Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lou Andreas-Salomé kuvattuna vuonna 1897

Miksi muistamme Freudin ja Nietzschen, mutta emme Lou Saloméa? Uusi näytelmä esittelee tuotteliaan älykön, joka sai kohtalokkaan naisen leiman

Lou Salomé oli kirjailija, filosofi ja psykoanalyytikko. Hän rikkoi tabuja ja hurmasi miehet Sigmund Freudista Friedrich Nietzscheen. Me muistamme miehet, mutta emme heihin vaikuttanutta naista. Nyt Salomésta on tehty näytelmä KOM-teatteriin.

Historioitsija Bettany Hughes Marxin ja Engelsin patsaalla Berliinissä

Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

Gif animaatio, jossa ensimmäisessä kuvassa mies kävelee kadulla.   Seuraavassa kuvassa hänellä on vain pyyhe päällä.

Nakupellenä muiden edessä — alastomuus painajaisessa voi hävettää, mutta siitä voi olla hyötyäkin

Yleinen painajainen on nähdä unta, jossa huomaa olevansa julkisella paikalla alasti. Psykoanalyytikolla ja psykologian professorilla on selitys, miksi aivomme näyttävät meille tällaisia unia.

Syyrialaiset aktivistit, lapset ja entiset kenraalit kuvaavat ja kertovat elämästään pommitusten keskellä. Uusi, palkittu dokumentti näyttää, millaista on elää tilanteessa, jossa naapuri voi olla myös vihollinen.

Sotadokumentit Syyriasta ahdistavat – psykoanalyytikon mielestä niitä pitäisi kuitenkin katsoa

Yle esittää palkitun Aleppon viimeiset miehet -dokumentin. Kysyimme psykoanalyytikolta, miksi Syyria-dokumentit ahdistavat katsojia jopa enemmän kuin uutiset.

Risto Laitila

Kolumni: Tasavirtamyssyllä masennuksen kimppuun?

Uudet tutkimustulokset näyttävät viittilöivän psykiatriaa takaisin yhteen neurologian kanssa. Tuleeko lääkäreistä tämän kehityskulun päässä teknikkoja, kysyy Risto Laitila.

Winston Churchill

Churchill sai sellaisen, Freud ei – listasimme kirjallisuuden Nobelin kuriositeetit

Oletko aina pohtinut, onko kukaan alle 30-vuotias voittanut kirjallisuuden Nobelia, monestiko Mika Waltari on ollut ehdolla tai mitä Sigmund Freud tekee näissä kekkereissä? Me otimme selvää. Palkinto jaetaan torstaina.

Miehen kasvoja esittävä patsas.

Murhamies ja elostelija – Kuinka hullu hallitsija keisari Nero olikaan?

Psykoanalyytikko on verrannut verisenä hirmuhallitsijana tunnetun keisari Neron käytöstä nykyaikaisiin tautikriteereihin. Kärsikö Rooman polttamisesta syytetty keisari perinnöllisistä terveysongelmista tai narsistisesta mielialahäiriöstä?

Keira Knightley (Sabina Spielrein) ja Michael Fassbender (Carl Jung) elokuvassa Vaarallinen metodi

Vaarallinen metodi

Freudin, Jungin ja Sabina Spielreinin kolmiodraama

Julia Kristeva

Keitä me olemme, kysyi toiseutta tutkiva Julia Kristeva

Psykoanalyytikko Julia Kristeva kävi Suomessa 1996

Kun sammakko loikkaa suusta, saattaa hävettää.

"Jolon saaren pissit" – uutisankkurin lipsautus saattoi olla stressin seuraus

Juhlapuheissa, uutislähetyksissä, sosiaalisessa mediassa ja painetuissa sanassa lipsahtaa säännöllisesti esiin sanoja tai lauseita, joita ei tarkoitettu julki. Freudin tulkinnan mukaan ihminen tulee vahingossa sanoneeksi, mitä hän todella ajattelee ja tuntee. Nykypsykologit löytävät lipsahduksille arkisempia selityksiä.

Maria Stenroos.

Näkökulma: EU ei rankaise ketään, ei edes Suomea

EU:n säännöt joustavat loputtomasti. Ranskan budjettivaje ei pysy missään rajoissa, mutta koskaan sitä ei rangaista, kirjoittaa Ylen EU-kirjeenvaihtaja Maria Stenroos.

Yle Areena logo.

Sotatutkija tuntee ihmisluonnon: "Turvaudumme helposti kättä pidempään"

Sodat eivät maailmasta lopu. Aina löytyy ihmisiä, jotka etsivät syntipukkeja ja purkavat tunteitaan väkivaltaisesti. Sen vuoksi sotatutkija Jouni Tilli ei usko maailmanrauhaan - rauhan tavoitteluun sitäkin enemmän.

Ketju

Väitös: Onnistuneen terapian avulla ihmissuhteissakin tapahtuu myönteisiä muutoksia

Psykologian ja kasvatustieteiden maisteri Sirpa Tokola-Kemppi on tutkinut väitöskirjassaan psykoanalyyttisen terapian merkitystä elämänkulkuun. Tutkimustaan varten hän haastatteli kuutta suomalaista kirjailijaa.

Yle Areena logo.

Psykoanalyysi ihmismielen valaisijana

Siitä asti kun psykoanalyysi syntyi 1900-luvulla, sitä on sekä hyödynnetty että haukuttu. Teoriana ja hoitomuotona se on levinnyt laajalti, lisäksi se on jättänyt jälkensä niin kulttuurihistoriaan kuin arkiseen kielenkäyttöön. Dokumentissa vuodelta 1984 suomalainen tunnettu psykoanalyytikko sekä lääketieteen ja kirurgian tohtori Tor-Björn Hägglund valottaa psykoanalyysin periaatteita ja tarkoitusta.

Sigmund Freudin tuhkauurna yritettiin varastaa

Lontoon poliisin mukaan ryöstöyritys tehtiin vuodenvaihteessa.

Slavoj Žižek haastattelussa.

Filosofian supertähti Slavoj Žižek

Žižek on yksi 2000-luvun tunnetuimpia ajattelijoita.

Yle Areena logo.

Alice Miller oli aina lapsen puolella

Alice Miller tuli maailmankuuluksi puolustaessaan lapsia.

Harri Virtanen

Kymenlaaksolainen huumori on ronskia ja mustaa

Onko heimohuumoria olemassa? Mitä on kymenlaaksolainen huumori? Kouvolassa Inkeroisissa kasvaneen dramaturgin ja psykoanalyytikon Harri Virtasen mielestä kymenlaaksolainen huumori on mustaa.

Claes Andersson

Politiikkaa tehdään tiedostamattomien tunteiden varassa

Psykoanalyytikon ja entisen aktiivipoliitikon Claes Anderssonin mukaan paineet ovat johtaneet jopa kansanedustajan hermoromahdukseen eduskunnassa.

Maailman kriisit voivat kieliä tukahtuneiden paluusta

Psykoanalyysi ja politiikka -symposiumissa pohditaan sosiaalisen tyytymättömyyden syitä.

Onko huomenna ihan tavallinen päivä?

Tappelut jatkuvat. Näihin kyynisiin sanoihin päätin viime perjantain A-Studio: Stream -lähetyksen, enkä edes itse tajunnut freudilaista lipsahdustani, ennen kuin tarkkakorvainen katsoja huomautti asiasta.

A Dangerous Method on teemoiltaan mielenkiintoinen

Ohjaus: David Croneneberg Alkuperämaa: Iso-Britannia 2011 Pääosissa: Michael Fassbender, Viggo Mortensen, Keira Knightley, Vincent Cassel K-12

Lucian Freud on kuollut

Brittiläinen muotokuvamaalari ja psykoanalyytikko Sigmund Freudin lapsenlapsi Lucian Freud on kuollut. Asiasta tiedotti Freudin asianajaja torstaina. Vuonna 2008 Freudin kolmetoista vuotta aiemmin maalama teos alastomasta, rehevästä naishahmosta ylsi ennätyshintaan huutokauppakamari Christie'sissä Lontoossa.

Freud Museo Lontoossa – antiikkia ja psykoanalyysia

Freud Museo Lontoossa tarjoaa antiikkia ja analyysia

Christa Wolf

Saksalaiskirjailija palasi Stasi-menneisyyteensä

Saksan merkittävimpiin nykykirjailijoihin kuuluvan Christa Wolfin uusi teos on herättänyt Saksassa ristiriitaisia tunteita. Itä-Saksassa uransa aloittanut Wolf paljasti 1990-luvulla itse Stasi-yhteytensä. Uudessa teoksessaan Wolf palaa Stasi-menneisyytensä aiheuttamaan kohuun.

Ruth Menuchinin See the World Through Broken Glasses

Mitalitaide etsii uusia ilmaisumuotoja

Mitali ei ole enää pitkään aikaan ollut pelkkä lattea pronssinen kiekko. Mitalitaiteen nykysuuntauksia ja moninaisia ilmenemismuotoja on parhaillaan esillä Tampereen taidemuseossa.

Hahmoterapeutti Risto Tarkiainen

Hahmoterapia auttaa karistamaan vanhat vahingolliset toimintatavat

Terapiassa laajennetaan yksilön tietoisuutta omista käyttäytymiskaavoista, kehosta ja tavoista olla kontaktissa toisten ihmisten kanssa.

"Kulttuuriteorian Elvis" villitsi Helsingissä

Slovenialainen kulttifilosofi Slavoj Žižek vierailee parhaillaan Suomessa. Kulttuuriteorian Elvikseksi tituleerattu Žižek on synnyttänyt ympärilleen rock-tähden kaltaista palvontaa. Julkkisfilosofin luennoille jonotetaan ympäri maailmaa, ja hän on kysytty vieras myös television keskusteluohjelmissa.

Anuirmeli Sallamo-Lavi.

Uni on elämän peili

Unia pitäisi aina tulkita oman elämän kautta, eli unille pitäisi luoda jonkinlainen viitekehys, jonka kautta niiden merkitystä voisi tarkastella. Näin unien merkitystä lähestyy kääntäjä ja toimittaja Anuirmeli Sallamo-Lavi, jonka tuore teos Uniavain auttaa pohtimaan unien merkityksiä.

Sigmund Freudin lapsenlapsi on kuollut

Brittiläinen poliitikko ja kirjailija Clement Freud on kuollut keskiviikkona 84-vuotiaana, kertoo yleisradioyhtiö BBC. Clement Freud oli maailman merkittävimmän psykoalalyytikon Sigmund Freudin lapsenlapsi.

Esa-Pekka Salonen vie wieniläiskulttuurin pariin

Pienessä Basingstoken kaupungissa Britanniassa on keskiviikkona alkanut yhdeksän kuukautta kestävä Unelmien kaupunki -taidetapahtuma, joka esittelee viime vuosisadan wieniläiskulttuuria. Esa-Pekka Salosen johtama konserttisarja on Philharmonia-orkesterin ensimmäinen suuri projekti.

Freudin syytä kaikki

Jeppe kyllä joisi, vaikka kaupallinen viina maailmasta hävitettäisiinkin. Kun se kerran on keksitty, niin aina "jano" keinot keksii. Kieltolakihan sen jo pienoiskoossa todisti. Vastaavalla tavalla on vaikea uskoa, että väkivalta maailmasta häviäisi tai edes vähenisi, vaikka jääkiekon pelaaminen lopetettaisiinkin ja sen mukana nyt taas kuuluisat tappelut. Kyllä Jeppe juo ja lyö. Se on ihmisrodun perimässä aika syvällä.

Lucian Freudin maalauksesta maksettiin kaikkien aikojen ennätyshinta

Brittiläisen taiteilijan Lucian Freudin maalauksesta on maksettu ennätyshinta.

Yle Areena logo.

Yksilöllisyyden profeetta C. G. Jung

Toimittaja Kaarle Nordenstreng tapasi helmikuussa 1961 kaikkien arkkityyppien isän. Hän sukelsi Jungin kanssa kollektiiviseen alitajuntaan.

Jacques Derrida kuollut

Kuuluisa ranskalainen tutkija Jacques Derrida on kuollut haimasyöpään 74-vuotiaana. Derridan käsitykset taiteesta mullistivat alan tutkimusta, vaikka hän varsinkin uransa alkuvuosikymmeninä oli erittäin kiistelty hahmo.