Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Laulaja Maarit Hurmerinta esiintyy.

Maarit antoi kitaristille kenkää, jotta sai bändiin oman ihastuksensa – määrätietoisen taiteilijan ura on kestänyt viisi vuosikymmentä

Maarit Hurmerinta soitti lapsena pianoa niin paljon, että välillä äitikin hermostui. Myöhemmin tinkimätön asenne ja palo tehdä musiikkia on tuottanut monia kotimaisen musiikin ikivihreitä. Musiikkimaailmasta löytyi myös rakkaus.

Weekend-festivaalia.

Uusi tutkimus musiikista: konserteissa ja keikoilla käydään nyt yhtä paljon kuin ennen koronaa

Kuulokkeilla kuunnellaan yhä enemmän musiikkia, mutta samalla live-musiikin merkitys kasvaa. Isojen musiikitapahtumien suosio on tänä vuonna kasvanut.

Kotkalainen Tatu Sven räppäämässä kotistudiollaan.

Omakustanteisen musiikin avulla voi nousta suosioon – jopa levytyssopimus voi olla tarjolla, sanoo suuren levy-yhtiön edustaja

Kotkalainen räppäri Tatu Sven julkaisi omakustanteita aluksi CD-levyinä. Nyt hänen musiikkinsa päätyy kuuntelijoille Spotifyn ja Youtuben kautta.

Rammsteinin laulaja ja rumpali

Rammsteinin laulajan raiskaussyytökset paljastanut saksalaistoimittaja: Tämä on Saksan musiikkialan Metoo-hetki

Tutkiville journalisteille suorastaan virtasi naisfanien epämiellyttäviä kokemuksia Till Lindemannin juhlista. Tapahtumia paljastanut Daniel Drepper uskoo, että Saksan musiikkiala on murroksessa.

Suomen euroviisuesiintyjä Käärijä vieraili A-studiossa 16.5.2023

Käärijä A-studiossa: Tähtään Suomen kovimmaksi live-esiintyjäksi – ja pois 20 neliön kämpästä

Suosikkiartisti ei ole ehtinyt rankan viisurupeaman jäljiltä juurikaan pötkötellä.

Drake puhuu lavalla Drake's Till Death Do Us Part rap-taistelun aikana 30. lokakuuta 2021 Long Beachissä, Kaliforniassa.

Tekoälyllä luotu Drake räppää viraalihitissä, joka nostaa esille hankalia kysymyksiä tekijänoikeuksista

Niin tekijänoikeudet kuin äänitteisiin liittyvät lähioikeudet eivät suojaa artistin ääntä. Nykyinen lainsäädäntö ei ole valmis kloonattuihin poppareihin.

Jere Piirainen ja seinän hyllyille sijoiteltuja vinyylilevyjä.

Jere Piirainen, 24, alkoi keräillä vinyylilevyjä ja joutui heti tekemään itsensä kanssa sopimuksen

Musiikkia julkaistaan nyt fyysisinä painoksina enemmän kuin koskaan, ja siksi Levykauppa Äx odottaa kuluvan vuoden myynniltään ennätyslukuja.

Mies mustassa nahkatakissa eli The KLF:n Bill Drummond lavalla konekivääri kädessä.

Kun käsitetaide lähtee käsistä – eli miten saat ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa omituisen hittibändin The KLF:n opeilla

Kun teknopopduo The KLF nousi kesällä 1988 Britannian singlelistan ykköseksi, se kirjoitti opaskirjan, jonka avulla samassa tempussa onnistuisi kuka tahansa. Antti Lähde katsoi dokumenttielokuvan Who Killed the KLF? ja etsi siitä vastaavia menestysohjeita.

Kuvassa Viikon Tuukka eli toimittaja Tuukka Pasanen kuulokkeet päässään.

Viikon Tuukka: Musiikintekijät ovat valtaosin miehiä, ja niin ovat tekijöiksi hakeutuvatkin – sukupuolijako istuu tiukassa

Musiikin säveltäjistä ja sanoittajista noin 80 prosenttia on miehiä, kertoo Teoston tuore tutkimus. Monille miesvaltaisille linjoille ei juuri muut kuin miehet myöskään hae.

Tiktokissa kuka tahansa voi nousta viraalihitiksi tunneissa, mutta osaa artisteista alusta turhauttaa: ”Ei mitään tekemistä taiteen kanssa”

Uutta musiikkia markkinoidaan nyt Tiktokin kautta. Kaikkia muutos ei kuitenkaan miellytä, sillä osa artisteista on alkanut kokea sosiaalisen median painotuksen työssään stressaavaksi.

Laulaja, biisintekijä Fredrik Furu julkaisi ensimmäisen suomenkielisen sinkun marraskuussa.

Anoppi halusi ymmärtää, mistä Fredrik Furu laulaa – musiikintekijä voi menestyä ruotsillakin, mutta kansa suosii suomen kieltä

Suomalaista musiikkia viedään yhä enemmän maailmalle, mutta viestintäjohtaja Vappu Aura ei suosittele maailmanvalloitusta suomen kielellä. Suomessa soittolistoille pääsee helpoiten suomella.

Dallapé-orkesteri valkeissa esiintymisasuissaan.

Kieltolain aikaiset viinatrokarit salakuljettivat myös äänilevyjä suomalaisille, ilmenee uutuuskirjasta

Iskelmät upposivat kansaan kuin häkä. Levyjä myytiin miljoonatolkulla. Myös Yleisradio alkoi soittaa äänilevyjä 1920-luvulla. Sotien jälkeen iskelmämusiikki joutui Ylessä sensuurin hampaisiin.

MD$ hopeisen YleX-taustan edessä.

Toista kertaa Grammy-ehdokkaana oleva tuottaja MDS: ”Otetaan Ruotsi kiinni ja voitetaan ne myös musajutussa eikä aina vaan lätkässä”

MDS on Grammy-ehdokkaana viiden muun suomalaistuottajan kanssa nigerialaisartisti Burna Boylle tekemästä musiikista.

Timo Kotipelto katselee rannalla Lappajärven ulapalle.

Stratovarius vei suomalaista heviä maailmalle ja menestyi – eksotiikka ja slaavilainen melankolia kuuluvat Suomen musiikkiviennissä edelleen

Stratovarius on suomihevin pioneeri, joka näytti muille mallia 1990-luvulla tekemällä ensimmäisenä kiertueen Etelä-Amerikkaan. Suomalaisen musiikkiviennin arvo lähentelee 100 miljoonaa euroa.

50 Cent Seinäjoki Areenassa

Räppäri 50 Centin konserttikiertue starttasi Seinäjoelta vaikeuksien jälkeen – osa lipun ostaneista sai tuoda kaverin mukaan ilmaiseksi

Yhdysvaltalaisräppäri 50 Cent ilmestyi Seinäjoelle mutkan kautta ja sumun seasta. Tapahtumayhtiön arvion mukaan kiertueen avajaiskeikalla oli tuhannesta kahteen tuhatta katsojaa.

Jon Batiste poseeraa Grammy-palkintojen kanssa.

Jon Batiste kahmi Grammyja viidessä kategoriassa – Silk Sonic -superduo palkittiin vuoden levytyksestä ja kappaleesta

Gaalassa kuultiin Ukrainan presidentin etukäteen nauhoitettu puhe, jossa hän kehotti artisteja täyttämään sodan aiheuttamaa hiljaisuutta musiikilla.

Aiemmin Kanye Westinä tunnettu yhdysvaltalaisräppäri on jatkossa viralliselta nimeltään Ye.

Pitkään kaikki, mihin Kanye West koski, muuttui kullaksi – näin räppärin maine rapautui niin, ettei häntä haluta Grammyihin esiintymään

Kanye West nousi miljardööriksi rapin, muodin ja suuruudenhullujen visioiden ansiosta. Viime aikoina hän on kuitenkin ollut otsikoissa riitaisan avioeron, väkivaltaan yllyttämisen ja mielenterveysongelmien takia.

Adele hymylevänä.

Cd tekee yllättävää paluuta – syitä ovat Adele, nostalgia ja nuorten fanien orastava kiinnostus levyihin

Vinyylibuumi on jatkunut jo pitkään, ja pitkästä aikaa myös cd näyttäytyy hohdokkaana. Yhdysvalloissa cd-myynti kääntyi nousuun ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen.

Irene-artisti seisoo talvimaisemassa. Taustalla vettä.

Suomalaisartisti IRENE sai Coldplayn ja Alicia Keysin orkestroijan tiimiinsä – syntyi suurtuotannon tunnuskappale, joka valloittaa pian maailmaa

Vaietut arktiset sodat-sarja paljastaa ennennäkemättömästi toisen maailmansodan tapahtumat arktisella alueella. Sarja teki vahvan vaikutuksen myös lappilaislähtöiseen laulajaan, joka vastaa maailmanluokan tiiminsä kanssa sarjan tunnusmusiikista.

Neil Young soittaa.

Spotify alkoi poistaa Neil Youngin tuotantoa palvelustaan – muusikko vaati poistoa disinformaatiota levittävän podcastin vuoksi

Suuri osa Neil Youngin tuotannosta on poistunut Spotifysta. Muusikko toivoo, että myös muut artistit seuraisivat hänen esimerkkiään.

Näyttelyamanuenssi Elina Suutari ja näyttelyn kuratoinut levykauppayrittäjä Ari-Pekka Savolainen seisovat seinän edessä, jonne on ripustettu levynkansia.

K.H. Renlundin museolla voi tunnelmoida levynkansitaiteen ja vinyylinostalgian parissa – näyttely luotaa lähihistoriaa

ITE-museolla on maaliskuun puoliväliin asti esillä hiukan harvinaisempia näyttelyesineitä. Seinille on nostettu satakunta levynkantta.

Timo Surma-Aho henkilökuvassa.

Kajaanilaisen levy-yhtiön bändi saa enemmän suoratoistokuuntelijoita kuukaudessa kuin JVG tai Cheek – "välillä onnistutaan ja välillä menee metsään"

Suoratoistopalveluiden viidakoissa yhtyeiden on hankala saada musiikilleen suuria kuuntelijamääriä. Kajaanilaisen Pesukone-yhtyeen tarina on kuitenkin toisenlainen.

Haloo Helsingin Jere ja Leo puhuvat musiikin merkityksestä

Emma-ehdokkaat on julkistettu: eniten ehdokkuuksia Ellinooralle, Gaselleille, Haloo Helsinki! -yhtyeelle ja Viiville

Kotimaisen musiikkialan tärkeimmän tapahtuman, Emma Gaalan ehdokkuudet on julkistettu tänään. Itse gaala järjestetään ensi vuoden helmikuussa.

Porin Levykaupan yrittäjä Ville Kiviranta näyttää Abban uutta levyä.

Vinyylilevyjä menisi tällä hetkellä enemmän kuin tavaraa riittää – Helsinkiin tulossa uusi levypuristamo ensi vuonna

Vinyylilevyjen saatavuusongelmaan vaikuttavat Kaliforniassa viime vuonna palanut tehdas sekä 2010-luvulla jatkuvasti kasvanut vinyylilevyjen kysyntä.

Musiikki & Media -tapahtumasta kuva

Tampereella pidetty Musiikki & Media pahoittelee tapahtumassa ollutta epäasiallista käytöstä ja syrjintää osallistujilleen

Tampereella pidetty musiikkialan ammattilaistapahtuma Musiikki & Media pyytää jokaiselta osallistujalta viestillä anteeksi sitä, että tapahtumassa esiintyi epäasiallista käytöstä ja syrjintää. Tapauksien yksityiskohtia ei kerrota.

Foleytaiteilija Heikki Kossi.

Finnish Foley artists enjoy Emmy nominations, international success

The sound effects creators behind The Underground Railroad and Sound of Metal discuss their path to acclaimed international projects and the awards recognition that has followed. 

Ed Sheeran.

Vääristääkö kolmen suuren levy-yhtiön valta musiikkibisnestä? Brittipoliitikot vaativat striimausjärjestelmän suurta nollausta

Ison-Britannian kilpailuviranomaista on pyydetty selvittämään, onko Sonyn, Warnerin ja Universalin markkina-asema epäreilu, ja johtaako se taiteilijoiden poljentaan. Musiikintekijät ovat turhautuneita striimauksen mataliin korvauksiin.

Mies laulaa mikrofoniin.

Vinyylilevyjen suosio miellyttää metallikitaristia – "fanitkin toivovat bändin musiikkia vinyylin muodossa"

Hevibändi Silver Bulletin Hannes Horma sanoo, että vinyylilevyn kuuntelee yleensä kokonaan. Sen sijaan suoratoistossa musiikkia kuunnellaan helposti kappale kerrallaan.

Mikrofoni Tavastia-klubin lavalla.

Äkäinen Punkstoo avasi musiikkialan silmät seksuaaliselle häirinnälle – mutta onko kohu oikeasti muuttanut mitään? Asiantuntijat kertovat

Musiikkialan seksuaalisesta häirinnästä vaiettiin pitkään, mutta kesän punkstoo-keskustelu avasi vihdoin silmät koko alan ongelmille. Anonyymisti somessa jaetut rankat kokemukset saivat alan toimijat uusimaan ohjeistuksiaan, mutta musiikkitieteen tohtorin mukaan se ei pelkästään riitä.

Jan Rickhardsson istuu sohvalla

Jan Richardsson keräsi 30 vuodessa kaikki the Rolling Stonesin Deccalle tekemät vinyylit – nyt hänellä on yksi maailman viidestä täydellisestä kokoelmasta

Jan Richardssonin kokoelma on karttunut 30 vuoden aikana ja on nyt valmis. Hän ylläpitää Stones on Decca -nettisivustoa, jolle on koonnut tiedot levyistä.

Joonas Salminen, Jarmo Hyvärinen, Aki Pommelin.

Black Album täyttää 30 vuotta – Metallica-fanit kertovat, miksi siitä tuli kaikkien aikojen klassikko: “Kuuntelin kasettia himassa ja olin ihan sekaisin”

Metallican The Black Album merkitsi yhtyeelle tyylimuutosta ja riskejä, mutta lopputuloksena syntyi genrerajoja rikkonut albumiklassikko, joka lumoaa yhä uusi sukupolvia.

Marko Tuominen selaamassa oman pop-up myymälänsä levyjä Mikkelin Stellassa

Mikkelin Levy Pop-Upissa tuhansia cd-levyjä ja vinyylejä – levykauppias: "Kyllähän vinyyli on ihmisen kuuloalueelle miellyttävin"

Mikkelin Stellaan avattiin perjantaina 30.7. pieni väliaikanen levykauppa, jossa on myynnissä tuhansia levyjä. Vaikka teknologia kehittyy, on

Sakke Aalto

Sakke Aalto tuotti Behmin menestysalbumia, ja silti harva tuntee häntä – sooloartistina hän on Keko Salata, joka ei uskalla yleisön eteen

Aalto on tehnyt musiikkia esimerkiksi JVG:lle, Mikael Gabrielille ja Cheekille, mutta kovat meriitit eivät ole poistaneet epävarmuutta. Siksi hän poseerasi Keko Salatan valokuvissa pitkään maski naamallaan.

Laulaja-lauluntekijä Yona esiintyy Allas Sea Poolin konsertissa

Festarit ovat vain laastaria musiikkialan ahdinkoon – lavoille nousevat samat isot nimet, ja muut muusikot odottavat yhä pääsyä keikoille

Musiikkialalla oli ennen juhannusta vielä toiveikas olo, mutta jalkapallofanien koronatartunnat synkistivät tunnelman. Monella muusikolla on jo takana todella pitkä työttömyysputki.

Kuvassa muusikot Lau Nau, Avarus ja Marja Ahti.

Omaehtoisesti yhdessä – kotimainen kokeellinen musiikki versoo monissa eri muodoissa

Mitä kuuluu suomalaiselle kokeellisen musiikin kentälle?

Helsingin Senaatintorilla järjestettävä rasismia vastustava mielenosoitus.

Vuosi sitten suomalaiset levy-yhtiöt tajusivat olevansa lähes yksiäänisen valkoisia ja päättivät korjata asian – mutta onnistuiko se? Näin ala vastaa

Kesäkuussa 2020 ihmiset osoittivat mieltään rasismia vastaan täyttämällä Instagramin mustilla ruuduilla. Levy-yhtiötkin lupasivat parantaa musiikkialan tasa-arvoa. Vuotta myöhemmin on aika selvittää, jäikö protesti vain puheen tasolle.

Mr. Lordi eli Tomi Putaansuu lavalla

"Jotain kovaa pitäisi tehdä", mietti Mr. Lordi – julkaisee ennätykselliset seitsemän uutta levyä kerralla

Tiettävästi yksikään yhtye maailmassa ei ole aikaisemmin julkaissut yhtä monta täyspitkää albumia yhden päivän aikana.

Pinkit kuulokkeet.

Äänitetyn musiikin kulutus kasvoi viime vuonna Suomessa, maailmalla tahkottiin ennätyksiä

Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n katsauksen mukaan äänitemusiikin kulutus Suomessa on kasvanut myös vuoden 2020 aikana.

Hallitus totesi Suomeen poikkeusolot vuosi sitten

Ylen aamu tänään: Vuosi siitä, kun hallitus totesi Suomeen poikkeusolot – mitä vuodessa on opittu? Katso lähetys tästä

Millaisia toiveita ja haaveita suomalaisnuorilla on? Ylioppilaskirjoitukset alkavat. Musiikkibisnes on mullistunut 20 vuodessa.

Etualalla mies soittaa koskettimia, taustalla mylvii yleisömeri. Miehen takana on sama mies kahtena erilaisena hahmona: silmät kiinni meditoiden ja hammaslääkärin maskiin ja asuun pukeutuneena.

Tuomas Lähteenoja on turkulainen tuleva hammaslääkäri, jota kuunnellaan Spotifyssa yhtä paljon kuin Antti Tuiskua – Suomessa hän on silti lähes tuntematon

Kymmenen vuotta trancea, kymmeniä miljoonia kuuntelukertoja ja pian kymmeniä tuhansia hampaita. Kuka on Tempo Giusto?

Iisa: "Yritän kohdata myös rumat puoleni"

Uuden soololevyn julkaissut Iisa: “Yritän kohdata myös rumat puoleni”

Laulaja on herättänyt huomiota puhumalla avoimesti artistien välisestä kateudesta.

En kvinna ligger på gräset utomhus och tittar på sin mobil med hörlurar i öronen.

Live-keikkojen poissaolo näkyy soittolistoilla: Suomen musiikkitaivaalle on noussut entistä vähemmän uusia tähtiä

Teosto arvioi, että vuosien 2019 ja 2020 välinen tappio musiikintekijöille maksettavissa korvauksissa on noin 10 miljoonaa euroa.

Marilyn Manson

Viisi naista syyttää muusikko Marilyn Mansonia pahoinpitelystä ja seksuaalisesta väkivallasta – levy-yhtiö irtisanoutui yhteistyöstä

Evan Rachel Wood ja neljä muuta naista ovat julkisesti syyttäneet Marilyn Mansonina tunnettua Brian Warneria kidutuksen kaltaisesta henkisestä ja fyysisestä väkivallasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle