Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kirjaston kirjoja aseteltuna riviin hyllyn päälle.

Kirjaston kirjat jäävät aiempaa harvemmin lainausreissuille

Eniten katoaa opintomateriaaleja. Kovinta kohtelua taas saavat osakseen lastenkirjat.

Vaprikiin Olipa kerran -satunäyttelyä.

Tuhkimo, Lumikki ja Prinsessa Ruusunen: Julmista tarinoista syntyi salonkikelpoisia satuja – Vapriikin suurnäyttely avaa satujen salaisuuksia

Olipa kerran, tarina satujen synnystä -näyttely Tampereen Museokeskus Vapriikissa tarkastelee laajasti satuja ja niiden historiaa.

Ylen kolumnisti Roope Lipasti henkilökuvassa.

Roope Lipastin kolumni: Olemme sivistyksen loppulähteillä

Aikuiset järkyttyvät ihan typeristä asioista ja meuhkaavat samaan aikaan, kuinka herkkiä lapset ovat. Lapset kaipaavat seikkailua ja jännitystä eivätkä mene rikki, jos joskus vähän pelottaakin.

Lola Odusoga lukee kirjoittamaansa lastenkirjaa Turun kauppatorilla.

Esikoiskirjailija Lola Odusoga haluaa kepeyttää vakavista aiheista kertomista: ”Miksi se pitäisi tehdä niin hitsin vaikeaksi”

Lolan suuri salaisuus -lastenkirjan hiljattain julkaissut ex-missi Lola Odusoga on saanut elää vaivalloisen hiuskuontalon kanssa. Kirjan maailmassa Lolan tukka saa äänen ja voimakkaan oman tahdon.

Puinen ulkokäymälä metsäpolun varrella kesällä.

Kainuun Museossa on tänä vuonna esillä värikkäitä teoksia lastenkirjoista, tarinoita ulkohuussista ja pontikan keiton historiaa

Kainuun Museossa järjestetään vuoden aikana kolme isoa vaihtuvaa näyttelyä sekä neljä pienoisnäyttelyä. Esimerkiksi kesällä museossa voi tutustua ulkokäymälän historiaan ja nykypäivään.

Ninka Reittu seisoo rapulla.

Epävarmuus vaivasi kolmekymppistä kuvittajaa ja oli nousta uran esteeksi – nyt 10 vuotta myöhemmin hän on iloinen, että uskalsi esitellä piirroksiaan

Ninka Reittu ehti opiskella montaa eri alaa. Ura kuvittajana alkoi, kun hän päätti lakata pelkäämästä, mitä muut ajattelevat.

Juontajien paikat Finlandia-palkintojuhlassa.

Jyväskyläläiskirjailijoiden kynästä on syntynyt Finlandia-palkintoehdokkaita tälle vuodelle

Finlandia-palkintojen voittajat julkistetaan keskiviikkona 30. marraskuuta kello 19 alkavassa tilaisuudessa.

Mies lukee lastenkirjaa.

Pieni kustantamo käänsi musiikkisatukirjan ukrainaksi – tuottaja Risto Kopperi: "Tämä on meidän keinomme kantaa kortemme kekoon"

Ukrainankielentaitoisten näyttelijöiden sekä kääntäjän etsiminen vaati verkostoja sekä lukuisia puheluita. Nyt tuhat kirjaa odottaa pääsyä ukrainalaislasten käsiin.

Luku-Varkaus palkinnon saaja Maami Snellman voittajan valinneen lapsiraadin ympäröimänä.

Lasten Luku-Varkaus -palkinto Maami Snellmanin teokselle Merena ja lumottu peili

Maami Snellman on Helsingissä asuva lastenkirjailija ja lasten ja nuorten sanataideopettaja. Lasten Luku-Varkaus -kirjallisuuspalkinto on suuruudeltaan 3 500 euroa.

Kirjailija Timo Parvela haluaa tarjota tarinoillaan ukrainalaisille lapsille turvapaikan sodan kauhujen keskellä

Suomalainen lastenkirjailija halusi tarjota sotaa paenneille lapsille naurua – Ella-kirjoja käännettiin ukrainaksi ja jaetaan nyt pakolaislapsille

Lastenkirjailija Timo Parvelan mukaan huumori on muutakin kuin vain naurua. Yhteinen ilo luo lapsille myös yhteisöllisyyden tunnetta ja turvallisuutta.

Jukka Itkonen sai Savonia-palkinnon vuonna 2009 teoksestaan Laululinnun saarella.

Kirsi Kunnas -runopalkinto postuumisti lastenkirjallisuudesta tunnetulle Jukka Itkoselle – palkintosumma ohjataan Valveen sanataidekoululle

Valve toteuttaa palkintosumman avulla viime joulukuussa menehtyneen Jukka Itkosen mukaan nimettävän sanataidekokonaisuuden.

Ukrainankielisiä lastenkirjoja kirjaston hyllyssä.

Ukrainankieliset lasten- ja nuortenkirjat viedään nyt käsistä – kirjoja haalitaan kirjastoihin ja kotikokoelmiin kaikkialla Euroopassa

Suomalaiset ja kansainväliset kirjakaupat myyvät netissä ei-oota. Ukrainankielisten kirjojen painokset ovat loppu. Vähissä ovat myös kirjat, joista kirjastot kisaavat kokoelmiinsa.

Kuvassa nuoret näyttelijät Mikael Ehn, Sira Junno ja Veetu Hietanen elokuvajulisteen edessä.

Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka seikkailee aidossa Lahdessa – koko perheen elokuva noudatti ekologisia periaatteita kuvausten aikana

Seikkailuelokuva pohjautuu lahtelaiskirjailija Kalle Veirron kirjasarjaan, ja käsikirjoituksesta vastasi lahtelainen ohjaajakaksikko. Elokuvan ensi-ilta on perjantaina.

Tutkija Tero Mielonen katselee teostaan Maailman tutkijat.

Tutkija kirjoitti lapsille tietokirjan ammatistaan vastaiskuna “kaiken maailman dosentit” -heitoille

Uudessa lasten tietokirjassa eri asioista kiinnostuneista lapsista kasvaa tutkijoita. Kirjailija itse kantoi hyönteisiä kotiin, mutta päätyi kuitenkin tutkimaan jotakin aivan muuta.

Jukka Itkonen sai Savonia-palkinnon vuonna 2009 teoksestaan Laululinnun saarella.

Kirjailija Jukka Itkonen on kuollut

Runoilijana, sanoittajana, suomentajana ja lastenkirjailijana tunnetun Itkosen lämminhenkiset tekstit puhuttelevat niin lapsia kuin aikuisiakin. Monilahjakas Itkonen kirjoitti myös näytelmiä, kuvitti omia teoksiaan ja teki musiikkia.

Ninka Reittu

Ukrin Vuoden Kynä on myönnetty Ninka Reitulle

Ninka Reitun kirjoittama ja kuvittama Messi ja Mysteeri -kirjasarja on tehnyt hänestä valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin luetun kirjailijan.

Lapsi lukemassa kirja.

Kotimaisia lastenkirjoja tehdään yhä enemmän – silti uusperheet tekevät vasta tuloaan kirjojen tarinoihin

Suomessa julkaistiin viime vuonna noin 1 200 lastenkirjaa. Suosittuja aiheita ovat nyt esimerkiksi ilmastonmuutos ja ruutuaika.

runoilija Anna Elina Isoaro seisoo tiiliseinän edessä

Botnia-kirjallisuuspalkinto luovutetaan surua ja selviämistä käsittelevälle lastenkirjalle Sinä yönä tuli talvi

Sinä yönä tuli talvi -teos käsittelee surua ja selviämistä sekä lapsen syntymää ja kuolemaa isoveljen näkökulmasta. Viidettä kertaa jaettava kirjallisuuspalkinto myönnetään nyt ensimmäisen kerran lastenkirjalle.

Adele Huhtinen istuu työpöydän ääressä, pöydällä kannettava tietokone kansi auki.

"Kirjansyöjä", ajatteli Adele Huhtinen, 13, television äärellä – sanasta syntyi tarina, joka voitti Napero-Finlandian

Laukaalainen Adele Huhtinen on tavoitellut Napero-Finlandia-menestystä parin vuoden ajan. Äiti Hanna Huhtinen pohtii, että korona-aika on ruokkinut kirjoitusintoa.

Joensuulainen Jutta Tynkkynen pitää kädessään uusinta Etsivätoimisto Mysteeri -kirjaansa..

Pohjois-Karjalaan tulossa hyvä kirjavuosi

Yksi syksyn uutuuskirjoista on joensuulaisen Jutta Tynkkysen Pronssinen samurai, joka on Etsivätoimisto Mysteeri -salapoliisisarjan kuudes osa.

Kylmettynyt nalle lämmittelee ympärillään Pikku Kakkosen hahmot. Animaatiotausta Camilla Mickwitzin animaationelokuvaan Heikot jäät, 1986.

Varokaa heikkoa jäätä! Pikku Kakkosesta tutun taiteilijan Camilla Mickwitzin tuotannosta aukeaa näyttely Tampereella

Monille tuntemattomaksi jäänyt taiteilija Camilla Mickwitz aloitti mainosalalla, mutta päätyi freelancer-uransa aikana lastenkirjailijaksi ja animaatioiden tekijäksi.

Linda Liukas: "Kaiken ei tarvitse olla pänttäämistä ja ulkoa opettelua"

“Kaiken ei tarvitse olla pänttäämistä ja ulkoa opettelua” – Linda Liukas uskoo leikkisyyteen ja mielikuvitukseen

Lastenkirjailija Linda Liukas haluaa opettaa lapset näkemään tietokoneet ja teknologian värikyninä, vesiväreinä tai muovailuvahana. Koodi on 2000-luvun keksimisen kieltä, hän sanoo.

Ihmisiä Vekara-Varkaus-tapahtumassa

Lasten Luku-Varkaus-palkinto myönnettiin tänä vuonna helsinkiläiselle lastenkirjailijalle

Vekara-Varkaus-festivaaliviikon osana jaettu kirjallisuuspalkinto myönnettiin nyt jo 21. kerran. Voittaja on Tuutikki Tolosen teos Agnes ja unien avain. Voittajan valitsi lapsiraati kuuden finaalikirjan joukosta.

Helsingissä Töölön Kisahallin äänestyspaikalla oli iltapäivällä hiljaista.

Monday's papers: Starting young, the darker side of life, warm weather returning

A new analysis finds that election to a city council before turning 30 is an important step to national political prominence.

Kuvittaja Matti Pikkujämsä ripustaa taidenäyttelyä Limingan luontokeskuksssa.

Lastenkirjojen kuvamaailma esittäytyy Limingan luontokeskuksen näyttelyssä – Matti Pikkujämsän töissä välittyy peruspositiivinen elämän asenne

Limingan luontokeskuksessa avattiin toukokuun alussa taidenäyttely, joka avaa tunnetun lasten kirjojen kuvittajan Matti Pikkujämsän kuvamaailmaa. Pikkujämsälle kuvat ovat jokapäiväinen kumppani ja niitä syntyy jatkuvasti.

Metsäpeuran vasaa vahditaan vielä herkeämättä

Tieteen ja taiteen apurahoja 25 hakijalle Kainuuseen, muun muassa metsäpeurien tutkimus sai suuren apurahan

Kaikkiaan hakemuksia oli lähes 200, rahaa heltyi 25 projektiin. Suurimmat avustukset menivät metsäpeurojen elinympäristön tutkimiseen, lastenkirjan kirjoittamiseen ja kuvittamiseen sekä unitutkimukseen. Samalla jaettiin Elias Lönnrot -palkinto Kirsi Heikkiselle.

Vuonna 2015 presidentin puoliso Michelle Obama luki Dr. Seuss-satukirjaa pääsiäistapahtumassa Valkoisessa talossa. Hänen lukemansa kirja Oh, the things you can do that are good for you! ei ole niiden joukossa, joiden julkaiseminen lopetetaan nyt.

Yhdysvalloissa kuuden Dr. Seussin lastenkirjan julkaiseminen lopetetaan liian rasistisen kuvaston takia

Dr. Seuss eli Theodor Seuss Geisel kirjoitti pitkän uransa aikana yli 60 lastenkirjaa, jotka ovat englanninkielisessä maailmassa erittäin suosittuja. Tänään tulee kuluneeksi 117 vuotta hänen syntymästään.

Löytyykö tänä vuonna kesätyöpaikkoja?

Ylen aamu tänään: Kesätyöpaikkojen määrä romahti viime vuonna – löytyykö nuorille tänä vuonna kesätöitä? Katso lähetys tästä

Miten Bidenin valtaannousu vaikuttaa suurvaltapolitiikkaan? Mitä suomalaiset katsoivat televisiosta koronavuonna?

Huurteiset puun oksat auringonvalossa.

Friday's papers: Finland freezes, sports awards, death of famous author

Snow and sports dominate the headlines, but papers also remember a much-loved writer of children's books.

Nainen katselee kalenterita kirjakaupassa hengityssuojain kasvoillaan.

Lukeminen palasi monen harrastukseksi, kun korona muutti ajankäyttöä – tutkijan mukaan taustalla vaikuttaa myös kirja-alan raaka jalkatyö

Kirjan suosion vahvistuminen koronapandemiassa näkyy kirjakustantamoissa ja kirjastoissa.

Jenny Lucander piirtää

Keskiviikko 25.11.2020 (tv)

Koronatoimet. Puolustusvoimat. Lastenkirjat. Sääennuste.

Neljä nuorta katsoo ikkunasta ulos topit tai rintaliivit päällään.

Tässä ovat Taiteen valtionpalkinnon saajat - tunnustusta lastenkirjoille, #metoolle ja esitystaiteelle

Suurimman yksittäisen palkinnon saa lastenkirjoihin erikoistunut pienkustantamo Etana Editions.

TOimittajat anna tulusto ja jani halme

18 kirjaa, kaksi viikkoa ja loputonta viestittelyä Finlandia-ehdokkaista

Valmistautuminen lähetykseen on ollut lukemisen juhlaa

Jenny Lucander piirtää

Jenny Lucander sai jättipalkinnon lastenkirjan kuvituksesta – suurin inspiraatio on kuuluisa isoäiti

Kuvittaja Jenny Lucander pitää lastenkirjojen tekijöiden vastuuta suurena. Kuvista välittyy monenlaisia viestejä.

Hautausmaalla risti hautamerkkinä.

Äiti, mitä sun tatuoinnille tapahtuu, kun sä kuolet? Lapset kysyvät kuolemasta mutkattomasti, ja vastaamiseen löytyy nyt apua uusista kirjoista

Tänä syksynä on ilmestynyt useita lasten- ja nuortenkirjoja, joiden aiheena on suru, kuolema ja itsemurha.

Futuristi Elina Hiltunen Puoli seitsemän -ohjelmassa

Prinsessatkin voivat tehdä tiedettä – Futuristi Elina Hiltusen mielestä tyttöjä pitäisi kannustaa teknisille aloille heitä kiinnostavan maailman kautta

Hiltunen on kirjoittanut yhdessä avaruustutkija Minna Palmrothin kanssa lastenkirjan, jolla halutaan kannustaa tyttöjä kiinnostumaan luonnontieteistä.

Uusi tieliikennelaki korostaa ennakointia ja tienkäyttäjän vastuuta

Ylen aamu tänään: Uusi tieliikennelaki astuu voimaan – mikä muuttuu tienkäyttäjän kannalta? Katso lähetys tästä

Korona siirsi asuntomessuja. Mitkä ovat asumisen trendit? Miten korona on vaikuttanut ranskalaisten pukeutumiseen ja tyyliin?

Oulun pääkirjasto 15.1.2019.

Tiistai 12.5.2020 (tv)

Koulut ovat valmiina ottamaan lapset vastaan. Kirjastoista saa taas lainata kirjoja. Tietokonepelistä voi oppia hyödyllisiä taitoja. Sääennuste.

Bild på stadsbiblioteket i Vasa.

Korona-aika lisää e-kirjojen ja muiden sähköisten palvelujen kysyntää Vaasan kirjastoissa

Kirjastojen ollessa koronan takia kiinni, Vaasan kirjastoissa tehdään asiakkaille tilapäisiä tunnuksia, joilla pääsee lainaamaan sähköistä aineistoa.

Pieni lapsi kuulokkeet korvilla kuuntelee ohjelmia älylaitteelta.

Yle Areena tarjoaa paljon kuunneltavaa lapsille

Satuja, äänikirjoja, musiikkia ja kuunnelmia lapsille.

Kirjaston poistokirjoja.

Kirjastot jakavat poistokirjoja Janakkalassa

Poistokirjoja ei tarvitse palauttaa vaan niitä voi kierrättää eteenpäin.

Tiina Mäntylä saamelaisen erikoiskirjaston hoitaja.

Saamelainen erikoiskirjasto kehittänyt saamelaiskirjallisuutta jo 30 vuotta – kirjastonhoitaja: "Lukeminen on jokaisen perusoikeus"

Saamelaisen erikoiskirjastonhoitaja on nähnyt saamenkielisen kirjallisuuden haasteet ja päivänvalon.

Mauri Kunnas

Lastenkirjoilla tienaa hyvin – kovatuloisimpia Mauri Kunnas sekä Tatu ja Patu -kirjojen tekijät

Näyttelijä Jasper Pääkkösen Hollywood-palkka ei verotiedoista selviä, sillä hänen vuositulonsa olivat alle 2 000 euroa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle