäneeltä ja vuoden kyläteko Sastamalasta

Yhteinen piirre on ihmisten osallistaminen yli rajojen.

Valtava selfiekehys nousi keskelle Suomenlahtea – läpi ei näy ihminen vaan se, kuinka meri voi: "Toivomme ihmisten miettivän"

Pyhtään Kaunissaareen nousi tänään neljä metriä korkea kehys, jonka joka nostaa selfien uudelle tasolle.

Limingan ja Lumijoen eräkerhot palkittiin ympäristötietoisuudesta

Eräkerhot järjestävät nuorille tekemistä luonnon parissa.

Katuruokaa, Peräpohjolan taruja ja jästimiitti – Easy Living Kemi laajeni 13 päivään

Ohjelmaa on eri puolilla kaupunkia ja Täiköntorin lavalle nousee useita huippuartisteja. Katso tarkempi ohjelma artikkelin lopusta.

Hei jästi, tiedätkö mikä on mysse? Testaa ymmärrätkö geokätköilijöiden kieltä

Geokätköilyssä etsitään maastoon piilotettuja kätköjä. Nykypäivän aarteenetsintää voi harrastaa melkeinpä missä päin maailmaa tahansa.

Suojeltu rakennuskaan ei ole enää turvassa seinätaiteelta, kiitos lisätyn todellisuuden

Lisätty todellisuus tuo taiteen sellaisiin paikkoihin, joihin sitä muuten ei voi tehdä. Sen avulla voi piirtää vaikka suojellun rakennuksen seinään.

Metsän kuntosalissa välineet koostuvat kivistä, kannoista ja puista – luontoliikunnan opettaja kannustaa syyslomalaisia liikkeelle

Lomaviikon voi käyttää hyödyllisesti lähtemällä metsään treenaamaan. Luonnossa voi kestävyyden lisäksi kehittää vaikka koordinaatiokykyä, tasapainoa ja voimaa, henkisestä virkistäymisestä puhumattakaan.

Geokätköilyyn voi hurahtaa koko perhe – suosio suorastaan räjähtänyt Meri-Lapissa

Kännyköiden valmis sovellus on helpottanut harrastuksen aloittamista. Meri-Lapissa myös kätköjen määrä on saanut entistä useammat suunnistamaan maastossa lymyäville kohteille.

Selvitimme syksyn liikuntatrendit – katso 10+1 kohdan lista

Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että rauhallisemmat ja rentoutumiseen tähtäävät liikuntamuodot kasvattavat edelleen suosiotaan. Toisaalta myös kovatehoisen harjoittelun uskotaan pitävän pintansa.

Peli-ilmiö voi kantaa kestosuosikiksi – "Pokémon Go tulee ehkä suositummaksi kuin geokätköily"

Pokémon Go on laittanut harvinaisen suuret joukot vaeltamaan kännykkä kädessä taskuhirviöiden metsästyksessä. Mediakasvattaja uskoo, ettei ainutlaatuinen joukkoilmiö laannu aivan heti. Se kestää, kunnes riittävän hyvä kilpailija tulee tilalle ja vie pelimaailmaa taas askeleen pidemmälle.

Satamakaupungin seikkailijat ottivat Vellamon haltuun: "Kivointa oli majan rakentaminen"

Kotkalaiset koululaiset pääsivät tutustumaan ilmaisullisiin työpajoihin Pertsan ja Kilun hengessä. Väinö Riikkilän kirjoista oli poimittu teemoiksi muun muassa yrittämistä ja toveruutta. Kotka ottaa seikkailukirjojen kaksikosta paljon irti tänä vuonna.

Venäläiset vapaalla

Nyt otetaan rennosti!

Milloin testasit palohälyttimesi? – Eipä hätää, geokätkö muistuttaa sinua tekemään sen

Ensi kuulemalta geokätköilyllä ja turvallisuusviestinnällä ei suoraan sanottuna tunnu olevan mitään yhteistä. Kahden miehen yhteistyönä syntyi ja jalostui kuitenkin ajatus, jossa nämä kaksi yhdistettiin. Geokätköilijä voikin löytönsä myötä saada mojovan tietoiskun.

Metsänhoitoyhdistys antaa joululahjan - kuusi voi löytyä geokätköstä

Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi lahjoittaa lähes 30 kuusta geökätköjen löytäjille. Koordinaatti matkaan, gps-laite tai kartta - joulukuusen haku voi alkaa.

Matala kynnys latulaiseksi - joukossa karaistuneita kulkijoita ja hiljakseen hiihtelijöitä

Lauri "Tahko" Pihkalan perustama Suomen Latu on aukonut suomalaisten liikuntauria jo 1930-luvun loppupuolelta saakka. Matalan kynnyksen järjestössä ja sen paikallisyhdistyksissä on laaja kirjo erilaisia harrastusmahdollisuuksia geokätkeilystä umpihankihiihtoon. Yksi vanhimmista paikallisyhdistyksistä on Joensuun Latu, joka täyttää ensi vuonna 65-vuotta.

Yliopisto tarjoaa apuaan turvapaikanhakijoille: kielenopetusta, terveystarkastuksia, geokätköilyä...

Turun yliopiston opiskelijat ovat ilmoittautuneet innolla turvapaikanhakijoiden avuksi. Yliopiston mukaan sadat vapaaehtoiset voisivat olla nopeastikin hyödyksi esimerkiksi suomen kielen opetuksessa ja terveystarkastuksissa.

Monen tulevan metsänhoitajan harrastukset liittyvät luontoon

Helsingin yliopiston metsätieteiden opiskelijat jalkautuivat tiistaina Juupajoen maastoon. Tehtävänä oli tutkia ja tunnistaa kasveja ja kasvupaikkoja sekä eri metsätyyppejä.

1500 geokätköilijää rymistelee lauantaina Hämeenlinnan metsissä

Moderni aarteenetsintä on kasvattanut suosiotaan huimasti älypuhelinsovellusten myötä. Suomessa harrastajia löytyy useita tuhansia ja kätköjäkin on yli 20 000 kappaletta. Historiallinen Häme -Megatapahtuma kokoaa lauantaina noin 1 500 aktiivikätköilijää Hauholle.

"Lapsen aarteita" lähtee etsimään koko perhe

Toinen haluaa olla ensimmäinen uudella kätköllä, toiselle riittää kun kätkön joskus edes löytää. Moderni aarteenetsintä eli geokätköily on kasvattanut suosiotaan ja pelkästään Suomesta löytyy yli 50 000 kätköä.

Geokätköilyllä on oma etikettinsä: "Kätköjä haetaan vain muilta piilossa"

Geokätkentä on suosittu ulkoiluharrastus, jonka harrastajien keskuudessa on tiukka etiketti lajin luonteesta. Kätköjen paikoista ja ympäristön tilasta raportoidaan aktiivisesti nettipalvelussa. Hyvä geokätkö on omaperäinen – vaikkapa käpyyn piilotettu.

Vaarallisen näköinen kiipeily sai selityksen: "Kannattaisi katsoa minne näitä geokätköjä tehdään"

Geokätköilijöiden ei kannata enää etsiä kätköä Kajaanin Prisman mainostornista, sillä rasia päätyi Prisman johtajan työpöydälle.

Tutkimus: Geokätköilyä voisi käyttää opetuksessa

Geokätköilyä voisi hyödyntään opetuksessa ja myös matkailussa. Väitöskirjan tehnyt Pirita Ihamäki sanoo, että geokätköily kehittää luovuutta.

Suunnistus menee koulussa liian herkästi metsään – lajiin voisi tutustua älykännykällä asfalttiviidakossa

Suunnistus voi olla ihmiselle kuin murtomaahiihto: Karvaat kokemukset koulun liikuntatunnilta saattavat karkottaa lajin parista loppuiäksi. Lapsia ja nuoria ei kannatakaan laittaa oitis metsään kartan ja kompassin kanssa. Luontevampaa voi olla suunnistaminen älylaitteen kanssa kaduilla ja pihoilla.

Tässä on Suomen paras geokätkö – rakentaminen kesti työviikon verran

Jauhiaisen pariskunnan tilalla Pielaveden takamailla on parikymmentä erikoista geokätköä. Niiden avaaminen ei vaadi niinkään etsimistä vaan enemmänkin aivotyötä. Jos pähkinä on liian vaikea purtavaksi, kätkön tekijät hurauttavat avuksi Zetorillaan.

Eläkeläisistä ja Kumikamelista tuttu Tekramütisch-duo vie musiikkimatkalle hylättyyn Pohjois-Karjalaan

Joensuulainen Tekramütisch-duo tekee lauluja hylätyn Pohjois-Karjalan innoittamana. Geokätköharrastuksen pohjalta syntynyt yhtye tekee lauluja autioilta tanssilavoilta, kyläkaupoilta ja junanseisakkeilta. Tekramütischin muodostavat Eläkeläiset ja Kumikameli -yhtyeistä tutut Toppo Koponen ja Jukka Hyrkäs.

Metsänhoitoyhdistysten tempaus: Hanki joulukuusi kotiisi geokätköilemällä

Metsänhoitoyhdistysten valtakunnallinen Joulukuusikätköily–kampanja käynnistyy lauantaina 13. joulukuuta. Monilla paikkakunnilla voi kuka tahansa lähteä etsimään metsään piilotettuja, merkittyjä joulukuusia netistä löytyvillä koordinaateilla. Metsänhoitoyhdistys Ilmajoki ei tyytynyt vain yhteen kuuseen, vaan kätki niitä metsään useampia.

"Tässä harrastuksessa yhdistyy nykyteknologia ja luonnossa liikkuminen"

Geokätköily motivoi suomalaiset ulos ja metsiin kaikkina vuodenaikoina. Metsähallituksen luontopalvelut iloitsevat ajatuksesta, että ihmiset innostuvat liikkumaan luonnossa ja luontoon syntyy jälleen uusia polkuja.

AMK:n kuvauslennokki löytyi kolmen tunnin jälkeen lähempää kuin aluksi arvattiinkaan

Maanantaiaamuna Kajaanissa omille teilleen lentänyt kuvauslennokki on löytynyt. Kolmisen tuntia hukassa ollut lennokki löytyi Kajaanin ammattikorkeakoulun kampuksella sijaitsevan ravintolan katolta.

Onko lähistöllesi piilotettu geokätkö?

Geokätköiksi kutsuttuja rasioita voi etsiä vaikka älypuhelimen avulla.

Muovia suon päällä – muovipitkoksista kerätään kokemuksia Seinäjoella

Seinäjoella sijaitseva Paukanevan pitkosreitti on saanut kilometrin matkalle muoviset lankut. Kyse on kokeilusta, joka on Suomen ensimmäisiä ja tähän mennessä pisin. Tätä ennen muovipitkosta on kokeiltu Kristiinankaupungissa parin sadan metrin matkalla.

Suomalaiset bongailevat sotien jälkiä metsistä – katso kuvat bunkkereista

Yle Uutisten yleisön havaintoja sotien jäljistä Suomessa on kertynyt jo yli 1 300. Kartalle on jaettu satoja kuvia paikoista, joissa sota yhä näkyy. Erityisen suosittu kuvausaihe ovat metsissä piileskelevät teräsbetonikorsut.

Sanapeli Scrabble höllää sääntöjä – selfie ja dubstep sallitaan

Sanapelinörtit ilakoivat etenkin neljästä uudesta sanasta, joissa on vain kaksi kirjainta. Hyväksyttävien sanojen luetteloon lisätään 40 uutta sivua.

Geokätköilyn ABC jästeille

Geokätköily oli kasvava liikuntamuoto 2000-luvulla.

Kännykkäsovellus korvaa kartan ja kompassin - mobiilisuunnistus rantautui Suomeen

Virolaiskeksintö yhdistää suunnistamisen ja geokätköilyn. Metsään tarvitaan vain älypuhelin, joka toimii karttana, tallentimena ja kompassina. Ilmaisen ja helppokäyttöisen sovelluksen tavoitteena on madaltaa kynnystä harrastesuunnistukselle.

Näkökulma: Geokätköily antoi käpylehmille köniin

Vain käpylehmillä leikkivillä lapsilla on terve luontosuhde. Tätä mieltä oli toimittaja Vihtori Koskinen vielä jokin aika sitten.

Geokätköjen etsiminen koukuttaa

Geokätköjen etsiminen koukuttaa

Geokätköily koukuttaa: innokkaimmat harrastajat hakevat kätköjä ulkomailta asti

Geokätköily koukuttaa harrastajiaan. Yksistään Kuopion seudulla on nykyisin jo lähes 400 kätköä ja alan harrastajamäärät kasvavat nopeasti. Vuosi sitten harrastuksen aloittanut kuopiolainen pariskunta on löytänyt kätköjä vuoden jokaiselle päivälle.

Lasten- ja nuortenkirjapalkinnot teoksille nuorten pelihimosta ja geokätköilystä

Topelius- ja Arvid Lydecken -palkituissa kirjoissa korostetaan ystävyyden merkitystä.

Fifty free Christmas trees - you just have to find them

For the third year in a row, Forest Management Associations in Pirkanmaa will be "hiding" Christmas trees in the forests and releasing GPS coordinates on Saturday as a seasonal geocaching treasure hunt. This year, for the first time, the hunt also goes nationwide.

Metsissä odottaa 50 ilmaista kuusta - Joulukuusikätköily leviää Pirkanmaalta koko maahan

Metsänhoitoyhdistykset järjestävät geokätköilyä mukaillen joulun alla tempauksen, jossa kätköstä voi löytää joulukuusen. Pirkanmaalla kuusia kätketään jo kolmatta joulua.

Nuoret: Luonnon huonoin puoli on sää

Päijäthämäläisillä nuorilla on vahva suhde luontoon. Vain kymmenen prosenttia ilmoittaa, ettei luonto kiinnosta ollenkaan. Perinteiseiset luontoharrastukset eivät kuitenkaan kiinnosta nuoria samalla tavalla kuin varttuneempaa väkeä, vaan luontoon mennään uimaan, lenkkeilemään ja ottamaan aurinkoa – mieluiten hyvän sään aikaan.

Lue isollekin lapselle edes kymmenen minuutin iltasatu

Kirjailija Johanna Hulkon mielestä iltasatujen lukeminen lapsille on arvokas hetki sekä aikuiselle että lapselle. Lukutuokion ei tarvitse olla pitkä, mutta iltasadun ajan aikuinen on lapselle läsnä sataprosenttisesti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle