Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

"Toivottavasti loppukesästä paranoo" – Juuso Myllyniemi siirtyi isänsä tavoin Pohjanmaalta Manseen

Pohjalaisosaamiselle rakennetun Manse PP:n palaset Superpesiksessä ovat vielä hajallaan, mutta vaihtaja Juuso Myllyniemi johtaa kärkilyöntitilastoa.

Rehupiiklesiltä musiikkia pitkän tauon jälkeen

Rehupiiklesin kokoonpano on vaihtunut vuosien aikana, mutta mukana on edelleen viisi alkuperäisjäsentä. 

Jo kerran tuhotun suurmusikaalin ensi-ilta lähestyy: Satu Sammosta on säveltäjänsä viimeinen teos – koska "sävellykset kelpaavat, mutta niistä ei makseta mitään"

Pohjalaismurteen taitaja, Rehupiiklesin entinen johtohahmo Joose Tammelin uhoaa, että on säveltämisensä säveltänyt. Nyt valmistuvan Kalevala-teoksen hän tuhosi suutuspäissään 1985 ja sävelsi uudelleen.

Pöyrööt lähtevät viemään pohjalaisuuden ilosanomaa Japaniin – "Valloitetaan maailma, pala kerrallaan"

Japanissa sarjakuvamarkkinat ovat isot. Lähiajat näyttävät, onko siellä tilaa Länsi-Japanin murretta puhuville Pohjanmaan hölmöläisille.

"Ree on ree, eikä se siitä miksikään muutu"

Etelä-Pohojammaan murtehella saa asiansa hoirettua halutesnansa. Ja tarvittaessa voi vaihtaa yleiskielelle. Yksi murteen peruspiirteistä on ree eli esimerkiksi ratsunista, resinfioinnista ja riscosta tuttu d-kirjain.

Pöyrööt-sarjakuva syntyy parityönä – video

Pohjalaismurteella puhuvat sarjakuvahahmot syntyvät käsikirjoittaja Arttu Seppälän ja piirtäjä Liisa Seppälän kynistä. Katso, miten sarjakuva toimittajan vierailusta lähtee syntymään.

Heimoerot: pohjalaiset

Minkälaisia pohjalaiset oikeasti ovat? Katso video!

Tapani Kansa osaa useita murteita – kotimurre jäänyt vähälle käytölle

Kotkassa kasvanut laulaja Tapani Kansa oppi jo nuorena poikana Savon murteen, koska kotikylässä sijainneessa tehtaassa oli paljon savolaisia työntekijöitä.

Mehmet Hetemaj tuli Pohjanmaalle ja oppi murretta

SJK:n uusin pelaajahankinta Mehmet "Mehu" Hetemaj puki tänään ylleen Kerho-paidan ensimmäistä kertaa. 27-vuotiaalla keskikenttäpelaajalla on kokemusta Euroopan kentiltä ja maaotteluistakin. Seinäjoki on tuttu vain muutamasta vierasottelusta, mutta avoin nuorukainen uskalsi jo puhua Pohjanmaan murretta.

Katso miten Suvivirsi taipuu pohjalaismurteelle

Suvivirsi sai tänä keväänä uudet sanat, kun pohjalaiset sisarukset innostuivat Kirkko ja kaupunki -lehden leikkimielisestä murresanoitushaasteesta. Pohjalaisessa suvivirressä lauletaan pöyrööstä ja lakeuren kauneudesta, ja pelloilta kantautuu lannanhajua.

Ittie, pläsie vai moontäs?

Sosiaalisessa mediassa julkaistut omakuvat ovat nimeltään selfieitä. Englantiin pohjautuvalle termille haetaan nyt kotimaista vastinetta pohjanmaan murteella. Pöyrööt-sarjakuvan tekijöiden termikilpailu ratkeaa nyt perjantaina.

Pohjalaiset innostuivat murresanoista Twitterissä

Yle Uutiset keräsi sosiaalisessa mediassa rakkaimpia murresanoja. Twitterissä Pohjanmaan murteet olivat hyvin edustettuina. Tähän artikkeliin poimimme niistä esimerkkejä.

Neljän minnuutin lottuutus ratkaisee murremestarin

Savolaisilla on paljon puolustettavaa, kun murteentaitajat mittelevät paremmuudestaan jälleen heinäkuussa.

Pohjalaista sarjakuvaa tehdään Kotkassa

Pöyrööt-sarjakuva perustuu arkiseen huumoriin ja pohjalaiseen puheenparteen. Idea sai alkunsa kotkalaisen ja pohjalaisen kulttuurin yhteentörmäyksestä.

Eteläpohjalaiset miehet ovat oma heimonsa

Etelä-Pohjanmaalle on tultu monesta suunnasta. Erityinen merkitys alueelle on kuitenkin lännellä ja skandinaavisuudella. Etenkin eteläpohjalaiset miehet erottuvat muusta maasta, sillä poikkeuksellisen suuri osa heistä on Iivarin poikia muiden suomalaisten ollessa Niilon jälkeläisiä.

Sydämen kieltä makustellaan vasta peruskoulun lopulla

Murteet ovat mukana äidinkielen opetuksessa omana kokonaisuutenaan yhdeksännellä luokalla. Vahvimmat murrepiirteet ovat katoamassa nuorten puheesta.

Ennen plaattiihin olla krannia auttamas

Ilmajoen murre on koottu sanakirjaksi. Murresanakirja syntyi 10 vuoden uurastuksen tuloksena. Sivuja kertyi liki 300 ja hakusanoja 8300. Viime vuosina murrekirjoja on ilmestynyt suhteellisen tiheästi, mutta sanakirjamuotoisina harvemmin.

Heinäkuu on kesäteattereiden aikaa

Kesäteatterikausi lähestyy. Useimmat käynnistävät ensi-iltansa joko heti juhannuksen jälkeen tai heinäkuun alussa. Suomessa toimii noin 400 kesäteatteria.

Pikkuusen Häjymmille Piroille haetaan talkoolaisia

Etelä-Pohjanmaa esittäytyy Helsingin Senaatintorilla kesäkuun 7.-9. päivä. Talkoolaisia tarvitaan ruoka- ja majoituspalkalla sekä torin pystytykseen että purkutöihin ennen ja jälkeen tapahtuman. Tehtäviin kelpaa, vaikka ei etelä-pohjanmaan murretta osaisikaan puhua.

Härmä-elokuvan murreopettaja tyytyväinen lopputulokseen

Härmä-elokuvan tähdet opettelivat roolejaan varten puhumaan Etelä-Pohjanmaan murretta. Oikeaa puhenuottia harjoiteltiin äänikäsikirjan ja tekstiversion avulla. Filmissä kuultava lopputulos miellyttää nyt myös näyttelijöiden murreopettajaa.

Eteläpohjalaisuutta ikuistetaan valokuviksi

Etelä-Pohjanmaan murreseura Krannit järjestää nuorille, alle 25-vuotiaille valokuvauskilpailun. Teemana on eteläpohjalaisuus. Kilpailuun voi osallistua enintään kahdella valokuvalla.

Kiroileva Siili ja Mummo -sarjakuvat lähdössä vientimarkkinoille

Nuorten naisten piirtämien sarjakuvien suosio on noussut kohisten. Kotimaan markkinoilta vientiin muun muassa Venäjälle on lähdössä Anni Nykäsen karjalanmurretta puhuva Mummo ja Milla Paloniemen eteläpohjalaismurteella päräyttelevä Kiroileva Siili.

Pohjalaisen miehen tragedia vetosi tamperelaisiin

”Pohjalaasen miehen rakeria on sellaatuune juttu, notta siitä virkkas enemmän kun kolme minuuttia.” Muun muassa näillä säkeillä mustaan lierihattuun ja Jussi-paitaan somistautunut Kari Raineranta vei Runopuulaakikisan Tampereen karsinnan voiton. Susanna Taivalsalmi antoi tiukan vastuksen, mutta jäi toiseksi.

Alaskan kullanhuuhtoja Emanuel Nukala

Nukala lähti Alaskaan huuhtomaan kultaa 1900-luvun alussa.

Murteiden arvostus kasvaa edelleen

Murrekirjoja julkaistaan jatkuvasti. Tuoreimman kirjan takana on Etelä-Pohjanmaan murreseura Krannit.

Etelä-Pohjanmaa saa jälleen uuden murrekirjan

Murreseura Krannit sai kirjoituskilpailun kautta mittavan määrän tarinoita. Kirjaan päätyi päälle 30 murrekertomusta.

Pohjalaisisäntä Eero Piirto

Eero Piirto kunnostautui maanviljelyn lisäksi laulajana.

Kuortaneella kisataan murteella puhumisessa

Kyseessä ovat murteen puhumisen SM-kisat. Suomea murtaen puhuvia joukkueita saapuu paikalle tusinan verran. Kisoja käydään niin joukkueina kuin yksilösuorituksinakin.

Yle Pohjanmaan Murresanakirja

Emmä tullu tänne kräkkyämähän, tulin vaan hotaasohon pari Nurmoon panaania! Yle Pohjanmaa kantaa syvää huolta siitä, että muualta Suomesta tulevat matkailijat voisivat selvityä Etelä-Pohjanmaalla. Tärkeintä turistille on ymmärtää omaleimaista eteläpohjalaista murretta. Jotta eteläpohjalainen murre tulisi suurelle yleisölle tutuksi ja ymmärettäväksi, olemme koonneet edustavahkon otoksen pohojalaasia paukahroksia selityksineen murreopintojen tueksi. Himiöörä, hiniöörä tai hiviöörä... Pohjalaiset "trossaa", "rikuneeraa", "priuteeraa", "himiööttöö", "lauteeraa"... Pohjalaiset on "könttööksis", "prökkeviä", "mokkooksis", "flataasia" ja "lapaannoksis". Eteläpohjalainen murre on rikasta ja sillä on eri muotoja, Suupohjan seudun murre poikkeaa Järviseudulla puhutusta murteesta. Omat murteensa on myös Härmänmaalla ja Suomenselän seudulla. Siksipä poimimamme näytteet eivät ole kuin pieni otos Etelä-Pohjanmaan murrekirjosta. Toivomme, että keräämästämme materiaalista on apua paitsi murreopinnoissa, niin myös eteläpohjalaisen sielunmaiseman ymmärtämisessä!